Dodaj do ulubionych

Warszawskie synagogi

IP: *.chello.pl 21.02.02, 17:55
Bardzo ciekawi mnie temat warszawskich bóżnic. Czytałem, iż w miejscu
dzisiejszego Błękitnego Wieżowca (ul. Tłomackie) mieściła się ogromna świątynia
obrzadku reformowanego, wybudowana pod koniec XIX wieku ze składek gminy
żydowskiej. Do dzisiaj zachowała się niestety tylko jedna synagoga - Izaaka i
Ryfki Nożyków (jeśli mnie pamięć nie myli) przy pl. Grzybowskim. Czy
orientujecie się może gdzie jeszcze w Warszawie znajdowały się żydowskie domy
modlitwy. Słyszałem jeszcze o jakiejś synagodze przy dzisiejszej ulicy Dzikiej,
ale to nic pewnego...
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • Gość: RAS Re: Warszawskie synagogi IP: *.astercity.net / 10.131.130.* 21.02.02, 18:35
      Jakas Bozica byla chyba na Pradze, w okolicach bazaru Rozyckiego. Sam jestem
      ciekaw gdzie byly ynagogi, zwlaszcz na Woli, w okolicach danego getta.
      • Gość: jacek Re: Warszawskie synagogi IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 21.02.02, 21:22
        Synagog oraz domów modlitwy w Warszawie przedwojennej było ponad siedemset.
        Często były to klitki w kamienicach mało mające wspólnego ze wspaniałością
        Wielkiej Synagogi. Parę informacji można znaleźć na stronie:
        poznajkraj.pl/index.php?skrypt=opis&id=345
        Pozdrawiam.
    • Gość: RyszardM Re: Warszawskie synagogi IP: *.chello.pl 21.02.02, 23:19
      1) Synagoga na Pradze stala na placu u zbiegu Jagiellonskiej i Klopotowskiego.
      Zbudowana zostala w 1840 - przetrwala wojne, zostala zburzona po niej. W jednej
      z ksiazek mam niezle zdjecie - moge zeskanowac jesli ktos sobie zyczy.
      2) Wielka Synagoga na Tlumackiem - tam gdzie teraz Blekitny Wiezowiec -
      zbudowana 1875-77. W ramach autoreklamy zapraszam na stronę:
      www.misie.waw.pl/warszawa .
      3) Synagoga przy cmentarzu żydowskim przy Okopowej - zbudowana 1877. Jest o
      niej strona www.jewishcem.waw.pl
      4) Synagoga Nozyków - 1898-1902 przy placu Grzybowskim - jedyna (?) obecnie
      istniejąca.

Wedlug Encyklopedii W-wy - w 1926 roku w mieście było 450 synagog (i bożnic) -
      często lokowanych w odnajętych pomieszczeniach.
      • freemason Re: Warszawskie synagogi 22.02.02, 17:28
        Wiem, byłem, widziałem - bardzo mi się spodobała (Twoja strona oczywiście;-)
    • kasia-s Re: Warszawskie synagogi 22.02.02, 10:05
      Na pewno dom modlitwy był gdzieś na Pradze, kilka lat temu Gazeta pisała o
      odkryciu jego pozostałości na jednym z podwórek praskich, nie pamiętam gdzie
      ale myślę, że w katalogu Gazety znajdziesz ten tekst.
    • tomasz.urzykowski Re: Warszawskie synagogi 22.02.02, 14:22
      W międzywojennej Warszawie było kilkaset (większość źródeł podaje ponad 400) żydowskich
      domów modlitwy. Większość z nich to niewielkie prywatne modlitewnie, mieszczące się w
      parterach lub na pierwszych piętrach domów mieszkalnych. Na lewym brzegu Wisły najważniejszym
      miejscem kultu starozakonnych była Wielka Synagoga na Tłomackiem, po praskiej stronie rzeki tę
      rolę pełniła okrągła synagoga u zbiegu dzisiejszych ulic Jagiellońskiej i ks. Kłopotowskiego.
      Powstała w 1840 r. Ufundował ją finansista i filantrop Ber Sonnenberg. Zdaniem historyka
      architektury Jarosława Zielińskiego była najstarszym znanym z wyglądu obiektem tego typu w
      Warszawie. Żydowska społeczność Pragi zamówiła jej projekt u architekta Józefa Lessla, który
      wówczas stawiał w pobliżu wysoką wieżę remizy strażackiej. Nieduża budowla w stylu
      klasycystycznym miała formę rotundy z czterema wejściami od czterech stron świata. Podczas
      ostatniej wojny synagoga została uszkodzona, a po wojnie - w 1955 r. - bezmyślnie rozebrana. Z jej
      gruzów usypano kopiec na znajdującym się dziś w tym miejscu placu zabaw. W zimie dzieci zjeżdżają
      z tej górki na sankach.
      W ostatnich latach odkryto w Warszawie kilka obiektów związanych z kultem religijnym
      starozakonnych. Podczas budowy kompleksu bloków przy ul. Żelaznej (róg Łuckiej) natrafiono na
      resztki domu studiów religijnych cadyka Altera. Teraz są one odrestaurowane i zabezpieczone. Stoją
      na podwórku kompleksu mieszkalnego.
      Z kolei na Pradze odnaleziono relikty istniejących tu do 1940 r. prywatnych bóżnic. W
      marcu 1996 r. dwaj społecznicy - Janusz Sujecki i Jarosław Zieliński - odsłonili kultowe malowidła
      w jednym z pomieszczeń przylegającej do bazaru Rózyckiego oficyny przy Targowej 50/52.
      Polichromie przedstawiają znaki zodiaku, grób Racheli w Betlejem oraz Żydów modlących się pod
      Ścianą Płaczu. Hebrajski napis informuje, że jest to dar synów Dawida Grinsztajna z roku 5694 (czyli
      1934). Trzy lata później w sąsiedniej sali wyszły spod tynku malowidła o podobnej treści. Można
      przypuszczać, że jedno pomieszczenie przeznaczone było dla mężczyzn, drugie dla kobiet.
      Latem 2000 r. Janusz Sujecki odkrył ślady następnej modlitewni w oficynie kamienicy przy
      Ząbkowskiej 11, gdzie do niedawna działał warsztat stolarski.
      Kilka tygodni temu lokale przy Targowej i Ząbkowskiej wynajęła od dzielnicy Fundacja Cmentarza
      Żydowskiego �Gęsia�. Po remoncie zamierza ulokować tu bibliotekę judaistyczną (Ząbkowska 11)
      oraz bóżnicę i niewielkie muzeum (Targowa 50/52).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka