Gość: PŁ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 08:18 Mam podobnie. Złożyłem wniosek 23.12 i nadal ni widu, ni słychu nowej karty. A nazwisko mam raczej występujące sporadycznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: pasażerka Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.chello.pl 28.01.10, 08:29 to samo ja mam. Kończy mi się doładowanie karty dzisiaj i muszę od jutra kupić bilety jednorazowe. Może o to chodzi ZTM? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: profes79 Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 08:36 To trzeba bylo sobie personalizowac karte wczesniej - nie mowie ze w marcu ale np. w pazdzierniku czy listopadzie. Wszyscy wszystko zostawiaja na ostatnia chwile a potem zdziwienie jak w wypadku dowodow osobistych ze tydzien przed ostatecznym terminem wymiany sa kolejnki. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta 28.01.10, 08:39 A niby dlaczego? Bo ZTM sobie nie radzi z własnymi głupimi pomysłami? Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Ludzie! Spokojnie ładujcie bilety na stare karty. 28.01.10, 09:07 Do końca czerwca wolno używać starych kart. Trzeba tylko doładowywać je w automatach. ZTM oficjalnie przyznał, że nie ma podstaw i nie będzie karał osób jeżdżących z takim biletem. W razie potrzeby służę wsparciem w starciu z niedoinformowanym kanarem lub z ZTM. pavle@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tm Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.cza.warszawa.supermedia.pl 28.01.10, 08:47 Popieram profes79 Odpowiedz Link Zgłoś
sammler Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta 28.01.10, 08:52 No tak, bo przecież pasażerowie gotowi pomyśleć, że my tu jesteśmy dla nich... Prawda? Chyba ci się pomyliło, kto tu ma komu świadczyć usługi i ułatwiać spełnienie wymagań, które sam narzuca... S. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Chrzanisz "profes79" 28.01.10, 11:46 "Wcześniej", to ZTM mógł się solidnie przygotować do zadania, które sam przed sobą postawił. Wymyślili personalizację, wymyślili terminy, ich problem, by wywiązać się ze swoich obowiązków. Odpowiedz Link Zgłoś
tomoleoncio Re: Chrzanisz "profes79" 28.01.10, 12:30 Zgadzam się w stu procentach! Niektórzy twierdzą, że to takie polskie czekać do ostatniej chwili. Nie powiedziałbym, że to typowo nasza narodowa cecha. Za to zdecydowanie polskie jest ogłoszenie wymiany kart miejskich i skonstruowanie do tego systemu, który nie przewiduje zmian natężenia ruchu klientów. Typowo polskie jest również, w ramach troski o klienta, zablokowanie możliwości tymczasowego korzystania ze starej karty, skoro ZTM nie wyrabia się z nowymi. Brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: Chrzanisz "profes79" 28.01.10, 16:12 > Typowo polskie jest również, w ramach troski o > klienta, zablokowanie możliwości tymczasowego korzystania > ze starej karty Nie zablokowano. Ładowanie starych kart w automatach ZTM jest możliwe i korzystanie z takich biletów jest perfekcyjnie legalne (przynajmniej do końca czerwca 2010) Inna rzecz, że nie zablokowano ... przypadkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
jungleman Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta 28.01.10, 12:27 Gość portalu: profes79 napisał(a): > To trzeba bylo sobie personalizowac karte wczesniej - nie mowie ze w marcu ale > np. w pazdzierniku czy listopadzie. Wszyscy wszystko zostawiaja na ostatnia > chwile a potem zdziwienie jak w wypadku dowodow osobistych ze tydzien przed > ostatecznym terminem wymiany sa kolejnki. Dokładnie. Za dupowatość się płaci. Czasu było bardzo dużo na załatwienie tego. Jak się coś robi na ostatnią chwilę, to nie ma się prawa marudzić. Odpowiedz Link Zgłoś
tetratec Ja tam kupiłem bilet 90dniowy i wątpie by 28.01.10, 08:32 urzędasy w tym czasie się wyrobiły. Oczywiście już ponad miesiąc czekam na wyrobienie karty spersonalizowanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer myślący Re: Ja tam kupiłem bilet 90dniowy i wątpie by IP: *.acn.waw.pl 28.01.10, 08:36 A ja czekałem dwa tygodnie - z tym, że jak każdy przewidujący i rozgarnięty człowiek, załatwiłem to wtedy kiedy nie było kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Domcia Re: Ja tam kupiłem bilet 90dniowy i wątpie by IP: *.adsl.inetia.pl 28.01.10, 12:16 A ja czekałam 3 dni, na jesieni. I odebrałam bez stania w kolejce. Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ja tam kupiłem bilet 90dniowy i wątpie by 14.02.10, 22:54 Gość portalu: Domcia napisał(a): > A ja czekałam 3 dni, na jesieni. I odebrałam bez stania w kolejce. A ja czekałem pół godziny, które przeznaczyłem na spacer po Ogrodzie Saskim. Był maj! (Fakt, że nie były mi w głowie różowe indywidualne bąbelki - wziąłem z tych co dawali, taką najprostszą). Odpowiedz Link Zgłoś
nihon Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta 28.01.10, 08:35 Ja złożyłem wniosek 5.01, też nadal brak odezwu(czekam,bo mam doladowana stara karte do konca lutego). Paranoja, zamiast wykorzystać właśnie dobrodziejstwo internetu i dzisiejszej, zdawałoby się dość powszechnej technologii produkcji takich kart, to zmuszają ludzi do stania w kilkugodzinnych kolejkach. Witaj PRLu. Odpowiedz Link Zgłoś
extrafresh Polaczki. 28.01.10, 08:43 Trzeba było to zrobić np. w wakacje! Wiem, wiem. Mieliście akurat poród, podróż dookoła świata, remont mieszkania i zdechł wam chomik i się nie dało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: orient Re: Polaczki. IP: *.ichf.edu.pl 28.01.10, 09:28 A twoi rodzice powinni się lepiej zabezpieczać. Ale, wiem, wiem, magia chwili, pęknięta guma, tabletki wyleciały do wody... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: King Kung Fu Re: Polaczki. IP: 213.77.28.* 28.01.10, 10:01 Za dużo chemicznych oparów się nawdychałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Amen! Nie czarna dziura, tylko czarna rozpacz. IP: 213.77.28.* 28.01.10, 10:19 Czarna rozpacz ogarnia człowieka kiedy czyta takie żale biednych, pokrzywdzonych pasażerów, którzy nie mieli czasu na wymianę kart i odkładali to do połowy grudnia. Nie bronię ZTM. Wisi mi to. Nie korzystam ze zbiorkomu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr K. Re: Polaczki. IP: 83.238.100.* 28.01.10, 10:13 wydawalo mi sie, ze standardem jest w przypadku duzych operacji ze wskazaniem ostatecznego terminu, ze organizator operacji przygotwuje sie na najwieksze obciazenie w ostatnich tygodniach przed uplywem terminu. czesto wtedy zatrudnia sie dodatkowych pracownikow itd. nawet poczta polska sie tego nauczyla i przed swietami grudniowymi zwieksza obsade placowek... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Polaczki. 14.02.10, 23:02 Gość portalu: Piotr K. napisał(a): > wydawalo mi sie, ze standardem jest w przypadku duzych operacji ze > wskazaniem ostatecznego terminu, ze organizator operacji przygotwuje > sie na najwieksze obciazenie w ostatnich tygodniach A co poradzisz, gdy milion klientów, mając rok na wymianę przyjdzie w ostatnim tygodniu? No, nie milion, ale połowa z tego miliona? Koszt zatrudnienia na jeden tydzień setek dodatkowych pracowników, wynajęcia sal, komputerów, etc. (by załatwiać 100000 klientów dziennie przez 5 dni ostatniego tygodnia) byłby absurdalnie wysoki. Kolejka i czas oczekiwania rzędu miesiąca, czy dwóch dla takiej grupy niefrasobliwych, to jedyne logiczne wyjście z sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p. "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.org 28.01.10, 08:51 A przypadkiem filtr antyspamowy nie łyknął wam maila z powiadomieniem? ;-) Dzwoniliście do ZTM aby się dowiedzieć? p. Odpowiedz Link Zgłoś
very_famous "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... 28.01.10, 08:56 > ale 11 grudnia nie był chyba aż tak "ostatnią chwilą". Oczywiście, że był! Teraz to długie czekanie na kartę jest na własne życzenie. Ludzie nie wyciągnęli żadnych wniosków z gigantycznych kolejek jakie były po odbiór nowego dowodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sniegowa Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta 28.01.10, 09:07 Dokładnie- też uważam, że 11 to ostatnia chwila. W grudniu nie było jeszcze wiadomo, że ZTM przedłuży termin do końca stycznia- to ukłon „wrednych urzędasów” dla „zapominalskich”. Warszawiacy mieli na zmianę kart blisko rok. Wcześniej nie było żadnych problemów z jej uzyskaniem. ZTM został najzwyczajniej zasypany tysiącami wniosków od niefrasobliwych osób typu "to się załatwi później", albo "jest jeszcze czas". To typowo polskie zachowanie- mieć pretensje do wszystkich, lecz nie do siebie. Ja załatwiałam kartę kilka miesięcy temu, bez najmniejszych problemów- mam nawet własne zdjęcie zamiast standardowych. Szybko, miło, bez kolejek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swiezo z prowincji Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 01:54 a kur.wa panienko przyjechalem do Warszawki kilka miechow po tobie, sniegowa panienko i jeszcze nie wiem komu trzeba rowa lizac w tym miescie zeby dobrze zyc. I tera stoje w kolejce po kartie na 30 gradusach mrozu. To jest kur.wa bardzo niefajnie ale juz wiem ze panowie z ZTM to sa jak karbowi u nas u tatula na wiosce i bez leb laga mozna od tych moznych panow zarobic. Widze ze ty lekcje juz masz odrobiona i juz bez karbowania ryja w pas sie klaniasz sliachcie z ztmu. trzymaj tak dalej to na ludzi wyjdziesz. Moze cie jakis urzednik z ZTM na utrzymanke wezmie to sie rodzina na wsi ucieszy ze awansujesz panienko w Stolycy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Meehow Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: 85.232.226.* 28.01.10, 10:29 A co będzie, jeśli do podróżowania komfortowym autobusem lub tramwajem ktoś wymyśli jeszcze kartę biometryczną z mikroprocesorem? Obowiązkową w dodatku? Nie tędy droga, zbliżamy się do modelu państwa totalitarnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieloryb stasiu "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: 85.232.239.* 28.01.10, 08:57 a ja sobie kartę doładowałem, przedwczoraj, w automacie (niebieskim, nie żółto-niebieskim) i nie odpowiadałem na żadne pytania o to, czy karta jest nowa czy stara. Odpowiedz Link Zgłoś
pavle Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta 28.01.10, 09:10 gdzie jest taki automat? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stasiu wieloryb Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 18:05 na każdej stacji metra chyba. ja ładowałem na wileniaku akurat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 01:39 metro służew, od strony południowej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.chello.pl 28.01.10, 08:59 Mnie to samo spotkalo,Po 37 dniach zadzwonilam i prosze od razu zostalam poinformowana ze jeszcze tego samego dnia dostane maila ze po dwoch dniach bede mogla odebrac karte.Ze dzis juz wysylaja...balagan a do tego olewaja ludzi,nie szanuja,Pani z ktora rozmawialam nieuprzejma,nieprzedstawila sie na pytanie moje "dlaczego" odpowiedziala "bo nie"i odlozyla sluchawke. Zenada..ZTM powinien sie wstydzic!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.chello.pl 28.01.10, 09:01 Nalezy zadzwonic do nich i od razu karta sie znajdzie<Nawet nr zgloszenia nie podawalam tylko nazwisko i juz po 2 dniach moglam odebrac karte. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.nowaera.com.pl 28.01.10, 09:02 Przecież ciągle można naładować starą kartę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ymka "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: 193.108.194.* 28.01.10, 09:13 Ja złożyłam wniosek 14 grudnia, kartę miałam ważną do 19 stycznia, więc poszłam 19.01 dowiedzieć się, czy jest moja karta. Pani powiedziała, że mam czekać na maila, ale nie mogę ładować na starej. Nie miałam jednak wyjścia i załadowałam w automacie. Mail, że karta jest do odbioru dostałam 27 stycznia, a pani powiedziała, że półtora miesiąca to standard. Nie bardzo wnioski internetowe w czymkolwiek pomagają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: don "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.swiatksiazki.pl 28.01.10, 09:21 A ja wyrobiłem sobie od ręki - ale pomyślałem o tym w lipcu, a nie w ostatniej chwili! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miks "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: 195.47.201.* 28.01.10, 09:42 A ja wyrobiłam sobie nową kartę w listopadzie, odstałam swoje w ogromnej kolejce, ale przy odbiorze okazało się, że ZTM rozciągnął moje zdjęcie na karcie i nie chciałam takiego bubla. Zamówiłam nową kartę w grudniu 09 i również czekam, a maila jak nie było tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pm Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.01.10, 01:42 stałem godzinę na początku stycznie, były to wczesne godziny popołudniowe... moze dlatego tak krótko? :D moje zdjęcie krzywo wydrukowali na karcie... nie trafili w przygotowane okienko. dobrze, że sprawdziłem na miejscu. poprosiłem o zrobienie nowej, przyzwoicie wykonanej, bo to przecież karta na lata. pan marudził, ale zrobił. za to kolejka... no była wściekła... przynajmniej jakieś dresy co stały za mną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rd "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 09:45 Ja rowniez bylem w takiej sytuacji ze przez miesiac nie dostalem zadnego maila ze moge odebrac karte. Zadzwonilem do ZTM( na stronie ztm sa wszystkie telefony w tym do informacji biletowej) i mila Pani powiedziala ze mail zostal wyslany juz miesiac temu , a karta czeka do odbioru. Proponuje zadzwonic i zapytac. A jesli chodzi o odbior karty to jest on bez kolejki, w kolejce czekaja ci co chca zlozyc wniosek. Tak przynajmniej jest na Metro Centrum. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j_olka "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.171.95.114.static.crowley.pl 28.01.10, 09:51 ja złożyłam wniosek 26.11.2009r. przez internet i do tej pory czekam. Wybierałam się parę razy po odbiór (bo może już jest, ale zapomnieli mnie poinformować), ale odechciało mi się czekania, jak tylko zobaczyłam strasznie długie kolejki. Nie ma co- ZTM nieźle nas rąbie, bo już kupę kasy wydałam na jednorazowe bilety. Widać mają niezły interes w robieniu pasażerów w balona... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: halo Re: "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.01.10, 09:57 A ja złołżyłem wniosek w październiku i miałem ją szybko i bez kolejek. Jak zwykle, część czekała do ostatniej chwili i teraz sie pluje. To takie polskie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika1983 "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... 28.01.10, 10:16 jeżeli karta zostanie doładowana jeszcze przed utratą ważności obecnego kontraktu to jak kanar miałby się zorientować, czy nie w grudniu nie były naładowane dwa kontrakty pod rząd? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: to ja my tego samego dnia - 11 grudnia - kart brak IP: 194.181.0.* 28.01.10, 10:27 Moze ten dzien byl niefartowny? Najbardziej rozbraja to pojscie w zaparte - jak zwykle nam sie nie udalo, ale nie odpuscimy. Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Technicznie nie byłoby żadnego problemu 28.01.10, 10:38 żeby kartę odebrać na drugi dzień po złożeniu wniosku. Ale do takich brewerii nie można dopuścić ze względów politycznych: jeszcze naród sobie pomyśli że nabieranie mocy urzędowej przez jakiś dokument czy legitymację może być krótsze niż miesiąc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lady A. "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.chello.pl 28.01.10, 11:15 Ja swój wniosek zlozyłam przez internet jakos tak w listopadzie i już po 3 dniach dostałam odpowiedź od ZTM, że moja karta czeka w wybranym punkcie odbioru. Im wcześniej zalatwia sie swoje sprawy tym lepiej. Możliwe, że zamówienia przez internet nie są traktowane w tym momencie priorytetowo tylko zostały przesunięte w ostatnią kolejkę bo obsługa ZTM ma ludzi "na bierząco". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: 170.162.33.* 28.01.10, 11:30 Ja złożyłam 10 grudnia dwa wnioski w odstępie może 1 minuty. Jeden dla siebie, drugi dla męża, obcokrajowca, który nie ma PESELu i posługuje się tylko paszportem. Na maila czekaliśmy ponad miesiąc. Ja swojego już dostałam tydzień temu, zaś w sprawie męża nadal cisza. Podejrzewam, że jak zobaczyli, że obcokrajowiec to od razu go wrzucili na koniec kolejki. W końcu wiadomo, że taki to ani się kłócić nie będzie, ani skargi nie złoży, za to można go będzie elegancko oskubać na mandatach. Co do ładowania karty, doładowaliśmy nasze w żółto-niebieskich automatach. Rzeczywiście wystarczy na pytanie o kartę spersonalizowaną odpowiedzieć, że się ją ma i system ładuje bez problemu. Do tych wszystkich, którzy pouczają innych jacy to sami sobie jesteśmy winni, bo nie wyrobiliśmy kart w lipcu czy choćby listopadzie... Nie każdy mieszkał w Warszawie w lipcu czy listopadzie i mógł wyrobić na czas. Niby obcokrajowiec, który zamieszkał tu w grudniu, miał sobie w lipcu wyrabiać kartę miejską?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ahab dziś odebrałem swoją kartę IP: 195.94.211.* 28.01.10, 11:46 Złożyłem wniosek 13 grudnia. Email z powiadomieniem, że karta jest gotowa dostałem tydzień temu. Dziś około godziny 10 odebrałem ją na stacji Metra Świętokrzyska. Stałem 5 minut w dwuosobowej kolejce. Szkoda tylko, że moje zdjęcie źdźbła trawy, które wybrałem na tło, jest blade, a wokół zdjęcia portretowego pojawiły się białe ramki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GT "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.10, 11:54 Ja mam tak samo! Czekam już tydzień na maila i chyba się nie doczekam. Ten system to taki sam bubel jak tablice zapowiadajace tramwaje - na tablicach przyjeżdżają i odjeżdżają kolejne tramwaje, a na przystanku pusto. Matrix by ZTM. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pasażer Miesiąc czekałem na przełomie sierpnia wrzesnia!!! IP: 213.241.34.* 28.01.10, 11:56 Osobiście złożyłem co trzeba i się sfotografowałem w Arkadii...;-) Pół godziny straciłem tam i pół przy odbiorze na stacji Centrum!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EG0IST "W czarnej dziurze systemu, czyli moja karta mi... IP: *.nbp.pl 28.01.10, 12:01 KARTY MOŻNA BYŁO WYMIENIAĆ PRZEZ CAŁY UBIEGŁY ROK A NIE OD 1 GRUDNIA 2009 JAK SIĘ CZEKA NA OSTATNIĄ CHWILE TO JEST DOKŁADNIE TAK SAMO JAK Z ROZLICZANIEM SIĘ Z US TRZEBA SIĘ LICZYĆ Z DŁUGIM OCZEKIWANIEM POZA TYM, ZTM JUŻ NIE JEDEN RAZ CZYTAŁEM ŻE NA SPERSONALIZOWANE "INDYWIDUALNIE" KARTY TERAZ CZEKA SIĘ ZNACZNIE DŁUŻEJ Z POWODU TEGO ŻE 90% ODKŁADAŁA WSZYSTKO NA OSTATNIĄ CHWILĘ I ZACZĘŁA WYRABIAĆ KARTY W GRUDNIU JEŻELI CHCECIE MIEĆ DO KOGOKOLWIEK PRETENSJE TO MIEJCIE JE TYLKO DO SIEBIE JA WYMIENIŁEM KARTĘ PRAWIE ROK TEMU I NIE ZAUWAŻYŁEM WTEDY ŻADNYCH KOLEJEK ANI OPÓŹNIEŃ Odpowiedz Link Zgłoś