Dodaj do ulubionych

Pierwszy motocykl

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 19:54
Witam zwracam sie do was z pytaniem czy Yamaha FZ6 Fazer od roku 2002 w zwyz
bedzie dobrym wyborem jako pierwszy motocykl?? Czy podroz okolo 350 km odbede
na tym motocyklu dosc dobrze?? Wczesniej mialem stycznosc tylko ze skuterami
pojemnosci 50 ccm...
Przymierzam sie juz do kupna poniewaz niedlugo zaczynam kurs i trzeba zaczac
zbierac kase:) moze warto pomyslec nad Suzuki Bandit 600 s (nie jestem pewny
co do modelu, chodzi mi o tego z przednia owiewka). Z gory dziekuje za porady:)
Obserwuj wątek
    • Gość: GS500 Re: Pierwszy motocykl IP: 80.54.53.* 07.04.07, 20:24
      Przy swoich umiejętnościach zapomnij o tych moto. Są nie tylko zbyt mocne dla
      początkującego ale tez dość ciężkie .
      Wszyscy polecaja początkującym motocykle klasy 500 ccm. Nie maja duzej mocy a
      tym samym zbyt duzego , trudnego do opanowania przyspieszenia oraz prędkośc jest
      w nich bardziej odczuwalna ze wzgledu na brak owiewek (nakedy). Dzięki temu nie
      kusi zbyt duza prędkośc. Ja polecam Suzuki gs 500e , Honde cb500 , ewentualnie
      kawe er5.
      Jak przejeździsz kilka sezonów na którymś z tych moto bez rozwałki i twoje
      umiejętności wzrosną , wtedy kupisz se coś mocniejszego. Pamietaj ewolucja a nie
      rewolucja . Wiekszosc rewolucjonistów juz dawno wacha kwiatki od spodu.
      • jagiel500 Re: Pierwszy motocykl 07.04.07, 20:40
        Gość portalu: GS500 napisał(a):

"Pamietaj ewolucja a
        nie rewolucja . Wiekszosc rewolucjonistów juz dawno wacha kwiatki od spodu."

No nareszcie sensowna wypowiedz na temat "pierwszych motocykli" !! Skuter to
        nie motocykl, i zeby to bylo jasne- technika jazdy co innego niz motocykl. Ja
        po 5 latach przejezdzonych na simson-ach, wsk-ach i aprilia-ch przesiadlem sie
        na KLE500. Niby tylko 500ccm ale na poczatek to az 500! 48km a 5km to znaczna
        roznica, do tego dochodzi jeszcze ciezar ( 190kg ) no i gabaryty maszyny. Po 3
        latach jazdy na kawie nie mam problemow z opanowaniem wiekszych i ciezszych
        motocykli. Tak wiec popieram kolege 500ccm na poczatek to w sam raz!!

pozdro
        jagiel
    • Gość: Pacu3 Re: Pierwszy motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 20:43
      Znam tansze sposoby na popełnienie samobujstwa. Pomyśl nas soba
      • Gość: poczatkujacy Re: Pierwszy motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.07, 23:17
        hmm dzieki wielkie za rady:)z poczatku myslalem nad GS500 ale jakos przeszlo
        bokiem;p jednak chyba zaczne od tego.wiec mam pytanie GS500E czy GS500F jest
        miedzy nimi jakas roznica?? Jednka obudowana troche lepeij sie prezentuje jak
        dla mnie:) hmm Honda CBF500??
        • Gość: GS500 Re: Pierwszy motocykl IP: 80.54.53.* 08.04.07, 11:31
          Na dłuzsze trasy bardziej sprawdzi sie gs500f ze wzgledu na owiewki. Poza nimi
          oba modele miedzy soba sie nie roznią. Dodatkowo w F ze wgledu na osłone silnika
          dodano chłodnice oleju.
          Do miasta i na krótsze trasy wolałbym nakeda ktorym sam jezdzę. Dodałem tylko
          szybę ktora troche zmniejsza napór wiatru przy wiekszych prędkościach. Mam 185
          cm wzrostu i wielkość motocykla jest w sam raz.
          Smiać mi sie chce jak niektórzy a szczegolnie początkujacy pisza ze te albo inne
          moto jest dla nich za małe , wygladaja jak na psie itp. Myslałem cos w tym musi
          byc dopuki nie porownałem wymiarów kilku motocykli m. innymi nowszych modeli
          Suzuki. Wiekszosc wymiarow określajacych w przyblizeniu wielkosc motocyla a tym
          samym pozycji kierowcy takich jak rozstaw osi , wysokosc siodła itp była
          praktycznie porównywalna. O co więc tu chodzi? Wyłącznie o lans. Mniejsze moto
          pojemnosciowo jest po prostu uwazane przez >znafcóf< za rower nie wart uwagi
          chociaz i tak nigdy nie wykorzystaja mozliwosci swoich motocykli. A ci którzy
          sprobowali rodzina wspomina w Zaduszki.
          Honda cb jest równie dobra ale niestety sporo drozsza. O ile rama i zawieszenie
          GS jest lepsze pod wzgledem prowadzenia i hamulcow to silnik Hondy ma wieksza
          moc i chłodzenie cieczą.
    • Gość: spiwor. Re: Pierwszy motocykl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 08.04.07, 12:12
      Off topic
      Dla początkujących prawie zawsze jest proponowana cb500, gs500 a jak wypada pod
      tym względem gpz500s? Miłośnikowi przecinaków chyba z wyglądu bardziej by
      podchodził niż naked?
      • Gość: poczatkujacy Re: Pierwszy motocykl IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.07, 13:01
        wielkie dzieki za wszystkie rady:) zostane przy GS500 najbardziej mi pasuje,
        poczytalem troche o nim:)
      • Gość: FhissT Re: Pierwszy motocykl IP: *.serczer.pl 03.05.07, 19:39
        no właśnie... jak to jest z gpz500s? sam sie zastanawiam nad jakimś "pól
        litrem" za ok 6 tys... dla mnie osobiście kawa jest extra a jak w eksploatacjii?
    • Gość: Tomek Re: Pierwszy motocykl IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.05.07, 06:36
      dwa tygodnie temu mialem takie same rozterki co Ty. tez jestem poczatkujacy
      zaraz po kursie i szukalem maszyny dla siebie. zastanawialem sie nad jakas 500
      bo wszystko przemawialo za (niska masa pojazdu, słabsze osiagi od 4
      cylindrowych 600)byl tylko jeden problem co zrobic z takim moto po nabraniu
      jako takiej wprawy w jezdzie? sprzedac po jednym sezonie ? wydaje mi sie ze
      udalo sie rozwiazac ten problem kupilem suzuki sv 650 s. motorek lekki niecale
      190 kg stosunkowo waski (silnik V) do 4000 obr. lagodny a potem szatan wiec
      szybko sie nie znudzi. jestem z tego zakupu bardzo zadowolony za przemawia tez
      cena ja dalem za swoja (po lekkim szlifie i do rejestracji) z rocznika 2002 z
      przebiegiem 13000tys. km 10.000zł. Polecam
      • Gość: marider Re: Pierwszy motocykl IP: *.elpos.net 04.05.07, 09:23
        IMHO SV650 to za mocny sprzet, V-ki sie nie nadaja na pierwsze moto wogole (za
        duzy moment obrotowy maja od dolu i czesto lubia stawac w pionie co dla nie
        doswiadczonego jezdzca zazwyczaj konczy sie paciakiem) ale znam kolesi ktorzy
        startowali na R6 i GSXRach 600 (pare gleb nauczylo ich rozumu, tylko ze wpierw
        zalowali ze wzieli tak duze moto a pozniej musieli wyskakiwac z kasy na naprawy
        wiec bledy kosztowne byly :) ).

> cena ja dalem za swoja (po lekkim szlifie i do rejestracji) z rocznika 2002 z
        > przebiegiem 13000tys

Myslisz tez ktos wzial to rowniez na pierwsze moto? ;)

Odnosnie GPZ500S to kupowalem takiego sprzeta kumplowi ktory zaczynal przygode z
        moto, 3 lata pojezdzil, nauczyl sie odruchow i sie przesiadl na cos
        mocniejszego. Ale tez go na poczatku 500 przerazala (gosc 2m wzrostu i ze zywej
        wagi 110kg). W sumie sprzet fajny, dosc dobre hamulce ma, niewiele pali i dobrze
        ciagnie (jak na 0,5 l kawy) ale sponiewierac tez potrafi. Jak kazde moto bo i na
        125 mozna przegiac..

Goscie tu dobrze radza i warto ich posluchac, Big Dave (taki znany dosc gosc za
        oceanem i w UK od motocykli i sztuczek) twierdzil "start small" i to jest
        prawda. Wypasionego auta tez sie nie kupuje zaraz po dostaniu prawa jazdy,
        lepiej uczyc sie na malym i tanim :)

Pzdr
        marider
        R1
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka