Dodaj do ulubionych

pytanie o łańcuch

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.09, 19:12
witam wszystkich. Kiedy powinno sie wymienic uklad napedowy? W mojej
maszynie jest jeszcze troche miejsca do naciagu ale lancuch jest w
jednym miejscu naciagniety a gdy obroce kolem troche to w innym
miejscu jest luzny. czy powinienem zrobic juz wymiane?
Obserwuj wątek
    • Gość: Clitoris Re: pytanie o łańcuch IP: *.252.c68.petrotel.pl 15.03.09, 19:42
      Jeżeli jest tak jak piszesz,sprawdż czy koło nie jest krzywo
      ustawione...
    • Gość: farrokh Re: pytanie o łańcuch IP: *.toya.net.pl 15.03.09, 23:03
      To normalne , bo łańcuch wyciąga się nierównomiernie . Zbliża się
      jego koniec .....
    • pablo-se Re: pytanie o łańcuch 16.03.09, 00:48
      Generalnie to zużycie sprawdza się na tylnej zębatce chwytając za łańcuch i
      patrząc ile da się go odciągnąć od wieńca. Natomiast to że jego napięcie jest
      zmienne to efekt ze w produkcji mógł być zmontowany z dwóch różnych partii
      materiałowych. Często się zdarza tak że kupując z goła identyczne przedmioty w
      rzeczywistości różnią się nieznacznie odcieniem albo szybciej zużywają się.
      Z tym łańcuchem to musisz uważać aby raz nie był napięty jak struna a później
      wisiał bo to wpływa na żywotność elementów z jakimi współpracuje. Generalnie
      szykuj się do wymiany i raczej nie czekaj z tym do ostatniej chwili. Możesz
      odczuć przy rozpędzaniu zmianę przeciążenia (płynne szarpanie) jakie się czuje
      przy przyspieszaniu.
      • Gość: Dany Re: pytanie o łańcuch IP: *.pl 16.03.09, 22:10
        Jeśli na tylnej zębatce odciągniesz go więcej niż 3 milimetry to jedyne sensowne
        rozwiązanie problemu to wymiana i koniecznie z przednią i tylną zębatką.Dodam,że
        w poprzednim sezonie miałem te same objawy i nic z nie dało się z tym
        zrobić,szarpało i przy wyższych prędkościach rzucało motocyklem.Pozdrawiam.
    • zmisior Re: pytanie o łańcuch 18.03.09, 01:15
      Cześć!
      W serwisówce znajdziesz graniczny naciąg, mierzony najczęściej na dziesięciu ogniwach łańcucha naprężonego. Jeśli najbardziej wydłużony fragment osiąga tę wartość, to komplet napędowy jest do wymiany. Jak dotąd, żaden łańcuch nie wyciągnął mi się równomiernie (kupowałem tylko RK i DID), a naciąg regulujesz w "najciaśniejszym" miejscu.
      Możesz normalnie jeździć jeśli nie spełnia tego i innych kryteriów wymiany, jak np. zniszczone o-ringi.
      Powodzenia!
      • Gość: arek Re: pytanie o łańcuch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.03.09, 20:05
        dzieki koledzy za porady. Udanego rozpoczecia sezonu!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka