Gość: ale znajdz mi cudz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.06.04, 21:33 kiedy wreszcie bedzie w naszym kraju pozadzek? czy stac nas na te rzesze nielegalnych obcokrajowcow zabierajace prace uczciwym polakom? zostawiam te pytania bez odpowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Xgen Porządek bedzie jak kupisz słownik IP: *.mexico.one.pl 04.06.04, 23:21 heh, a po drugie firmy prowadzone prze obcokrajowców muszą zatrudniać Polaków Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marley Pozadzek IP: *.proxy.aol.com 05.06.04, 05:20 Juz widze setki Polakow szczesliwych, o pierwszej w nocy, razno na przystanku czekajacych na autobus, ktory zawiezie ich do raju. Wstydu chyba nie masz czlowieku. Moze wytlumaczylbys co to takiego "pozadzek". Wietnamskie dzieci lepiej mowia po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: I love Vietnam! Re: Inna strefa czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 08:27 won lewniwy polaczku na drzewo, wietnamczycy uczciwie i ciezko pracuja za marne grosze.ty i reszta polaczkow po 2 godzinach by z takiej pracy zrezygnowala, lub zrobila sobie przerwe na piwo i juz z niego do pracy nie wrocila. Zalegalizowac natychmiast wszystkich wietnamczykow - polaczki sie od nich moga wiele nauczyc! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo tęsknisz za PRL-owską monotonią Polski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 14:55 Może warto zastanowić się nad losem Wietnamczyków i ich niesłychaną pokorą wobec życia, no i czegoś się od nich nauczyć, a nie tęsknić za PRL-owską monotonią Polski... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaky Re: Inna strefa czasu IP: *.bbtec.net 05.06.04, 18:33 pozadzek bedzie wtedy jak tacy jak ty z niego wyjada Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lector Re: Inna strefa czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.04, 18:34 Żyjesz, człowieku w innej strefie czasu, w demokratyczno - socjalistycznej. Kto pracuje na własny rachunek nie zabiera, ale daje pracę innym! Poza tym, zapominasz, że ci ludzie nie wyjechali na saksy, bo to ciut daleko, tylko uciekli z kraju, będącego jednym, wielkim więzieniem. W Wietnamie nadal jest strasznie na mocy decyzji mocarstw, Jałta wietnamska (która miała miejsce ww Genewie)trwa! Polacy, kiedy wyjeżdżali na Zachód w latach 70 i 80 uciekali tylko przed biedą, czy i to uważałeś za niestosowne? Źle, jeśli ktoś Kalemu ukraść krowę, dobrze, jeśli Kali komuś ukraść krowę... Pobyt Wietnamczyków w Polsce nie ujmuje Ci pieniędzy, ale ich dodaje, nie zabiera miejsc pracy, ale przysparza nowych. Naucz się, człowieku, podstaw a dopiero potem gromko wykrzykuj prawdy, oby prawdziwe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piszedalej Re: Inna strefa czasu IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 06.06.04, 07:42 Marzy Ci sie aby Warszawa byla zasciankiem europejskim? Przed wojna mieszkalo tu 400 tys. Zydow oraz wielu ludzi innych narodowosci. Oni wlasnie wspoltworzyli dynamike stolicy. Teraz to juz przeszlosc ale to miasto powinno byc otwarte na inne kultury bo to czyni je bogatszym i ciekawszym. Inaczej to mozemy od razu zamknac szlabany na rogatkach i stac sie nastepna Lodzia lub Krakowem, bez wyrazu kiszac sie we wlasnym sosie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek analogia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.09.04, 12:59 Niedawno wróciłem z ameryki, zadziwiajace podobienstwo mozna zauwazyć mędzy polakami w NY a wietnamczykami w Wawie.Po 10 chłopa w mieszkaniu, codziennie ryż albo kasza, byleby dolara zoszczedzic.Poza tym ani słowa w obcym języku i praca,praca,praca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Porzadek Re: Inna strefa czasu IP: *.bchsia.telus.net 21.11.04, 16:25 W naszym kraju nigdy nie bedzie porzadku dopoki nie nauczysz sie poprawnie pisac po polsku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zebra Re: !!!! Inna strefa czasu IP: *.mpwik.waw.pl / 80.50.250.* 27.04.05, 15:25 CZY CHCESZ TAK PRACOWAĆ, TAK ŻYĆ ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Michał Re: Inna strefa czasu IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.05.05, 15:10 Bardzo fajny artykuł, tylko szkoda że ma mało wspólnego z rzeczywisością... Tak się składa że pracowałem na stadionie, co prawda krótko, ale zdążyłem się naoglądać jak tam jest i to właśnie w części wietnamskiej o której moja w artukule. Pierwsza sprawa to że mało kto z wietnamców ma samochód, tak... raptem 2 parkingi nowych, czystych, zadbanych, drogich, jedynie wózkaże faktycznie niemają, reszta to prawie wszyscy mają, kolejna sprawa apropo wozkaży to że zarabiają 30 dziennie, faktycznie zarabiają 30, ale za jeden kurs, a dziennie mogą ich mieć nawet ze 20(!). Dalsza sprawa biedne wietnamczyki niemają pieniędzy chodź stać ich na zapłate, polskiemu kierowcy dostawczego samochodu, od 60 do 150 zł za przewiezienie towaru, zależnie czy po stadionie czy też to z lub do Janek, Wólki Kosowskiej itd. Jeszcze propo tego zarabiania to zakup towaru za 15 tys dol. to niewiele, a takiego przy mnie dokonał wietnamczyk dumnie nazywany Michałem, dodać warto że zakupy robił średnio 1 na dwa może trzy dni. Z dalszej czesci artykulu moge sie zgodzic z fragmetem zatytulowanym Sklepz Trzcinowe, co do tego wideo to niewiem. Więc całkiem dobry reportaż raptem połowa (jak niewięcej) jest nieprawdą, ciekawi mnie tylko czy autor wybrał się na stadion podczas pisania reportażu... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gizmo Re: Inna strefa czasu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 15:20 Oczywiście że się wybrał, jest na górnym zdjęciu, ten po lewej. Odpowiedz Link Zgłoś