Dodaj do ulubionych

Jaś i Małgosia odejdą?

29.01.10, 23:21
Kolejny bar z czasów PRL może być zamknięty. – Dług najemcy wynosi ponad 370 tys. zł – twierdzą urzędnicy. A właściciele odpowiadają: To wina dzielnicy. O sprawiedliwość walczą w sądzie.
www.zw.com.pl/artykul/443092_Jas_i_Malgosia_odejda_.html
Trochę szkoda.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania Re: Jaś i Małgosia odejdą? IP: *.aster.pl 29.01.10, 23:53
      Trudno nie przyznać racji panu Zielińskiemu.
      • Gość: Parafianin Re: Jaś i Małgosia odejdą? IP: *.152.141.16.dsl.dynamic.eranet.pl 31.01.10, 14:05
        Przekażcie ten bar kościołowi a wtedy ( być może) po remoncie na
        koszt miasta i umorzeniu długów otrzyma nową nazwę - Józef i Marysia
        i dalej będzie fukcjonował, tym razem za "Bóg zapłać". Jak biznes
        nie wypali to bar się zburzy a na tym miejscu postawi się narazie
        krzyż, żeby zaznaczyć teren a jak miasto da pieniądze to następny
        kościół.
    • snajper55 Re: Jaś i Małgosia odejdą? 31.01.10, 14:52
      sibeliuss napisał:

> Kolejny bar z czasów PRL może być zamknięty. – Dług najemcy wynosi ponad
      > 370 tys. zł – twierdzą urzędnicy. A właściciele odpowiadają: To wina dzie
      > lnicy. O sprawiedliwość walczą w sądzie.
      > www.zw.com.pl/artykul/443092_Jas_i_Malgosia_odejda_.html
      > Trochę szkoda.

Zamienić na muzeum ? W cenie biletu kawa z pączkiem ? Bo aby skusić klientów i aby prowadzenie lokalu było opłacalne trzeba by ten PRL usunąć. A więc tak czy inaczej albo będzie to biurowiec, albo klub "John i Mary".

Trochę więcej:

"Jeżeli gdzieś PRL pozostał w stanie nienaruszonym to na pewno jest to bar "Jaś i Małgosia". Można by tu kręcić film z epoki bez dokonywana jakichkolwiek zmian. Stoliki pod szkłem, krzesła w skaju, w toalecie charakterystyczna drobna kostka na podłodze. Nawet zapach delikatnej stęchlizny jest rodem z tamtej epoki. Trudno orzec jakim cudem "Jaś i Małgosia" istnieje do dziś. Zapewne przez przeoczenie. Klienteli na lekarstwo. Spędziłem tu pewnego wieczora dwie i pół godziny przy piwku (7 zł, a powinno być 5) z towarzystwie kolegi Remigiusza i kolegi Rafała. Przez cały czas ten nikt nie wszedł do lokalu. Byliśmy jedynymi klientami. To świadczy o wielkości upadku.
      "Jaś i Małgosia" to bar zaliczany w PRL do kategorii barów kawowych, co dodatkowo podkreśla resztka neonu (imbryczek w towarzystwie filiżanki z parującą kawą). Wszystko to relikt. Znakomicie widać tu upływ czasu i to jest magiczny element tego miejsca. Bo jeść tu niczego nie polecam, choć mają jakiś bigos i coś tam jeszcze. Natomiast na jedno czy dwa piwa i podróż w dane czasy, choć faktycznie nie tak odległe, zapraszam. Tym bardziej, że to na pewno ostatnie lata, jeżeli nie miesiąca baru. Jak ktoś nie pamięta widoku bani na "napój firmowy" , to ma szansę sobie przypomnieć.
      "Jaś i Małgosia" w warstwie dekoracyjnej to także istne panoptikum uroczystości różnych - sylwestry, wesela, pogrzeby - wszystko w jednym. Widać, że ledwo zipiący lokal żyje jedynie z incydentalnego najmu. No i nie brak starych roczników pism rozłożonych niczym u fryzjera. Ostatnie takie miejsce."
      www.gastronauci.pl/8953-bar-jas-i-malgosia-warszawa

fotoforum.gazeta.pl/photo/4/dh/fh/4gge/bEA9jiGFY3SMGaNB5B.jpg

S.
      • Gość: kixx Re: Jaś i Małgosia odejdą? IP: *.acn.waw.pl 31.01.10, 15:07
        25 lat mieszkalem obok tego cudu PRLu
        naprawde nie ma czego zalowac
        • dwa-filary Re: Jaś i Małgosia odejdą? 31.01.10, 16:09
          Też mam rzut beretem, ale tam nie zaglądam/ zapomniałam o tym barze,złe wspomnienia
      • Gość: Ania Re: Jaś i Małgosia odejdą? IP: *.aster.pl 31.01.10, 17:30
        "Nawet zapach delikatnej stęchlizny jest rodem z tamtej epoki."

Też tam raz zajrzałam, rok lub dwa lata temu. W środku pusto, ale
        nie to było najgorsze. Najgorszy był zapach. Wyszłam od razu, bo ten
        nieświeży "aromat" skutecznie mnie odstraszył.
        Może klientów zniechęca do tego lokalu właśnie zaniedbanie.
    • Gość: spacemarine Przecież to śmieszne. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.10, 00:47
      Nagle każda speluna z czasów PRL-u staje się "kultowym" miejscem które bezduszni
      urzędnicy chcą zniszczyć. Prawda jest taka że to faktyczny "relikt PRL" -
      obleśne żarcie, odpychający wystrój, smród itp. - dziwi kogoś że ludzie tam nie
      przychodzą? Właściciele wesoło rżną miasto (czyli nas wszystkich) na kilkaset
      tysięcy złotych, ale jest co ratować, prawda? Litości.. jak mam ochotę na
      wyprawę w przeszłość to idę do muzeum. Gdyby istniało Muzeum PRL-owskiej
      Gastronomii może bym tam poszedł, ale nie mam ochoty utrzymywać niedochodowego
      biznesu kierowanego w myśl staropolskiej zasady "jakoś to będzie"...
      • ritzy Popieram Cie, Spacemarinerze 01.02.10, 00:53
        Juz nie chce wiecej sluchac belkotu o "kultowych" miejscach z czasow
        komuny. Bylo, skonczylo sie i czesc! Na drzewo!!!
        • Gość: Polonista Re: Popieram Cie, Spacemarinerze IP: 80.72.40.* 01.02.10, 08:30
          Mamy w Warszawie taki jeden kultowy klub piłkarski założony w
          czasach komuny.
          • snajper55 Re: Popieram Cie, Spacemarinerze 01.02.10, 12:20
            Gość portalu: Polonista napisał(a):

> Mamy w Warszawie taki jeden kultowy klub piłkarski założony w
            > czasach komuny.

I jego kultowych kibiców. Może razem z Jasiem zamknąć tych kibiców ?

S.
            • ritzy Nie jestem pewien 02.02.10, 00:39
              czy bym nazwal Gwardie Warszawa kultowym klubem pilkarskim. Choc
              teraz w zasadzie wszystko juz jest kultowe. To taka nowomowa ziomali.
    • warzaw_bike_killerz Re: Jaś i Małgosia odejdą? 01.02.10, 10:42
      sibeliuss napisał:

> Kolejny bar z czasów PRL może być zamknięty

Czy bary z PRL-u maja byc nie zamykane?

Nie plakalem po Niespodziance, nie plakalem gdy Hortex zamieniali na Batide, nie
      bede ronil lzy, gdy komornik odzyska 370 tys dlugu. Toc to nasze pieniadze! :)

Mieszkalem 6 lat na rogu Mordechaja i Jana Pawla po tej stronie co Kwiryna.
      Nigdy nie zablakalem sie do Jasia i Malgosi. Odstraszala mnie skroplona para na
      oknach. Przypominala mi (ta para) zapchanego, zapoconego Ikarusa, mimo, ze
      wnetrze bylo jak widac pustawe :)
      • Gość: kixx Re: Jaś i Małgosia odejdą? IP: *.acn.waw.pl 01.02.10, 13:16
        jeszcze pare postow i okaze sie ze wszyscy tam
        mieszkali,mieszkaja,albo w ostatecznosci,mieszkac beda
        • warzaw_bike_killerz Re: Jaś i Małgosia odejdą? 01.02.10, 13:31
          I nikt z mieszkajacych tam nie zajrzal, ani nie ma sentymentu, czyli wlasciciele
          rozjechali sie z grupa docelowa swego przybytku, co oznacza tylko jedno -
          miejsce nie warte wspomnienia.
          Mowienie o tym przybytku w kategoriach szczegolnego szacunku troche mnie
          zatrwaza, bo w takiej sytuacji nie jestem pewien, czy powinno sie likwidowac
          nawet szczeki spod PeKiNu, bo jednak to byl byt historyczny, ktory stanowil
          jakas tradycje.
          Wyrwania Bazaru ze stadionu X-lecia, to juz calkowita dewastacja miastowej
          tradycji znanej w calej Europie, Azji a nawet na swiecie...

"Pewne historyczne byty powinny być chronione, dostawać od miasta jakieś ulgi –
          komentuje varsavianista Jarosław Zieliński. – Elementy tradycji miasta, które
          jest jej prawie pozbawione, powinny być szanowane."
          • snajper55 Re: Jaś i Małgosia odejdą? 01.02.10, 15:59
            Proponuję od razu objąć ochroną konserwatorska Dworzec Centralny jako zabytek
            PRL. Ochrona powinna obejmować także mieszkających tam bezdomnych, aby nie
            został zniszczony tak charakterystyczny zapach tego historycznego miejsca.

S.
      • koszatek Re: Jaś i Małgosia odejdą? 01.02.10, 20:48
        Mieszkam od 3 lat w tej okolicy, ale akurat po przeciwnej stronie, niż Kwiryna,
        mam do tego baru 100 metrów i też nigdy nawet nie zajrzałem. Zastanawiam się,
        dlaczego i dochodzę do wniosku, że chyba głównym powodem jest odpychająca
        witryna. Nic nie widać, nie wiadomo, czy pusto, czy może w środku siedzi szef
        mafii z obstawą, czy może jest jakaś prywatna zamknięta impreza, czy może ten
        lokal to tylko pralnia brudnych pieniędzy, która wcale nie chce klientów, nie
        wiadomo czy czynne, czy wchodząc nie przeszkadzam może komuś, nie wiadomo co
        podają. Nawet nie wiem, czy można wziąć coś ciepłego na wynos, a czasem bym
        wziął, jeśli miałbym zaufanie do ich kuchni.

Chyba w końcu zrobię rekonesans czekając na kebab na wynos z sąsiedniego lokalu
        (tego w miejscu kawiarni internetowej). Tylko muszę przemóc poczucie, że się
        narzucam i pcham tam, gdzie nikt mnie nie chce i nie zaprasza.
    • orange_tail Re: Jaś i Małgosia odejdą? 01.02.10, 13:33
      za to bar (kawowy) Poziomka fajny był!
    • hrderduch Kultowe to było "Pod pałkami" i też zdechło 01.02.10, 17:14
      Jaś i Małgosia nigdy nie było popularne. Nie popadajmy w paranoję, mogę wymienić
      kilka knajpek co żal ale nie to.
      Mokka na Pasażu, tam się wagary zaczynało, potem szło do Szampańskiej albo Pod
      Samowarem czy Amfora, Pod kurantem.. kurde! Jak ja na ludzi wyszedłem? Pawełek
      na pl. Wilsona gdzie gdy alkohol był od 13-tej nam podawano winko w filiżankach
      od kawy eh...
      Na Moniuszki chyba Napoleońska, sam kwiat cinkciarzy, Opera w Victorii...
      Szkoda gadac, chyba sobie poleję.
      • aurita Re: Jaś i Małgosia odejdą? 02.02.10, 07:37
        tez tam mieszkalam i nawet zajrzalam ale nie skonsumowalam : jakos to tak
        wygladalo...
        a wiecie dlaczego ten lokal nazywa sie Jas i Malgosia? ;)
        • warzaw_bike_killerz Re: Jaś i Małgosia odejdą? 02.02.10, 08:45
          Baba Jaga za lada serwuje ciasteczka?
          • snajper55 Re: Jaś i Małgosia odejdą? 02.02.10, 11:00
            warzaw_bike_killerz napisał:

> Baba Jaga za lada serwuje ciasteczka?

I ma duuuży piec na zapleczu.

S.
            • aurita Re: Jaś i Małgosia odejdą? 02.02.10, 19:52
              :D

Na Pawiaku (Serbii) urodzily sie bliznieta, którym dano na imie Jas i Malgosia
              Podobno przezyly.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka