Dodaj do ulubionych

Bielsko- Biała

IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.07.01, 15:59
Czy wiecie gdzie znajduje się Bielsko? Czy podoba się Wam? Co o nim myślicie?
Czekam na odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • Gość: aaa Re: Bielsko- Biała IP: 217.153.88.* 18.07.01, 16:10
      Bielsko to chyba przedmieście Białej
      • Gość: otto777 Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.07.01, 20:59
        Masz szczęście, wrzesień już nie długo, zacznił uczyć się geografii.
    • Gość: AZ Re: Bielsko- Biała IP: 194.180.104.* 18.07.01, 16:18
      Mile miasto z ciekawa historia (np.Galicja,architektura,przemysl),
      swietna okolica (turystyka). Roznice (wytlumaczalne historycznie) miedzy
      Bielskiem a Biala. Ludnosc, co do pochodzenia, bardzo "przemieszana" - o ile
      wiem pierwszy raz po II.Wojnie. Drugi raz: naplyw z powodu fabryki samochodow.
      Dzis administracyjnie/emocjonalnie czsami "pomiedzy" Malopolska i G.Slaskiem.
      Sporo kryminalnych historyjek (znikajace tiry z alkoholem, papierosami).
      Czy Bolek i Lolek nie pochodza z BB ? Slowem: prowincja kraju bialego orla,
      ale nie najgorsza.

• Gość: otto777 Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 18.07.01, 20:57
        Prowincja to może dla warszawiaka, ale duzo wiesz. Zadałem to pytanie poniewarz
        większość Warszawiaków nie wie gdzie jest Bielsko, Cieszyn, Skoczów. A
        rekordzista nie wiedział gdzie są Katowice!!!!!!
        • Gość: krecha Re: Bielsko- Biała IP: *.hwr.arizona.edu 19.07.01, 03:37
          Ostroznie z takimi uogolnieniami, ze "wiekszosc" nie wie. A Ty skad wiesz, ze
          ta wiekszosc nie wie? Oparles to na badaniach statystycznych?
          Czy moze "samo" tak sie napisalo?

Ja jestem z W-wy, mieszkam od wielu lat za granica, a ciagle wiem gdzie sa wszystkie
          te miejscowosci, ktore wymieniles(as). I jeszcze Wisla, i Istebna, i Koniakow, i Czeski
          Cieszyn, i duzo innych.

• Gość: otto777 Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.07.01, 12:05
            Przepraszam jeżeli uraziłem. Oparłem się na badaniach. Dwa lata temu kolega
            pojechał na wakacje zwiedzać Warszawe, i zaczęto go pytać z jakiego miasta
            pochodzi. Nie wiedzieli gdzie jest Godziska (okolice Szczyrku). I podawał
            następne miasta.Wiekszośc jak się dowiedziała że to okolice Katowic,to
            potrafiła określić że to płd. Polska. Jedna napotkana osoba (powiedział że ma
            wyższe wykształcenie) nie wiedział gdzie są Katowice i pytał o jakieś większe
            miasto. To na tyle.
            Pozdrowienia dla Arizony.
            • Gość: emi Re: Bielsko- Biała IP: 192.160.110.* 19.07.01, 12:39
              a gdzie się znajduje warszawa? to chyba gdzieś w Płn Karolinie
            • Gość: Pafik Re: Bielsko- Biała IP: 216.104.228.* 19.07.01, 12:55
              Gość portalu: otto777 napisał(a):

> Nie wiedzieli gdzie jest Godziska (okolice Szczyrku).

A nie chodzi czasem o Godziszke? Niedaleko Lipowej? :)

Pozdrowienia z Wrocka :)
            • Gość: mirek Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.sdi.tpnet.pl 19.07.01, 23:41
              Gość portalu: otto777 napisał(a):

> Przepraszam jeżeli uraziłem. Oparłem się na badaniach. Dwa lata temu kolega
              > pojechał na wakacje zwiedzać Warszawe, i zaczęto go pytać z jakiego miasta
              > pochodzi. Nie wiedzieli gdzie jest Godziska (okolice Szczyrku). I podawał
              > następne miasta.Wiekszośc jak się dowiedziała że to okolice Katowic,to
              > potrafiła określić że to płd. Polska. Jedna napotkana osoba (powiedział że ma
              > wyższe wykształcenie) nie wiedział gdzie są Katowice i pytał o jakieś większe
              > miasto. To na tyle.
              > Pozdrowienia dla Arizony.

otto nie osmieszaj sie . Pytajac o Godziske to i ja mieszkajac 45 lat
              w Bielsku-Bialej odpowiedzial bym ze nie wiem .Godziszka tak!
              Czy ty nie zagladajac do mapy wiesz cos o miejscowosci Skalin , gdzie
              ta "metropolia" ? Moze Skalin jest mniejszy od Godziszki ale ludzie lepsi .
              Widzisz Pafik wie ze w okolicach Lipowej jest Godziszka a do Szczyrku jeszcze
              trzy rzuty mokrym beretem .

Otto napisal/a

. > Oparłem się na badaniach. Dwa lata temu kolega pojechał na wakacje zwiedzać
              Warszawe, i zaczęto go pytać z jakiego miasta pochodzi. Nie wiedzieli gdzie jest
              Godziska (okolice Szczyrku). I podawał następne miasta.

Szkoda ze nie zapytal o Kozy , Bujakow ,Jaworze,Meszna,Bestwina itd. itd
              Proponuje powtorzyc badanie !!!!!
              Pozdrawiam

• Gość: ottto777 Re: Bielsko- Biała IP: *.bielsko.dialog.net.pl 31.07.01, 15:53
                Czy wiecie gdzie są Kozy????
                • Gość: x7 Re: Bielsko- Biała IP: *.pl 01.08.01, 02:57
                  Gość portalu: ottto777 napisał(a):

> Czy wiecie gdzie są Kozy????

w nosie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka