Gość: A?Z IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 10:24 "40 m kw. płaciła 800 zł" - za mieszkanie w kamienicy w centrum miasta to ma być dużo? Za mieszkanie o takiej powierzchni na peryferiach krzyczą 1100-1300 PLN... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gość Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.ibd.gtsenergis.pl 08.02.10, 10:39 Też byłam w podobnej sytuacji. Tyle tylko, że nie wypowiedziałam umowy najmu, bo niby czemu? Miasto pozbyło się kłopotu oddając kamienicę z lokatorami, ale to samo miasto chce abym płaciła podatki? Nie zamierzałam iść mu na rękę, bo niby czemu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do wsioków mieszkanie w Warszawie to luksus IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 11:46 nikt od Pani nic nie chce. Pani wraca do ojców na wieś skąd Pani przyjechała Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: mieszkanie w Warszawie to luksus 08.02.10, 13:01 Gość portalu: do wsioków napisał(a): > nikt od Pani nic nie chce. Pani wraca do ojców na wieś skąd Pani > przyjechała Sam wracaj do siebie nowowarszawiaku z napływu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jak widać Re: mieszkanie w Warszawie to luksus IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:32 prawa wyborcze po 30-ce dla panów, jak założą rodzinę i zarobią trochę na nią Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: mieszkanie w Warszawie to luksus 08.02.10, 13:36 Gość portalu: jak widać napisał(a): > prawa wyborcze po 30-ce dla panów, jak założą rodzinę i zarobią > trochę na nią Rodzinę każdy zakłada, wtedy, kiedy uzna, że może na nią zarobić. A co do tego mają prawa wyborcze ??? I nie jak napisałeś :jak założą rodzinę i zarobią > trochę na nią NAJPIERW jak zarobią i to wcale nie trochę ale tak aby mogli ją utrzymać a potem niech zakładają. Nigdy na odwrót. BTW - lepiej już być singlem z nadmiarem gotówki niż zakładać rodzinę i nie mieć jej za co utrzymać. Ale taka postawa jest niestety rzadka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: mieszkanie w Warszawie to luksus IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:52 bo dzieciaku żeby wypowiadać się trochę na jakiś temat, trzeba samemu coś przeżyć, może parę groszy zarobić i zobaczyć jak to jest Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek urodzilem sie czlowiekiem i godne zycie mi sie nal IP: *.chello.pl 08.02.10, 14:18 urodzilem sie czlowiekiem i godne zycie mi sie nalezy, a wy zamiast siedziec na internecie do roboty i pracowac na moje godne zycie!!!! tyle w temacie Odpowiedz Link Zgłoś
pereiro Słowackiego na Mokotowie? 08.02.10, 11:50 Co ma rzecznik ZGN na Mokotowie do kamienicy na ul. Słowackiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TPepe Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.nencki.gov.pl 08.02.10, 10:53 Artykuł nie poraża swoją jakością. Skoro Pani mieszka tam od tylu lat to powinna mieć od dawna stały meldunek. Zmiana właściciela domu nie powoduje wymeldowania, wiec skąd cała dyskusja o meldunku? Pani ma podpisaną umowę najmu z miastem, więc miasto jest odpowiedzialne za wykonywanie tej umowy. Umowy zobowiązują obie strony. Jeśli miasto nie zdradza tożsamości właściciela (imienia i nazwiska bądź nazwy firmy) to znaczy, że Pani nie ma podpisanej z nim umowy (nie słyszałem o umowach anonimowych). W takim razie obowiązuje ją umowa z miastem. Kto w takim razie podniósł czynsz? Miasto czy nieznany właściciel? Może twórca (przez duże TWU) notatki by się troszkę przyłożył o roboty? Odpowiedz Link Zgłoś
aurita Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 11:14 sluszne uwagi mojego przedmowcy: o meldunku i umowie 800 zl za 40 m2 to rzeczywiscie niewygorowana cena. 400 zl to placi moja matka za podobne wlasnosciowe mieszkanie (oplaty zwiazane z eksploatacja) Ciagle nie rozumiem zasad przyznawania mieszkan komunalnych w obecnych czasach? Odpowiedz Link Zgłoś
super_benek Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 11:29 Czytajcie uważniej. Chodzi o meldunek w mieszkaniu, które ta kobieta sobie wynajmie, gdy wyprowadzi się z kamienicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl po co płacić czynsz IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 11:37 do 2008r. stawka czynszu w mieszkaniach kwaterunkowych w Warszawie wynosiła 2 zł za metr, czyli "poszkodowana" płaciła 80 zł za 40 m kw. Jesli płaciła Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: po co płacić czynsz 08.02.10, 13:06 Gość portalu: wwl napisał(a): > do 2008r. stawka czynszu w mieszkaniach kwaterunkowych w Warszawie > wynosiła 2 zł za metr, czyli "poszkodowana" płaciła 80 zł za 40 m > kw. Jesli płaciła Piramidalna bzdura !!! W 2009 roku były podwyżki a z drugiej strony osób płacących zaniżony czynsz było w Warszawie bardzo niewiele. Przykładowo za 45 metrów na Mokotowie opłaty wynosiły 550 PLN (zameldowane 3 osoby). Teraz, po wprowadzeniu czynszów komercyjnych w całej Warszawie jest to około 1000 - 1200 PLN). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl kiedy ZGM zaczną sprawdzać stan majątkowy najemców IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:21 ty masz problem nie tylko z myśleniem ale i czytaniem. Chyba wyrażnie napisałem DO 2008r. Teraz wynosza ok 6 zł za metr ale to jest i tak połowa tego co płacą ludzie we własnościowych. A połowa niepracujących cwaniaków kwaterunkowych ma na dodatek zniżki. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Co ty chłopku pieprzysz? 08.02.10, 13:46 W lokalu własnościowym nie płaci się czynszu, chyba, że z lewej do prawej kieszeni. Czynsz to opłata za wynajęcie. Kolejny mit: ludzie we własnościowych płaca więcej. Tylko, gdy właścicielem jest bank, innymi słowy, gdy spłacasz kredyt. Nie spotkałem jeszcze wspólnoty mieszkaniowej, w której opłaty na FR i za część wspólną wynosiłyby z 1m2 równowartość stawki czynszu komunalnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl bzdury dziecko piszesz IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:58 we wspolnotach płaci sie koszty administracji i utrzymania (nazwałem to w skrócie czynszem). Ja płacę 10 żł za metr na Pradze Pld. W spóldzielczych lokalach stawki są podobne. Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: bzdury dziecko piszesz 08.02.10, 14:09 a w Śródmieściu płacę 4 złote. Może czas zmienić administratora, na takiego, który nie będzie was okradał, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl to dziwne IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 14:28 bo 10 zł za metr to jest normalna stawka na Pradze Płd, oczywiście budynek (kiedyś kwaterunkowy) nie był remontowany od wybudowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: bzdury dziecko piszesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 11:33 pewnie wybrałaś sobie płacić 4 zł piszesz bajki i robisz z siebie pośmiewisko, pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalkulator Re: kiedy ZGM zaczną sprawdzać stan majątkowy naj IP: *.aster.pl 21.02.10, 23:43 Chyba nie masz zielonego pojęcia w sprawie o której sie wypowiadasz. Niestety nie tylko ty. Kochani decydenci trzymają "naród" w ciemnocie by się wzajemnie zagryzali, kto płaci więcej a kto mniej i za co. Stara zasada "dziel i rządż" zawsze się sprawdza. Wszyscy powinni wiedzieć, że owe 6 zł od m kw. to jest tylko opłata za prawo korzystania z lokalu komunalnego. Prócz tego, najemca ma obowiązek płacić za ogrzewanie ok. 3 zł za m. kw przez 12 miesięcy w roku, za administrowanie średnio od 2 do 8 zł miesięcznie liczone od m kw, przeciętnie od 2 do 6 zł na tzw fundusz remontowy, za zimną wodę 7,60zł za m sześć.- zaliczkowo 10 metrów od osoby, tyleż za ścieki.Do tego koszty ogólne budynku jak sprzątanie, dozorca, windy, woda techniczna itp.a do tego jeszcze koszty za synekury tzw ADK, ZGN, - nic za darmo. Owe, 6 zł to pic dla ciemniaka by się ekscytował i szczerzył zęby na swego rodaka w komunałce, pozbawionego wszelkich praw, nieznającego dnia ani godziny, by rodacy miast mu pomagać w ciężkiej walce z chciwymi urzędasami o prawo do życia, poszczekiwali jak władze tego oczekują. Mieszkanie komunalne faktycznie jest droższe od tzw.hipotecznego o te własnie 6 zł od metra a koszty eksploatacyjne są takie same lub wyższe o tę "czapę" narzutów i wynosi średnio od 15 do 24 zł. Fakt iż w tych lokalach mieszkają również kombinatorzy nie oznacza że nasz naród to bydło, który można sprzedać razem z klatką w której mieszka. Kiedy decydenci wykończą komunalnych, zabiorą się do spółdzielczych i hipotecznych. Wszak mało kto ma własność gruntu na którym posadowiona jest nieuchomości tak zwanych właścicieli mieszkań. Jaką masz własność gamoniu z apartamentowca jeżeli posiadasz tzw. rawo użytkowania gruntu i miasto nigdy ci go nie sprzeda. Masz własność zawieszoną w powietrzu ? Zawsze będziesz zakładnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 13:03 urita napisała: > sluszne uwagi mojego przedmowcy: o meldunku i umowie > > 800 zl za 40 m2 to rzeczywiscie niewygorowana cena. 400 zl to placi moja matka > za podobne wlasnosciowe mieszkanie (oplaty zwiazane z eksploatacja) > Bo twoja matka byłą cwana i ma już własnościowe. Miała szczęście, ze zdążyła wykupić. > > Ciagle nie rozumiem zasad przyznawania mieszkan komunalnych w obecnych czasach? To sięgnij do odpowiednich przepisów. Są nawet w internecie, jeśli nie bywasz w bibliotekach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl 82 klepki uszkodzone IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:11 rozumiem że twoja była niecwana i przepila. Stąd twoja frustracja na forum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wreszcie dobre wieści dla uczciwych obywateli IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 11:18 bardzo dobrze wreszcie złodziejska post-komuna na bruku czyli tam skąd przyszła. A nikt za tą Paniusią tesknił nie będzie. Grosze lub nic placila za 30 lat mieszkania, powinna jeszcze zwrócić koszty zużycia budynku. Odpowiedz Link Zgłoś
vibhisana Re: dobre wieści dla uczciwych obywateli 08.02.10, 11:31 Dobrze zdiagnozowany problem! Komuna przyszła na pokoje z bruku! I kto powie, ze poglądy komunistyczne nie miały czyjegoś poparcia przed wojną? Miały u ludzi "z bruku", których przed wojną było sporo oj sporo! Tacy konserwatywni liberałowie chcieliby znowu przy pomocy manipulacji przywilejami społecznymi stworzyć wielką grupę nędzy, która byłaby na kazde skinienie - przyszła wyczyscić buty, dać dyskretnie d..py za piątaka i cicho była. Polacy daliście się oszukać i to teraz wychodzi. Lepsze było zniewolenie Komuny z mieszkaniami i pracą niż obecna nędza chociażby tych 2 mln bezrobotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: dobre wieści dla uczciwych obywateli 08.02.10, 12:15 Co to znaczy 'znowu'? Znaczy ze komuna ta nedze wyeliminowala? Ha! Dobre sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: dobre wieści dla uczciwych obywateli IP: *.home.aster.pl 08.02.10, 12:12 Przecierałem oczy ze zdumienia, kiedy czytałem Twój post, ps. "wreszcie". Co za znieczulica, kretyństwo lub złośliwość w Tobie siedzi?! Albo jesteś szczawikiem, który szybciej nauczył się pisać, niż myśleć, albo nie znasz historii Polski i wszystko trzeba Ci tłumaczyć poczynając od Piasta kołodzieja. Zakładam, że nie ani nie jesteś byłym komuchem, ani nie bezrozumnym pożeraczem papki z pism kolorowych i tylko brak informacji tak Ci uniemożliwia zrozumienie losu lokatorki z Żoliborza. Piszesz "złodziejska post-komuna na bruku" o byłej lokatorce komunału. Skąd wiesz, że można ją tak nazwać? Rozumiem, że to wyrażenie jest dla Ciebie inwektywą. Informuję Cię, że ta "post-komuna" dawno się uwłaszczyła i już nie od lat żyje jako "przykładna" kapitalistka. Ci ludzie, którzy w komunałach jeszcze mieszkają to co najwyżej ofiary komuny i post-komuny lub ich potomkowie (pomijam pewną ilość dobrze ustawionych łapówkarzy, bo Ci ostatni umieli zabiezpieczyć się przed wyrzuceniem). Ale żeby to zrozumieć trzeba znać historię własnego Kraju. Prawdziwa post-komuna ma się świetnie, ich nazwiska spotkasz często na pierwszych stronach gazet, kiedy piszą o wielkich aferach łapówkarskich lub o dziwnych gigantycznych przetargach. Oni bynajmniej nie są na bruku. Dalej uprzejmy jesteś pisać o tej lokatorce "nikt za tą Paniusią tesknił nie będzie". Trzeba być albo człowiekiem złym, albo głupim, albo niedoinformowanych żeby coś takiego napisać o osobie, którą dotknęła tragedia pozbawienia mieszkania przez bezduszne przepisy tzw. wolnego państwa. Najwyraźniej nie znasz i nie rozumiesz realiów PRL'u, skoro piszesz "Grosze lub nic placila za 30 lat mieszkania, powinna jeszcze zwrócić koszty zużycia budynku." Wyjaśniam Ci, Przyjacielu, że komuna przez cały czas okradała równo wszystkich obywateli w ten sposób, że za pracę wykonywaną w tamtym okresie (przez długi okres praca zawodowa w ogóle była w PRL obowiązkowa) płaciła nie więcej, niż 10% (niektórzy badacze twierdzą, że jeszcze mniej) realnej wartości pracy, całą resztę zagarniając dla tzw. Państwa. Obywatele więc byli na gigantyczną skalę wciąż okradani, a "dobre" Państwo łaskawie przydzielało części z nich mieszkania i niektóre inne dobra. Przy okazji, w komunałach (przynajmniej w Warszawie) istniał przepis (przez część PRL'u surowo przestrzegany), by obywatel nie miał zbyt dużego lokum - 5-7 m2 na osobę. Dokwaterowywano więc obcych ludzi lub zmuszano do zamiany na mniejsze lokale. Ludzie więc musieli gnieździć się w bardzo ciasnych mieszkaniach. Dopiero w późniejszej fazie PRL'u odstąpiono od bardzo rygorystycznego przestrzegania tamtych przepisów. Nigdy jednak "dobra rozdane" nie równoważyły zagrabionych w większości pensji. Tamto Państwo musiałoby dziś zwrócić każdemu pracującemu obywatelowi (lub jego spadkobiercom) znacznie więcej, niż mu "podarowało" w formie tanich mieszkań, czy tzw. bezpłatnej służby zdrowia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wreszcie jakiś komuch się odezwał IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 12:34 za taką pracę jak za komuny nic sie nie należy. I nie widze powodów by "państwo" miało komuś coś zwracać. Szkoda natomiast Warszawiaków, którzy budowali dom przez pokolenia a Tobie podobni ten dom ukradli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tubylec Re: jakiś komuch się odezwał IP: *.home.aster.pl 08.02.10, 12:48 Pomyliłem się, pseudo "wreszcie". Ty nie jesteś niedoinformowany szczawik, ale ... . Twoja reakcja na mój post jest znamienna. Zamiast argumentów na argumenty inwektywy. Ja też mieszkałem w komunale, ale to nie ja, ani moja rodzina ukradłem dom, w którym mieszkaliśmy. Nasze domy i włości (w tym leżące na Wołyniu majątki) ukradł cały system. Odszkodowań nie dostaliśmy. Najwyraźniej nie posiadłeś ani umiejętności czytania ze zrozumieniem, ani nie znasz historii własnego (?) Kraju. Twierdzenie "za taką pracę jak za komuny nic sie nie należy" jest nietrafne. Zbudowane w PRL fabryki i wyprodukowane dobra komuś jednak służyły. Lepiej lub gorzej. I nie była to zasługa systemu, tylko pracujących ludzi. Co innego "komuna" - czyli system władzy satelickiej z centralą w Moskwie, a co innego podbite przez Sowiety narody. Ucz się i myśl! Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: jakiś komuch się odezwał 08.02.10, 13:10 Gość portalu: wreszcie napisał(a): > za taką pracę jak za komuny nic sie nie należy. I nie widze powodów > by "państwo" miało komuś coś zwracać. Szkoda natomiast > Warszawiaków, którzy budowali dom przez pokolenia a Tobie podobni > ten dom ukradli A pracowałeś za komuny??? Chyba raczej bawiłeś się brudnymi butelkami na podwórku jakiejś zapyziałej dziury i teraz leczysz kompleksy. Wyobraź sobie, że za komuny nie wszyscy oszukiwali. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: jakiś komuch się odezwał IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:30 oczywiście że nie. Ci co nie oszukiwali spokojnie kupili sobie mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: jakiś komuch się odezwał 08.02.10, 13:42 Gość portalu: wwl napisał(a): > oczywiście że nie. Ci co nie oszukiwali spokojnie kupili sobie > mieszkania Kupili, biedny chłopaczku z wołomina... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: dobre wieści dla uczciwych obywateli 08.02.10, 13:09 Gość portalu: tubylec napisał(a): > Przecierałem oczy ze zdumienia, kiedy czytałem Twój post, ps. "wreszcie". (...) Zgadzam się całkowicie - masz rację. Weź pod uwagę, że to pewnie jakiś tępak i napływ. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wawiak Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 23:07 Dekret Bieruta, na podstawie którego zwracane są kamienice jest z 1946 roku, a Kodeks cywilny stanowiący podstawę do wypowiedzenia umowy najmu lokatorowi z 1964 roku. Tak wieć lewaccy debile najpierw dowiedzcie się a później krzyczcie... I jeszcze raz podkreślam - kamienice zwraca się NA PODSTAWIE DEKRETU BIERUTA a nie prawa III RP. Większość decyzji, w których za komuny odmówiono przyznania prawa własności czasowej było wydanych z naruszeniem tego Dekretu a on sam dalej obowiązuje. Obecnie organy orzekajace w sprawie wyłącznie stosują Dekret. Jasne matoły? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeLokator Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: 94.75.89.* 09.02.10, 11:39 To prawda. Państwo ludowe ukradło prywatne kamienice [w nomenklaturze prawnej: "odebrało je z rażącym naruszeniem prawa"]. Państwo kapitalistyczne zwraca te kamienice, zgodnie z prawem. Państwo ludowe łupiło kamieniczników. Państwo kapitalistyczne łupi lokatorów; choć także i kamieniczników, bo tym zwróciła domy obciążone komunalnymi umowami najmu. No i kto tu wygrywa? PAŃSTWO. Pieniądz nie śmierdzi, to po co dotrzymywać zawartych umów z lokatorami? A ty, lokatorze, jak uwierzyłeś państwu, to teraz idź pod most. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 11:51 podaj mi przykład łupienia lokatorów proszę pani Alicja (na zdjęciu nie wygląda na niedołężną staruszkę ;)) to dosyć znana "aktywistka", "czynnik społeczny" kiedyś regularnie zapraszana na sesje rady - czynsz z upustem 50-60% do ceny rynkowej - to co się jej jeszcze należy? tak wygląda Twoim zdaniem łupienie? a co do mieszkań - większość Polaków nie dostała żadnego mieszkania za darmo za komuny - proszę sięgnąć do roczników statystycznych... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komentator Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: 94.75.89.* 09.02.10, 12:19 jabcoku, piękne masz imię... Rozumiem, że piszesz, bo niewiele wiesz, a niewiedza nie przeszkadza Ci w pisaniu. Jak, Twoim zdaniem, powinna wyglądać ofiara przemocy państwa? Jakieś siniaki, siwy tłusty włos, laska inwalidzka? I co to w ogóle ma do rzeczy? Czemu oczerniasz kogoś, o kim nic nie wiesz? To obrzydliwe. Nie masz też racji, że mieszkania były za darmo. Władza ludowa dobrze liczyła pieniądze ludu. Kaucja za lokal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: *.acn.waw.pl 09.02.10, 13:05 zmień państwo bo to jest chyba za biedne na spelnienie Twoich oczekiwań. Dwie pensje za lokal to ma być łupienie ? śmiechu warte to ja poproszę 10 takich lokali Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: 94.75.89.* 09.02.10, 13:34 Jako właściciel lokalu zrobiłby Pan niezłą kasę - 10 x 7,8 tys; zwrot kaucji: 2-3 zł. Jako lokator, wręcz przeciwnie. Z tego się Pan cieszy? A może z potęgi swojego intelektu? Tak czy tak - gratulacje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: *.acn.waw.pl 09.02.10, 14:28 ja mogę być loktorem i zamieszkam z liczną rodziną, stratny na pewno nie będę. A i wyremontuje na swój koszt. Niech tylko dostanę gwarancję że mogę tam mieszkać przez 30 lat. Czynsz poproszę regulowany bo moja rodzina ma dużo dzieci i niechęć do pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: 94.75.89.* 09.02.10, 14:52 Uprzejmie informuję, że nie ma już czynszu regulowanego [wot szutka-parachod, no nie?]. Jeśli może Pan "być lokatorem" [choć z pewnością jest Pan człowiekiem o niewspółmiernie wyższej wartości], to nic nie stoi na przeszkodzie, aby zgłosił Pan miastu swoją ofertę. Czynsz w Warszawie to obecnie: minimum 10 zł/m2 w rejonach centralnych minimum 6 zl/m2 w pozostałych. Lokale nieumeblowane. Do czynszu należy doliczyć opłaty za media, olicznikowane i pozalicznikowe. Jeśli ma Pan dużo dzieci i niechęć do pracy, to szybko zostanie Pan wyeksmitowany. Miasto przestało już pieścić dłużników. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! IP: *.acn.waw.pl 09.02.10, 15:08 10 zł w rejonach centralnych ? to ja płacę we własnościowym 10 zł w rejonie niecentralnym. Obok za ścianą darmozjady kwaterunkowe urządzają balangi. Czynszu nie płacą wcale bo gmina nie ma ich dokąd eksmitować, o czym wiedzą. A maja inne mieszkanie (własnościowe), które wynajmują. Wiec sobie poprawie Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: Obrońcy komuny - te przepisy są z PRL!! 10.02.10, 12:12 Gość portalu: jabcok wybranych napisał(a): > podaj mi przykład łupienia lokatorów proszę > > pani Alicja (na zdjęciu nie wygląda na niedołężną staruszkę ;)) to > dosyć znana "aktywistka", "czynnik społeczny" kiedyś regularnie > zapraszana na sesje rady - czynsz z upustem 50-60% do ceny rynkowej - > to co się jej jeszcze należy? Oczywiście. A ty jesteś jasnowidzem, wiesz czym ta pani de facto sie kiedyś trudniła i na pewno masz absolutną, niepodważalną rację. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: dobre wieści dla uczciwych obywateli 08.02.10, 13:07 Gość portalu: wreszcie napisał(a): > bardzo dobrze wreszcie złodziejska post-komuna na bruku czyli tam > skąd przyszła. A nikt za tą Paniusią tesknił nie będzie. Grosze lub > nic placila za 30 lat mieszkania, powinna jeszcze zwrócić koszty > zużycia budynku Jasne - napływowy dorobkiewicz się odezwał. Sam wracaj do siebie i zwróć równowartość podatku odprowadzonego do swojego zadupia. Nikt tęsknić za tobą nie będzie a już na pewno nie mieszkańcy Warszawy, z których infrastruktury korzystasz za friko... Odpowiedz Link Zgłoś
moritani A co, komu to przeszkadza? 08.02.10, 11:22 Toż to nasz neoliberalizm. Wolność zwłaszcza gospodarcza. "C Kto dostanie za darmo Pałac Kultury???? Zabudowa należy do wąłscciela guntu, czyż nie tak? Banda łobuzów, w tym i naszych prawników, w najwyższych trybunałach.Czy spradxn, zadlużenia itd popzednich włąscicieli???? A tam???? Czy zprawdzono czy juz nie dostali odszkowania w krajach gdzie do tej pory zamieszkiwali????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: A co, komu to przeszkadza? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 16:38 Wypie...j do Korei Płn, tam bedziesz zyl jak w raju. Odpowiedz Link Zgłoś
vibhisana Proszę na kolanach o pracę i mieszkanie! 08.02.10, 11:24 Podziękujmy rządzącym obecnie od 20 lat niekomunistom. Państwo już nie ingeruje w problemy obywateli z pracą i mieszkaniem. Praca i mieszkanie stały się towarem, którym można niesamowicie skutecznie szantażować pzreciętnego Polaka. I oto chodziło konserwatywnym liberałom. Odebrać chamstwu niesłusznie zdobyte przywileje, zeby było zawsze na głodzie. Żeby przyszło na klęczkach po pracę i mieszkanie. Trochę inaczej niż na zgniłym socjalistycznym Zachodzie, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Re: Proszę na kolanach o pracę i mieszkanie! 08.02.10, 12:18 To prawda. Ludzie moga wyjechac za granice, lub szukac dowolnej pracy w kraju. Czasem nie jest latwo, ale przynajmniej panstwo nie odbierze czlowiekowi prawa do pracy za jego poglady a dodatkowo nie wyda paszportu, posylajac niewygodnego delikwenta na bruk. To, ze za komuny serwowano ci propagandowa papke, nie znaczy ze u nas nie bylo nedzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jrk1974 Re: Proszę na kolanach o pracę i mieszkanie! IP: 156.17.122.* 08.02.10, 13:09 Kodeks cywilny, który stanowi, że nabywca lokalu ma prawo wypowiedzieć najemcy najem w najbliższym terminie wypowiedzenia (art. 678) obowiązuje od 1964 r. nie wiem więc, skąd jęki, że to postkomuniści zabierają ludziom mieszkanie. Jak Ci tak źle, to proponuję np. Kubę, gdzie komunizm jeszcze kwitnie, a ludziom żyje się dostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeLokator Re: Proszę na kolanach o pracę i mieszkanie! IP: 94.75.89.* 09.02.10, 11:43 To demagogia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ELo Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.skynet.net.pl 08.02.10, 11:46 Dokładnie. Ona nie tylko nie "miała pecha" ale wręcz miała szczęście. Przez 50 lat mieszkała prawie za darmo, nie u siebie, nie troszcząc się co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 13:12 Gość portalu: ELo napisał(a): > Dokładnie. > Ona nie tylko nie "miała pecha" ale wręcz miała szczęście. > Przez 50 lat mieszkała prawie za darmo, nie u siebie, nie troszcząc się co > będzie dalej. Za darmo to ty korzystasz z infrastruktury w naszym mieście. Wracaj do siebie !!! Większość czynszów komunalnych w Warszawie wcale nie byłą zaniżana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:38 nie tylko była zaniżania ale nikt prawie nie płacił. Bo czy się stoi czy się lezy chata się należy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeLokator Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 94.75.89.* 09.02.10, 11:46 A skąd taka "wiedza"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.evv.wideopenwest.com 08.02.10, 16:24 NIestety miala pecha. W Polsce sa rowni i rowniejsi. Wiekszosc rowniejszych cwaniaczkow wykupila swoje mieszkania komunalne albo dostala za lapowki mieszkania spoldzielcze ktore wykupili za 5% wartosci na wlasnosciowe i teraz sie madrza. A najbardziej o poszanowanie praw wlasnosci pyskuja zlodzieje ktorzy wyludzili od panstwa cale kamienice z lokatorami nie placac za to nic a teraz chca tym dysponowac bez zadnych ogranichen, wynajmowac na biura i agencje towarzyskie za gruba kase.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl cwanaiki to czekają na mannę z nieba IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 18:13 co za bzdury, każdy mógł wykupić sobie mieszkanie kwaterunkowe w latach 90 i na początku 2000ch bez problemu, także w tych kamienicach przewidzianych do zwrotu. Gminy nie robiły żadnych problemów i sprzedawały nieswoją własność. Ale darmozjadom po co wykupować, trzeba płacić wyższy czynsz no i wyłozyć trochę kasiory. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: cwanaiki to czekają na mannę z nieba 09.02.10, 10:08 Gość portalu: wwl napisał(a): > co za bzdury, każdy mógł wykupić sobie mieszkanie kwaterunkowe w > latach 90 i na początku 2000ch bez problemu, także w tych > kamienicach przewidzianych do zwrotu. Gminy nie robiły żadnych > problemów i sprzedawały nieswoją własność. Ale darmozjadom po co > wykupować, trzeba płacić wyższy czynsz no i wyłozyć trochę kasiory. Piramidalna bzdura. Podczas wykupu każdy urząd dzielnicy występuje do Urzędu Miasta, SKO i do Ministerstwa Infrastruktury o sprawdzenie, czy nie ma roszczeń do gruntu albo nieruchomości. Poza tym w wielu kamienicach wykupy były zablokowane z różnych powodów, np. lokale były w dyspozycji jakiegoś resortu, w domu było bardzo mało lokali wykupionych etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: cwanaiki to czekają na mannę z nieba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 11:38 tak jest teraz ale wcześniej nawet te z roszczeniami były prywatyzowane - to było rabowanie byłych właścicieli ale mniejszość wtedy wykupowała - pewnie z różnych powodów - ale wielu bo myślała że będzie taniej albo taniej mieszkać i nie ma się żadnej odpowiedzialności Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komentator Re: cwanaiki to czekają na mannę z nieba IP: 94.75.89.* 09.02.10, 12:02 To nieprawda, że każdy mógł wykupić lokal komunalny. Miasto postawiło warunek, że sprzeda lokal, jeśli wszyscy lokatorzy budynku złożą wniosek o wykup. Warunek ten był nie do spełnienia, jeśli w budynku zakwaterowano najemców socjalnych. Szanowny wwl, naprawdę, warto najpierw zdobyć wiedzę, a dopiero później się nią chwalić. Bo inaczej wychodzi się na... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeLokator Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 94.75.89.* 09.02.10, 11:54 Jakoś nikt się nie dziwi, że w zwracanych kamienicach dekretowych nie mieszkają prawnicy, urzędnicy itp. Ci mieszkają w niezwracanych kamienicach. Czyli w takich, których miasto już nie zwróci, bo wcześniej sprzedało je prawnikom, urzędnikom itp. Zgodnie z prawem miejscowym, o które starannie zadbała Rada m.st. Warszawy w latach 90. XXw. Proponuję poczytać uchwały Rady ws. warunków wykupu lokali komunalnych. Wykup lokali dekretowych był wręcz uprzywilejowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeLokator Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 94.75.89.* 09.02.10, 11:44 No to teraz się zatroszczy. W sam czas Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Ale o so chodzi? 800 zeta za 40m2? 08.02.10, 12:13 Kurcze, jak zem pracowal w Wawie w 2001 to za kawalerke placilem 1500zl. W Kraku wynajmowalem jednopokojowe (cos kolo 30m2) za 1000 zeta. Nie rozumiem problemu. Naprawde. Bardzo szanuje decyzje pani Alicji, ze nie chce wynajmowac na wolnym rynku, zgadzam sie ze czynsze sa wysokie, i jak nie musialem tez nie wynajmowalem a odkladalem pieniadze. Ale czy to jest material na artykul? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajet no właśnie IP: 188.33.170.* 08.02.10, 15:56 Czytam i drapię się w głowę: co to za nius? Jeśli robić z czegoś niusa to z tego, że wbrew przyzwyczajeniom większości komunalnych lokatorów, pasożytujących na nas-podatnikach i płacących grosze za korzystanie w mieszkań w dobrych lokalizacjach, pani Alicja sama wypowiedziała umowę i sama się wyprowadza, nie czekając na komornika. I że bałagan prawny jej przeszkadza, a nie sprzyja (większość lokatorów komunałek postrzegałoby bałagan jako okazję do pomieszkania tam dłużej, bele jak, bele do przodu). Oczywiście nie mam pretensji do lokatorów. Biorą to, co im dają. Pretensje mam do polityków i do durnych dziennikarzy, którzy nie widzą krzyczącej niesprawiedliwości, gdy jeden biedny człowiek odziedziczy prawo do mieszkania za półdarmo, a drugi musi na tanie mieszkanie tego pierwszego płacić podatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: no właśnie IP: *.evv.wideopenwest.com 08.02.10, 16:31 A gdzie jest sprawiedliwosc. W komunie prawie wszystkie mieszkania byly wlasnoscia spoleczna. Jedni wykupili mieszkania kwaterunkowe albo spoldzielcze za 5-10% ich wartosci a inni zostali odprawieni z kwitkiem i ich mieszkania zostaly oddane albo sprzedane komus innemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: no właśnie 09.02.10, 10:03 ość portalu: kajet napisał(a): > Czytam i drapię się w głowę: co to za nius? Jeśli robić z czegoś niusa to z > tego, że wbrew przyzwyczajeniom większości komunalnych lokatorów, pasożytującyc > h > na nas-podatnikach i płacących grosze za korzystanie w mieszkań w dobrych > lokalizacjach, pani Alicja sama wypowiedziała umowę i sama się wyprowadza, nie > czekając na komornika. I że bałagan prawny jej przeszkadza, a nie sprzyja > (większość lokatorów komunałek postrzegałoby bałagan jako okazję do pomieszkani > a > tam dłużej, bele jak, bele do przodu). Oczywiście nie mam pretensji do > lokatorów. Biorą to, co im dają. Pretensje mam do polityków i do durnych > dziennikarzy, którzy nie widzą krzyczącej niesprawiedliwości, gdy jeden biedny > człowiek odziedziczy prawo do mieszkania za półdarmo, a drugi musi na tanie > mieszkanie tego pierwszego płacić podatki. Sam pasożytujesz, płacąc podatki w miejscu zamieszkania, zamiast w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine O kurcze, widzę że się pogarsza! IP: *.aster.pl 10.02.10, 12:25 Musisz pojechać na nowowiejską, tam jest taki duży czerwony dom (bez roszczeń i bez hipoteki). Jak wejdziesz i opowiesz co wypisujesz na tym forum to ci pomogą... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komentator Re: Ale o so chodzi? 800 zeta za 40m2? IP: 94.75.89.* 09.02.10, 12:21 Pożyjesz, to sam sobie odpowiesz na to pytanie. Odpowiedz Link Zgłoś
garnek_z_neolitu Uff! Ale argument! 10.02.10, 12:21 Jak dlugo i w ilu miejscach mam zyc. Czy moje 35 lat i doswiadczenie z zycia w kilku miastach Polski oraz praca i zycie w Austrii, Niemczech Francji, Kanadzie i Wlk. Brytanii wystarczy czy musze dozyc do emerytury, i sprzedac sie razem z mieszkaniem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asica Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 89.171.247.* 08.02.10, 12:19 Do Gościa: a skąd wytrzasnąłeś cenę 2 zł za metr w mieszkaniach komunalnych? Jeszcze przed podwyżką były większe, ok. 4 zł za metr, do tego duże rachunki za gaz, prąd, bo bardzo często te mieszkania nie miały centralnego ogrzewania ani dostarczanej ciepłej wody. Zazwyczaj spore nakłady na remonty, modernizację mieszkań bo administracje nic nie robiła. Nie należy utożsamiać mieszkańców wynajmujących lokale od miasta z menelstwem które nie płaci za nic i korzysta. A ci "uprzywilejowani" którzy dostawali mieszkania za komuny na specjalnych warunkach już dawno je mają na własność. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość z danych miasta wynika że połowa najemców IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 12:25 wogóle nie płaci za mieszkania kwaterunkowe. Nie podoba się nikt nie zmusza do zamieszkania w cudzej kamienicy. Właściciel sobie poradzi. A rachunki za prąd i gaz płacą wszyscy. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: z danych miasta wynika że połowa najemców 08.02.10, 13:12 Gość portalu: gość napisał(a): > wogóle nie płaci za mieszkania kwaterunkowe. Nie podoba się nikt nie > zmusza do zamieszkania w cudzej kamienicy. Właściciel sobie poradzi. > A rachunki za prąd i gaz płacą wszyscy. Skąd masz takie informacje. Podaj źródło !!! No chyba, że wyczytałeś to w GW ale jeśli tak to nie będę kontynuować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: z danych miasta wynika że połowa najemców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:54 dam ci prosty sposób - wejdź na serwis nieruchomości, znajdź kamienicę na sprzedaż z mieszkaniami które byly kiedyś kwaterunkowe, powiedz że jesteś zainteresowany i spytaj jak wyglądają dochody z czynszów i ilu lokatorów płaci sam dojdziesz do tej wiedzy i takie są podstawy jej zdobywania od wieków Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: z danych miasta wynika że połowa najemców 09.02.10, 10:02 Gość portalu: jabcok wybranych napisał(a): > dam ci prosty sposób - wejdź na serwis nieruchomości, znajdź > kamienicę na sprzedaż z mieszkaniami które byly kiedyś kwaterunkowe, > powiedz że jesteś zainteresowany i spytaj jak wyglądają dochody z > czynszów i ilu lokatorów płaci > > sam dojdziesz do tej wiedzy i takie są podstawy jej zdobywania od > wieków Ciekawe, bo od kwietnia ubiegłego roku w całej Warszawie obowiązują komercyjne czynsze. BTW handel ludźmi jest nielegalny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: z danych miasta wynika że połowa najemców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 11:43 jesteś kompletnym debilem jeśli uważasz kupienie domu z umową najmu za handel ludźmi - to cię zupełnie dyskredytuje jako poważnego dyskutanta na forum dla ludzi o podstawowej wiedzy nt prawa oczywiście nie zrobiłeś mojego testu bo jak każdy pisdolewodupek jakikolwiek wysiłek jest ci nie na rękę... ale na koniec jeszcze pomyśl dlaczego pani Alicja miała łączne opłaty na poziomie 800 zł, a nie 1500-1600 jakby miała rynkowo - to dlatego, że ktoś może wziął pod uwagę to że nie jest w stanie płacić pełnego czynszu jak inni ludzie... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: z danych miasta wynika że połowa najemców 10.02.10, 12:11 Gość portalu: jabcok wybranych napisał(a): > jesteś kompletnym debilem jeśli uważasz kupienie domu z umową najmu > za handel ludźmi - to cię zupełnie dyskredytuje jako poważnego > dyskutanta na forum dla ludzi o podstawowej wiedzy nt prawa > > oczywiście nie zrobiłeś mojego testu bo jak każdy pisdolewodupek > jakikolwiek wysiłek jest ci nie na rękę... No tak - Znowu wyzwiska. Bez komentarza bo tylko świadczy to o twoim poziomie intelektualnym. Dopuszczanie przez władze miasta do przejęcia kamienic wraz z lokatorami jest handlem ludźmi. Jest dysponowaniem drugim człowiekiem jak swoją własnością. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To Re: z danych miasta wynika że połowa najemców IP: *.evv.wideopenwest.com 11.02.10, 00:09 Racja. Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 12:23 ulica Słowackiego na Żoliborzu została zabudowana przez różne spółdzielnie przed wojną. po wojnie gospodarowanie nimi przejął WSM. nie widzę tam żadnego budynku, który mógłby należeć do "prywatnego" właściciela. i dlaczego wypowiada się ktoś z Zakładu Gospodarowania Nieruchomościami na Mokotowie? artykuł jest nieścisły. a problem meldunku tak dorzucony, że już kompletnie nie wiadomo o co chodzi bohaterce. Odpowiedz Link Zgłoś
kpawlowski Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 12:27 Hmmm, 800pln za 40m2 to dużo? Ja bym powiedział, że bardzo mało i to jeszcze biorąc pod uwagę lokalizację. W Warszawie wynajem takiego mieszkania to koszt ok 1300-1500pln więc nie rozumiem irytacji owej Pani. Sprawa meldunku jest dla mnie niepojęta... O ile rozumiem, że problemem jest zameldowanie się w wynajmowanym obecnie mieszkaniu, to kompletnie nie rozumiem Jej wymeldowania się z zajmowanego lokalu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok dla każdego po co te wymądrzania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 12:34 ponad połowa Slowackiego to były prywatne przed wojną kamienice i zostały zwrócone dosyć wcześnie bylym właścicielom (a tam gdzie ich nie było miasto pozwoliło na preferncyjny wykup). ZGN (choć się zcentralizował od czasów Hanki i może centrala jego to Mokotów) nie zarządza lokalami w prywatnych kamienicach pani Alicja po prostu wynajmuje mieszkanie i nie podoba się jej czynsz i dlatego wypowiedziała wynajem mieszkania, na które dostała przydział jej rodzina jeszcze za okupacji lub Bieruta (wielka zasługa) - dla GóWnianej to wielki news a dla lewaków pretekst do peanów nt komuny Odpowiedz Link Zgłoś
momas Re: po co te wymądrzania? 08.02.10, 13:00 O masz.... czy w Warszawie są dwie ulice Słowackiego???? Które kamienice należały do prywatnych właścicieli, a nie spóldzielni???? Czy np: "Zimowe leza" były prywatne?Czy np Kolonia WSM nrV byla prywatna? Kurcze, no nijak nie widzę tam prywatnych kamienic. No i dlaczego ypowiada sie w tej sprawie ZGN Mokorów???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok dla wybrany Re: po co te wymądrzania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:14 prawa strona jadąc od wilsona za wyjątkiem kolonii i cieszkowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Komentator Re: po co te wymądrzania? IP: 94.75.89.* 09.02.10, 13:41 > No i dlaczego ypowiada sie w tej sprawie ZGN Mokorów???? Bo ZGN Mokotów wszystko wie najlepiej. Kadra niezmienna od lat dziestu. Pan Bieda to może jakiś potomek... bo widać, że z kompetencjami coś ma "nie za pan brat". Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: po co te wymądrzania? 08.02.10, 13:17 Gość portalu: jabcok dla każdego napisał(a): > ponad połowa Slowackiego to były prywatne przed wojną kamienice i > zostały zwrócone dosyć wcześnie bylym właścicielom (a tam gdzie ich > nie było miasto pozwoliło na preferncyjny wykup). ZGN (choć się > zcentralizował od czasów Hanki i może centrala jego to Mokotów) nie > zarządza lokalami w prywatnych kamienicach Bzdura. Na tej ulicy nie było przed wojną ani jednej prywatnej kamienicy wielolokalowej. Widać, że kolejny szwindel z tym rzekomym "spadkobiercą". Nie wiadomo dlaczego wypowiada się AGN Mokotów. Tam nie ma żadnej centrali. ZGNy są rozdzielone pomiędzy poszczególne dzielnice. > > pani Alicja po prostu wynajmuje mieszkanie i nie podoba się jej > czynsz i dlatego wypowiedziała wynajem mieszkania, na które dostała > przydział jej rodzina jeszcze za okupacji lub Bieruta (wielka > zasługa) - dla GóWnianej to wielki news a dla lewaków pretekst do > peanów nt komuny Trzeba być idiotą aby doszukiwać się analogii pomiędzy mieszkaniem komunalnym a komunizmem. BTW - widzę, że nie uważałaś na lekcjach historii w zawodówce - w PRL był realny socjalizm a nie wielu uważa komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: po co te wymądrzania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:42 bzdury to ty synku piszesz - wszystkie kamienice od UD do Cieszko, plus kilka w drugim szeregu a potem za kolonią Cieszko - kilka kolejnych oraz dwie na przeciwko to były prywatne - jak chcesz to się tam przejdź i spytaj a nie pi... tu na forum farmazonów ogłupiających ludzi co do ZGN to nie zrozumiałeś całej historii tak jak pani Alicja nie rozumie swojej historii a także Gówniana nie rozumie historii, którą opisuje - pani Alicji się wydaje że ma umowę z miastem i dlatego nakręca Gównianą na wywiady z ZGN - ZGN nie ma tu nic wspólnego o czym wyraźnie mówi bo lokal, który wynajmuje pani Alicja jest prywatny, a obecnie ZGN w Wwie zajmuje się wyłącznie lokalami komunalnymi dlaczego Mokotów? bo o ile się orientuję HGW zlikwidowała dzielnicowe zarządy komunalne (co było rozsądne)? a może pani Alicji i Gównianej jest bliżej na Mokotów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: po co te wymądrzania? IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:42 ty widać studiowaleś lekcje marksizmu leninizmu i komunoznawstwa, moze na WUMiLu. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: po co te wymądrzania? 08.02.10, 13:44 Gość portalu: wwl napisał(a): > ty widać studiowaleś lekcje marksizmu leninizmu i komunoznawstwa, > moze na WUMiLu. Widzisz - wiedziałem to będąc już w podstawówce i w LO. Wystarczyło uważać na lekcjach. A moje studia bynajmniej z tymi dziedzinami związane nie są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: po co te wymądrzania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:56 nie, ale nie mam ormowskiego nawyku pytania innych gdzie się uczyli jeśli tego nie wymaga dyskusja jak masz coś na temat to dawaj a jak nie to spadaj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: po co te wymądrzania? IP: 94.75.89.* 09.02.10, 13:46 Całkowicie rozumiem jabcoka. Dyskusja wymaga ględzenia, obrażania ludzi i rzucania wulgaryzmów. PS Bardzo słusznie się "ochrzciłeś", jakcoku - jabcok to brzmi dumnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: po co te wymądrzania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:50 co do wykształcenia matołku to możesz mi pozazdrościć ale nie o tym chcę pisać otóż dosyć dobrze znam zasady, ktorymi kierowała się władza udzielając kwaterunków w czasach tzw. komuny - z życiowego doświadczenia bo znam tych ludzi... w latach 40-50 były to generalnie jedne z gorszych szumowin, rodowód ubecki, donosicielski, później ormowcy, aktywiści z 68 po wyjeździe Żydów, dodatkowo łapówkarze, czasami pijacy dla uprzyjemnienia życia innym mieszkańcom - w latach 70-80 było sporo zamian i wtedy to się skomercjalizowało (dalej z łapówką w tle) co do dyskusji o tym czy był to realny socjalizm czy komunizm to mnie to nie wciąga... pa Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: po co te wymądrzania? 09.02.10, 10:00 Gość portalu: jabcok wybranych napisał(a): > co do wykształcenia matołku to możesz mi pozazdrościć ale nie o tym > chcę pisać > > otóż dosyć dobrze znam zasady, ktorymi kierowała się władza > udzielając kwaterunków w czasach tzw. komuny - z życiowego > doświadczenia bo znam tych ludzi... > > w latach 40-50 były to generalnie jedne z gorszych szumowin, rodowód > ubecki, donosicielski, później ormowcy, aktywiści z 68 po wyjeździe > Żydów, dodatkowo łapówkarze, czasami pijacy dla uprzyjemnienia życia > innym mieszkańcom - w latach 70-80 było sporo zamian i wtedy to się > skomercjalizowało (dalej z łapówką w tle) > > co do dyskusji o tym czy był to realny socjalizm czy komunizm to > mnie to nie wciąga... > Nikt tobie wykształcenia nie będzie zazdrościł, zwłaszcza dyplomu z trzeciorzędnej prywatnej uczelni. Ciekawe, skąd masz wiedzę, że ludzie, którzy w PRL dostawali mieszkania to szumowiny. I nie wszyscy dawali łapówki. Większymi szumowinami byli ci, którzy rzekomo musieli uciekać z Polski a teraz, po latach uzurpują sobie prawa do rzekomej "własności". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: po co te wymądrzania? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.02.10, 11:58 syniu, nie pompuj się bo ci zaszkodzi na prostatę jak będziesz starszy ;))) naprawdę to wyksztalcenie to twój kompleks - idź do szkoły zamiast wylewać żółć na forum co do komunałek (nie piszę o spóldzielczych) - wiem, bo wtedy żyłem - komunałki zostały rozdane już do końca lat 50. - za wyjątkiem ziem zachodnich i np. Łodzi - potem to już były towary wybitnie reglamentowane - za zasługi i za łapóweczkę - no chyba że jakieś totalne nory... Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: po co te wymądrzania? 04.10.10, 12:34 Gość portalu: jabcok wybranych napisał(a): > syniu, nie pompuj się bo ci zaszkodzi na prostatę jak będziesz > starszy ;))) naprawdę to wyksztalcenie to twój kompleks - idź do > szkoły zamiast wylewać żółć na forum > > co do komunałek (nie piszę o spóldzielczych) - wiem, bo wtedy żyłem - > komunałki zostały rozdane już do końca lat 50. - za wyjątkiem ziem > zachodnich i np. Łodzi - potem to już były towary wybitnie > reglamentowane - za zasługi i za łapóweczkę - no chyba że jakieś > totalne nory... I po tak długim czasie znalazłem kolejny post tego debila jabcoka , który wcześniej przeoczyłem. Ciekawa teoria, bo np. na Mokotowie (dokładniej na Służewcu Przemysłowym) są komunalne bloki z lat 70. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: po co te wymądrzania? IP: 94.75.89.* 09.02.10, 13:49 Proponuję ZAKOŃCZYĆ WYMIANĘ ZDAŃ Z JABCOKIEM. Niech gada sam do siebie. Na pewno na to zapracował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domek Re: po co te wymądrzania? IP: *.bielanski.med.pl 20.02.10, 15:54 A gdzie Pan widzi te prywatne kamienice na Słowackiego? Pomiędzy jakimi ulicami się znajdują ?Ciekawe,bardzo ciekawe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: domek Na Słowackiego nie ma prywatnych kamienic IP: *.bielanski.med.pl 20.02.10, 15:49 Ten artykuł to jeden wielki bełkot.Skoro teściowa mieszkała od przed wojny w kamienicy, to pewnie była jej właścicielką.Ale nie na Słowackiego.A nawet jeśli tę panią sprzedali razem z kamienicą to co z tego? Nie była włascicielem ,więc ją sprzedali.Tak właśnie postępuje się z dzikimi lokatorami,którzy po wojnie zajmowali cudzą własność. Znam ten ból.Moja rodzina miała przed wojną willę na Żoliborzu.Gdy wrócili po powstaniu do domu,przez lata musieli tolerować obcych w swojej willi.Łaskawie pozwolono zająć jm stróżówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
froggio Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 12:28 bylo wlasnosciowe ? nie - to pani moze miec pretensje tylko do siebie i swojego biedactwa Odpowiedz Link Zgłoś
froggio Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 12:29 froggio napisał: > bylo wlasnosciowe ? nie - to pani moze miec pretensje tylko do siebie i > swojego biedactwa kolejny cytat "Artykuł nie poraża swoją jakością. Skoro Pani mieszka tam od tylu lat to powinna mieć od dawna stały meldunek. Zmiana właściciela domu nie powoduje wymeldowania, wiec skąd cała dyskusja o meldunku? " ale jestes kretynem !!! meldunek NIC tutaj nei znaczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutek przeczytaj jeszcze raz to co napisałeś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:14 froggio napisał: > froggio napisał: > > > bylo wlasnosciowe ? nie - to pani moze miec pretensje tylko do siebie i > > swojego biedactwa > > > kolejny cytat > > > "Artykuł nie poraża swoją jakością. Skoro Pani mieszka tam od tylu lat to powin > na > mieć od dawna stały meldunek. Zmiana właściciela domu nie powoduje wymeldowania > , > wiec skąd cała dyskusja o meldunku? " > > > ale jestes kretynem !!! meldunek NIC tutaj nei znaczy .... jak mogła wykupić mieszkanie, skoro miasto go nie sprzedawało bo nie było właścicielem ?? stały meldunek miała właśnie w tej kamienicy, ale rozwiązała umowę i się wyprowadza, do kogoś .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok dla każdego pani Alicja co by chciala na krzywy ryj IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:35 gdzie się wyprowadza pani Alicja? a może pani Alicja ma własne mieeszkanko i było fajnie mieć mieszkanko za friko na Żoliborzu? pewnie liczyła też na "wziąteczkę" za wyprowadzkę? a tu pewnie nic z tego... trzeba płacić więcej niż 3 zł za mkw i chyba właściciele nie chcą dać w łapę - misterny plan nie wypalił! to już nie jest takie fajne więc pani Alicja "wypowiada umowę"... kolejne pytanko to kiedy rodzina pani Alicji dostała ten kwaterunek? - za okupacji czy za Bieruta (jakież to zasługi zostały docenione żeby dostać samodzielnie Żoliborz) - przed wojną (czy wtedy prywatny właściciel zgodził się wynajmować za 3 zl za mkw) - za towarzysza Gierka (bo na wkład spółdzielczy trzeba było wyłożyć własne pieniążki)? a teraz droga GóWniana - dlaczego dajesz taki durny jątrzący tytuł - nikt nie kupił pani Alicji - to komuś pani Alicja wlazła do chałupy, na krzywy ryj i cały czas wydaje się jej że adwokaci z pisdyikomuny pozwolą jej doić system dalej. Zamiast pisać durnawe artykuły może by tak ludziom rozjaśnić ich sytuację prawnę - wtedy można będzie powiedzieć że to nie GóWniana ale gazeta z poczuciem publicznej misji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marrrtucha Re: pani Alicja co by chciala na krzywy ryj IP: 194.116.198.* 08.02.10, 16:26 Tak, a ciekawe gdzie ty lub Twoi rodzice teraz mieszkają? Kamienice odebrane dekretem Bieruta oraz mieszkania przydzielone jako komunalne a następnie zwrócone razem z lokatorami, którzy nie zdążyli wykupić lokalu (albo taki wykup był niemożliwy) w ramach reprywatyzacji wcześniej odebranych nieruchomości to jest jakieś nieporozumienie krzywdzące ludzi. Farta miał ten kto dostał mieszkanie komunalne w nowym budownictwie w latach 60siątych, 70siątych. Niefarta ten kto dostał przydział w przedwojennej kamienicy. Państwo w ten sposób zrzuca z siebie odpowiedzialność zapewnienia tym ludziom jakichkolwiek mieszkań. Oczywiście większość teraz zakrzyczy mnie: Jak to? To Państwo ma zapewniać mieszkania skoro ja sam sobie musiałem kupić i teraz przez 30 lat będe spłacać kredyt? Utrzymywac nierobów itp. Tylko, że fakt jest taki, że ci ludzie z reguły mają już po 60, 70 lat. Kredytu żadnego nie dosataną, kasy na chociażby kawalerkę nie mają. Dług za mieszkanie w prywatnej kamienicy rośnie. Mogą liczyć tylko na mieszkanie socjalne, na które trzeba czekać pewnie z 10 lat jeśli w ogóle się je dostanie. Natomiast rodzice/dziadkowie tych z przydziału w nowym budownictwie mają swoje mieszkania, które mogli wykupić, mogą sprzedać, oddać dzieciom, kupić coś mniejszego. Jednym słowem mają jakiś majątek, z którą mogą coś zrobić. Dlatego też wkurzają mnie takie głosy: nie płaci to go wywalić, nieroby, niech sami sobie radzą. Ciekawe jakie byłyby wasze wypowiedzi, gdyby chodziło o waszych rodziców, dziadków. Żeby było jasne nie mam też za złe właścicielom z odzyskanych kamienic (o ile postępuja fair) bo w końcu odzyskali to co BYŁO ICH. Beznadziejne jest to jak postąpiło w tej sytuacji Państwo. Zrzuciło problem z siebie. Zastanawiające jest to, że jeśli znajdzie się właściel dajmy na to gruntu z pod stadionu dziesięcilecia czy np. kawałka jakiegoś placu w centrum to jemu oddaje się nie ten grunt tylko odszkodowanie a w przypadku kamienic oddaje się kamienice razem z lokatorami...Przykre. To jest nierówne traktowanie obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: pani Alicja co by chciala na krzywy ryj IP: 94.75.89.* 09.02.10, 14:04 Racja. Nasze państwo jest niegodziwe. Władze były w złej wierze, kiedy zabierały cudze domy. Teraz "kręcą", że przekazują mieszkania nabywcom, czyli że władze są zbywcą. Rozumiem, że "nabycie" to zawłaszczenie cudzego mienia, a "zbycie" to jego oddanie. Tylko wtedy można "zwrócić" budynki razem z lokatorami. W państwie prawa jakoś trzeba się dopasować do prawa, nawet jeśli nijak to prawo nie przystaje do sytuacji [art. 678 k.c.]. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T Re: pani Alicja co by chciala na krzywy ryj IP: *.evv.wideopenwest.com 11.02.10, 00:13 Racja. Nasze państwo jest niegodziwe. Swieta prawda.Dlatego wyemigrowalem z tego niegodziwego panstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
anmanika Re: pani Alicja co by chciala na krzywy ryj 18.05.10, 13:54 Ciekawe, że morderstwo przedawnia się po 30 latach a kradzież, bo tak należy nazwać zabieranie kamienic po wojnie, w tym wypadku w ogóle się nie przedawnia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalkulator Re: pani Alicja co by chciala na krzywy ryj IP: *.aster.pl 22.02.10, 00:11 to lgiczne, że byłym właścicielom należy wypłacać ekwiwalent w formie pienięznej lub w tzw mieniu zastępczym np. działki gruntu należące do skarbu panstwa. Lecz niestety od czasu POrządzania mieniem samorzadowym (społecznym) zwraca się fizycznie budynki z ludżmi lub nawet je sprzedaje. Ta forma jest dla POrządzających korzystniejsza, można swoim dać ("zwrócić") a kto sprawdzi na jakich warunkach, przeprowadzić eutanazję słabszych ekonomicznie grup społecznych, najczęściej już emerytów (dawnych nauczycieli,robotników) nie nadających się już do wyzysku i obciążających budżet kosztami emerytury. Czerwona burżuazja ma się doskonale.Nie mieszka w komunałkach. Kupili sobie swoje luksusowe 100 i 200 metrowe mieszkania za psi pieniądz, bez względu na ewentualne roszczenia. Teraz są właścicielami i mogą pyskami strzelać na tych biedaków, siedząc przy korycie, opływając w dostatki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiu Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.dag.pl 08.02.10, 12:50 Naprawdę, nie rozumiem dlaczego nikt się nie użala nad młodym pokoleniem na dorobku, ludźmi zarabiającymi 2000-3000 brutto i mimo to próbującymi wyemancypować spod "łaski" rodziców lub "jarzma" wynajmu. Moi "biedni" znajomi prawie nie wybuchli z oburzenia, jak im podnieśli w "komunalce" czynsz do 10 zł/m2. Nowy mieli płacić w wysokości 400 zł, czyli metraż 40m2. Nie mają dzieci. Inni znajomi płacą w super lokalizacji za 70m2 również w "komunalce" płacą około 600 zł. Hehe, biedni? My kupiliśmy mieszkanie na kredyt na Nowej Pradze (okolica Stalowej). Płacimy około 1800 zł raty miesięcznej. Zostało około 29 lat. Czynsz za nasze 60 m2 z garażem wynosi 660 zł. Dużo, ale płacimy Dodam, że dochody mamy podobne. I spytam kto tu jest pokrzywdzony? Jak czytam farmazony o biednych lokatorach wyrzucanych na bruk to mi ciśnienie skacze. Nie wspominając o "nędzarzach" mieszkających w domu pod Warszawą i wynajmujących lokal "komunalny" takim jak ja. To tyle. Pzdr, R Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 13:00 Gość portalu: Rysiu napisał(a): > Naprawdę, nie rozumiem dlaczego nikt się nie użala nad młodym pokoleniem na > dorobku, ludźmi zarabiającymi 2000-3000 brutto i mimo to próbującymi > wyemancypować spod "łaski" rodziców lub "jarzma" wynajmu. (...) Jak masz rodzinę, to większość banków pada ci do stóp. A co ciekawe im więcej dzieci tym są bardziej przychylne. A singlowi, bank kredytu nie udzieli, nawet jeśli ma niczym nie obciążone dochody na poziomie 5 k PLN. Poza tym ta osoba ma też swoje lata => twój przykład jest nieadekwatny do sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiu Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.dag.pl 08.02.10, 18:35 Znajomej singielce udzielili kredytu, mimo, że zarabia mniej niż napisałeś. My dzieci nie mamy. Skąd wiesz, że z rodziną banki padają do stóp? I skąd wiesz cokolwiek na temat większości banków. Jak łatwo napisać takie ogólniki. Potrzebuję przykładów. Ubiegając się o kredyt złożyłem wnioski w 6 bankach, podpisałem umowę z jednym i na temat tego jednego mogę cokolwiek powiedzieć. Prawdą jest, że ta Pani jest w gorszym położeniu, ale ja chciałbym wreszcie się dowiedzieć jakie mają dochody tacy "komunalni" ludzie, czy nie są zwykłymi cwaniaczkami. Słyszałem, że ostatnio się za to wzięli. Mój przykład nie odnosił się do tej Pani, tylko do moich znajomych. Jestem przeciwnikiem "amerykańskiego" modelu rynku. Zliberalizowali co się dało i czy lepiej na tym wyszli niż Europa? Nie wydaje mi się. Rozwarstwienie dochodów ogromne, różnice w zarobkach między prezesami a pracownikiem szeregowym jedne z największych na świecie. O wykształceniu na kredyt, lub dla bogatych już nie wspomnę. A jeśli chodzi o korzystanie z wyspecjalizowanych usług np. leczenie się to raczej nie można mówić o konkurencji. Znajomi z Nowego Jorku (prawnicy) modlą się, żeby nie zachorować. Trochę odchodzę od tematu. Ale generalnie jestem za pomocą społeczną, mieszkaniami "komunalnymi", ingerencją Państwa w gospodarkę, ale pod jednym warunkiem. Niech to będzie uczciwe i robione przez ekspertów, a nie durni obecnie lub wcześniej rządzących... Pzdr, R Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 09.02.10, 10:16 Gość portalu: Rysiu napisał(a): > Znajomej singielce udzielili kredytu, mimo, że zarabia mniej niż napisałeś. > My dzieci nie mamy. > Skąd wiesz, że z rodziną banki padają do stóp? I skąd wiesz cokolwiek na temat > większości banków. Jak łatwo napisać takie ogólniki. (...) Zatem albo miała szczęścia albo duży wkład własny albo po prostu kupowała mieszkanie poza Warszawą. Mogło to też być dawniej, kiedy były niższe ceny mieszkań. Sprawę znam z autopsji, gdyż odwiedziłem kilka banków i byłem u kilku doradców. Obserwując znajomych i ich losy kredytowe dowiedziałem się też sporo o idealnym profilu ubiegającego się o kredyt. Uwierz, że mając stosunkowo niski wkład własny (ok. 50 k PLN) i dochody na poziomie 5 k PLN (niczym nie obciążone) żaden bank nie chce mi udzielić kredytu na ok 45 - 55 metrów w Warszawie (oczywiście nie mówię o Żyrardowie albo innych peryferiach). Kombinowałem i w 2 bankach okazało się, że gdybym zmienił status na żonaty to by nie było problemu... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 09.02.10, 00:49 Gość portalu: Rysiu napisał(a): > Naprawdę, nie rozumiem dlaczego nikt się nie użala nad młodym pokoleniem na > dorobku, Użalać to się można nad całą ludzkością, tylko co to da? W przypadku ludzi o których tu mówimy, dobrze jest rozumieć, że w latach 1945-1990 praktycznie cała gospodarka była znacjonalizowana. Państwo regulowało pensje zupełnie arbitralnie, bez specjalnego związku z wypracowywaną wartością. Nie było rynku, ani konkurencji. Te państwowe pensje pozwalały przeżyć, ale nie dawały żadnych szans na kupno mieszkania za jego realną wartość (śladowe ilości takich transakcji nieruchomościami przeprowadzali ludzie wracający z zagranicy. Wychodziło wiele tysięcy dolarów za mieszkanie, a pensje krajowców to było 20$ na miesiąc). Te niskie płace miały też i jaśniejszą stronę. Państwo stać było na budowanie (skromnych bo skromnych, ale masowo) mieszkań i przydzielanie ich po cenach adekwatnych do nędznych pensji. Przez taki obrót sprawy ta nędzna pensja trochę się urealniała. Po paru dziesięcioleciach państwo łaskawie pozwalało wykupić te mieszkania za stosunkowo nieduże pieniądze. Trudno mówić, że ludzie z takimi mieszkaniami dostali jakieś szczególne prezenty. Bo niby od kogo? Od samych siebie je dostali! Oprócz nowych mieszkań komunalnych, w pewnym momencie ruszyły spółdzielnie. Były one dla nieco zamożniejszych, bo trzeba było wpłacić wkład. Nadal, z ekonomicznego punktu niski, ale znów, adekwatny do pensji. Wreszcie, szczególnie tuż po wojnie, wobec zasad rewolucji, fabrykanci, ziemianie i kamienicznicy zostali pozbawieni majątków. Państwo miało do dyspozycji zabrane im kamienice. Na identycznych zasadach jak z nowymi mieszkaniami, przydzielano te znacjonalizowane. I tu czynsze były niskie, a i płace ludzi były niskie. Można rzez, że to czysty przypadek, czy ktoś dostał przydział do nowego, czy starego mieszkania. Pracując całe życie za państwowe grosze, obecni seniorzy nie mogli - i to nie z powodu swego nieudacznictwa, czy udacznictwa - dojść do posiadania spłaconego mieszkania. Gdy dawna rewolucja się odwróciła, a Państwo demokratyczne chce wyrównać rachunki z dawnymi kamienicznikami, to powinno rozliczyć się z nimi finansowo, tak jak z innymi dawnymi właścicielami. Finansowo, a nie rzeczowo. A starym ludziom pozwolić dożyć ich dni na takich warunkach jak lokatorom mieszkań budowanych po wojnie. Dzisiaj już nie Państwo wyznacza płace. Młodzi ludzie mają inne możliwości. Podam swój przykład. Jako profesor, w roku 1990, już za Balcerowicza zarabiałem 100$. Moja siostrzenica po dwuletniej policealnej szkole hotelarskiej, zatrudniając się w nowo otwartym hotelu Marriott, pierwszą pensję w tymże roku 1990 dostała 600$. Państwo przestało zabraniać dobrze zarabiać i równocześnie pozbyło się obowiązku dostarczenia mieszkania obywatelom. Przy takiej pensji, mogła już myśleć o kupnie mieszkania na kredyt na warunkach komercyjnych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Naiwniak Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 94.75.89.* 09.02.10, 14:10 Nikt mi nie da kredytu na 30 lat, bo nie dożyję splaty. A i spłacać nie miałbym z czego. Młodość minęła. 30 lat temu nie było takich możliwości jak dzisiaj. Ja za swoją pensję 2 tys. wynajmowałem z żoną kawalerkę 20m za 2,5 tys. Świat się zmienia, młody przyjacielu. Wtedy myślałem, że jak mi wladza podpisala umowę na lokal byle jaki, ale umowa na czas nie określony, to jakoś dożyję w nim swoich dni. Wyremontowalem. Wlozylem w to wszystko, na co mnie bylo stac. Naiwny bylem, że uwierzylem wladzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genzo Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.146.204.162.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.10.10, 23:26 u mnie nie sprzedali tylko wymyślonemu pseudowłaścicielowi "oddali" -a to zwykły chłop który sprzedał ziemię również mu nadaną i miał w 1960 r. pieniądze z tego procederu na odstępne za lokal kwaterunkowy w podekretowej nieruchomości -ale własności skarbu państwa -bo nigdy właściciel tej posesji się nie zgłosił po wojnie! ten psychol wyłączył nam wodę i wymeldowuje nas za marne 2000 łapówki po kolei - dostaje wszystko co mu wpadnie do zakutego prymitywnego łba! a najbardziej przeraża , że w naszych urzędach i sądach załatwia wszystko co mu potrzebne fałszowanymi dokumentami i nikt nic mu nie robi bo onprawo to sobie kupi - tak ogłasza!!!!!! fajny burdel - no ale jacy...... szkoda słów! buźka! w słowniku nie ma już słowa honor i moralność - tera gó...zjady! hi, hi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wander Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 109.243.68.* 08.02.10, 12:52 A czy to coś nowego? jest około 100 000tys.kamienic,których trzeba się pozbyć bo to dla miasta balast.Już pisałam,że jest wyjście,można uruchomić krematorium w Auschwitz i posprzątane.Problemu nie ma,budować nie trzeba.Są osoby,które w jakiś dziwny sposób stają się właścicielami.Raptem w każdej dzielnicy otrzymują spadek, tak jak pan Mosakowski i niebawem zabraknie mu rodziny na którą będzie mógł przepisywać te kamienice.Idą wybory samorządowe,wybierzmy nie tych co są,przerwijmy dalsze traktowanie nas jak śmieci.JUŻ PORA NA EKSMISJĘ Z RATUSZA PANI GRONKIEWICZ!!!!! WALTZ.Zreprywatyzowana,pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl następny komuszy kmiot IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:01 no właśnie, są ludzie którzy jakoś pokupowali sami czy z pomocą banków mieszkania i wiąża koniec końcem. Ty widać zazdrościsz, jedyne na co Cię stać. Co ma do tego P. Walz - nie wiem ale chyba i oby czasy darmozjadów nie płacących za nic za to krzyczących gromko o swojej krzywdzie minęly bezpowrotnie. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 08.02.10, 13:17 Przykład tej kobiety tylko pokazuje, do czego zdolna i jak arogancka jest hgw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl oby więcej tej arogancji HGW IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 13:25 bo okradzeni Warszawiacy czekają na zwrot swojej własności Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: oby więcej tej arogancji HGW 08.02.10, 13:37 Gość portalu: wwl napisał(a): > bo okradzeni Warszawiacy czekają na zwrot swojej własności Chyba NOWOWARSZAWIACY, spady ze wsi albo Ci, którzy za PRL grzali d... w USA. Bo Warszawiacy raczej się tak często nie upominają... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcok wybranych Re: oby więcej tej arogancji HGW IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.02.10, 13:58 kamilo to człowiek z kwaterunku - wszystko jasne masz interes to wal śmiało a nie kituj Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: oby więcej tej arogancji HGW 09.02.10, 09:44 Gość portalu: jabcok wybranych napisał(a): > kamilo to człowiek z kwaterunku - wszystko jasne > > masz interes to wal śmiało a nie kituj Widzisz - w ten sposób mi nie dokopiesz, bo się mylisz. Jak już kiedyś pisałem, zajmuję wraz z rodziną jedno mieszkanie w kamienicy, w której przed wojną 2/3 udziałów należało do mojej rodziny. Po wojnie na mody Dekretu Bieruta odebrano nam naszą własność a po drodze reszta lokali została sprzedana. Teraz nie mamy nawet cienia szansy na uzyskanie odszkodowania. Poza tym znam bardzo dobrze resztę sąsiadów z lokali niewykupionych i wiem, że lokatorzy komunalni wcale nie muszą być menelami. Dodam też, ze w PRL moja rodzina nie wygrzewała d... na plażach Florydy algo gdzieindziej w USA. Bawi mnie ta twoja zawziętość. Napłynąłeś do Wawy, nic tu nie masz a bijesz się jak o swoją sprawę :PPPPP Po prostu w odzyskiwaniu kamienic są co najmniej 2 grupy uprzywilejowane: - pewna narodowość, tożsama z narodowością waltzów - ludzie, którzy wyemigrowali a teraz ich rzekomi "spadkobiercy" uzurpują sobiie prawa do czegoś, co rzekomo "było ich" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Fenactil!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 16:42 Szybko!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: oby więcej tej arogancji HGW IP: 94.75.89.* 09.02.10, 14:14 A kto je im ukradł? Lokatorzy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Jak czytam Wasze wpisy IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 14:50 To myślę że 1/3 jest na bani, 1/3 nie umie czytać ewentualnie jest ślepa, reszta upośledzona ale wszyscy są domorosłymi prawnikami, elokwentnie mieszającymi pojęciami: komunalny, komunizm, meldunek, własność, prawo spółdzielcze, mieszkanie socjalne... :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.evv.wideopenwest.com 08.02.10, 16:37 Taka oto jest Polska wlasnie. Uczciwi ludzie zostaja pozbawieni dorobku swojego zycia i domow rodzinnych. Trzy miliony ludzi nie wyemigrowalo z wolnego kraju w ktorym nie ma wojny ani glodu bez waznych powodow. Ja czuje sie przez Polske pokrzywdzony. Zostalem ograbiony z dorobku moich dziadkow i moich rodzicow. Moj dziadek byl bohaterem II wojny swiatowej, i wiernym sluga panstwa polskiego za co otrzymal mieszkanie kwaterunkowe w Warszawie. Instytucje panstwowe bedace zarzadcami odmawialy sprzedazy tlumaczac sie uzytecznoscia publiczna tegoz mieszkania. Nie przeszkodzilo to wlodarzom stolicy oddac go prywaciarzom, ktorzy nie mieli nic wspolnego z jego odbudowa po zniszczeniach wojennych, na podstawie prawdopodobnie sfalszowanych “przedwojennych” dokumentow i oswiadczen osob zainteresowanych przejeciem tego ogromnego majatku. W ten sposob prawa lokatorow do wykupu tych mieszkan zostaly zniweczone. Zostalismy pozbawieni naszych domow rodzinnych. Nie robi sie nam zadnych remontow a czynsz jest podnoszony do granic bolu w moim przypadku do 150 procent pensji lekarza. Musialem wyjechac na kontrakt zagraniczny aby moc placic ten czynsz, bo nie chcialem stracic domu rodzinnego. W czasie kontraktu wlasciciele wymeldowali mnie dzieki uczynnosci adminictracji. Teraz nie mam gdzie powrocic zza granicy. Wladze Polski w ten sposob stracily 5-ciu obywateli, mnie moja zone i troje dzieci, ludzi wyksztalconych. Teraz wzbogacamy intelektualnie i finansowo nasz nowy kraj. Polska stracila nasze podatki, nasze dzieci i przyszle dzieci naszych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 18:06 mam nadzieję że w nowej ojczyźnie zbudujesz sobie dom i władza Ci dokwateruje jakąś rodzinę w potrzebie, biedną, kwaterunkową i wielodzietną. Albo wróć i zrób to w Polsce. Może wtedy poczujesz się doceniony i przestaniesz pisać dyrdymały na forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.evv.wideopenwest.com 11.02.10, 00:25 Moj dom w Polsce zostal odbudowany w roku 1950 przez instytucje panstwowa. Domek ktory obok zbudowali "Wlasciciele " przed wojna dotad stoi nie zreprywatyzowany, bo jest do rozbiorki. Mam nadzieje, ze kiedyc urzednicy odpowiedzialni za ten przekret dostana kare adekwatna do krzywdy jaka wyrzadzili lokatorom zreprywatyzowanych mieszkan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 94.75.89.* 09.02.10, 14:20 Smutne, i to bardzo, tym bardziej że prawdziwe. Nasze państwo szasta naszym życiem. Przy tym brak mu nawet cienia świadomości, co traci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spacemarine Ale ta pani sama jest sobie winna. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.10, 16:44 Niech wynajmie coś na wolnym rynku, w Kobyłce, albo Otwocku i się tam zamelduje. O co jej chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genzo Re: Ale ta pani sama jest sobie winna. IP: *.146.204.162.nat.umts.dynamic.eranet.pl 03.10.10, 23:31 czy słyszałeś coś o pierwszeństwie zakupu lokali kwaterunkowych tj komunalnych przez najemców? przecież jest różnica, czy jesteś właścicielem lokalu zakupionego po preferencyjnej cenie od gminy czy jakiś frajer za ciebie nim jest? no chyba, że ty masz za dużo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sprzedany Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.adsl.inetia.pl 08.02.10, 17:27 Mieli pecha dobre sobie, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 212.41.142.* 08.02.10, 17:39 A ja bym calkiem inaczej na to spojzal. Rodzina mojej Mamy zostala wywieziona po upadku Powstania Warszawskiego pozostawiajac 100metrowe w pelni wykupione mieszkanie. Coz z tego, ze dom ocalal. Gdy wrocili po zakonczeniu wojny mieszkaly tam juz osoby przyslane z kwateronku. Nawet nie bylo mowy zeby tam zamieszkali lob chociaz mogli zabrac swoje meble. Za to musielismy pokrywac koszty napraw i remontow. Mieszkaly wiec sobie 2 panie w naszym stometrowym mieszkaniu przez 20 lat nie placac wlascicielom ani grosza(tylko smiesznie niski kwaterunek). I tak cod, ze po 20 latach w 1965r. postaraly sie o wlasne mieszkanie i moglismy sie spowrotem przeprowadzic. Ich bezczelnosc byla tak wielka, ze chcialy jeszcze za to ze u nas mieszkaly przez 20lat dostac na otarcie lez 40tys.zl, Pani opisana w artykole i wiekszosc osob komentujacych nie byla tego laskawa zrobic do dzisiaj i ma wielkie pretensje do calego swiate a tojuz razem 55lat po zajeciu czyjegos mieszkania. Konluzje pozostawiam do waszj dyspozycji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 18:35 dokładnie, wszyscy czujący się "pokrzywdzeni" powinni sobie dokwaterować do własnego domu lub rodzicom lokatorów na 30, 40 lat, z dziećmi, wnukami i nie płacących za nic Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 09.02.10, 10:06 Gość portalu: Krzysiek napisał(a): > A ja bym calkiem inaczej na to spojzal. Rodzina mojej Mamy zostala > wywieziona po upadku Powstania Warszawskiego pozostawiajac > 100metrowe w pelni wykupione mieszkanie. Coz z tego, ze dom ocalal. > Gdy wrocili po zakonczeniu wojny mieszkaly tam juz osoby przyslane z > kwateronku. Nawet nie bylo mowy zeby tam zamieszkali lob chociaz > mogli zabrac swoje meble. Za to musielismy pokrywac koszty napraw i > remontow. Mieszkaly wiec sobie 2 panie w naszym stometrowym > mieszkaniu przez 20 lat nie placac wlascicielom ani grosza(tylko > smiesznie niski kwaterunek). I tak cod, ze po 20 latach w 1965r. > postaraly sie o wlasne mieszkanie i moglismy sie spowrotem > przeprowadzic. Ich bezczelnosc byla tak wielka, ze chcialy jeszcze > za to ze u nas mieszkaly przez 20lat dostac na otarcie lez 40tys.zl, > Pani opisana w artykole i wiekszosc osob komentujacych nie byla tego > laskawa zrobic do dzisiaj i ma wielkie pretensje do calego swiate a > tojuz razem 55lat po zajeciu czyjegos mieszkania. Konluzje > pozostawiam do waszj dyspozycji. No to - rozumując tokiem wielu forumowiczów - mieliście pecha. No i co z tego ??? Nic !!! Skoro wielu twierdzi, że ta pani miała pecha to czemu rzekomy właściciel mieć nie może... Z drugiej strony z tym wywalaniem ludzi to nie przesadzaj. Mojemu pradziadkowi też dokwaterowano lokatorów a resztę mieszkań, które miał w kamienicy zabrano. Takie były czasy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tomek Kwaterunek a realia PRLu IP: *.159.7.66.static.crowley.pl 08.02.10, 18:29 Moze mlodszym czytelnikom nalezy wyjasnic, iz mieszkania kwaterunkowe dostawali nie tylko "komunisci i ormowcy", ale nauczyciele, lekarze, piekarze, robotnicy i wielu innych zwyczajnych i uczciwych ludzi. Nikt ich o zdanie nie pytal, ani sie do nich nie dostosowywal, dostawli przydzial i juz. Ludzie Ci zyli wowczas w innych realiach, nie bedac w stanie przewidziec ze za 40 lat powroca dawni wlasciciele a oni zostana nazwani "zlodziejami" i "niechacianymi goscmi". Ze pojawia sie kredyty komercyjne, obrot wolnorynkowy nieruchomosciami itp. Cieszyli sie ze swojego m4, uczciwie pracujac, placac czynsz, dbajac o zajmowane lokale. Teraz wywraca im sie cale zycie, a mlodsze pokolenie proponuje im branie kredytow, zaczecie wszystkiego od nowa, zapominajac calkowice ze Ci ludzie wypracowali juz swoim zyciem dorobek tego panstwa (jakim by ono nie bylo zlym, czerownym, komuszym itp). Sila panstwa jest szacunek mlodego pokolenia do satrszego, rowniez w sensie ekonomiczym. Moze kiedys mlodzi beda w stanie zrozumiec ze tez beda starzy, zdezorientowani i pozostawieni na laske innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl Re: Kwaterunek a realia PRLu IP: *.acn.waw.pl 08.02.10, 18:38 tym młodszym czytelnikom trzeba też wyjaśnić, że od 20 lat wiadomo było że lokale kwaterunkowe będą zwracane własćicielom i że muszą sobie zapewnić inne mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Obserwator Re: Kwaterunek a realia PRLu IP: 94.75.89.* 09.02.10, 14:36 od 20 lat wiadomo > było że lokale kwaterunkowe będą zwracane własćicielom i że muszą > sobie zapewnić inne mieszkania To półprawda. Czyli 1) prawda co do budynków przejętych w przymusowy zarząd państwowy Odpowiedz Link Zgłoś
gszatek Re: Kwaterunek a realia PRLu 09.02.10, 23:28 Obserwatorze, Ci którzy odzyskali te kamienice przejęli umowy zawierane przez gminy - taka cesja jest jak najbardziej dopuszczalna - nikt jednak lokatorom nie mógł i nigdy im nie gwarantował że czynsze zawsze będą na minimalnym poziomie i ich niepłacenie nie będzie prowadziło do unieważnienia takiej umowy bo to właśnie byłoby niemoralne i bezprawne Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Re: Kwaterunek a realia PRLu 09.02.10, 10:10 Gość portalu: Tomek napisał(a): > Moze mlodszym czytelnikom nalezy wyjasnic, iz mieszkania > kwaterunkowe dostawali nie tylko "komunisci i ormowcy", ale > nauczyciele, lekarze, piekarze, robotnicy i wielu innych zwyczajnych > i uczciwych ludzi. (...) Dokładnie tak - nareszcie jakaś konstruktywna i mądra wypowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wwl wiemy, wiemy IP: *.acn.waw.pl 09.02.10, 14:39 cała czołowka pochodu 1- maja Odpowiedz Link Zgłoś
gszatek Re: Kwaterunek a realia PRLu 09.02.10, 23:22 nie tylko ale w pierwszej kolejności piekarze - bardzo rzadko niech starsi czytelnicy trzymają się faktów proszę... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: DeLokator Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą IP: 94.75.89.* 09.02.10, 11:19 "W decyzji o zwrocie nieruchomości jest mowa o tym, że właściciel jest stroną najmu - wyjaśnia Dariusz Bieda, rzecznik Zakładu Gospodarowania Nieruchomościami na Mokotowie". Panie rzeczniku, uprzejmie informuję, że: 1) Nie istnieje coś takiego jak decyzja o zwrocie nieruchomości, jeśli dotyczy ona nieruchomości "dekretowej" [a o taką tu chodzi]. 2) Żadna decyzja administracyjna nie może określać stron umów najmu. Jeśli Pan rzecznik tego nie wie, to jakim sposobem został Pan rzecznikiem, Panie Bieda?... Ja się tego nawet nie domyślam. Odpowiedz Link Zgłoś
dcio Re: Sprzedali lokatorkę razem z kamienicą 09.02.10, 13:17 Koszt wynajacia takiego mieszkania w Warszawie to 1500 zl miesiecznie, to juz proponuje by zrobic losowanie kto bedzie placil 1500 zl miesiecznie a kto 800 tak bedzie sprawiedliwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
kamilo_82 Z b a n o w a ć j a b c o k a !!!!!! 10.02.10, 12:15 już ktoś wcześniej poddał dobry pomysł zlekceważenia tego trolla, który tylko obraża innych, nie podaje argumentów, nie cytuje fragmentów postów na które odpowiada. Jego poziom mówi sam za siebie, więc niech się udławi tym swoim jadem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jabcokwybranych Re: Z b a n o w a ć j a b c o k a ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.10, 21:03 większość Twoich postów to bezprecedensowy przykład kretynizmów - nie można tego cytować bo jeszcze mi ktoś takie bzdury kiedyś przypisze Odpowiedz Link Zgłoś