Dodaj do ulubionych

Pytania o prawko A

19.11.03, 14:42
Witam! Mam nadzieje, że jeszcze nie bylo, bo nie znalazlem :D.

Do kiedy mogę zrobić prawko kat. A? Znaczy do jakiego miesiąca, czy też jest
to możliwe przez cały rok, więc także w zime. Jeżeli tak, to czy mogę
przynieść kominiarkę i własny kask (SHARK, któremu bardziej ufam niż Tigerom)?
Jeszcze jedno pytanie: czy jezeli jednoczesnie robie prawko kat A i B to
prawdą jest że niezależnie od wyniku egzaminu kat. B nie będę musiał
wyjeżdżać motocyklem na miasto? Tak tłumaczył mi to mój instruktor, ale moim
kumplą też tak tłumaczył i każdy i tak jeździł zaskoczony po mieście.

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • mar_co Re: Pytania o prawko A 19.11.03, 19:09
      Czesc, przez cały rok to chyba nie. Jak ja robilem to bylo tak jakos pozna
      jesienia, listopad chyba i byl to ostatni egzamin w roku, a nastepny dopiero na
      wiosne.
      A co do miasta to kumpel tez robil od razu A i B i musial za kazdym razem
      pomykac po miescie. Najlepiej to sie przejdz do WORDa i popytaj.

pozdrawiam.
    • wojtis Re: Pytania o prawko A 20.11.03, 10:43
      Wiatam! Cały rok to napewno nie. Nikt nie weźmie odpowiedzialności za Twoją
      jazdę po śliskiej (oblodzonej) drodze. Ja miałem egzamin 15 listopada. To był
      podobno jeden z ostatnich egzaminów...tylko, że mi się trafił zajebiście ciepły
      (jak na ten termin) dzień, ze słoneczkiem i w ogóle. Natomiast zaczynają się
      koło kwietnia (zależnie od pogody). Co do własnego "sprzętu" na egzaminie to
      odradzam. Lepiej się nie wychylać tylko po prostu profesjonalnie podejść do
      sprawy i dobrze jechać. Przyniesiesz swój kask a egzaminator będzie miał
      jakieś "ała" i stwierdzi, że szpaner z Ciebie i Cię udupi. Nie jest to rzecz
      jasna reguła ale jeżeli chodzi o prawko to trzeba delikatnie jak po cienkim
      lodzie... Albo powiesz mu, że czujesz się bezpieczniej w swoim kasku a on
      mechanicznie pomyśli, że "co z Ciebie za koleś" jak Ty przed jazdą myślisz o
      upadkach. Powtarzam-nigdy nie wiesz na kogo trafisz, jaki będzie miał humor,
      itd. Ja na egzamin wziąłem jedynie rękawice-a i tak zostały w kieszeni.
      Ostatniego pytanie trochę nie zrozumiałem, ale postaram się odpowiedzieć. To,
      że zdajesz egzamin na "A" i "B" na raz ma znaczenie jedynie na teoretycznym, bo
      dostajesz odpowiednio więcej pytań: podstawowe+na samochód+na motocykl, czyli o
      jedną część więcej od zdających na jedna kategorię. Egzamin praktyczny dzieje
      się niezależnie. Cżesto jest tak, że cała grupa zdaje dwie kategorie (tak
      ustawiają przynajmniej u nas) i sprawa wygląda tak, że jedni śmigają na moto a
      drudzy samochodem (po placu) a egzaminator patrzy jednym okiem na moto a drugim
      na samochód. Potem miasto to już niestety czekanie na kolejkę. Jazda na moto po
      mieście wygląda tak, że egzaminator jadący za Tobą samochodem ma swojego
      kierowcę a sam skupia się tylko na ocenianiu i głupich komentarzach przez
      interkom. Mam nadzieję, że troszkę pomogłem. WOJTIS.
      • knf Re: Pytania o prawko A 20.11.03, 13:19
        Hej! Ok, dzięki pomogliście mi obaj! Tylko czemu mój instruktor w szkole
        wprowadzał mnie w błąd?! Poza tym nie dał mi ani jednej dobrej rady jak
        jeździć, pokazał tylko: o tu masz motor tu usemke i tu slalom... o i weź kask,
        bo mogą z kontroli przyjechać i co bedzie?". No ja już jakie takie obeznanie
        mam, bo włuczyłem się już motorowerem, ale jak kurs chce zrobić ktoś zupełnie
        zielony to co? Aaaaa... podobno z interkomu slyszy się: "awo" (prawo) "ewo"
        (lewo) "osto" (prosto) ;-D

Dzięki i Pozdrawiam!
        Knife
        • knf Re: Pytania o prawko A 20.11.03, 13:21
          Jaaaaa ale przypał :D. Chodziło mi oczywiście o ósemke, nie o "Usemke" :D hehe
    • mar_co Re: Pytania o prawko A 20.11.03, 18:34
      instruktor moze sam nie wie jak jest. Z interkomem to sa w ogole jaja. U mnie
      na kursie czasami w ogole nie dzialal:/, na egzaminie za to wszystko bylo ok.
      Co Ci jeszcze moge powiedziec to ze we wrocku, nie wiem jak u ciebie, na A jest
      jedna stala trasa i kazdy jedzie tymi samymi uliczkami. Czasami moze byc
      skrocona, jak np: pada deszcz, jest mokro itp. (ja tak mialem) wiec moze sie
      zdazyc 3 razy w prawo i do bazy :))
    • wojtis Re: Pytania o prawko A 20.11.03, 19:00
      rzaden pżypał :)) .. zdarza się. Z tym interkomem to faktycznie jaja są. Na
      kursie słyszałem takie zajebiście wykręcone słowa, że nie wiedziałem o co
      chodzi. Instruktor zawsze z samochodu wychodził czerwony jak burak i nie chciał
      ze mną gadać...a ja miałem ubaw. Niewesoło było jedynie na egzaminie.
      Pociągnąłem przed światłami trochę mocniej za manetkę i starciłem łączność z
      egzaminatorem. Może jakieś kiepskie baterie mieli... Zatrzymałem się na poboczu
      i czekałem (grzecznie) aż zmienią im się światła ale opieprz i tak dostałem.
      Nie chodzi o to, że wbrew prawu ale podobno miałem brać pod uwagę, że mam ich
      za sobą i nie lecieć tak do przodu. Ale fajnie było... :)
    • mateuszxyx Re: Pytania o prawko A 20.11.03, 19:22
      czesc
      Egzamin zdawalem w tym roku wiec moje informacje beda dosc aktualne. Nie wiem w
      jakim miescie zdajesz - ja w Warszawie na ul. Odlewniczej. Tam mozna
      teoretycznie zdawac przez caly rok. Pisze "teoretycznie" bo gdy jezdnia jest
      zasniezona lub oblodzona to oczywiscie z egzaminu nici, mozna jedynie przelozyc
      termin bez dodatkej oplaty. Jesli natomist jezdnia czarna i sucha to mozna
      zdawac nawet w grudniu czy styczniu. Nie powinienes sie obawiac zerwania
      polaczenia z egzaminatorem, bo trasa egzaminu powinna byc z gory okreslona i
      wywieszona gdzies w osrodku egzaminacyjnym w widocznym miejscu. Egzaminator nie
      ma prawa kazac jechac Ci inna trasa. Mozesz sie wczesniej przygotowac i ja
      zapamietac. Tak przynajmniej jest w W-wie.
      powodzenia i do zobaczenia na trasie :)
    • mar_co Re: Pytania o prawko A 20.11.03, 21:53
      tez mialem historie z interkomem :)) na kursie juz przejechalem trase dwa
      razy i koles mowi: wracamy do osrodka. troche szumialo i niedokladnie slyszalem
      ale sie domyslalem o co biega, tylko ze se pomyslalem "p....le chce mi sie
      jeszcze pojezdzic". No i jade dalej, na swiatlach podjezdza do mnie szef i z
      tekstem:
      - nie slyszales co ci mowilem?
      - co? panie, kiedy??
      - dobra, jedz do osrodka.
      ja ruszam a koles w samochodzie " k...a znowu to g...no sie zj...lo k...a"

hehehe :)

powodzenia na egzaminie.
      • knf Re: Pytania o prawko A 21.11.03, 11:01
        Kurcze, tylko że ja nigdy nie jezdzilem moto po miescie, bo instruktor
        stwierdził, że skoro zdaję A+B to jest mi niepotrzebne. A miasto moje kochane
        to Kielce
    • mar_co Re: Pytania o prawko A 21.11.03, 18:18
      KNF no wlasnie zapomnialem zapytac czy jezdziles po miescie :) jak tak ale np:
      motorowerem, motocyklem kumpla albo cos to nie ma problemu. jak nie to powiedz
      na kursie ze chcesz jechac na miasto, chociaz godzinke po trasie egzaminu i nie
      ma zmiluj musza Cie puscic. To ich psi obowiazek. Maja Cie nauczyc jezdzic. A
      jak Cie naucza jak sie jezdzi po miescie nie jezdzac po miescie??

Albo inaczej, placisz i wymagasz. Chcesz miasto, ma byc miasto. Krotka pilka.

Ps: a kiedy egzamin?
      • knf Re: Pytania o prawko A 23.11.03, 14:15
        Kurna, za późno się zorientowałem - kurs już się skończył :/. A oni tam chyba i
        tak nie mieli interkomu, nawet kask był dosyć przysłowiowy :D. Teraz tylko zdam
        egzamin wewnętrzny i ide umawiać.

Pozdro!
        • wojtis Re: Pytania o prawko A 23.11.03, 20:27
          Kolejny przykład na olewający stosunek do klienta. Po prostu gnojom skończy się
          wszystko razem z nadejściem konkurencji albo jak ktoś im na dupę siądzie. Jedna
          sprawa-olać ale wprowadzać w błąd to już jest po prostu k**estwo. Skąd ja to
          znam... Eh, historia lubi się powtarzać.
    • mar_co Re: Pytania o prawko A 24.11.03, 20:02
      No to mi sie wydaje ze egzamin bedziesz mial dopiero w kwietniu, jak pisal
      wojtis. Tak czy inaczej napisz jak bylo i czy zdales.

ps: taka mala uwaga, jak zrobisz teraz prawko B tzn zdasz oba egzaminy, zdasz
      egzamin teoretyczny A, to plastik i tak dostaniesz dopiero jak zdasz praktyczny
      na moto:( troche bez sensu wg mnie.

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka