Gość: otto777 IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.07.01, 15:59 Czy wiecie gdzie znajduje się Bielsko? Czy podoba się Wam? Co o nim myślicie? Czekam na odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: aaa Re: Bielsko- Biała IP: 217.153.88.* 18.07.01, 16:10 Bielsko to chyba przedmieście Białej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto777 Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.07.01, 20:59 Masz szczęście, wrzesień już nie długo, zacznił uczyć się geografii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AZ Re: Bielsko- Biała IP: 194.180.104.* 18.07.01, 16:18 Mile miasto z ciekawa historia (np.Galicja,architektura,przemysl), swietna okolica (turystyka). Roznice (wytlumaczalne historycznie) miedzy Bielskiem a Biala. Ludnosc, co do pochodzenia, bardzo "przemieszana" - o ile wiem pierwszy raz po II.Wojnie. Drugi raz: naplyw z powodu fabryki samochodow. Dzis administracyjnie/emocjonalnie czsami "pomiedzy" Malopolska i G.Slaskiem. Sporo kryminalnych historyjek (znikajace tiry z alkoholem, papierosami). Czy Bolek i Lolek nie pochodza z BB ? Slowem: prowincja kraju bialego orla, ale nie najgorsza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto777 Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.07.01, 20:57 Prowincja to może dla warszawiaka, ale duzo wiesz. Zadałem to pytanie poniewarz większość Warszawiaków nie wie gdzie jest Bielsko, Cieszyn, Skoczów. A rekordzista nie wiedział gdzie są Katowice!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krecha Re: Bielsko- Biała IP: *.hwr.arizona.edu 19.07.01, 03:37 Ostroznie z takimi uogolnieniami, ze "wiekszosc" nie wie. A Ty skad wiesz, ze ta wiekszosc nie wie? Oparles to na badaniach statystycznych? Czy moze "samo" tak sie napisalo? Ja jestem z W-wy, mieszkam od wielu lat za granica, a ciagle wiem gdzie sa wszystkie te miejscowosci, ktore wymieniles(as). I jeszcze Wisla, i Istebna, i Koniakow, i Czeski Cieszyn, i duzo innych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otto777 Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.07.01, 12:05 Przepraszam jeżeli uraziłem. Oparłem się na badaniach. Dwa lata temu kolega pojechał na wakacje zwiedzać Warszawe, i zaczęto go pytać z jakiego miasta pochodzi. Nie wiedzieli gdzie jest Godziska (okolice Szczyrku). I podawał następne miasta.Wiekszośc jak się dowiedziała że to okolice Katowic,to potrafiła określić że to płd. Polska. Jedna napotkana osoba (powiedział że ma wyższe wykształcenie) nie wiedział gdzie są Katowice i pytał o jakieś większe miasto. To na tyle. Pozdrowienia dla Arizony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Bielsko- Biała IP: 192.160.110.* 19.07.01, 12:39 a gdzie się znajduje warszawa? to chyba gdzieś w Płn Karolinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pafik Re: Bielsko- Biała IP: 216.104.228.* 19.07.01, 12:55 Gość portalu: otto777 napisał(a): > Nie wiedzieli gdzie jest Godziska (okolice Szczyrku). A nie chodzi czasem o Godziszke? Niedaleko Lipowej? :) Pozdrowienia z Wrocka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirek Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 23:41 Gość portalu: otto777 napisał(a): > Przepraszam jeżeli uraziłem. Oparłem się na badaniach. Dwa lata temu kolega > pojechał na wakacje zwiedzać Warszawe, i zaczęto go pytać z jakiego miasta > pochodzi. Nie wiedzieli gdzie jest Godziska (okolice Szczyrku). I podawał > następne miasta.Wiekszośc jak się dowiedziała że to okolice Katowic,to > potrafiła określić że to płd. Polska. Jedna napotkana osoba (powiedział że ma > wyższe wykształcenie) nie wiedział gdzie są Katowice i pytał o jakieś większe > miasto. To na tyle. > Pozdrowienia dla Arizony. otto nie osmieszaj sie . Pytajac o Godziske to i ja mieszkajac 45 lat w Bielsku-Bialej odpowiedzial bym ze nie wiem .Godziszka tak! Czy ty nie zagladajac do mapy wiesz cos o miejscowosci Skalin , gdzie ta "metropolia" ? Moze Skalin jest mniejszy od Godziszki ale ludzie lepsi . Widzisz Pafik wie ze w okolicach Lipowej jest Godziszka a do Szczyrku jeszcze trzy rzuty mokrym beretem . Otto napisal/a . > Oparłem się na badaniach. Dwa lata temu kolega pojechał na wakacje zwiedzać Warszawe, i zaczęto go pytać z jakiego miasta pochodzi. Nie wiedzieli gdzie jest Godziska (okolice Szczyrku). I podawał następne miasta. Szkoda ze nie zapytal o Kozy , Bujakow ,Jaworze,Meszna,Bestwina itd. itd Proponuje powtorzyc badanie !!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ottto777 Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.07.01, 15:53 Czy wiecie gdzie są Kozy???? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x7 Re: Bielsko- Biała IP: *.pl 01.08.01, 02:57 Gość portalu: ottto777 napisał(a): > Czy wiecie gdzie są Kozy???? w nosie? Odpowiedz Link Zgłoś