Dodaj do ulubionych

sprawdzanie oleju

IP: *.flashnet.pl 29.04.07, 08:11
czesc
czy poziom oleju w bandicie trzeba sprawdzac na odpalonym silniku? wydawalo mi
sie, ze na rozgrzanym, ale zgaszonym. tymczasem jak go zgasze i ustawie do
pionu, olej jest ponad gornym znaczkiem "F", widac go w calym okienku. Jak go
odpale, jest ok., tzn. między "L" a "F". czy to w porzadku? czy mam za duzo
wlane? poradzcie, pls.
dzieki
Obserwuj wątek
    • Gość: GS500 Re: sprawdzanie oleju IP: 80.54.53.* 29.04.07, 11:49
      Olej sprawdzasz na motocyklu stojacym na kołach pionowo lub na centralce i
      wypoziomowaniu po przez podłozenie czegos pod koło. silnik powinien byc zgaszony
      i chwile postac by olej spłynoł do miski. Wykrecasz bagnet i przecierasz go
      szmatka . Potem wkładasz go do silnika ale bez wkrecania , tylko opierasz i
      wyjmujesz .Poziom powinien byc w zakresie miedzy l i f ze wskazaniem na f.
      • Gość: alex Re: sprawdzanie oleju IP: *.flashnet.pl 29.04.07, 13:51
        dzieki
        tylko w gsf 650 nie ma bagnetu:-( jest takie okienko - wziernik, przez który
        patrzysz, ile oleju jest. no i jak go zgaszę i poczekam a sprzęt stoi na
        centralce, olej wypełnia mi całe okienko, czyli jest dużo powyżej F (L i F są
        zaznaczone przy tym okienku). czyli co? za dużo mam oleju?
        • Gość: spectre Re: sprawdzanie oleju IP: *.104.udn.pl 29.04.07, 14:53
          > tylko w gsf 650 nie ma bagnetu:-( jest takie okienko - wziernik, przez który
          > patrzysz, ile oleju jest.

i bardzo dobrze bo to szybciej i łatwiej, a i rąk sobie nie trzeba brudzić ;)

> no i jak go zgaszę i poczekam a sprzęt stoi na
          > centralce, olej wypełnia mi całe okienko, czyli jest dużo powyżej F (L i F są
          > zaznaczone przy tym okienku). czyli co? za dużo mam oleju?

a jak do przeźroczystej butelki wlejesz trochę farby i nią wstrząśniesz - to
          będzie wyglądało jakby cała była wypełniona farbą ?? Dla tego zawsze olej
          sprawdza sie na zimnym silniku czyli w momencie gdy cały olej spłyną do miski
          olejowej - i powinno go być najlepiej miedzy 1/2 a 3/4 stanu :)

• Gość: josss Re: sprawdzanie oleju IP: 83.2.116.* 29.04.07, 16:02
            A co bedzie, jesli oleju jest troche ponad max i wypelnia praktycznie cale
            okienko (aha, olej wymienialam wczoraj - to moze byc istotna uwaga)?
            Zastanawiam sie, czy powinno sie go troche odlac, czy tez nie przesadzac i
            poczekac, az sam troszeczke sie zuzyje?

No i w ogole dziwne to wszystko, bo wczoraj, jak sprawdzalam na zimnym to bylo
            ok. 1/2 okienka. Potem sprawdzalam minute po wylaczeniu silnika tak zalecaja w
            instrukcji) i bylo 3/4, a dzis rano znow na zimnym i bylo praktycznie cale
            okienko.

Co prawda moj moto to nie bandyta, ale tez suzuki ;)

Pzdr,
            Kasia.
            • Gość: s d Re: sprawdzanie oleju IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.04.07, 16:45
              jak jest troszke za dużo to się nic nie stanie. Ludzie do jazdy na koleje leja
              po litr wiecej i sie nic nie dzieje ja tez mam zalane 300ml wiecej.
          • Gość: alex Re: sprawdzanie oleju IP: *.flashnet.pl 29.04.07, 19:32
            dzieki, ale olej to nie farba. w instrukcji pisza, zeby odpalic sprzeta, zrobic
            mala rundke, zeby NIE BYL ZIMNY, postawic w pionie, poczekac i namierzac poziom
            oleja. no i jak tak robie - jest ponad F.
            a ma cos do rzeczy, ze jak jest odpalony i postawiony prosto, to olej jest
            miedzy L a F? bo w moim tak wlasnie jest.
            i czy mozliwe, zeby przez zbyt duzo oleju pocil sie dekielek i opluwał obuwie?
            czy to juz sprawka tylko i wylacznie uszczelki?
            • kawassak Re: sprawdzanie oleju 29.04.07, 21:30
              to słuchaj co ci mówią koledzy wyżej- sprawdzaj na zimnym i sie nie przejmuj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka