18.05.04, 08:29
Witam wszystkich juz mniej anonimowych niż przed spotkaniem. Mam uwagę do
naszego reprezentanta, który bedzie uczestniczył w wyborze Generalnego
Wykonawcy.Z tego co zrozumiałam, umowa z generalnym jest ryczałtowa. To nie
najlepsze do kontrolowania rozwiazanie, taki worek bez dna. Dobrze byłoby
sprawdzić czy załącznikiem do złozonej oferty jest wycena szczegółowa,
np.kosztorys w oparciu o KNR-y i ceny w oparciu o Sekocenbud. Oferta powinna
tez zawierać przykładowy dobór materiałów, a jak wiadomo gres gresowi i farba
farbie nie równe zarówno pod kątem jakości i trwałości ale także ceny.
Umowy ryczałtowe maja to do siebie, że łatwo w nnich o podmiane materiałów i
co za tym idzie spadek jakości.
To pierwsze przemyslenia i wnioski. Pozdrawiam Sąsiadów.
Obserwuj wątek
    • kajduk Re: Zebranie 18.05.04, 12:48
      Witam!
      Uwagi oraz wątpliwości dotyczące generalnego wykonawcy przedstawię na spotkaniu
      w poniedziałek 24.05. Obecnie próbuję uzyskać informacje na temat kondycji
      finansowej Betonstalu Ostrołęka i Tynkbudu. Póki co nie znalazłem żadnej
      informacji, na temat doświadczeń Benstalu w budownictwie mieszkaniowym.
      Tynkubud je ma i zajmował nawet dobre miejsca w różnych konkursach. Jak by ktoś
      coś znalazł to proszę o info.
      Pozdrawiam
      .
      • compiter Re: Wybor wykonawcy 18.05.04, 21:24
        > Uwagi oraz wątpliwości dotyczące generalnego wykonawcy przedstawię na
        spotkaniu
        Czy moze jestes w komisji przetargowej ? Jesli nie, kto z przedstawicieli nim
        jest ?

Widzialem inwestycje tynkbudu (Relaxowa) - jest dobrze pod wzgledem jakosci,
        nie widze przeciwskazan aby oni stawiali Opaczewska.
        Na minus dziala postawa spoldzielni: nie podoba mi sie gotowosc spoldzielni do
        podpisania umowy z wykonawca na podstawie pierwszej oferty Tynkbudu, i
        pominięcie negocjacji. Rozmawialem z osoba, ktora pracuje od lat w branzy
        budowlanej. Wybor wykonawcy okreslila jako typowy dla spoldzielni. Spoldzielnia
        przerzuca calosc kosztow na czlonkow, wiec koszty inwestycji nie sa dla niej
        istotne. Zalecila, aby kontrolowac narzut (marze) wykazane w kosztorysie i
        wysokosc stawek za prace ludzi. Sugeruje, ze te pozycje mozna negocjowac.
        Okreslila jako blad przyjecie oferty jako ostatecznej, co spoldzielnia
        chcialaby zrobic (takie mam wrazenie po spotkaniu).

Osobna sprawa sa wymagania 500k wadium/zabezpieczenia. Mam lekkie watpliwosci,
        czy nie jest to wymaganie dosc kosztowne dla wykonawcy, a przez to przerzucane
        na inwestora i czlonkow spoldzielni. Czy gwarancja nie bedzie wystarczajaca pod
        wzgledem skutecznosci egzekucji, ale tansza ?

W tej chwili dokonywanie wyboru pomiedzy betonstalem a tynkbudem nie pozwala na
        faktyczny wybor, a przez to na negocjacje. Zaluje, ze wczoraj nie trafil
        wniosek o wznowienie postepowania przetargowego wyboru wykonawcy (niestety na
        pomysl wniosku wpadlem juz w domu). Spoldzielni nie chce sie tego zrobic, i ja
        ich rozumiem. To dodatkowa praca, a finanse to z glownie nasz problem. Z
        drugiej strony daleki jestem od sugerowania wyboru najtanszego na rynku
        wykonawcy, sugeruje raczej wprowadzenie zdrowej konkurencji, a nie slepy wybor
        firmy z ktora zarzad spoldzielni ma juz dobre relacje.

Pozdrawiam wszystkich
        • czekiera Re: Wybor wykonawcy 18.05.04, 22:53
          compiter napisał:

> Z drugiej strony daleki jestem od sugerowania wyboru najtanszego na rynku
          > wykonawcy, sugeruje raczej wprowadzenie zdrowej konkurencji, a nie slepy wybor
          > firmy z ktora zarzad spoldzielni ma juz dobre relacje.

Ja tam do Tynkbudu nic nie mam i czuję się przez spółdzielnię przygotowywany do
          wyboru tego wykonawcy już od początku mojej 'kariery z mieszkaniem' (czyli
          jesieni ub. roku). Szczególnie, że na pewno znajdzie się co najmniej jedna
          osoba, którą akurat skusiły nie drewniane okna, ale potencjalny solidny (jak
          mniemam) wykonawca.

Odnośnie cen, to daję prawie zero szans na to, że ceny jakichkolwiek towarów
          (czytaj: stali) spadną i będziemy wybierać 'kolory marmurów na klatkach
          schodowych' i takie opowieści ze strony zarządu są marketingowo-populistyczne. :)
          • compiter Re: Wybor wykonawcy 19.05.04, 09:07
            czekiera napisał:
            > Ja tam do Tynkbudu nic nie mam i czuję się przez spółdzielnię przygotowywany
            do
            > wyboru tego wykonawcy już od początku mojej 'kariery z mieszkaniem' (czyli
            > jesieni ub. roku). Szczególnie, że na pewno znajdzie się co najmniej jedna
            > osoba, którą akurat skusiły nie drewniane okna, ale potencjalny solidny (jak
            > mniemam) wykonawca.
            Jak napisalem wczesniej - widzialem robote tynkbudu, jest solidna. Nie widze
            przeciwskazan. Ale nie za wszelka cene - uwazam ze spoldzielnia powinna
            negocjowac warunki finansowe, a nie dokonywac wyboru pierwszej otrzymanej
            oferty. To dotyczy kazdej branzy, w tym budownictwa. Zwlaszcza, ze kontrat
            mozna szacowac na kwote miedzy 20 a 30mln.

> Odnośnie cen, to daję prawie zero szans na to, że ceny jakichkolwiek towarów
            > (czytaj: stali) spadną i będziemy wybierać 'kolory marmurów na klatkach
            > schodowych' i takie opowieści ze strony zarządu są marketingowo-
            populistyczne.
            > :)
            Niestety rowniez na to nie licze. Z wyjatkiem stali - ta jest najdrozsza od
            kilku lat. Jest szansa, ze ceny spadna. Niestety zalezymy tu mocno od Azji i
            tamtejszej koniunktury.
          • orten Re: Wybor wykonawcy 20.05.04, 08:16
            A ja myśle że TYNKBUD jest pewniakiem. Po tylu latach współpracy na pewno
            wytworzyły sie tzw. "relacje" co z pewnością zawazy na wyborze wykonawcy.
            Mysle że dla nas to raczej bardziej dobrze, niz zle.
            Wykonawca jest sprawdzony, i raczej nie bedzie z nim kłopotów.
            Osobiście jest przeciwnikiem eksperymentowania, odczułem to na własnej skórze.
            Moje osiedle ma 5 lat, a garaże ciekną od samego początku .Wykonawcyn tej
            usterki nie udalo sie usunac do dzisaj, mimo wieliu podejmowanych prób.
            Ostatnio coś dzieje sie z balkonami, pekają czy cos takiego ....
            • compiter Re: Wybor wykonawcy 20.05.04, 09:56
              orten napisał:
              > A ja myśle że TYNKBUD jest pewniakiem. Po tylu latach współpracy na pewno
              > wytworzyły sie tzw. "relacje" co z pewnością zawazy na wyborze wykonawcy.
              Widzialem na forum posty o tej firmie, z innych budow. Wszedzie pozytywnie.
              Dobrze ze Merkury wybiera dobrego wykonawce. Nie chce jednak za renome i
              te "relacje" przeplacac.
              Mozna wybrac dobra firme i negocjowac z nia ceny. Tylko potrzebne sa argumenty,
              np. w postaci innej firmy, wystawionej na przyslowiowego "zajaca".
              • kajduk Re: Wybor wykonawcy 20.05.04, 13:28
                Negocjować można, natomiast czy sie uda to inna sprawa. W komisji oprócz
                przedstawiciela przyszłych mieszkańców są jeszcze 2 osoby z Zarzadu i 2 osoby z
                Rady . Tak więc ja bedę stanowił 1/5 jeżeli nie 1/6 głosów. Ponadto będzie tam
                równiez Dyrektor ds. inwestycji na Opaczewską - nasz przyszły sąsiad, więc
                myślę, że i on bedzie robił wszystko (także pod wzgledem finansowym) żeby było
                dobrze i nie doszło do jakiegos kantu.
                Pozdrawiam :)
        • kajduk Re: Wybor wykonawcy 19.05.04, 08:45
          Witam!
          Na spotkaniu 17.05. została wybrana 6-cio osobowa grupa przedstaicieli
          przyszłych mieszkańców. Z tej grupy jedna osoba, czyli ja, będę uczestniczył w
          komisji przetargowej. Spotkanie w tej sprawie oraz wybór generalnego wykonawcy
          odbędzie sie 24.05. Dlatego też ważne są dla mnie wszystkie uwagi i sugestie,
          które będę mógł przedstawić na tym spotkaniu.
          Pozdrawiam
    • nikowinka Re: Zebranie 18.05.04, 19:21
      Znalazłam jedynie adres strony www.betonstal.ostroleka.com.pl
    • nikowinka Re: Zebranie 18.05.04, 19:46
      businessman.onet.pl/bm_rp2002/rp2002fir0.html tu jest ranking.
      Wyglada na to, że zbankrutowała "matka' beton stalu, a Ostrołeka sie trzyma,ale
      nie ma w swojej ofercie budownictwa mieszkaniowego (inne rzeczy wychodzą im
      nieźle)
      • nikowinka Re: Zebranie 18.05.04, 19:57
        wiecej informacji o Beton stalu szukaj przez Gogle. A co do Tynkbudu, to jest
        zdecydowanie bardziej znany. Realizowali osiedle Zaruby, za które Merkury
        dostał wyróżnienie w dość prestizowym konkursie Życie w Architekturze, w którym
        panowały ostre kryteria. Przeanalizuj wszystko ale wyglada na to, że Tynkbud
        lepszy.
      • kajduk Re: Zebranie 19.05.04, 08:58
        Beton-Stal z Warszawy upadł w 2001 roku. Beton-Stal Ostrołęka był spółka
        zależną. Po upadku spółki matki, zaczął działać na własna rękę. Ostatnie wyniki
        finansowe spółki opublikowane przez Monitor Polski znalazłem za 2001 rok.
        Raczej nie są powalające, zdecydowanie lepiej wygląda Tynkbud. Tym bardziej że
        opublikował swoje wyniki również za 2002 rok. Jedyna wątpliwość jaką mam, to
        czy przy innych inwestycjach które prowadzi Tynkbud, prowadzenie jeszcze jednej
        nie będzie dla nich za dużo, a co z tym idzie może to być niekorzystne dla nas.
        Pozdrawiam
        • kkoziol Re: Zebranie 19.05.04, 13:41
          Witam,

Racja, może zabraknąć im zasobów i bedą opóźnienia. Albo wynajmą jakiegoś
          nowego podwykonawce który może być solidny inaczej!
          Dobrze by było wiedzieć czy tak sie nie stanie.

Pozdrawiam
          Krzysiek Kozioł
          • compiter Re: Zebranie 19.05.04, 16:52
            Podwykonawcow to pewnie kazdy w budowlance bierze. Sek w tym, aby tynkbud nie
            byl tylko wykonawca generalnym tylko na papierze. Biora wtedy taniego
            podwykonawce i zgarniaja zysk.

Mysle ze w umowie z wykonawca mozna sobie zagwarantowac, jakie prace moga
            zlecic zewnetrznym firmom. Z drugiej strony - warbud tez zleca i ma dobra
            opinie, bo cisnie podwykonawcow i dobrze zarzadza projektami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka