Dodaj do ulubionych

uchwała ws organizacji ruchu

05.07.11, 19:13
Nie znam się specjalnie na tym, ale wydaje mi się, że to nie tylko organizacja ruchu ale zmiana zagospodarowania przestrzennego naszego osiedla (zmiana lokalizacji ciągów pieszych i jezdnych) na schemacie nie ma na przykład miejsc postojowych przy bloku 111 po stronie od elektrowni. Nie rozumiem, też zjazdów do garażu wydaje mi się, że są inaczej na schemacie niż w rzeczywistości chyba zagłosuję przeciw.
Obserwuj wątek
    • route67 Re: uchwała ws organizacji ruchu 07.07.11, 21:19
      Ja zagłosowałem przeciw.
      z dokładnie tych samych powodów.
      Poza tym, uważam że powinna być możliwość parkowania samochodów pod blokiem, tylko z ograniczeniem do 1.5t (z wył pow 1,5t na czas rozładunku). jeśli nie bedzie dobrze rozplanowanego zagospodarowania "parkingowego" to jak by nie kombinować, będzie tzw. pierdolnik, bo ludzie GDZIEŚ muszą parkować samochody, a nie wszyscy mają garaż.
      • marecki9990 Re: uchwała ws organizacji ruchu 07.07.11, 21:34
        route piszesz o parkowaniu przed blokiem a ja uważam, że nie powinno się parkować.
        Jedni piszą że jak stać Cię było na mieszkanie to i miejsce trzeba było wykupić, ale też z drugiej strony nikt nie widzi problemu bezpieczeństwa i potrzeby nagłego dojazdu większego sprzętu pogotowie, straż. Inaczej też by było gdybyśmy wszyscy trochę używali więcej głowy przy tym parkowaniu przed blokiem a tak raz jeden zaparkował we wjeździe/wyjeździe ze 105 a to na przeciwko wjazdu, nagminne jest parkowanie na zakręcie, a to któryś się nie zmieści z "kopertą" już nie wspomnę że nie ma możliwości minięcia się.
        • route67 Re: uchwała ws organizacji ruchu 08.07.11, 20:05
          z głową to się powinno projektować takie bloki. to standardowy problem na większości osiedli.
          ja mam garaż, mi to pikuś, niech sobie taki zakaz będzie.
          ale przecież ci ktorzy nie maja garazu gdzies te auta musza trzymac. to powinno być przewidziane przy projekcie budynku.
          co do bezpieczeństwa - dlatego wlasnie nawiazalem o ograniczeniu do 1,5t.
          pal licho jak parkują osobówki - wtedy się zmieści straż pożarna.
          gorzej jak jakiś cymbał podjezdza dostawczakiem wysokim na 3m i szerokim na 2.
    • marecki9990 Re: uchwała ws organizacji ruchu 07.07.11, 21:22
      zmiana organizacji swoją stroną ale ten plan niby naszego osiedla ale kompletnie nie zgadza się ze stanem faktycznym: wjazd do garażu w 105 jakby z drugiej strony bloku, w nowo wybudowanym klatki również z drugiej strony itp. coś chyba z tym planem nie tak.

ps.Szanowna Administracjo, zauważyłem że próbujecie na forum wyjaśniać różne problemy, proszę o szybki komentarz w w/w sprawie celem oddania świadomego głosu.
      • kiola przeciwko 08.07.11, 14:21
        My jesteśmy przeciwko m.in. ze względu na to, że plan z załącznika jest nieaktualny i nic konkretnego nie przedstawia. Administracja powinna najpierw zaktualizować plan osiedla, zrobić do niego PORZĄDNĄ legendę z wyjaśnieniem jak ma ten ruchy na osiedlu wyglądać, bo podobno gdzieś ma być jednokierunkowa ulica, a z tego co jest obecnie to nic nie można wyczytać, która to będzie itd.

Póki co wyrażając zgodę kupujemy kota w worku, bo w rzeczywistości nie wiadomo co z tego wyjdzie, bo raczej bloku nie obrócą o 180 stopni, aby był zgodny z załączonymi planami.
        • tyszynska Re: przeciwko 08.07.11, 15:06
          Jakie parkowanie kolo bloku? jestem absolutnie przeciw!!! garaze sa do wykupienia, tak samo zgadzam sie z przedmówca- plany osiedla sa chyba z ksiezyca- tez przeciw, beznadzieja!pzdr
    • sara06 Re: uchwała ws organizacji ruchu 08.07.11, 22:57
      Szanowni Państwo,

Projekt jest przygotowany przez osobę znającą się na organizacji ruchu. To, że podkład jest stary to nie powinno nikogo dziwić. Jest to część projektu osiedla, jaki dostaliśmy od Gazomontażu. Nowy kosztowałby nas dodatkowe pieniądze, więc osoba nanosząca znaki niezbędne do uporządkowania parkowania na naszym osiedlu zrobiła to na tym co jest po wykonaniu wizji lokalnej. Czy ktoś z Państwa uważa, że dany znak jest w złym miejscu? Merytorycznych uwag nie ma. Projekt jest Ok, ale widać że kole w oczy nielegalnie parkujących. Przypominam że wszyscy posiadający miejsca płacimy za nie opłaty, cała reszta wjeżdza na lewo i boją się że to się skończy mandacikiem w najlepszym wypadku. Za którymś razem lawetką :) I super, bo na drodze pożarowej parkowanie jest zakazane.
      • kiola Re: uchwała ws organizacji ruchu 08.07.11, 23:38
        No ja nie wiem gdzie te znaki na projekcie, ale ani ja, ani sąsiedzi takowych nie widzimy. Projekt jest nieczytelny i podziwiam jak ktoś tu potrafi odczytać schemat ruchu na osiedlu. Jeśli Przedmówczyni potrafi to prosimy o wyjaśnienie, bo póki co to jest czarna magia.

ps. mam garaż :)
        • marecki9990 Re: uchwała ws organizacji ruchu 09.07.11, 19:22
          po "głębszym" :-) wpatrzeniu się w projekt pomijając wszystkie jego niedoskonałości dostrzec można chęć postawienia znaków przy każdym z wjazdów na osiedle od Piłsudskiego tj. znaku D-52 (strefa ruchu)-ten taki prostokącik, B-36 z dodatkiem " nie dotyczy wyznaczonych miejsc postojowych" (zakaz zatrzymywania się)-to kółeczko z X w środku, T-24 (Tabliczka wskazująca, że pozostawiony pojazd zostanie usunięty na koszt właściciela)-ten niby kwadracik podzielony na pół, B-43 (ograniczenie prędkości do 20). Nie zmienia to faktu, że plan jest jaki jest a do tego naniesione zmiany są bardzo nieczytelne.
          • zabki-ankra-mr Re: uchwała ws organizacji ruchu 09.07.11, 23:05
            Szanowni Państwo

Drogi wewnętrzne na terenie Wspólnoty, są drogami ppoż., stąd Straż Pożarna nie zezwala na parkowanie na takich drogach, pod żadnym pozorem. Co do mapy, jest to mapa którą otrzymaliśmy w dokumentacji budynku Piłsudskiego 111 od Gazomontażu, żadnej innej mapy nie posiadamy. Developer dokonuje zmian w projekcie budowlanym, stąd na mapie inne miejsce wjazdu do garażu budynku Piłsudskiego 105. Gdy zostanie wybudowane całe osiedle, projekt organizacji ruchu zostanie naniesiony na ostateczną mapę osiedla.
            Nie ma przeciwwskazań do wprowadzenia projektu organizacji ruchu na przedmiotowej mapie, tak stwierdzała Pani wykonująca projekt. Sam projekt wprowadza STREFĘ RUCHU na osiedlu, ograniczenie prędkości do 20 km/h, zakaz zatrzymywania poza miejscami wyznaczonymi, też na parkingach przed osiedlem.
            Informuję przy tym, że to Państwo prosiliście o wprowadzenie porządku na osiedlu i parkingu przed osiedlem, zgodne z obowiązującymi przepisami, co czyni projekt organizacji ruchu.
            Otrzymaliście Państwo pomniejszone ksero projektu, na oryginale wielkości A3, wszystko jest bardziej widoczne.
            Uprzejmie proszę o szybkie przegłosowanie uchwały.

Administrator
          • sara06 Re: uchwała ws organizacji ruchu 10.07.11, 08:37
            Rada Mieszkańców osiedla Piłsudskiego 103-111 uruchomiła wspólnego @ rada.zabki.pilsudskiego@gmail.com.
            Wszystkich Państwa prosimy o zgłąszanie problemów na ten @. Większość z nich da się wyjaśnić :) co wtedy przyspieszy podejmowanie uchwał.

Państwa którzy chcą zobaczyć kolorowy projekt proszę o przesłanie na @ swoich danych (imię nazwisko i adres w naszej nieruchomości oraz używany e-mail w celu stworzenia listy mailingowej do wysyłania informacji itp) a prześlę kolorowy bardziej czytelny projekt.
            Takim projektem dysponuje też Pan Administrator który ma w 100% rację. Sami chcieliśmy projektu i aby uporządkować ruch na osiedlu musi on być. Musi być jak najszybciej wdrożony, gdyż mamy w niedługiej perspektywie oddanie kolejnego etapu osiedla, co oznacza kolejne samochody dostawców i wykonaców pod naszymi oknami. :) Pozdrawiam
            • zabki-ankra-mr e-mail Rady Mieszk. osiedla Piłsudskiego 103-111 11.07.11, 00:05

Administracji osiedla nic nie wiadomo na temat uruchomionego e-maila, przez Radę Mieszkańców osiedla Piłsudskiego 103-111. Podpisująca się pseudonimem sara06, nie przedstawiła swojego Imienia i Nazwiska, stąd ostrzegam przed korespondencją, być może z osobą, nie mającą nic wspólnego z Radą Mieszkańców i mogącą przedstawiać Państwu błędny niewłaściwy Projekt Organizacji Ruchu. Kolorowy projekt posiadam w administracji, jest on do wglądu podczas dyżurów, jak też Państwo wiedzą, gdy otrzymam e-maila z prośbą o przesłanie projektu, wyślę go Państwu e-mailem.

Pozdrawiam
              Administrator
              • wladas-on-line Re: e-mail Rady Mieszk. osiedla Piłsudskiego 103- 11.07.11, 11:34
                Widzę, że temat ten wywołał spore poruszenie, przede wszystkim ze wzgledu na nieaktualny podkład geodezyjny i nieczytelność i przez to niezrozumiałość przedstawionej organizacji ruchu. Być może da się to w prosty sposób w paru wersach przedstawić mieszkańcom ogólne zasady np. zakaz parkowania, ograniczenie predkości itp. Poza tym rozumiem, że projekt jest informacją tylko dla nas, żebyśmy sie wypowiedzieli czy nam sie podoba, gdyż jako, że jest to droga wewnetrzna nie wymaga to tak szczegółowego projektu organizacji ruchu i nie będzie on podlegał akceptacji poprzez wydanie decyzji zarządcy ruchu. Ja obserwuję, że niebezpiecznie jest przy ogólnodostępnych miejscach tam niektórzy jeżdżą dość szybko a widocznośc jest dość słaba więc nie wiem czy nie trzebabyłoby tam ruchu uspokoić.
    • route67 Re: uchwała ws organizacji ruchu 13.07.11, 23:13
      a ja chyba oddam głos za przy drugim podejściu, bo przed klatką C ktoś juz przegiał pałę i postawił sobie powypadkowy złom, zapewne bez zamiaru zabrania go w najbliższym czasie.
      • antoniusz13 Re: uchwała ws organizacji ruchu 05.10.11, 00:12
        Witamy,

Forum jest martwe a to nasz drugi wpis...,ale ... Przede wszystkim uchwała nie przejdzie (jak i ochrona - standard na osiedlach,że jest!), dlatego, że:
        - są osoby, które mają , gdzieś INNYCH i postanawiają parkować swoje 2 lub 3 auto (auto to za dużo powiedziane, Tico WWE, jakiś Opel RZ...,swoją drogą dzisiaj to już było przesadą stawianie tego grata na chodniku pod nowym blokiem,eh...)...
        - dlaczego nie WYKUPIĄ wolnych miejsc od Gazomontażu na postój? Dlatego,że to miejsce kosztuje więcej niż ich samochód!Wprowadzają GRATY i stawiają , gdzie popadnie, chodnik , podziemny parking jak jest wolne (sic!), to ludzie,którzy boją się uchwały bo te GRATY mogą dostać mandat!
        - rozumiemy, że przyjadą znajomi/rodzina - nie tylko my, bo proszę wziąć pod uwagę,że tak naprawdę piszemy za kilka osób(wspólnie dyskutowaliśmy), i do tego NIKT nie ma pretensji. To normalne.Od kilku dni stoi samochód karawaningu przed garażami od bloku przy biurowcu...nikt nie reaguje.A jaki był żal internauty o nicku KIOLA , żeby tam nie parkować??

Podsumowując. NIKOMU nie zależy na porządku i estetyce osiedla, każdy patrzy tylko w swoją stronę. Nie tak miało to osiedle wyglądać Drodzy Sąsiedzi.Nie tak...

PS. Większość osób na osiedlu to naprawdę wspaniali ludzie, uczynni, normalni, pomocni. Piszemy rzadko, ale pewne sprawy ewidentnie są zaniedbane...

Pozdrawiamy!
        • route67 Re: uchwała ws organizacji ruchu 05.10.11, 10:33
          słuchajcie, każdy ma taki samochód jaki ma. fakt, niektóre z nich powinny odbyć wyłącznie kurs na złomowisko, ale pokupowaliśmy mieszkania w takiej lokalizacji, gdzie graty to żaden wyjątek.

Miejsca w garażowcu/garażowe na -1 są w takich cenach, że wcale się nie dziwię, że nie każdy wykupił i piszę to jako osoba mająca miejsce w garażu. Gazomontaż przycina na parkowaniu ogromne kwoty (taniej jest nawet w WWA z tego co rozmawiałem ze znajomymi).

Problem dopiero sie nasili po zaludnieniu nowego budynku. Wtedy będą dantejskie sceny a wszystko spowodowane jest tym, że cała koncepcja jest do dupy, za przeproszeniem.
          Możemy sobie wprowadzić plan zagospodarowania ale ludzie mają samochody i muszą je gdzieś parkować, inaczej się nie da. Jak by ktos pomyslał, to ucywilizowałby kwestie parkowania pod blokiem rezygnując z chodnika po jednej stronie i poświęcając kawałek zieleni na dodatkową kostkę, wydzielając miejsca do parkowania przodem do budynku, lub lekko pod ukosem. Jasne, może nie jest to spełnieniem marzeń, ale lepszy taki w miarę kontrolowany bajzel niż totalna samowolka, a za chwile taka będzie (teraz jeszcze sie da przetrwać o ile świata nie zasłaniają już szulstady i inne kobyły wilkie jak stodoła). Z tym, ze w tej chwili i tak na to juz za pozno zeby cos zmienic. Jestesmy w sumie skazani na syf i walke o parking. Cudów nie ma, i tez nie mozna miec pretensji do kogos ze ma 2 samochody na rodzine, bo ci ludzie jakos do swoich miejsc pracy sie dostac musza, a komunikacja w zabkach jest taka jaka jest. Lepiej stac w korku we wlasnym blachosmrodzie niz kisic sie w zapchanym bydlowozie z zamknietymi szybami i wylaczoną klimą, jadacym z nikad do nikad dokladnie w tym samym korku.
          • lonsdale2 Re: uchwała ws organizacji ruchu 05.10.11, 13:24
            dla mnie to proste nie masz wykupionego miejsca parkingowego to nie masz wjazdu na osiedle u mojego znajomego osiedle jest strzeżone i zamknięte, nikogo nie obchodzi czy tam mieszkasz i posiadasz samochód trzeba było o tym myśleć przed zakupem mieszkania a jak nie stać kogoś było na garaż trzeba było zrezygnować z jednego pokoju, albo biorąc kredyt dołożyć do rat te 30000, przepraszam jeśli kogoś uraziłem, ale taka jest prawda każdy chce coś zaoszczędzić, ale dlaczego kosztem innych lokatorów
            • route67 Re: uchwała ws organizacji ruchu 06.10.11, 07:47
              no spoko ale to ma sie nijak do naszego osiedla. trzymajmy sie faktów...
              po 1 - twoja propozycja jest dziurawa w przypadku mieszkańców z 2 samochodaim. No bo jak to zweryfikujesz na osiedlu które nie ma ochrony, bo mieszkańcy poskąpili?
              po 2 - gazomontaż rozdaje piloty jak chce i komu chce (np. rozklekotane Uno pana Schulstada ktore przez dlugi czas parkowalo bezczelnie w garażu na -1)

Kurcze mamy stuację z którą jakoś sobie poradzić musimy. Sa samochody, wjeżdząja i bedą wjeżdzały na teren osiedla...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka