Dodaj do ulubionych

Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie

26.09.11, 14:53
Dotychczas używałam internetu w UPC 5MB/55 zł i byłam zadowolona. Umowa mi się kończy i Multimedia proponuje mi 12MB/59zł lub 20MB/69 zł w umowie na 9 miesięcy (wysył 1/2 MB, instalacja 34 zł). A więc bezkonkurencyjnie, ale moje pytania:
- czy narzekania z jakimi się spotykam w sieci na tę firmę mają odzwierciedlenie, tzn. spodziwać się awarii, braku sieci przez parę godzin itp?
- czy jako użytkowniczka UPC mam spodziewać się jakichś nieznanych mi mankamentów typu bardzo dynamiczny IP skutkujący odcięciem do wysyłania na FTP itp.?
Dziwne, że od podpisania umowy mam czekać tydzień na instalację internetu, a więc w razie czego nie odstąpię od umowy w te 10 dni bodajże wynikających z prawa.
Obserwuj wątek
    • sonia.wrb88 Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie 26.09.11, 16:54
      Pytanie nieaktualne - mój chłopak dowiedział się, że zgodnie z umową wolno w Multimediach podłączać tylko 1 komputer, a używając własnego wifi i np. 3 komputerów trzeba je zgłaszać i płacić 30% wyższy abonament plus opłaty aktywacyjne - nonsens.
      Pytanie więc - przedłużać internet w UPC za 55 zł na czas określony 12 miesięcy 10 MB czy lepiej na czas nieokreślony za tę samą cenę z 5MB i czekać na obniżki cen np. przed świętami?
      • Gość: kixx Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.acn.waw.pl 26.09.11, 17:14
        hm,przeczytalem regulamin i nie ma tam nic o dodatkowej oplacie za podlaczenie wi-fi.Masz prawo do podlaczenia jednego terminala -prze to pojecia mozna rozumiec takze router wi -fi.
        Oczywiscie jesli wezmiesz wi fi od multimedii to bedziesz placic wiecej,ale po co to robic,nie iwem.

ps.w Asterze tez sie placi za usluge wi fi,jesli modem jest dostarczony przez operatora

oczywiscie nie dam sobie glowy uciac za te interpretacje:)
      • jan-w Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie 26.09.11, 21:06
        Instalujesz router. Klonujesz do niego mac-adress swojej karty. Nikt nawet nie będzie wiedział ile masz podłączonych komputerów. Widać kartę sieciową twojego komputera. W dzisiejszych czasach żądanie ograniczenia do 1 komputera jest absurdem. Przecież TV, mediabox, telefon, radio IP itd też wymagają internetu.
        • sonia.wrb88 Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie 27.09.11, 01:35
          Nie zamierzam oszukiwać, więc jednak rezygnuję z Multimediów. Pani na infolinii wyjaśniła nam, że tego typu kary zdarzają się rzadko, ale twarto stała, że przez "terminal" rozumie się każdy komputer. Więc nie ma racji kixx mówiąc że router=1 terminal - bo owszem, ale każdy kolejny komputer korzystający z WIFI to już kolejny terminal - a w cenniku jest jasno napisane, że nieco ponad 2000 zł opłaty jest za każdy kolejny podłączony terminal.
          Nie ma też racji jan-w, bo powiedzieli, że jak najbardziej wykrywalne jest, że ktoś pod routerem ma podpięte kilka komputerów i że są w stanie to udowodnić bez "nachodzenia" z policją (już same logi pokazujące, że w danym momencie wykonywane są różne operacje).
          Także proszę doradźcie - czy spodziewać się, że np. na święta będą tak zawrotne promocje, że lepiej brać ten internet 5 mb za 56 zł na czas nieokreślony (i w razie czego skorzystać z promocji) czy lepiej brać od razu za tę samą cenę 10 mb ale z umową roczną?
          • Gość: Panikarz inaczej Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.opera-mini.net 27.09.11, 10:45
            No to mam problem:).Z wi fi w multimedii u mnie w domu korzysta w porywach do 8 urzadzen.
          • Gość: kixx Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.acn.waw.pl 27.09.11, 13:09
            czy to znaczy ze za kazde z urzadzen,ktore podlaczysz do wi fi musisz doplacac?
            pomijajac juz netbooki,czy laptopy,ale za telefony ,czy konsole tez?
            to chyba jakies nieporozumienie...
            • Gość: Grześ Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: 208.89.211.* 27.09.11, 14:28
              www.multimedia.pl/object.php/act/sho/oid/e4adf5d9622f54d8c381c8270587053b
              Opłata za samowolne podłączenie większej liczby Terminali niż liczba określona w Umowie Abonenckiej: 2 016,40 zł
              Uwagi: Oddzielna opłata za każdy dodatkowo podłączony Terminal

Poprzez terminal rozumie się każde urządzenie korzystające z dostępu do internetu.

Zgodnie z umową na internet z MM, wolno ci podłączyć tylko jeden komputer w danym momencie, do którego MM przypisuje filtrowanie po MAC. Podsumowując możesz czekać, aż wykryją, że podłączasz drugi komputer, komórkę czy masz niezabezpieczone wifi i korzysta z tego brat, sąsiad, albo jest lepsze rozwiązanie - dzwonisz i zgłaszasz, za każde zgłoszone urządzenie płacisz +5zł, za aktywację każdego terminala 49 zł (też jasno wskazane w cennikach, na które godzisz się podpisując umowę) i podwyższają ci abonament o 30% do takiego podłączonego urządzenia.

Parę osób, które z jednego abonamentu używało netu w całym mieszkaniu, już zapłaciło kary, bo sądziło, że klonowanie mac w routerze załatwia sprawę, jesteś zainteresowany?
              • Gość: kixx Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.acn.waw.pl 27.09.11, 14:41
                mnie to wisi,jestem z Astera
                co nie zmienia w niczym faktu,ze dzieki tej informacji nigdy do multimedii nie przejde-choc mam taka mozliwosc.

ps.wiec odpowiadam:nie jestem zainteresowany

pps. skad wiadomosci o karach zaplaconych przez abonentow_jestes z firmy?
                • Gość: ... Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: 208.89.211.* 27.09.11, 14:49
                  Możesz nie płacić, ale to tylko pogrąży cię z kosztami sądowymi. To, jaki procent płaci od razu to przecież wewnętrzna sprawa firmy. Nie licz, że jak wpadniesz (wtedy taką osobę należy traktować jak zwykłego złodzieja) to multimedia zapuka i poprosi o zgłoszenie dodatkowych termiali, zgodnie z umową musisz to zrobić przed podłączeniem i nie wolno ci samowolnie udostępniać sieci innemu komputerowi, niż ten, na który założono filtr. Oczywiście cwaniaczki klonują MAC komputera, który rzekomo miał korzystać z sieci, ale naprawdę poczytaj w necie... w MM pracują fachowcy i wykrycie takiego oszusta to kwestia max tygodnia. Aha, są też tacy błaźni, że lecą z rachunkiem do gazety, zapominając, że podpisali tę a nie inną, legalną i nie kwestionowaną przez UOKIK w tej kwestii umowę.
                  W zamian za tę niedogodność, dostajesz w MM atrakcyjne ceny i brak limitu ściągania przy dużych jak na konkurencję prędkościach.
      • Gość: :) Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.10.11, 01:15
        W UPC też nie masz prawa podłączać internetu do WIFI - jest to dodatkowe płatne. Kto o zdrowych zmysłach coś takiego zgłasza? :)
    • Gość: Niezadowolony Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.warszawa.mm.pl 21.12.11, 22:54
      Mam Multimedię od 2 miesięcy i BARDZO ŻAŁUJĘ. W Aster nie miałem problemów. W MM przede wszystkim trzeba uważać przy montażu DOLICZAJĄ DODATKOWE KOSZTY za usługi których nie wykonali. Są często krótkie przerwy w sygnale - takie po kilka minut - czasem kilka razy dziennie!!! nie tylko iinternet ale także DTV. Reklamacje są z góry odrzucane. KOSZMAR!
      • Gość: aaaa Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.warszawa.mm.pl 29.12.11, 09:48
        Ja zmieniłam z Aster na Multimedia. Jakość obsługi fatalna. Internet 20 Mb/s to w rzeczywistości 14-16 Mb/s w ciągu dnia, a wieczorem 0,512-2 Mb/s. Po reklamacji lakoniczne stwierdzenie, że nie mam gwarantowanego przesyłu CIR, a według nich jest możliwe osiągnięcie 20 Mb/s. Internet ma przerwy w dostępie i to samo z TV. Kiedyś wyłączyli TV na ponad 20 min. Ja nie polecam.
        • Gość: okoni Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.ip.netia.com.pl 02.01.12, 13:10
          a ja jestem z multi zadowolony. byłem w asterze i też nie było mi źle , ale golili mnie z kasy niesamowicie. za marny internet(1Mb/s) , kablówkę z c+ i telefon płaciłem ponad dwie stówy. teraz za to samo płacę 110 zł , szybszy internet , więcej progamów hd w pakiecie za darmo. mam ich pół roku i jeszcze żadnej przerwy i awarii nie odnotowałem. jedyne do czego można się przyczepić to trochę gorsza jakość programów hd względem aster , internet rzeczywiście jest wolniejszy niż mają to napisane w umowie ( ale w aster miałem tak samo)
          • marchelio Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie 15.09.14, 10:06
            Dawnym użytkownikom astera polecam kablówke i neta w netii. Ich gigaoferta właśnie dla starych asterowców to 40zł za neta i tv i brak opłat za zmianę operatora.
            • grzes_ek3 Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie 07.11.14, 20:18
              w tej cenie masz też chmure 20GB
          • marchelio Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie 07.11.14, 20:21
            skoro jesteś zadowolony to dlaczego piszesz z internetu netii :)
            • Gość: pepe Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.centertel.pl 29.01.15, 00:34
              póki co zrezygnowałem z operatora i śmigam na mobilnym ale to tylko półśrodek więc chciałbym do tego gigakabla przejść tylko czekam na odpowiedź czy będę w zasięgu
    • raf0653 Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie 11.05.16, 16:57
      jakie to miasto?
    • Gość: marek Re: Zmiana internetu z UPC na Multimedia - opinie IP: *.dynamic.chello.pl 05.08.16, 08:13
      pytanie w internecie o prawdziwość opinii w internecie - bezcenne ;]

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka