Dodaj do ulubionych

HD Sportster 883 - opinie

IP: *.accenture.com 06.06.07, 09:21
Przymierzam sie do zakupu malego sportstera z 2003r. Ktos z Was ma lub
jezdzil tym? Interesuja mnie wrazenia z jazdy. Wiem ze moto jest slabe i
ciezkie - jakies 260kg. Ale na duzej mocy specjalnie mi nie zalezy a raczej
nie jest ona zalecana przy moim podejsciu. Gorzej z waga. Boje sie z zlom sie
bedzie sie walil w zakretach przy malej predkosci a bede go uzywal glownie do
jazdy miejskiej. Wczesniej jedzilem XJ600. Z gory dzieki za wszelkie opinie.
Obserwuj wątek
    • Gość: Tomek Re: HD Sportster 883 - opinie IP: 83.238.160.* 06.06.07, 11:14
      Dlaczego użyłeś w stosunku do motocykla sformułowania "złom"? Kurczę tak się nie
      mówi o sprzęcie. Szerokości na drodze!
    • Gość: rrider Re: HD Sportster 883 - opinie IP: 136.173.162.* 06.06.07, 11:57
      Polecam ten sprzet. Wbrew pozorom jest calkiem dynamiczny (do jazdy miejskiej),
      bardzo stabilny i malo pali (srednio 5-5,5 litra). Nie stwierdzilem tez
      problemow z awaryjnoscia. Jak masz mozliwosc, kupuj z rocznika od 2004 w gore -
      maja lepsza rame i elastycznie zawieszony silnik, co znaczaco ogranicza
      wibracje. Szerokosci na drodze!
      • dragon600 Re: HD Sportster 883 - opinie 06.06.07, 13:07
        A ja zdecydowanie odradzam. Miałem okazję smignąć Sportsterem na jazdach
        testowych (około 1 godziny jazdy) i była to jedna z gorszych jazd. O ile silnik
        ok, to cała reszta to tragedia.

1. Pozycja ani sportowa ani choperowa, można jedynie porównać z siedzeniem na
        kiblu.
        2. Tylne zawieszenie dobija na każdej nierówności, kręgosłup duługo tego nie
        wytrzyma.
        3. Klamki hamulca i sprżegła za blisko samych manetek, zeby chwyćić którąś z
        klamek trzeba oderwać rękę od kierownicy, bo niemożliwe jest przełożenie palców.
        4. I jak chcesz chwycić którąkolwiek klamkę to zachaczasz o lusterka, sa
        zdecydowanie za nisko.
        5. Z waleniem w zakręt nie ma problemu, raczej jest problem z tym zeby go
        skłonić do skręcania, H-D to chyba motocykle tylko do jazdy na wprost.

Na temat awaryjności się nie wypowiadam.
        Za te pieniądze to lepiej kupić Japonię i cieszyć się jazdą. No chyba, że liczy
        się to, że chcesz mieć H-D.
        Moim zdaniem zdecydowanie przereklamowane, ostatnio też pojeździłem Night Rodem
        i miałem podobne odczucia co do stosunku jakość-cena.
        • Gość: Harlista Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.cable.mindspring.com 07.06.07, 01:37
          "Opinie sa jak odbyty - kazdy go ma"

1. Pozycja ani sportowa ani choperowa, można jedynie porównać z siedzeniem na
          > kiblu.

Jezeli pozycja kowbo'ya na koniu to siedzenie na kiblu to masz racje.
          Tak maja wszystkie Harleye

2. Tylne zawieszenie dobija na każdej nierówności, kręgosłup duługo tego nie
          > wytrzyma.

Tylne amortyzatory sa regulowalne przynajmniej w 3 pozycjach.
          Trzeba tylko o tym wiedziec

3. Klamki hamulca i sprżegła za blisko samych manetek, zeby chwyćić którąś z
          > klamek trzeba oderwać rękę od kierownicy, bo niemożliwe jest przełożenie palców

Ile masz lat ze masz takie male raczunie ?

4. I jak chcesz chwycić którąkolwiek klamkę to zachaczasz o lusterka, sa
          > zdecydowanie za nisko.

?????? Masz wyraznie pecha, bo nigdy nie slyszalem o takim przypadku w
          jakimkolwiek motocyklu

5. Z waleniem w zakręt nie ma problemu, raczej jest problem z tym zeby go
          > skłonić do skręcania, H-D to chyba motocykle tylko do jazdy na wprost.

Nauke skretow proponuje zaczac od jazdy na rowerze.

Rowniez serdecznie pozdrawiam :))

• dragon600 Re: HD Sportster 883 - opinie 07.06.07, 09:39
            Gość portalu: Harlista napisał(a):

> "Opinie sa jak odbyty - kazdy go ma"

Dokładnie i każdy ma prawo do swojego.

> Jezeli pozycja kowbo'ya na koniu to siedzenie na kiblu to masz racje.
            > Tak maja wszystkie Harleye

Wiec wszystkie Harleje to klopy, a ja chcę jeździc na motocyklu a nie na klopie.

> Tylne amortyzatory sa regulowalne przynajmniej w 3 pozycjach.
            > Trzeba tylko o tym wiedziec

Weź mnie nie rozśmieszaj z tą regulacją zawieszenia w Harleyu, chyba nigdy nie
            widziaeś dobrej regulacji. Co z tego, że ma jak i tak podkręcenie na maksa nic
            nie daje.

> Ile masz lat ze masz takie male raczunie ?

Naucz sie czytać ze zrozumieniem to nie moje ręce są za małe, tylko za mało
            miejsca jest miedzy manetką a klamką i dlatego trzeba odrywać rekę, zeby móc
            przełozyć klamkę.

> ?????? Masz wyraznie pecha, bo nigdy nie slyszalem o takim przypadku w
            > jakimkolwiek motocyklu

Najwyraźniej nigdy nie jechałeś Sprtsterem

> Nauke skretow proponuje zaczac od jazdy na rowerze.
            Przejedź sie motocyklem sportowym to zrozumiesz co to znaczy porecznosc w
            zakrętach i składanie się w zakręt.

> Rowniez serdecznie pozdrawiam :))

Ja również
            • dragon600 Re: HD Sportster 883 - opinie 07.06.07, 09:41
              dragon600 napisał:

> Naucz sie czytać ze zrozumieniem to nie moje ręce są za małe, tylko za mało
              > miejsca jest miedzy manetką a klamką i dlatego trzeba odrywać rekę, zeby móc
              > przełozyć klamkę.

Na końcu miało być RĘKĘ - moja pomyłeczka.
            • Gość: harlista Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.cable.mindspring.com 08.06.07, 00:40
              dragon600 napisał:
              Najwyraźniej nigdy nie jechałeś Sprtsterem

Zapewne masz racje.
              Twoje doswiadczenie ze Sportsterem to cala godzina demo jazdy.
              Ja moge pochwalic sie jedynie 14,000 mil.
              Przepraszam eksperta :)
              • dragon600 Re: HD Sportster 883 - opinie 08.06.07, 17:37
                Godzina mi wystarczyła, żeby stwierdzić, że to SHIT.
                Jest conajmniej kilkanaście motocykli (oczywiście chooperów) dużo lepszych i za
                mniejsze pieniądze.
                • Gość: harlista Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.cable.mindspring.com 08.06.07, 23:28
                  Np CJS-y ?
    • Gość: nyorker Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.dyn.optonline.net 06.06.07, 14:16
      kto sie zastanawia nad tym, jak jezdzi harley? harley ma przede wszystkim
      wygladac, a 883 wyglada najlepiej.
      • Gość: Norton 70 Re: HD Sportster 883 - opinie IP: 84.140.70.* 06.06.07, 15:53
        To prawda. Ma stać na trawniku przed domem ,
        razem z kolorowym krasnalem z gipsu.
        Idealnie, gustownie dobrana para.
    • Gość: Harlista Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.cable.mindspring.com 07.06.07, 01:24
      '93 XL 883 byl moim pierwszym Harleyem.
      Sportster a szczegolnie jego silnik to najbardziej udane dziecko Harleya.
      Prowadzi sie doskonale, silnik ma wrecz nieskonczone mozliwosci modyfikacji.
      Osobiscie polecam
    • Gość: m3 Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.accenture.com 07.06.07, 08:54
      Serdeczne dzieki za wszystkie opinie. Moja glowna watpliowosc to porecznosc
      tego motocykla w miescie - manewry przy niewielkiej predkosci i hamowanie.
      Czy prawda jest ze tylny hamulec w HD nie jest pomocniczym i nalezy uzywac
      jednoczesnie przedniego i tylnego dla efektywnego hamowania?
      Chyba sie zdecyduje na zakup w szczegolnosci ze cena jest atrakcyjna.
      • Gość: rrider Re: HD Sportster 883 - opinie IP: 136.173.162.* 07.06.07, 12:14

Sportster to swietny sprzet do jazdy miejskiej, prowadzi sie jak skuter, przy
        tym jest bardzo stabilny i daje poczucie bezpieczenstwa. Co do hamulcow -
        wybierz wersje R, z 2 tarczami z przodu. Dozowanie i kontrola hamowania jak na
        jego osiagi i ciezar (250 kg) bez zastrzezen.
      • Gość: harlista Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.cable.mindspring.com 08.06.07, 00:43
        "Czy prawda jest ze tylny hamulec w HD nie jest pomocniczym i nalezy uzywac
        jednoczesnie przedniego i tylnego dla efektywnego hamowania?"

Hmmm
        Nie !, nieprawda

Gdzie mieszkasz?
        W Polsce czy w USA ?
        • Gość: m3 Re: HD Sportster 883 - opinie IP: 202.55.88.* 08.06.07, 01:32
          Mieszkam w Australi.
          • Gość: harlista Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.cable.mindspring.com 08.06.07, 01:55
            Nie wiem jak jest w Aussi ale w USA wybor czasci, dodatkow itp do Harley'i jest
            tak duzy ze wlascicielom CJS-sow nawet w najsmielszych snach sie nie snilo.
            W jednym tylko catalogu J&P samych lusterek ( o ktorych wspomina pewien ekspert)
            jest ok 120 pozycji.
            Jedyne co mnie nie odpowiadalo w moim bylo:
            - zbyt maly bak - zasieg tylko 85 mil - wymienilem na wiekszy
            - siedzenie - po wymianie baku na wiekszy okazalo sie sie ze nie jest wygodne na
            dluzsze jazdy - wymienilem siedzenie na wieksze (razem z calym motocyklem)

www.bikepics.com/members/harlista/
            Bedziesz zadowolony :)
            • dragon600 Re: HD Sportster 883 - opinie 08.06.07, 17:41
              No po tym co piszesz, to same zalety.

Tylko sam przyznałeś, że trzeba wszystko wymienić, żeby sie tym dało jeździć.
              He he.

A co do bycia ekspertem to nigdy nie napisałem, że nim jestem, tylko opisałem
              swoje wrażenia z jazdy tym co Ty nazywasz bardzo dobrym motocyklem.

Moje zdanie jest inne i mam do tego prawo.
              • Gość: harlista Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.cable.mindspring.com 08.06.07, 23:28
                oczywiscie ze masz prawo miec swoje zdanie.
                Drobny problem ze na poparcie swoim zdaniem nie masz nic wiecej niz 1 godz
                doswiadczenia.
                Ale co ja tu mowie. Dla takiego specjalisty 5 - ci sekundowe spojrzenie na
                Harleya wystarczy zeby wydac autorytatywna negatywna opinie :)
                Niektore typy tak juz maja :)

Rozumiem ze jestes posiadaczem motocykla w zasiegu ok 200 mil i na tyle wygodnym
                ze wystarcza ci tylko przerwy co 200 mil max 10-15 min dlugie.

Zdrowka (fizycznego)przynajmniej zycze
                • Gość: jol Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.07, 08:43
                  znakomity motorek. warto! mozesz go sobie dopasowac do wlasnych potrzeb i smigac przez sto lat, pozdrawiam.
                  • Gość: Radoskór Re: HD Sportster 883 - opinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.02.14, 03:07
                    Uważaj bo sporciaka się zazwyczaj zaczyna przygoda z Harleyami to przepustka do innego motocyklowego świata, który strasznie wciąga ;) A w HD najlepszy jest przedewszyskim dźwięk i tu się chyba każdy zgodzi! Pozdrawiam
    • cimekl Re: HD Sportster 883 - opinie 09.02.15, 22:38
      Witam czy ktoś może wie jaka opona wejdzie na tył do sportstera 2012r jest 150 a czy wejdzie 180?
      • Gość: dachu Re: HD Sportster 883 - opinie IP: 91.229.22.* 08.10.17, 12:14
        ja upchnąłem 200 Avon Cobra bez akcesoryjnych tz Kit-ów za grube $ . Polak potrafi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka