Gość: cezar IP: *.c243.petrotel.pl 03.07.07, 18:40 Wjechałem w piękną dziure na krajowej jedynce.Pękła felga . Pęknięcie ma ok 15 mm od rantu .Felga jest aluminiowa.Spawac czy wymienic na nową ??? HELP !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: wojtexc Re: pękła felga !!!! IP: *.globalconnect.pl 03.07.07, 18:42 zartujesz czy pytasz powaznie?? nie wyobrazam sobie jak mozna sie nad tym zastanawiac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: pękła felga !!!! IP: *.aster.pl 03.07.07, 18:56 zaspawać! malować! i na allegro! :-O Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexc Re: pękła felga !!!! IP: *.globalconnect.pl 03.07.07, 18:57 nawet w ten sposob nie zartuj bo kolega pomysli ze to powazna podpowiedz i zabije kogos.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lukas Re: pękła felga !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 19:21 A dasz dokładniejsze namiary gdzie ta dziura??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdn Re: pękła felga !!!! IP: *.compi.net.pl 03.07.07, 20:45 ... a co też chcesz sobie swoją wymienić na koszt podatnika? ...hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cezar Re: pękła felga !!!! IP: *.c158.petrotel.pl 03.07.07, 20:54 No naprawdę nie wiem .Moto to pan european ,mało jest częsci na rynku do niego,a nowa felga ...jest droga,jak wszystko do pan euro. I co wy na to? Spawac ? Ps .dzięki za opinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jdn Re: pękła felga !!!! IP: *.compi.net.pl 03.07.07, 21:03 ... tak tak tak .... a potem pisac testamencik...... jak jest dziura to płaci Generalna Dyr Dróg i Autostrad jak się nie mylę .... przepracuj to, może jeszcze coś da się wyrwać .... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazer600 Re: pękła felga !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 21:08 No mistrzu... spawac takie rzeczy to tylko w ... Jedynie wymiana wchodzi w gre, czesci mozna raz po raz znalezc na e-bay niemieckim. Pozatym jak cos takiego sie trafi to mozna co nieco odzyskac od zarzadcy drogi - sprawdzalem to swoim autem :-/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goguś Re: pękła felga !!!! IP: *.c158.petrotel.pl 03.07.07, 21:22 Wielkie dzięki za wszystkie info.Jak wyrwac kase od zarządcy dróg? Moja przygoda była w nocy na Śląsku,padał deszcz.Nie było szans na ominięcie , bo dziura była pełna wody . A pęknięcie znalazłem dopiero dzisiaj...I co z tym zrobic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: pękła felga !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.07, 22:10 trzebabyło kupić enduro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: siekiera77 Re: pękła felga !!!! IP: *.aster.pl 04.07.07, 00:10 cofam ten spaw cofam to allegro a ty endriuro zapamietaj taką maksyme powtarzaną przez jednego bdb rajdowca: "nawet nad największą dziurą woda jest ZAWSZE PŁASKA ;-)" Odpowiedz Link Zgłoś
jdn1 Re: pękła felga !!!! 04.07.07, 00:18 poszukaj na forach samochodowych , napewno coś znajdziesz ... te same przepisy i dowiesz się co poza foto musisz zrobić ... powodzenia ... napisz co wyszło w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysout Re: pękła felga !!!! IP: *.centertel.pl 04.07.07, 09:52 fajnie słuchać rad ludzi, którym to się nie przytrafiło a teraz dysponują Twoimi pieniędzmi. Jak im się coś takiego zdazy pewnie sami będą próbowali przyoszczędzić, bo nowa fela to koszt około 2-4 tysiaków (z używkami jak sam piszesz jest kłopot), a czasem to połowa wartości motocykla. Moje zdanie jest takie - spawać w profesjonalnym zakładzie - koszt do 100 zł z naprostowaniem, bo pewnie będzie trzeba coś podprostować i intensywnie szukać używanej np. na ebayu. Pewnie spytasz o gwarancję, ze wszystko będzie git - tylko nowa felga da ci gwarancję, jedyne co moge napisać, to ze miałem taką samą sytuację w Thunderace - tylne koło i pęknięty rant, po zaspawaniu nie było widac sladu, powietrze nie uchodziło i nic się nie działo złego. Pozdrawiam, lysa PS. pamiętaj, ze Polska to taki fajny kraj, ze jak kupisz używkę, to moze ona być z jeszcze ciekawszą przeszłością niz Twoja obecna fela. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexc Re: pękła felga !!!! IP: 165.72.200.* 04.07.07, 10:22 przytrafilo mi sie, nie spawalem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goguś Re: pękła felga !!!! IP: *.c154.petrotel.pl 04.07.07, 18:28 No wielkie dzięki za odzew. Do gościa co pisał o enduro ,to napiszę tak.Dlaczego nie jeżdzisz plastikiem ? Bo lubisz enduro. Ja mam Honde Pan Euro bo lubię jeżdzic wygodnie i nie więcej jak 200 , bo i po co? Klamoty się zmieszczą do kuferków,mało pali, ale że mamy, a raczej nie mamy normalnych dróg,to nic na to nie poradzimy.Pozdrowienia dla wszystkich motocyklistów.3mta sie koledzy!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: pękła felga !!!! IP: *.subscribers.sferia.net 04.07.07, 21:12 popieram lysouta. Mądrze napisane! jeśli to rzeczywiście tylko pęknięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysout Re: pękła felga !!!! IP: *.centertel.pl 05.07.07, 07:46 Gość portalu: wojtexc napisał(a): > przytrafilo mi sie, nie spawalem... Widocznie jesteś wyjątkiem potwierdzającym regułę - a jakie to moto było? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysout Re: pękła felga !!!! IP: *.centertel.pl 05.07.07, 10:51 Gość portalu: wojtexc napisał(a): > KAWA ZX9R Własnie: moto.allegro.pl/item212593975_kawasaki_zx9r_felga_tyl.html Też bym nie spawał na Twoim miejscu, a teraz poszukaj ile jest aukcji na felgę do paneuropy ;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexc Re: pękła felga !!!! IP: 165.72.200.* 05.07.07, 11:21 coz zrobic, teraz tez mam mniej popularne moto i niestety licze sie z tym ze niewiele uzywanych czesci mozna dostac i mimo ceny kupilbym felge.. trzeba to wziac pod uwage jak sie wybiera marke badz model. porzadne moto kosztuje, takze czesci a bezpieczenstwa nie da sie wycenic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: pękła felga !!!! IP: *.subscribers.sferia.net 05.07.07, 21:36 szacunek że kupiłeś drugą felgę, ale co tak konkretnie ma zespawany rant felgi do bezpieczeństwa?? Jakiś konkret, co się moze stać? (oczywiście mowię o dobrze zrobionej robocie, a nie na sztukę) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goguś Re: pękła felga !!!! IP: *.c246.petrotel.pl 05.07.07, 21:44 jeżeli pęknie felga wczasie jazdy ,gwałtownie spada ciśnienie w oponie i moto przestaje byc sterowne.Co przy większej prędkości grozi wypadkiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: pękła felga !!!! IP: *.subscribers.sferia.net 05.07.07, 22:14 no tak, no to mu pękła i nic sie nie stało, oprócz tego że jest pęknięta. równie dobrze moze mu pęc nowa felga jak i spawana, nie mowimy tu o spawaniu jednej felgi z dwuch, ale o zaspawaniu pęknięcia. wiadomo że lepiej kupić nową, ale gdyby spotkało mnie to samo , to pewnie bym zespawał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: pękła felga !!!! IP: *.subscribers.sferia.net 05.07.07, 22:18 a sorki nie zobaczyłem , że to Tobie pękła ta felga. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexc Re: pękła felga !!!! IP: 165.72.200.* 06.07.07, 10:34 no tak teraz sie nic nie stalo... jesli chodzi o mnie to wole dmuchac na zimne! co spawane to spawane.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: pękła felga !!!! IP: *.subscribers.sferia.net 06.07.07, 16:09 oczywiście masz rację, ale wiemy że nie zawsze jest pięknie ładnie, a trzeba sobie jakoś radzić. Zresztą to zależy ile taka felga miałaby kosztować, bo sie w ogóle nie orientuje, jeśli cena używki waha sie w okolicach 1000zł, to wolałbym zaspawać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysout Re: pękła felga !!!! IP: *.centertel.pl 06.07.07, 18:50 Gość portalu: wojtexc napisał(a): > no tak teraz sie nic nie stalo... jesli chodzi o mnie to wole dmuchac na zimne! > > co spawane to spawane.. To na spawanych ramach też nie jeździsz? a jak firma robi ramy odlewane w każdym calu?? Ramy tez są spawane i jakoś jeździmy na ramach które mają spawy. Dobrze pospawana felga nie traci swoich własciwości. Pozdrawiam, lysout Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtexc Re: pękła felga !!!! IP: *.globalconnect.pl 07.07.07, 10:37 nie porownuj fabrycznych spawow z tymi od pana jozka! w zyciu nie latalbym sprzetem ktoremu pekla rama i pozniej byla spawana.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysout Re: pękła felga !!!! IP: *.centertel.pl 07.07.07, 13:29 Gość portalu: wojtexc napisał(a): > nie porownuj fabrycznych spawow z tymi od pana jozka! w zyciu nie latalbym > sprzetem ktoremu pekla rama i pozniej byla spawana.. Nikt normalny by nie jeździł swiadomie motocyklem z pospawaną w Polszy ramą. Nie porównuję spawów oryginalnych ze spawami herr Józka, tylko zauważam, ze ramy tez są spawane z kilku elementów ( w zzr 600 nawet kilkunastu;) i nie ma w tym nic złego, mimo ze rama to częśc konstrukcyjna i to bardzo. Tak więc zaspawanie pęknietego rantu felgi to nie przestępstwo i nic złego z tego nie wyniknie, w załozeniu ze to tylko rysa na rancie, a nie jebitne pęknięcie na połowę szerokości felgi. Jesli kogoś stac, to niech kupuje nową, jesli ktoś ma dużo szczęscia to niech kupuje używkę, ale wystarczy spojrzeć na pęknięcie i mozna je zakwalifikować albo do naprawy, albo do wymiany - nie trzeba być bóg wie jakim fachurą. A wy od razu autora wysyłacie do wariatkowa za pomysł pospawania felgi i pytacie czy to zart jakiś. Trochę powagi :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sharky77 Re: pękła felga !!!! IP: 149.156.31.* 05.07.07, 08:32 Witam Ja swoją spawałem od bandita (lekkie podgięcie rantu i małe pęknięcie) w profesjonalnym zakładzie dostając gwarancję (od zakładu) pojeździłem dwa miesiące nie widząc niepokojących objawów intesywnie poszukując używki z pewnego źródła (bo już widziałem felgę z allegro ,kumpel kupił i przy szlifie mu rant podgieło zawiózł do prostowania a gość po paru dniach mu ją oddał bo po zdarciu lakieru znalazł kilka spawów i nie mógł jej wyprostować ) ale to nic zastanawia mnie jak kierowcy puszek oddają felgi uwaga w kawałkach i nieboją się na nich jeździć (widziałem w tym zakładzie takie felgi w 3 kawałkach i po robocie jak nówki wyglądały :o) pociesza mnie to że gośc który ma ten zakład jak widzi że felga od moto nienadaje się do naprawy to oddaje a nie robi tylko po to żeby zarobić Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fazer600 Re: pękła felga !!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.07, 22:17 Mialem swego czasu przygode tego typu, ze jadac wiejska szosa na jakims zadupiu asfalt nie mial dziur tylko byl powysadzany w gore prze korzenie drzew przy drodze. Majac to na uwadze pociskalem srodkiem jakies 80-90km/h az tu nagle zdziwko - byl garb ale nie przy krawedzi drogi tylko przez cala szerokosc... no to sobie przez niego przejechalem. Efekt - felgi alu+ opony bezdetkowe obie felgi uszkodzone, powietrze mi zeszlo momentalnie...cale szczescie, ze szosa byla pusta i jakos mi sie udalo w nia trafic...Jesli ktos ma ochote spawac przednia felge - polecam zrobic probe - spuscic powietrze nawet nie do konca tak tylko zeby sie opona mocno ugiela i przejechac tak pareset metrow metrow. Praktycznie od 40/h zaczyna sie robic ciekawie a przy 70 to szosa sie robi waska ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: pękła felga !!!! IP: *.subscribers.sferia.net 05.07.07, 22:55 no tak, mozna sie zabić gdy takie coś stanie się na zakręcie, tak jak mi przy około 150km/h w pochyleniu z pasażerem,złapałem kapcia, powietrze uszło niemal natychmiastowo, motocykl zaczął sie strasznie walić w zakręt, nie wiem jakim cudem go wyprowadziłem, wiem że zdygany byłem kompletnie. Felgi obie na raz kiedyś też pokrzywiłem, gdy jechałem w sznurze aut, około 110 i odległosć miedzy autami ok 30m, i nagle spod auta przedemna ukazało sie coś na kształt cegły, nie miałem szans na manewr, chwiciłem tylko mocniej kierownice, mało co nie spadłem, efekt- oboie felgi krzywe jak diabli, ale powietrze nie zeszło:) Heh, shit happens. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo kapeć w złożeniu 06.07.07, 17:19 Gość portalu: baba_zanetti napisał(a): > no tak, mozna sie zabić gdy takie coś stanie się na zakręcie, tak jak mi przy > około 150km/h w pochyleniu z pasażerem,złapałem kapcia, powietrze uszło niemal > natychmiastowo, motocykl zaczął sie strasznie walić w zakręt, nie wiem jakim > cudem go wyprowadziłem... > przednie koło? opis bardzo ciekawy, chociaż przyznaję, że pierwszą moją myślą było, że trochę koloryzujesz z tą prędkością. być może uratował Cię pasażer, bo dociążał tył Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baba_zanetti Re: kapeć w złożeniu IP: *.subscribers.sferia.net 06.07.07, 17:52 tak przednie , to był taki długi łuk na krajowej 7, solo 160 to nie problem. no i pochylenie takie średnie. uratował mnie przeciwskręt, jakby tego było mało to była CBR 1000 sc21, która do lekkich nie należy. pamietam że z całej sily napierałem na kierownice, by przeciwskrętem unieść moto do pionu, teraz pomyślem że wielkiego farta miałem ze koło się nie uślizneło, z tym pasażerm może cos być, nie zastanawiałem się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lysout Re: kapeć w złożeniu IP: *.centertel.pl 06.07.07, 18:56 Gość portalu: baba_zanetti napisał(a): ...jakby tego było mało to była CBR 1000 sc21, która do lekkich nie należy... Mi tez się dualem wiele razy udało właśnie dlatego, ze był ciężki, masa to zaleta turystyków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: goguś Re: kapeć w złożeniu IP: *.c241.petrotel.pl 07.07.07, 10:11 Dzięki za tak liczny odzew.Pospawałem tą felge w specjalistycznym zakładzie.Po pomalowaniu nie ma nawet śladu że coś było robione.Ale i tak poszukam chyba używki bo nowa kosztuje parę tysiączków...Ale czy ta "nowa" nie okaże się gorszą od mojej to nie wiem.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś