Dodaj do ulubionych

Kask dla okularników

19.10.06, 14:34
Witam. Mam w planach kupno motocykla i interesuje mnie jedna rzecz. Noszę
okulary i chcę kupić taki kask żeby muc spokojnie wkładać i jeździć w nim.
Proszę o radę jaki kask wybrać, i czy ktoś jeździ w okularach i w kasku i to
mu nie przeszkadza. Będę wdzięczny za odzew.
Obserwuj wątek
    • dragon600 Re: Kask dla okularników 19.10.06, 14:41
      Co prawda na co dzień nie nosze okularów, ale latem używam przeciwsłonecznych.

Jeżdżę w kasku SHARK S500 i bez żadnego problemu mogę w nim założyć okulary
      przeciwsłoneczne (a mają dość grube plastikowe oprawki).
    • japoniec49 Re: Kask dla okularników 19.10.06, 15:11
      Szczekowy lub otwarty, nie trzeba zdejmowac okularow przy wkladaniu kasku,
      jezdze w szczekowym Airohu SC66 i jest bezproblemowo. Poprzednio mialem Bliz -
      Airoha, też wygodny, okulary nie przeszkadzaly, tyle ze to kask otwarty.
    • xj9001 Re: Kask dla okularników 19.10.06, 15:25
      Na codzień noszę okulary. Do jazdy zakładam soczewki kontaktowe. Zdecydowałem
      się na soczewki, bo w okularach jak sie oglądałem to fragment oprawy przysłaniał
      mi pole widzenia. Jeśli nie masz zbyt wrażliwych oczu to proponuję soczewy
      jednodniowe.
      Jeśli jednak chcesz kask, to do chopperów i chopperopodobnych raczej otwarty.
      Jeśli jakiś ścigacz/turystyk to SV55. Dość drogi ale dobry.
      Pozdrawiam
      • shipp Re: Kask dla okularników 19.10.06, 16:00
        ja do kasku otwartego używam soczewek, muszę tylko zakładać dobre okulary,
        najlepiej gogle, bo wstrętne wiatrzysko potrafi wydmuchać soczewkę z oka
    • matej23 Re: Kask dla okularników 19.10.06, 15:58
      Ja również chodzę na codzień w okularach, ale w przeciwieństwie do poprzedników
      nie paprzę się z żadnymi szczękowcami itp., tylko mam zwykłego integrala. Może
      to nieco mniej wygodne, ale kaski integralne są bezpieczniejsze i cichsze niż
      szczękowe.
    • Gość: nyorker Re: Kask dla okularników IP: 70.19.14.* 19.10.06, 16:09
      jezdze zawsze w okularach (przeciwslonecznych albo przezroczystych roboczych) i
      w zadnym z kaskow (wszystkie kupili mi rodzice) nie mialem problemow. nigdy nie
      rozumialem kwestii.
      • rgolynski Re: Kask dla okularników 20.10.06, 19:55
        dziękuję za odpowiedz raczej szkla kontaktowe to nie dla mnie
        licze jeszcze na wypowiedzi
        pozdrawiam
        • edwin.sk Re: Kask dla okularników 20.10.06, 20:33
          ja mam półotwarty i jest gitara....z kaskami integralnymi trzeba sie poprzymierzać ale jeździł w jakimś starym cabergu i też nei narzekalem...
          • simsun Re: Kask dla okularników 21.10.06, 08:38
            Ja jeżdzę w kasku z otwieraną szczęką Kiwi K 450 (na codzień noszę okulary). Do
            miasta i na krótkie trasy jest idealny. Ale jak się długo i szybko jedzie to
            wyje w nim tak że jak zsiadam z maszyny po 200km to jestem lekko ogłuszony, poza
            tym zawiwa na zatoki nieprzyjemne. Jakbym teraz kupował kask to kupiłbym
            klasyczny kask bez podnoszonej szczęki, tylko najpierw bym się do niego dobrze
            przymierzył.

Pozdrawiam
            • Gość: sly11 Re: Kask dla okularników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.10.06, 17:49
              >Ale jak się długo i szybko jedzie to
              > wyje w nim tak że jak zsiadam z maszyny po 200km to jestem lekko ogłuszony, poz
              > a
              > tym zawiwa na zatoki nieprzyjemne.

dobrze że jeszcze ci jeszcze po nerkach i plombach nie zaciąga :))

kup justissimo lub sv 55 i nie bedziesz musiał rezygnować ze szczęki.
      • Gość: ghost Re: Kask dla okularników IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.10.06, 13:05
        Rozbrajająca szczerość...Aż mam łezkę w oku...
    • Gość: Afrykaner Re: Kask dla okularników IP: *.aster.pl 22.10.06, 13:01
      NA codzień nosze okulary, na moto też. Używam otwartego jeta ale średnio mam
      120-130 km/h czasami tylko nieco wyżej tak do 160 km/h więc spokojna rozważna
      turystyka. Najgorsze zmartwienie to słońce przed którym nie chroni daszek jak w
      samochodzie (w kasku mam białą szybę). Chciałem kupić vaberga justssimo (była
      fajna wuprzedaż w Louisie) ale okazuje sie ze nie tylko średnica głowy sie liczy
      ale także co innego i potrafiłem otworzyć kask szczęką :) Reasumująć poluję na
      Airoha Jet 55 bo ma blende przeciwsłoneczna i jest otwarty - kas zamkniety tylko
      Airoh Tyger bo ma daleko odsuniętą szcękę i szybka nie paruje
      MMA
    • Gość: dubey Re: Kask dla okularników IP: *.compi.net.pl 22.10.06, 23:09
      szczekowy shoei ma specjalne rowki na okulary. mierzylem i idealnie mi pasowal do twarzy i do pingli. ma
      tylko jedna wade - kosztuje 1500 zeta;)
      na razie jezdze w otwartym cabergu i na krotsze trasy nie przeszkadza mojemu okularowaniu. po paru
      godzinach zaczyna uwierac na styku okulary/ucho/kask
      pozdro
      dub
      • Gość: nyorker Re: Kask dla okularników IP: *.dyn.optonline.net 22.10.06, 23:25
        "szczekowy shoei ma specjalne rowki na okulary."
        "po paru godzinach zaczyna uwierac na styku okulary/ucho/kask"

interesujace; nie zauwazylem, by syncro mial okularom dedykowane rowki. calkiem
        zmyslny patent w gruncie rzeczy dowodzacy, ze nalezaloby raczej dopasowac
        okulary do kasku a nie na odwrot (taniej). grube zauszniki po paru godzinach to
        - w moim przynajmniej przypadku - masywny bol calej glowy. dlatego zwykle
        ogladam sie za lekkimi okularami z cienkimi oprawkami i zausznikami.

po przemysleniu sklaniam sie takze przyznac racje tym, co widza przewage w
        kaskach z uchylnymi szczekami, bo daja mozliwosc nalozenia kasku bez zdejmowania
        okularow. najwiecej okularow stracilem w wyniku upadku z kanapy tychze podczas
        zakladania/zdejmowania kasku. nie zawsze chcialo mi sie pamietac, by zawiesic
        okulary na uchwycie torby na zbiorniku albo czyms innym, a kazde okulary zdaja
        sie miec naturalna sklonnosc do spadania z kanapy.
        • shipp Re: Kask dla okularników 23.10.06, 09:39
          proponuję małą inwestycję w okulary firmy WILEYX.trochę kosztują,ale
          1.mają mardzo dobry filtr UV,oczy się nie męczą
          2.wymienne szkła/przeciwsłoneczne,żółte i białe/
          3.w komplecie jest regulowana gumka,którą można założyć zamiast
          zauszników.idealna pod kask
          4.wszystko w płóciennym woreczku,który chroni przed brudem i ma małą szeklę do
          zawieszania
    • Gość: harlista Re: Kask dla okularników IP: *.cable.mindspring.com 23.10.06, 01:42
      Nosze okulary i jakos nie zauwazylem problemu okulary - kask.
      Okulary dosc duze-fotochromy

Aha, moze dlatego ze nie jezdze w kasku ?
      • irish76 nie w kasku 23.10.06, 16:42
        to pewnie na rowerze?
        • Gość: harlista Re: nie w kasku IP: *.38.91-5.newsouth.net 23.10.06, 17:38
          Dlaczego np na rowerze?
          Jak na to wpadles ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka