Gość: Jon IP: *.*.*.* 04.02.02, 09:53 Co sądzicie na ten temat? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kamaz Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 10:00 jesli myślisz o tym co się buduje vis a vis Victorii jako o wieżowcu, to nie wiesz o czym myślisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JON Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.astercity.net 18.02.02, 10:53 Biurowiec...widziałem model na planszy przed budową...chciałbym zrozumieć dlaczego ktoś pozwala na zasłonięcie teatru... Gość portalu: kamaz napisał(a): > jesli myślisz o tym co się buduje vis a vis Victorii jako o wieżowcu, to nie > wiesz o czym myślisz.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 11:06 jesteś gościu więcej niż niezorientowany, poszukaj sobie w necie Hines i Metropolitan, takie hasełka Odpowiedz Link Zgłoś
sloggi Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego 18.02.02, 11:14 Gość portalu: JON napisał(a): > Biurowiec...widziałem model na planszy przed budową...chciałbym zrozumieć > dlaczego ktoś pozwala na zasłonięcie teatru... Widocznie nie wiesz chłopczyku, że ta elewacja została storzona po II W.Ś. i ma jedynie charakter historyzujący. Ty lepiej pomyśl czym zasłonić Hotel Sofitel-Victoria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JON Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.astercity.net 21.02.02, 10:33 Wybacz złośliwość, ale czy zawsze tak rozmawiasz z ludzmi? Bardzo podoba mi się widok na teatr od strony hotelu i Zachęty, stąd moje wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie sloggi napisał(a): > Widocznie nie wiesz chłopczyku, że ta elewacja została storzona po II W.Ś. i ma > > jedynie charakter historyzujący. > Ty lepiej pomyśl czym zasłonić Hotel Sofitel-Victoria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JON Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.astercity.net 21.02.02, 10:33 Wybacz złośliwość, ale czy zawsze tak rozmawiasz z ludzmi? Bardzo podoba mi się widok na teatr od strony hotelu i Zachęty, stąd moje wątpliwości. Pozdrawiam serdecznie sloggi napisał(a): > Widocznie nie wiesz chłopczyku, że ta elewacja została storzona po II W.Ś. i ma > > jedynie charakter historyzujący. > Ty lepiej pomyśl czym zasłonić Hotel Sofitel-Victoria. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzisio Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: 192.168.100.* 18.02.02, 11:25 Mądrale. Wytłumaczcie wreszcie po ludzku, co tam będzie stało. Ja też nie wiem a po necie nie chce mi się ganiać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: Metropolitan projektu sir lorda Normana IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 11:27 Biurowiec Metropolitan, dzięki doskonałej lokalizacji przy Placu J. Piłsudskiego, najnowocześniejszym rozwiązaniom technicznym oraz projektowi, autorstwa światowej sławy architekta Lorda Fostera, będzie jedynym w Polsce i w krajach Europy Środkowo-Wschodniej obiektem biurowym klasy AAA (potrójne A). Ze strony polskiej współpracuje z nim renomowane biuro warszawskie, JEMS Architekci Sp. z o.o. Pierwsze prace przy wznoszeniu budynku rozpoczęły się 19 września br. - latem 2003 r. do Metropolitanu będą mogli wprowadzić się pierwsi najemcy. Ogólna powierzchnia przeznaczona do wynajęcia to 36.000 m² - w tym 32.000 m² przestrzeni biurowej i 4.000 m² powierzchni handlowej i usługowej. Użytkownicy budynku będą mieli do dyspozycji dwukondygnacyjny, podziemny parking na ponad 400 miejsc. Koszt inwestycji to 110 mln USD. Developerem jest Hines -lider na rynku nieruchomości komercyjnych. Obok strony zagranicznej partnerem w spółce kapitałowej, która realizuje inwestycję, jest Gmina Warszawa-Centrum. Finansowanie kapitałowe dla inwestycji zapewnia fundusz Emerging Markets Found (EMF), współpracujący z firmą Hines. Dodatkowe finansowanie kredytowe gwarantuje konsorcjum bankowe, z HypoVereinsbank Bankiem Hipotecznym S.A. W Polsce Hines rozpoczął działalność w 1997 r. Metropolitan jest pierwszą polską inwestycją firmy. Polska filia dysponuje silnym zespołem profesjonalistów z branży nieruchomości; obecnie pracuje nad identyfikacją kolejnych przedsięwzięć w Warszawie i innych wielkich miastach Polski. Dyrektorem Generalnym Hines Polska jest Mieczysław Godzisz. Metropolitan w znaczący sposób odbiega od większości warszawskich obiektów biurowych. Nie będzie przypominał biurowca ze szkła i stali. Projekt przygotowany pod kierunkiem lorda Fostera był konsultowany z Wojewódzkim Konserwatorem Zabytków. Zanim narodziła się ostateczna koncepcja obiektu, prowadzono długie, wielomiesięczne dyskusje ze środowiskiem architektów, historyków i konserwatorów zabytków. W rezultacie powstał projekt, który harmonizuje z zabytkową zabudową Placu J. Piłsudskiego i sąsiednich ulic oraz znakomicie wpisuje się w przyszły kontekst Placu, po ewentualnej odbudowie Pałacu Saskiego i Pałacu Brühla. Norman Foster zrealizował wymagania przedstawiane mu podczas konsultacji ze środowiskiem konserwatorów zabytków poprzez: dostosowanie kubatury obiektu do wielkości sąsiednich zabudowań (w szczególności Dom Bez Kantów i Hotel Europejski), zaprojektowanie poszczególnych fasad budynku w nawiązaniu do wielkości fasad pobliskich budynków; efekt ten został uzyskany poprzez rozbicie bryły budynku mocno podkreślonymi wgłębieniami, zaokrąglenie narożników budynku jako nawiązanie do łuków w sąsiednich gmachach, wprowadzenie naturalnego materiału - granitowych bloków o wymiarach 317 x 50 x 12 cm, mocowanych do przeszklonej fasady budynku, koncepcję wewnętrznego dziedzińca, dzięki czemu budynek wraz z dziedzińcem zostanie udostępniony mieszkańcom Warszawy i turystom, utrzymanie linii zabudowy zgodnej z przedwojennym kształtem tej pierzei Placu J. Piłsudskiego. Siedmiokondygnacyjny Metropolitan będzie składał się z trzech części; pozwoli to na zachowanie naturalnych ciągów pieszych w tym rejonie. Na okrągłym dziedzińcu o średnicy 50 m. powstaną kawiarnie, restauracje i sklepy. Dzięki wspomnianym wyżej granitowym blokom, tworzącym ruchomą fasadę budynku, zminimalizowany zostanie typowy efekt „szklanej tafli”. Oryginalna i nowoczesna koncepcja obiektu powoduje że Metropolitan nie będzie zamkniętym azylem dla firm, lecz stanie się dostępny dla przechodniów i krytyków. podczas ceremoni otwarcia budynku ma być pokaz laserów i sztucznych ogni Odpowiedz Link Zgłoś
chaladia Re: Metropolitan projektu sir lorda Normana 18.02.02, 18:44 Vinc, niby się znasz, jednego błędu w opisie nie znalazłem, jakbym Specs czytał - nawet podejrzewam, że Cię codziennie widuję, tylko nie wiem, ktoś Ty, ale... albo Sir Norman Foster, albo Lord Foster of Thamesbank. Pozdrawiam, Chaladia Bolandi Odpowiedz Link Zgłoś
cienki.bolek Re: Metropolitan projektu sir lorda Normana 22.02.02, 18:23 imponujesz mi chłopie... Odpowiedz Link Zgłoś