Gość: ania IP: *.wp.mil.pl 18.10.07, 11:56 Jeśli ktoś jest miłośnikiem sztuki Koltesa, to proszę o pomoc! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: hugo Re: Bernard - Marie Koltes IP: *.eu.org 20.10.07, 10:51 a czego potrzebujesz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Bernard - Marie Koltes IP: *.wp.mil.pl 22.10.07, 08:05 ... z wybranych dwóch sztuk tego francuskiego dramaturga (wybrałam Noc tuż przd lasem i Samotność pól bawełnianych) porównanie i to co pozytywnie ... osobiści nic pozytywngo w jego dziełach nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Bernard - Marie Koltes 25.10.07, 00:00 Porównanie - ale czego? Formy? Treści? Struktury-organizacji tekstu (no, powiedzmy, że to nadal forma...)? Zdefiniuj "pozytywne". Poza wszystkim: to dość obszerny temat... Raczej trudno się tu będzie rozpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Bernard - Marie Koltes IP: *.wp.mil.pl 25.10.07, 13:09 "pozytywne" - to co ja znajduję pozytywnego, dobrego, dającego nadzieję w wybranych dziełach Koltesa; "porównanie" właśnie tego "czegoś pozytywnego" To jakiś koszmar - nie znajduję nic POZYTYWNEGO!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
axur Re: Bernard - Marie Koltes 29.10.07, 12:56 no bo kiepsko wybrałaś, żeby pozytywów szukać moze inny dramatopisarz będzie lepszy, np. Fredro czy coś w ogóle mam problem, zeby znaleźć pozytywnego dramatopisarza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Bernard - Marie Koltes IP: *.wp.mil.pl 02.11.07, 09:26 gdybym miała jakiś wybór, to nie DRAMAT !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuweta Re: Bernard - Marie Koltes IP: *.com.pl 02.11.07, 21:44 Odkurz sobie i nam 'Brygadę szlifierza Karhana' Kani. Powinno pójść łatwiej i pozytywniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: *** Re: Bernard - Marie Koltes IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.11.07, 16:24 Ja się po kontakcie z utworami koltesa czułam chora, ale myślę że jeśli na siłę szukać w nim czegoś "pozytywnego" to one mają przedziwną siłę oczyszczającą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marta Re: Bernard - Marie Koltes IP: *.wp.mil.pl 12.11.07, 09:53 proponuję kontakt z mahorem - tłumacz sztuk teatralnych koltes'a to starszy pan obecnie pracuje w urzędzie dzielnicy warszawa - wesoła zadzwoń tam Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Bernard - Marie Koltes 01.12.07, 01:33 Aniu, trudno mi powiedzieć, co Ty znajdujesz pozytywnego w sztukach BMK, więc i o polemikę niełatwo. Moim zdaniem w "Nocy tuż przed lasami" można znaleźć jedną pozytywną rzecz - finał. Ale i to dyskusyjne. "Samotności pól bawełnianych" dawno nie czytałem i musiałbym odświeżyć, ale pamiętam swoje niepozytywne wrażenia. Odpowiedz Link Zgłoś