Dodaj do ulubionych

Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka...

05.07.11, 13:41
Słowo "Ulrychów" to masakra dla uszu. Niech miasto zawrze umowę z Wola Parkiem - nazwa stacji Wola Park w zamian za określone opłaty wnoszone przez centrum handlowe. I wszyscy bedą zadowoleni.
Obserwuj wątek
    • koham.mihnika.copyright rondo daszynskiego pojawia sie takze w tramwajach 05.07.11, 14:09
      i autobusach, zatem latwiejsze przesiadki. Zdecydowanie Plocka (szpital), Wolska jest za dluga, nic nie znaczy. Moczydlo, wszystko jasne. Pierwotne nazwy sa lepsze niz intelektualne wymiociny wolakow z Woli. Zajmijcie sie nowa nazwa dla prezesa po przegranej nr 6.
    • Gość: Thomas Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.wspiz.edu.pl 05.07.11, 14:10
      moze Katyn, Smolensk ???

debilne nazwy... a nie moze byc Rondo ONZ ? czy tez Daszynskiego ?
      Wola Park ? (co to wynajdywanie kola ponownie)
      • Gość: zimny l. Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 14:12
        Stacja metra pod wezwaniem ŚW. P. LECHA K.
    • Gość: pasażer Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka... IP: *.centertel.pl 05.07.11, 14:14
      pierw to trza zbudować i to jak najszybciej i taniej czyli szybki tramwaj póki jest miejsce na całej górczewskiej bo co chwila jakiś blok nowy wciskają!!!
    • second.majster Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka... 05.07.11, 14:42
      Zdecydowanie nazwy dzielnic w starym rozumieniu, kwartały ulic jak Koło, właśnie Wola, Ulrychów, czy Moczydło od nazwy też najwększego obszarowo miejsca w kwartale stacji, czyli parku. Wg mnie nazywanie wg nazw ulic jest zbyt skomplikowane (długie nazwy), pretensjonalne w brzmieniu z racji tytułów, podwójnych imion itp..., nieczytelne, mało wiarygodne (a kto przewidzi nazwy ulic w przyszłości?), oraz niezgodne z potocznym sposobem określania miejsca w mieście. Bardziej ogólnenazwy miejsc to sposób w jaki ludzie komunikują sobie położenie geograficzne w tak dużym mieście. Co do nieszczęsnego Ulrychowa, który nie budzi mojego zupełnego zdziwienia. Dużo adresów biznesowych jest na Ulrychowie właśnie, a nazwa jest bardzo historyczna. Jak ktoś się krzywi bo brzmi obco, można pięknie nazwać to miejsce ; Ogrody Ulrychów. Niniejszym moja propozycja.
      • watashi79 Ulrychów jest ok 05.07.11, 14:53
        Ulrychów pasuje, bo w okolicy (na terenie wola parku) były Ogrody Ulrychowskie. subiektywna "masakra dla uszu" nie ma tu żadnego znaczenia, tak wygląda historia.

natomiast Koło jest mocno naciągane, bo właściwe Koło zaczyna się kilka przecznic dalej. nazwa byłaby dobra, gdyby stacja była w okolicach Obozowej. jednocześnie tutaj nie ma sensownej nazwy związanej z okolicą, więc zostaje chyba tylko Ciołka.
    • admys Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz 05.07.11, 14:52
      Co to za nazwa "Wola Park"? Nie ma tam żadnego parku, a mało rozsądna nazwa centrum handlowego nie musi być utwierdzana w nazwie stacji metra. Na pierwszej linii metra ładnie przywrócono zapomnianą już nazwę "Wierzbno", bo stacja jest na Wierzbnie. Na Ulrychowie powinna być stacja Ulrychów, na Mirowie - Mirów, na Czystem - Czyste.
      • Gość: rav Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.intercars.eu 05.07.11, 15:58
        niekoniecznie wola park jest dobrze kojarzonym punktem także nazwa jest nie z przypadku po znajdujących się tam ogrodach Urlychowskich którym także do ogrodów trochę brakowało...
    • Gość: Wojtek Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.11, 15:00
      Na calym swiecie METRO jest najlepszym przewodnikiem turystycznym i stacje nosza nazwy placow lub ulic !!!!!!!! Tylko Warszawa jest dziwolagiem historycznym !!!!!!! Ludzie musza sie pytac co to Slodowiec Ratusz Stare Bielany Wawrzyszew itd. Po co ? Zeby ludziom utrudnic zycie. A Polak potrafi sobie i innym.
      • Gość: Łukasz Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 22:59
        Dokładnie tak. Stacje powinny wskazywać coś co jest w okolicy. Mirów czy Ulrychów nic ludziom nie będzie mówiło. Jak dla mnie takie propozycje to to samo jak ze stacją Ursynów - totalnie do mnie nie przemawia, bo dla mnie Ursynów to wszystko to, co za Dolinką Służewiecką.
        Dla jasności - od urodzenia/ponad 30 lat/ mieszkam w Warszawie.
    • pro-contra Dzielenie skóry na misiu przed polowaniem... 05.07.11, 15:01
      a niedźwiedź jeszcze w lesie!
      Te nazwy: Urlychów, Mirów są dla mieszkańców Woli po prostu obce.
      Mirów zresztą jest przynależny administracyjnie do Śródmieścia!
      I nie ma co się hajcować, bo do wykopania metra dzieli nas kilkanaście lat (jak dobrze pójdzie!).
      • Gość: zzz Re: Dzielenie skóry na misiu przed polowaniem... IP: *.stansat.pl 05.07.11, 15:36
        Obce? Chyba dla takich "warszawiaków" spod Małkini jak ty.
      • Gość: Z Bielan Re: Dzielenie skóry na misiu przed polowaniem... IP: *.aster.pl 05.07.11, 15:51
        pro-contra napisał:

> Te nazwy: Urlychów, Mirów są dla mieszkańców Woli po prostu obce.

Zależy jak dla kogo. Dla mnie są oczywiste i naturalne, urodziłem się na Młynowie tzn. tam mieszkałem po urodzeniu, bo same narodziny to w szpitalu na Czystem:))
        (bielańczykiem jestem z wyboru)

> Mirów zresztą jest przynależny administracyjnie do Śródmieścia!

To fakt, poza tym graniczną ulicą jest Towarowa, więc szkoda mieszać ludziom w głowach, bo serce Mirowa jest kawałek dalej.
        • krotkiszpic Mirów? <- Wolak 05.07.11, 19:49
          No nie! Granicą administracyjną dzielnicy Śródmieście jest w tym rejonie ulica Solna (za PRL Marchlewskiego, obecnie JP2). Podzieliła ona Mirów na część śródmiejską (Hale M.) i wolską - Koszary Mirowskie - obecnie straż pożarna.
          Co do nazw stacji - optuję za nazwami ulic. To czytelniejsze dla gości i turystów!
          • Gość: Z Bielan Re: Mirów? <- Wolak IP: *.aster.pl 05.07.11, 20:44
            Nie mówiłem o granicach dzielnic Wola/Śródmieście, chodziło mi tylko o to, że Towarowa to co najwyżej granica Mirowa jako pewnego obszaru i stąd nazwa stacji mało trafiona.
            Pewnie się niejasno wyraziłem, jeśli tak to przepraszam za nieporozumienie.
      • Gość: some info Re: Dzielenie skóry na misiu przed polowaniem... IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.11, 10:26
        ta mirow nie nalezy do woli hahah. administracyjne srodmiescie? ty wiesz gdzie to jest tak swoja droga? szczegolnie np mieszkancy ogrodowej lub chlodnej nie wiedza co to mirow haha warszawiak od pol pokolenia :)
    • Gość: kixx prawo Kopernika wiecznie zywe IP: *.acn.waw.pl 05.07.11, 15:06
      tym razem sprawdza sie w przypadku tak prostej,wydawalo by sie,sprawy,jak nazwy stacji
    • zdzisiek66 Lecha Kaczyńskiego powinnna się nazywać 05.07.11, 15:27
      największa. A następna Przemysława Gosiewskiego, i tak dalej.
      Możliwy jest też klucz katolicki: Jezusa Chrystusa Zbawiciela, Matki Boskiej, Jana Pawła II. Dziwię się, że HGW jeszcze tego nie zaproponowała.
      Najważniejsze, to szybko nazwać stację przy rondzie Daszyńskiego, i tu moim zdaniem Lech przegra Jezusem Zbawicielem, gdyż w tej chwili to PO ma większość.
      Co do następnych stacji, to mamy jeszcze ze 30 lat czasu na dyskusję :)
      • Gość: Z Bielan Re: Lecha Kaczyńskiego powinnna się nazywać IP: *.aster.pl 05.07.11, 15:52
        Zdzisiu, może wody się napij, bo pomimo chłodu jakieś przegrzanie widać. Spróbuj napisać coś na temat (jak już się napijesz chłodnej wody rzecz jasna;)
    • Gość: Inqwizytor Stacja im. ,,J.Ch. Krola Polski,, ;-) IP: *.range81-132.btcentralplus.com 05.07.11, 15:38
      .
    • Gość: ten_typ_tak_ma Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka... IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 16:27
      >(1) Stacja przy rondzie Daszyńskiego - proponowana nazwa: Mirów
      Mirów kojarzy się z Halą Mirowską, a to zupełnie inna okolica; a czemu nie rondo Daszyńskiego?

>(2) Stacja na rogu ul.Wolskiej i Płockiej - Wolska
      hmm, a nie Górczewkiej i Płockiej? znów zmienili lokalizację stacji i to przegapiłam? (A stacja przy Pedecie?)
      w każdym razie powinna być Płocka w nazwie.

>(3) Stacja na Górczewskiej - między ul. Syreny a torami - Młynów
      już prędzej Moczydło; Młynów "jest" wzdłuż Młynarskiej; a park moczydło jest o parę kroków od torów

>(4) Stacja na Górczewskiej - między ul. Ciołka i Księcia Janusza - Koło
      przecież Koło jest przy Obozowej (potoczne skojarzenie). Lepiej Księcia Janusza.

>(5) Stacja przy Wola Parku - Ulrychów
      niestety bardziej do mnie przemawia Wola Park

powyższe komentarze należą do osoby, która urodziła sie i ponad 30 lat żyje na Woli/Młynowie/Kole
      • Gość: Z Bielan Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.aster.pl 05.07.11, 17:21
        Gość portalu: ten_typ_tak_ma napisał(a):

> >(3) Stacja na Górczewskiej - między ul. Syreny a torami - Młynów
        > już prędzej Moczydło; Młynów "jest" wzdłuż Młynarskiej; a park moczydło jest o
        > parę kroków od torów

Właściwie nazwa Młynów jest na miejscu na pewno do Syreny, a nawet dalej w kierunku torów (granica oficjalna, chociaż tu już można dyskutować), park Moczydło jest jakby nie patrzeć już za torami, ale to tylko takie moje luźne rozważania.
        P.S. Urodzony na Młynowie (Działdowska:)
        • Gość: ten_typ_tak_ma Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 19:37
          >P.S. Urodzony na Młynowie (Działdowska:)

:-)) urodzona na Wawelberga ;-)
          • Gość: Z Bielan Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.aster.pl 05.07.11, 20:32
            Pod trójką?
            Tak tylko pytam
            • Gość: ten_typ_tak_ma Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.dynamic.chello.pl 05.07.11, 21:28
              tak.
              • Gość: Z Bielan Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.aster.pl 06.07.11, 22:32
                Gość portalu: ten_typ_tak_ma napisał(a):

> tak.

Piękne miejsce, przez podwórza można było przejść do Zagoździńskich na pączka:))
                Teraz brama zamknięta, chyba że się coś zmieniło.
          • Gość: ciekawa Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 22:12
            Na Działdowskiej jest/był szpital położniczy?
            • Gość: Z Bielan Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.aster.pl 06.07.11, 22:34
              Gość portalu: ciekawa napisał(a):

> Na Działdowskiej jest/był szpital położniczy?

Nie, położniczy jest/był (?) na Kasprzaka, na Czystem, jeśli pytasz w odniesieniu do mojego postu to tam zostałem zaniesiony po urodzeniu (na Działdowską, a nie do szpitala:)
              A urodziłem się na Czystem
    • Gość: passionplace2 Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 17:02
      Lecha kaczyńskiego!!

--
      śmieszne zdjęcia z Warszawy | imprezy Warszawa
      • Gość: Z Bielan Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.aster.pl 05.07.11, 17:16
        Następnemu przygrzało. Jak nie masz nic mądrego do powiedzenia do spróbuj się powstrzymać od prezentowania swojej "elokwencji".
        Nie wiem czy zauważyłeś, ale tutaj rozmowa jest o konkretnych rozwiązaniach i jednak większość wpisów ma sens i jest merytoryczna.
    • Gość: aurita Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka... IP: *.aster.pl 05.07.11, 17:46
      Rondo Daszynskiego bo to nie Mirow ale Czyste (albo pogranicze)

Natomiast jaki Wola Park? tutaj jakies nastolatki sie wypowiadaja?
      Ulrychow ma swoje uzasadnienie.

• Gość: Gówniarz z Pragi Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka... IP: *.ip.netia.com.pl 05.07.11, 18:24
      Pytali mnie o to jak funkcjonuje komunikacja - jaka linia odpowiada. Pytali mnie o to jak zagospodarować okolice PKiN. Pytali mnie o... Pytać mogą a robią co dla nich jest wygodne. Więc po co ten cyrk z pytaniami ?
    • three-gun-max Skoro stacja przy Wola Parku to Wola Park 05.07.11, 18:31
      A nie żaden Ulrychów. Zafajdane urzędasy powinny dostosowywać swoje wytwory do rzeczywistości a nie na odwrót.
      • Gość: z Re: Skoro stacja przy Wola Parku to Wola Park IP: *.centertel.pl 09.07.11, 01:10
        A co "wola park" zapłaciło żeby dawać darmową reklamę?
    • Gość: X Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.07.11, 20:32
      Na pewno stacja Targówek powinna nazywać się "Smoleńska", w końcu to najbliższa tej ulicy stacja, a przy okazji uczci się tragedię.
    • Gość: tutejsza Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka... IP: *.adsl.inetia.pl 05.07.11, 21:48
      Ulryhów brzmi ohydnie!
    • ritzy Ale mamy dowcipny narod! 05.07.11, 23:26
      Kiedys nie bylo tak i Polacy byli uwazani za ludzi o ograniczonym poczuciu humoru. A teraz... Co i jeden, to smieszniejszy, dowcipniejszy. Wezmy ten watek o nazwach stacji metra. A to zaproponuja by L. Kaczynskiego, bądź Smoleńska, albo jeszcze czegos rownie smiesznego.

Nie musimy juz ogladac kabaretow (w TV czy na zywo) - wystarczy otworzyc jakikolwiek wątek na Forum, a tam jaja wprost nieprzecietne. Czlowiek czyta i ze smiechu wpada pod stoł, bolesci brzucha wprost dostaje. Skad sie wzielo u nas tylu wyrafinowanie dowcipnych internautów, z tak olbrzymim poczuciem humoru? Moze ktos wie?
    • Gość: gość Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają mieszka... IP: *.centertel.pl 06.07.11, 09:28
      wolę szybki tramwaj lub trolejbus na całej górczewskiej za rok niż metro za 30 lat!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: yes yes Re: Jak nazwać stacje metra na Woli? Pytają miesz IP: *.hrbgpa.fios.verizon.net 07.07.11, 19:34

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka