Dodaj do ulubionych

Aaaaabsolutnie nowy - FESTIWAL PRAPREMIER

11.08.02, 14:35
A gdzie?
A w coraz ciekawszym Teatrze Polskim w Bydgoszczy.
Juz w pazdzierniku.

www.teatry.art.pl/!inne/teatralia2/nowyf.htm
wiadomosci.tvp.pl/bydgoszcz/kulturalne/rok2002/6/18/Festiwalg19/Festiwalg19.asp

Jak myslicie - przyjmie sie???
Obserwuj wątek
    • Gość: Melpomen Re: Aaaaabsolutnie nowy - FESTIWAL PRAPREMIER IP: *.wroclaw.sdi.tpnet.pl 12.08.02, 00:31
      Pomysł jest ciekawy, ale wszystko będzie zależało od ostatecznego programu. Na
      razie znane są tylko ogólniki, a ja (i chyba nie tylko ja) czekam na konkrety.

Czy się przyjmie? Oby!
    • Gość: Jarosz Re: Aaaaabsolutnie nowy - FESTIWAL PRAPREMIER IP: *.vogel.pl 12.08.02, 14:24
      Przeglądałem stronę opolskiego Teatru im. Jana Kochanowskiego i ze zdziwieniem
      wyczytałem, że na bydgoski festiwal prapremier wybiera się spektakl Marka
      Fiedora "Matka Joanna od Aniołów" wg Iwaszkiewicza. To ja bym się chciał
      zapytać, z jakiej racji, skoro ma to być festiwal prapremier, a spektakl
      Fiedora prapremierą bynajmniej nie jest. Była już wcześniej (daaaaaaawno
      temu) "Matka Joanna..." telewizyjna (reż. Adam Hanuszkiewicz), a w teatrze
      dramatycznym wystawiał ją Feliks Falk (Teatr Polski we Wrocławiu, 1993).

Zgoda, Marek Fiedor wyreżyserował dobre przedstawienie, teatr bydgoski chce je
      pokazać gościnnie u siebie - jego słuszne prawo, tylko dlaczego w ramach tego
      konkretnego festiwalu?

Pozdrawiam :-)))
      • sator_arepo Re: Aaaaabsolutnie nowy - FESTIWAL PRAPREMIER 12.08.02, 19:15
        Z tego co wiem, to Fiedor inscenizuje zupelnie nowa adaptacje tekstu Iwaszkiewicza.
        Czyli tworzywo dramatyczne jest inne niz u Falka. Stad prapremiera.
        • Gość: Jarosz Re: Aaaaabsolutnie nowy - FESTIWAL PRAPREMIER IP: *.vogel.pl 12.08.02, 22:06
          Logiczne, ale irracjonalne zarazem. Prapremiera jest jedna. Może być co
          najwyżej zróżnicowana terytorialnie (polska, europejska, światowa etc.), ale
          nikt mi nie wmówi, że jeśli punktem wyjścia jest jeden i ten sam tekst, to
          każdy z adaptatorów ma prawo do prapremiery. No chyba że w przypadku skrajnym,
          czyli autorskim montażu iluśtam tekstów, ale tu z czymś takim do czynienia nie
          mamy.

Idąc Twoim tropem myślenia, mieliśmy niedawno do czynienia chociażby z falą
          prapremier "Przemiany" Kafki (bo inni adaptatorzy, inne adaptacje etc.):
          Zbigniewa Brzozy z kolegami (Łódź, Warszawa, Wrocław), Adama Sroki (Poznań),
          Pawła Miśkiewicza (Kraków). Ale jakoś nikt kolejnych premier adaptacji Kafki
          zrobionych przez kolejnych reżyserów prapremierami nie nazywał. Czemużto?

Ba, sam teatr opolski nie uzurpuje sobie praw do prapremiery "Matki Joanny" -
          inaczej zaznaczyłby to na wydawanych drukach i w Internecie.

No i co z tym fantem zrobić?

Pozdrawiam :-)))
          • sator_arepo Re: Aaaaabsolutnie nowy - FESTIWAL PRAPREMIER 13.08.02, 14:38
            > No i co z tym fantem zrobić?
            > Pozdrawiam :-)))

Potraktowac jako jeszcze jeden przejaw niezmierzonego bogactwa przyrody? :-)))
            Pozdrawiam rownie grzecznie :-)
            • Gość: Jarosz Re: Aaaaabsolutnie nowy - FESTIWAL PRAPREMIER IP: *.vogel.pl 14.08.02, 18:06
              sator_arepo napisał:

> Potraktowac jako jeszcze jeden przejaw niezmierzonego bogactwa przyrody? :-)))

No cóż, chyba nie ma innego wyjścia :-)))
              • sator_arepo Re: Aaaaabsolutnie nowy - FESTIWAL PRAPREMIER 23.09.02, 15:35
                Przepraszam, ze ja znowu nudze o tym samym :-))
                ale bydgoski teatr wreszcie zaktualizowal swoja strone internetowa i teraz mozna zdalnie poznac caly
                program Festiwalu.

www.teatrpolski.pl

A jego poczatek - juz w najblizsza sobote.
                Troche miejsc w bydgoskich hotelach mamy - wiec zapraszam :-))))

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka