Dodaj do ulubionych

Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w...

IP: 178.73.44.* 03.01.12, 17:18
Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
Obserwuj wątek
    • Gość: ja w większości same rudery IP: *.home.aster.pl 03.01.12, 17:34
      przestańcie robić z tego miasta skansen!
      • Gość: Krzysztof Re: w większości same rudery IP: *.mi.gov.pl 03.01.12, 17:50
        skansen? człowieku to nasza tradycja, o którą najzwyczajniej nie potrafimy zadbać.
        • Gość: nakręcany_czołg Re: w większości same rudery IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 18:02
          ale to nie jego tradycja, bo on tu zjechał ze wioski do miasta szkła i metalu, żeby potem mówić w weekendy, że liznął wielkiego świata
          • Gość: pomysl a za koszary IP: 193.105.35.* 03.01.12, 18:04
            to facet powinien siedzieć za niszczenie dziedzictwa narodowego
          • Gość: Krzysztof Re: w większości same rudery IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 22:32
            zgadza się. przykre jest to, że co chwila ten temat wraca i właściwie nic się nie zmienia. miejsc brzydkich w Warszawie nie brakuje i szkoda że nikt się za to nie zabiera - spokojnie można wyburzać przeróżne szkaradztwa, a powoli staje się zasadą iż każdy stary budynek idzie pod kilof! swoją drogą niedaleko siedziby Gazety przy Chełmskiej, naprzeciwko Kościoła Św. Kazimierza stoi kolejny kandydat do wyburzenia. bardzo zgrabny dwupiętrowy naroży budynek, wg mnie najstarszy na całej ulicy.
            • Gość: JU Re: w większości same rudery IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 09:10
              Co za ludzie, prawdziwych zabytków to raczej nikt nie planuje burzyć (oprócz koszar i parowozowni - szkoda). Ale nikt nie przekona, że ma być mi żal drewnianej chałupy, co najwyżej przeniósł bym ją do Muzeum Wsi Warszawskiej razem jej obrońcami. Innym żartem tutanj jest ta fabryka, czy kamienica w trzecim rzędzie. Jeszcze szkoda budynku Ciechu - ciekawy był. Ten budynek na Chełmskiej mogliby zburzyć - stoi na durno. Ja na pewno nie chciałbym mieszkać w takiej starej ruderze, w mieszkaniu bez kibla i z drewnianymi stropami, w końcu to była biedna dzielnica.
              Burzą teraz fabrykę WUZETEM na Czerskiej - ratujcie ją! Szkoda mi trochę garaży na Bobrowieckiej. Teraz stoi tam jakiś obrzydliwy biurowiec Polpharmy, a była to naprawdę ciekawa architektura. I żal biurowca na Czerskiej, sklep motoryzacyjny tam był, a teraz jakaś gazeta się pobudowała!
              • Gość: Saskius Rozwali, bo nie wie co to znaczy wyremontowac... IP: *.knology.net 05.01.12, 04:38
                Gość portalu: JU napisał(a):
                "Ten budynek na Chełmskiej mogliby
                > zburzyć - stoi na durno. Ja na pewno nie chciałbym mieszkać w takiej starej rud
                > erze, w mieszkaniu bez kibla i z drewnianymi stropami"

To bardzo piękny dom, charakterystyczny dla przedwojennej Chełmskiej, gdzie tworzono nowoczesne przedmiescie: dużo zieleni, obiekty przemysłowe, modernistyczne kamienice wielomieszkaniowe, male domy kilkurodzinne i posesje willowe. Chyba ten dom zabezpieczono (zabijajac otwory) do naleznego mu remontu, jak nie to ja go biorę!
              • zdzisiek66 Re: w większości same rudery 05.01.12, 08:42
                Właśnie tej chałupy szkoda. Widziałem ją kiedyś, niezwykły obiekt skansenowy, po prostu dziewiętnastowieczne czworaki. Gdyby jeszcze kręcono filmy z gatunku "nędza dziewiętnastowiecznych chłopów folwarcznych", można by oszczędzić na dekoracjach. Wystarczyło zdjąć antenę satelitarną i obiekt mógł już grać, razem z mieszkańcami (charakteryzacja w zasadzie zbędna). A już zupełnie mnie rozwalił kolejny zabytkowy obiekt obok. Coś w rodzaju sławojki - identyczna architektura i dosłownie taki rozmiar. Ale z okienkiem z firanką. Ktoś tam mieszkał :)
        • miguell Re: w większości same rudery 03.01.12, 18:03
          Za 100 lat następni napaleńcy będą bronić budynków współczesnej architektury z zapałem równym temu z jakim dzisiaj bronimy latryn carskich

Moim zdaniem powinniśmy uznać, że maksymalnie 5~10% zabudowy miasta może być zajmowane przez zabytki (aby miasto mogło się rozwijać)

Wtedy gdybyśmy chcieli uznać nowe budynki za zabytki powinniśmy inne z tej listy wykreślać.

Dodatkowo powinny być precyzyjne atrybuty zabytku tak aby wpis na listę nie był kwestią przetargów i uznaniowości
          • Gość: Mokva Re: w większości same rudery IP: *.adsl.inetia.pl 03.01.12, 18:25
            Czlowieku Ty chyba nigdy nie widziałeś i już nie zobaczysz wspaniałego budynku Koszarów. Szkoda.
            • miguell Re: w większości same rudery 04.01.12, 08:55
              Szkoda to było, że tyle lat Warszawiacy wyrzucali tam nielegalnie śmieci.
              Przypomnieli sobie o "spuściźnie" carskiej dopiero jak ją rozbierano

Bez hipokryzji Mokva proszę
              • Gość: Saskius Ty chyba z tej spolki lubelskiej IP: *.knology.net 05.01.12, 04:44
                Palikota (nazwa bodajze "29 listopada") ktora kupila koszary zeby je wyburzyc?

miguell napisał:
                > Szkoda to było, że tyle lat Warszawiacy wyrzucali tam nielegalnie śmieci.
                > Przypomnieli sobie o "spuściźnie" carskiej dopiero jak ją rozbierano
          • Gość: AAA Re: w większości same rudery IP: *.pool.mediaWays.net 04.01.12, 12:08
            powinniśmy uznać, że maksymalnie 5~10% zabudowy miasta może być zajmowane przez zabytki (aby miasto mogło się rozwijać)

Ten komentarz napewno mozna by uznac najglupszym postem roku. Mam nadzieje, ze jestes nikim i nie masz nic do gadania !
            Pojedz kiedys dalej niz wlasna zagroda i zobacz Florencje, Sienne, Rzym, Ratyzbone, Bamberg i dzesiatki innych miast, gdzie zabytki stanowia ponad 90% miasta.
            • michal747 Re: w większości same rudery 05.01.12, 00:54
              Te zabytki o których piszesz w dużej części mają oryginalne tylko ściany które widać z ulicy - konserwatorzy w tych miastach zdają sobie sprawę, że aby coś przetrwało musi być również funkcjonalne i służyć teraźniejszym użytkownikom tak aby byli zainteresowani ich ochroną. Żaden nie wpadłby na pomysł "ochrony" oficyn których nikt oprócz właścicieli i potencjalnych użytkowników nie będzie oglądał, a których jedyną "zaletą" jest to, że mają sto lat (ciekawe kto z obrońców "zabytków" chciałby mieszkać w takiej oficynie zbudowanej z założenia dla najbiedniejszych mieszkańców kamienicy z najgorszych materiałów i w najgorszym standardzie). Gdybyś pomieszkał(a) dłużej w którymś z tych miast bez trudu zaobserwował(a)byś "puste" budynki z podpartymi ścianami w trakcie przebudowy w których wymienia się cały środek aby dało się z nich wygodnie korzystać przez następne setki lat. Brak zdrowego rozsądku i ochrona wszystkiego jak leci "bo stare" jest największym wrogiem zabytków.
              • neonzamachowiec Re: w większości same rudery 01.02.12, 15:34
                Wiesz, zajebiście byłoby gdyby w Polsce również w ten sposób traktowano zabytki. Niechby sobie inwestorzy przerabiali wnętrza, aby były bardziej uzytkowe i przystające do obecnych czasów. Nie ma sprawy. Problem w tym, ze w Polsce się tak nie robi. Po prostu burzy się ile wlezie. W Łodzi pewien inwestor obiecywał, że właśnie tak zrobi (zmodernizuje wnętrza, a zewnątrz odrestauruje) z kamienicą przy Piotrkowskiej. Później okazało się, że lepiej kamienicę...wyburzyć i odbudować :D. Jak na razie wykonano pierwszą część planu, a o drugiej ani widu, ani słychu.
                A jesli chodzi ogólnie o zabytki... Czy Ty, i Tobie podobnie komentujący moglibyście sobie wyobrazić zabudową klockową z czasów demo-ludów? Tak bowiem będzie wyglądała Polska, gdy powyburzamy nasze zabytki. Polska zbudowana z klocków szklano-betonowych.
                Większość normalnych krajów broni każdego zabytku jaki ma, a w Polsce wręcz odwrotnie. I jeszcze znajdują się tacy, którzy bronią takiego stanu rzeczy.
                Zamiast pierdzieć na forum, wpiszcie sobie w google nazwy europejskich miast, i choćby pooglądajcie zdjęcia. A jeszcze bardziej zachęcam do wycieczek. Może wtedy zmienicie punkt widzenia.
        • Gość: ja Re: w większości same rudery IP: *.home.aster.pl 03.01.12, 21:49
          naprawdę tak wam szkoda " najstarszego drewnianego domu na Ursynowie" - bo to chyba jakiś żart?
        • actchris Re: w większości same rudery 03.01.12, 23:29
          Gość portalu: Krzysztof napisał(a):

> skansen? człowieku to nasza tradycja, o którą najzwyczajniej nie potrafimy zadb
          > ać.

W 99% ma rację bo zburzyli stare ruder a nie zabytki ...

Ten 1% to koszary których mi naprawdę szkoda, można było to wyremontować i zrobić tam coś fajnego.
          • Gość: ja Re: w większości same rudery IP: *.home.aster.pl 04.01.12, 09:13
            dokładnie - jedyne czego mi szkoda to koszary. a szkoda że nie napisali o Koszykach...
        • aniabajk Re: w większości same rudery 04.01.12, 10:35
          Dotąd myślałam że takie rzeczy to tylko w Łodzi... Wiele pałacyków i starych fabryk zostało zburzonych, lub spłonęło w dziwnych okolicznościach...
          • mrarm Re: w większości same rudery 05.01.12, 14:18
            W Gdańsku spłonęła ostatnio część starej zajezdni tramwajowej w Gdańsku Oliwie. Właścicielem jest mąż posłanki Arciszewskiej-Mielewczyk. Bardzo ciekawa sprawa, samozapłon w zimny dzień, wcale też nie było upałów. 50 m obok jest kilkanaście mieszkań - szkoda, że policja nie szuka dobrze podpalaczy - ktoś powinien za to odpowiedzieć.
          • Gość: łodzianin Re: w większości same rudery IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.12, 21:23
            Że te ruiny starych fabryk porozwalali to bardzo dobrze, na nowoczesną produkcje i tak się nie nadawaly, a wizerunku szarego, robotniczego miasta większość z łodzian ma serdecznie dość.
        • Gość: jandzban Re: w większości same rudery IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 18:10
          Jaka tradycja tkwi w koszarach? Dbaj o nią, opowiadaj wnukom i kolekcjonuj zdjęcia... Tobie zaś trzeba by szkaradek w którego bezzwrotnie trzeba wpompować kupę kasy po prostu stał, byś go zobaczył 2 razy w życiu i nie zwrócił i tak większej uwagi.
      • litespeed Re: w większości same rudery 04.01.12, 10:43
        Gość portalu: ja napisał(a):

> przestańcie robić z tego miasta skansen!

Bez przesady.
      • Gość: Saskius a Wy przestancie robic z tego miasta Szanghaj IP: *.knology.net 05.01.12, 04:26
        gdzie rozwalają wszystko pod imitacje Nowego Jorku
    • Gość: facio Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.home.aster.pl 03.01.12, 18:08
      kilka bud z zapadnietymi dachami mniej. Gdzie bedą mieszkać kloszardzi?
      wg mnie to ćwierć miasta nadaje sie do wyburzenia.
      1. budynki z lat 60-75 gdzie sa mieszkania 30metrowe 2 pokojowe.
      2. puste budynki fabryczne w ktorych nic sie nie dzieje
      3. konstrukcje tymczasowe i nigdy niedokonczone jakich wiele
      • Gość: Pata Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone IP: *.skynet.net.pl 03.01.12, 18:21
        puste budynki fabryczne można odnowić i przerobić na lofty. btw, nie wiem jak z tą rtęcią, ale mój brat przez rok co drugi dzień miał w "róży" próby zespołu i nikomu nic się nie stało.
        • actchris Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 03.01.12, 23:24
          Przebudowanie czegoś takiego może być często nieopłacalne ze względu na stan budynków, rozmieszczenia mediów (woda, prąd, kanalizacja itd.) że lepiej zburzyć i postawić coś nowego.
        • alik-w-plomieniach Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 05.01.12, 10:09
          Z tą rtęcią to był pic na wodę, przez jakieś pięć lat po Róży ganiali się paintballowcy i jakoś im się krzywda nie stała. A jak "dewlopery" mają potrzebę coś stawiać na Woli, to proszę bardzo - przy Rondzie Daszyńskiego stoi wielki cholerny szkielet ni to biurowca, ni to hali fabrycznej. Blisko centrum, dojazd idealny, pod nosem stacja metra w budowie, szkielet wygląda zdrowo, a poprzedni właściciel pewnie już dawno wyprztykał się z kasy i może cały obiekt sprzedać.
      • Gość: eM Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 18:56
        Całe szczęście szczurku korporacyjny nie masz nic do powiedzenia w tym temacie. A teraz wracaj słoiki sortować w swym "apartamęcie" z gips-kartonu.
      • tomjani Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 03.01.12, 22:49
        Gość portalu: facio napisał(a):

> wg mnie to ćwierć miasta nadaje sie do wyburzenia.
        > 1. budynki z lat 60-75 gdzie sa mieszkania 30metrowe 2 pokojowe.

Tyle to mają tzw apartamenty we współczesnej developerce.
    • elfkabezhaltera A kiedy wreszcie PKiN? n/t 03.01.12, 18:18
    • Gość: an Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.dynamic.chello.pl 03.01.12, 18:35
      Zamiast fabryki powstają biurowce a nie domy mieszkalne..
    • Gość: tia GUS, GUC wszystko jedno, redachtorku... IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.01.12, 19:16
      pl.wikipedia.org/wiki/Ireneusz_Sekuła
    • 7o Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... 03.01.12, 19:18
      RIP
    • Gość: wuj to wuj Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: 195.245.213.* 03.01.12, 21:05
      cześć znawcy "koszarów" (hahahahahaha) i rtęci.... Dodam, że jakiś łobuz pozwolił na zburzenie zabytkowych hal targowych postawionych za Jana III Sobieskiego !!!!! Stoi tam teraz jaki paskudny Teatr Wielki. Łapcie niszczyciela...
      • Gość: dix Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 09:46
        I to jest najlepsze podsumowanie tego całego ruchu "obrońców najstarszej drewnianej rudery" :)
      • stefaniszyn Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 04.01.12, 10:01
        Czysta demagogia. Liczy się kontekst. Siła Warszawy powinna polegać na różnorodności architektury, a nie na robieniu na siłę "nowoczesności". PKiN to też atrakcja w tym kontekście.
    • Gość: oyo Cały ten syf już dawno powinni usunąć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 22:44
      Obejrzałem wszystkie zdjęcia i takiego syfu to chyba nawet po bombardowaniu w Czeczenii nie było. Jak można takie łajno nazywać zabytkami!!! Zabytkiem to jest piramida czy Luwr a nie jakaś drewniana obora SGGW przekwalifikowana na "dom". Wszystkim obrońcom radzę się zapoznać z prawem jakie panuje w innych krajach - na przykład w Niemczech. Tam właściciel takiego straszydła najpierw dostałby gigantyczną karę a jakby nadal tego syfu nie rozebrał to więzienie. Dzięki temu miasta są ładne, czyste i zadbane. A u nas to jak pies nasra to już zabytek i trzeba to chronić. W UK dostaje się mandat za to, że dom jest nieotynkowany lub niepomalowany - bo miasto to nie skupisko ruder i ma jakoś wyglądać. W polandii za to im większy chłam tym bardziej chroniony. I nie piszę tu o wrażeniach "artystycznych" tylko o zwykłym stanie rozpadu.
      • Gość: Kolia Syf to ludność napływowa IP: *.dynamic.chello.pl 04.01.12, 10:02
        Nie dziwne, że takie obiekty niszczeją, a potem na ich miejsce powstaje kolejne osiedle dla przyjezdnych z Łomży i okolic, skoro w Warszawie już niewielu warszawiaków, a przyjezdnej hołocie zależy na kolejnym centrum handlowym albo parkingu. Dla takiego byłego mieszkańca jakiegoś pipidówka można i Zamek Królewski zburzyć albo i całą Starówkę, byłoby miejsce na kolejne strzeżone getto albo hipermarket.
      • stefaniszyn Re: Cały ten syf już dawno powinni usunąć. 04.01.12, 10:07
        Gość portalu: oyo napisał(a):

> Obejrzałem wszystkie zdjęcia i takiego syfu to chyba nawet po bombardowaniu w C
        > zeczenii nie było. Jak można takie łajno nazywać zabytkami!!! Zabytkiem to jest
        > piramida czy Luwr a nie jakaś drewniana obora SGGW przekwalifikowana na "dom".
        > Wszystkim obrońcom radzę się zapoznać z prawem jakie panuje w innych krajach -
        > na przykład w Niemczech. Tam właściciel takiego straszydła najpierw dostałby g
        > igantyczną karę a jakby nadal tego syfu nie rozebrał to więzienie. Dzięki temu
        > miasta są ładne, czyste i zadbane. A u nas to jak pies nasra to już zabytek i t
        > rzeba to chronić. W UK dostaje się mandat za to, że dom jest nieotynkowany lub
        > niepomalowany - bo miasto to nie skupisko ruder i ma jakoś wyglądać. W polandii
        > za to im większy chłam tym bardziej chroniony. I nie piszę tu o wrażeniach "ar
        > tystycznych" tylko o zwykłym stanie rozpadu.

Na tym polega jedna z metod uzyskania zezwolenia na rozbiórkę. Doprowadzić do takiego żałosnego stanu, czasem nawet podpalić i uzyskać pożądany efekt. Potem zburzyć...
      • Gość: AAA Re: Cały ten syf już dawno powinni usunąć. IP: *.pool.mediaWays.net 04.01.12, 12:41
        Obejrzyj zdjecia zrujnowanych po bombardowaniach miasta w Niemczech, cale starowki, katedry, mury miejskie, zabytki kultury przemyslowej etc. Wszystko lezalo w gruzach.
        Wtedy ktos tego nie uznal za syf i odbudowano, dzeki temu stoja w Niemczech najiekniejsze miasta Europy.
        A zabytkiem moze byc wszystko, obora i luwr. Ty tego nie wiesz, bo i skad mozesz wiedziec?
      • Gość: prażanin Re: Cały ten syf już dawno powinni usunąć. IP: *.adsl.inetia.pl 01.02.12, 16:51
        Do oyo -> Poważnie, w UK tak się robi? To mandaty dostaną wszyscy mieszkańcy domów wiktoriańskich - są nieotynkowane, z gołej cegły:D I te lordy co mają pałacyki z gołego kamienia...
        A w Niemcach właśnie slyszałem, że kamienice stare to norma że się remontuje, teraz właśnie biorą się za "syf" podmiejski, gdzie jest wiele podręcznikowych już i reliktowych przykładów zabudowy wiejskiej, które poddają konserwacji i przywracają im wygląd taki jak w chwili budowy, bez unowocześnień. To jest atrakcja!! Owszem, może nie na miarę luwru, ale nie można zachowywać tylko tego co wartościowe. Wartościowe - wszystko, a z "syfu" wybrać kilka obiektów które w syf zamieniły się z biegiem lat, prze zaniedbania, ale mają swoją historyczną unikalność. Taką właśnie miał ostatni tak wielki czworak na terenie Warszawy.
      • Gość: Belf Re: Cały ten syf już dawno powinni usunąć. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.12, 14:12
        Po pierwsze to w bolandii, a nie polandii. A poza tym święta racja.
    • tomjani Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... 03.01.12, 22:46
      Niech odtąt T.Love śpiewa: ...Gdzie Hitler i Bufet zrobili co swoje...
      • jarek.p Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 04.01.12, 10:07
        Wiesz, można jakiegoś polityka nie lubić. Można się nie zgadzać z czyjąś polityką. Można ją otwarcie krytykować. Ale wszystko to można robić, nie okazując przy tym własnego chamstwa.

Głupoty świszczącej z samego pomysłu przypisywania tych wyburzeń, jak to grzecznie okresliłeś "bufetowi", nawet nie komentuję...

J.
      • Gość: Yolo Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone IP: *.polimex-mostostal.pl 04.01.12, 10:28
        Chyba faktycznie na moher za ciepło tej zimy. Spróbuj walnac główką o scianę.
    • Gość: njliber Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 22:52
      Najbardziej mi szkoda tej rudery na ursynowie, można by tam przymusowo osadzać na tydzień każdego z tych oszołomów wielbicieli ruder dzięki którym cała Polska ruderami jeszcze długo będzie straszyć tylko dlatego bo mają jakieś klinkiery sprzed 80 lat, tak jakby to kogoś obchodziło poza samymi upośledzonymi rudero-terrorystami.
    • wj_2000 Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... 03.01.12, 23:07
      Róża Luksemburg to była wytwórnia LAMP ELEKTRONOWYCH, a nie żarówek analfabeto.

Przed erą półprzewodników lampy elektronowe to było samo serce elektroniki - radia, radaru, telewizji..
      Lampa elektronowa ma do żarówki taki stosunek jak krzem z procesora do krzemienia służącego do krzesania iskier.
      • tomjani Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 04.01.12, 11:33
        wj_2000 napisał:

> Róża Luksemburg to była wytwórnia LAMP ELEKTRONOWYCH, a nie żarówek analfabeto.

Owszem, ale żarówki też tam robiono. U schyłku komuny jednak, gdy lampy elektronowe były potrzebne już tylko do serwisowania spartolonych, wiecznie nawalających "Antaresów" główną część produkcji stanowiły świetlówki i lampy rtęciowe (takie blade, stosowane jeszcze gdzieniegdzie w oświetleniu ulicznym). Miałem praktykę studencką w tej ikonie realnego socjalizmu, mentalności kobiet w ciąży które same chciały pracować w oparach rtęci aby mieć dodatkow 2 złote szkodliwego nigdy nie zapomnę. I nie dziwię się już że w takim społeczeństwie zawsze znajdą się wyborcy SLD, Paliguli, Bufetu i Tuska.
        • Gość: Piotr Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone IP: *.dynamic.chello.pl 30.01.12, 21:26
          Ale produkcja żarówek to był tam chyba jakiś margines. Żarówki robiono przede wszystkim w Pile i w Pabianicach - wiem bo pracowałem w Polamie, późniejszym Philips Lighting ;-)
    • Gość: leo Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 23:21
      Z tych wypowiedzi wynika, że nic po przeszłosci nie powinno zostać liczy się tylko dzień dzisiejszy. Szkoda ale jesli tak to i po tych co tak piszą niech nie zostanie nawet wspomnienie.
    • 2o12 Zakłady Róży Luksemburg to teren skażony rtęcią 03.01.12, 23:30
      cyt:
      "W miejscu Zakładów powstają teraz domy mieszkalne."

Ten teren jest skażony rtęcią przez Zakłady Róży Luksemburg,
      dzięki którym do tej pory warszawiacy bali się ruszyć to gówno
      ze względu na rtęć.
      Fajnie... napływ który tak zamieszka będzie stałą klientelą NFZ.
    • Gość: varsavianista dziękujemy pani stołecznej konserwator... IP: *.acn.waw.pl 03.01.12, 23:36
      Ewie Nekandzie-Trepce! Braaaaavvvvvooooooooooooo........!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: maki Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.01.12, 23:58
      Może w niektórych przypadkach nakład na adaptację lub odbudowę byłby nie opłacalny ale napewno nie w przypadku koszar, to był budynek zdrowszy niz niektóre teraz nawet kilkuletnie, z racji zawodu trochę się na tym znam. Można tam było zrobić piękne dwupoziomowe mieszkania /przepraszam apartamenty/ ale zachłanność i pewność bezkarności dewelopera była zbyt wielka a zainteresowanie odpowiednich służb pomimo interwencji zwykłych obywateli w przypadku kiedy jeszcze można było uratować budynek było żadne. Mam tylko nadzieję że nijaki kędzierski odpowie za to zgodnie z wyrządzona szkodą i nigdy juz nie zostanie dopuszczony do żadnych robót na ternie Warszawy ale chyba i całej Poski
      • tomjani Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 04.01.12, 11:37
        Gość portalu: maki napisał(a):

> Można tam było zrobić piękne dwupoziomowe mieszkania /przepraszam apartamenty/ ale
        > zachłanność i pewność bezkarności dewelopera

...sprawi że po wyburzeniu koszar też będą na ich miejscu apartamenty, ale nie dwupoziomowe lecz dwupokojowe. I na pewno znajdą się lemingi, które te wydaliny kupią.
    • Gość: j Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.12, 01:40
      juliusz żórawski, a nie żurawski
    • Gość: dD Króluje brak wyobraźni i słoma w butach... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.01.12, 02:10
      Prawda jest taka, że to prymityw deweloper z prymitywem architektem zgotowali tym budynkom ten los. Gdyby mieli trochę oleju w głowie, to pokombinowaliby i wymyślili rewitalizację obiektu tak, by połączyć stare z nowym. W ten sposób stare przetrwałoby, wpisało się w nową architekturę, a nowe nabrałoby szlachetności. No ale łatwiej wyburzyć właszcza, gdy brakuje wyobraźni!
    • Gość: dD Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 04.01.12, 02:15
      Paryż, Rzym i inne wspaniałe miasta mają szczęście, że ciebie nie nosiły! Gdyby tam tak myśleli, to nie byłoby co zwiedzać! Zwykle miasta rozwijają się poprzez ekspansję terytorium, nie poprzez barbarzyństwo wandali! Mnie martwi tylko jedno - wyburzono koszary, bo nikt tego nie bronił, natomiast w samym centrum miasta stoją post PRL'owskie potworki, wielka płyta obok nowoczesnych biurowców i nikt tego nie rusza. Powoli zapomnimy jak wyglądała i mogłaby wyglądać Warszawa, a przecież to nie Nowy Jork, tylko stare, europejskie miasto z piękną przed wojną zabudową i tradycją!
      • zdzisiek66 Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 05.01.12, 08:49
        "w samym centrum miasta stoją post PRL'owskie potworki, wielka płyta obok nowoczesnych biurowców i nikt tego nie rusza"

A co chciałbyś tam ruszać, wandalu ;) Przecież to też zabytek minionej epoki. Za 20 lat wpisze się do rejestru zabytków i zostaną zachowane na wieki :)
      • mdro Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone 05.01.12, 15:15
        Poczytaj, co i kiedy wyburzono w Paryżu, a potem pisz. Wiadomo, co zostało ze śródmieścia W-wy po wojnie i wiadomo, co się z tym działo w latach powojennych. Teraz to tylko ew. ratowanie resztek - niekiedy niespecjalnie wartych ratowania, bo ani wartości historycznej, ani architektonicznej. A ubolewanie nad zniszczeniem Róży Luksemburg wydaje mi się zdrowo przesadzone. Gorzej, że w miejsce rzeczy wyburzonych często powstają architektoniczne koszmary i to jest faktyczny problem.

I to naprawdę nie jest problem tylko W-wy - powiem więcej, u nas jest to problem stosunkowo niewielki. Wiecie, co się dzieje np. w takim Piotrkowie (Trybunalskim)?
        • Gość: piotrkowianin Re: Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone IP: *.toya.net.pl 31.01.12, 22:24
          mdro napisała:

> I to naprawdę nie jest problem tylko W-wy - powiem więcej, u nas jest to proble
          > m stosunkowo niewielki. Wiecie, co się dzieje np. w takim Piotrkowie (Trybunals
          > kim)?

A co takiego niby się dzieje?
    • Gość: AnkaPraga Hala Koszyki!!! Kur..!!! Bufet myśli że zapomnimy? IP: *.tpnet.pl 04.01.12, 07:17
      No way!
    • Gość: AnkaPraga W d.. to nie, obok. Niech go ominie ta przyjemność IP: *.tpnet.pl 04.01.12, 07:20
    • Gość: kiepski Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: 46.227.241.* 04.01.12, 08:42
      SLAJDY W PIZDZIEC !!!!
      Szukajcie se barany kliko-debili gdzie indziej !
    • Gość: hiPOkryzja Niech odtąt T.Love śpiewa: ...Gdzie Hitler i Bufet IP: *.home.aster.pl 04.01.12, 08:44
      Buahahahahahahahah...... - dobre, dobre :-)
    • Gość: Janusz Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.polimex-mostostal.pl 04.01.12, 08:55
      Też mi zabytki. Na całym swiecie likwiduje sie rudery i koszmary socjalizmu. Koszary wojskowe przy Łazienkach to faktycznie skandal ale juz fabryka żarówek to chyba kpina. Miasta muszą się rozwijać a nie tkwić w socrealiźmie. Brawo prezydent Wwy.
    • Gość: 2wb Koszary, fabryka, willa i piramida. Wyburzone w... IP: *.kielce.net.pl 04.01.12, 09:09
      Nie ma czego zalowac - same rudery. Powstanie cos ladniejszego i nowoczesniejszego
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka