Dodaj do ulubionych

co warto odbudować ??

IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 11.02.02, 16:35
ktore zabytki wart w Warszawie odbudować i co planuje sie na najbliższe lata ???
Obserwuj wątek
    • Gość: michal Re: co warto odbudować ?? IP: *.zigzag.pl 11.02.02, 17:14
      Palace Saski i Bruehla,slyszalem tez kiedys o mozliwosci odbudowy Palacu
      Karasia.Te wydaja mi sie najbardziej prawdopodobne,a reszta to poki co tylko
      przypuszczanie.
      • jerzy.majewski Re: co warto odbudować ?? 11.02.02, 18:06
        Warszawa przełomu XIX i XX wieku, ta która nadawała charakter miastu przed wojna już nie istnieje i nigdy nie
        zostanie wskrzeszona. Nie zostanie też już nigdy odbudowana. Warto jednak pokusić się o odtworzenie kilku
        dawnych budowli.
        *Uważam, że bezwzględnie odbudowane powinny być pałace Bru�hla (w wersji rokokowej z XVIII wieku) i pałac
        Saski - taki jaki był przed wojną. Myślę, że ta odbudowa jest już przesądzona i wcześniej czy później nastąpi.
        *Klasycystyczna kamienica MIkulskiego u zbiegu Bielańskiej i Senatorskiej. Ta odbudowa została zapisana w
        planie miejscowym zagospodarowania Placu Teatralnego. Oczywiście tak jak w przypadku obydwu pałaców
        można odtworzyć tylko elewacje.
        *Pomysł ma odbudowę Pałacu Karasia (z czasów stanisławowskich) przy Krakowskim Przedmieściu między
        Kopernika a Oboźną, zburzonego
        w 1913 r. pod budowę hotelu jest sensowny. Problem w tym, że pałac - czy raczej jego fasada, bo z braku
        materiałów ikonograficznych tylko ja mozna zrekonstuować - musi zostać przesuniety z powodu innego niż
        niegdyś przebiegu ulicy Oboźnej.
        *Pałac Badenich. I ten pałac (pochodzacy z czasów Królestwa Kongresowego) a stojący niegdyś pod kątem w
        zachodniej pierzei Placu Krasińskich, tuż koło Pałacu Rzeczypospolitej można odbudować pod warunkiem
        lekkiego
        przesunięcia w stosunku do przedwojennej sytuacji.
        *Powstał pomysł stworzenia pierzei Alej Jerozolimskich między Marszałkowską a Emilii Plater (nad dworcem
        Śródmiescie). Taka pierzeja miała by zostać zakomponowana z odtworzonych fasad najciekawszych, nie
        istniejących już kamienic warszawskich. Idea mi się podoba, choć myślę, że pozostanie ona utopią.
        *Warto pomyśleć o odtworzeniu w jakiejś przyszłości kameralnych kamienic na początku ulicy Świętojerskiej po
        stronie parzystej. Wymagało by to rozbitrki stojącego tu bloku. Słyszałem też o całkiem realnych pomysłach
        jakiegoś zaznaczenia w przestrzeni istnienia tu niegdyś kościoła św. Jerzego.
        *Dom Towarzystwa Ubezpieczeniowego Rosja z 1899 r. Zawsze marzyłem o wskrzeszeniu jego elewacji. Dziś
        to dom pod Sedesami. Zabieg nie będzie jednak łatwy bo po wonie budynek został gruntownie przekomponowany
        (inny układ okien). Zresztą niedawno został zmodernizowany.
        *Jest też co najmniej kilkadziesiąt XIX i XX wiecznych kamienic, którym koniecznie trzeba przywrócić dawny
        wystrój elewacji.
        Proponuję dopisywać dalsze propozycje warszawskich budynków do odbudowy.
        • Gość: michal Re: co warto odbudować ?? IP: *.zigzag.pl 11.02.02, 19:51
          Gdziesik byl watek poswiecony potencjalnym obiektom,ktore mozna by przywrocic
          do zycia.Niestety,znajac obecny stan kasy oraz "fachowosc" wladz miasta jest
          to sprawa raczej dalekiej(lub nawet bardzo dalekiej)przyszlosci.Poki co wloda-
          rze nie sa w stanie przeprowadzic remontu K.Przedmiescia,ktorego stan uraga
          juz wszelkim standardom.
        • Gość: Katka Re: co warto odbudować ?? IP: *.*.*.* 12.02.02, 08:10
          uważam że odbudowa Pałacy Saskiego to lekka przesada - miasto mogłoby się zająć
          budowaniem mieszkań dla ludzi i pozyskiwaniem inwestorów na te cele - Pl.
          Piłsudskiego jest mi bardzo bliskim miejscem i bardzo żałuję że jego atmosfera
          zostanie zakłócona - Grób Nieznanego Żołnierza ze swymi ocalałymi kolumnami ma
          dla mnie jako Warszawianki duże znaczenie jak i fakt że na tym placu w 79`
          Warszawiacy przeżywali wizytę polskiego papieża. pozdrawiam
          • eela Re: co warto odbudować ?? 12.02.02, 13:00
            Ja zas uważam, że Pałac Saski należy bezwzględnie odbudować. Wschodnia strona
            placu pozostanie szczerbata po zakończeniu budowy gmachu Fostera
          • Gość: Jurek Do Katki IP: 212.162.228.* 12.02.02, 20:48
            Gość portalu: Katka napisał(a):

> uważam że odbudowa Pałacy Saskiego to lekka przesada - miasto mogłoby się zająć
            >
            > budowaniem mieszkań dla ludzi i pozyskiwaniem inwestorów na te cele - Pl.
            > Piłsudskiego jest mi bardzo bliskim miejscem i bardzo żałuję że jego atmosfera
            > zostanie zakłócona - Grób Nieznanego Żołnierza ze swymi ocalałymi kolumnami ma
            > dla mnie jako Warszawianki duże znaczenie jak i fakt że na tym placu w 79`
            > Warszawiacy przeżywali wizytę polskiego papieża. pozdrawiam

Nie bardzo rozumiem dlaczego idee odbudowy Palacu przeciwstawiasz pomyslowi
            budowy mieszkan dla "ludzi" (a swoja droga nigdy nie slyszalem o budowie mieszkan
            dla kogokolwiek innego)......uwazam ze absolutnym obowiazkiem wladz miejskich
            jest dbalosc o prawidlowy rozwoj i utrzymanie tozsamosci historycznej miasta,
            wliczajac w to takze odbudowe obiektow ktore kiedys w miescie istnialy i
            odgrywaly w nim znaczaca role ze wzgledow architektoniczno przestrzennych czy tez
            historycznych. W moim przekonaniu, jednym z takich obiektow jest we Warszawie
            wlasnie Palac Saski i dlatego powinien zostac odbudowany. Twierdzisz, ze
            ogolocony i wypatroszony przez zniszczenia wojenne Plac jest Tobie bardziej
            bliski niz jego przedwojenny oryginal - coz, masz do Tego pelne prawo, ale
            pamietaj ze zgodnie z ta zasada nie powinno sie odbudowywac ani Zamku
            Warszawskiego, ani Ratusza na Placu Teatralnym ani zadnego innego zabytku. W
            przeciwienstwie do Ciebie, ja osobiscie w takim miescie calkowicie ogoloconym z
            historii i pozbawionym jakiegokolwiek piekna mieszkac bym nie chcial, uwazam ze w
            zyciu licza sie jescze inne wartosci niz prezentowany przez Ciebie skrajny
            pragmatyzm. Co do budowy przez miasto mieszkan, to mam tutaj powazne watpliwosci
            i uwazam, ze tym raczej powinni sie zajmowac prywatni deweloperzy a miasto ma
            jedynie pilnowac prawidlowego zagospodarowywania przestrzeni.
            Pozdro
      • Gość: Orest Statuetki w Parku Saskim IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.02.02, 22:51
        Nie wiem czy wiecie, ale przepiekne rzezby ktore sa w parkach petersbuskich
        autorstwa Jana Bobumila Plerscha, pochodza z warszawy, zgrabione z parku
        saskiego po rozbiorach. Wydaje mi sie ze nalezy sie wykonac kopii tych rzezb i
        przywrocic te ozdoby do naszego parku by mogly znow przyswietniac nasz ukochany
        ogrod
    • Gość: RyszardM Re: co warto odbudować ?? IP: *.chello.pl 11.02.02, 23:32
      Ja bym chętnie zobaczył przywrócony przedwojenny wygląd kamienicy Goldstanda na
      placu Dąbrowskiego (tam gdzie księgarnia szkolna) oraz odbudowaną kamienicę
      Gebethnera i Wolffa przy Sienkiewicza.
      • Gość: michal Re: co warto odbudować ?? IP: *.zigzag.pl 12.02.02, 16:22
        Kamienica Goldstanda zostala jakis czas temu zwrocona prawowitemu wlascicielowi,
        ktory zarzekl sie,ze doprowadzi ja do dawnej swietnosci.Problemem byly ksiega-
        rnie umieszczone na dole.
    • Gość: Mscislaw Re: co warto odbudować ?? IP: *.dsl.chcgil.ameritech.net 12.02.02, 22:46

Mówi się o odbudowie Pałaców Saskiego i Bruhla, ale może ktoś ma jeszcze jakieś
      inne propozycje co można zrobić z w tym mieście?
      Moje marzenia są takie:

1.Odbudować wzdłuż Marszałkowskiej (od strony PKiN) najlepsze
      przedwojenne kamienice (niekoniecznie te, które tam pierwotnie
      stały, ale najładniejsze)

2.Odbudować Pałac Badenich na pl.Krasinskich

3.odbudować pałac Karasia przy pomniku Kopernika

4.Zrealizować forum Wazów przy kościele Św.Anny
      Forum Wazów to projekt z lat 70(?)przykrycia części trasy W-Z od strony Wisły
      nieco poniżej placu zamkowego.Między skarpą zamku i kościołem św.Anny

5.Przywrócić do stanu pierwotnego Kolumnę Zygmunta.
      Nie wiem czy wiecie, ale kolumna pierwotnie była
      złoto,czarno,czerwona(szczegóły na str www.dig.pl
      • Gość: vinc Re: co warto odbudować ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.02.02, 15:23
        Gość portalu: Mscislaw napisał(a):

>
        > Mówi się o odbudowie Pałaców Saskiego i Bruhla, ale może ktoś ma jeszcze jakieś
        >
        > inne propozycje co można zrobić z w tym mieście?
        > Moje marzenia są takie:
        >
        > 1.Odbudować wzdłuż Marszałkowskiej (od strony PKiN) najlepsze
        > przedwojenne kamienice (niekoniecznie te, które tam pierwotnie
        > stały, ale najładniejsze)
        >
        > 2.Odbudować Pałac Badenich na pl.Krasinskich
        >
        > 3.odbudować pałac Karasia przy pomniku Kopernika
        >
        > 4.Zrealizować forum Wazów przy kościele Św.Anny
        > Forum Wazów to projekt z lat 70(?)przykrycia części trasy W-Z od strony Wisły
        > nieco poniżej placu zamkowego.Między skarpą zamku i kościołem św.Anny
        >
        > 5.Przywrócić do stanu pierwotnego Kolumnę Zygmunta.
        > Nie wiem czy wiecie, ale kolumna pierwotnie była
        > złoto,czarno,czerwona(szczegóły na str www.dig.pl
        • Gość: tek Re: co warto odbudować ?? IP: 194.181.212.* 23.02.02, 01:40
          1.Nalezy odbudowac palac Kronenberga w miejscu obrzydliwej nie fasady hotelu
          Victoria od pl. Malachowskiego
          2.Palac Badenich
          3.Kamienice Tow. Ubez. Rasija
          4.Oczywiscie zabudowe pl. Saskiego
          5.Palac Czetwertynskich i kamienice Spokornego w Al. Ujazdowskich
        • Gość: akcja Re: co warto odbudować ?? IP: 194.181.212.* 23.02.02, 01:44
          Sluchajcie!
          Czy niemozna by namowic konserwatora zabytkow aby wydawal pozwolenia na remonty
          zabytkowych kamienic pod warunkiem przywrocenia im zniszczonych po wojnie
          fasad?!
          Moglo by to obowiazywac wszystkie tak oszpecone przedwojenne budynki!

P.S. Zobaczcie jak teraz wyglada Zabkowska!
    • glory Re: co warto odbudować ?? 13.02.02, 17:14
      Zabytki - no tak - dobre pytanie? Bardzo interesojace pytanie ?! - ale tak
      powaznie ! Czy w stolicy przed wojna (droga albo pierwsza - wszystko jedno) byla
      kiedys dzielnica burdeli ? Prosze mi wybaczyc to pytanie , ale jako kawaler nie
      praktyujacy (hm religia) / no coz jestem tym tematem zainteresowany np: miasto
      Amsterdam - czy cos w tym stylu bylo w Warszawie ! Dzieki i pozdrawiam!

• Gość: mscislaw Re: co warto odbudować ?? IP: 212.244.101.* 13.02.02, 22:47
        podobno dzielnica burdeli byla ul.Chmielna
      • Gość: mscislaw Re: co warto odbudować ?? IP: 212.244.101.* 13.02.02, 22:49
        do poprzedniej listy mozna dorzucic rewitalizacje kanalu biegnacego od zamku
        ujazdowskiego i przyciecie drzew ktore go zaslaniaja od pl. na rozdrozy
    • Gość: FIDEL Re: co warto odbudować ?? IP: *.telbank.pl 14.02.02, 11:46
      Marzy mi sie odtworzenie i rewitalizacja Osi Stanisławowskiej, czyli zespołu
      placów gwiaździstych między Zamkiem Ujazdowskim a Al. Niepodległości. Pięknie
      było by stanąć sobie przed Politechniką na miejscu wyburzonych "szczęk rektora"
      i zobaczyć w dalekiej perspektywie ul. Niepodległości Zamek, a w bliskiej
      zrekonstruowane "czuby" narożnych budynków Lwowskiej, Śniadeckich i
      Noakowskiego... Albo posiedzieć w kafejce przy równie czubatym i bardzo
      gwiaździstym pl. Unii Lubelskiej, gdzie ludzie odzyskali przewagę nad
      samochodami...
      Zadanie jest o tyle ciekawe, że wymaga nie tylko odbudowy, ale i tworzenia
      nowych elementów tego układu, który nigdy nie został do końca zrealizowany.
      Niestety, zamiast tego mamy takie kwiatki jak burzenie kamienicy na Rotundzie
      (Pl. Zbawiciela), "szczęki rektora" niszczące okrągły charakter placu albo
      nachalny i zabójczy dla perspektywy ul. Śniadeckich biurowiec przy Trasie Ł
      (ten z Jazzgotem i reklamą Deutsche Banku na dachu).
      • Gość: vinc Re: co warto odbudować ?? IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.02.02, 19:37
        ale ta kamienica ma być zbudowana od nowa, co z tego że ktoś by ją
        wyremontował, to nadal byłby straszacy wrak który mógłby sie zawalić, a tak
        bedzie nowa i elegancka
        • Gość: RyszardM Re: co warto odbudować ?? IP: *.chello.pl 14.02.02, 21:08
          No chyba ze nie zostanie odbudowana, bo inwestorowi sie odwidzi, a mury runa, w
          trakcie prac, albo beda musialy byc rozebrane "z powodu zagrozenia zawaleniem".
          Ratusz na placu Teatralnym tez odbudowano - wyglada ladnie, a jednak to juz nie
          to samo...
          • Gość: michal Re: co warto odbudować ?? IP: *.zigzag.pl 15.02.02, 08:54
            Ratusz na placu Teatralnym "czeka" na dopelnienie dziela,czyli doprowadzenie
            samego Placu Teatralnego do mniej wiecej pierwotnego stanu.
            • luka Re: co warto odbudować ?? 06.04.02, 19:37
              Można odbudować Pałac Kazanowskich na rogu Bednarskiej i K.Przedmieścia.Pięknie
              prezentowałby się od strony Wisły. Ciekawe dlaczego nie brzebadano dokładnie
              jego pozostałości mimo że podobno to był taki wspaniały obiekt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka