Dodaj do ulubionych

Ogrzewanie

05.10.09, 09:23
Pytanko do osób już mieszkających - jak wygląda u Państwa kwestia
ogrzewania - jest czy go nie ma? Bo robimy się troche zimno
z góry dzięki za odp i pzdr srd
Obserwuj wątek
    • lagunka.ltd Re: Ogrzewanie 05.10.09, 11:24
      no właśnie jeszcze nie grzeją, zimnooooo :|
      • kriis.borowski Re: Ogrzewanie 05.10.09, 12:12
        a czy ktoś zgłaszał prośbę włączenia CO do administratora?
        • karwos7 Re: Ogrzewanie 05.10.09, 13:47
          Witam
          W bloku C grzejniki gorące. Tylko chwilami w ciągu dnia stygną.
      • kortland Re: Ogrzewanie 09.10.09, 11:03
        pytanie do lagunki - zaczeli u was grzać?
        bo u nas wciaz nic
        • lagunka.ltd Re: Ogrzewanie 09.10.09, 11:45
          kortland napisał:

> pytanie do lagunki - zaczeli u was grzać?
          > bo u nas wciaz nic

Właczają ogrzewanie po 20-tej a rano juz o 6-tej grzejniki zimne. Także nie wiem
          za co my płacimy :/
          PS. Ktoś się pytał na forum, czy ktoś zgłaszał to do administracji - a czy w
          administracji to niedorozwoje pracują, że nie wiedzą, że nie grzeją tak jak trzeba:|
          • kriis.borowski Re: Ogrzewanie 09.10.09, 14:09
            to ja się pytałem :D
            a zadałem takie pytanie bo od administratora otrzymałem informację że włączają piec po tym jak dostaną zgłoszenie od mieszkańców.
            Ja nie zgłaszałem (blok A) dlatego pytam się tych co się dziwią że nie działa.
            • kriis.borowski Re: Ogrzewanie 09.10.09, 14:11
              inna sprawa to to, że gdybym nie zadzwonił i się o to nie zapytał to bym nie wiedział.
              • kortland Re: Ogrzewanie 09.10.09, 15:48
                niestety nie jest to kwestia zgłoszenia, zgłaszane to już było
                wielokrotnie i dalej nic
                • kriis.borowski Re: Ogrzewanie 09.10.09, 18:49
                  o dziwo w bloku A grzeją (stan na 2009-10-09 godziny popołudniowe)
                  • kortland Re: Ogrzewanie 12.10.09, 08:27
                    działa, działa :-)
                    • big_kania Re: Ogrzewanie 12.10.09, 12:15
                      U nas w bloku C gorąco jak w piekle ;)
    • kortland Re: Ogrzewanie 14.10.09, 07:47
      tak a propos ogrzewania jeszcze - czy Państwa kaloryfery są też
      takie głośne? Bo u nas po włączeniu na 3,5 - 4 zaczynają szumieć jak
      morze przed sztormem
      pzdr srd
      • kriis.borowski Re: Ogrzewanie 14.10.09, 10:25
        jakieś tam odgłosy "wydalają", ale czy to jest szum morza przed sztormem? Ja natomiast zauważyłem że przy ustawieniu na 3 nie grzeją w ogóle, a na 3,5 zaczynają grzać. Czy u was też tak jest?
        • mariapolo Re: Ogrzewanie 14.10.09, 11:01
          Panie borowski u mnie tez tak bylo ze na 3 nie grzalo a dopiero zaczynalo na 3,5
          ale znajomy specjalista ,,zlota raczka,, przestawil mi poprostu ustawienie
          glowic na kaloryferze tak ze zaczyna juz grzac na 2, powiedzial mi tez ze
          zwiazane tez jest to jaka temperature woda ma na piecu bo np jesli 60 stopni to
          na 3 moze niegrzac ale jesli podniesie sie ja np na 70 stopni to skala zakresu
          regulacji temperatury przestawia sie w dol i np grzac juz bedzie na 2,5. wszak
          zimy jeszcze nie mamy i byc moze piec CO nie ustawiony jest na maxymalna
          temperature.
          • dar_czy Re: Ogrzewanie 14.10.09, 19:11
            Ten Pan złota rączka to chyba coś pomylił. Termostat na kaloryferze
            odcina dopływ wody do grzejnika, jak w pokoju zostanie osiągnięta
            zadana temperatura. Temperaturę ustawia się za pomocą tego termostatu
            i tak: pozycja nr 3 to ok. 20 st. C, każda kreska poniżej lub powyżej
            to 1 st. C więcej lub mniej. Oczywiście termostaty różnych
            producentów mogą się różnić, ale tak się przyjmuje jak napisałem.
            Jeżeli na 3 nie grzeje, to znaczy, że w pomieszczeniu (w miejscy
            gdzie jest grzejnik) jest 20 st. C lub więcej - jak temperatura
            spadnie poniżej 20 st. C to grzejnik sam zacznie grzać.
            • mariapolo Re: Ogrzewanie 14.10.09, 20:28
              Nie chce sie klucic bo nie jestem fachowcem w tej dziedzinie ale moj ,,zlota
              raczka, zakladajac termostat pokazywal mi ze cyferki na glowicy powinny sie
              pokrywac z cyferkami tej samej wartosci na tej obrotowej czesci kaloryfera gdzie
              montuje sie glowice, ale wystarczy by sie pokrywaly inne wartosci i juz
              termostat dziala odrobine inaczej.
              • mariapolo Re: Ogrzewanie 15.10.09, 13:04
                W sprawie ,,grajacych kaloryferow,, pytalam sie o to jednego z panow od globala
                ktorzy jeszcze w zeszlym tygodniu krecili sie po osiedlu pan ten powiedzial mi
                ze jest to normalne bo pompa wymuszajaca cyrkulacje obiegu w kaloryferach ma
                odpowiedania moc obliczona na caly budynek obecnie gdy wiele lokali ma zakrecony
                doplyw ogrzewania do mieszkan z powodu remontow lub tego ze sa niesprzedane
                obieg wody jest znacznie mniejszy i odbywa sie znacznie szybciej niz w przypadku
                gdyby oplywal wszstkie lokale, pan ten powiedzial ze problem powinien zaniknac
                gdy wszystkie mieszkania zaczna byc ogrzewane czyli pozyjemy zobaczymy.
                • kortland Re: Ogrzewanie 15.10.09, 14:38
                  Coś takiego mi powiedzieli tez a propos sytuacji zwiazanej z woda w
                  kranie (trzeba czekac dosc dlugo na ciepla) w sensie ze jak wiecej
                  osob sie wprowadzi to bedzie lepiej
                  pzdr
              • dar_czy Re: Ogrzewanie 15.10.09, 18:15
                Oczywiście. Wartości które podałem w swoim poście są prawdziwe, jeżeli
                termostat jest prawidłowo zainstalowany. Jeżeli przesunie się termostat
                względem kaloryfera, skala się zmienia.
        • an1974 Re: Ogrzewanie 15.10.09, 12:43
          też zwróciłam uwagę na odgłos wody w kaloryferach. u mnie w
          łazience nie da się za bardzo zrelaksować w wannie przy kaloryferze
          grzejącym na "5". w pokojach, gdy jest cicho, tez je słychać.
          czy tak ma być? nigdy się nie spotkałam z tak głośnymi kaloryferami.
        • kortland Re: Ogrzewanie 15.10.09, 14:35
          ok moze z tym sztormem przesadziłem :-)
          ale potweirdzam to co Pan pisze o regulacji - przekreca się na 3,5/4
          i wtedy zaczyna grzac (i szumieć ;-)
          • 0.kaska76 Re: Ogrzewanie 04.11.09, 01:06
            czy teraz już nie macie państwo problemów z ogrzewaniem czy wszystkie kaloryfery
            grzeją jednakowo i czy grzeją w ogóle pytam poniewaz u mnie w mieszkaniu nie za
            bardzo grzeją i nie szumją.Jeżeli były by ciepłe to mogły by i szumieć aby były
            ciepłe.Pan z globala (kierownik bubowy) uparcie twierdzi że są zapowietrzone a
            mój mąż uparcie twierdzi że nie są zapowietrzane.A mi jest zimno.
            • mariapolo Re: Ogrzewanie 04.11.09, 07:35
              jesli ma pani mieszkanie np na ostatnim pietrze to moze miec pani po prostu brak
              wody w kaloryferze, lub z jakiegos powodu brak wody w pionie bo na nizszych
              pietrach ktos akurat robi u siebie remont i demontowal kaloryfery ktore potem
              zalal woda, zglosi pani ten fakt administratorowi bo moze wystarczy dolac wody
              do calego systemu i problem zniknie, moj sasiad srednio raz w tygodniu prosi o
              te usluge administratora bo akurat a jego pionie trwaja remonty mieszkan.
              Powinna tez pani sprawdzic zawory w dolnej czesci kaloryfera na rurce ktora
              wchodzi w sciane, zawory sa otwarte jesli kreska wskazuje I jesli wskazuje
              • aktyntasza Re: Ogrzewanie 27.01.15, 10:36
                Ja przerobiłem ogrzewanie w swym domu na ekologiczne. Zaoszczędziłem i zainwestowałem dużo kasy w projekt potem super piec gazowy i wszystko było piękne dopóki nie przyszła mi faktura za gaz. Po sezonie grzewczym okazało się że muszę zapłacić 6 tysięcy za gaz a zarabiam 1600 złotych miesięcznie. Natychmiast zlikwidowałem to eko ogrzewanie, wstawiłem porządny duży piec węglowy i wydatki na ogrzewanie domu mam teraz dopasowane do dochodów rodziny ale niestety, nie jestem ekologiczny. Wychodzi na to że problem jest dużo większy bo za mało zarabiamy. Bieda i ubóstwo powoduje że nawet wyrzucenie papieru i butelek plastikowych do odpowiednich kontenerów zgodnie z ustawa śmieciową nie powoduje że jesteśmy ekologiczni. Bezrobotni, bezdomni, których nie stać na węgiel, po zapadnięciu zmroku opróżniają kontenery z plastikami i palą nimi w swych piecach. Zimą szczególnie przy większych mrozach całe rodziny chodzą po osiedlowych śmietnikach i zbierają wszystko co się da spalić. To są skutki likwidacji przez rząd miejsc pracy. Za nami aż 20 lat przemian w tym 10 lat Polski w Unii Europejskiej i mamy zacofane prawo, mamy ogromne zaległości prawne względem Unii Europejskiej, mamy brak wielu pilnych, potrzebnych przepisów, ustaw rozporządzeń. Gdzie oprócz Warszawy trafiają szumnie ogłaszane, wielkie pieniądze z Unii Europejskiej na remonty i nowe ekologiczne inwestycje. Tyle nam obiecywano i gdzie są te wielkie reformy ? Pani Kopacz obecnie nic nie robi i tylko chce dotrwać jakoś do następnych wyborów, kolejne rządy nic nie robią i nie wiadomo na co czekają? Pan Prezydent Komorowski robi dobrą minę do złej polityki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka