Dodaj do ulubionych

!!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!!

13.04.05, 19:22
W tym roku planuje zdawać do PWST i mam problem...poszukuje fragmentu prozy a
dokładnie monologu współczesnego, przeglądam mase książek i nic nie moge
znależć, wszystko albo za krótkie albo za mało barwne, poszukuje tekstu
żeńskiego i emocjonalnego, może poleci mi ktoś jakiś utwór, mile widziany
również dramat i wiersz klasyczny...mnie juz głowa boli od myślenia i
szukania.POZDR I CZEKAM! kaśka
Obserwuj wątek
    • Gość: Ona Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! IP: *.future-net.pl 13.04.05, 21:20
      Byłam w styczniu na "Stosunkach Klary" w Teatrze Rozmaitości i wg mnie są tam
      rewelacyjne monologi głównie żeńskie! Może skontaktuj się z TR to jakoś pomogą
      w zdobyciu tekstu - może wypożyczą!
      • Gość: ~ Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 22:05
        albo idz do Akademii Teatralnej, tam znajdziesz w DIALOGU z chyba 2001r. ten
        tekst
    • kafa9 Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! 14.04.05, 12:13
      Dzieki...zorientuje sie w tej sprawie i czekam dalej na pomoc.pozdr.
      • Gość: mamoniowa Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 15.04.05, 22:27
        Ja mówiłam na egzaminach monolog ze "Śniadania u Tiffany'ego";ale
        proponuję ,żebyś wybrała coś sama, bo ktoś może Ci poradzić świetny tekst,
        który nijak nie będzie dla Ciebie.Może być przecież monolog z dowolnej książki,
        którą akurat czytasz;nie wydaje mi się, żeby był wymóg aby to było w pierwszej
        osobie-więc może być nawet opis przyrody;) czy cokolwiek, co działa na Twoją
        wrażliwość i wyobraźnię.Radzę Ci naprawdę szczerze i z dobrej woli, żeby to
        było TWOJE.Rozumiem, że może być z tym problem, ale to chyba jednak najlepszy
        sposób...Moj kolega mówił na egazminie -"Mamo, mamo, co Ci dam, jedno serce,
        które mam, a w tym sercu róży kwiat, mamo , mamo, żyj sto lat" .Komisja
        dostrzegła w nim wieeelki talent, słusznie zresztą i teraz jest gwiazdą
        niezłego serialu:)) Życzę Ci powodzenia w szukaniu, jak mi coś przyjdzie do
        głowy, napiszę.Choć nie znam Ciebie ani Twojego temperamentu i nie wiem, co
        mogłoby do Ciebie pasować....Pozdrowienia
        • Gość: gość Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! IP: *.ists.pl / *.ists.pl 19.04.05, 16:51
          Może fragment "Psychosis 4.48" Sarah Kane?
    • rudy-skoczek Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! 18.04.05, 16:10
      Ja proponuję "Edukację Rity", tam jest mnóstwo tekstu do wyboru!!Egzemplarz
      możesz znaleźć w bibliotece Zaspu, lub w Warszawskiej At(jak będziesz miała
      problem ze znalezieniem pisz)!Zajrzyj jeszcze do nieśmiertelnego Czechowa, który
      też uchodzi za współczesność, ja mówiłam tekst Soni z Wujaszka Wani-uwielbiam
      ten tekst!Proponuję też byś zajrzała do dramatu amerykańskiego np. Szklana
      Menażeria.Albo do Mameta np. Oleanna! Jest też taka współczena powieść
      pt.Zabiłam Elvisa (niestety nie pamiętam autorki), opowiadana przez młodą
      dziewczynę w pierwszej osobie!Nie przechodż obojętnie również koło książek
      Grocholi, czy Sowy itp.prosty, kontaktowy język to podstawa dobrego komunikatu,
      a o taki komisji chodzi!Generalnie radzę Ci byś wybierała jednak teksty z w
      pierwszej osobie!W Krakowie jest potrzebny staropolski tekst-ja miałam Kitowicza
      "Opis obyczajów", rewelacja!Zgadzam się z Mamoniową, że tak na prawdę to ty
      wiesz najlepiej, co komisji chcesz pokazać, czy energię, czy delikatność itd.Jak
      będziesz miała jakieś pytania pisz, nawet na priv, i trzymamm kciuki za
      egzaminy, i przygotowania, bo czasu Ci zostało niewiele, a teksty musisz znać na
      blachę!!pozdrawiam
      • pmkowski Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! 18.04.05, 16:15
        Monolog Molly Bloom z "Ulissesa"
      • Gość: mamoniowa Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.04.05, 19:36
        Koleżanka Rudy-Skoczek zmobilizowała mnie do wysiłku umysłowego, jakim jest
        przypomnienie, jaki to też tekst staropolski mówiłam na egzaminie...Nie wiem,
        chyba mi wtedy uszło na sucho, bo nie pamiętam.
        Ja bym się nie zgodziła co do Grocholi i Sowy;pamiętam z mojego egzaminu, że
        komisja oceniała także wybór repertuaru;ja dostałam plusa za ambitny tekst;)
        Oczywiście, najważniejsze jest to CO ma się do powiedzenia, ale jakość
        dobieranego repertuaru też o czymś świadczy.
        Przy okazji pozdrawiam koleżankę Rudy-Skoczek.Głowę sobie łamię, czy my się
        może nie znamy?Może nawet jesteśmy z tego samego roku?Prawdopodobne czy nie?To
        jak, da się Rudy-Skoczek rozpoznać??
        Pozdrawiam Obie Panie.
        • rudy-skoczek Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! 19.04.05, 18:32
          Masz racje Mamoniowa, że komisja ocenia jakość tekstów, ale powiedzmy sobie
          szczerze, komisja jest niecałkiem oczytana, w większości przypadków, rzecz
          jasna. A wydaje mi się że lepej wziąć zróżnicowany emocjonalnie tekst rzeczonej
          pani G. lub S. aniżeli sięgać po strasznie już zjeżdżone teksty w stylu Kaśki z
          "Z kamienia na kamień" Myśliwskiego, bo komisję skręca...Oczywiście są teksty
          sztandarowe, jak np.Judyta z "Księdza Marka", czy Rachela z Wesela"..ale to
          ..klasyka, a z nią się nie dyskutuje..chi,chi!Ale, ale przypominiałam sobie, że
          dobre monologi kobiet napisał G.B.Shaw np."Pigmalion", więc proponuję tam
          zajrzeć.W Głowackim też znajdzie się sporo dla kobiet,, chociażby w "Kopciuchu",
          czy w "Czwartej siostrze"..więc dalszego, i mam nadzieję owocnego szukania!!
        • rudy-skoczek Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!!-do Mamoniowej 19.04.05, 18:37
          Hm!Myślisz, ze skończyłyśmy tą samą szkołę?No nie wiem!Mnie się wydaję, że tyś
          absolwentka warszawskiej AT, a ja kończyłam uczelnię bardziej na zachód, patrząc
          od Stolicy... ( też ciekawam kim jesteś, a może wymienimy się nazwami naszych
          agencji...chi,chi)??pozdrawiam
          • Gość: mamoniowa Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!!-Do Rudego-Skocz IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 00:07
            Hmm,a po czym koleżanka wnosi, że miałam zaszczyt skończyć AT?Ja po Krakowie,
            myślałam że koleżanka też;)Nie wiem, dlaczego, ale tak myślałam.Rok ukończenia
            2001;więcej nie powiem, aby stopniowac napięcie.Pozdrowienia;)))
            • Gość: endimione Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!!-Do Rudego-Skoc IP: *.acn.waw.pl 20.04.05, 01:33
              Taaak, ci pedagodzy są absolutnie nieoczytani. Wobec czego weź maleńka "O
              krasnoludkach i sierotce Marysi", to może ich czegoś nauczysz. A ze śmielszych
              tekstów - polecam "Pamiętniki Fanny Hill". Bardzo dobre i możesz dużo z siebie
              dać. Tego pewnie też nie czytali. :-)
    • Gość: babazwozu Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 20.04.05, 09:32
      Popatrz na opowiadania Hanny Krall - może tam coś znajdziesz. Polecam także
      monodram Harwooda "Goście". Monodram cypryjskiego pisarza Neophytou "Manoli!"
      (Dialog 6/92). I nie daj tym przemądrzałym ex-wotowcom robić sobie wody z
      mózgu. Połamania nóg na egzaminie
      • Gość: mamoniowa Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!!-do babyzwozu IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 20.04.05, 16:02
        Droga babozwozu
        Ani nie jestem ex-wotowcem, ani też nie jestm przemądrzała.Chciałam kandydatce
        na aktorkę poradzić nauczona własnym dośwadczeniem jak najlepiej-a że tak jak
        Ty nie podałam konkretnych tytułów utworów,cóż, wierzę, że jak ktoś chce być
        aktorem, to ma dość rozumu, aby zrobić to samodzielnie,kierując się własną
        wrażliwością .Wiem, że nie jest łatwo wybrać tekst, ale to najlepszy
        sposób.Mówię to jako była kandydatka na aktorkę, studentka PWST wydziału
        aktorskiego(nie WOTU) oraz aktorka uprawiająca ten zawód.Jeśli czujesz się
        bardziej uprawniona do udzielania rad, to gratuluję dobrego samopoczucia.Ale
        nawet ono nie usprawiedliwia chyba tak niegzrecznego tonu Twojej wypowiedzi.
        Pozdrawiam.
      • kafa9 Re: !!!!!!!!!!!!POMOCY!!!!!!!!!!!! 20.04.05, 16:02
        ulalal dzieki rozejrze sie w propozycjach a tymczasem szlifuje fragment
        "zapisków psychopaty" Jerofiejewa.polecam ostre....to lubie;D
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka