Dodaj do ulubionych

Nie płać mandatu, bo się kiedyś przedawni?

25.10.10, 15:20
dla mnie jest to niepojęte!

bezprawie totalne w Polsce, łamiesz prawo i nie płacisz mandatów, nie płacisz, nie płacisz i nigdy nie zapłacisz, masz gdzieś, bo i tak po 5ciu latach się przedawni...

dla mnie bezsens prawny, kto wymyślił te przedawnienia? czy jesteśmy tak bogatym państwem, żeby sobie na przedawnienia pozwalać?

to tak odnośnie głośnych w ostatnich dniach informacji o przedawnionych mandatach...
do jasnej ciasnej, gdzie były urzędy, wezwania do zapłat w ciągu tych pięciu, sześciu lat? dlaczego urzędy nie blokują kont, nie wysyłają komorników, nie ściągają należnych im pieniędzy?

jestem za tym, aby każdy, kto łamie prawo nawet złym parkowaniem za to zapłacił, czy od razu, czy za 5 lat, ale zapłacił, najlepiej z odsetkami, może wówczas w Polsce byłoby ciut lepiej?

czy przedawniają się zaległe alimenty? niewypłacone świadczenia, ubezpieczenia, niezwrócone pożyczki?

dlaczego tak się dzieje? i kto to wymyślił i po co?

czy ci, którzy unikają płacenia, darowaliby długi swoim wierzycielom? oj, wątpię...

Obserwuj wątek
    • f.l.y Re: Nie płać mandatu, bo się kiedyś przedawni? 25.10.10, 15:23
      a tak na marginesie: przypomniała mi się sprawa sprzed paru lat, pokazywana w tv, gdzie babcia wychowująca samotnie wnuczkę miała dług w spółdzielni coś ok 2.000 pln, spłacała ile mogła, ale nasze kochane Państwo odebrało jej wnuczkę i umieściło w domu dziecka...

paranoja jakaś...
    • Gość: kixx Re: Nie płać mandatu, bo się kiedyś przedawni? IP: *.acn.waw.pl 25.10.10, 16:09
      Ty nie miej pretensji do Panstwa i przedawnien
      ty miej pretensje do Panstwa oraz do urzednikow,ze nagrody biora za pierdzenie w stolek

ps.tak,roszczenia z tytulu nesplaconej pozyczki ,podatkow,skladek i swiadczen tez sie przedawniaja
    • Gość: xxx Re: Nie płać mandatu, bo się kiedyś przedawni? IP: *.acn.waw.pl 25.10.10, 20:18
      Oczywiście, ja nigdy nie płacę mandatów, zwłaszcza za parkowanie. Wszystkie się przedawniają a to państwo może mi skoczyć na puklerz.
    • Gość: gość Re: Nie płać mandatu, bo się kiedyś przedawni? IP: 77.236.28.* 29.10.10, 21:58
      Bredzisz...
      mandaty po 2 latach, podatki po 5, zus po 10 od momentu wszczęcia postepowania egzekucyjnego.
      Ale jak nie masz firmy to zabiora ci z podatków :):)
      • a_weasley Terminy przedawnienia 27.05.13, 19:58
        Gość portalu: gość napisał(a):

> Bredzisz...
        > mandaty po 2 latach,

Mandat - nie.
        Przedawnienie karalności wykroczenia - rok, a jeśli przed upływem roku wszczęto postępowanie - dwa lata. Od dokonania wykroczenia.
        Przedawnienie orzeczonej kary - trzy lata od uprawomocnienia (czyli w przypadku mandatu - od jego przyjęcia).
    • tomekwwa Re: Nie płać mandatu, bo się kiedyś przedawni? 31.10.10, 18:04
      Przedawniają się z bardzo prostego powodu. Bo jeśli nie, to po 73 latach, ktoś może Ci przysłać papier, że w 1923 roku parkowałaś dyliżans na rogu marszałkowskiej i jerozolimskich i należy się za to z odsetkami 23 miliony złotych do zapłaty. I według Twojej teorii wchodzi komornik i Ty stajesz się bezdomnym śmieciem, bez szans do obrony.
    • dorsai68 Błędne rozumowanie, wynikające ze złych założeń. 01.11.10, 11:33
      Wszelkie roszczenia ulegają przedawnieniu po pewnym czasie. Nie jest to, wbrew pozorom bezprawie. Oczywiście, nie jest winą wierzyciela, że dłużnik nie płaci, jednak po stronie wierzyciela są mechanizmy i przepisy umożliwiające skuteczną egzekucję zadłużenia. Jedyne, co ZDM musiał zrobić, to wszcząć postępowanie egzekucyjne i konsekwentnie przeprowadzić procedurę odzyskania długu.
      Jeśli więc można i należy piętnować ludzi unikających płacenia zobowiązań, to w równym stopniu należy wyciągnąć konsekwencje zawodowe i finansowe wobec odpowiedzialnych za to, że zobowiązania te uległy przedawnieniu.
      • Gość: Prezydent Re: Błędne rozumowanie, wynikające ze złych założ IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.10, 15:24
        Ale Baran Jesteś , Zachowujesz Się Jak Ścinana Owca , Która Krzyczy Żeby Innych Też Ścięto , Co Ci Do Tego , Że Ktoś Nie Płaci Jego Sprawa , Ja Jeżdzę Tak , Że Nie Dostaję Mandatów , Tobie Też To Polecam ... Weź Lepiej Napisz Coś Na Temat Akcyzy I Ceny Paliwa To Przysłużysz Się Rodakom Bo Mnie Się Wydaje , Że My Mandaty Już Płacimy Na Stacji Paliw ... Pozdrawiam Wszystkich Porządnych Kierowców :-)
        • Gość: marti To raczej ZDM powinien zapłacić kierowcom IP: 178.73.49.* 01.11.10, 20:04
          odszkodowania za dziury, nieskoordynowane światła, absurdy w oznakowaniu, szkodnictowo i bajzel jakie uprawia w tym mieście.
        • dorsai68 i kto tu jest baran? 02.11.10, 10:24
          Ja bo napisałem, co napisałem, czy ty, mający problem ze zrozumieniem, prostego wszak, tekstu?
    • Gość: ja Re: Nie płać mandatu, bo się kiedyś przedawni? IP: *.play-internet.pl 25.05.13, 17:43
      ta wypowiedz pisal chyba jakis zyd z PO ... jak macie barany za duzo to nie odbierajcie nam... po to jest przedawnienie zeby z niego kozystac... wierzyciel ma okreslony czas zeby cokolwiek zrobic w kwestii odzyskania dlugu wiec albo cos robi albo nara...
    • a_weasley Wszystko się kiedyś przedawni 27.05.13, 20:08
      Jedyne, co się nie przedawnia, to zbrodnie wojenne i zbrodnie przeciwko ludzkości.
      Przedawnia się karalność zabójstwa (30 lat, czyli można się teraz publicznie przyznać, że ciocię zmarłą w 1982 r. się faktycznie otruło, i żaden sąd nie ma prawa złego słowa powiedzieć). Przedawnia się orzeczona a nie wykonana kara za zabójstwo (też po 30 latach).

> dla mnie bezsens prawny, kto wymyślił te przedawnienia?

Starożytni Rzymianie. Chyba że i oni od kogoś ściągali.

> niezwrócone pożyczki?

Przedawniają się po 10 latach. Świadczenia okresowe (alimenty, czynsze, rachunki za telefon itp.) - po 3 latach. Z tym że jeśli ktoś wcześniej wniósł sprawę do sądu, to to przerywa termin i zabawa zaczyna się od początku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka