Dodaj do ulubionych

Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w ty...

30.03.12, 09:21
znowu nasr... w przestrzeń publiczną, oto motto rządzących, i co więcej koleś a może i szwagier szuka kasy i trzeba pomóc
Obserwuj wątek
    • greg555ma Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w ty... 30.03.12, 09:21
      A kiedy ogrodzimy park praski?
      • Gość: M Ogrodzenie w Ogrodzie Saskim rozkradli Niemcy IP: *.164.metrointernet.pl 30.03.12, 12:12
        i przetopili na kule na front wschodni. Ogradza się parki, choćby po to, żeby było je łatwiej utrzymać, ogrodzenia są często same w sobie częścią założeń estetycznych. Dodatkowo chronią przed nocnymi libacjami w parku i dewastowaniem go przez niewyżytych erotycznie nastolatków i menelstwo.
    • Gość: grodzik Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w ty... IP: 212.244.31.* 30.03.12, 09:27
      Popieram. Na zachodzie historyczne parki są ogrodzone i zadbane.
    • zozo00 Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w ty... 30.03.12, 09:37
      Ani chybi szykuje sie zwrot nieruchomosci dawnym wlascicielom i trzeba im pieknie wyrychtowac park za publiczne pieniadze
      • Gość: eM Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.12, 10:52
        Dawnym właścicielem Pałacu Krasińskich i należącego doń ogrodu jest Skarb Państwa (zakupiony w 1765 na siedzibę Skarbowej Komisji Koronnej)....

Ale co o tym może powiedzieć warszawianin przywieziony w worku na pokazowe osiedle dla klasy robotniczej - lepiej snuć teorie spiskowe :P
        • Gość: pm Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 00:06
          'Dawnym właścicielem Pałacu Krasińskich ...'

fragmentów włączonych powojnie również? :D
          czasem warszawiacy przywiezieni w workach wiedzą wiecej o miescie, niż warszawiacy mieszkający w niej od 'stu' pokoleń ;p
          • Gość: pm Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 00:07
            chodziło oczywiście o fragmenty parku, a nie pałacu ;p
        • Gość: Łuczniewski Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w IP: 213.77.7.* 04.04.12, 16:01
          Sam Pałac jest kupiony, to prawda. Ale poza historyczną częścią Ogrodu - jest jeszcze część przyłączona na której do '39 stały domy. Resztę dopowiedz sobie sam.
    • hrabia_piotr Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w ty... 30.03.12, 09:57
      A ja mam pytanie - którędy właściwie ma iść ogrodzenie? Bo trudno sobie wyrobić opinię o grodzeniu parku, jak nie wiadomo takiej podstawowej rzeczy. Historycznie granice parku się zmieniały.
      • Gość: kooler Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.12, 10:55
        Nie odkryles ameryki. Bedzie ogrodzony caly po nowych granicach. Historyczne ogrodzenie od frontu odrestaurowane a po bokach jako ze bylo by to w srodku poszerzonego parku bedzie w jakis sposob oznaczone podobnie jak granice getta. Z tego co mowiono nowa czesc ma byc otoczona nawiazujacym ale nowoczesniejszym wzorem ogrodzenia.
      • Gość: m Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.12, 11:03
        O ile rozumiem projekt, to wzdłuż Bohaterów Getta i Świętojerskiej.
        'Serek' między Bohaterów Getta, Arsenałem i Andersa zostaje poza płotem.
        • hrabia_piotr Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w 30.03.12, 11:20
          A, no właśnie, między innymi o to miejsce mi chodziło... Jeszcze ciekawi mnie południowa granica parku.
        • Gość: m Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.12, 12:17
          A tam jest jakiś wybór? Chyba zwyczajnie tam, gdzie kończy się zieleń, a zaczynają podwórka/parkingi. Są mapki na stronie pracowni Abies, mam nadzieję, że aktualne.
    • Gość: manu Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w ty... IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.12, 10:06
      jakby mało było grodzonych osiedli. fuj.
    • Gość: M Zluzuj, ogrodzenie to część założeń historycznych IP: *.164.metrointernet.pl 30.03.12, 10:14
      tego ogrodu, jak i Saskiego. W Londynie ogrody też są grodzone i np. zamykane na noc, choćby po to żeby menele nie robili p***lnika.
    • internex Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w ty... 30.03.12, 10:27
      Przez wiele lat mieszkałem w Wielkiej Brytanii, która słynie z przepięknych parków (np. w Londynie, Manchesterze czy Edynburgu). Nie przypominam sobie natomiast parku, który nie byłby ogrodzony. Sądzę, że odtworzenie historycznego parkanu w ogrodzie Krasińskich jest świetnym pomysłem.
    • tom_aszek "wierzeje bramy"? 30.03.12, 10:28
      "przetarg na odtworzenie historycznego parkanu i wierzei bramy "

Chyba albo 'wierzeje' albo 'brama'?
    • Gość: wawiak Bartlewski do dymisji! Im szybciej, tym lepiej! IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.12, 10:28
      "Po konsultacjach społecznych ZTP chciał nawet odstąpić od otoczenia parku ogrodzeniem, lecz burmistrz Śródmieścia zdecydował inaczej"
      Kolejna kontrowersyjna decyzja i kolejny przykład potwornej arogancji burmistrza Śródmieścia. Kiedy wreszcie będzie referendum w sprawie odwołania tego... Wojciecha Bartlewskiego?!
      • kotkolot Re: Bartlewski do dymisji! Im szybciej, tym lepie 30.03.12, 10:54
        No właśnie. Oszczędza podobno na wszystkim (np. na szkołach, stołówkach) po to żeby wydać 15 milionów (!!!) na coś, czego nie chcą mieszkańcy.
        • Gość: tim Re: Bartlewski do dymisji! Im szybciej, tym lepie IP: *.dynamic.chello.pl 30.03.12, 11:17
          Byles na konsultacjach? Mi sie zdarzylo. Ci mieszkancy przeciw to banda stetryczalych znudzonych emerytura antysemitow. Zrobili tam taki pokaz chamstwa i prostactwa zakrzykujac glosy mieszkancow z innymi pogladami czy projektantow ze juz sie nie dziwie ze coraz mniej normalnych chodzi na takie spotkania a urzedasy traktuja to jako godzinka odbebnionej roboty bez wplywu na decyzje.
          • Gość: meszige Re: Bartlewski do dymisji! Im szybciej, tym lepie IP: *.xdsl.centertel.pl 30.03.12, 12:02
            Bartelski wydał 60 tys na badania opinii ws ogrodzenia. Na stronie centrum konsultacji te badania zostały opublikowane. Ponad 80 % ankietowanych nie chce ogrodzenia, podobna ilość deklaruje, ze w parku takim jaki jest czuje się bezpiecznie. Pytani o potrzebę zmian owszem wymieniali różne udogodnienia, ale to co planuje Bartelski nie jest w świetle tych badań realizacją woli ludu. Spotkania owszem, gromadzą głownie świrów i staruchów (dzień dobry!) ale tu masz w miarę obiektywny obraz opinii. I co?
          • Gość: antydawid co masz przeciwko antysemitom pejsiku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.04.12, 09:50
            bo ja odnoszę wrażenie że w tej parchawej rzeczywistości kreowanej przez szechtera, iti i różne inne to bycie antysemitom jest bardzo cool
        • Gość: mistowy Re: Bartlewski do dymisji! Im szybciej, tym lepie IP: *.centertel.pl 30.03.12, 15:15

nie wypowiadaj sie w moim imieniu, bo moze ja chce parku, ogrodu a nie toalety dla kundli,
          Jesli chcesz wolnosci przestrzeni to zapraszam na wieś tutaj jest misto....
          • Gość: adam Re: Bartlewski do dymisji! Im szybciej, tym lepie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 16:51
            dokładnie chodziło o to, że jak park zostanie ogrodzony to nie będzie gdzie wysrywać swoich piesków, hołota, wszędzie psie gówna gdzie się nie ruszyć
    • Gość: meszige Ogrodzenie to "porządek" IP: *.xdsl.centertel.pl 30.03.12, 11:13
      Zamknięte osiedla to tylko jeden z przejawów tryndu. Władza grodzi co sie da. Najbardziej grodzi place i placyki pod parkingi dla dyrektorów. Płoty, szlabany, budki strażnicze, inwalidzi z napisem ochrona na garbach. Oddzielić się od tego śmierdzącego plebsu, pokazać kto ma władzę. Otwarcie mostu północnego polegało na wyeksponowaniu kilometrów barierek i setki ochroniarzy żeby niby otwarty most w połowie zagrodzić pod pozorem organizacji bardzo potrzebnej masom darmowej dyskoteki. Tylko obserwuję, nie potrafie powiedzieć dlaczego. Władza niby oszczędza. Na teatrach, żłobkach, barach mlecznych czy szkołach ale za to pakuje miliony w promocję (ktora jest skierowana do nikogo, bo promować Poznań poznaniakom a Warszawę mieszkańcom Warszawy to jak drwa do lasu nosić), w organizowanie prostackiej rozrywki w stylu wiejskiego disco i ogradzanie czego się da. Jak wiejskie disco to się zaraz pojawiają barierki wyznaczające sferę władzy. Niebieskie, widzieliście je na Północnym w ostatnią sobotę, są własnością Estrady, mają ich setki i za ich transport i rozstawianie płacimy pewnie w sumie z milion rocznie bo tzw imprez masowych co roku bez liku. Grodzenie parków i wszystkiego co się da (Arkady Kubickiego) chyba jest po prostu łatwe. I daje przerób. I władza chyba wie, że to jej przysparza głosów. bo niby czemu mieli by to robić?
      • wiola2006 Re: Ogrodzenie to "porządek" 30.03.12, 11:33
        Uważam, że to świetny pomysł. Nie wiem czy ktoś z Was był w Wiedniu - wszystkie Ogrody (nie parki) są grodzone, ale to nie ogranicza dostępu ludzi do nich, tylko tworzy enklawy wśród głośnych, tłocznych ulic, gdzie można w spokoju posiedzieć i podelektować się historycznym miejscem. Ogród (a nie park) Krasińskich wygląda smutnie z resztkami swojej dawnej świetności, każdy pomysł, żeby przywrócić mu blask zasługuje na pochwały.

A protesty mieszkańców? Tak, mamy zlikwidować sralnię dla psów i stworzyć coś ładnego - uroki mieszkania w centrum
        • Gość: meszige Re: Ogrodzenie to "porządek" IP: *.xdsl.centertel.pl 30.03.12, 11:56
          Prater jest ogrodzony? Ciekawe w którym miejscu. Owszem, takie miejsca jak Belvedere które mają status naszych Łazienek są ogrodzone. A cała massa parków stoi otworem. Jeżeli podobają ci się zamykane ci przed nosem bramy, płoty oddzielające cie od tabu, zakazy dla zakazu to gratuluję. Nigdy wędrując przez Wiedeń po paru piwach nie miałem kłopotu ze znalezieniem ustronnego miejsca w krzakach (cel nefrologiczny) bo właśnie co chwila jest tam jakiś nieogrodzony park lub parczek. Polska mania grodzenia jest przerażająca! Świadczy o wysokim udziale w populacji osób o osobowości totalitarnej u których osobista wolność i otwarta przestrzeń budzą lęk.
          • manekin1 :) 30.03.12, 12:08
            >>Nigdy wędrując przez Wiedeń po paru piwach nie miałem kłopotu ze znalezieniem ustronnego miejsca w krzakach (cel nefrologiczny) bo właśnie co chwila jest tam jakiś nieogrodzony park lub parczek.<< Dwójeczkę też w tych parkach robiłeś? Krasińskiego ogrodzi się właśnie przed takimi jak ty chamie z pola...
          • manekin1 Re: Ogrodzenie to "porządek" 30.03.12, 12:14
            We mnie budzi lęk, że taki obszczymur jak ty śmieciu przyjdzie na mój własny trawnik z tzw. przez ciebie potrzebą nefrologiczną. W USA odstrzeliłbym Ci za to siurka, tu mogę jedynie odizolować trawnik od takich meneli...
    • Gość: dziadzioniunio Najdroższe ogrodzenie świata!!! IP: 195.245.213.* 30.03.12, 12:44
      Takie cuda tylko w folwarku zarządzanym przez Bufetową!!! ponad 10 tyś za metr bierzacy parkanu! Ze złota będzie czy jak?
    • Gość: vader bartelski gratuluję IP: *.hochtief.de 30.03.12, 14:43
      bartelski gratuluję to twoja pierwsza sensowna decyzja w karierze. Musze przyznać, że jestem w szoku i pozytywnie zaskoczony. Wreszcie ktoś poszeł po rozum do głowy i przywróci temu świetnemu miejscu dawny blask. Aż mi się nie chce wierzyć, ze burmistrz sam to wymyślił.
      • Gość: miostowy Re: bartelski gratuluję IP: *.centertel.pl 30.03.12, 15:18
        tak, bardzo dobra decyzja.... Widac, ze ten burmistrz ma wizje tego miasta !!!! brawo. Powodzenia
        • Gość: gary Re: bartelski gratuluję IP: *.adsl.inetia.pl 30.03.12, 16:14
          W końcu.
          Ogrodzenie porządkuje przestrzeń, poza tym
          śmiesznie wygląda ta brama od strony d.Nalewek i podmurówka bez ogrodzenia.
    • Gość: ew Re: Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.12, 16:45
      nasrane to jest teraz przez psy których właściciele nie sprzątają po swoich pupilach, znawco warszawy
    • Gość: Z Mokotowa Ogród Krasińskich będzie ogrodzony a Saski? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.12, 16:42
      Przypominam, że należy przywrócić ogrodzenie Ogrodowi Saskiemu, zlikwidowane po wojnie. A rewaloryzacja też mu pilnie potrzebna.
    • cyklina-klimkiewicz Ogród Krasińskich będzie ogrodzony jeszcze w ty... 08.04.12, 15:46
      Za oglądanie płotu z każdej strony trzeba wykupić bilet, za przejście przez furtkę , też.Okupanci hitlerowscy ogrodzili getto na koszt i za pieniądze gminy żydowskiej. Teraz wyłania się pomysł,że za wejście do parku, też trzeba będzie płacić. To czyją własnością jest ten park?Najpierw się go ogrodzi za miejską kasę potem sprzeda, czy tylko ograniczy dostęp za pomocą bardzo drogich biletów? B.Klimkiewicz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka