Dodaj do ulubionych

Wieżowiec na pl. Piłsudskiego

IP: *.*.*.* 04.02.02, 09:53
Co sądzicie na ten temat?
Obserwuj wątek
    • Gość: kamaz Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 04.02.02, 10:00
      jesli myślisz o tym co się buduje vis a vis Victorii jako o wieżowcu, to nie
      wiesz o czym myślisz....
      • Gość: JON Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.astercity.net 18.02.02, 10:53
        Biurowiec...widziałem model na planszy przed budową...chciałbym zrozumieć
        dlaczego ktoś pozwala na zasłonięcie teatru...

Gość portalu: kamaz napisał(a):

> jesli myślisz o tym co się buduje vis a vis Victorii jako o wieżowcu, to nie
        > wiesz o czym myślisz....

• Gość: vinc Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 11:06
          jesteś gościu więcej niż niezorientowany, poszukaj sobie w necie Hines i
          Metropolitan, takie hasełka
        • sloggi Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego 18.02.02, 11:14
          Gość portalu: JON napisał(a):

> Biurowiec...widziałem model na planszy przed budową...chciałbym zrozumieć
          > dlaczego ktoś pozwala na zasłonięcie teatru...

Widocznie nie wiesz chłopczyku, że ta elewacja została storzona po II W.Ś. i ma
          jedynie charakter historyzujący.
          Ty lepiej pomyśl czym zasłonić Hotel Sofitel-Victoria.
          • Gość: JON Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.astercity.net 21.02.02, 10:33
            Wybacz złośliwość, ale czy zawsze tak rozmawiasz z ludzmi? Bardzo podoba mi się
            widok na teatr od strony hotelu i Zachęty, stąd moje wątpliwości.

Pozdrawiam serdecznie

sloggi napisał(a):
            > Widocznie nie wiesz chłopczyku, że ta elewacja została storzona po II W.Ś. i ma
            >
            > jedynie charakter historyzujący.
            > Ty lepiej pomyśl czym zasłonić Hotel Sofitel-Victoria.

• Gość: JON Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: *.astercity.net 21.02.02, 10:33

Pozdrawiam serdecznie

sloggi napisał(a):

> Widocznie nie wiesz chłopczyku, że ta elewacja została storzona po II W.Ś. i ma
            >

Pozdrawiam serdecznie

sloggi napisał(a):

>

Pozdrawiam serdecznie

sloggi napisał(a):

>

• Gość: zdzisio Re: Wieżowiec na pl. Piłsudskiego IP: 192.168.100.* 18.02.02, 11:25
      Mądrale. Wytłumaczcie wreszcie po ludzku, co tam będzie stało. Ja też nie wiem
      a po necie nie chce mi się ganiać.
    • Gość: vinc Re: Metropolitan projektu sir lorda Normana IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 18.02.02, 11:27

Biurowiec Metropolitan, dzięki doskonałej lokalizacji przy Placu J.
      Piłsudskiego, najnowocześniejszym rozwiązaniom technicznym oraz projektowi,
      autorstwa światowej sławy architekta Lorda Fostera, będzie jedynym w Polsce i w
      krajach Europy Środkowo-Wschodniej obiektem biurowym klasy AAA (potrójne A).
      Ze strony polskiej współpracuje z nim renomowane biuro warszawskie, JEMS
      Architekci Sp. z o.o.

Pierwsze prace przy wznoszeniu budynku rozpoczęły się 19 września br. - latem
      2003 r. do Metropolitanu będą mogli wprowadzić się pierwsi najemcy. Ogólna
      powierzchnia przeznaczona do wynajęcia to 36.000 m² - w tym 32.000 m²
      przestrzeni biurowej i 4.000 m² powierzchni handlowej i usługowej. Użytkownicy
      budynku będą mieli do dyspozycji dwukondygnacyjny, podziemny parking na ponad
      400 miejsc.

Koszt inwestycji to 110 mln USD. Developerem jest Hines -lider na rynku
      nieruchomości komercyjnych. Obok strony zagranicznej partnerem w spółce
      kapitałowej, która realizuje inwestycję, jest Gmina Warszawa-Centrum.
      Finansowanie kapitałowe dla inwestycji zapewnia fundusz Emerging Markets Found
      (EMF), współpracujący z firmą Hines. Dodatkowe finansowanie kredytowe
      gwarantuje konsorcjum bankowe, z HypoVereinsbank Bankiem Hipotecznym S.A.
      W Polsce Hines rozpoczął działalność w 1997 r. Metropolitan jest pierwszą
      polską inwestycją firmy. Polska filia dysponuje silnym zespołem
      profesjonalistów z branży nieruchomości; obecnie pracuje nad identyfikacją
      kolejnych przedsięwzięć w Warszawie i innych wielkich miastach Polski.
      Dyrektorem Generalnym Hines Polska jest Mieczysław Godzisz.

Metropolitan w znaczący sposób odbiega od większości warszawskich obiektów
      biurowych. Nie będzie przypominał biurowca ze szkła i stali. Projekt
      przygotowany pod kierunkiem lorda Fostera był konsultowany z Wojewódzkim
      Konserwatorem Zabytków. Zanim narodziła się ostateczna koncepcja obiektu,
      prowadzono długie, wielomiesięczne dyskusje ze środowiskiem architektów,
      historyków i konserwatorów zabytków. W rezultacie powstał projekt, który
      harmonizuje z zabytkową zabudową Placu J. Piłsudskiego i sąsiednich ulic oraz
      znakomicie wpisuje się w przyszły kontekst Placu, po ewentualnej odbudowie
      Pałacu Saskiego i Pałacu Brühla.

Norman Foster zrealizował wymagania przedstawiane mu podczas konsultacji ze
      środowiskiem konserwatorów zabytków poprzez:

dostosowanie kubatury obiektu do wielkości sąsiednich zabudowań (w
      szczególności Dom Bez Kantów i Hotel Europejski),
      zaprojektowanie poszczególnych fasad budynku w nawiązaniu do wielkości fasad
      pobliskich budynków; efekt ten został uzyskany poprzez rozbicie bryły budynku
      mocno podkreślonymi wgłębieniami,
      zaokrąglenie narożników budynku jako nawiązanie do łuków w sąsiednich gmachach,
      wprowadzenie naturalnego materiału - granitowych bloków o wymiarach 317 x 50 x
      12 cm, mocowanych do przeszklonej fasady budynku,
      koncepcję wewnętrznego dziedzińca, dzięki czemu budynek wraz z dziedzińcem
      zostanie udostępniony mieszkańcom Warszawy i turystom,

utrzymanie linii zabudowy zgodnej z przedwojennym kształtem tej pierzei Placu
      J. Piłsudskiego.
      Siedmiokondygnacyjny Metropolitan będzie składał się z trzech części; pozwoli
      to na zachowanie naturalnych ciągów pieszych w tym rejonie. Na okrągłym
      dziedzińcu o średnicy 50 m. powstaną kawiarnie, restauracje i sklepy. Dzięki
      wspomnianym wyżej granitowym blokom, tworzącym ruchomą fasadę budynku,
      zminimalizowany zostanie typowy efekt „szklanej tafli”. Oryginalna i nowoczesna
      koncepcja obiektu powoduje że Metropolitan nie będzie zamkniętym azylem dla
      firm, lecz stanie się dostępny dla przechodniów i krytyków.

podczas ceremoni otwarcia budynku ma być pokaz laserów i sztucznych ogni

• chaladia Re: Metropolitan projektu sir lorda Normana 18.02.02, 18:44
        Vinc, niby się znasz, jednego błędu w opisie nie znalazłem, jakbym Specs
        czytał - nawet podejrzewam, że Cię codziennie widuję, tylko nie wiem, ktoś Ty,
        ale...
        albo Sir Norman Foster, albo Lord Foster of Thamesbank.

Pozdrawiam,

Chaladia Bolandi
      • cienki.bolek Re: Metropolitan projektu sir lorda Normana 22.02.02, 18:23
        imponujesz mi chłopie...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka