Gość: mariusz IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 16:35 ktore zabytki wart w Warszawie odbudować i co planuje sie na najbliższe lata ??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: michal Re: co warto odbudować ?? IP: *.zigzag.pl 11.02.02, 17:14 Palace Saski i Bruehla,slyszalem tez kiedys o mozliwosci odbudowy Palacu Karasia.Te wydaja mi sie najbardziej prawdopodobne,a reszta to poki co tylko przypuszczanie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.majewski Re: co warto odbudować ?? 11.02.02, 18:06 Warszawa przełomu XIX i XX wieku, ta która nadawała charakter miastu przed wojna już nie istnieje i nigdy nie zostanie wskrzeszona. Nie zostanie też już nigdy odbudowana. Warto jednak pokusić się o odtworzenie kilku dawnych budowli. *Uważam, że bezwzględnie odbudowane powinny być pałace Bru�hla (w wersji rokokowej z XVIII wieku) i pałac Saski - taki jaki był przed wojną. Myślę, że ta odbudowa jest już przesądzona i wcześniej czy później nastąpi. *Klasycystyczna kamienica MIkulskiego u zbiegu Bielańskiej i Senatorskiej. Ta odbudowa została zapisana w planie miejscowym zagospodarowania Placu Teatralnego. Oczywiście tak jak w przypadku obydwu pałaców można odtworzyć tylko elewacje. *Pomysł ma odbudowę Pałacu Karasia (z czasów stanisławowskich) przy Krakowskim Przedmieściu między Kopernika a Oboźną, zburzonego w 1913 r. pod budowę hotelu jest sensowny. Problem w tym, że pałac - czy raczej jego fasada, bo z braku materiałów ikonograficznych tylko ja mozna zrekonstuować - musi zostać przesuniety z powodu innego niż niegdyś przebiegu ulicy Oboźnej. *Pałac Badenich. I ten pałac (pochodzacy z czasów Królestwa Kongresowego) a stojący niegdyś pod kątem w zachodniej pierzei Placu Krasińskich, tuż koło Pałacu Rzeczypospolitej można odbudować pod warunkiem lekkiego przesunięcia w stosunku do przedwojennej sytuacji. *Powstał pomysł stworzenia pierzei Alej Jerozolimskich między Marszałkowską a Emilii Plater (nad dworcem Śródmiescie). Taka pierzeja miała by zostać zakomponowana z odtworzonych fasad najciekawszych, nie istniejących już kamienic warszawskich. Idea mi się podoba, choć myślę, że pozostanie ona utopią. *Warto pomyśleć o odtworzeniu w jakiejś przyszłości kameralnych kamienic na początku ulicy Świętojerskiej po stronie parzystej. Wymagało by to rozbitrki stojącego tu bloku. Słyszałem też o całkiem realnych pomysłach jakiegoś zaznaczenia w przestrzeni istnienia tu niegdyś kościoła św. Jerzego. *Dom Towarzystwa Ubezpieczeniowego Rosja z 1899 r. Zawsze marzyłem o wskrzeszeniu jego elewacji. Dziś to dom pod Sedesami. Zabieg nie będzie jednak łatwy bo po wonie budynek został gruntownie przekomponowany (inny układ okien). Zresztą niedawno został zmodernizowany. *Jest też co najmniej kilkadziesiąt XIX i XX wiecznych kamienic, którym koniecznie trzeba przywrócić dawny wystrój elewacji. Proponuję dopisywać dalsze propozycje warszawskich budynków do odbudowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: co warto odbudować ?? IP: *.zigzag.pl 11.02.02, 19:51 Gdziesik byl watek poswiecony potencjalnym obiektom,ktore mozna by przywrocic do zycia.Niestety,znajac obecny stan kasy oraz "fachowosc" wladz miasta jest to sprawa raczej dalekiej(lub nawet bardzo dalekiej)przyszlosci.Poki co wloda- rze nie sa w stanie przeprowadzic remontu K.Przedmiescia,ktorego stan uraga juz wszelkim standardom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katka Re: co warto odbudować ?? IP: *.*.*.* 12.02.02, 08:10 uważam że odbudowa Pałacy Saskiego to lekka przesada - miasto mogłoby się zająć budowaniem mieszkań dla ludzi i pozyskiwaniem inwestorów na te cele - Pl. Piłsudskiego jest mi bardzo bliskim miejscem i bardzo żałuję że jego atmosfera zostanie zakłócona - Grób Nieznanego Żołnierza ze swymi ocalałymi kolumnami ma dla mnie jako Warszawianki duże znaczenie jak i fakt że na tym placu w 79` Warszawiacy przeżywali wizytę polskiego papieża. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
eela Re: co warto odbudować ?? 12.02.02, 13:00 Ja zas uważam, że Pałac Saski należy bezwzględnie odbudować. Wschodnia strona placu pozostanie szczerbata po zakończeniu budowy gmachu Fostera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jurek Do Katki IP: 212.162.228.* 12.02.02, 20:48 Gość portalu: Katka napisał(a): > uważam że odbudowa Pałacy Saskiego to lekka przesada - miasto mogłoby się zająć > > budowaniem mieszkań dla ludzi i pozyskiwaniem inwestorów na te cele - Pl. > Piłsudskiego jest mi bardzo bliskim miejscem i bardzo żałuję że jego atmosfera > zostanie zakłócona - Grób Nieznanego Żołnierza ze swymi ocalałymi kolumnami ma > dla mnie jako Warszawianki duże znaczenie jak i fakt że na tym placu w 79` > Warszawiacy przeżywali wizytę polskiego papieża. pozdrawiam Nie bardzo rozumiem dlaczego idee odbudowy Palacu przeciwstawiasz pomyslowi budowy mieszkan dla "ludzi" (a swoja droga nigdy nie slyszalem o budowie mieszkan dla kogokolwiek innego)......uwazam ze absolutnym obowiazkiem wladz miejskich jest dbalosc o prawidlowy rozwoj i utrzymanie tozsamosci historycznej miasta, wliczajac w to takze odbudowe obiektow ktore kiedys w miescie istnialy i odgrywaly w nim znaczaca role ze wzgledow architektoniczno przestrzennych czy tez historycznych. W moim przekonaniu, jednym z takich obiektow jest we Warszawie wlasnie Palac Saski i dlatego powinien zostac odbudowany. Twierdzisz, ze ogolocony i wypatroszony przez zniszczenia wojenne Plac jest Tobie bardziej bliski niz jego przedwojenny oryginal - coz, masz do Tego pelne prawo, ale pamietaj ze zgodnie z ta zasada nie powinno sie odbudowywac ani Zamku Warszawskiego, ani Ratusza na Placu Teatralnym ani zadnego innego zabytku. W przeciwienstwie do Ciebie, ja osobiscie w takim miescie calkowicie ogoloconym z historii i pozbawionym jakiegokolwiek piekna mieszkac bym nie chcial, uwazam ze w zyciu licza sie jescze inne wartosci niz prezentowany przez Ciebie skrajny pragmatyzm. Co do budowy przez miasto mieszkan, to mam tutaj powazne watpliwosci i uwazam, ze tym raczej powinni sie zajmowac prywatni deweloperzy a miasto ma jedynie pilnowac prawidlowego zagospodarowywania przestrzeni. Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Orest Statuetki w Parku Saskim IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.02.02, 22:51 Nie wiem czy wiecie, ale przepiekne rzezby ktore sa w parkach petersbuskich autorstwa Jana Bobumila Plerscha, pochodza z warszawy, zgrabione z parku saskiego po rozbiorach. Wydaje mi sie ze nalezy sie wykonac kopii tych rzezb i przywrocic te ozdoby do naszego parku by mogly znow przyswietniac nasz ukochany ogrod Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RyszardM Re: co warto odbudować ?? IP: *.chello.pl 11.02.02, 23:32 Ja bym chętnie zobaczył przywrócony przedwojenny wygląd kamienicy Goldstanda na placu Dąbrowskiego (tam gdzie księgarnia szkolna) oraz odbudowaną kamienicę Gebethnera i Wolffa przy Sienkiewicza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: co warto odbudować ?? IP: *.zigzag.pl 12.02.02, 16:22 Kamienica Goldstanda zostala jakis czas temu zwrocona prawowitemu wlascicielowi, ktory zarzekl sie,ze doprowadzi ja do dawnej swietnosci.Problemem byly ksiega- rnie umieszczone na dole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mscislaw Re: co warto odbudować ?? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.02.02, 22:46 Mówi się o odbudowie Pałaców Saskiego i Bruhla, ale może ktoś ma jeszcze jakieś inne propozycje co można zrobić z w tym mieście? Moje marzenia są takie: 1.Odbudować wzdłuż Marszałkowskiej (od strony PKiN) najlepsze przedwojenne kamienice (niekoniecznie te, które tam pierwotnie stały, ale najładniejsze) 2.Odbudować Pałac Badenich na pl.Krasinskich 3.odbudować pałac Karasia przy pomniku Kopernika 4.Zrealizować forum Wazów przy kościele Św.Anny Forum Wazów to projekt z lat 70(?)przykrycia części trasy W-Z od strony Wisły nieco poniżej placu zamkowego.Między skarpą zamku i kościołem św.Anny 5.Przywrócić do stanu pierwotnego Kolumnę Zygmunta. Nie wiem czy wiecie, ale kolumna pierwotnie była złoto,czarno,czerwona(szczegóły na str www.dig.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: co warto odbudować ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 15:23 Gość portalu: Mscislaw napisał(a): > > Mówi się o odbudowie Pałaców Saskiego i Bruhla, ale może ktoś ma jeszcze jakieś > > inne propozycje co można zrobić z w tym mieście? > Moje marzenia są takie: > > 1.Odbudować wzdłuż Marszałkowskiej (od strony PKiN) najlepsze > przedwojenne kamienice (niekoniecznie te, które tam pierwotnie > stały, ale najładniejsze) > > 2.Odbudować Pałac Badenich na pl.Krasinskich > > 3.odbudować pałac Karasia przy pomniku Kopernika > > 4.Zrealizować forum Wazów przy kościele Św.Anny > Forum Wazów to projekt z lat 70(?)przykrycia części trasy W-Z od strony Wisły > nieco poniżej placu zamkowego.Między skarpą zamku i kościołem św.Anny > > 5.Przywrócić do stanu pierwotnego Kolumnę Zygmunta. > Nie wiem czy wiecie, ale kolumna pierwotnie była > złoto,czarno,czerwona(szczegóły na str www.dig.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tek Re: co warto odbudować ?? IP: 194.181.212.* 23.02.02, 01:40 1.Nalezy odbudowac palac Kronenberga w miejscu obrzydliwej nie fasady hotelu Victoria od pl. Malachowskiego 2.Palac Badenich 3.Kamienice Tow. Ubez. Rasija 4.Oczywiscie zabudowe pl. Saskiego 5.Palac Czetwertynskich i kamienice Spokornego w Al. Ujazdowskich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akcja Re: co warto odbudować ?? IP: 194.181.212.* 23.02.02, 01:44 Sluchajcie! Czy niemozna by namowic konserwatora zabytkow aby wydawal pozwolenia na remonty zabytkowych kamienic pod warunkiem przywrocenia im zniszczonych po wojnie fasad?! Moglo by to obowiazywac wszystkie tak oszpecone przedwojenne budynki! P.S. Zobaczcie jak teraz wyglada Zabkowska! Odpowiedz Link Zgłoś
glory Re: co warto odbudować ?? 13.02.02, 17:14 Zabytki - no tak - dobre pytanie? Bardzo interesojace pytanie ?! - ale tak powaznie ! Czy w stolicy przed wojna (droga albo pierwsza - wszystko jedno) byla kiedys dzielnica burdeli ? Prosze mi wybaczyc to pytanie , ale jako kawaler nie praktyujacy (hm religia) / no coz jestem tym tematem zainteresowany np: miasto Amsterdam - czy cos w tym stylu bylo w Warszawie ! Dzieki i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mscislaw Re: co warto odbudować ?? IP: 212.244.101.* 13.02.02, 22:47 podobno dzielnica burdeli byla ul.Chmielna Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mscislaw Re: co warto odbudować ?? IP: 212.244.101.* 13.02.02, 22:49 do poprzedniej listy mozna dorzucic rewitalizacje kanalu biegnacego od zamku ujazdowskiego i przyciecie drzew ktore go zaslaniaja od pl. na rozdrozy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FIDEL Re: co warto odbudować ?? IP: *.telbank.pl 14.02.02, 11:46 Marzy mi sie odtworzenie i rewitalizacja Osi Stanisławowskiej, czyli zespołu placów gwiaździstych między Zamkiem Ujazdowskim a Al. Niepodległości. Pięknie było by stanąć sobie przed Politechniką na miejscu wyburzonych "szczęk rektora" i zobaczyć w dalekiej perspektywie ul. Niepodległości Zamek, a w bliskiej zrekonstruowane "czuby" narożnych budynków Lwowskiej, Śniadeckich i Noakowskiego... Albo posiedzieć w kafejce przy równie czubatym i bardzo gwiaździstym pl. Unii Lubelskiej, gdzie ludzie odzyskali przewagę nad samochodami... Zadanie jest o tyle ciekawe, że wymaga nie tylko odbudowy, ale i tworzenia nowych elementów tego układu, który nigdy nie został do końca zrealizowany. Niestety, zamiast tego mamy takie kwiatki jak burzenie kamienicy na Rotundzie (Pl. Zbawiciela), "szczęki rektora" niszczące okrągły charakter placu albo nachalny i zabójczy dla perspektywy ul. Śniadeckich biurowiec przy Trasie Ł (ten z Jazzgotem i reklamą Deutsche Banku na dachu). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vinc Re: co warto odbudować ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 19:37 ale ta kamienica ma być zbudowana od nowa, co z tego że ktoś by ją wyremontował, to nadal byłby straszacy wrak który mógłby sie zawalić, a tak bedzie nowa i elegancka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RyszardM Re: co warto odbudować ?? IP: *.chello.pl 14.02.02, 21:08 No chyba ze nie zostanie odbudowana, bo inwestorowi sie odwidzi, a mury runa, w trakcie prac, albo beda musialy byc rozebrane "z powodu zagrozenia zawaleniem". Ratusz na placu Teatralnym tez odbudowano - wyglada ladnie, a jednak to juz nie to samo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: michal Re: co warto odbudować ?? IP: *.zigzag.pl 15.02.02, 08:54 Ratusz na placu Teatralnym "czeka" na dopelnienie dziela,czyli doprowadzenie samego Placu Teatralnego do mniej wiecej pierwotnego stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
luka Re: co warto odbudować ?? 06.04.02, 19:37 Można odbudować Pałac Kazanowskich na rogu Bednarskiej i K.Przedmieścia.Pięknie prezentowałby się od strony Wisły. Ciekawe dlaczego nie brzebadano dokładnie jego pozostałości mimo że podobno to był taki wspaniały obiekt. Odpowiedz Link Zgłoś