Dodaj do ulubionych

CB 1000 BIG ONE

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.08.07, 22:17
Drodzy koledzy, bardzo prosiłbym Was o pomoc. Otóż tematem jest piękny klasyk
Hondy, jakie sa wasze opinie, najchętniej chciałbym poznać opinie posiadaczy
tych maszyn. Co powiecie na wersje odblokowaną 135 KM i jakie są różnice w
związku z tym pod względem wersji zdławionej 98KM. Chodzi o kulturę pracy,
porównanie do dzisiejszej XJR 1300, osiągi i moment obrotowy. Dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: lysout Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.centertel.pl 05.08.07, 01:08
      Witam, zacznę od tego, ze nie ma czegoś takiego jak wersja odblokowana 135 (a
      własciwie 136) koni CB 1000 ma 98 koni i to jest jedyna wersja fabryczna. Owszem
      mozna załozyc wałki rozrządu i moduł od cbr 1000 F i wtedy uzyskamy 136 konne
      monstrum z 5 stopniową skrzynią. A to dość poważna kombinacja i trudno bedzie
      zarobic na opony, które notabene są rozmiaru 18 cali. Mozna i tu pozyczyc felgi
      od cbr 1000 F i miec problem z oponami z głowy. Ale wtedy powstanie nam street
      na bazie cbr 1000 f a nie bigłanek, który jest jaki jest i taki jest
      najzajebistszy ;)
      Silnik bezawaryjny, bo jak wiadomo pochodzi z cbr 1000, skrzynia 5 powoduje
      niesamowite przyspieszenia, ale niesamowite jak na 93 rok - kiedy powstał
      pierwszy biguś, teraz to nie robi juz takiego wrażenia. Kolega xjr 1200 wymiatał
      mnie dośc powaznie, 88 Nm to naprawdę mało niestety.
      Motocykl bez problemu ciągnie na koło a i stoppie mozna zrobić dośc ładne. Jak
      chcesz jakichś konkretnych odpowiedzi - zadaj konkretne pytania.
      Pozdrawiam, Lysout
      • Gość: Victormoto Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.08.07, 23:07
        Jestem popprostu zainteresowany, w grę wchodzi takze xrx 1100, czy masz jakies
        wiesci o tym sprzecie w porownaniu z Big ONe? Jezeli chodzi o CB 1000 to dziwi
        mnie to ze ma az 136 KM a taki "maly" moment obrotowy w porownaniu z xjr. Co
        mozna przy nim zrobic by moment sie podniosl do ponad 100Nm? A co sądzisz o CB
        1300, to tez udana wersja. Sam juz nie wiem mam taki metlik w glowie, szukam
        prawdziwych rad. Dzieki i pozdrawiam
        • gsxfkatana Re: CB 1000 BIG ONE 05.08.07, 23:55
          Witam Victormoto.
          Jesli chodzi o mala wartosc momentu obrotowego do mocy to zawdzieczamy to 6 stopniowej skrzyni w CBR 1000 F. Jezdzilem na tym motorku i moge powiedziec ze nie dzieje sie nic szczegolnego podczas przyspieszen. Poprostu jedzie szybciej i szybciej... eraz ujezdzam (od 4 lat) Suzuki GSX 1100 F. Ma 136 KM i 112Nm!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tu sie dzieje!!! szczegolnie pomiedzy 6000-7000 obr/min.
          Poruwnanie CB 1000 z XJR 1200 moim zdaniem wychodzi na kozysc XJR. Posiada ona ok. 100Nm.
          Ale porownanie tych motocykli do CB 1300? Nie kapuje! CB 1300 jezdzi pieknie (przetestowana) ale cenowo nie pasuje do reszty.
        • Gość: lysout Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.centertel.pl 06.08.07, 08:08
          Gość portalu: Victormoto napisał(a):

> Jestem popprostu zainteresowany, w grę wchodzi takze xrx 1100, czy masz jakies
          > wiesci o tym sprzecie w porownaniu z Big ONe? Jezeli chodzi o CB 1000 to dziwi
          > mnie to ze ma az 136 KM a taki "maly" moment obrotowy w porownaniu z xjr. Co
          > mozna przy nim zrobic by moment sie podniosl do ponad 100Nm? A co sądzisz o CB
          > 1300, to tez udana wersja. Sam juz nie wiem mam taki metlik w glowie, szukam
          > prawdziwych rad. Dzieki i pozdrawiam

Nie ma się czego dziwić, silnik cb pochodzi od cbr 1000, który to silnik powstał
          w 1988 roku, w cb zmieniła się tylko skrzynia i minimalnie charakterystyka.
          Silnik XJRy pochodzi co prawda z FJ 1200, ale w 1996 roku powstał jakby od nowa
          po to aby go wsadzić do XJRy.
          Pozatym dodaj do 88 Nm 20 % - wyjdzie ci ~moment xjry 1200 (bo xjra ma 1200, a
          cb ma 1000 cm3-> tak w przyblizeniu;)
          CB 1300 - jak najbardzej - wszystko zalezy od finansów - napisz ile masz na
          motocykl, a wtedy mozna porównywac motocykle pod względem ceny.
          Piszesz o cb 1000, za chwilę o droższej xjrze, po chwili o cb 1300, a w
          międzyczasie o zrx1100...

PS. Bigłan ma 98 koni!!!! a nie 136
          • Gość: fazer600 Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.08.07, 08:21
            Allo allo:-) Jesli juz mowa o silnych, duzych nakedach, warto wziasc pod uwage
            Bandita 1200, czesto jest to niedoceniana maszyna ale wrazenia z jazdy sa
            naprawde pozytywne i pisze to ja- zagorzaly zwolennik Yamahy ;-) Owszem do
            kilku rzeczy mozna sie przyczepic ale wg mnie w kategori cena/mozliwosci wypada
            najkorzystniej.
            • Gość: dingo Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 08:45
              W cb 1000 najbardziej przeszkadzał mi miękki przód z którym nic się nie dało
              zrobić. O niebo lepiej jeździło mi się xjr. Silnik ciągnie jak głupi. Warto
              mieć respekt jeżeli chodzi o masę tych motocykli. Jeżeli nie masz 180cm i paru
              kilo wagi to uważaj.
              • Gość: Victormoto Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.08.07, 15:23
                Mam 183 cm. Tak naprawdę to o pieniądze nie chodzi. Mogę wybrać CB 1300 z
                salonu, która bardzo mi się podoba i jak by zrobiło pewnie duzo osob na moim
                miejscu, ale ja się zastanawiam poprostu nad prawdziwym klasykiem jakim jjest CB
                1000. Chodzi przede wszystkim o moment Big ONE. Koledzy jestem zainteresowany
                Big One ze strony www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=M494143
                Chlopak mowi ze odblokowal go na gaznikach i teraz ma 136 KM. Silnik od
                Dualki,moto z 93 roku. Znawcy tematu doradzcie mi z tym sprzętem czy nie ma tu
                zadnych machlojek, ocencie stan, poniewaz moim zdaniem jest godny uwagi. I co w
                koncu tym momentem?, kolega ma Zrx 1100 i mowi ze jest ok(kawasaki) szalony pod
                względem momentu. Jak moze przebiegac moment z takiego 136 konnego Big One'a pod
                względem Zrx 1100???
                • Gość: lysout Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.centertel.pl 07.08.07, 07:23
                  Napisz moze victor, czym jeździłeś wczesnie, to powiem ci czy moment będzie dla
                  ciebie wystarczający.
                  Jeszcze raz powtarzam, konstrukcja silnika bigone pochchodzi z 1988 roku - nie
                  sposób go porównywac do konstrukcji z połowy czy końca lat '90. Jesli nie
                  jeździłes do tej pory niczym powaznym, to uwierz mi wystarczy ci momentu - w
                  zalezności od temperamentu na "od roku do zawsze", a jesli moment jest dla
                  ciebie najwazniejszy, a kasa nie gra roli, to kup cb 1300, albo X11 :)
              • Gość: lysout Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.centertel.pl 07.08.07, 07:31
                Gość portalu: dingo napisał(a):

> W cb 1000 najbardziej przeszkadzał mi miękki przód z którym nic się nie dało
                zrobić. O niebo lepiej jeździło mi się xjr. Silnik ciągnie jak głupi. Warto mieć
                respekt jeżeli chodzi o masę tych motocykli. Jeżeli nie masz 180cm i paru kilo
                wagi to uważaj.

Z wszystkim się zgodzę, choć przód mi niedokuczał, ale jakoś pozycja kierowcy na
                bigusiu była o niebo ciekawsza niz na xjrze, bigłan ma szeroki budzący zaufanie
                zbiornik i minimalnie bardziej sportową pozycję, a xjra ma chudy zbiornik i
                kierę jak w chopperze ;)
                Cb z silnikiem xjry - byłby miodzio :D:D
                • Gość: dingo Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.08.07, 09:11
                  Z wszystkim się zgodzę, choć przód mi niedokuczał, ale jakoś pozycja
                  kierowcy n
                  > a
                  > bigusiu była o niebo ciekawsza niz na xjrze,

Pozycja to pojęcie względne - przy moich 170cm nie było łatwo. Poza
                  tym same plusy.
                  • Gość: lysout Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.centertel.pl 07.08.07, 18:06
                    Gość portalu: dingo napisał(a):
                    Pozycja to pojęcie względne - przy moich 170cm nie było łatwo. Poza
                    > tym same plusy.
                    Niezazdroszczę - ja mam 180 cm i moto było skrojone na styk. Co do pozycji to
                    chodziło mi o całość sylwetki - cb ma nisko kierownice i szeroki bak który mozna
                    mocno scisnąc kolanami, a xjra ma wysoko kierownicę i wąski zbiornik po objęciu
                    którego mamy nogi ustawione jak dziewica - kolanko przy kolanku.
                    • Gość: DW Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.07, 22:12
                      Witam
                      Ma ktoś może jakieś namiary na części do CB 1000 (poszukuje
                      zadupka,chłodnicy i lampy tył)
                      Moje gg:5376709
                      Pozdrawiam
                      P.S.
                      Momentu ma w sam raz ;)
                      • Gość: Victormoto Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.08.07, 10:22
                        Popatrzcie na to
                        moto.allegro.pl/item225034041_honda_cb_1000_super_stan_nowe_opony.html
                        i powiedzcie co o tym sadzicie.
                        Czym sie rózni cb 1000 z 93 roku od cb 1000 f z 95 roku?
      • Gość: Arek Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.jgora.dialog.net.pl 16.08.07, 10:14
        Cześć
        Widzę ,że masz wiedze na temat bigusia .Ja też tym smigam.Rewelacja,
        ale ma jedną wadę.Nic do tego modelu nie mozna dostać.Właśnie
        przesiadam się na Horneta 900. Czy orientujesz się od czego pasują
        przednie tarcze hamulcowe do CB 1000 ?

rom.ar@op.pl
        • Gość: Victormoto Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.08.07, 12:13
          Nie jestem pewien ale sprawdz cbr 1000 f dual.
        • Gość: Big One Re: CB 1000 BIG ONE IP: *.jgora.dialog.net.pl 18.08.07, 09:27
          Witam
          Poszukuję przedniej prawej tarczy hamulcowej. Może ktoś ma do
          sprzedania ?
    • Gość: hubert Big one ew. Super Four IP: *.ap-media.pl 12.07.14, 15:44
      Witam. Jezdze na cb 1000 super four to blizniak big one.Racja ze dostepnosc czesci jest znikoma.Tarcze hamulcowe nie pasuja od zadnego innego moto. Udało mi sie kupic tarcze do przodu hiszpańskiej firmy ale szukałem pół roku. mam 180 cm waze 90 kg. i uważam że moto jest jak uszyty na miarę.Na dzień dzisiejszy szukam opon i widze ze zaczyna sie problem.
      • Gość: lysout Re: Big one ew. Super Four IP: *.centertel.pl 20.07.14, 19:57
        "ZŁOTA ŁOPATA" lipca 2014 została własnie przyznana!!

szacun ku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka