Dodaj do ulubionych

Samorząd Młocin

29.09.11, 10:36
Na najbiższym spotkaniu napewno zostanie wybrany Zarząd i pewnie plan działania oraz podział obowiązków. Może macie jakieś sugestie lub wskazówki co jest priorytetem dla Młocinach, co powinno być w pierwszej kolejności załatwione? Kilka osób z Samorządu jest już u nas na forum z czego bardzo się cieszę :-) Ja mam nadzieję, że Samorząd będzie pracował w pełnym składzie i wykorzysta potencjał każdego kandydata.
Obserwuj wątek
    • miszka47 Re: Samorząd Młocin 02.10.11, 11:08
      Jedną z bardzo pilnych i ważnych spraw jest niedopuszczenie do budowy osiedla
      26 domów w zabudowie bliźniaczej które ma być zlokalizowane pomiędzy ulicami Farysa i Pułkową, przy posesji ul. Farysa 43 i 45, ze zjazdami z ul. Farysa i z ul. Pułkowej.
      Projektowane osiedle będzie miało 52 mieszkania, w każdym 2-3 osoby, co daje 50-150 mieszkańców, którzy będą mieli 50-100 samochodów. Deweloper nie przewidział miejsc parkingowych na terenie osiedla, aby móc umieścić jak najwięcej domów.
      Nietrudno sobie wyobrazić co będzie się działo na ulicach Farysa i Muzealnej po wybudowaniu takiego osiedla.
      Protest przeciw budowie osiedla, podpisany przez wszystkich sąsiadów, został złożony w Urzędzie Dzielnicy Bielany 17.08.2011.
      Protestujący oczekują od Urzędu znacznego ograniczenia ilości mieszkań, a także likwidacji zjazdu z ul. Farysa, gdyż po wybudowaniu trasy Mostu Północnego przewidziana jest budowa jezdni wzdłuż ul. Pułkowej, na którą byłby wyjazd z ulic Farysa, Muzealnej i Pułkowej.
      Przed zatwierdzeniem warunków zabudowy osiedla, konieczne jest przeprowadzanie przez ZDM szczegółowej analizy intensywności ruchu samochodów na terenie ulic Farysa i Muzealnej, a także innych niezbędnych analiz. Już obecnie parkowanie samochodów po obu stronach ulic Farysa i Muzealnej stwarza odczuwalne utrudnienie przejazdu samochodów.
      Dążenie dewelopera do sprzedania jak największej ilości domów nie może odbyć się kosztem znacznego pogorszenia warunków życia mieszkańców Młocin.
    • kr-m Re: Samorząd Młocin 03.10.11, 07:18
      Ze spraw mniejszych (tzn. możliwych do załatwienia i odniesienia sukcesu):

1. Oznakowanie skrzyżowania Heroldów / Kolumbijska

Z dyskusji na forum widać, że sprawa jest ważna. Od strony formalnej jest to skrzyżowanie dróg równorzędnych, od strony logicznej Heroldów jest główną a Kalumbijska nie. Dobrze byłoby ten dylemat raz na zawsze usankcjonować - w ten czy inny sposobów.

2. Wycinka części drzew przy ul. Encyklopedycznej/ ul. Michaliny.

Drzewa w tym miejscu bardzo rozrosły się. Nie ma pobocza dla pieszych. Spacer w kierunku ul. Michaliny jest bardzo niebezieczny zarówno dla pieszych jak kierowców - nie widać samochodów nadjeżdżających z przeciwka.

Nie wspominam tu o sprawach ważanych takich jak: poprawa bezpieczeństwa ruchu pieszego i samochodowego na ul. Encyklopedycznej, kanalizacji itp. bo w tych sprawach nic się nie da zrobić - tak pokazuje moje kilkuletnie doświadczenie mieszkańca Młocin.

Pozdrawiam KR-M
    • m3rkury Re: Samorząd Młocin 20.10.11, 15:48
      bielany.waw.pl/page/?str=42&id=1221

We wtorek miało być posiedzenie komisji samorządowej związane z naszym samorządem. Czy ktoś jest w stanie krótko zrelacjonować? A może cokolwiek będzie wiadomo po posiedzeniu Rady dzielnicy?
      • ljezu Re: Samorząd Młocin 21.10.11, 11:34
        Nie byłem na komisji (beznadziejna godzina! normalni ludzie są w środku dnia pracy). Na sesję tez nie dotarłem. Domyślam się, że wszystkie punkty związane z Młocinami były czystą formalnością. Czyli, że zarówno komisja, jak i później rada przegłosowały je bez zbędnej gadaniny. De facto oznacza to uprawomocnienie wyniku wyborów.
        • mira.kantor Re: Samorząd Młocin 21.10.11, 15:22
          Witam wszystkich,
          dowiadywałam się jod Pani Radziejewskiej (przewodnicząca Komisji Samorządowej) ak wygląda sytuacja. Podobno wybory są ważne, pierwsze spotkanie ma byc zwołane przez Przewodniczącego Rady na początku listopada. Prosiłam o powiadomienie jak najszybsze wszystkich wybranych członków samorządu. Pani z Sekretariatu Rady Dzielnicy dzwoniła do mnie i pytała o numery telefonów do członków samorządu. Wydawało mi się, że numery telefonów były zbierane w czasie wyborów przez komisję, ale okazuje się, ze nie ma listy w Sekretariacie. Ja mam numery tylko do kilku osób, więc prośba do członków samorządu (tych którzy nie dawali mi swojego numeru telefonu) o przesłanie numeru telefonu na adres: samorzad.mlociny@wp.pl. Jeśli forumowicze znają osoby z listy samorządu, te które nie są na forum, to prosze o przekazanie prośby.
          Dziękuję
          • daga30 Re: Samorząd Młocin 23.10.11, 16:02
            Pani Miro
            Nr telefonów zbierała Pani w okularach i mówiła że jest z dzielnicy, a przy okazji trzeba byłoby się spotkać jak najszybciej (minęło już 14 dni od wyborów) i oprócz wyboru 3 najważniejszych :) osób trzeba podzielić się na grupy, które będą realizowały poszczególne problemy sygnalizowane przez wybranych członków do nowego samorządu. Pytanie gdzie będziemy się mogli spotkać i kto ma to zorganizować zanim będzie Zarząd?
            • mira.kantor Re: Samorząd Młocin 24.10.11, 15:20
              Witam,
              tak jak zostałam poinformowania, pierwsze spotkanie Samorządu odbędzie się prawdopodobnie 2go lub 3go listopada - informacja będzie przekazana do wszystkich członków samorządu przez Sekretariat Rady Dzielnicy.
              Nie wiem czy jest szansa spotkania sie wszystkich członków samorządu przed tym terminem, tym bardziej, że ciagle nie mam telefonów do kilku osób (p. Klukowski, p. Kurcewicz, p. Podgórska, p. Krużmanowski).
              Ze swej strony proponuję, aby wszyscy członkowie zastanowili sie i przygotowali na pierwsze spotkanie na kartce priorytetowe sprawy w ich odczuciu do załatwienia oraz sprawy/zakresy, za które z racji swojego doświadczenia i swoich mocnych stron chcieliby byc odpowiedzialni w grupach projektowo-zadaniowych. Oczywiście mieszkańcy też mogą zgłaszac takie sprawy (i zgłaszają), ale na pewno musimy te tematy je uszeregowac, bo nie da sie wszystkiego zrobić w 15 osób - chociaz mam nadzieje na włączenie się inicjatorów pomysłów także w odpowiednie działania.
              Serdecznie pozdrawiam
              • doktor.chiromancji Re: Samorząd Młocin - protokoły ze spotkań 24.10.11, 15:37
                Witam,
                Mam nadzieję, że Samorząd będzie publikował w jakimś miejscu w internecie protokoły z przeprowadzanych spotkań. Ułatwiłoby to mieszkańcom bieżący dostęp do informacji, czym zajmuje lub planuje się zajmować Samorząd.
    • 2-bielanka Re: Samorząd Młocin 28.10.11, 21:08
      Moim zdaniem należałoby całkowicie zlikwidować ruch ciężarówek po naszych ulicach (szczególnie tych do/z huty i Makro). Są one bardzo głośne i bloki drgają przy każdym przejeździe.
      Warto też ograniczyć ruch samochodów skracających sobie drogę z/do Łomianek przez nasze Osiedle. A niedługo będą jeździć i te z/na Tarchomin.
      Dtyczy to głównie ulic Farysa, Muzealna, Heroldów, Encyklopedyczna, Kolumbijska i pewnie inne położone w pobliżu MP.
      Sądzę, że udrożnienie d. Pstrowskiego znacznie by to ułatwiło.
      Teraz ma być zamknięta ale mógłby tu być i zjazd z Pułkowej jak i wjazd na Pułkową.

Pewnie ktoś powie, że mieszkamy w mieście i należy liczyć się z hałasem, ale - zapytam - ile mamy km do 'miasta'?

Latające samoloty - dlaczego latają nad nami?. Podobno to z Dęblina. Ich jakość jest zła, bardzo głośne silniki. Podobno są robione pomiary natężenia hałasu ale ja sądzę, że wtedy kiedy akurat nie latają. Lataję też nad całymi Bielanami. Czy MY mamy jakieś korzyści z tego faktu? (mieszkańcy Ursynowa dostają odszkodowania!)

A tak w ogóle to marzy mi się, żeby nasi rządzący mieli takie przebicie jak ci po sąsiedzku (Bemowo)....
      • kw.84 Re: Samorząd Młocin 03.11.11, 13:42
        Mam pytanie do 2-Bielanki:
        W jaki sposób proponuje Pani „całkowicie zlikwidować ruch ciężarówek po naszych ulicach (szczególnie tych do/z huty i Makro)” ???
        • 2-bielanka Re: Samorząd Młocin 07.11.11, 23:43
          np przez ustawienie zakazu wjazdu dla ciężarówek za stacją benzynową i na b. Pstrowskiego na skrzyżowaniu z Kolumbijską i Encyklopedyczną
          • kw.84 Re: Samorząd Młocin 08.11.11, 13:13

Bardziej mi chodziło o propozycje, która określałaby alternatywę dla ciężarówek przy wprowadzeniu zakazu, bo postawienie znaków teoretycznie nie jest problemem.
            • 2-bielanka Re: Samorząd Młocin 10.11.11, 00:49
              jedną możliwość już podałam - udrożnienie d. Pstrowskiego do/z Pułkowej. Sądzę, że koszty jej przebicia będą niewielki w porównaniu z niszczonymi osiedlowymi uliczkami

Poza tym jadąc Pułkową od strony Łomianek jest skręt w prawo oznaczony 'DO HUTY' - tak więc może być to obowiązująca trasa do/z huty
    • czaki58 Re: Samorząd Młocin 08.11.11, 08:22
      Powinni się państwo zając ulicami przyległymi do ul Heroldów ,aby w przyszłości nie doszło tam do tragedii .
      1 .Jasne i wyraźne oznakowanie tych uliczek ,kto i gdzie ma pierwszeństwo .
      2 . .....................
      • mira.kantor Re: Samorząd Młocin 08.11.11, 11:48
        Witam wszystkich,
        wszystkie przedstawione na tym wątku uwagi co do proponowanych działań zostaną zebrane i przedstawione na najbliższym roboczym spotkaniu Samorządu (14.11.2011) godz. 18.00 w Szkole Podstawowej przy ul. Samogłoski. Mieszkańcy sa oczywiście mile widziani.
        Przy okazji chciałabym poinformować, że spotkania Samorządu będą odbywać się co miesiąc w pierwszy poniedziałek miesiąca o godz. 18.00 w Szkole Podstawowej. Odpowiednie informacje będą zawieszone równocześnie na stronie stare mlociny oraz na tablicach. Klucze do tablic spodziewam się otrzymac jutro z Urzędu Dzielnicy.
        Protokół z pierwszego spotkania Samorządu nowej kadencji już jest przygotowany i pojawi sie równolegle na tablicach i na naszej stronie stare mlociny.
        Serdecznie pozdrawiam
        • turnplayer Re: Samorząd Młocin 10.11.11, 21:22
          Do tematu ulic dolaczyl bym kwestie ulicy Pulkowej, a scisle tzw wewnetrznej Pulkowej (rownoleglej do glownej ulicy, prowadzace od muzelanej do mostu polnocnego).
          Otoz ulica ta od dawna jest w kiepskim stanie, pelna dziur. Ostatnimy czasy coraz czesciej przejezdzaja nia ciezkie samochody dowozace materialy na budowe mostu, co powoduje kolejne zniszczenia. Czy ktos moze powiedziec kto za te droge odpowiada? gmina? a moze to jest zaliczane jako droga krajowa ( wraz z glowna pulkowa)? nie mam pojecia, dlatego pytam.
          Mysle ze trzeba podniesc temat, choc czesciowego remontu tej drogi, po zakonczonej budowie.
          • miszka47 Re: Samorząd Młocin 11.11.11, 16:24
            Po zakończeniu budowy trasy Mostu Północnego przewidziana jest budowa ulicy
            równoległej do Pułkowej od Prozy do Papirusów. Po drodze będzie połączona z Muzealną, skrzyżowaniem Farysa-Pułkowa i skrzyżowaniem Papirusów Pułkowa.
            Kiedy to nastąpi nie wiadomo... Trzeba przecież przed tym wykonać odwodnienie (kanalizację) nowej ulicy.
            Obecnie po istniejącym odcinku tej ulicy, od Muzealnej do trasy mostu, a także po ulicy Farysa jeżdżą ciężkie pojazdy, mimo ustawionego znaku zakazu wjazdu pojazdów o ciężarze powyżej
            5 ton. Policja na to nie reaguje, mimo że często widać radiowóz stojący przy skrzyżowaniu. Pułkowej i Muzealnej, gdzie umieszczony jest znak zakazu...
            Sprawa budowy nowej ulicy wzdłuż Pułkowej jest pilna, zwłaszcza że planowana jest budowa dużego osiedla pomiędzy Pułkową i Farysa ze zjazdem na Pułkową.
            • turnplayer Re: Samorząd Młocin 12.11.11, 13:44
              Od muzealnej do prozy to nie widze problemu, bo ta ulica juz jest, wiec pewnie bedzie tylko modernizacja. Jedna nie bardzo widze miejsce od muzealnej do papirusow na te droge? zmiesci sie ona miedyz stacja lotos a zabudowaniami? wydaje mi sie ze tam po prostu nie ma miejsca, nie mowiac juz o protestach mieszkancow ktore na pewno sie pojawia:)) mlociniacy lubia przeciez prostestowac.
              • czaki58 Re: Samorząd Młocin 20.11.11, 14:58
                Czy mógł by ktoś opisać w skrócie ostatnie spotkanie .
                • daga30 I spotkanie nowego Samorządu 21.11.11, 11:22
                  Na prośbę jednego z forumowiczów odpowiadam, co było na naszym pierwszym spotkaniu.
                  Było to czysto organizacyjne spotkanie, ale brali w nim też udział zainteresowani mieszkańcy.
                  Ustaliliśmy, kto będzie zajmował się poszczególnymi sprawami. Zostały ustalone priorytety załatwiania spraw mieszkańców. Ponieważ nie znam wszystkich z nazwisk proszę o śledzenie strony internetowej Młocin oraz tablic przy Dzierżoniowskiej i Muzealnej.
                  • miszka47 Re: I spotkanie nowego Samorządu 21.11.11, 19:15
                    Niestety nie ma żadnej informacji na temat pierwszego spotkania Rady Samorządu ani na stronie internetowej Młocin ani na tablicy ogłoszeń...
                    Na tablicy przy Muzealnej nadal powiewają niedokładnie przyczepione ogłoszenia...
                    • daga30 Re: I spotkanie nowego Samorządu 21.11.11, 21:05
                      Powyżej streściłam co było tematem spotkania organizacyjnego, a jeśli nie ma aktualnych ogłoszeń, to może oznaczać, że gmina nie dała jeszcze pani przewodniczącej kluczy do tablic.
                    • rulatka Re: I spotkanie nowego Samorządu 22.11.11, 20:57
                      Nie mam narazie żadnych dokumentów od Samorządu. Wstępnie rozmawiałam nad współpracą lub przejęciem strony przez Samorząd aby była ona jak najbardziej na bieżąco. Oczywiście jestem za oddzieleniem forum. Bardzo chcę, żeby forum nie było ograniczane i cenione za brak cenzury. Czekam na konkrety
    • ona-mala Re: Samorząd Młocin 27.12.11, 13:19
      Ja bym proponowała spacer po ul Doryckiej.
      Mieszkam tam od niedawna ale takiego brudu nigdzie w Warszawie nie widziałam.
      Zresztą żuli w najgorszym wydaniu też nie.
      Ten kawałek Bielan jest zupełnie zaniedbany i zapomniany przez wszystkich,
      Awantury i burdy są prawie co dzień.
      Bardzo bym chciała żeby ktoś się tym zainteresował.
      Policja i Straż Miejska pojawiają się w dzień kiedy jest spokój .
      Natomiast w nocy niepodzielnie rządzą rozwrzeszczane małolaty i menele.
      Może ktoś ma pomysł do kogo się z tym zwrócić?
      A może też zainteresować się czy sklep w "okrąglaku" sprzedaje młodzieży alkohol?
      Podejrzewam,ze spora część mieszkańców ma mieszkania komunalne i nie opłaca czynszu.
      Może powinno się zagonić do sprzątania klatki i osiedla to nie będą tak dewastować.
      Tam mieszka dużo normalnych ludzi, nie nadużywających alkoholu i pracujących i też pewnie by chcieli normalnie tam egzystować.
      Niebawem zostanie otwarty Most Północny, przejeżdżający na pewno będą zachwyceni widokami stert śmieci, meneli i łobuzów wszechobecnymi na Doryckiej.
      • m3rkury Re: Samorząd Młocin 27.12.11, 16:17
        Dorycka to chyba zasięg Samorządu Mieszkańców "Wrzeciono", a nie Młocin.
      • patras39 Re: Samorząd Młocin 28.12.11, 12:11
        Dorycka to nie są Młociny, to nie nasz temat, ale myślę ,że ma Pani jedno rozwiązanie trzeba sie wyprowadzić, tam był zawsze taki syf i będzie, zastanawiam się jak można kupić albo wynająć na tej ul. mieszkanie. Pewnie musi minąć jeszcze z 50 lat ,żeby się to wszystko przemieliło.
        • czaki58 Re: Samorząd Młocin 28.12.11, 16:42
          patras39 .........Nie obrażaj ludzi tam mieszkających i nie mierz wszystkich jedna miara. Ul Dorycka sie bardzo zmienia zreszta tak jak wiele innych ulic osiedli w Warszawie .Skad masz takie nekatywne opinnie o tej ulicy ...czyzbys tam pomieszkiwal .Ciekawy jestem skąd przybyles do Mlocin .
          • ona-mala Re: Samorząd Młocin 29.12.11, 08:16
            Skąd przypuszczenie,że obrażam tam mieszkających?
            Sama tam mieszkam i widzę,że dużo jest normalnych , miłych ludzi ale nie da się ukryć,że również dużo jest żuli , którzy imprezują całe noce, drą się pod oknami albo robią imprezy przy zsypach.
            Ostatnio widziałam gościa przy Doryckiej 5 , który z 8 piętra wywalił cały kubeł śmieci przez okno, u mnie w bloku facet wywala puszki za okno.
            Można się burzyć ale takich widoków w innych dzielnicach raczej nie ma, może na starej Pradze.A spójrz przez okno widzisz ile śmieci się wala na trawnikach i chodnikach?
            Trochę obiektywizmu-jest brudno jak czort.
            Współczuję pani, która sprząta mój blok, jak nie flaszki to pety a jak nie to to pawie.
            Rzadko kiedy jest inaczej.

Dobrze, że się zmienia, ja również na to czekam bo okolica jest fajna, zielona tylko co niektórzy powinni nabrać ogłady.
          • patras39 Re: Samorząd Młocin 29.12.11, 10:04
            Czaki58. Nie obrażam ludzi POŻĄDNYCH tam mieszkających tylko pisze o chołocie wiem jak tam było i z opowieści forumowiczki czytam jak jest teraz. Jeżeli chodzi o mnie to nigdy tam nie mieszkałem a co do przybycia to mieszkam na Młocinach od urodzenia.
            Pozdrawiam wszystkich pożądnych ludzi z Doryckiej i współczuję tak nietrafnego zakupu mieszkania :):)
            • ona-mala Re: Samorząd Młocin 29.12.11, 11:14
              Ja mam nadzieję,ze to się zmieni.
              Otwierają most to nie wiem czy to będzie ładna wizytówka te góry śmieci i wiecznie pijani i drący się zabawowi goście.
              Może ktoś z Was mi poradzi gdzie interweniować bo policja to niechętnie tam zagląda.
              Swoją drogą dziwne bo siedziba Straży Miejskiej jest blisko, czy tak ciężko w takim miejscu o nocne patrole?
              Albo monitoring i mandaty?
              Przecież to da się zmienić tylko trzeba chcieć.
              A w okolicy otwarte są 3 monopolowe całodobowe- jeden przy drugim.
              Ja rozumiem,że jak tylu pijących to interes się kręci ale co z resztą ludzi, którzy muszą rano wstać i iść do pracy?
              Czy na tych władzom dzielnicy kompletnie nie zależy?
              Dziwne, bo ci to czynsz raczej płacą.
              Ja mieszkałam w kilku innych dzielnicach Warszawy i czegoś takiego nie wiedziałam.
              Jak można kosz ze śmieciami oknem opróżniać.
              Toż to nie ludzie tylko bydło.
              Podostawali mieszkania , nie płacą czynszu i maja wszystko gdzieś.Niszczą, śmiecą, drą się.
              Może te mieszkania dać ludziom naprawdę potrzebującym, którzy i opłacą rachunki i będą dbać i o mieszkanie i okolicę.
              Jeśli ktoś wie u kogo interweniować proszę o wpisy.
              A dla oburzonego forumowicza-dziś godź. 1.30- okrzyki Legia gola i nocne gadki oczywiście pod oknami-słyszał????( się o jakimś meczu nawiedzonemu przypomniało?)
              Trzeba normalnie nagrywać i do netu, może wtedy ktoś się tym zainteresuje.
              Swoją drogą postaram się uchwycić pana, który ma do zsypu za daleko, bo to to już koszmar jakiś.
              Czy ci ludzie nie potrafią mówić cicho , muszą budzić pół osiedla?

• czaki58 Re: Samorząd Młocin 29.12.11, 12:12
                Monitoring jest na przeciwko nr 4 na slupie .Kiedyś czytałem w gazetce osiedlowej był problem z ogródkiem piwnym kolo okrąglaka i wspólnymi silami mieszkańców został zlikwidowany .Okrzyków nie słyszał bo tam nie mieszka ,ale zna te okolice jak i niektórych mieszkańców którzy przychodzili kiedyś na glinki .Pozdrawiam
                • ona-mala Re: Samorząd Młocin 29.12.11, 12:18
                  To " nie słyszał" było do tego oburzonego forumowicza.
                  A faktycznie jest tam kamerka, masz rację ale ja nie widzę żeby ktoś przyjeżdżał z interwencja jak są imprezy pod blokiem.
                  A ten ogródek to już na zawsze zamknęli czy tylko na zimę?
                  Kurcze 3 monopolowe ale basenu, kręgielni, kina w ząb-szkoda.
                  To naprawdę ciekawe miejsce, blisko lasek i kampinos , szkoda,ze taki zaniedbany

• ona-mala Re: Samorząd Młocin 29.12.11, 08:21
          Ja kupiłam, tam mieszkanie ze względu na cenę, teraz wiem,czemu była stosunkowo niska- i tak przepłaciłam hehe.
          A wyprowadzić się może najłatwiej.
          Tylko to chyba nie powinno tak być ,żeby dać się terroryzować garstce pijaków.
          Przecież nie tylko mnie przeszkadza brud i drące się grupy pod oknami...
          Tak wiem już, że nie to forum-przepraszam
          • miszka47 Re: Samorząd Młocin 30.12.11, 17:46
            Czy próbowaliście Państwo złożyć w pobliskiej siedzibie Straży Miejskiej
            pisemny meldunek, podpisany przez kilka osób?
            Taki dokument powinien spowodować reakcję Straży Miejskiej.
            Spróbujcie!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka