Dodaj do ulubionych

i kamizelek odblaskowych

27.03.08, 21:59
... tego już za wiele !!!
Obserwuj wątek
    • Gość: misiekR1 i kamizelek odblaskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 22:35
      chyba ich po..!
      • Gość: DBB Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.98.192.213.cable.satra.pl 27.03.08, 23:02
        HA HA HA HA !!!! :)
        Ale sie usmialem! Mialbym jezdzic w kamizelce odblaskowej??? Niesmaczny zart :]
        • Gość: Andrzej Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.03.08, 23:18
          Nie chce mi sie czytac tego artykulu, ale powiem tylko, ze ja jezdze w kamizelce
          odblaskowej dla wlasnego bezpieczenstwa, pozatym jak kierowcy widza kamizelke to
          troche inaczej sie zachowuja. Moze troche smiesznie wyglada ale bezpieczenstwo
          najwazniejsze.

Pozdrawiam
          • Gość: Potas Re: i kamizelek odblaskowych IP: 195.128.228.* 28.03.08, 13:31
            To jakby kolega przeczytał text, to może dowiedziałby się, że
            istnieją także inne "odblaskowości", a nie tylko kamizelki. a po za
            tym skoro bezpieczeństwo jest najważniejsze, to mam nadzieję, ze
            kolega jeździ zgodnie z przepisami, nie przekraczając nigdy i pod
            żadnym pozorem oganiczenia predkosci do 50 km/h w miescie?
            Poza tym w tekście zapomniałem dopisać, ze skulony za owiewka
            hayabusy kololeś przy prędkości powyzej 200 km/h jest i tak bardzo
            mało widoczny. W kamizelce, czy bez.
            W szerszym kontekście "kamizelek" chodziło mi o to, ze byćmoże w
            niedługiej przyszłosci w trosce o moje i twoje bezpieczeństwo na
            drodze sejm przyjmie ustawę o blokowaniu mocy silników do 12,5 KM.
            Wtedy z pewnością nie będziesz stanowił zagozenia na drodze. I też
            wtedy powiesz, że bezpieczeństwo jest najwazniejsze? W moim
            mniemaniu właśnie zaczynamy przekraczać granice zdrowego rozsądku.
    • Gość: marider Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.elpos.net 27.03.08, 23:17
      Jak slyszalem "posrane pomysly biora sie od bakow ktore nie maja ujscia i ida do
      glowy.." Chyba kogos pogielo od pierdzenia w stolki i wymyslania ze bede jezdzil
      w jakiejs smiesznej kamizelce jak jakis pracownik MPO! Niedlugo w tym powalonym
      kraju piesi beda musieli zakladac kaftany z rekoma na plecach wychodzac z domu
      bo komus na gorze zamani sie kolejna bzdura...

IMVHO kamizelki to poroniony pomysl a Rzad nie grzeszy inteligencja (jak zwykle
      w historii PL, zwlaszcza po '89) i dlatego tu jest, jak jest.

marider
      R1
      • Gość: staś Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 00:22
        Najpierw tor w Poznaniu, później prawko, teraz to ! Wkrótce wyznacza godziny w
        których wolno nam będzie korzystać z dróg publicznych!
      • Gość: chili Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.uni.opole.pl 30.03.08, 15:28
        BARDZO DOBRZE POWIEDZIANE!! Widać od pierdzenia w stołki biorą się posrane pomysły. Niech więc "szanowna" Grupa Trzymająca Władzie ;] wsadzi sobie te "stylowe" uniformy w swoje równie "szanowne" cztery litery.

• Gość: Vox Clamantis Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.dsl.telesp.net.br 02.09.08, 09:19
        Marider - ubecją od Ciebie jedzie, wynieś się do Korei Północnej, tam sobie
        poużywasz, tam jest dopiero rząd inteligentny
    • Gość: kroncwrld i kamizelek odblaskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 00:25
      Protestuje każdy powinien mieć wybór a ja wybieram bez kamizelki jak
      wprowadzą tą ustawę to chyba się bryknę do Warszawki i podpalę tę
      piwnicę z baranami na wiejskiej,no chyba już ich do końca po....bało
      • Gość: baba_zanetti Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.subscribers.sferia.net 28.03.08, 00:59
        a my w przeciwną stronę niż zachód...
        • Gość: zi-k Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.146.219.176.ip.airbites.pl 28.03.08, 07:47
          Już to widzę,ktoś sobie kupuje piękną kurtałkę Berika za 1500 i
          przykrywa ją pomarańczowym paskudztwem.
          Te kamizelki są po prostu wieśniackie.Powinny mieć jeszcze napis;
          Mam pełne gacie strachu, proszę uważajcie na mnie ,nie chcę jeszcze
          umierać!
          Jeszcze sobie koguta na kasku zamontuję.
          Żeby ich posrało.
          • Gość: ja Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 23:15
            Sam jesteś wieśniacki. Nie obrażaj noszących kamizelki. To że ktoś chce być
            bardziej widoczny nie oznacza, że jest tchórzem. A ja mam wrażenie, że Ty
            kupujesz kurtke Berika nie dla bezpieczeństwa ale tylko żeby sie fajnie
            zaprezentować przed kumplami;p Jaki to jestem fajny i odważny bo mam logo z
            zadziornym wzrokiem na plecach...
    • Gość: wnerwiony Stanowczo NIE! IP: *.prokom.pl 28.03.08, 07:57
      Wprawdzie jestem texowym turystą i kamizelkę trzymam w schowku na wszelki wypadek i hc warunki, ale stanowczo nie zgadzam się, aby ktokolwiek narzucał nam jej używanie w trakcie jazdy.
      Jak zobaczę np.: kogoś w kombi, na czerwonej hajce i w furkoczącym seledynie, to zadławię się ze śmiechu, glebnę i będzie katastrofa w ruchu lądowym. Czyli wprowadzenie takiego obowiązku doprowadzi do conajmniej jednego wypadku.
      Pozdro kochani.
    • Gość: Dabro i kamizelek odblaskowych IP: *.koba.pl 28.03.08, 09:32
      Nasz sejm i jego pomysły to jedna wielka porażka, zero pomysły zero
      inteligencji. Najlepiej ustanowic zakaz lub ograniczenie. Ehh
      Panstwo Policyjne, nie da sie tu zyc normalnie, trzeba sie stąd
      zbierac razem ze swoim motocyklem. Pozdrawiam Łinteligentny Łinaczej
      Szejm
      • Gość: Andrzej Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 13:45
        Kolego Potas może mi nie uwierzysz, ale jeżdże po mieście 50 i wszyscy mi siedzą
        na ogonie :D uważam, że jak ktoś chce, to niech jeździ, a jak nie to nie, jego
        sprawa, jego wybór, a do pana Wnerwionego dobrze, że mnie nie widziałeś bo
        jechałem raz na Hayabusie w odblaskowej kamizelce i mogło by dojść do wypadku :D

Pozdrawiam
        • waldi635 Re: i kamizelek odblaskowych 28.03.08, 14:45
          Witam wszystkich
          Dołączam do zbulwersowanych tym idiotycznym pomysłem. Zamiast ustanawiać prawo i
          sprzyjać budowie dróg to radary stawiają lub jeszcze coś tam. Komu to ma służyć
          ? Ja mam po 40 -tce ale uważam się za młodego i śmigam motorkiem. Uważam , że
          nie tylko motocykliści im przeszkadzają. Ostatnio na starszych kataramaniarzy
          cięci byli, badania lekarskie przepadek prawa jazdy wymyślali itp. brednie.
          ZBUDUJCIE DROGI A WSZYSCY SIĘ POMIEŚCIMY waldi
        • Gość: Potas Re: furkocząca kamizelka IP: 195.128.228.* 28.03.08, 16:08
          Andriu! komentarz wnerwionego chyba Ciebie nie dotyczy, bo jak się
          jedzie hajką z predkościa 50 km/h to kamizelke jeszcze nie furczy. o
          śmieszące wnerwionego zjawisko zaczyna się przy nieco większych
          prędkosciach :)))
          • Gość: siekiera77 Re: furkocząca kamizelka IP: *.aster.pl 28.03.08, 18:31
            ja raz założyłem
            ale po przejażdżce sie suwaczek
            poniszczył
            i już nie zakładam :-D
            • Gość: andreas Re: furkocząca kamizelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 18:36
              > ale po przejażdżce sie suwaczek
              > poniszczył

Kurde siekiera to ty miałeś jakąs wypasioną, tuningową pewnie ;)

Ja mam na rzepa :] ale w puszce ;)
              • Gość: kubek145 Re: furkocząca kamizelka IP: 89.243.69.* 28.03.08, 19:03
                proponuje petycje aby wielmozni ustawodawcy z wiejskiej okraglej budy, zobowiazani byli do noszenia odblaskowych kamizelek z napisem: "jestem debilem, ograniczam wolnosci i swobody wlasnego narodu, prosze wyeliminuj mnie ze spoleczenstwa", podpisze sie ktos?
                • Gość: Andrzej Re: furkocząca kamizelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 19:34
                  Lepsze są na guziki albo zamek, rzepy sie nie trzymają dobrze.

P.S. Hayabusą jechałem grubo ponad 50 (oczywiście poza miastem) w tej kamizelce
                  ale bardziej furczała moja ortalionowa kurtka niż ta kamizelka ;]
                  • Gość: siekiera77 Re: furkocząca kamizelka IP: *.aster.pl 28.03.08, 20:13
                    Gość portalu: Andrzej napisał(a):
                    > Lepsze są na guziki albo zamek, rzepy sie nie trzymają dobrze.
                    > P.S. Hayabusą jechałem grubo ponad 50 (oczywiście poza miastem) w tej kamizelce
                    > ale bardziej furczała moja ortalionowa kurtka niż ta kamizelka ;]

no to nieźle pojechałeś
                    po bandzie!
                    kombi
                    na to kurtka ortalionowa
                    i jeszcze kamizelka...
                    a wszystko dla bezpieczeństwa
                    swojego i innych...
                    :-D
                  • Gość: Kasia Re: furkocząca kamizelka IP: *.eranet.pl 19.04.08, 22:20
                    uśmiałam się do łez
                    a tak przy okazji - bardziej dba o bezpieczeństwo ten, który zakłada
                    tylko kombinezon (np: Berik), a nie kurteczkę ortalionową i na nią
                    kamizelkę odblaskową, chyba że chodzi Ci jedynie o to żeby nikt na
                    Ciebie nie wpadł?
                • Gość: siekiera77 Re: furkocząca kamizelka IP: *.aster.pl 28.03.08, 20:08
                  ja sie podpisze
                  tylko nie mam mocy przerobowej
                  z powodu braku śrutóweczki :-)
    • Gość: jaca furkoczaca kamizelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 21:54
      jak kolega andrzej wyzej napisal ze jezdzi hajabusa w kamizelce dla
      bezpieczenstwa to ogarna mnie smiech z powodu tego co napisal nieco
      nizej ze jezdzi hajka w kurtce ortalionowej
      • Gość: szajben Re: furkoczaca kamizelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.03.08, 21:56
        ano cała kasa na moto poszła, zostało tylko na kamizelke ;)
        • Gość: Andrzej Re: furkoczaca kamizelka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 00:14
          Nie, Hayabusa nie była moja, tylko kolegi (ja jeżdżę nakedem), a mówiąc o kurtce
          ortalionowej mam na myśli taką kurtkę turystyczną SPIDI, w tym sezonie sobie coś
          sprawie bardziej pasującego do mojego motocykla ;]
    • Gość: Marcin77 Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.08, 18:14
      Ale z tego co widze to nie jest napisane czy kamizelke trzeba bedzie nosic na
      kurtce czy pod kurtka. :)
      • pablo-se Re: i kamizelek odblaskowych 29.03.08, 18:49
        Słuchajcie jeśli jest możliwe to dla czego nie zorganizować zbiórki podpisów w
        sprawie zmiany planowanych przepisów (wymagany wiek dla kat. A i kamizelek) przy
        okazji otwarcia sezonu w Wa-wie i Częstochowy no i może innych takich imprez.

Skoro w niektórych miastach karawaniarze potrafili zrobić akcje na stacjach
        paliw to czemu my nie możemy się zorganizować i połączyć wszystkie a
        przynajmniej część z większych imprez na otwarcie sezonu.
        W Wa-wie w punktach sprzedaży wejściówek mogły by być listy do podpisania a na
        innych imprezach mogły by chodzić osoby i zbierały podpisy. To jest kwestia
        zależna od osób organizujących te imprezy.
    • azareth Re: i kamizelek odblaskowych 29.03.08, 22:28
      kamizelka powinna byc indywidualnym wyborem kazdego z nas i byłby spokoj..

ale paski (nie paskudna kamizelka - taka jak to nosza pracownicy drogowi) odblaskowe w nocy to całkiem fajna i bardzo praktyczna rzecz:)

pozatym, moze w koncu wzieli by sie za naprawde istotne uregulowania prawne, drogi połatali..

eh...
    • maciuga i kamizelek odblaskowych 30.03.08, 21:19
      Jak ciecie nam kamizelki, to MY cieciom obywatelski projekt ustawy.
      Że na motocyklu można jeździć na golasa ale w kasku! I to jest taka
      spoleczna inicjatywa, żeby motocykle i ich kierowcy :) byli bardziej
      zauwazalni i zwracalni uwagę. Tym sposobem sprawdzimy skuteczność
      naszego środowiska ;) I wreszcie będziemy mieć prawo z którego
      możemy korzystać tylko my motocykliści! pozdr
      ps. ile tam trzeba glosów? z rodzinami damy rade!!!
      • Gość: siekiera77 Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.aster.pl 31.03.08, 03:57
        maciuga napisał:
        Jak ciecie nam kamizelki, to MY cieciom obywatelski projekt ustawy.
        Że na motocyklu można jeździć na golasa ale w kasku! I to jest taka
        spoleczna inicjatywa, żeby motocykle i ich kierowcy :) byli bardziej
        zauwazalni i zwracalni uwagę. Tym sposobem sprawdzimy skuteczność
        naszego środowiska ;) I wreszcie będziemy mieć prawo z którego
        możemy korzystać tylko my motocykliści! pozdr
        > ps. ile tam trzeba glosów? z rodzinami damy rade!!!

Fajnie! Jestem za!
        tylko moja Pani mi nie pozwoli korzystać
        z tego prawa... :-(
        I'm too sexy ;-)
      • tymon99 Re: i kamizelek odblaskowych 04.04.08, 23:26
        maciuga napisał:

> na golasa ale w kasku!

nie no.. rękawiczki to jednak zakładajmy :D
    • Gość: Dzakas Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.08, 21:33
      .. ich burakow
      • Gość: empiq Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.de.ibm.com 02.04.08, 13:08
        qucze! no kiepsko!
        przeciw kamizelkom i ich użytkownikom nie mam nic!!!. Kto chce niech zakłada i
        na zdrowie! i fajnie bo go widać lepiej szczególnie w nocy! (w dzień to mam
        wątpliwości - przy moim moto)
        ale nie zmuszać nikogo!!! Przecież nasze kurtki w większości wypadków są dobrze
        dopasowane do ciała, a kamizelka lata i powiewa!
        nie mówiąc już o tym że nie każdemu pasuje jej wygląd.
        NIE zmuszajcie nas do noszenia Kamizelek! (mogę wozić w sakwie co najwyżej - w
        nocy pewnie założę nawet! ) ;)

pozdrawiam wszystkich na 2oo! :D
        empiq
      • Gość: empiq Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.de.ibm.com 02.04.08, 13:09
        qucze! no kiepsko!
        przeciw kamizelkom i ich użytkownikom nie mam nic!!!. Kto chce niech zakłada i
        na zdrowie! i fajnie bo go widać lepiej szczególnie w nocy! (w dzień to mam
        wątpliwości - przy moim moto)
        ale nie zmuszać nikogo!!! Przecież nasze kurtki w większości wypadków są dobrze
        dopasowane do ciała, a kamizelka lata i powiewa!
        nie mówiąc już o tym że nie każdemu pasuje jej wygląd.
        NIE zmuszajcie nas do noszenia Kamizelek! (mogę wozić w sakwie co najwyżej - w
        nocy pewnie założę nawet! ALE Z WŁASNEJ NIE! PRZYMUSZONEJ! WOLI!!! ) ;)

pozdrawiam wszystkich na 2oo! :D
        empiq
    • Gość: zygzak600 i kamizelek odblaskowych IP: 193.59.89.* 03.04.08, 21:20
      a ja ich - ten cały rząd - pie..!!!!!!!
    • Gość: cbr1000 i kamizelek odblaskowych IP: *.aster.pl 04.04.08, 19:31
      No nie! I beda kazdemu kazali preclowac w kamizelce!? Oby ten pomysl wrocil skad wyszedl, a wiec do pustego lba co ten przepis wymyslil.
      • Gość: shadow1100 Re: i kamizelek odblaskowych IP: 193.59.89.* 06.04.08, 19:50
        tak,dokladnie.to kolejny poroniony pomysł!jak juz ma to wejsć w życie to tak aby
        motocyklista sam zdecydował czy jedzie w samym kombinezonie czy odzieje tą
        szmate odblaskowe.(raczej kazdy to pierwsze wybierze) A swoja drogą motocykl ma
        światło z tyłu pozwolę sobie zauważyć. mowiac krótko - kamizelka
        odblaskowa=ograniczenie wolności w niby wolnym kraju!!!!!!
    • Gość: Policjant i kamizelek odblaskowych IP: *.city-net.pl 04.04.08, 20:51
      Nieeee!!!!!
    • Gość: szuwary i kamizelek odblaskowych IP: *.crowley.pl 20.04.08, 18:54
      co za palant to pisał , ja jeżdżę na motocyklu , na rowerze i nie
      wyobrażam sobie jazdy bez kamizelki ostrzegawczej czy jak kto woli
      odblaskowej, jestem jednym z pierszych którzy zaczeli jeździć w
      kamizelkach, jest to jedyny sposób na polepszenie bezpieczeństwa na
      drodze, bo to widać, jestem kierowcom zawodowym 30 lat jeżdżę
      wszystkim czym się da , mam przejechane ponad 2.000.000 kilometróww
      tym około 200.000 km na motocyklu ,50.000 km na rowerze , 5.000 na
      rolkach reszta to samochody wszystkich rodzajów od osobowych do
      autobusów i nie wyobrażam sobie żeby w tych czasach na jedniśladach
      jeździć bez kamizelki. mnie kamizelka już nieraz uratowała życie, bo
      kierowca zauważył mnie , ale jak bym nie mial kamizelki to nie pisał
      bym tych słów. niestety polacy jak im nie nakazać to nie zrozumieją,
      dlaczego tak trudno komóś wytłumaczyć , że lepiej jeździć w
      kamizelce niż leżeć polamany w łużku. myśleć myśleć i jeszcze raz
      myśleć, a jak ktoś nie ma wyobraźni to niech z domy nie wychodzi bo
      zrobi sobie krzywdę albo niedaj BÓG innym.
      • pablo-se Re: i kamizelek odblaskowych 21.04.08, 01:13
        Wszystko ok. ale to czy mamy jeździć w kamizelkach czy bez pozostawmy nam
        motocyklistom do wyboru a nie narzucać jakimś przepisem. Wiem z doświadczenia,
        że rowerzyści są dwu lub trzy krotnie bardziej zagrożeni gdyż wielu z nich
        jeździ naszymi drogami nie mając bladego pojęcia o przepisach drogowych a ich
        styl jazdy pozostawiam bez komentarza i tu nałożenie obowiązku kamizelek podczas
        poruszania się drogami publicznymi jest konieczne.

Dobra zostawmy sprawy rowerów pomimo, że też mają dwa koła to nie to forum.
        Więcej dobrego zyskamy jeśli będą kładzione naciski na jakość szkolenia
        przyszłych kierowców (motocykli i karawanów).
        Nie można robić podobnie jak to czynią władze w wielu przypadkach, mówię tu o
        stanie naszych dróg gdzie łatwiej postawić znaki ostrzegające i ograniczające
        prędkość zamiast naprawić drogę. Kamizelki nie załatwią sprawy ignorancji i
        niedouczenia kierowców.
        Łatwiej jest wcisnąć nam na grzbiety kamizelki bo taniej a nawet można na tym
        zarobić ale nie róbmy z siebie idiotów.
        Druga sprawa to wprowadzenie zapisu mówiącego o wieku 24 lat uprawniającego do
        prowadzenia motocykli. Jeśli już to ten zapis powinien dotyczyć i kierowania
        samochodami które są o wiele niebezpieczniejsze i powodują większe zniszczenia
        przy podobnych kolizjach a inteligencja jest identyczna kierujących chociaż tych
        co nie maja 24 lat w autach jest więcej niż ma motocyklach.
        I gdzie tu większe zagrożenie??

Na koniec chce powiedzieć że dojdzie do tego że będziemy jak te kukiełki
        poruszane sznureczkami. Odbierze się nam przyjemność jaką czerpiemy z jady
        motocyklami bo nawet bąka puścić się nie da bez przepuszczenia go poprzez
        katalizator. Będziemy tak ograniczani przepisami i cenami paliw, że zanim
        wyjedziemy z garażu to już nam ochota odejdzie na cokolwiek.

Kiedyś moje wyjazdy były częstym efektem spontaniczności czy natchnienia chwilą
        a teraz każdy wyjazd to godziny myślenia i liczenia kasy i drapania się po
        głowie czy wystarczy na paliwo a co z żarciem i itp..
        Obudźmy sie bo może sie stać, że pewnego dnia znajdziecie swoja rękę w przysłowiowym nocniku.
      • Gość: Potas Re: co za palant IP: 195.128.228.* 21.04.08, 10:52
        I jak się okazuje ani 2 miliony kilometrów, ani 30 lat doświadczenia
        na drodze nie nauczyła pana Szuwary myślenia, czytania ze
        zroumieniem, ani tym bardziej kultury.
        A pisanie, ze Polacy czegoś tam nie rozumieją bez nakazywania
        świadczy jedynie o srednim poziomie intelektualnym.
        Niech pan Szuwary wskaze mi jeden kraj na świecie, gdzie dla
        motocyklisów jest obowiązkowa kamizelka odblaskowa, a zaraz go na
        tym forum przeproszę.
        Obawiam się, ze nawet kolejne 2 miliony kilometrów na rolkach też
        niczego nie zmienią w procesach myslowych niektórych ludzi
        A tak przy okazji: tylko ludzie, którzy jeszcze maja niewiele
        ujeżdżone liczą sobie przejechane w życiu kilometry. Bo potem to
        jakos pzechodzi, jeżeli człowiek sobie i innym nie musi udowadniac,
        jaki jest doswiadczony.
        • Gość: andreas750 Re: co za palant IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.08, 16:54
          Potas nie daj się wciągnąć w dyskusje z idiotą bo sprowadzi Cię do swojego
          poziomu intelektualnego i zwycięży doświadczeniem...
          • Gość: Potas Re: co za palant IP: *.chomiczowka.waw.pl 21.04.08, 19:52
            Kiedy ja uwielbiam dyskutować z takimi "doświadczonymi", którzy wiedzą lepiej i
            najchętniej przymusowo wprowadzaliby ciemnym Polakom różne własne pomysły na życie.
            Bo na takich gości nie ma innego sposobu, tylko przekonywać ich bez końca, że
            właśnie na tym polega wolność i demokracja, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie
            i nigdy go nie zmieniać, ale nie ma prawa narzucać go innym siłą. Polska już
            miała przez niemal 50 lat takich "doświadczonych", którzy wiedzieli lepiej jak
            powinien być świat zorganizowany. Na sczęście ten etap historii mamy już za sobą.
            • niedi Re: 02.09.08, 09:53
              Pomysł moim zdaniem kiepski, ktoś jeszcze pewnie myśli kasę zbić na produkcji tego wynalazku, bo pod przymusem to i popyt się na pewno zwiększy.
              Potas, widzisz jakąś inną możliwość protestu niż artykuł i ta dyskusja? Myślę, że wielu chętnie by się zaangażowało w obronie własnej indywidualności.
      • maciuga Re: i kamizelek odblaskowych 22.04.08, 21:33
        i masz już 123 lata, co szuwarek?
      • maciuga Re: i kamizelek odblaskowych 22.04.08, 21:33
        i masz już 123 lata, co szuwarek?
      • Gość: tatajacek Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.Red-83-46-241.dynamicIP.rima-tde.net 29.11.08, 00:15
        "co za palant to pisał , ja jeżdżę na motocyklu , na rowerze i nie
        wyobrażam sobie jazdy bez kamizelki ostrzegawczej czy jak kto woli
        odblaskowej..."

No wiesz. Jak to Ciebie, glownie, wyprzedzaja to ja rozumiem. W
        koncu zawalidroga bezpieczniejsza jest jak dobrze oznakowana.
        W pozostalych przypadkach kierowcy niedzielni beda myslec, ze nie
        musza patrzec i, moze, zauwaza.

Jak masz tyle km przejechanych to powinienes wiedziec, ze Twoje
        bezpieczenstwo zalezy glownie od Ciebie. Od Twojej
        spostrzegawczosci, zdolnosci przewidywania, zrownowazenia,
        umiejetnosci logicznego myslenia, wlasciwie uszeregowanych
        priorytetow... Jak tego nie wiesz to sorki, ale stanowisz zagrozenie
        dla innych. I sobie ta kamizele wieszaj zeby kazdy mogl zachowac jak
        najwyzsza ostroznosc wyprzedzajac i sp...lic jak najszybciej.

Nota bene za rolki i rowerek na polskich zatloczonych drogach
        publicznych to Ci sie SPECJALNE podziekowania naleza. Trzeba byc
        TREPEM NIE Z TEJ ZIEMI zeby konswekwencje swoich wlasnych SWIETNYCH
        POMYSLOW ZDROWOTNOSCIOWO-EKOLOGICZNYCH wmuszac innym. Ty sobie
        wieziesz d00pe w kamizelce na rowerku, albo zmuszasz rolki do
        jechania pod gore, a za Toba kolejka klientow spieszacych sie do
        domu po robocie. I jak tylko moga to wyrywaja jak wsciekly gepard.
        Wqrwieni cali. Co bezpieczenstwu sluzy zacniej niz zacnie.

zagotowalem sie co prawda, ale...

kij Ci w krzyz kolego, kij Ci w krzyz

i oby sie nasze sciezki na drodze (i nie tylko) nie skrzyzowaly dla
        dobra nas obu
    • xplict i kamizelek odblaskowych 02.09.08, 11:10
      to ja proponuje, zeby wszystkie samochody byly malowane na kolor jaskrawozielony. Przeciez taki grafitowy, ciemnoszary, zielony czy inny granatowy jest ledwie widoczny w warunkach zmniejszonej widocznosci...
      i jeszcze dodac pulsujace swiatla ostrzegawcze-motocyklistom instalowane na kask, samochodom na dachy.
      Kiedys juz byl (niestety nie w Polsce) przepis o biegnacym przed pojazdem silnikowym czlowieku z czerwona flaga i ostrzegajacym o niebezpieczenstwie - warto wrocic do tego swiatlego przedsiewziecia...
      Tylko ciekawe, kiedy okaze sie, ze o dziwo wypadki nadal sie zdarzają...

Cholerny sezon ogorkowy - poslowie dostaja malpiego rozumu
    • Gość: szuwary i kamizelek odblaskowych IP: *.crowley.pl 30.09.08, 21:09
      witam , jestem jeden z pierwszych w polsce i pierwszy w brzegu
      motocyklistów i cyklistów nie mylić z rowerzystami ,jeżdżacych w
      kamizelce odblaskowej, nieraz uratowała mi zdrowie a moze , życie,
      jastem za odowiazkiem jazdy wkamizelkach bo nawet w nocy lepiej
      widac kamizelkę niż niektóre swiatełka, rowerem robie w roku okolo 6
      000 km w tym 70% w nocy bo czuje sie bezpieczny poprzez , uzywania
      swiateł diodowych ,kamizelki i oklein rowera foliami
      odblaskowymi.Zawodowo jeżdżę sam cieżarowymi już 30 lat i wiem co to
      znaczy zobaczyć nagle nieoświetlonego rowerzystę, pozdrawiam
      wszystkich myslących podobnie SZUWARY .
    • Gość: Atrix i kamizelek odblaskowych IP: 195.164.254.* 01.10.08, 08:44
      Szuwary sie zaciął i nadaje cały czas tą samą sekwencję:
      "jestem kierowcą....."
      Chyba tak długo siedziałeś na fotelu kierowcy, że aż Ci odgniotło jedną półkulę. Jak masz życzenie, to jeździj w kamizelce, ale nie zmuszaj innych do tego. Rowerzyści to co innego, bo często nie mają żadnego oświetlenia, ale motocykl ma światła, więc kamizelkę uważam za zbędną. A może kierowcy samochodów powinni jeździć w kamizelkach, zwłaszcza Ci w starych zdezelowanych maluchach, które mają słabe światła?
      Widziałem latem kolesia w żółtej kamizelce po dłuższej trasce i wyglądał jak lep na muchy i inne robactwo. Bleee!!!
      STOP KAMIZELKOM DLA MOTOCYKLISTÓW!!!
      • Gość: Potas Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.stacje.agora.pl 02.10.08, 10:24
        No to niech Szuwary się cieszy, bo o ile się orientuję ( a chyba mam
        dobrych informatorów)to ministerstwo zeszło z motocyklistów i
        obowiązkowymi kamizlekami ( a mam nadzieję ze i kaskami) bedzie
        teraz uszczęsiliwiało własnie ROWERZYSTÓW.
        A pierwszy z Brzegu motocyklista - to Rysiek Brodziak!
        • Gość: siekiera77 Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.aster.pl 02.10.08, 14:11
          a niech ich jasny szlag w kolorze kamizelki
          trafi!
          i co mam teraz przesłonić to:
          primalwear.com/p-315-crankin-stein-mens-cycling-jersey.aspx
          tym:?!
          www.kamizelki.com.pl/kamizelki/config/img_popup.php?img_url=/kamizelki/images/rs003.jpg
        • Gość: szuwary Re: i kamizelek odblaskowych IP: *.128.108.1.static.crowley.pl 26.11.08, 21:00
          a z Ryśkiem to razem zaczynaliśmy przygodę z motocyklami , a ja
          chyba ciut szybciej, ale to szczegół tylko on jest więcej znany , a
          ja więcej widziany na drodze ,pozdrowionka dla wszystkich , dla
          jeżdżących w kamizelkach i dla tych jeżdżących bez kamizelek, a
          jezdżacych w kamizelkach czy komóś się podoba czy nie przybywa , a
          widać to najlepiej w częstochowie na najwiekszym zlocie -mszy w
          polsce pa.
      • priller Re: i kamizelek odblaskowych 02.10.08, 14:51
        Gość portalu: Atrix napisał(a):

> Widziałem latem kolesia w żółtej kamizelce po dłuższej trasce i
        wyglądał jak le
        > p na muchy i inne robactwo. Bleee!!!

szczesciaz. nie kazdy na forum moze o sobie powiedziec, ze widzial
        kiedys motocykliste.
        zgadzam sie z twoja wypowiedzia: motocyklisci nie powinni jezdzic,
        by uniknac oblepienia przez owady. do tego, porzadne ciuchy
        motocyklowe robakami sie nie oblepiaja, a tylko te odblaskowe
        szmaty. z tekstami o motocyklach ze swiatlami tez sie zgadzam, bo
        czasem mam przyjemnosc w bezmyslnym spedzaniu czasu i udawaniu
        idioty.

stop mowiacym stop.

(nie uwazam, by moja kamizelka wygladala swietniacko. ale wszyscy,
        ktorzy ja widzieli o dziwo sa pod wrazeniem).

• Gość: Atrix Re: i kamizelek odblaskowych IP: 195.164.254.* 03.10.08, 08:18
          Jedne i drugie się oblepiają, z tym że na żarówiastej żółtej widać je bardziej,
          ponadto ze skóry mogę je na każdej stacji wilgotną szmatką zetrzeć.
          Nie ma nad czym rozważać, bo jak już ktoś wyżej napisał, rząd się wycofał z tego
          pomysłu.

> (nie uwazam, by moja kamizelka wygladala swietniacko. ale wszyscy,
          > ktorzy ja widzieli o dziwo sa pod wrazeniem).

hmmm.... jeden lubi zbierać rybki, a drugi hodować znaczki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka