Gość: World IP: *.lpp.com.pl 25.08.11, 07:19 Zobaczymy w praktyce, jak cykliści będą ustępować pierwszeństwa tramwajom :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... IP: 178.73.44.* 25.08.11, 07:24 Uwagi Zielonego Mazowsza: www.zm.org.pl/?a=szwajcaria-114-tram_rower www.zm.org.pl/?a=plac_politechniki-118 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wolak Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 07:28 Pedalarze z ZM zawsze wiedzą lepiej, to raz. A dwa, przykłady z .CH z dvpy wyjęte - nie ta kultura!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tel Pytanie trochę nie na temat, ale związane. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.08.11, 08:03 Weszło nowe prawo o ruchu jednośladów. Rowerzyści, motocykliści mogą wyprzedzać po prawej stronie, w praktyce jeżdżą między samochodami. Miałem taki przypadek, że ruszałem autem na zielonym, a tu z prawej strony nagle wjechał mi pod koła facecik na skuterku. Ledwo zdążyłem wyhamować. Ja rozumiem to wyprzedzanie, ale czy oni mają prawo tak zajeżdżać drogę? Czy jemu nie wolno, czy ja muszę ustąpić pierwszeństwa? Jak to jest? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanos Re: Pytanie trochę nie na temat, ale związane. IP: 193.201.167.* 25.08.11, 08:14 1. Skuter to nie rower - jego nowe przepisy prawie nie dotyczą. 2. Rowerzyści i skutery i wcześniej jeździli między samochodami, nowe prawo zmienia niewiele/nic. 3. Najwięcej kontrowersji w prawie 'rowerowym' budzą przepisy, które i tak w 99% przypadków są martwe, bo większość ludzi woli ryzykować kilkuset złotowy mandat (małe ryzyko), niż potencjalnie zdrowie na jezdni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tel Re: Pytanie trochę nie na temat, ale związane. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.08.11, 08:32 Przyznam, że nie zrozumiałem odpowiedzi na moje pytanie. Może zadam je inaczej. Gdybym nie zdążył wyhamować i go trącił. To wina byłaby moja, czy jego? Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: Pytanie trochę nie na temat, ale związane. 25.08.11, 08:41 Lakoniczny opis, ale raczej jego wina: przy wyprzedzaniu należy upewnić się czy jest miejsce do przeprowadzenia manewru. Jeżeli on wyprzedził po to by po chwili wyhamować przed twoją maską to łamie przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Kolejny wściekły pies. IP: *.globsoft.pl 25.08.11, 10:10 Czy poprawiłoby Ci to sen, że zabiłeś faceta z jego winy w majestacie prawa? Powiem więcej - moralne pierwszeństwo ma zawsze ten, kto jest słabszy na drodze. Na chodniku pieszy przed rowerzystą, na drogach rowerzysta przed kierowcą. Co ci z udowodnienia pierwszeństwa, jak zderzenie ze skuterem czy rowerzystą jest bardzo niebezpieczne dla niego, nie ma on szans w takiej kolizji? Czy naprawdę ludzie w tym kraju mogliby zacząć myśleć jak ludzie a nie wściekłe psy? Odpowiedz Link Zgłoś
konkretniekarol Re: Kolejny wściekły pies. 25.08.11, 11:04 Moralne pierwszeństwo?! A co to za kategoria? Czyli przepisy przepisami, ale i tak "moralne pierwszeństwo" zwalnia tego słabszego z odpowiedzialności na drodze. Podstawowym problemem z nowymi przepisami dotyczącymi rowerzystów i z rozwiązaniami takimi, jak nieszczęsna ścieżka pomiędzy szynami jest wiara ich pomysłodawców w rozsądek i odpowiedzialność rowerzystów. Równouprawnienie na drodze? Ok, ale tego nie da się załatwić kilkoma zapisami w kodeksie. Owszem, kierowcy samochodów, tramwajów itd. nie są aniołami, ale przeciętnie zacznie lepiej znają przepisy i bardziej odpowiedzialnie je interpretują, niż rowerzyści. Znaczna część rowerzystów przepisy traktuje wybiórczo, na przykład, gdy zezwolono na jazdę rowerem po chodniku w wyjątkowych sytuacjach, nagle zaroiło się na chodnikach od rowerzystów, przekonanych, że mogą śmigać między pieszymi niezależnie od pogody. Co więcej, wciąż powszechne jest przeświadczenie o bezkarności na rowerze. Wiele osób po kielichu do auta by nie wsiadło, ale na rower - to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dark Angel Re: Kolejny wściekły pies. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:06 Morlanie to jest dokładnie na odwrót niż piszesz. Pierszeństwo ma ten, kto jest silniejszy na drodze. Logika nakazuje pieszemu ustąpić rowerowi, rowerzeście ustąpić samochodowi i tak dalej. Problem jednak w tym, że poruszanie się po Warszawie ma z logiką niewiele wspólnego, bo ci słabsi stwarzają chore sytuacje na drogach (zwłaszcza po zmianie przepisów). Odpowiadając na Twoje pierwsze pytanie: jeśli rozjechałbym jakiegoś oszołoma w majestacie prawa to nie miałbym najmniejszych problemów ze snem - jak ktoś sam pcha mi się pod koła to nie mój problem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Kolejny wściekły pies. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:20 Pozostaje życzyć Ci owocnych spotkań z silniejszymi, np. tirami. Odpowiedz Link Zgłoś
thekaroten Re: Kolejny wściekły pies. 25.08.11, 11:22 Gość portalu: Dark Angel napisał(a): > Logika nakazuje pieszemu ustąpić rowerowi (...) Już wiem, skąd bierze się tyle wypadków w Warszawie. Z logiki, panie, z logiki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Kolejny wściekły rowerzysta. IP: 87.204.209.* 25.08.11, 13:02 Gość portalu: M napisał(a): > Czy poprawiłoby Ci to sen, że zabiłeś faceta z jego winy w majestacie prawa? Po > wiem więcej - moralne pierwszeństwo ma zawsze ten, kto jest słabszy na drodze. > Na chodniku pieszy przed rowerzystą, na drogach rowerzysta przed kierowcą. Co c > i z udowodnienia pierwszeństwa, jak zderzenie ze skuterem czy rowerzystą jest b > ardzo niebezpieczne dla niego, nie ma on szans w takiej kolizji? Czy naprawdę l > udzie w tym kraju mogliby zacząć myśleć jak ludzie a nie wściekłe psy? Teraz już się nie dziwię, dlaczego tylu wściekłych rowerzystów tratuje ludzi na chodnikach i wjeżdża pod samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: romek Re: Pytanie trochę nie na temat, ale związane. IP: 91.198.145.* 25.08.11, 09:46 > , że ruszałem autem > Ledwo zdążyłem wyhamować. Fajna furka ;) Moja ma tylko 8s do setki (170KM, ~250Nm). Czym jeździsz? Aaaa, moja ma lusterka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spruce Re: Pytanie trochę nie na temat, ale związane. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:11 Tel! Wsiadaj na rower, będziesz szczęśliwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: boryska Re: Pytanie trochę nie na temat, ale związane. IP: *.play-internet.pl 25.08.11, 13:51 po prostu patrz w prawe lusterko, zanim ruszysz, fajnie by było, jakbyś też zostawił miejsce dla rowerzysty z prawej, kiedy stoisz w korku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rumcajs Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i IP: 212.160.172.* 25.08.11, 10:03 "nie ta kultura" to u ciebie chyba. A "z dupy" to ty wypadłes (swojej matce)... Odpowiedz Link Zgłoś
franek31 Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i 25.08.11, 10:54 Władzom jest bardzo na rękę, kiedy naród się kłóci i pyskuje na siebie. Jak chcemy zrobić "onym" na złość, to dyskutujmy na poziomie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarhead To teraz wytłumacz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 15:03 > Uwagi Zielonego Mazowsza: jak to jest, że przejazd przez torowisko "to nie problem" a 5 cm "uskok" (czyli krawężnik), to powód do awantur na forum, co? Bo coś tu mi trąci zwykłym pieniactwem. Odpowiedz Link Zgłoś
wedry Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... 25.08.11, 07:33 Musze podjechac i zobaczyc. - Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Ten sam GALAS zlikwidował zielone strzałki ... IP: *.ip.netia.com.pl 25.08.11, 07:39 argumentując to bezpieczeństwem a teraz mówi, że nogę można złamać na prostym chodniku? Panie Galas zastanów się Pan w końcu czym się kierujesz przy organizacji ruchu, płynnością ruchu czy bezpieczeństwem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Ten sam GALAS zlikwidował zielone strzałki .. IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 25.08.11, 08:29 Z tego, co wiem, to jedynym kryterium Galasa jest pozostać na stołku. Facet boi się własnego cienia. Strzałki zlikwidował, jak kierowca ciężarówki skręcając w prawo przemielił pod przednim kołem 6-letnie dziecko. Przestraszył się, że jest winny takiego rozwiązania drogowego. Po pierwszym przecięciu rowerzysty przez tramwaj jest wielce prawdopodobne, że zrezygnuje z tego rozwiązania. U nas wszystko stoi na głowie. Jak niewidomy wpadł pod metro, to winne okazały się wypustki w podłodze na peronach, których nie było. Rzekomo niewidomy nie czuł końca peronu. Tylko, że to jest opinia osób trzecich. Ten człowiek przyznał, że wiedział, że stoi na brzegu, tylko myślał, że pociąg już wjechał i otworzył drzwi. I dał krok do przodu. Wypustki na pewno nie zatrzymałyby go. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawiak Re: Ten sam GALAS zlikwidował zielone strzałki .. IP: *.ip.netia.com.pl 25.08.11, 09:03 Dokładnie jest chyba tak jak piszesz tylko dlaczego tylu ludzi musi się codziennie denerwować stojąc w korku tylko dlatego, że jakiś bezmyślny człowiek przykleił się do stołka? HGW albo zwolnisz tego szkodnika albo sama wyjedziesz na taczkach. P.S. Kto wymyślił poprzednią organizację ruchu na rondzie Radosława? A kto zapłacił za zmianę tego debilnego pomysłu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miecio Re: Ten sam GALAS zlikwidował zielone strzałki .. IP: *.dynamic.chello.pl 25.08.11, 09:44 .HGW albo zwolnisz tego szkodnika albo sama wyjedziesz na taczkach. problem że ten facet jest już od paru poprzednich ekip- chyba jakiś niezatapialny Odpowiedz Link Zgłoś
rydzyk_fizyk Re: Ten sam GALAS zlikwidował zielone strzałki .. 25.08.11, 10:00 Prawdopodobnie jest jedynym ogarniającym ten bałagan i nie ma chętnych na jego miejsce :) Odpowiedz Link Zgłoś
helenka_k Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... 25.08.11, 07:40 to nic wielkiego ani strasznego, ta ścieżka. w Krakowie jest odcinek kontrapasa na ul. Starowiślnej, który też jest na torach tramwajowych. przed jego początkiem jest światło, czerwone i żółte migające, jak jedzie tramwaj to mamy czerwone. i i tak każdy się ogląda do tyłu, czy nie wpada pod tramwaj. tramwaje mają tu pierwszeństwo. odcinek liczy zaledwie kilkadziesiąt metrów i sprawdza się dobrze, nie widzę powodów do paniki w Warszawie. www.youtube.com/watch?v=Y9XB61Qjpt0 tu filmik, widać na nim zastosowanie (oraz zmorę krakowską - pieszych na kontrapasie ;) na drugim filmiku w tej samej ścieżki widać z kolei idiotów jadących pod prąd, ale to już temat na inną dyskusję i zdarza się to coraz rzadziej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sanos Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i IP: 193.201.167.* 25.08.11, 08:15 W praktyce... będą bardzo uważać, tramwaj to dużo większe zagrożenie - większa inercja niż samochód, ale w odróżnieniu od samochodu zdarza się rzadko i dobrze go widać. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... 25.08.11, 08:33 To jedyne miejsce w Warszawie gdzie tramwaje i inne pojazdy jadą tym samym pasem?Na zdjęciach widać, ze przeciwnym kierunku jeżdżą tramwaje, samochody i rowerzyści i nikt nie biadoli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TW "Wielki spór" o ułatwienie dla rowerzystów. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 09:01 Biadolą kierowcy samochodów bo oni pod prąd nie mogą, a rowerzyści tak. I to jest cała istota problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 09:22 Napiszę raz jeszcze-zachwyty debili z Zielonego Maowsza i Gazety tą cudowną ścieżką na torach tramwjowych skończa się wtedy, kiedy pierwszy rowerzysta zostanie przerobiony przez tramwaj na gulasz. Prognozuję że wtedy: A) Zielone Mazowsze, SiSkom, Gazeta i co tam jeszcze schowają się w lisiej dziurze B) Zacznie się szukanie winnego tego głupiego pomysłu C) Winnym zostanie uznany Główny Inżynier Miasta Pan Galas D) Gazeta będzie chciała go ukamieniować Wykrochmalić się na torach tramwajowych nie jest trudno-wystarczy że komuś koło od roweru wpadnie w szynę, wywrotka murowana. A że nie jest trudno wykręcić bąka na torach nawet samochodem, niech świadczy przykład torowiska na ul. Stawki. Co deszcz czy inne fatalne warunki pogodowe, to zaraz jest balet samochodowy na torach. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i 25.08.11, 10:21 Jak po torowisku jeżdżą samochody, rowery, dorożki i tramwaje to już jest bezpiecznie? Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i 25.08.11, 10:51 Gość portalu: Dziki napisał(a): > Napiszę raz jeszcze-zachwyty debili z Zielonego Maowsza i Gazety tą cudowną ści > eżką na torach tramwjowych skończa się wtedy, kiedy pierwszy rowerzysta zostani > e przerobiony przez tramwaj na gulasz. > Prognozuję że wtedy: > A) Zielone Mazowsze, SiSkom, Gazeta i co tam jeszcze schowają się w lisiej dziu > rze > B) Zacznie się szukanie winnego tego głupiego pomysłu > C) Winnym zostanie uznany Główny Inżynier Miasta Pan Galas > D) Gazeta będzie chciała go ukamieniować Ja się z tobą założę o dużą czekoladę z orzechami albo o flaszkę, wedle twojego wyboru, że wtedy, kiedy pierwszy rowerzysta zostanie przerobiony przez tramwaj na gulasz, Zielone Mazowsze, SiSkom, Gazeta, i co tam jeszcze, zaczną wielką akcję, żeby wypieprzyć z Nowowiejskiej tramwaje w ogóle, bo przeszkadzają rowerzystom i są niebezpieczne. I co więcej, na forum pod artykułem w tej sprawie, znajdzie się sporo ludzi krzyczących, że tramwaje są do bani i wszyscy powinni przesiąść się na rowery. Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i 25.08.11, 10:58 Ja przyjmę zakład o czekoladę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dziki Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.11, 11:25 Asperamanka, przyjmuje zakład. Co bardziej lubisz, niech będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i 25.08.11, 12:46 OK. I bosman_maly też. Znajdziemy się na forum pod artykułem, kiedy coś się stanie. Choć osobiście wolałbym, żeby tam nikogo na gulasz nie przerobiło. Odpowiedz Link Zgłoś
mr.pen na swiecie rzadza ludzie 25.08.11, 09:35 na swiecie rzadza ludzie, profesjonalisci, pasjonaci, .... a nie Ekipa HGW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rowery Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... IP: 212.160.148.* 25.08.11, 09:52 o rowerowych punktach, dla warszawiaków: www.placdefilad.com/rowery Odpowiedz Link Zgłoś
wielbiciel_seterow Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... 25.08.11, 09:55 wydaje mi się, że jest jeszcze jeden istotny element zagrażający bezpieczeństwu: opony rowerów są na tyle wąskie, że często podczas jazdy wzdłuż torów "zakleszczają" się w zagłębieniu szyny, czasami powodując niekontrolowany upadek rowerzysty. Ryzyko wypadku (najechania przez tramwaj) jest wówczas bardzo duże. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Przecież można przekonstruować rowery ... IP: *.ists.pl 06.09.11, 01:10 Można przekonstruować rowery na koła o znacznie większej grubości. Koła mogą mieć od pół metra do metra. Jest to o tyle znakomite rozwiązanie, że zmniejsza ryzyko wywrotek na rowerach. Osobiście widzę dosłownie kilka razy dziennie, jak rowerzyści się wywracają. Na szerokich kołach o metrowej grubości - takich walcach drogowych - rowerzysta jedzie pewniej jak na rowerku czterokołowym. Albo można kazać ustawowo używać wyłącznie rowerów trójkołowych a zakazać dwukołowych. Trójkołowe są bezpieczniejsze. Można też kazać, aby każdy rowerzysta był ubrany w specjalną ochronną bardzo grubą pierzynę. Jak się wywróci, to nic mu nie będzie, bo pierzyna zamortyzuje. W ostateczności można zakazać wszystkiego oprócz rowerów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miiso Jeżdżę rowerem od wielu lat i obserwuję zachowania IP: 193.59.173.* 25.08.11, 09:55 kierowców zarówno rowerów jak i samochodów (oraz innych środków komunikacji, w tym motorniczych) i uważam, że jest to bardzo niebezpieczny precedens. Wypadki z udziałem tramwaju i rowerzysty MOGĄ skończyć się niestety tragicznie dla poruszającego się jednośladem, a ci często nie znają nawet podstawowych zasad ruchu drogowego. Przywrócić karty rowerowe, będzie bezpieczniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pawzol1 państwo nic nie zarabia na rowerzystach IP: *.printmax.com.pl 25.08.11, 10:23 z jazdy na rowerze państwo nic nie zarabia więc po co ma to promować ... Odpowiedz Link Zgłoś
mroczny.tramwajarz Re: państwo nic nie zarabia na rowerzystach 30.08.11, 15:50 Polecam jednak pojechać w teren. Na placu Politechniki nowa organizacja ruchu na rondzie nakazuje ustąpić pierwszeństwa wjeżdżającym nań i zjeżdżającym zeń tramwajom, poprzez linię warunkowego zatrzymania z prostokątów. Wcześniej tak, w istocie, nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Wprowadzić podatki od rowerów. IP: *.ists.pl 06.09.11, 01:16 Musowo wprowadzić - dziesięć tysięcy miesięcznie od jednego roweru. Odechce się celebrytom dziwowiska i bedą jak wszyscy korzystali z MPK. No a budżet państwa jest pusty /z wielką dziurą/ i też zarobi dużo pieniędzy. Policzmy, jakiś 10 milionów rowerów pomnożyć przez 10 tysięcy złotych miesięcznie, to nie tylko załata nam dziurę budżetową i umożliwi bezpłatne szkoły, bezpłatne tramwaje, bezpłatną benzynę, bezpłatne bony żywnościowe, bezpłątne buty, bezpłatne ubrania i bezpłatne leczenie, ale nawet co najmniej połowa zostanie jeszcze do podziału wśród naszych umiłowanych przywódców z naszych ukochanych cztrerech partii: PO-PIS-SLD-PSL. Odpowiedz Link Zgłoś
thekaroten Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... 25.08.11, 10:44 Niezła wymówka z tym rzekomym wymuszaniem pierwszeństwa przez rowerzystów w miejscach, gdzie zwyczajowo to tramwaje wymuszają pierwszeństwo na wszystkich. Akurat na placach Zbawiciela i Politechniki obowiązuje niepisana zasada, że tramwaj ma pierwszeństwo zawsze, nawet wjeżdżając na rondo. Niepisana, bo zgodnie z przepisami wjeżdżając powinien przepuszczać wszystkie pojazdy na rondzie, w myśl znaku A-7. Niektórzy motorniczowie już tak przyzwyczaili się do tego układu, że wygrażają tym, jadącym poprawnie ale wbrew lokalnym zwyczajom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Krak Re: Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i IP: *.tktelekom.pl 26.08.11, 07:32 mistrzu wybacz ale Art. 25 ust. 2 PoRD wyraźnie reguluje kwestie pierwszeństwa pojazdów szynowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek W zeszłym tygodniu IP: 91.198.145.* 25.08.11, 11:09 miałem okazję poprzysłuchiwać się odrobinę motorniczym linii 23, którzy mieli przymusowy postój na ulicy Środkowej z powodu czarnego Mitsubishi L200, które blokowało ruch (z tego miejsca pozdrawiam kierowcę, mam nadzieję że odzyskał samochód i że stres który przeżył że mu na Pradze zajebali samochód, oraz pieniądzę które wydał na zwolnienie fury z aresztu nauczą go, że się ku... na torach nie parkuje). Otóż wpomniani motorniczowie 4 tramwajów bodaj, którzy stać musieli, relaksowali się wtedy rozmową z gapiami. Jeden z nich (1 z 4), taki dziad z wąsem i dłuższymi włosami, głośno gardłował na temat ścieżki przy placu zbawiciela poprowadzonej JEGO TORAMI. Stwierdził, że on rowerzystom odpuszczać nie będzie, w razie co powie że nie dał rady wychamować bo ten mu nagle wyjechał. Powiem tak, motorniczych trzeba wysłać nie na badanie, ale na leczenie. I jeszcze jedno, a'propos tego L200. Otóż motorniczy wiedział, że nie przejedzie obok tego L200. Rozumiem, że w tym momencie należy wezwać Nadzór ruchu itp. Ale nie rozumiem, dlaczego podjechał do tego L200 na tyle, żeby go nie dotknąć, ale jednocześnie żeby je zastawić. Otóż złośliwie (to ten sam ch... z wąsami). Żeby jak kierowca nagle przyjdzie, żeby już nie mógł wyjechać - powie mu, że tramwaj nie ma wstecznego, i że już nie może wycofać. I wtedy mandat na 100% (oczywiście nie umniejszam winy tego L200, ale po co blokować - nie zdrowiej udrożnić ruch?) - kierowca Misiubisi by się nie wywinął. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a1234 Re: W zeszłym tygodniu IP: *.play-internet.pl 25.08.11, 11:49 Po to zablokował , żeby ch.. nie odjechał unikając mandatu , bardzo dobrze zrobił. Osobiście zrobiłbym mu ryskę tym tramwajem , zawsze można powiedzieć że się nie zdążyło wyhamować , inaczej się taki debil nie nauczy , że zastawiając tramwaj blokuje jednocześnie kilkuset potencjalnych pasażerów marnując im czas i naraża na koszty służby miejskie opłacane z naszych podatków. Przez takich kutafonów jak ten kierowca którzy blokują ronda zdarza mi się spóźniać do pracy , na szczęście więcej jest w śródmieściu policji która wyłapuje leszczy i wlepia im mandaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomek Re: W zeszłym tygodniu IP: 91.198.145.* 25.08.11, 11:56 > Po to zablokował , żeby ch.. nie odjechał unikając mandatu , bardzo dobrze zrob > ił. Oczywiście, dojebać ch...owi... 200 pln mandatu. A że przez godzinę nie jeździły tramwaje? Tak, jakby nie można było poinstalować kamer na tramwajach, coby to rejestrowały - a mandaty wystawiać post factum. Nie można - wyszło by na jaw, że przeciętny motorniczy traci uprawnienia w przeciągu jednego półkursu. I podkreślam, wcale nie twierdzę, że za blokowanie tramwaja nie należy się solidny mandat i nauczka, chodzi mi raczej o mentalność egzekwowania swoich racji. Co do niewyhamowania - ja bym w taki przypadku wezwał policję do zbadania trzeźwości motorniczego. > Przez takich kutaf > onów jak ten kierowca którzy blokują ronda zdarza mi się spóźniać do pracy , na > szczęście więcej jest w śródmieściu policji która wyłapuje leszczy i wlepia im > mandaty. Przez kutafonów takich jak ten motorniczy, ludzie się boją sprawnie przejechać przez rondo, bo np. na placu Zawiszy przecinaki walą na czerwnym. I tak kółko się zamyka, kutafony kutafon gotują ten los. Odpowiedz Link Zgłoś
mroczny.tramwajarz Re: W zeszłym tygodniu 30.08.11, 15:53 Gość portalu: a1234 napisał(a): > Po to zablokował , żeby ch.. nie odjechał unikając mandatu , bardzo dobrze zrob > ił. Osobiście zrobiłbym mu ryskę tym tramwajem , zawsze można powiedzieć że się > nie zdążyło wyhamować , A potem zapis z rejestratora wykaże, że jechał 15, a nagle do 30 przyspieszył przed kolizją... ta,nie zdążył wyhamować :p Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m. Dużo rowerzystów to ofermy nie umiejące jeździć IP: 31.61.110.* 25.08.11, 11:33 nawet krawężnik 5 cm im przeszkadza i robią o niego dym w gazetach. Więc za chwilę ktoś się wypierdzieli przejeżdżając pod zbyt małym kątem przez te szyny, a jeśli zaraz za nim będzie jechał tramwaj, to skończy się to tragicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asd Re: Dużo rowerzystów to ofermy nie umiejące jeźdz IP: *.acn.waw.pl 25.08.11, 12:07 wyobraź sobie co to jest 5cm jak się jeździ na wózku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Ja jego widziałem jak się wywalał.. IP: *.ists.pl 06.09.11, 01:35 On jak jedzie, to co 100 metrów ma kraksę na równej drodze. Kiepska technicja rowerowa, nie panuje nad pojazdem. Jedzie, jedzie, jedzie, jedzie, jedzie, jedzie, i wówczas - jak nie wyrąbie, to łuuuch, strach patrzeć. A potem jeszcze śmie pouczać oprawdziwych rowerowych maestrów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: motorniczy Drodzy rowerzyści . Pamiętajcie !!! IP: *.play-internet.pl 25.08.11, 11:37 Tramwaj waży 44 tony i ma baaaardzo długą drogę hamowania - jazda po tych torach to najwyżej dla kaskaderów typu jackass , ale , jak to mówi Jurek Owsiak , " Róbta co chceta " . Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: Drodzy rowerzyści . Pamiętajcie !!! 25.08.11, 12:14 A jak silnik w aucie zgaśnie to co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zid [...] IP: *.acn.waw.pl 25.08.11, 12:15 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Nie wolno stać rowerzystom miedzy 2 tramwajami!!! IP: 195.136.33.* 25.08.11, 12:50 Prawo o Ruchu Drogowym, Art. 16.6 "Kierujący pojazdem znajdujący się na części jezdni, po której jeżdżą pojazdy szynowe (np. tramwaje), musi ustąpić miejsca nadjeżdżającym pojazdom szynowym." Czyli jak nadjeżdża kolejny tramwaj z tyłu, to rowerzysta won z torowiska! Odpowiedz Link Zgłoś
bosman_maly Re: Nie wolno stać rowerzystom miedzy 2 tramwajam 25.08.11, 12:59 Ustąpienie to powstrzymanie się od ruchu a nie ucieczka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Romek Re: Nie wolno stać rowerzystom miedzy 2 tramwajam IP: 195.136.33.* 25.08.11, 17:10 > Ustąpienie to powstrzymanie się od ruchu a nie ucieczka. Ustąpienie w tym przypadku, to usunięcie się z drogi pojazdu szynowego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Katapulta się przydaje.. IP: *.ists.pl 06.09.11, 01:32 Ja sobie w rowerze zainstalowałem katapultę. Pociągam jedną wajchę, a potem wciskam któryś guzik i hooooooooooooooooop na bok. Mam 2 guziki - jeden w lewo - drugi w prawo. Pomysłowe urządzenie wzorowane na katapultach w samolotach. Zachęcam do stosowania katapult !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Odszkodowanie Kto wylaci odszkodowanie rowerzyscie bez nóg? IP: *.128.33.188.static.crowley.pl 25.08.11, 13:27 Pewnie nikt, bo sam wjechał na tory i to zgodnie z przepisami, a że motorniczy nie zauważył, no ups. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Straszne To straszne IP: 193.0.116.* 25.08.11, 14:32 To straszne, że rowerzyści jadą po torach tramwajowych. Tak samo jak straszne jest, że kierowcy osobówek jeżdżą po drogach krajowych, gdzie jest przecież mnóstwo ciężkich i ogromnych tirów. Należy zakazać rowerzystom jeździć po tych torach i w ogóle po jezdniach, a kierowcom osobówek nalezy zakazać jeżdżenia drogami krajowymi i wojewódzkimi ze względu na tiry. Wszystko w trosce o bezpieczeństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość W ogóle wszystko zakazać. IP: *.ists.pl 06.09.11, 01:22 Wszystko jest niebezpieczne. Po co jakieś samochody. Zakazać samochodów wszelkiego typu. Zakazać tirów. Zakazać tramwajów, pociągów i wozów drabiniastych. Nawet furmanki są niebezpieczne. O samolotach nawet nie myśleć. Podobnież stosunkowo bezpieczne jest poruszanie się pieszo, ale i tu wprowadziłbym surowe ograniczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
hombredelriodelavida Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... 25.08.11, 16:29 Jak powszechnie wiadomo Komunikacja Miejska i rowery są (a przynajmniej powinny być) najszybszymi środkami do poruszania się po mieście, więc nie powinno się tworzyć dróg rowerowych na torowiskach, ponieważ nawzajem będą sobie przeszkadzali. Tramwaje muszą jeździć zgodnie z rozkładem jazdy a rowerzyści których przybywa (i będzie przybywało, proporcjonalnie do wzrostu ceny paliw) będą blokowali komunikację miejską. Moim zdaniem to nie jest dobre rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarS Dlaczego sciezka nei jest czerwona? IP: 195.14.4.* 26.08.11, 16:25 Dla mnie rozwiazanie takiego przebiegu sciezki nie jest najlepsze, ale w tym miejscu nie ma innej mozliwosci poprowadzenia sciezki (zbyt waska jezdnia) a bez tego rowerzysci musieliby jezdzic po chodniku (od pl.Zbawiciela do Warynskiego) lub po drodze (we druga strone)!!! A wiec duzo mniej bezpiecznie. Jednak dla wiekszego bezpieczenstwa pomogloby dodatkowo wyrazne wyznaczenie biegu sciezki na tym odcinku Nowowiejskiej przez pomalowanie pasa na czerwono, tak jak jest to stosowane na jezdniach dla aut. Dlaczego tutaj nikt tego nie zrobil??? Sa tylko bezsensownie wygladajace krotkie fragmenty np. przy wyjezdzie z kamienicy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarS Co dalej ze sciezka? IP: 195.14.4.* 26.08.11, 16:27 A co dalej ze sciezka wzdluz Warynskiego od Nowowiejskiej w strone pl. Konstytucji i do Pol Mokotowskich??? Teraz te skrety prowadza donikat i nawet nie sa dobrze oznaczone, to wyglada jak najlepsze absurdy z PRLu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Przesada IP: *.ists.pl 06.09.11, 01:28 Iiii tam.. Można obrócić rower i z powrotem jechać. Dojeżdża do końca torów - obrót i z powrotem po torach. I apiać. I tak aż mu się znudzi. A potem rower na plery i do domu. Jaki problem? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grego katowice Wielki spór o wspólną ścieżkę dla tramwajów i r... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.08.11, 13:22 z pewnoscia najwiecej maja do powiedzenie ludzie którzy raz w roku siadają na rower a tramwaj znaja z fotografi,(przykro mi ale transport publiczny i rower bedzie miały coraz wiecej przywilejów w duzych miestach) Tramwaj ma jedną zaletę na 99,9% jesteśmy wstanie przewidziec jego kierunek jazdy. ustapi mu każdy rowerzysta, bedzie to działać jak u samochodowców:) przy tramwaju nikt nie jest pewny swojego pierwszeństwa :) Odpowiedz Link Zgłoś