Gość: bb IP: *.dip0.t-ipconnect.de 08.01.10, 14:42 bardzo dobrze w koncu nie bedzie czlowiek z baru wracal smierdzacy jak cap. po kazdej wizycie w knajpie wszystkie rzeczy musialem zawsze prac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zły_ Dlaczego karać właścicieli a nie palących? Totalny IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 08.01.10, 14:48 debilizm! Analogicznie za przejście na czerwonym sietle karę powinien płacić zarząd dróg.... Odpowiedz Link Zgłoś
groma_00 Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To 08.01.10, 15:39 Debilizmem jest to ze chca zakazac palic wszedzie, bo analigozmem jest to ze ja nie jezdze samochodem i nie mam zamiaru przed dlugi czas i przeszkadza mi odor spalin w moim miescie... Lyso? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To IP: *.dyn.optonline.net 08.01.10, 17:08 uwierz me, 20 lat temu smierdzialo o wiele wiecej. na szczecie zostaly wprowadzone nowe przepisy ograniczajace emisje szkodliwych spalin Odpowiedz Link Zgłoś
tetika Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To 08.01.10, 17:23 Jestem osoba palaca , ale nienawidze dymu i zawsze mam problem glownie wlasnie na ulicy czy przystanku , kiedy stado niewychowanych chamow stoi lub idzie tuz przede mna i dmucha mi prosto w twarz, przewazie palac tanie smierdzace papierosy.Po knajpach nie chodze wiec sie nie wypowiadam , ale zakaz palenia na ulicy , w parku, gdziekolwiek poza wlasnym domem bardzo by mnie ucieszyl.Nareszcie moznaby spokojnie bez smrodu poruszac sie ulicami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niother Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To IP: *.chello.pl 08.01.10, 17:55 Gość portalu: kiki napisał(a): > uwierz me, 20 lat temu smierdzialo o wiele wiecej. na szczecie > zostaly wprowadzone nowe przepisy ograniczajace emisje szkodliwych > spalin ... po czym otwarto w 2004 roku granice na "trupy" z Zachodu. Od wejścia do Unii sprowadziliśmy DUŻO samochodów UŻYWANYCH. Od kiedy to samo wprowadzenie przepisu automatycznie coś zmieniło? Pozdrawiam, N. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olejnik Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To IP: *.152.151.10.dsl.dynamic.eranet.pl 12.01.10, 00:15 A przed EU w polsce jezdziły trópy a nie auta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olejnik Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To IP: *.152.151.10.dsl.dynamic.eranet.pl 12.01.10, 00:05 bzdeta edycja spalin jest wieksza niż kilka kilkadziesiąt lat temu nowe fabryki więcej aut elektrownie co za bzdety a skąd te globalne ocieplenie zszażałe lodowce i topniejące zastanów sie proszę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To IP: *.aster.pl 08.03.10, 10:07 bo ogólnie wiedzie się nam co raz lepiej i jest bez powórnania więcej samochodów na ulicach... liczy się ile i jakie spaliny wydala jeden samochód, nie wszystkie razem wzięte... wyobraź sobie jak wyglądałyby nasze miasta, gdyby przeciętny samochód wyrzucał spaliny takie jak to było kiedyś... z tą ilością samochodów co dziś niewiele byśmy widzieli na ulicach Odpowiedz Link Zgłoś
kirkunia Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To 08.01.10, 17:22 co to jest analigozn??? Odpowiedz Link Zgłoś
groma_00 Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To 10.01.10, 20:28 Wybacz, rączki widac mi sie trzasy jak to pisalem i wyszlo nie wiadomo co :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olejnik Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To IP: *.152.151.10.dsl.dynamic.eranet.pl 12.01.10, 00:10 no i co w związku z tym Odpowiedz Link Zgłoś
wojtekviki Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To 08.01.10, 19:22 Debilizm(łac)najlżejsza postać niedorozwoju umyslowego,rozwijąc twoja myśl groma_OO,nie jest debilizmem zakaz palenia wszędzie, analogia(gr)podobieństwo,rozumowanie przez analogię.Dym z palonego papierosa i spaliny z rury wydechowej są analogiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
groma_00 Re: Dlaczego karać właścicieli a nie palących? To 10.01.10, 20:28 O to mi chodzilo ;p Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Wreszcie bedzie mozna wyjsc do pubu 08.01.10, 14:50 Juz pare nie chodze bo smrod dymu mi przeszkadzal. A tak na powaznie to jestem za tym, zeby wlasciciele pubow sami mogli okreslac - albo to jest miejsce dla palacych albo dla niepalacych. na zachodzie zastosowano podzial taki - jesli podawane jakiekolwiek jedzenie na cieplo, chocby tosty to lokal jest dla niepalacych, jesli tylko alkohol i orzeszki - to dla palacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: douchebag co za bzdury IP: *.anonymouse.org 08.01.10, 15:00 gdzie niby na "zachodzie" taki podzial zastosowano? wiarygodne zrodlo poprosze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nie-masz-racji Re: co za bzdury IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.10, 15:30 z moich doświadczeń - Austria i Niemcy. Szczególnie okolice stoków narciarskich. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: co za bzdury 08.01.10, 15:58 A z moich - Belgia - mieszkam tam juz troszke czasu i akurat na mojej ulicy sa dwie restauracje i pub i nawet sie wlasnie przyjarzalam - przy restauracjach stoja pojemniki na papierosy na zewnatrz, w pubie nie ale w pubie nie serwuja jedzenia a jedynie zimne przekaski typu orzeszki. Z tym, ze jedna restauracja serwuje dosc skromny wybor jedzenia, bardziej nasz bar mleczny. Jeszcze jakis rok temu mozna bylo palic w srodku i byl nawet podzial na czesc dla palacych i nie ale teraz jesli ktos chce zapalic to wychodzi na zewnatrz. W drugiej retauracji zawsze stoi kolejka ludzi do wejscia ale nikt nie wychodzi palic. Odpowiedz Link Zgłoś
jakubovski Re: co za bzdury 08.01.10, 16:42 rzucić palenie trzeba i problem zupełnie z głowy, i to nie tylko jednej ale całego świata! amordercato.blox.pl/html Odpowiedz Link Zgłoś
titta Re: co za bzdury 08.01.10, 17:17 Szwecja Chociaz o ozeszkach nic nie wiem. Po prostu tam gdzie jest jedzenie palic nie wolno. Wielka ulga, zwlaszcza dla ciezarnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Yo Re: co za bzdury IP: *.mofnet.gov.pl 22.01.10, 13:12 w bełchatowie - źródło F@KT Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: areqdt Re: Wreszcie bedzie mozna wyjsc do pubu IP: *.bialapodlaska.vectranet.pl 08.01.10, 17:49 Problemem wiekszosci knajp i pubow jest fatalna wentylacja i brak przestrzegania reguły niepalenia w miejscu dla niepalacych. Znam kilka fajnych pubow, gdzie niestety miejsce dla niepalacych jest takim miejscem tylko z nazwy, lub znajduje sie tam, gdzie caly dym tytoniowy sie gromadzi wlasnie przez zla cyrkulacje powietrza. Tak jak ta babcia powiedziala - głupotą jest narzucanie spoleczenstwu co jest jemu dobre a co zle. Godząc sie na to, tworzymy wladzom nadzieje na manipulowanie nami. Czy chcemy na kazde skinienie palca Wielkiego Brata merdac ogonkami? Mnie sie to nie podoba. Przeciez wystarczy poprawic to, o czym napisalem akapit wyzej i wszyscy beda szczesliwi. Że ktoś pali - jego sprawa. Że ktos umrze na raka od palenia? Mnie to wali, a ZUSowi w ostatecznym bilansie jest to na reke. Ludzie pomyślcie, to nie boli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Wreszcie bedzie mozna wyjsc do pubu IP: *.aster.pl 08.03.10, 10:13 myślę, to faktycznie nie boli i.... zupełnie się z Tobą nie zgadzam... a co tu ma jakieś narzucanie nam woli? a czy nie jest narzucaniem woli palacza niepalaczowi gdy ten pierwszy postanowi zapalić w obecności tego drugiego nie pytając go o zdanie i w imię wolności słowa/wyboru/czynu czy jak to zwał??? Że ten drugi może zmienić lokal? Ale dlaczego ma dokonywać wyboru ZMUSZONY do tego przez palacza? I gdzie tu wolność? więc jestem za zakazem... a jeśli palacz zdecyduje zapalić - wolna droga... ale z dala od tych, którym to przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starababa Re: Wreszcie bedzie mozna wyjsc do pubu IP: *.196.35.83.threembb.co.uk 08.01.10, 18:28 W Wielkiej Brytanii, o ile ja mozna zaliczyc do Zachodu, wprowadzono calkowity zakaz palenia w (zamknietych) miejscach publicznych. W pubach rowniez, niezaleznie od tego co sewruja...Efekt?Po roku padlo ponad 25% z nich. Mnie to zakurat zwisa i powiewa ale ciekawa jestem jak to bedzie wygladalo Polsce. Kiedys nie wolno bylo palic np. w barach mlecznych i, z tego co pamietam, nikomu to nie przeszkadzalo.Generalnie bylo tak, ze jak lokal nie sprzedawal alkoholu to nie wolno bylo w nim palic.Proste. Ciekawostka tez jest fakt, ze lokale z alkoholem i z calkowitym zakazem palenia to rzadkosc. Rozumiem, ze osobom niepalacym, w wiekszosci przypadkow, przeszkadza dym tytoniowy, tyle, ze nie ma obowiazku chodzenia do pubu czy resturacji. Do tej pory mowilo sie o dyskrymnacji niepalacych, terza nastal czas zemsty?Bedzie dyskryminacja palacych? Dla pzrypmnienia, alkohol tez szkodzi zdrowiu, moze zakazac sprzedazy w pubach? Bedziemy zdrowsi! Czasem przydaloby sie troche zdrowego rozsadku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Wreszcie bedzie mozna wyjsc do pubu IP: *.aster.pl 08.03.10, 10:17 do starababa - tylko gdy ja piję alkohol to tylko sobie szkodzę, nikomu swoim picie do gardła go nie wlewam... gdy ktoś pali obok mnie, bardzo mi tym szkodzi... mam wybór i mogę nie wychodzić do knajp? a cóż to za propozycja? zakrawa anarchią Odpowiedz Link Zgłoś
minetauros Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 14:50 A na czym ta głupota ma polegać ? Jeżeli jest ograniczenie praw obywatelskich, to raczej teraz - albo możesz siedzieć w dymie albo w domu ... To może jeszcze pozwólmy na palenie w kinach ? A potem pora na tramwaje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Betewu Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 15:56 Nikt niepalących nie zmusza do przychodzenia do lokali gdzie wolno palić, zapraszam takie osoby do miejsc, gdzie taki zakaz obowiązuje. Moim zdaniem, to WŁAŚCICIEL powinien dobrowolnie decydować jaki rodzaj klienteli preferuje w swoim lokalu i jaki charakter ma mieć jego lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
drakaina Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 18:17 Gość portalu: Betewu napisał(a): > Nikt niepalących nie zmusza do przychodzenia do lokali gdzie wolno palić, zapra > szam takie osoby do miejsc, gdzie taki zakaz obowiązuje. Tylko widzisz, problem w tym, że wygodniccy palący koledzy w Polsce nie zgodzą się pójść do lokalu dla niepalących i wychodzić na dymka, tylko polezą tam, gdzie folguje się ich lenistwu. Może nie jest to więc zmuszanie, ale jakiś tam przymus towarzyski mimo wszystko. Ja asertywnie odmawiam i czasem staje na moim, ale większość moich niepalących znajomych ze zgrzytaniem zębów idzie tam, gdzie palacze i potem narzeka na smród i bolące gardło. Odpowiedz Link Zgłoś
mecenas_misiura Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 19:08 A to moja wina, że masz chamskich i pszenno-buraczanych kolegów? Odpowiedz Link Zgłoś
p.s.j Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 12.01.10, 10:45 > Może nie jest to więc zmuszanie, ale jakiś tam > przymus towarzyski mimo wszystko. Ja asertywnie odmawiam i czasem staje na moim > , > ale większość moich niepalących znajomych ze zgrzytaniem zębów idzie tam, gdzie > palacze i potem narzeka na smród i bolące gardło. Jak ktoś jest pupą wołową, to i w mróz bez kurtki wyjdzie, żeby się kolegom przypodobać. A zapalenie płuc też groźne. To co? Przymus zakładania kurtek w okresie od września do kwietnia pod karą grzywny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.chello.pl 08.01.10, 18:23 "Jeżeli niepalacy są taką prześwietną grupą klientów to.... skąd BRAK lokali dla niepalących? Jeżeli to takie rentowne i potrzebne spoleczeństwu to... czemu ich niema? Albo stoją puste?" Odpowiedz Link Zgłoś
daflippi Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 14:53 > po kazdej wizycie w knajpie wszystkie rzeczy musialem > zawsze prac Teraz będziesz mógł dwa miesiące chodzić w tych samych szmatach bez prania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greg Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.bibl.ar.wroc.pl 08.01.10, 14:59 to żesz do...walił. Poziom bruku Odpowiedz Link Zgłoś
slawczan Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 16:22 Alez blyskotliwa riposta.Z takim mózgiem to tylko do PiSu.Świadczy tylko o tym ,że istnieje w twojej głowie taka możliwość,że można lumpów 2 miechy nie prać Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qbu$ Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.pphe.com 08.01.10, 14:55 Szczerze mowiac to sam pale, ale podoba mi sie kiedy sie nie pali w lokalu. Mieszkam w Londynie, przyjechalem do polski na swieta. Kiedy poszlismy do baru to bylo jak w kotlowni. Po takim wiczorze mialem ochote wskoczyc caly do pralki. Popieram zakaz palenia w lokalach, i musze stwierdzic ze mi sie przyjemniej pali na swierzym powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
daflippi Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 15:52 > Szczerze mowiac to sam pale, ale podoba mi sie kiedy sie nie pali w > lokalu. Takie odpowiedzi mnie rozwalają. Nagle wszystkim palaczom dym w knajpach przeszkadza, ale jeden z drugim nie jest w stanie wygłówkować, że ten dym bierze się również z ich papierosów. Po prostu wychodźcie na zewnątrz palić i każdy będzie szczęśliwy. Egoistami jesteście, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miura Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.magma-net.pl 08.01.10, 16:56 on nie powiedział, że sam pali w lokalu tylko, że sam pali, czyli, że jest palaczem... Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 18:55 Gość portalu: Qbu$ napisał(a): > ...Popieram zakaz palenia w lokalach, i musze stwierdzic ze mi sie > przyjemniej pali na swierzym powietrzu. Na Śląsku Cieszyńskim jest powiedzenie: "Nima jak to wyńść z tego zadymiónego pomieszczynio na świyże powietrze, zakurzyć se..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.chello.pl 23.01.10, 00:36 Jak popierasz zakaz palenia a mieszkasz w Londynie to wyp.....alaj do Londynu i tam go popieraj. Najlepiej narobić innym syfu i wyjechać. Jak będę za zakazem palenia to też wyjadę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.aster.pl 08.03.10, 10:23 nie mieszkam w Londynie, mieszkam tu i jestem za zakazem palenia... nic nie stanie się jednemu z drugim jeśli wyjdą poza lokal zapalić... skąd taki upór by dalej smrodzić w lokalach? chyba jedynie lenistwo... a może to ta nasza narodowa buńczuczność, żeby nikomu nic nie narzucać, nawet jeśli to całkiem dobry pomysł? czyżbyśmy cenili bardziej zadziorność nad sensowne myślenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: antykomunista Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... IP: *.xdsl.centertel.pl 08.01.10, 15:03 komuna wraca Odpowiedz Link Zgłoś
superprawda Re: Zakaz palenia w lokalach? Wreszcie!!! 08.01.10, 15:10 Sam pale ale jestem za zakazem!!! Nie mozna truc barmanow i kelnerki!!! Na zachodzie to swietnie dziala, to nie glupota, tylko bardzo dobra rzecz! W dodatku nie bedzie sie mialo smierdzacych ciuchow! 100 RAZY TAK!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eti.gda Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 19:00 Gość portalu: antykomunista napisał(a): > komuna wraca Jaka tam komuna! Za tzw. "komuny" (i tak nie wiesz, co to znaczy, nie pamiętasz tych czasów, jesteś za młody, sądząc z tego co piszesz) w lokalach ćmiło się tak, że siekierę można było w powietrzu zawiesić. A w mediach też trwała "dyskusja": zakazać - nie zakazać? Palenie na ulicy co prawda nie było zabronione, ale uchodziło za brak dobrego wychowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Zakaz palenia w lokalach? Kiedy wreszcie???? IP: 217.8.161.* 08.01.10, 15:10 Ciekawe ile jeszcze lat poczekamy na tak oczywistą oczywistość jak zakaz palenia w miejscach publicznych - knajpach, pubach, pociągach itd. Zakaz wydalania dymu papierosowego w miejscach do tego nie przeznaczonych jest tak oczywisty jak zakaz wydalania moczu czy kału. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: robol Re: Zakaz palenia w lokalach? Kiedy wreszcie???? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 15:19 Sam nie palę, ale mnożenie urzędowych zakazów uważam za grubą przesadę. Szczególnie idiotyczne są zakazy palenia w całych składach(!) pociągów.Nagłe wejście do ubikacji w takim pociągu grozi utratą przytomności z powodu natężenia dymu w powietrzu. Takie są skutki bezrozumnego mnożenia zakazów... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Miłośnicy zakazów powinni poczytać historię IP: *.centertel.pl 08.01.10, 15:27 ze szczególnym uwzględnieniem prohibicji w USA i jej realnych skutków. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Miłośnicy zakazów powinni poczytać historię IP: *.chello.pl 08.01.10, 16:31 prohibicja oznaczała brak dostępu a nie zakaz chlania w miejscach publicznych. Ta ustawa chroni tych co nie chcą palić a palacze zmuszają ich do wdychania dymu. Pijąc w knajpie drinka nie szkodzisz abstynentowi a paląc tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Miłośnicy zakazów powinni poczytać historię IP: *.centertel.pl 08.01.10, 17:06 > Ta ustawa chroni tych co nie chcą palić Bzdura. Wystarczy, żeby ci co nie chcą palić chodzili do lokali, gdzie jest to zabronione decyzją właściciela. > Pijąc w knajpie drinka nie szkodzisz abstynentowi a paląc tak. Uwaga o prohibicji dotyczy generalnego złudzenia, że zakazami można jakiś problem społeczny rozwiązać. A co do "szkodzenia" niepalącemu. Jeśli ja pójdę się opalać na kocyku 3 metry od autostrady, to kto komu szkodzi? Samochody, które mi puszczają spaliny w twarz (zakazać!!!) i hałasem szkodzą na słuch (zakazać!!!), czy może ja sobie sam, poprzez debilny wybór miejsca, gdzie się rozkładam? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 3u33g3 Re: Miłośnicy zakazów powinni poczytać historię IP: 89.229.100.* 08.01.10, 17:17 Widzisz i tu ujawnia sie twoje jedynie prostackie myslenie. Bo kompromis nie polega na tym ,zeby ktores osoby (palace/niepalace) z lokalu wyrzucic, tylko je ze soba pogodzic - palarnia moim zdaniem pomysl idealny. Ale poki spoleczenstwo ciemne, to co tu wymagac.. Odpowiedz Link Zgłoś
kirkunia Re: Miłośnicy zakazów powinni poczytać historię 08.01.10, 17:25 Dlaczego dyskryminacja niepalących ma być lepsza od dyskryminacji palących? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancykryst Re: Miłośnicy zakazów powinni poczytać historię IP: *.gemini.net.pl 08.01.10, 17:29 Nie ma problemu z dyskryminacją, rzecz w wyborze miejsca. Rozwiązaniem kompromisowym byłoby uchwalenie koncesji na palenie w lokalach, w których podaje się alkohol z zastrzeżeniem, że w każdej miejscowości - jeśli są - muszą być jakieś dla niepalących. Do tego jakaś premia za trudne warunki pracy dla obsługi lokali dla palących, a resztę zweryfikowałby czas i ludzie. Dodam, że to ja jestem socjalistą, a rząd to ponoć liberały. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: Miłośnicy zakazów powinni poczytać historię IP: *.centertel.pl 08.01.10, 17:44 > Dlaczego dyskryminacja niepalących ma być lepsza od dyskryminacji > palących? Na czym polega ta dyskryminacja, ktoś Ci broni chodzić do lokali tylko dla niepalących, czy jak?!? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Zakaz palenia w lokalach? Kiedy wreszcie???? IP: *.chello.pl 08.01.10, 18:23 "Jeżeli niepalacy są taką prześwietną grupą klientów to.... skąd BRAK lokali dla niepalących? Jeżeli to takie rentowne i potrzebne spoleczeństwu to... czemu ich niema? Albo stoją puste?" Odpowiedz Link Zgłoś
sulamitka Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... 08.01.10, 15:15 To żadna głupota tylko zwykła przyzwoitość. Rozumiem wolność wyboru dla palaczy, skoro chcą to niech palą, ale palenie w miejscach publicznych to narzucanie biernego palenia tym którzy nie palą, plus dzieciom, chorym, itd. Tu nie chodzi o to żeby nie móc palić na ulicy, ale na pewno w lokalach do których wiele osób chce chodzić całą rodziną. Mogą powstać lokale ekstra dla palaczy, ale nie sądzę by powstało takich wiele, kto będzie chciał zrezygnować z niepalącej klienteli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palaczka Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.u.itsa.pl 08.01.10, 15:30 Z niepalącej klienteli z latwością zrezygnuje każdy kto ma lokal z alkoholem. Większość klientów pali + pije alkochol. Z tego żyją knajpy. Niepalacy; zdrowo jedzący; chodzący wcześnie spać to nie jest klient!!! Zakaz = bankructwo setek małych lokali. Wiele osób będzie wolało spotkać się na piwie w domu i palić niż w knajpie i się męczyć. Jeżeli niepalacy są taką prześwietną grupą klientów to.... skąd BRAK lokali dla niepalących? Jeżeli to takie rentowne i potrzebne spoleczeństwu to... czemu ich niema? Albo stoją puste? Bo niepalacy; zdrowo jedzący; chodzący wcześnie spać to nie jest klient!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadzam się Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 15:39 Ja pije sporo, raz pale raz nie pale, ale w smrodzie siedzieć nie chcę. Nie chodzę spać wcześnie- wręcz przeciwnie. W zasadzie to nawet w Warszawie mam problem, żeby znaleźć knajpę otwartą naprawdę 24/dobę, bo zwykle ok. 3 w nocy wszystkich już przeganiają do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.aster.pl 08.03.10, 10:31 do knajp lubię chodzić, alkohol w nich piję (więc daję zarobić) ale nie palę i jestem za zakazem palenia w knajpach... nie mam wyjścia, w chwili obecnej muszę wdychać dym papierosowy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fff Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.ssp.dialog.net.pl 08.01.10, 15:42 to może zabrońmy jeszcze prokreacji! Co wy na to? Przecież to niezdrowe (naraża na ataki serca), niezbyt dobre ekonomicznie (bo samotna matka będzie przez długi okres czasu pobierać kasę na dziecko siedząc 'bezproduktywnie' w domu), można zarazić się śmiertelną chorobą (HIV). Poza tym zniknęły by gwałty, pedofilia, stosunki homoseksualne! ;) Odpowiednie wyciąganie wniosków z wprowadzania zakazów jeszcze w naszym społeczeństwie raczkuje. Uważam, iż powinna wejść w życie ustawa NAKAZUJĄCA każdemu lokalowi zdecydowanie o polityce wobec uzależnienia od nikotyny. Albo lokal pozwoli palić, albo pozwoli palić w wyznaczonym miejscu, albo całkowicie tego zabroni. We wrocławiu roi się obecnie od knajpek wolnych od dymu tytoniowego. Ale trzeba mieć troszkę grubszy portfel, aby się tam najeść czy napić, oraz trzeba być człowiekiem, który ubiera się mniej-więcej przyzwoicie (dres, bluza z kapturem, sportowe buty, zbyt krótka spódniczka i zbyt wyłupiasty dekolt dyskwalifikują przed wejściem). Te lokale świetnie sobie radzą, mają wiernych klientów, coraz większą rzeszę zwolenników, także wśród studentów (bo studenci raczej biedni są, ale wolą odłożyć i iść na imprezę raz na 3 tygodnie niż codziennie). Co więcej, często w takich knajpkach panuje 'swojska' atomosfera, część ludzi się zna z imienia. Często też występują początkujący, co wcale nie znaczy, że gorsi, artyści o różnych talentach. Mimo to uważam, że jak chciałbym zapalić papierosa po ludzku, przy kawie, to nie powinno się mnie ograniczać i wyganiać z lokalu na szybkiego dymka, lecz zamontować odpowiednio sprawne wyciągi i kurtyny powietrzne, by smród nie szedł na całą knajpę. Widziałem i takie rozwiązania. Jeśli walczyć z nałogiem to wyłącznie przy samej dupie - papierosy na kartki w aptekach, po okazaniu dowodu, bardzo drogie i z rejestracją, kiedy dana osoba kupiła ostatnią paczkę (żeby nie brała np. 10 dziennie i odsprzedawała dzieciakom). Umożliwiłoby to palaczom zdobycie 'niezbędnego' towaru oraz zachęciło do rzucenia palenia. Nie mówiąc już o tym, jak utrudniony do papierosów dostęp miałaby młodzież. Powszechna dostępność papierosów wynika w dużej mierze z przyzwolenia publicznego oraz siły nacisku firm tytoniowych (te ostatnie naprawdę dużo pieniędzy wyłożyły na badania nad rakiem drobnokomórkowym płuc oraz na poprawę jakości filtrów - kto siedzi w temacie ten się orientuje). Zakaz e-papierosa traktuję jako ich formę zabezpieczenia się 'na przyszłość', gdyż w teraźniejszości technologia dozowania nikotyny jest niedopracowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starababa Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.196.35.83.threembb.co.uk 08.01.10, 18:48 Dobra Kobieto, na tym polega problem, ze NIE MOGA POWSTAC LOKALE TYLKO DLA PALACZY!!!Ma obowiazywac TOTALNY zakaz. I to jest chore. Wlasciciel lokalu powinien decydowac czy jest to lokal dla palacych czy nie. To JEGO lokal a nie Komisji Zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
peppers01 E-fajki 08.01.10, 15:15 Osobiscie zakaz popieram. Nie ludze sie jednak, ze zdanie zwyklych obywateli bedzie mialo w tej kwestii jakakolwiek wartosc. Stawka jest zbyt wysoka. W koncu gra toczy sie o wielkie pieniadze koncernow tytoniowych oraz calego wianuszka firm z nimi zwiazanych. Wiadomo reklama, sponsoring etc. Obecie pewne srodowiska (grupy interesow?) probuja wypromowac nowy rodzaj papierosow czyli e-fajki. Rzekomo sa one nieszkodliwe dla zdrowia oraz nie wydzielaja nieprzyjemnego zapachu. Czyli nic tylko palic. I to nawet w miejscach publicznych. Wprowadzenie omawianego zakazu palenia w miejsach publicznych byloby ewidentnym uklonem w strone producentow tychze e-fajek. Moim zaniem w tym wszytskim chodzi jedynie o zdobycie rynku i wzajemne sadowanie sie konkurencyjnych korporacji (producentow e- fajek i papierosow tradycyjnych) I tak wlasnie niestety odbieram cala sytuacje.Nie wiem tylko kto wyjdzie z tego starcia obronna reka. pepikomentuje.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś
daflippi Re: E-fajki 08.01.10, 15:58 > Nie wiem tylko kto wyjdzie z tego starcia obronna reka. Stawiam na producentów papierosów tradycyjnych. Ci drudzy nie mają takiego zaplecza i rozwiniętego lobbingu (jeszcze). Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: E-fajki 08.01.10, 18:15 A wiesz, ze w projekcie ustawy ma tez wejsc zakaz sprzedazy e-fajek ? I te Twoje grupy interesow sprowadzaja sie w takim ukladzie glownie do producentow plastrow i nikotynowych gum do zucia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starababa Re: E-fajki IP: *.196.35.83.threembb.co.uk 08.01.10, 18:54 Tiaaa, uwielbiam spiskowe teorie dziejow...A moze to nie grupy nikotynowych interesow dostana w doope tylko budzet panstwa? Polecam zapoznac sie z liczbami i sprawdzic ile pieniedzy wplywa do budzetu z tytulu akcycy na wyroby tytoniowe. Jak sie bedzie ludzi "namawialo" do niepalenia to w konsekwencji trzeba bedzie podniesc podatki bezposrednie bo z czegos trzeba budzet konstruowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo A po co to regulować odgórnie?!? Kolejna komuna? IP: *.centertel.pl 08.01.10, 15:23 Jeśli jest społeczne zapotrzebowanie na lokale tylko dla niepalących, to powinny one masowo powstawać, a te zadymione - bankrutować. Ustawa powinna co najwyżej wymagać czytelnego oznakowania przy wejściu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ideefixe Re: A po co to regulować odgórnie?!? Kolejna komu IP: 213.227.123.* 08.01.10, 17:40 Takiś mądry? Jeśli idę do pubu, zazwyczaj nie sam, tylko umawiam się ze znajomymi. Jeśli jest to większa grupa, zazwyczaj część jest paląca, część niepaląca. I co, mamy sobie zrobić dwie konkurencyjne imprezy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: A po co to regulować odgórnie?!? Kolejna komu IP: *.centertel.pl 08.01.10, 17:46 > Takiś mądry? Jeśli idę do pubu, zazwyczaj nie sam, tylko umawiam się ze znajomy > mi. Jeśli jest to większa grupa, zazwyczaj część jest paląca, część niepaląca. To zaciągnij towarzystwo do lokalu, gdzie się nie pali, co za problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ideefixe Re: A po co to regulować odgórnie?!? Kolejna komu IP: 213.227.123.* 08.01.10, 20:03 Taki problem, że po pierwsze mogą nie mieć na to ochoty, a po drugie zwyczajnie może nie być takiego lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: A po co to regulować odgórnie?!? Kolejna komu IP: *.centertel.pl 08.01.10, 23:40 > Taki problem, że po pierwsze mogą nie mieć na to ochoty Aha, czyli Ty nie dajesz rady przekonać swoich znajomych do pójścia do lokalu dla niepalących, więc chcesz narzucić to odgórnie wszystkim, tak? Ależ to tchórzliwe... > a po drugie zwyczajnie > może nie być takiego lokalu. Niemożliwe. Przecież tylu ludzi nie chce się wędzić w dymie, że nasi biznesmeni z pewnością dostrzegli ten gigantyczny rynek i powstało już tysiące takich lokali a te dla palaczy masowo bankrutują. Odpowiedz Link Zgłoś
lilimarie Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... 08.01.10, 15:27 Kiedy w Stanach pojawil sie pomysl o zakazie palenia w klubach i pubach argumentem przodujacym w tej kampanii bylo to, ze w klubach pracuja ludzie - niekoniecznie palacze - i narazanie ich na wdychanie takiej ilosci dymu jest oczywiscie narazaniem ich zdrowia i zycia! ten argument jest dla mnie przekonujacy podczas gdy europejskie kampanie sa kompletnie do niczego - ludzie nie rozumieja o co idzie - tzn. dla nich ogranicza sie wolnosc obywatelska- bzdura!!! dbajmy o siebie nawzajem, jesli ktos chce sie truc to mmoze sie truc sam bez narazania innych, p.s. jestem palaczka a nie antynikotynowym terrorysta Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 15:41 A dlaczego w takim razie wolno pic - przecież picie w miejscach publicznych tez zagraza innym. Pijesz poza domem, mozesz potem siąść za kierownice i kogos przejechać. A podawanie frytek, schabowych i coli? Przez to nasze podatki idą na leczenie chorób serca. Zakazać jedzenie tluszczu i cuktu poza domem! A prohibicja rozpiła USA... Odpowiedz Link Zgłoś
cezner Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 16:00 Pieprzysz gościuwo jak połamana. A żryj te frytki, schabowe i cole. W domu możesz się też nachlać do nieprzytomności i tak samo w knajpie. I wali mnie to. Natomiast przestaje mnie walić wtedy jak mi prosto w twarz dmuchasz dymem papierosowym albo wjeżdżasz mi w dupę po pijaku. Rozumiesz różnice, czy jesteś za tępa żeby to zrozumieć? I nie porównuj prohibicji do zakazu palenia w knajpach bo to dwie różne rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starababa Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.196.35.83.threembb.co.uk 08.01.10, 19:02 Pomijam styl wypowiedzi...Jesli palenie tytoniu szkodzi biernym palaczom i spoleczenstwo ponosi straty z tego powodu to, to samo dotyczy niezdrowego jedzenia podawanego w lokalach. Ludzie jedza niezdrowo i potem choruja i umieraja, powinno sie wiec wprowadzic odgorne porzepisy na zdrowe zywienie zbiorowe. W domu za to mozez palic, pic i zrec tlusto i niezdrowo. Tu chodzi o generalna zasade. Panstwo uznalo, ze cos komus szkodzi wiec zakazuje, powinno zakazac takze innych szkdliwych rzeczy, nieprawdaz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mada Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.aster.pl 08.03.10, 10:45 do starababa... nie zgadzam się z Twoją wypowiedzią bo brak tu logiki... to czy kupisz i zjesz to niezdrowe jedzenie to tylko i wyłącznie Twoja decyzja... chcesz, to jedz... ale to czy wdycham dym papierosowy czy nie zależy od tego kogoś kto siedząc koło mnie zdecydował, że sobie posmoczy... dlatego ten zakaz ma sens Odpowiedz Link Zgłoś
mankencja Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 09.01.10, 00:55 słuchaj, misiu jak się nażresz kebaba z sosem czosnkowym, hamburgerów z czymklolwiek i frytek z mcdonalda to smierdzisz dla mnie gorzej niz dowolny palacz rozumiesz analogie, czy jestes zbyt ograniczony? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: 217.8.161.* 08.01.10, 16:25 verdana napisała: > A dlaczego w takim razie wolno pic 1. Pić można tylko w lokalach które sprzedają alkohol i ten alkohol musisz kupić w tym lokalu - nie możesz tak jak fajek przynieść ze sobą. Ciekawe dlaczego knajpierze w tym nie upatrują spadku potencjalnych dochodów??? 2. Gdy ten alkohol czy colę zaczniesz wylewać na innych gości i rzucać w nich schabowymi i frytkami, tłuszczem i cukrem to w najlepszym przypadku wylecisz z knajpy, a w najgorszym skończysz w sądzie grodzkim. Dymem z papierochów możesz z nieznanych powodów zasmradzać wszystko i wszystkich w okolicy. 2. Prohibicja była CAŁKOWITYM ZAKAZEM DYSTRYBUCJI I POSIADANIA ALKOHOLU. Papierochy możesz i będziesz móc kupić i jarać sobie w domu do woli. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu A gornictwo nie jest niebezpieczne dla zycia 08.01.10, 16:50 lub zdrowia? Nie tylko samych gornikow, ktorzy moga zemrzec na pylice czy zawalenie sie przodka na tylku, ale i dla miszkancow miast i wsi w promieniu kilkudziesieciu kilometrow. Ale deficytowe gornictwo wspierane jest przez panstwo. Moim, m.in. kosztem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: starababa Re: A gornictwo nie jest niebezpieczne dla zycia IP: *.196.35.83.threembb.co.uk 08.01.10, 19:07 Ale nikt nie zmusza Cie zebys byl gornikiem!A jestes zmuszany do chodzenia do lokalu gdzie sie pali...Przez kogo zmuszany?Ano wlasnie...Koledzy, znajomi, rodzina, przeciez czlowiek jest zwierzeciem towarzyskim, jak wszyscy ida to Ty tez musisz a ze nie palisz to panstwo zadba o Twoje zdrowie i zakaze palenia w lokalu...A ze bez sensu?A kogo to obchodzi?Malo to bezsensownych rzeczy na swiecie?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.chello.pl 23.01.10, 00:49 To lepiej żeby pracujący w barach wdychali dym czy żeby zasilili szeregi bezrobotnych i zaczęli kraść żeby przeżyć bo ich lokal zbankrutuje? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciastkozkremem Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 15:35 i stanie się tak, jak w Amsterdamie. Knajpiarze wolą zapłacić karę i pozwolić na palenie. Powód jest taki, że tuż po wprowadzeniu zakazu nagle spadła liczba bywalców. A u nas poupadają lokale, nie wszystkie i nie od razu, ale jednak. To, co ma nas straszyć na paczkach papierosów też już jest wyśmiewane. Poza tym, polak to taki stwór, który działa na przekór wszystkim, więc na realny spadek sprzedaży papierosów też bym nie liczyła. Coś czuję, że do nowej ustawy szybko wprowadzą poprawki. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 16:07 Wcale nie zaczna padac bo dzisiaj akurat niepalacy bardzo czesto wola wypic piwko w domu niz isc do smierdzacego lokalu i wracac cuchnac niczym pelna popielniczka. ja akurat tak i jak wreszcie bedzie ten zakaz to bede bardzo zadowolona. Niedawno bylam na Eindhoven Metal Meeting i akurat sala koncertowa jest budynkiem gdzie jest zakaz palenia. Co za niespodzianka - wiekszosc osob palila na zewnatrz lub w palarni, w ktorej bylo siwo od dymu i takiego palacza mozna bylo wyczuc na kilometr ale na samej sali bylo przyjemnie, chlodno i klimatyzacja jakos wytrzymala. A palacze nie umarli. Grunt to dobre prawo. 2 lata temu gdy wprowadzono ten zakaz niektorzy sie nie stosowali, na takim Arnhem Metal Meeting mnostwo ludzi palilo ale czesc nie, po jakims czasie mentalnosc sie zmienila i wszystkim jest fajniej, puby nie upadly wrew pozorom. A najlepsze jest to, ze wiele miejsc przeksztalcilo sie w miejsca gdzie mozna tanio zjesc do piwka, przez co jest zakaz palenia. Ale przychodzi wiecej ludzi zacheconych zakazem palenia ! Palenie na zachodzie jest juz niemodne. Ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emmos Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... IP: *.chello.pl 08.01.10, 15:36 Jestem namiętną palaczką i częstą bywalczynią restauracji. I oczywiście palę czekajac na jezenie, palę po jedzeniu, prezd kawą, w trakcie kawy i po kawie:) Ale jesli zakaz wejdzie w życie, podporządkuję się. Bo w restauracjaach, w ktorych bywam, większość nie pali. wykorzystam to jakookazje do powstrzymania się i sprawiania "dobrego wrazenia":P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgadzam się Zakaz to świetny pomysł IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.10, 15:37 Po pierwsze- logicznie rzecz biorąc gorszym przewinieniem jest narażanie zdrowia innych ludzi niż zakazanie komuś palenia. Poza tym w większości pubów śmierdzi - okrutnie i przerażająco! Łzawią oczy, śmierdzą ubrania, włosy - masakra. Pracujący tam ludzie maja przerąbane. Osoby niepalące nie maja tam w ogóle czego szukać, bo wszedzie kłębią sie opary dymu. Sama palę, ale uważam, że zakaz to świetny pomysł. Polacy jeszcze do tego nie dorośli. Kiedy idę zapalić na przystanku, wychodzę spod wiaty i udaję się gdzieś w krzaki, czy staję dalej od przystanku. Zwłaszcza starsze osoby, jak ta "uprzejma staruszka" na filmiku, której się scyzoryk otwiera, często siedzą na ławce, pod wiatą, zapalają szluga i dmuchają innym ludziom w pysk. Ot, kultura rodem z lat 50-tych. Wtedy paliło się nawet w tv, owszem, ale droga pani, świadomość społeczna idzie do przodu. Jeśli dla pani nic się nie zmieniło, proszę poprosic o zastosowanie metod z lat 50. przy leczeniu raka, jeśli na skutek palenia jak komin, zachoruje pani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palaczka Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... IP: *.xdsl.centertel.pl 08.01.10, 16:09 Jako osoba paląca nie mam sprzeciwu poniewaz wiem , jak niektórzy ludzie reaguja na dym tytoniowy .Tylko czy taki bar ,klub,kawiarnia nie dostanie po du** ponieważ te ograniczenia wpłyna na nie znaczaco , przysposobienie lokalu dla osób palacych i nie palących ponosi za soba jakies koszta .Wiec jak by na to nie patrzeć , nie tylko palacze ucierpia na tym ... Odpowiedz Link Zgłoś
lilimarie Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 22:37 a myslisz ze w europie czy stanach kto sie tym przejmowal? nieduzym kosztem dla knajpy jest wystawienie popielniczki przed drzwi... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... IP: *.sgyl.cable.virginmedia.com 08.01.10, 16:21 to jest fantastyczna wiadomość jestem absolutnie na tak, o ileż jest przyjemniej siedzieć w takim pubie czy klubie gdzie nie ma papierosowego smrodu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż IP: *.chello.pl 08.01.10, 18:25 To idz do pubu dla niepalacych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz W końcu mądra ustawa! IP: *.chello.pl 08.01.10, 16:27 Sam palę, ja wiem jak szkodliwe jest palenie nie tylko dla mnie ale dla osób w moim otoczeniu i wie to już każdy. Poprzez przyzwolenie na palenie w miejscach publicznych, zmusza się osoby niepalące do trucia się nie na własne życzenie. Tak więc jako że państwo robi olbrzymie pieniądze na papierosach, przyzwalając na palenie w miejscach publicznych wiedząc jak szkodliwym i zaraźliwym jest nałogiem, propaguje ten naług. Ta ustawa mówi jasno, że nie chcą zarobić na uzależnionych, ale o nich zatroszczyć się i innych w ich otoczeniu. Gratuluję! Odpowiedz Link Zgłoś
slawczan Nareszcie koniec terroru ćpunów 08.01.10, 16:34 Nareszcie koniec z terrorem agresywnej bandy ćpunów zwanych palaczami.Nawet człowiek biorący heroine nie jest tak szkodliwy społecznie jak palacz tytoniu gdyż swoją głupotą przede wszystkim szkodzi sobie tymczasem palacz truje przy okazji innych i czuje sie przy tym takim wypasem ,że wszędzie powinno mu być wolno palić a wszelkie ograniczenia traktuje jako zamach na swoja wolność.Typowo polacki sposób postrzegania rzeczywistości.Zasada nieszkodzenia innym w ogóle nie wchodzi w rachubę bo liczy się tylko polackie JA. Obawiam się tylko ,że lobby tytoniowe doprowadzi do przyjęcia jakiegoś potworka legislacyjnego tak bardzo obostrzonego,że aż niewykonalnego.Lub egzekucję zakazu zleci policji,ABW,CBŚ.Mieszkałem w Irlandii gdzie większość ludzi nie wyobrażało sobie piwa bez dymka.I co?Nic!Piją bez papierosa.EGZEKUCJĄ ZAJMUJĄ SIĘ WŁAŚCICIELE LOKALI-za palenie palacz płaci 500eur ,właściciel 5000.Więc dbając o swój biznes dba o niepalenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Re: Nareszcie koniec terroru ćpunów IP: *.chello.pl 08.01.10, 16:43 Dobrze prawisz! Sam palę, ale zupełnie popieram co mówisz. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: Nareszcie koniec terroru ćpunów 08.01.10, 18:25 Jak na razie heroina jest zakazanym narkotykiem, a papierosy dozwolona uzywka, z ktorej skarb panstwa czerpie zyski. Wiec nie nazywaj legalnie uzytkujacych cpunami. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Nareszcie koniec terroru ćpunów 12.01.10, 11:51 rlnd napisał: > Jak na razie heroina jest zakazanym narkotykiem, a papierosy dozwolona uzywka, z ktorej skarb panstwa czerpie zyski. Wiec nie nazywaj legalnie uzytkujacych cpunami. To, że ktoś jest nałogowcem nie ma nic wspólnego z tym czy używka jest legalna czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
daslicht Re: Nareszcie koniec terroru ćpunów 08.01.10, 18:31 Zgadzam się w całości, a nawet bardziej. Czekałam na tę ustawę kupę lat, teraz jeszcze parę upłynie na użeraniu się z buractwem, a potem będzie w końcu święty spokój. Mam nadzieję, że będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: Nareszcie koniec terroru ćpunów 12.01.10, 08:41 slawczan napisał: > Nareszcie koniec z terrorem agresywnej bandy ćpunów zwanych > palaczami.Nawet człowiek biorący heroine nie jest tak szkodliwy > społecznie jak palacz tytoniu gdyż swoją głupotą przede wszystkim > szkodzi sobie tymczasem palacz truje przy okazji innych i czuje sie > przy tym takim wypasem ,że wszędzie powinno mu być wolno palić a > wszelkie ograniczenia traktuje jako zamach na swoja wolność.Typowo > polacki sposób postrzegania rzeczywistości.Zasada nieszkodzenia > innym w ogóle nie wchodzi w rachubę bo liczy się tylko polackie JA. > Obawiam się tylko ,że lobby tytoniowe doprowadzi do przyjęcia > jakiegoś potworka legislacyjnego tak bardzo obostrzonego,że aż > niewykonalnego.Lub egzekucję zakazu zleci policji,ABW,CBŚ.Mieszkałem > w Irlandii gdzie większość ludzi nie wyobrażało sobie piwa bez > dymka.I co?Nic!Piją bez papierosa.EGZEKUCJĄ ZAJMUJĄ SIĘ WŁAŚCICIELE > LOKALI-za palenie palacz płaci 500eur ,właściciel 5000.Więc dbając o > swój biznes dba o niepalenie. Z ustmi wyjąłeś. Polecam takie stwierdzenie dla palaczy;" wolność jednego człowieka kończy się tam gdzie zaczyna się wolność drugiego człowieka". Palacze tego nie rozumieją. Odpowiedz Link Zgłoś
warzaw_bike_killerz Najlepsza kampania do rzucenia palenia byloby... 08.01.10, 16:39 Haslo: "Palcie fajki! Kochamy wasze pieniazki z podatkow od tej paczki" I zdjecie usmiechnietych prominentow partyjnych w swoim najbardziej luksusowym towarzystwie partnerow z machlojek publiczno-prywatnych, rozdajacych kase najbardziej nielubianym urzedasom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość pomysł git! IP: *.acn.waw.pl 08.01.10, 17:04 bardzo dobry pomysł! Do tej pory palacz rządził niestety wiele lokali omijaliśmy szerokim łukiem bo niestety fajki i smród. Skoro lokal nie potrafi porządnie oddzielić jednej strefy od drugiej to i dobre takie rozwiązanie jak całkowity zakaz. Odpowiedz Link Zgłoś
rlnd Re: pomysł git! 08.01.10, 18:23 Nie. Rozwiazaniem jest wlepianie kar za brak porzadnego oddzielenia stref. Odpowiedz Link Zgłoś
kirkunia Re: Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "moż 08.01.10, 17:21 Z materiału można by wywnioskować że większość Polaków jest przeciwna temu zakazowi. Jakoś ze statystyk i z rozmów ze znajomymi widzę co innego. A tekścik pani "że jest dorosła i nikt jej nie będzie mówił co ma robić' - bezcenny. Szczególnie dla tych co mają to wdychać :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: palacz Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... IP: *.chello.pl 08.01.10, 17:27 Sama jestem palaczką, jednak staram się palić tylko w miejscach,w których nie przeszkadzam nikomu tym co robię.Nigdy nie palę w domu ani w miejscu, w którym jem.Cieszy mnie więc,że wreszcie będę mogła zjeść w restauracji nie czując smrodu nad talerzem a jeśli zechcę sobie zapalić to wyjdę na dwór ( ja zawsze).Nie wiem w czym tu problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qqryq A buractwo nadal smrodzi w windach IP: 77.236.0.* 08.01.10, 17:34 wsiada taki wąsaty skuwrysyn do windy z petem w mordzie i smrodzi. Jego to wali, że smród jest jak cholera, a innych ma w doopie. A jak zwrócisz uwagę śmierdzielowi, to jeszcze mordę drze. Co za buractwo. Na klatkach schodowych to samo - buraki smrodzą. Są całe osiedla takich burackich bloków, pety wyrzucają przez okna, z balkonu. A jak poznać buraka w komunikacji miejskiej? burak zaciąga się przed wejściem do tramwaju/autobusu, wsiada, i wypuszcza dym w pojeździe, peta wyrzuca za siebie przez zamykające się drzwi. To nie jest fikcja, tak jest w Polsce w wielu miastach. Chamota. Ale od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alergia Re: A buractwo nadal smrodzi w windach IP: 188.33.53.* 08.01.10, 18:00 zgadzam się z tym i jeszcze dodam, że idący chodnikiem palacze często rzucają petami gdzie popadnie i pomijając śmietnik jaki robią, zdarzyło mi się, idąc właśnie za palącym dostać petem, który zaplątał się w moje włosy, innym razem palacz wsiadający do autobusu pstryknął petem w moje ubranie, a pracując w restauracji palaczka przypaliła mnie w rękę... po prostu palacze kojarzą mi się z brakiem jakiejkolwiek kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rolnik Zakaz palenia w lokalach? "Głupota", ale "można... IP: *.sggw.waw.pl 08.01.10, 17:43 Ja wiadra gnoju nie przynoszę do lokalu->smród jest porównywalny...i nie zmuszam nikogo żeby w tym smrodzie siedział...brawo posłowie! Odpowiedz Link Zgłoś
l005 świetny pomysł 08.01.10, 17:46 Wyrzucić trucicieli na bruk. Niech trują się sami. Jeszcze lepiej by było gdyby palący również musieli płacić za opiekę lekarską. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mario Re: świetny pomysł IP: *.chello.pl 08.01.10, 18:01 Placa tysiace zlotych w akcyzie, ktora stanowi prawie 90 procent ceny papierosow. Ponadto zyja duzo krocej, wiec nie pasozytuja na systemie emerytalnym tak jak niepalacy. Nikt nikogo nie zmusza do siedzenia w barze dla palacych. Idz do baru dla niepalacych faszysto. Odpowiedz Link Zgłoś