Gość: Niezadowolona IP: *.polbita.com.pl 20.01.12, 08:11 Bo to POLSKA proszę Państwa właśnie taka jest ;( Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: 2500 netto Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 08:30 i do tego wąsate nieroby co to ŻĄDAJĄ!!! wyrównania płac z Europą zachodnią. Odpowiedz Link Zgłoś
asperamanka Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 09:17 Ja napiszę tylko jedno, bo co poniektórzy na tym forum mają krótką pamięć. Niejaki Prześluga w którymś z wywiadów mówił, że on te windy towarowe kazał "odsłonić" i przystosować do zjazdów niepełnosprawnych i innych wózkowiczów na perony. Stąd te piktogramy. Pewnie w archiwum "Stołecznej" ten jego wywiad sprzed kilku miesięcy można jeszcze znaleźć. No, ale Prześluga był bardzo "niedobry", bo obwiesił na miesiąc reklamą Dworzec, nie dając zarobić tej etycznej agencji reklamowej, która w przeciwieństwie do pozostałych zajmuje się upiększaniem reklamą Warszawy, a nie jej szpeceniem, jak pozostałe. Wiadomo jakie interesy doprowadziły do jego odwołania. No to teraz macie na powrót "klasycznych" kolejarzy. I możecie pisać na Berdyczów, bo na ten beton żadna krytyka nie podziała. Tu l'as voulu, Georges Dandin. Odpowiedz Link Zgłoś
black_shiva Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 10:15 Bo to nadwiślański specyficzny typ człowieka, który mieszka tylko po obu stronach Wisły: burak wąsaty nadwiślański (łac. beta barbaris vistulis). A buraki chcom i żondajom, Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
progus Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 15:10 vistulensis powinno być Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PG Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.medcom.com.pl 20.01.12, 08:33 Spróbujcie przejść z wózkiem dziecięcym podziemiami z Marriota przez dworzec centralny do Zlotych Tarasow . Z Marriota można zjechać schodami do tuneli pod rondem ONZ a dalej ok6 schodków przed remontowanymi tunelami DWC, następnie ok25 schodków w dol przez Zlotymi Tarasami. Próbowaliśmy tez z żoną przejść w przeciwnym kierunku gorą, zjechać z galerii głównej do tuneli DWC się nie da bo 1. winda dla niepełnosprawnych nie działa, 2. schody ruchome nie działają. No Wot Europa... oto nasze przygody komunikacyjne z 17.01.2012 Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 08:45 Te schody, to chyba jednak nie do tuneli pod rondem ONZ, co? ;-) Gdyby były takie schody i taki tunel, to byłbyś pewnie przeszczęśliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: PG Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.medcom.com.pl 20.01.12, 11:12 popieprzyly mi sie ronda - rondo przy DWC nie ma nazwy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.01.12, 09:54 Wszyscy mylicie pojęcia, to nie polska to WARSZAWA właśnie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: 91.72.157.* 20.01.12, 10:21 wsumie tak to Warsawa a nie polska wszyscy nieudacznicy z calej polski sie tam zjezdzaja zrobic kupe i wrucic do siebie I jeszcze oni kieruja calym krajem ?? ktury wyglada podobnie ale moze przy nastepnym remoncie ktos madrzejszy sie zdazy i wkoncu to zrobi tak zeby sluzylo ludziom i mijemy nadzieje ze te remonty beda przeprowadzane co jakis czas a nie tylko na euro albo przyjazd pierwszego sekretaza Odpowiedz Link Zgłoś
grumpy.1 Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 10:26 W Kanadzie i USA , KAZDY autobus , nie tylko ze " kleka " , na przystanku , to ma automatycznie wysuwana RAMPE przez kierowce . Dworce , czy to kolejowe , czy lotnicze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 15:57 Spójrzcie na zdjęcia z Afryki - oni tam umieją sobie poradzić i dzieci w wózkach nie wożą. Dorośli też nie jeżdżą tam na wózkach inwalidzkich. To jakieś fanaberie. Cywilizacji i współczucia się wam zachciało czy co? To się w Polsce nie przyjmie. Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... 20.01.12, 08:39 Kolej i wszystko jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
sloniuszko1 Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 09:14 Co za bzdura - "Mało kto wiedział, że windy na Centralnym już są. Tyle że przedtem znajdowały się w części zaplecza i służyły do przewozu towarów. Ściany zaplecza wyburzono i teraz windy są już przy każdym peronie." Nie wiem skąd gazeta.pl wzięła te informacje?! Otóż dostęp do wind z poziomu galerii środkowej tak jak wygląda dzisiaj, wyglądał ZAWSZE, nikt niczego nie burzył - tylko drzwi nie były pomarańczowe i nie było piktogramów! Można je było więc przeoczyć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazek POdziekujcie Wodzowi ze was POnownie otumanil!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 20.01.12, 09:45 Ciemny narod wybiera wariatow a teraz sa skutki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
dorsai68 Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 08:42 Gość portalu: Niezadowolona napisał(a): > Bo to POLSKA proszę Państwa właśnie taka jest ;( Nie, to nie jest Polska. To jest PKP. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: q Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.home.aster.pl 20.01.12, 09:55 Nie, to nie jest Polska. To jest PKP Niestety Polska. Poczta, PKP, US, ZUZ, NFZ, Sejm, Senat, warszawski Ratusz i wiele, wiele innych instytucji, o których nie wiem, bowiem nie miałem pecha się z nimi zetknąć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 10:41 Masz 100% racji, najgorsze że zamiast lepiej, jest coraz gorzej i już dawno przestało być to śmieszne ..... skąd tyle idiotów i ludzi tak niechętnych bliźniemu w tym ultrakatolickim kraju ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mrklopotliwy Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... IP: 213.77.28.* 20.01.12, 08:57 Przepraszam bardzo, nie jestem inżynierem, ale ... czym różni się winda towarowa od pasażerskiej, że podróżni nie mogą z niej korzystać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enjoy Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: 136.173.162.* 20.01.12, 09:05 Naglasniajcie takie sprawy ile sie da. To są jakieś rosyjsko-ukraińsko zwyczaje czyli zwykłe dziadostwo. Na Euro 2012 bedzie tylko wstyd i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: archigen Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.aster.pl 20.01.12, 09:10 No też tego nie wiem na 100%, ale mogę strzelać, że pewne normy np.prędkości takiej windy czy jakichś ewentualnych zabezpieczeń przeciw pożarowych mogą być bardziej wyśrubowane dla wind pasażerskich. Z jakichś względów PKP stwierdziło, że nie spełni tych norm (np.względy finansowe) i dlatego będzie można jechać windą towarową tylko po okiem pracownika. Tak to jest jak się chce trochę zaoszczędzić. Można powiedzieć, że przesadna oszczędność to matka absurdów. Odpowiedz Link Zgłoś
dronx1 Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 10:41 Widziałam tę windę. Rzeczywiście chodzi o niewystarczające zabezpieczenie drzwi. Mogłyby kogoś przyciąć. Odpowiedz Link Zgłoś
g.r.a.f.z.e.r.o Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 09:10 Gość portalu: mrklopotliwy napisał(a): > Przepraszam bardzo, nie jestem inżynierem, ale ... czym różni się winda towarow > a od pasażerskiej, że podróżni nie mogą z niej korzystać? Winda towarowa nie ma atestu Urzędu Dozoru Technicznego do przewozu ludzi. Może np. mieć "analogowy" system zatrzymywania i startowania, czy np. drzwi bez zabezpieczeń, zamykane ręcznie wg odpowiedniej procedury. Innymi słowy na Dworcu głównym WIND NIE MA. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mgr inż. W windzie towarowej nie ma nadciśnienia. IP: *.jmdi.pl 20.01.12, 09:30 Nie jest hermetyczna, więc można w niej dostać choroby wysokościowej. Poza tym, z braku ogrzewania, utrzymuje się w niej stała temperatura -50 st. C Odpowiedz Link Zgłoś
lisa2 Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... 20.01.12, 09:05 Asystent jest po to, aby uzasadnić oficjalnie zawyżone koszty eksploatacji wind. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alf/red/ Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... IP: *.205.2.119.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 20.01.12, 09:05 Takie "wymogi" są też na innych stacjach i przystankach... ale na windach, na szczęście, nie zauważyłem zakazów w stylu "tylko pod opieką pracownika spółki PKP Obsługa Wind , zabronione samodzielne korzystanie" :D Odpowiedz Link Zgłoś
adam111115 Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... 20.01.12, 09:08 Łukasz Kurpiewski to ten sam co kiedyś radził obcojęzycznym pasażerom podążać za tłumem w razie zmiany peronu aby usprawiedliwić brak komunikatu po angielsku. ten pan mógłby scenariusze Barei pisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Roastron Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 10:46 Eeeeee, scenariusze przekraczają jego możliwości intelektualne jak widać ... to negatywny bochater filmów Bareji ..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ash Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... IP: *.olsztyn.vectranet.pl 20.01.12, 09:10 By żyło się lepiej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skafanderek Oburzające IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 09:11 Można tutaj zadać dużo retorycznych pytań, chociażby czy PKP ma zbyt dużo pasażerów, że nie potrafi szanować pasażera - to z punktu widzenia ekonomicznego. Bo z etycznego to jest to zwykłe draństwo i brak zwykłego szacunku dla drugiego człowieka, brak podstawowej empatii dla ludzi, którzy i tak muszą zmagać się z wieloma problemami. W tym myśleniu jest takie urzędniczo banalne - zwalić odpowiedzialność z siebie i tylko to mnie interesuje. Egoizm godny paciorkowca! Coraz mniej wierzę w możliwość zreformowania polskiego PKP i wjeżdżając do Berlina międzynarodowymi pociągiem, który wygląda gorzej niż lokalny niemiecki, mam poczucie przyjeżdżania z "gorszej" rzeczywistości. Szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latko Paciorkowce zamiast ludzi. IP: *.dynamic.chello.pl 20.01.12, 21:07 "W tym myśleniu jest takie urzędniczo banalne - zwalić odpowiedzialność z siebie i tylko to mnie interesuje. Egoizm godny paciorkowca!" Paciorkowiec! Piękne! To osoba klepiąca paciorki? Wcześniej nie udało mi się jasno wyrazić dlaczego w kraju katolickim cywilizacja i współczucie nie są możliwe. Teraz już wiem! Bo tu mieszkają paciorkowce a nie ludzie! Odpowiedz Link Zgłoś
lebonheur Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... 20.01.12, 09:12 Rowniez w innych europejskich krajach trzeba - w przypadku osob niepelnosprawnych, poruszajacych sie na wozkach inwalidzkich - w przeddzien zglosic zamiar korzystania z przejazdu pociagiem (a wiec i winda na nizej polozone perony). Chodzi tu wylacznie o bezpieczenstwo niepelnosprawnych i odpowiedzialnosc kolei za owe bezpieczenstwo. Osobie niepelnosprawnej zostaje przydzielony "asystent", ktory odpowiada za sprawne i pozbawione ryzyka dotarcie do wagonu. Winda towarowa - jak sama nazwa wskazuje - sluzy do przewozenia towarow. Rozni sie zasadniczo od windy osobowej ; porusza sie szybciej, nie jest przystosowana do przewozu osob. Zabawne ; Polacy sa prawdopodobnie najbardziej krytykanckim narodem swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
hubert1454 Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 09:35 chyba w Albanii... A to, że PKP tkwi w PRL-u jest uzasadnionym powodem do krytyki tejże instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.range31-52.btcentralplus.com 20.01.12, 09:57 to w niewielu europejskich krajach bywales.... Odpowiedz Link Zgłoś
tom.gorecki Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 10:24 lebonheur napisała: > Rowniez w innych europejskich krajach trzeba - w przypadku osob niepelnosprawn Gdzie. Słucham? Można, ale nie trzeba. > ych, poruszajacych sie na wozkach inwalidzkich - w przeddzien zglosic zamiar ko Faksem i potem ZPO a w środku pismo poświadczone notarialnie. Proszę, niech pan dalej mówi. > rzystania z przejazdu pociagiem (a wiec i winda na nizej polozone perony). Chod > zi tu wylacznie o bezpieczenstwo niepelnosprawnych i odpowiedzialnosc kolei za > owe bezpieczenstwo. Osobie niepelnosprawnej zostaje przydzielony "asystent", kt Taak. Już widzę, jak pekapki z wąsami a'la Onufry Zagłoba w poliestrowych ancugach, herbu Zaszczany Wagon biorą za cokolwiek odpowiedzialność. > ory odpowiada za sprawne i pozbawione ryzyka dotarcie do wagonu. Asystent będzie kozłem ofiarnym co najwyżej. Ale proszę, przerwałem panu. > Winda towarowa - jak sama nazwa wskazuje - sluzy do przewozenia towarow. Rozni > sie zasadniczo od windy osobowej ; porusza sie szybciej, nie jest przystosowana Bzdura. Nawet w Niemczech (gdzie z reguły jest ordnung) da się samemu jechać lub (zdarzało mi się widzieć wiele razy) jest facio, co tę windę obsługuje. > do przewozu osob. Zabawne ; Polacy sa prawdopodobnie najbardziej krytykanckim > narodem swiata. A PKP najgorszymi kolejami, panie kolejarz. Słuchałem pana i sądzę, że ma pan cieżki przypadek wąsatkozy-pekapkozy. Zalecam mycie, golenie wąsów i zmianę bielizny oraz częste pranie pana granatowego garniturka roboczego. Dziękuję. Proszę przyjść na kontrolę za pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dorasia Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... 20.01.12, 09:16 Moża zatrudnić windziarzy? A może po prostu wystarczy zwolnić debila, który reglamentuje ten cud techniki jakim w XXI wieku w środku Europy wydaje się być winda na dworcu kolejowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ichi51e Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... IP: *.home.aster.pl 20.01.12, 09:17 Windy na perony - super. ale konia z rzedem temu kto znajdzie winde z poziomu ulicy na poziom -1. Pod ziemia owszem ladnie, delikatne zjazdy sa (zawsze byly) - ale dostanie sie do podziemia z rowerem czy na wozku to niezla sztuka bo zjazdy zewnetrzne (chyba specjalnie nie dosc ze strome jak piorun to jeszcze z tego sliskiego granitu) to jakas masakra - akurat kobiety z wozkami to maja najmniejszy problem, latwiej pomoc komus zniesc wozek niz niepelnosprawnego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: P Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... IP: *.iitis.gliwice.pl 20.01.12, 09:17 Sorry, ale co nowego odkryto? Rozumiem, że na dworcu centralnym w ogóle istnieje jakaś możliwość odprawienia pasażera niepełnosprawnego. Na moim dworcu lokalnym widniała jedynie informacja, że osoba niepełnosprawna może jechać tylko z dworca w pobliskim mieście wojewódzkim, do którego to dworca ma sobie sama znaleźć dojazd, oraz że powinna takie pragnienie zgłosić 48 godzin wcześniej (widać, że to ogólnopolski standard). PS. Na dworcu też istnieją windy towarowe... PS.2. Rozumiem koszty przebudowy dworców. Ale nie rozumiem 48-godzinnego terminu zgłaszania się osób niepełnosprawnych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jacek już wiem o co chodzi z tymi 48 godzinami... IP: 178.73.29.* 20.01.12, 12:01 to jest czas jaki musimy zmarnować aby dodzwonić się pod podany numer telefonu aby zamówić windę dla niepełnosprawnego człowieka.... Odpowiedz Link Zgłoś
caffee Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 09:19 w łodzi jest to samo, żeby móc wjechać winda na peron, trzeba powiadomić dyżurnego ruchu, który przesiaduje na peronie I, panie z kasy nie mają ponoć jak go powiadomić, trzeba to zrobić osobiście............ Odpowiedz Link Zgłoś
jbest3 Określenie tego państwa mianem dziadowskiego było 20.01.12, 09:20 komplementem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quosoo Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: 199.67.140.* 20.01.12, 09:26 Gość portalu: Niezadowolona napisał(a): > Bo to POLSKA proszę Państwa właśnie taka jest ;( E, to nie tak. Oczywiście ten przypadek, a zwłaszcza te tłumaczenia ze strony PKP to żal.pl, ale to nie można mówić, że to są polskie standardy. Przynajmniej w dużych miastach dostępność obiektów i środków transportu dla osób niepełnosprawnych jest na zupełnie niezłym poziomie. W szczególności polskie przepisy nakazują uwzględnianie takich ułatwień w nowo budowanych obiektach. W Warszawie na rozkładach jazdy tramwajów i autobusów są zaznaczone przejazdy realizowane przez tramwaje/autobusy niskopodłogowe, w metrze są windy itd. W takiej np. Brukseli, która jest stolicą Europy i miastem znacznie zamożniejszym od W-wy w metrze które ma sieć a nie jedną linię jest może z pięć stacji dostępnych dla niepełnosprawnych i są one oznaczone na rozkładzie jazdy, żeby niepłnosprawny wiedział, że na innych nie ma po co wysiadać. Większość taboru tramwajowego jest trzeba przyznać niskopodłogowa, ale są też linie obsługiwane wyłącznie przez tramwaje starego typu, które nie tlko mają schody, ale też drzwi tak wąskie, że nie ma mowy o wejściu z wózkiem nawet z pomocą innej osoby... Odpowiedz Link Zgłoś
krzysieq Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 10:23 Dokładnie. Ja mam inny przykład - Paryż, Gare de Lyon (dworzec TGV), centrum miasta. W październiku 2011 byliśmy tam z Żoną i dwójką maluchów. Niestety przejść z poziomu dworca kolejowego do stacji metra się nie w cywilizowany sposób. Na pytanie przez intercom 'do pomocy' - gdzie jest winda albo ruchome schody - usłyszałem swojskie "il n'y a pas" i koniec rozmowy. A wózek z dwójką dzieciaków znosiłem po schodach na rękach. Nie tłumaczę krótkowzroczności i debilizmu odpowiedzialnych za taką a nie inną sytuację na centralnym, ale nie mówmy, że tylko w Polsce tak jest, bo to gruba nieprawda. Odpowiedz Link Zgłoś
alik-w-plomieniach Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 10:38 > W takiej np. Brukseli, która jest stolicą Europy i miastem znacznie zamożniejsz > ym od W-wy w metrze które ma sieć a nie jedną linię jest może z pięć stacji dos > tępnych dla niepełnosprawnych i są one oznaczone na rozkładzie jazdy Pięć? Na samej linii 5 naliczyłem ich jedenaście. Cały koniec linii w stronę stacji Erasmus, wszystkie dworce kolejowe i jeszcze parę innych. Co oczywiście i tak nie zmienia faktu, że u nas jest proporcjonalnie lepiej (w końcu procentowo mamy 100% stacji dostosowanych do potrzeb niepełnosprawnych, nawet Londyn tak nie ma), ale my budowaliśmy metro trochę później niż Belgowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jle Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.infonet.com 20.01.12, 14:43 A co to jest za tłumaczenie , że skoro inni mają podobny problem/bałagan, to u nas wszystko jest OK i w normie. Należy podążać za dobrymi wzorcami a nie dziadoskimi...a poza tym, to bez żadnej łachy...jeśli już robią ten remot, to powinni raz a porządnie. No ale to my w PL tak mamy- byle jak...a potem jakoś tam bedzie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzem Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin IP: *.warszawa.vectranet.pl 28.01.12, 09:04 Nie przesadzałbym z tymi 100%, bo na przykład na ze stacji Pole Mokotowskie na przystanki tramwajowe może się dostać tylko po schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Nie życzę sobie, że by takie debile brały pensję. IP: *.jmdi.pl 20.01.12, 09:26 Panie Kurpiewski jest kretynem i bezczelnym chamem. Wypie...ie go z tego stanowiska i zastąpcie mną. Jestem od niego milion razy mądrzejszy, ale nie zatrudnicie mnie, bo nie jestem waszym koleżką. HWDPKP! Odpowiedz Link Zgłoś
hubert1454 Re: Nie życzę sobie, że by takie debile brały pen 20.01.12, 09:47 Nie zgadzam się, on tylko uprawia gimnastykę słowną w pracy. Przecież nie powie, że ktoś nie pomyślał, albo że wziął w łapę... jakoś kredyt na mieszkanko trza spłacać:) Odpowiedz Link Zgłoś
olala-la Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... 20.01.12, 09:28 to jest normalnie nie do pomyślenia... TO JEST DOWÓD NA TO, ŻE POLSKA JEST DALEKO ZA MURZYNAMI!!! jak można zrobić coś takiego w STOLICY???? Odpowiedz Link Zgłoś
13monique_n Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... 20.01.12, 09:28 Ręce opadają. PKP nie ruszyła nawet na milimetr z poprzedniej epoki. Wypieprzyć towarzystwo na bruk, a infrastrukturę sprzedać np Deutsche Bahn, widać nasi nie potrafią obsłużyć połączeń kolejowych i dworców. Paranoja! Odpowiedz Link Zgłoś
zegareek Re: Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin 20.01.12, 09:38 to nie Polska, tylko POLACY - jak wszędzie winni są LUDZIE Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... IP: *.24.28.78.cable.dyn.petrus.com.pl 20.01.12, 09:40 porażka.... Odpowiedz Link Zgłoś
hubert1454 Centralny jak u Barei: zamów windę 48 godzin wc... 20.01.12, 09:41 Wrocławski Główny budowali jeszcze Niemcy, ale jakoś dało się towarowe zamienić na osobowe... Gratulacje dla rzecznika, jak on biedny musi się gimnastykować za pensyjkę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: głupie poloki Ah, Niemcy... IP: *.jmdi.pl 20.01.12, 09:50 Co tu porównywać. To genialny naród. Potrafią zrobić coś z niczego (np. mydło ze zwłok- Polacy nigdy by na to nie wpadli). Odpowiedz Link Zgłoś
bumcykcykhopsiup Re: Ah, Niemcy... 20.01.12, 17:47 polacy za to mieli innowacyjny pomysl na transport mydla barkami rzecznymi. bodajze zablocki mu bylo... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sissi To jest paranoja nieudacznego rzadu Donka!! IP: *.11-2.cable.virginmedia.com 20.01.12, 09:43 Odpowiedz Link Zgłoś