Dodaj do ulubionych

Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l...

IP: *.devs.futuro.pl 12.05.11, 08:49
A może skoro sprzedajemy nazwę Stadionu Narodowego to metro mogło by sprzedać nazwę stacji i zrobić Wola Park i Tesco Połczyńska?
Obserwuj wątek
    • Gość: as Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: *.146.19.133.nat.umts.dynamic.eranet.pl 12.05.11, 08:52
      jaki jest projektowany czas przejazdu z obydwu skrajnych stacji do Świetokrzyskiej?
      • parazyd A znacie imiona wszystkich 7 krasnoludków? 12.05.11, 12:33
        też nie istnieją... ale sensacja!
    • sibeliuss Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... 12.05.11, 08:53
      A czy nie można unikać nazw ulic?
      Każdy rejon ma jakąś nazwę i od niego powinna pochodzić nazwa stacji - nie Szwedzka tylko Nowa Praga, nie Księcia Janusza tylko Ulrychów.
      • dorsai68 Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna 12.05.11, 10:00
        A ja jestem wręcz odmiennego zdania. To właśnie nazwy ulic pozwalają na jednoznaczną lokalizację stacji. Odrzucona "Rembielińska" dokładniej lokalizowała niż "Bródno", podobnie większość ludzi jedzie do "Wola Parku" a nie na Ulrychów.
        Nazwa stacji, czy przystanku powinna być teraźniejsza i wskazywać z dużą dokładnością jej położenie, po to by usprawnić podróż również ludziom nie znającym miasta.
        • Gość: pawel319 Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 11:00
          no nie wiem... przyjezdni myślą np. że stacja Wilanowska położona jest na Wilanowie i jak się chcą tam dostać jadą metrem... :P
          • dorsai68 Myślą, czy myślą, że myślą? 12.05.11, 11:37
            Skoro to jest stacja "Wilanowska", a nie "Wilanów". Analogicznie jest "Ursynów" a nie "Ursynowska", prawda?
            • Gość: pm Re: Myślą, czy myślą, że myślą? IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 12.05.11, 17:24
              jestem fanem propozycji - mam nadzieję, że tylko chwilowo odrzuconej - świętokrzyska pasta. wolałbym co prawda np. świętokrzyska pasta colgate, albo świętokrzyska pasta colodent... :D

rozmarzyłem się...
              • lukasz.1978 Pasta jajeczna 13.05.11, 09:46
                > jestem fanem propozycji - mam nadzieję, że tylko chwilowo odrzuconej - świętokr
                > zyska pasta. wolałbym co prawda np. świętokrzyska pasta colgate, albo świętokrz
                > yska pasta colodent... :D
                >
                > rozmarzyłem się...

A nie lepiej pasta jajeczna?
                • Gość: pm Re: Pasta jajeczna IP: *.rtr.net.icm.edu.pl 16.05.11, 16:35
                  ach! zdecydowanie lepiej! a najlepiej tak: świętokrzyska-pasta jajeczna colodent!
                  • Gość: weww Re: Pasta jajeczna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 09:21
                    A nie prościej Majonez Kielecki?
      • Gość: ami Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.acn.waw.pl 12.05.11, 10:18
        Ulrychów cieżko wypowiedzieć, nie brzmi dobrze
      • Gość: Serioza Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.acn.waw.pl 12.05.11, 10:39
        Jaki Ulrychów i Księcia Janusza? KOŁO jak już!!!!!!!!!!!
      • Gość: 100% Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.11, 11:52
        10000000000% racji - nazwa pojedyńczej ulicy zawsze może ulec zmianie, zresztą metro to nie tramwaj i nie można jego przystanków tak samo kategoryzować. Metro obsługuje nie ulice, a całe rejony, z których do metra dowożeni są pasażerowie poprzez MZA lub MZT. Tak więc nazwa Bródno jak najbardziej ok, Świetokrzyska już i tak istnieje, ale reszta to jakas pomyłka...
      • zstrucki Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna 12.05.11, 20:50
        W pełni się zgadzam! Szczególnie w mieście, gdzie lokalne tradycje i podziały są słabo wykształcone, warto je w ten sposób wspierać. Ursynów jest najlepszym przykładem, że nazwy stacji mogą po prostu zostać przyjęte jako ważny element lokalnej identyfikacji. Nawet, jeżeli Kabaty były trochę gdzie indziej, niż są dzisiaj.
        • Gość: Mirek Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.sub-97-224-232.myvzw.com 13.05.11, 23:54
          > W pełni się zgadzam! Szczególnie w mieście, gdzie lokalne tradycje i podziały s
          > ą słabo wykształcone, warto je w ten sposób wspierać
          Nie bardzo rozumiem skad to przekonanie. Tam gdzie ja sie wychowywalem, na starym Targowku Fabrycznym, jest jedna parafia, jedna szkola podstawowa a jednak podzial na okolice byl dosc silny i bylo ich tam kilka. No, ale to byla dosyc jednolita i zasiedziala spolecznosc, i dzialo sie to w okresie przed upadkiem komuny, gdzie istnialy ograniczenia meldunkowe. Teraz duzy naplyw ludnosci stwarza potrzebe stworzenia wiezi nowej ludnosci z miastem, wiec korzystanie z nazw okolic jest pewnie nieglupim pomyslem. Ulrychow tak, "Wola Park" nie, m.in. dlatego ze to miejsce moze zostac zawsze sprzedane i zmienic nazwe, a takze dlatego ze ten potworek jezykowy moim zdaniem nie powinien byc promowany w oficjalnym nazewnictwie miasta.
          • zstrucki Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna 14.05.11, 21:56
            Różnimy się trochę w ocenie, ale zgadzamy co do meritum: że nazwy stacji to powinny być nazwy okolic, osiedli, a nie ulic.
            • aegis_of_heart Eee tam. 17.05.11, 10:50
              Wszystko fajnie, a co kiedy stacja stoi na granicy dzielnic czy osiedli - co jest naturalne w bieda-Warszawie, gdzie stacje buduje się w ciągu głównych ulic?

Wtedy będziesz się posuwał do takiej twórczości jak przy pierwszej nitce, gdzie nazwy wybierano arbitralnie, albo przy widzimisiowato wykonanym systemie MSI?

Moim zdaniem nic na siłę - jeśli stacja faktycznie leży w np. sercu osiedla, to można ją tak nazwać. Jeśli jednak tak nie jest, lepiej skorzystać z nazwy charakterystycznego punktu w danym miejscu (np. Dworzec Wileński, Dworzec Gdański czy nawet nazwa centrum handlowego) czy nazwy ulicy. To ostatnie to smutna ostateczność, ale jednak lepsze to niż fałszowanie geografii zdupnymi nazwami stacji, które z układem osiedli nie mają wiele wspólnego.
              • Gość: Mirek Re: Eee tam. IP: *.sub-70-218-117.myvzw.com 17.05.11, 22:07
                Oczywiscie ze nie mozna nic na sille, choc historia pokazuje ze nawet nazwy dworcow (np. Poludniowy), nie mowiac juz o centrach handlowych (np. dawna siec PDT-ow w Warszawie) sa dosc niestale, a rejony miasta swoje nazwy utrzymuja przez stulecia. Tam gdzie najprostszym rozwiazaniem jest uzycie nazwy rejonu, tam nalezy go uzyc, tam gdzie bardziej logicznym jest uzycie nazwy placu czy miejsca, tam nie widze powodu dlaczego tego nie robic.Moim zdaniem nalezy jednak unikac nazw dlugich i nazw nieprecyzyjnych tak jak np, stacja "Pulaska", bo ta ulica jest zbyt dluga by na podstawie nazwy latwo okreslic miejsce gdzie sie znajduje
    • Gość: czarny kołnierzyk Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.11, 08:53
      Spoko, to jeszcze 25 lat i przejedziemy się z Bródna na Bemowo.
    • Gość: c Radna Junkers musi być niepocieszona IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 09:01
      Nigdzie nie dowalono 'żołnierzy popapranych'?
      Ewidentnie pani radna ćpała pigułki (baczność) Prezesa (spocznij) i zaliczyła głęboki, kolorowy odjazd.
      Tylko to może usprawiedliwać te w miarę sensownie brzmiące nazwy.
      • Gość: c sibeliuss - tak IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 09:06
        I hej, kolega sibeliuss słusznie gada. Nazwy obszarów są lepsze niż ulice. Czymkolwiek jest ten 'Ulrychów'.
        Czy radna Junkers-Johann mogłaby się pochylić nad postem marnego forumowicza i wypowiedzieć dlaczego nie mamy tu 'żołnierzy popapranych'?
        • Gość: Squarito Re: sibeliuss - tak IP: 193.105.122.* 12.05.11, 09:44
          No właśnie... "czymkolwiek jest ten Ulrychów"... Hmmm... A ja myślę, że po co nadawać nazwy, których nikt nie będzie potrafił zlokalizować? Nazwy ulic są dużo łatwiej rozpoznawalne i dokładniejsze w lokalizacji niż nazwy dzielnic.

A poza tym przy okazji Twojego postu wychodzi polska natura: nadali stacjom nazwy ulic - pojawia się biadolenie czemu nie użyto nazw dzielnic. Użyto by nazw dzielnic - pojawiłoby się narzekanie czemu nie użyto nazw ulic. Polakowi zawsze źle...
          • Gość: don Re: sibeliuss - tak IP: 80.50.126.* 12.05.11, 09:53
            Gość portalu: Squarito napisał(a):
            > No właśnie... "czymkolwiek jest ten Ulrychów"... Hmmm... A ja myślę, że po co n
            > adawać nazwy, których nikt nie będzie potrafił zlokalizować? Nazwy ulic są dużo
            > łatwiej rozpoznawalne i dokładniejsze w lokalizacji niż nazwy dzielnic.

Ulrychów, Koło czy Górce są tym dla Woli czy Bemowa, czym są Stokłosy czy Natolin dla Ursynowa!
            Dzięki metru więcej ludzi dowiaduje się, jak nazywały się te obszary, gdy były jeszcze wioskami podwarszawskimi.
            • sibeliuss Re: sibeliuss - tak 12.05.11, 09:55
              Dokładnie tak.
              • dorsai68 A tam. 12.05.11, 10:06
                Nazwa stacji ma być użyteczna i pozwalać na łatwe ustalenie jej lokalizacji, a nie uczyć historii miasta.
                Ludzie jeżdżą do Wola Parku, na Połczyńską, Lazurową czy Powstańców Śląskich. Chcą dotrzeć do konkretnego punktu, a nie obszaru.
                • jhbsk Re: A tam. 12.05.11, 10:14
                  Biorąc pod uwagę długość Powstańców Śląskich to taka nazwa będzie wprowadzać w błąd. Nazwy osiedli są konkretne i jednoznacznie lokalizują stację.
                  • dorsai68 Re: A tam. 12.05.11, 10:51
                    Ne upieram się, ze to musi być akurat Powstańców Śl. Zwracam jedynie uwagę, że stacja jest "punktem", a więc nazwę powinna mieć punktową. Niech to będzie np. "Ratusz Bemowo". Znam sporo ludzi, którzy do dziś gubią się na ursynowskiej części pierwszej nitki.

Nie każdy, zwłaszcza odwiedzający Warszawę, zna miasto na tyle, by wiedzieć, że do Wola Parku dostanie się ze stacji Ulrychów, a na Belgradzką ze stacji Natolin. I nawet plany miasta na stacjach mu nie pomogą, bo ich szczegółowość jest marna.
                    • Gość: c Nazwa stacji ma być użyteczna IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 11:46
                      Nazwa obszaru 1, nazwa ulicy 2

o 'Ulrychów' nie będziemy tu rozmawiać. Nie znam, nie istnieje takie miejsce. NIE ISTNIEJE!(kropka.)
                      Koło - tak, słyszałem, odwiedziłem raz fajny bazar
                      Górce - byłem tam kiedyś, chyba

To pisałem ja, wolak którego przemeldowano (ale brzydkie słowo) znienacka na bemowo-yelonky
                      powtarzam: NIE ISTNIEJE
                      • Gość: don Re: Nazwa stacji ma być użyteczna IP: 80.50.126.* 12.05.11, 12:31
                        > o 'Ulrychów' nie będziemy tu rozmawiać. Nie znam, nie istnieje takie miejsce. N
                        > IE ISTNIEJE!(kropka.)
                        > Koło - tak, słyszałem, odwiedziłem raz fajny bazar
                        > Górce - byłem tam kiedyś, chyba
                        >
                        > To pisałem ja, wolak którego przemeldowano (ale brzydkie słowo) znienacka na be
                        > mowo-yelonky
                        > powtarzam: NIE ISTNIEJE

Proszę, nie ośmieszaj się, jeśli mieszkasz na Jelonkach i nie wiesz, czy byłeś na Górce. Z domu nie wychodzisz?
                        A Ulrychów istnieje zarówno jako obszar dzielnicy Woli oraz jest taka ulica między Księcia Janusza a Wola Parkiem.
                        Zresztą odwaliłem za Ciebie robotę:
                        upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/PL_warszawa_wola_plan_ulrych%C3%B3w.svg
                        A o to przykład takiej tablicy miejskiej, choć ul. Znana nie mieści się na Ulrychowie: lh6.ggpht.com/_Em2m--XnbvI/S7EgwCi8B2I/AAAAAAAA3TM/0oKInXb8XJw/s640/P2220595.JPG
                        • Gość: c Olga Johann - nie odbieram listów IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 14:45
                          Proszę Cię, jestem gotów ośmieszyć się na największym pożliwym poziomie. Tylko rozmawiajmy tu i teraz o nazwach.
                          Pani radna Olga Johann (ojohann@radny.um.warszawa.pl) Mail quota exceeded nie odbiera swojej poczty. Sądząc po przepełnieniu skrzynki, pani olga sra na swoich wyborców. Mocno i z szerokim rozbryzgiem.

+_
                          +
                          _

Mail Delivery System to me

show details 1:44 PM (58 minutes ago)

- Show quoted text -

Final-Recipient: rfc822; ojohann@radny.um.warszawa.pl
                          Original-Recipient: rfc822;ojohann@radny.um.warszawa.pl
                          Action: failed
                          Status: 5.7.1
                          Diagnostic-Code: x-unix; Mail quota exceeded

--------
                          • Gość: Mirek Re: Olga Johann - nie odbieram listów IP: *.sub-97-224-79.myvzw.com 14.05.11, 06:37
                            z tresci twojej wypowiedzi > Pani radna Olga Johann (ojohann@radny.um.warszawa.pl) Mail quota exceede
                            > d nie odbiera swojej poczty. Sądząc po przepełnieniu skrzynki, pani olga sra na
                            > swoich wyborców. Mocno i z szerokim rozbryzgiem.
                            Sadzac z tresci twojej wypowiedzi pracujesz w kanalizacji i lubujesz sie w ich zawartosci, ale mozesz raczylbys zwrocic uwage na tych z nas ktorzy nie znajduja sie na tak niskim poziomie i odbieraja twoja wypowiedz jako cos przynajmniej smierdzacego...
                            A to ze skrzynka jest przepelniona moze wynikac z wielu przyczyn, np. moze jej wlasciwielka byc w podrozy, chora lub zwyczajnie miec w danym dniu wiecej poczty lub ustawienia servera nie wykasowuja starszej poczty a cala poczta jest przechowywana na serverze ktorego administrator nie raczy odpowiednio ustawic systemu. W koncu tzw. "storage space" jest w dzisiejszych czasach na tyle tania ze to nie powinno byc problemem. Z drugiej strony przypomina mi sie sytuacja kiedy w mojej firmie nagle zaczelismy otrzymywac e-maile z adresem pewnej strony internetowejktore przychodzily od naszych wspolpracownikow. Okazalo sie ze malware dzialal w ten sposob ze wlamywal sie do skrzynek pocztowycvh i wysylal poczte z tym adresem do wszystkich osob na liscie kontaktow zawalajac in po pewnym czasie skrzynki. Tak wiec moze zanim otworzysz ten swoj otwor kanalizacyjny, warto by sie najpierw zastanowic czy masz racje?
                            • Gość: kozaznosa Re: Olga Johann - nie odbieram listów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 09:38
                              A może po prostu nie chce jej się sprawdzać poczty bo ma w dupie swoich wyborców. Twoje tłumaczenia mnie nie przekonują.
                          • Gość: johann Olga Johann IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.13, 10:39
                            Olga Johann w ogóle chyba olewa swoich, PiSowskich wyborców.
                      • Gość: mikiapole3 Re: Nazwa stacji ma być użyteczna IP: 195.164.6.* 12.05.11, 13:04
                        Skoro nazwa stacji ma być użyteczna, to powinna też kształcić mieszkańców co do nazw obszaru, na którym się znajduje. Ulrychów to historyczna nazwa miejsca w rejonie Górczewskiej, tam gdzie dziś stoi Wola Park, dawniej znajdowało się ogromne gospodarstwo ogrodnicze rodziny Ulrychów (którego pozostałości oraz park centrum handlowe ładnie zagospodarowali) i od tego pochodzi ta nazwa.

Koło bardziej kojarzy się z Obozową (tam w końcu jest pętla tramwajowa Koło), więc dziwne by było, aby pętla tramwajowa oraz stacja metra o tej samej nazwie znajdowały się półtora kilometra od siebie.

A Górce to nazwa w liczbie mnogiej, więc nie byliśmy "na Górce", tylko "na Górcach"
                    • jhbsk Re: A tam. 12.05.11, 12:23
                      Ratusz Bemowo jest OK. Jednoznacznie wskazuje miejsce.
                      Taka nazwa byłaby wręcz wskazana. (Zakładam, że ratusz się nie przeniesie :-)
                      • dorsai68 Re: A tam. 12.05.11, 13:15
                        Właśnie o to chodzi, by lokalizacja stacji była jednoznaczna.

Zobacz, jak jednoznacznie i z humorem, identyfikowałaby miejsce stacja "Czterech Śpiących". ;-)
                        • jhbsk Re: A tam. 12.05.11, 14:41
                          Nie da się ukryć :-)
                          Szkoda, że ci od nazw nie mają tegoż poczucia.
                    • wj_2000 Re: A tam. 13.05.11, 17:41
                      dorsai68 napisał:

> Ne upieram się, ze to musi być akurat Powstańców Śl. Zwracam jedynie uwagę, że
                      > stacja jest "punktem", a więc nazwę powinna mieć punktową.
                      > Nie każdy, zwłaszcza odwiedzający Warszawę, zna miasto na tyle, by wiedzieć, że
                      > do Wola Parku dostanie się ze stacji Ulrychów, a na Belgradzką ze stacji Natol
                      > in.

Też nie każdy z odwiedzających wie (sam z siebie), że Pocztę Główną znajdzie na ulicy Świętokrzyskiej:-) Jak się człowiek chce gdzieś dostać, to musi wcześniej ustalić gdzie to jest, czym jechać i gdzie wysiąść.

Z drugiej strony jak ktoś jedzie do znajomych po raz pierwszy, a ma adres jakiejś uliczki i WIE, że owi ludzie mieszkają w Natolinie, to tam wysiądzie i zacznie pytać przechodniów. Nazwa Belgradzka dopiero nic by mu nie mówiła (gdyby nie umiał posługiwać się planem Warszawy czy Internetem).
                    • Gość: Mary Dokładnie IP: *.warszawa.vectranet.pl 26.05.11, 02:20
                      Najlepszą farsą, która ciągle powoduje pomyłki nawet u wieloletnich mieszkanców Ursynowa jest taki potworek: stacja metra Ursynów prowadzi do...Pasażu Stoklosy, a stacja metra Stokłosy do...Pasażu Ursynów. Wymyślił to chyba ktoś niespełna rozumu.
            • Gość: Mlecz Re: sibeliuss - tak IP: *.acn.waw.pl 12.05.11, 10:42
              Na Woli królów wybierano a ty wyskakujesz tutaj z jakimiś wioskami. Porównanie Ursynowa do Woli? Historycznie czuję się obrzygany przez Twoją podłość!
              • Gość: c Nie bądź taki wola IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 17:37
                Nie będzie Wola pluł nam w twarz, ni dzieci nam germaniił.
                A już z pewnością nie będzie nam plujł 13 razy z rzędu i vice versa.
                Tak nam dopomóż wróg w imię ojca i sk..syna.
                Patriota-katolik
                • Gość: dsasda Re: Nie bądź taki wola IP: *.acn.waw.pl 13.05.11, 08:27
                  No jebnięty. jak tu w kraju żyć jak kolejny patałach porównuje Wolę do ursynowa...
        • jhbsk Re: sibeliuss - tak 12.05.11, 10:12
          Zgadza się. Nazwa, której niestety nie ma - Dworzec Południowy - lokalizowałaby stację jednoznacznie. Wilanowska w żadnym razie tego nie robi.
          • wj_2000 Re: sibeliuss - tak 13.05.11, 09:08
            jhbsk napisała:

> Zgadza się. Nazwa, której niestety nie ma - Dworzec Południowy - lokalizowałaby
            > stację jednoznacznie. Wilanowska w żadnym razie tego nie robi.

Mam mieszane uczucia. Do nazwy "Dworzec Południowy" jestem przywiązany. 50 lat temu wyruszyłem stamtąd ciuchcią do Klarysewa, gdzie mieszkała dziewczyna, która mi się podobała.

ALE. W tej chwili mało kto rozumie tę nazwę. Moja żona, od 60 lat mieszkająca w Warszawie sądziła, że to od dworca PKS (który tam jakiś czas też faktycznie funkcjonował). Wielu przybyszów będzie tam jechać w nadziei na znalezienie jakiegoś dworca.

W tzw. "międzyczasie", aleja Wilanowska stała się superważną arterią krzyżującą się z linią metra. Dlatego nazwa ulicy jest IDEALNA dla nadania nazwy stacji metra.

Co innego, gdyby w Warszawie była gęsta sieć linii metra. Wtedy wyłącznie nazwy "punktowe" byłyby racjonalne. A my mamy, a raczej dopiero mamy mieć, (przysłowiowe) "dwie linie na krzyż" więc nazwa ulicy prostopadłej jest IDEALNA.

Co innego z nazwą "Świętokrzyska". Póki jest tylko jedna linia, nazwa ta jest OK. Ale ktoś nie pomyślał, że niebawem będzie metro szło WZDŁUŻ Świętokrzyskiej i że wypadną na niej 3 stacje: na początku, w środku i na końcu. Tu nazwa PUNKTOWA byłaby wskazana.

Świętokrzyska-Pasta średnio mi się podoba, ale nic mądrzejszego się nie narzuca. Ewentualnie Świętokrzyska-Marszałkowska. Albo KRZYŻÓWKA, czy PRZESIADKA.

Wola Park byłoby pragmatyczne, ale sama nazwa tego centrum handlowego mną wstrząsa! Poza tym, że jest ewidentnym składniowym anglicyzmem, że obiekt nie jest jest PARKIEM tylko sklepem, jest też uzurpacją! Wszak ten teren należy do dzielnicy Wola tylko administracyjnie i z dawną Wolą nie ma nic wspólnego. W samej dzielnicy podobnych centrów jest więcej, etc. etc.
            Od biedy można by tak nazwać (co za promocja!), gdyby firma sfinansowała budowę stacji!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
            Jeśli nie, to Ulrychów jest idealne. Jest to jednostka urbanistyczna Woli (oficjalna) - nazwa pochodzi od ogrodów Ulrycha, które zaopatrywały XIX wieczną Warszawę w pomarańcze, cytryny, ananasy, sadzonki, etc, a stacja będzie w samym centrum owych dawnych ogrodów, tuż przy zachowanych szklarniach..
      • Gość: coco Re: Radna Junkers musi być niepocieszona IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 22:26
        Smutne, że ci 'żołnierze popaprani' oddawali życie za istnienie i swobodę wypowiedzi takiego bezmózgiego ścierwa jak ty.
    • Gość: KryS Znamy nazwy stacji - Bródno nie ostatnie. IP: *.szpitalna.ngo.pl 12.05.11, 09:17
      Najwyższy czas by Bródno zaczęło optować by stacja Bródno nie była ostatnia. Ostatnia stacja powinna być przy torach, pozowali to na integracje z koleją i jest tam miejsce na parking. Inaczej Bródno w okolicach metra stanie się jednym wielkim dzikim parkingiem.
      • Gość: Buncol Re: Znamy nazwy stacji - Bródno nie ostatnie. IP: *.143.165.114.rev.kbt.pl 12.05.11, 11:53
        Na razie to niech Bródno optuje żeby w ogóle w tą stronę poszło metro a nie ma dalekie Bemowo
        • Gość: Z Bródna Re: Znamy nazwy stacji - Bródno nie ostatnie. IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 20:07
          Gość portalu: Buncol napisał(a):

> Na razie to niech Bródno optuje żeby w ogóle w tą stronę poszło metro a nie ma
          > dalekie Bemowo

Wręcz przeciwnie - niech idzie na Bemowo, przynajmniej siłą nas wszystkich do tego metra nie wcisną zabierając przy okazji wszystkie bezpośrednie linie autobusowe. Już zaczęli zabierając 524, 500 (do Centrum) i teraz pod pretekstem budowy zabierają OSTATNIE przyspieszone (25 min) połączenie z Centrum czyli 506. Zgroza, teraz dojazd do Centrum z Bródna zajmie 45 minut wlokącym się niemiłosiernie 127. Może na czas zawieszenia 506 może powrócić do Centrum 500? A zobaczcie co zrobili na Bielanach, żadnego porządnego autobusu...oby jak najdłużej metra na Bródnie nie było.
          • Gość: ad Re: Znamy nazwy stacji - Bródno nie ostatnie. IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.11, 23:06
            Popieram !!!!!!!!!
    • ignatz Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... 12.05.11, 09:19
      Gdzie można dostać taki kubek?
    • Gość: tolek Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 09:22
      Mozna tez sprzedac nazwe miasta lub kraju np Polska nazywała by się Lidl.
    • Gość: tolek Płocka -> Wola IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.11, 09:25
      Księcia Janusza -> ??? Urlychów jest staję dalej, Koło faktycznie za daleko.

Wg mnie powinno się raczej nazwac od miejsc niz od ulic.

• Gość: w Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.11, 09:32
      Ale należy się liczyć z tym, że kiedyś będzie (oby) więcej linii metra i wtedy nazwy typu Praga Północ się nie sprawdzą, bo w tym samym rejonie będzie kilka stacji.
      • rm1973 Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna 12.05.11, 09:37
        Gość portalu: w napisał(a):

> Ale należy się liczyć z tym, że kiedyś będzie (oby) więcej linii metra i wtedy
        > nazwy typu Praga Północ się nie sprawdzą, bo w tym samym rejonie będzie kilka s
        > tacji.
        Bardzo cenne uwaga. :D
    • Gość: quosoo Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: 199.67.140.* 12.05.11, 09:41
      Jak dla mnie - najbliższa stacja może nazywać się Jacka i Agatki, byle by wreszcie była!
    • Gość: 20latka Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: 193.105.35.* 12.05.11, 09:43
      huraaaaaaaaa bede miec metro kolo domu - bylebym dozyla :P
      • Gość: Z Bródna Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 20:11
        Gość portalu: 20latka napisał(a):

> huraaaaaaaaa bede miec metro kolo domu - bylebym dozyla :P

Nie ciesz się tak, wszystkie autobusy ci Ruta w ramach "rekompensaty" zabierze;)
    • Gość: polszczyzna Pisownia nazw stacji metra IP: 178.73.48.* 12.05.11, 10:02
      O dziwo, dziennikarz nagle sobie przypomniał - na co dzień zapominaną - zasadę stosowania tzw. dywizu, czyli kreseczki rozdzielającej dwa rzeczowniki/nazwy własne tworzące jedność. Może to przypomnienie wzięło się stąd, że nazwa stacji "Świętokrzyska Pasta" zamiast "Świętokrzyska-Pasta" wyglądałaby na napisach, hmmm... jeszcze bardziej humorystycznie.

Ale co z tego, skoro ten sam błąd ortograficzny zawarty w nazwie istniejącej stacji "Ratusz Arsenał" (powinno być: "Ratusz-Arsenał") ciągle pozostaje niepoprawiony.
      • koham.mihnika.copyright zamiast Ratusz proponuje U Hanki 12.05.11, 11:33
        nazwy ulic wydaja mi sie lepsze niz dzielnic, Powisle to moze byc wszedzie, czemu nie Solec?
        • Gość: mikiapole3 Re: zamiast Ratusz proponuje U Hanki IP: 195.164.6.* 12.05.11, 13:06
          Bo Solec jest gdzie indziej, na południe od Mostu Poniatowskiego.
        • dorsai68 Zamiast "Powiśle", "Pod Syrenką" 12.05.11, 14:07
          ;-)
    • Gość: don Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: 80.50.126.* 12.05.11, 10:02
      Gość portalu: Pan L napisał(a):

> A może skoro sprzedajemy nazwę Stadionu Narodowego to metro mogło by sprzedać n
      > azwę stacji i zrobić Wola Park i Tesco Połczyńska?

Nie jestem zadowolony z tych nazw, choć Wola Park jest lepsza niż Tesco Połczyńska. Znasz historię tego miejsca i skąd się wziął cały Ulrychów i Wola Park:
      Warszawskie dziedzictwo rodziny Ulrichów, sięgające XVIII w., to wyjątkowo ciekawa
      i chlubna karta polskiego ogrodnictwa. Założyciel warszawskiej dynastii Jan Bogumił Ulrich, na początku XIX w. został mianowany ogrodnikiem Ogrodu Saskiego. W roku 1805 Jan Bogumił Ulrich zakłada własny ogród i rozpoczyna produkcję rzadkich warzyw i owoców.
      Z czasem staje się specjalistą w hodowli kwiatów.
      W 1876 r. syn Jana, Krystian, kupuje ziemię we wsi Górce, na terenie obecnej Woli. Produkcja roślin przenosi się do dzisiejszego Ulrychowa, przy ul. Górczewskiej. Powstaje tam wzorcowy zakład ogrodniczy ze szkółkami, szklarniami oraz ogrodem pokazowym. Rodzina Ulrichów sprowadza do Warszawy wyjątkowe odmiany drzew. Do dziś w parku przetrwały:
      buk szkarłatny, buk zwisły, klon czerwony, dąb błotny i wiele innych. Park Ulricha stał się celem rodzinnych i towarzyskich spotkań mieszkańców Woli. W 1958 r. firmę upaństwowiono,
      park spacerowy wraz z pałacykiem i szklarniami popadły w kompletną ruinę.
      Budowa Wola Park przy ul. Górczewskiej 124 oznaczała renesans założenia parkowego.
      Stała opieka centrum handlowego nad parkiem, fontanną i zabytkowymi budynkami dawnego ogrodu Ulrichów pozwoliła na odtworzenie tradycyjnego miejsca spacerów mieszkańców Woli.

Źródło: np: www.wolapark.pl/126109,1.dhtml
      • Gość: qw Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.11, 09:47
        Przerażające, że większość ludzi tam mieszkających nawet nie wie skąd pochodzi nazwa Ulrychów. Kojarzy im się co najwyżej z Ulrichem von Jungingenem.
    • Gość: don Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: 80.50.126.* 12.05.11, 10:08
      Jeśli budujemy metro aż do Mor, to zastanawia mnie, dlaczego nie pociągnąć o dwie, trzy stacje dalej w stronę Ursusa, np: stacja Gołąbki (pkt przesiadkowy dla Niedźwiadka i Piastowa), stacja Ursus (w okolicach PKP Ursus) i trzecia stacja Salomea z wielkim parkingiem przesiadkowym Park&Ride dla Grodziska, Milanówka, Pruszkowa a dzięki budowanej drodze Janki <-> Salomea również dla Raszyna, Janek, Nadarzyna itd ? Świetnie by się sprawdził, jestem przekonany, jak dzisiejszy parking Park&Ride na Marymoncie dla Łomianek Izabelina i innych.
      • Gość: ami Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.acn.waw.pl 12.05.11, 10:31
        to metro buduje się w Polsce, w Warszawie, dlatego trudno wykazać logikę powiązań stacji... krótkoplanowość i krótkomyślność.

Nie zrozumiem takich fenomenów, jak brak wspólnych przystanków przesiadkowych (jaskrawy niewypał ze stacją Słodowiec), brak metra na Służewcu - najbardziej zapchanego centrum biurowego w okolicach Domaniewska/Wołoska itp., wyjścia tylko na jedną stronę ulicy (przykład np. Świętokrzyska)...
        • Gość: don Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: 80.50.126.* 12.05.11, 12:43
          Gość portalu: ami napisał(a):
          > Nie zrozumiem takich fenomenów, jak brak wspólnych przystanków przesiadkowych (
          > jaskrawy niewypał ze stacją Słodowiec), brak metra na Służewcu - najbardziej za
          > pchanego centrum biurowego w okolicach Domaniewska/Wołoska itp., wyjścia tylko
          > na jedną stronę ulicy (przykład np. Świętokrzyska)...

Po pierwsze oszczędności, bo łatwiej wybudować stację obok skrzyżowania a nie pod nią.

W latach 50. metro było planowane również na Służewcu Przemysłowym, a tunel miał być między innymi w rejonie dzisiejszej ul. Rzymowskiego przeciągnięty. Widziałem to w jednym z numerów miesięcznika "Stolica" z tamtego okresu.
        • wj_2000 Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna 13.05.11, 17:33
          Gość portalu: ami napisał(a):

> to metro buduje się w Polsce, w Warszawie, dlatego trudno wykazać logikę powiąz
          > ań stacji... krótkoplanowość i krótkomyślność.
          >
          > Nie zrozumiem takich fenomenów, jak wyjścia tylko
          > na jedną stronę ulicy (przykład np. Świętokrzyska)...

Tu akurat jest uzasadnienie. Zbudowanie podziemnych przejść w pierwszym etapie komplikowało by teraz przeciągnięcie w poprzek starej linii, nowej.
          Lepszym przykładem debilizmu jest stacja Ratusz-Arsenał.
          Myślę, że ją kiedyś zlikwidują, budując dwie nowe: Plac Bankowy i Franciszkańska.
          Przecież stacja Arsenał blokuje możliwość dokończenia ulicy Andersa.
          Od granic miasta Puławska jest wielopasmowa, Marszałkowska przynajmniej dwupasmowa wszędzie, Mickiewicza dwupasmowa w każdym kierunku, etc, nowy wiadukt ma po dwa pasy w każdym kierunku, szmat ziemi zarezerwowany od 60 lat na drugą jezdnię Andersa, nawet drzewkom samosiejkom nie pozwalano rosnąć, a oni wpieprzyli stację metra na początek tego pasa, korkując go absurdalnie!!!!!!!!!! I to z jakimiś strukturami na powierzchni.
      • aurita Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna 12.05.11, 10:32
        Podciagnijmy metro az do Gdanska, Poznania i Krakowa.

To ma byc metro a nie kolej dojazdowa z podwarszawskich miejscowosci
    • Gość: Dsds Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: *.acn.waw.pl 12.05.11, 10:48
      Generalnie to brak konsekwencji ale niech im będzie. Zamiast Księcia Janusza zostawiłbym jednak Koło, skoro obok będą stacje Ulrychów i Moczydło.
      Ale i tak się cieszę, że nie zabrali mi metra z Koła tak jak to chamki planowały jakiś czas temu(KSJ).
    • Gość: lewandów metro na północ, na wschodnią Białołękę! IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 12.05.11, 10:59
      zgubiła się w tym wszystkim koncepcja wyprostowania wschodniego odcinka i puszczenia go na północ, w kierunku dużych osiedli Derby i Lewandów.

metro kończące się na Bródnie, po łuku przez Zacisze, jest słabym pomysłem.

Dojazd do Świetokrzyskiej ze stacji Bródno będzie zajmował ok. 15-20 min.
      tymczasem tramwaj pokonuje ten odcinek (po prostej) w jakieś 25-30 min.
      Zysk kilku-kilkunastu minut. Warto?

Dojazd z Lewandowa zajmuje ok. 45-60 min m.in przez wąskie gardło na św. Wincentego. Stacja metra przy Trasie Toruńskiej i CH Targówek rozwiązuje problem komunikacji dla kilkunastu ( a w niedalekiej przyszłości 30-40) tysięcy mieszkańców tych osiedli. Mieszkańcy Bródna mogą korzystać bądź z tramwajów, bądź ze stacji Targówek-Ratusz.

Bródno już nie rośnie, bliska Białołęka (Lewandów, Derby) ma największy przyrost ludności w mieście.
      • Gość: popieram Re: metro na północ, na wschodnią Białołękę! IP: 82.160.251.* 12.05.11, 12:43
        Trudno sie z tym nie zgodzić, trzeba patrzeć do przodu...
      • Gość: mijoy Re: metro na północ, na wschodnią Białołękę! IP: *.dynamic.chello.pl 16.07.11, 00:13
        Gość portalu: lewandów napisał(a):
        > Bródno już nie rośnie, bliska Białołęka (Lewandów, Derby) ma największy przyros
        > t ludności w mieście.

Słuszna uwaga, ale chyba zdecydowały jakieś osobiste znajomości w planowaniu.
        Po co stacja Zacisze, jak jest Trocka?
        Po co Bródno, jeśli jest Kondratowicza?
        Z Kondratowicza można byłoby pociągnąć dalej na zieloną Białołękę, ale widać projektanci mieszkają na Zaciszu :)
        Skoro się wydało pozwolenia na budowę wielkich osiedli bez zabezpieczenia infrastruktury,
        to trzeba to naprawić póki czas, tylko czy u nas ktoś tak perspektywicznie myśli?
    • dorsai68 O co tu chodzi? 12.05.11, 11:25
      * Płocka - niestety u zbiegu z Wolską zamiast koło PDT-u

Eee...? Codzi o lokalizację stacji czy nazwę, bo przyznam, że stacja "Płocka" zlokalizowana koło PDTu byłaby jak stacja "Ratusz" pod Arsenałem.
    • Gość: re Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: *.dynamic.chello.pl 12.05.11, 11:29
      A na razie to tylko centr. odcinek? To zanim zrobią na Połczyńskiej, Chrzanowei i Bemowie to pewnie jeszcze szmat czasu minie... Nie 21 lat od przełomu -co już długo- a pewnie ze 30.
    • Gość: Rondo Rondo Ofiar Wyborców Pisu/Po IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 12.05.11, 11:36
      Ja bym dał jakieś ofiary w nazwie stacji :) Ewentualnie ofermy.
      • qatroscc Re: Rondo Ofiar Wyborców Pisu/Po 12.05.11, 12:05
        siebie proponujesz ofermo? po prostu słitaśny jesteś
    • Gość: ja_2 Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... IP: *.cdmpekao.com.pl 12.05.11, 12:13
      Co za przyg...p ten autor
      Rembielińska nic nie mówi....
      za to nazwa Bródno już tak? - kilka km kwadratowych, kilkadziesiąt tys ludzi..

ile to set twoich wiosek "dziennikarzu od siedmiu boleści"?

Rembielińska mówi sporo o położeniu stacji, bródno - niż niewiele (szczególnie, że 3 planowane stacje metra są na Bródnie)

równie dobrze można zmienić nazwę świętkorzyska na śródmieście - co jest precyzyjniejsze nie trzeba mówić.

co do wola park a ulrychów - wolałbym wola park ale uznaję, że nazywanie przystanków komercyjnymi zabudowaniami nie jest najlepszym pomysłem.

• Gość: lewandów Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.134.130.147.static.crowley.pl 12.05.11, 12:32
        to jest właśnie przykład warszawskiego lewobrzegowego myślenia. Oni myślą, że Bródno to kilka bloków położonych przy jednym skrzyżowaniu, a o istnieniu derbów i lewandowa wiedzą tylko z dziwnych opowieści dziennikarzy, którzy delikatnie mówiąc nie przykładają się zbytnio do pracy.
        szczytem głupoty były nazwy Targówek I i Targówek II.

Analogicznie można by Ursynów I, Ursynów II, Ursynów III, Ursynów IV.

Pomijam już idiotyczne ulokowanie stacji Szwedzka. Pierwszą stacją za Wileniakiem powinno być Rondo Żaba! Potem Targówek przy skwerze Wiecha, wygięcie do Radzyminskiej koło Jórskiego, Samarytanki, Targówek Ratusz i Trasa Toruńska.
    • kupiem3 nazwy i zarzady spolek juz sa,premie za sukces wyp 12.05.11, 13:11
      lacono rowniez.

Teraz tylko trzeba metro zbudowac.

Oby zajelo krocej niz budowa I linii...
    • Gość: asd Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.era.pl 12.05.11, 13:56
      Tak, ku... Port Plaża Office
    • wojtekd38 Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna l... 12.05.11, 16:45
      Na calym swiecie stacje METRA sa nazywane od najwazniejszych ULIC a nie dzielnic. Glupota radnych w Warszawie jest nieograniczona. METRO powinno byc przewodnikiem po miescie.
      • Gość: spruce Re: Znamy nazwy stacji drugiej linii metra. Pełna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.11, 06:44
        Słusznie. Nazwy ulic, placów lub obiektów jak dworzec albo stadion. A nie nazwy rejonów, których prawie nikt w Warszawie nie używa, nie mówiąc o przyjezdnych.
    • pa3dlo_z_warszawy znowu radosna tfurczość ile razy autorzy 12.05.11, 16:53
      nazw jechali np. na Wierzbno albo Słodowiec, w tym drugim przypadku to już pełna bezmyślność jeśli nie głupota, bo ulica Słodowiec istnieje i jest dość daleko od stacji metra, podobnie Ratusz z Arsenałem, ja tam jeżdżę raczej na plac Bankowy d. czasowo Dzierżyńskiego, podobnie i teraz, pytam kto z tych mądrali jeździ na Ulrychów czy do Ulrychowa, do Chrzanowa czy Karolina
      • Gość: Mirek Re: znowu radosna tfurczość ile razy autorzy IP: *.sub-97-224-79.myvzw.com 14.05.11, 06:59
        Tu bys sie zdziwil. Ja jezdzilem na Targowek, Utrate, Bemowo, Jelonki czy Gorce, wtedy jeszcze kiedy Warszawa miala kilka dzielnic i te pojecia oznaczaly cos innego niz teraz. Mozna powiedziec ze ktos mieszka na Ochocie, czy Pradze Polnoc, ale to duzo mniej znaczy niz powiedziec ze ktos mieszka na Szmulkach, Zaciszu czy Koziej Gorce. Oczywiscie dla nowoprzyjezdnych to nic nie znaczy, ale tradycje miasta trzeba podtrzymywac i to jest jeden ze sposob! Zreszta latwiej jest spamietac rejony miasta niz pojedyncze ulice bo jest ich po prostu mniej
        • aegis_of_heart Wszystko fajnie, ale nie zrozumiałeś komentarza. 17.05.11, 10:44
          Kolega pisał, że nazwy wymyślane przez radnych są poronione - ale dlatego, że te stacje metra są daleko od osiedli, od których wzięły nazwę. Dotyczy to zarówno Słodowca, ale i np. Imielinia czy Natolina (wielu nowych mieszkańców nie wie, że Natolin to jest na południowy-WSCHÓD od Imielina, można mieszkać na Natolinie i korzystać z M Imielin, są inne osiedla jak Wyżyny, Jary itd. itp.)

Wystarczy zobaczyć, do jakiej "tfurczości" posunęli się radni tworząc MSI, np. wymyślając taki byt jak "Nowolipie" zamiast wolskiej części Muranowa albo Szpital Czerniakowski poza (tfurczo wytyczonym) Czerniakowem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka