Dodaj do ulubionych

"Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z...

05.04.12, 13:11
Jeszcze bardziej cieszę się, że nie mam samochodu...
Obserwuj wątek
    • Gość: tomek Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 91.198.145.* 05.04.12, 13:24
      Generalnie rozumiem rozgoryczenie autora listu, ale jedną rzecz należy doprecyzować:

>Z jakiej racji mam płacić abonament za posiadanie samochodu?

Z takiej, że gdy wchodzisz w posiadanie czegokolwiek, należy pomyśleć, gdzie będziesz to przechowywać. W związku z tym, że ciężko trzyma się samochód w mieszkaniu, należy zapewnić mu garaż albo miejsce parkingowe. Bardzo często udaje się tego dokonać nieodpłatnie, ale bywają też momenty, że trzeba płacić.
      • Gość: Dark_Angel Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 212.160.157.* 05.04.12, 14:14
        Hmmm, znaczy kupując mieszkanie mam przewidzieć że za kilka/naście lat może w okolicy powstać "zagłębie biurowych lemingów" i nie będę miał gdzie trzymać samochodu, bo jaśnie Państwo będą chcieli mi zostawić swojego smaprka (o, przepraszam Sparka) czy inną kiłę tdi pod blokiem? Litości....
        • Gość: nihon Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 194.181.90.* 05.04.12, 14:52
          Nie, po prostu musisz sobie uświadomić to, że dziś samochodów jest więcej niż kiedyś i niestety, albo cię stać na niego i jesteś w stanie zapewnić mu miejsce parkingowe, albo musisz się wściekać i czasem kawałek lub dużo dalej stawać. Ty też jak jedziesz do pracy samochodem musisz gdzieś zostawić go i być może komuś innemu zajmujesz miejsce pod domem. Jednakże mieszkając i pracując w dużym mieście naprawdę polecałbym wszystkim komunikację zbiorową. Często jest szybciej niż samochodem, czasem duuużo szybciej (choć zapewne czasem wolniej, ale wtedy nie tak bardzo). Osobiście używam samochodu w weekendy, do robienia zakupów, pojechania na działkę czy na wakacje, a w tygodniu stoi na moim miejscu parkingowym w garażu.
          • Gość: Dark_Angel Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 212.160.157.* 05.04.12, 15:20
            Fajnie, ale co z osiedlami na których nie ma parkingów podziemnych/strzeżonych/garaży tylko zwykłe miejsca postojowe pod blokiem? OK, parking niby ogólnodostępny ale do licha przydałoby się nieco kultury! Skoro miejsca są pod blokami to so one dla ich mieszkańców tudzież ich gości a nie biurowych lemingów...
            Komunikacja miejska jest dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy jadąc do pracy nie muszą zawozić dzieci do żłobków/przedszkoli/szkół - wyobrażasz sobie dojazd do pracy np. na 8:00 połączony z zawiezieniem jednego dziecka do żłobka, drugiego do przedszkola a trzeciego do szkoły zbiorkomem? Ja nie bardzo...
            • Gość: qwww Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.12, 01:38
              Skoro miejsca są pod blokami to
              > so one dla ich mieszkańców tudzież ich gości

tiaa
              jaśnie pan hrabia ma "swoje" miejsce
              proste rozwiązanie dla arystokracji - brama...
        • Gość: tomek Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 91.198.145.* 05.04.12, 15:19
          > Hmmm, znaczy kupując mieszkanie mam przewidzieć że za kilka/naście lat może w o
          > kolicy powstać "zagłębie biurowych lemingów" i nie będę miał gdzie trzymać samo
          > chodu

Tzn jeśli wykupisz sobie takie miejsce, to pozostaje ono twoje nawet, jeśli w okolicy powstaną cztery zagłębia biurowych lemingów (swoją drogą, bardzo celne określenie, szeregowi pracownicy tychże firm mają wysokie o sobie mniemanie, a są murzynami XXI wieku). Natomiast jeśli parkujesz samochód w publicznej przestrzeni, to trzeba liczyć się z tym, że z czasem ta przestrzeń bardziej się zatłoczy. Nie można mieć pretensji o to, że
          ktoś wprowadza system płatnego parkowania na publicznej przestrzeni.
    • gazeta_2008 Niby dobry pomysł, ale jednak słaby 05.04.12, 13:29
      Po pierwsze biurowce mają pod garażem kilkaset miejsc garażowych. Po drugie płacą gigantyczne podatki miastu!!!! W porównaniu z blokiem tego narzekającego Pana to nawet kilka tysięcy razy wiecej (patrząc jeden biurowiec vs jedn blok). Po drugie miasto dymając tak duże podatki ma obowiązek nie konsumować je na swoje pensyje tylko dla ludzi.
      Parking miejski to podstawa na 3000-4000 samochodów i to w 2-3 miejscach. Pierwsze Przy Galerii Mokotów, drugie przy węźle Marynarska przy pętli tramwajowej.
      Proste? ZA PROSTE. ŁĄCZNIE Powinno być tu min. 8000-12.000 miejsc.
      • sibeliuss Re: Niby dobry pomysł, ale jednak słaby 05.04.12, 13:50
        Co się skubiesz, napisz, że na każde biurko powinny być dwa miejsca. tory tramwajowe zlikwidować i dać w to miejsce dwa pasy ruchu, autobusy zabrać, bo jadą wolno i blokują prawy pas. Jak kogoś nie stać na auto niech pracuje w domu :)
      • mroczny.tramwajarz Re: Niby dobry pomysł, ale jednak słaby 05.04.12, 13:58
        I jak do tych 12 tysięcy miejsc parkingowych dojedziesz? Przepustowość pasa ruchu to ok. 1600-1800 samochodów na godzinę SYGNAŁU ZIELONEGO. Wołoska: trzy pasy (w porywach), kolizyjne - przepustowość w granicach 3500 pojazdów; Wilanowska - półtora pasa, ale podporządkowana przy Dworcu Południowym - 1000 pojazdów; Rzymowskiego, quasibezkolizyjna, powiedzmy - 4000 pojazdów; Marynarska w wiecznym korku - max 2000 a wszystko i tak się przy Galerii spotyka.

A oprócz tych 12 tysięcy miejsc dochodzi ruch przelotowy (obwodnica etapowa!!!), te kilka tysięcy już istniejących miejsc jak i fakt, że pracownicy przyjeżdżali by nie ciągle przez godzinę, ale przez kwadrans przed dziewiątą w większości.

Sorry, ale to się po prostu nie broni!
    • Gość: sluzewiec "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z... IP: *.emea.ibm.com 05.04.12, 13:29
      Deweloper chce tylko zarobic. A urzednik ktory wydał pozwolenie na powstanie biurowca powinien wykonac swoja prace tak jak nalezy i nie zezwalac na budowe biurowcow z tak wielką powierzchnia a tak mala iloscia miejsc parkingowych. tyle ze urzędasy za pensje nic nie robią, oni sie biorą za robotew jak dostaja nagrody! NIEROBY!!!
      • Gość: x-pl Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 193.24.24.* 06.04.12, 07:50
        Może byś najpierw poszukał, zanim się wypowiesz? Miasto ustala minimalne i MAKSYMALNE limity miejsc parkingowych na m2 powierzchni biurowej:
        www.zdm.waw.pl/parkowanie/wskazniki-parkingowe.html
    • Gość: moa72 "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 13:30
      "deweloperzy bezmyślnie postawili biurowce"

to nie deweloperzy, to ratusz wyznacza zarówno minimalną jak i maksymalną liczbę miejsc parkingowych. a wszystko w imię "ekologii" i promowania transportu publicznego.
      • mroczny.tramwajarz Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się 05.04.12, 13:59
        W biurowcach i tak stoją puste miejsca. Zwiększenie ich liczby nic by nie dało.
        • Gość: Dark_Angel Dokładnie.... IP: 212.160.157.* 05.04.12, 14:18
          Skargi i zażalenia należy raczej wystosować do firm, które nie chcą płacić za miejsca postojowe pracowników. Fakt, ceny sa niemałe ale skoro się kogoś zatrudnia to wypadałoby stworzyć odpowiednie warunki pracy (w tym miejsce dla pojazdu - niekoniecznie samochodu)
    • Gość: jo "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z... IP: *.146.240.141.ip.abpl.pl 05.04.12, 14:00
      cyt."- Jeśli deweloperzy bezmyślnie postawili biurowce, to może niech raz ułatwią swoim klientom życie, pochylając się jednocześnie nad problemami ludzi, którym i tak już bardzo życie utrudnili - pisze nasz czytelnik "
      człowieku, żyjemy w kapitalizmie. Developer nie zrobił nic bezmyślnie. On wszystko przemyślał i zoptymalizował. W kapitalizmie celem jest zysk, więc działanie developera zostało pod tym kątem od początku do końca zrealizowane.
      Osiągnął zysk - więc zrealizował swój cel.
      Twoim celem jest korzystanie z jego legendy usprawiedliwiającej wzięcie pieniędzy. Jeśli to Ci nie odpowiada jest to wyłącznie twój problem.
      O take Polske co niektórzy walczyli i za takim porządkiem od lat Pan czytelnik głosuje.
      Amen
    • szmul.bender "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z... 05.04.12, 14:07
      Dlaczego firmy wynajmuja budynki bez podziemnych parkingow dla pracownikow ? Gdyby tego nie robily to deweloperzy (tfu... przedsiebiorstwa budowlane) musieliby zmienic plany
    • wj_2000 Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się 05.04.12, 14:15
      Ja mam, ale korzystam nie częściej niż raz w miesiącu w sezonie "zimnym" i ze dwa razy, gdy jadę na "działkę".
      Komunikacja miejska w Warszawie (może tylko w godzinach, gdy ja z niej korzystam?) jest SUPER.
    • Gość: Ja Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.12, 14:39
      jaki Ty jesteś wspaniały, a jaki myślący. Ja mam inna sytuacje i samochód jest mi NIEZBĘDNY JAK WIELU INNYM- dwoje dzieci, to zawiźć do lekarza, to na zajęcia, to basen, odebrać ze szkoły samochodem, zeby zaoszczędzic czas i móc zrobić zakupy dla "stada" i je przydzwigać, jechać trzy razy w tygodniu do starego ojca, zawieźć przygotowane jedzenie, zabrać rzeczy do prania, jego samego do lekarza czy choćby do mnie na niedzielny obiad. a TY SIĘ CIESZYSZ , ZE NIE MASZ SAMOCHODU i zapewne zobowiązań...
      • Gość: Dark_Angel Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 212.160.157.* 05.04.12, 14:45
        Szkoda Twojego czasu - taki ciemniak nie zrozumie, że samochód nie jest wyznacznikiem luksusu tylko rzeczą codziennego użytku jak mydło, pralka czy lodówka...
        • Gość: tomek Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 91.198.145.* 05.04.12, 15:21
          Owszem, ale ja pralkę ustawiłem w swoim mieszkaniu, a nie u sąsiada. Choć nie wykluczam możliwości, że sąsiad udostępniłby mi (odpłatnie lub nie) miejsce w swoim mieszkaniu na moją pralkę. Być może udałoby się nawet trzymać pralkę w części wspólnej, ale w takim przypadku nie mógłbym protestować, gdyby ogół mieszkańców w którymś momencie zabronił takich praktyk.
          • Gość: Dark_Angel Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 212.160.157.* 05.04.12, 15:29
            Czyli, nie byłbyś zdiwiony gdyby sąsiedzi z części wspólnej kazali usunąć ową pralkę z części wspólnej - tak samo z samochodami lemingów: parkują na części niejako przynależnej do danego bloku, więc niech się nie dziwią, że mieszkańcy tychże ich gonią...
            • Gość: tomek Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 91.198.145.* 05.04.12, 15:36
              Tak, ale tu w analogii do pralki mówimy o tym, że sąsiedzi z sąsiedniego bloku przynieśli swoje pralki do części wspólnej innego bloku. I teraz, wobec braku miejsc, należy ich gonić, zresztą należy to robić bez względu na to, czy miejsce jest czy nie, bo swoimi pralkami zajmują przestrzeń, której nie utrzymują.

Odróżniamy natomiast tę sytuację od takiej, że kiedyś pralkę miał co trzeci mieszkaniec, więc bez problemu mieściły się w części wspólnej, natomiast teraz każdy ma trzy pralki, i w części wspólnej zrobiło się ciasno. Wprowadzane są zatem opłaty za trzymanie pralek tamże.
              • Gość: Dark_Angel Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 212.160.157.* 05.04.12, 15:42
                Ja w sumie nie mam nic do opłat - roczny abonement w Warszawie jest tak niski, że to aż śmiech na sali...
                Fakt, trzy "pralki" to sporo i tu możnaby się zastanowić nad umiejscowieniem ich, ale jedna to raczej standard :-)
      • Gość: Kot Ile twoje dzieci mają lat? IP: *.biznes.mm.pl 05.04.12, 15:27
        Ile twoje dzieci mają lat, że nie są w stanie same dotrzeć do szkoły i na basen?
        • Gość: Dark_Angel Re: Ile twoje dzieci mają lat? IP: 212.160.157.* 05.04.12, 15:30
          Wystarczy, że dziecko jest w początkowych klasach szkoły podstawowej a ma do niej kilka ruchliwych przecznic - jeśli nie bałbyś się puścić dziecka samego, to podziwiam Cię (za głupotę)
          • Gość: a=b=c=a Re: Ile twoje dzieci mają lat? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.12, 11:35
            Dlaczego wozisz dziecko samochodem? Bo po drodze do szkoły/basenu jest kilka ruchliwych przecznic. A dlaczego po drodze jest kilka ruchliwych przecznic? - Bo każdy musi zawieźć dziecko samochodem.
            • Gość: qwert Re: Ile twoje dzieci mają lat? IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 10:26
              chrzan sie ekomatole ze swoja kobieca logika!!!1
        • Gość: asd wandal! w.y.p.i.e.r.d.a.l.a.j matole bo ci przypie...! IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 10:25
          chuj w dupe kretynom z forum!
          jestescie glupki!
      • magic3 Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się 05.04.12, 23:58
        Dawniej tylu ludzi nie miało samochodów, a mieli zobowiązania i jakoś żyli. Teraz każdy chce wszędzie wozić swoją d... samochodem - oczywiście najlepiej napędzanym wodą i parkowanym gdzie bądź.
    • Gość: sid "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.04.12, 14:50
      Na parkingowych ignorantów polecam samochodowy email - www.klaksonik.pl - ślad w sieci pozostanie na długo...
    • Gość: wawak Abonament mieszkańca kosztuje 30 zł rocznie IP: *.warszawa.mm.pl 05.04.12, 15:30
      Autor artykułu "Kuba" pisze: "Z jakiej racji mam płacić abonament za posiadanie samochodu?".
      Kubo, litości, ten abonament mieszkańca to 30 zł rocznie. Nigdzie w Polsce nie jest tak tanio.
      • warzaw_bike_killerz Ten abonament to problem! 05.04.12, 16:46
        Tak niski abonament to prawdziwa plaga srodmiescia. Zacheca ludzi do kupowania samochodow w deficytowych w miejsca parkingowe czesciach miasta!

Trzeba wprowadzic zarzadzenie z Tokio - masz miejsce parkingowe by schowac samochod z oczu ludzi, mozesz zarejestrowac kupiony pojazd. Albo drastycznie podniesc ten abonament to wartosci rynkowej parkowania dziennego wg wskazan z parkometru. Mieszkancy moga ewentualnie liczyc na 15% rabatu.
        • Gość: w.y.p.i.e.r.d.a.l. Re: Ten abonament to problem! IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 10:30
          ty głupicw...u zardzewiały nóż ci w brzuch!
          kupie sobie 10 samochodów bo mam takie prawo i ustawie gdzie bede chcial i nie zaplace bo mam jebane prawo w dupie wy głupie urzednicze ku...!!!!111
      • Gość: asd panstwo polskie urzedasy to ku... i złodzieje!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 10:28
        oddaqjcie mi moje pieniadze ch...e!
    • Gość: krea "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z... IP: *.home.aster.pl 05.04.12, 15:51
      wszyscy narzekają na deweloperów. A deweloperzy nie mają żadnego obowiązku troszczyć się o okolicznych mieszkańców.
      O mieszkańców powinna troszczyć się gmina. Ta sama, która wydała zgodę na budowę biurowców deweloperom. Ta sama, która taką zgodę może obwarować warunkami - o budowie parkingów, podziemnych garaży, o zagospodarowaniu terenów okolicznych itd.
      Gmina tego nie zrobiła. I uchodzi jej to na sucho, bo wolicie czepiać się deweloperów, administratorów czy nawet pracowników tych firm, a nie tych, od których tak naprawdę to zależy i którzy pochodza z waszego wyboru
      • Gość: x-pl Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: 193.24.24.* 06.04.12, 07:51
        Ależ miasto dba o to, żeby wszędzie nie było miliona miejsc parkingowych i wiecznych korków. Ustala maksymalne limity miejsc per biurowiec (/m2):
        www.zdm.waw.pl/parkowanie/wskazniki-parkingowe.html
    • Gość: olek Tylko metro! IP: *.aster.pl 05.04.12, 18:44
      Trzeba w końcu odważnie postawić na znacznie szybszą rozbudowę sieci metra. TAK SIECI METRA.
      II linia jest ok, ale ja bym jej nie przedłużał na Targówek, tylko puścił horyzontalnie, wschód - zachód.
      Podobną linię wschód-zachód widziałbym w południowej części miasta, tak żeby przecinała służewiec przemysłowy.
      I do tego jeszcze jedna linia W-Z gdzieś na wysokości SGH dosiągnięta do biurowców w Al. Jerozolimskich i być może dalej za Połczyńską.
      A w prawobrzeżnej części Warszawy widziałbym linię północ - południe przecinającą wszystkie 3 linie poprzeczne i przechodzącą przez Port Praski.
    • Gość: Jaro z Bemowa "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z... IP: *.warszawa.vectranet.pl 05.04.12, 18:57
      Wszyscy sie gnieciemy w tym grajdole warszawskim.
      Marzy mi się nowe centrum Mazowsza. Przynajmniej dla celów biznesowo administracyjnych.
      Np. przeniesienie urzędów centralnych, centrów biznesu i handlu do Półtuska i przemianowanie tej nowej stlicy na Całytusk albo po prostu na TUSK.
    • fsmg "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się z... 05.04.12, 19:37
      problem znany od lat, dlaczego dopiero teraz ktoś się tym zainteresował? o parkingach trzeba było pomyśleć doprych pare lat temu a nie jak jest za późno. ja do GM nie jeżdżę już od jakiś 2 lat, to nie normalne że z ursynowa północnego musze tam jechac od 20 minut do 1h a potem szukać miejsca kolejne 20 minut. zresztą problem dotyczy się większości biurowców w Warszawie. najbardziej jednak rozbawił mnie widok gdy raz mogłem zejsc do garażu biurowca w którym pracowałem, a tam parking praktycznie pusty.....
      • Gość: marek Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.04.12, 20:02
        Problem jest taki, że "białe kołnierzyki" nie chcą płacić.

Narzekanie jest na brak garaży. Mało kto wie jednak, że wiele biurowców oferuje pracującym w nim osobom miejsca parkingowe - te miejsca istnieją, tyle, że są płatne. Krawaciarz woli zaparkować na środku ulicy, niż wydać 200 zł miesięcznie na parking. Sam wystawiłem do wynajęcia miejsce parkingowe w okolicy białych kołnierzyków i... nikt nie chciał wynająć. Ludzie dzwonili, ale dowiedziawszy się, że cena jest bliżej 200 niż 100 zł - rezygnowali...
        • Gość: tomek Re: "Wszędzie porzucone samochody". Służewiec się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.12, 02:39
          @marek, trzeba też pamiętać że ci ludzie te dwie stówy wyłożą z własnej kieszeni. czemu pracodawca nie zapewnia parkingu?
          szkoda mi ich wszystkich, ale ja jako klient galerii mokotów cieszę się bardzo z wprowadzonego platnego parkingu (platny powyzej 3 godziny stania) bo nie mecze sie juz z parkowaniem w tejze galerii (bywało róznie). niech problem braku miejsc parkingowych pod biurowcami rozwiaza pracodawcy i tyle
    • Gość: x-pl Miasto ustala min. i maks. liczbę miejsc na m2 IP: 193.24.24.* 06.04.12, 07:54
      Polecam lekturę www.zdm.waw.pl/parkowanie/wskazniki-parkingowe.html bo jak zwykle zaraz dziesiątki osób będą rzucały kamieniami nie tam gdzie trzeba (że developer nie zbudował czy że miasto pozwala na niebudowanie parkingów).

Miasto ustala a) minimalne i b) maksymalne limity miejsc parkingowych na m2 powierzchni biurowej, żeby a) jakiekolwiek miejsca były b) nie zatkały się wszystkie ulice (które nie są z gumy!).
      • Gość: bijkretyna! wolnosc nam sie nalezy a urzedasy do gazu!!!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 10:24
        bij tuska!!!
        moj biurowiec bede se budowal jak chce durnecw...e!
        • Gość: asdfg precz z przepisami! tusk spalimy jutro twoja kukłe IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 10:47
          urzedasy na madagaskar!
      • Gość: idz sie lecz koles Re: Miasto ustala min. i maks. liczbę miejsc na m IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 10:53
        ad b) to niech poszerza ulice inteligencie
        sprawna mozliwosc przemieszczania sie to podstawa funkcjonowania kazdego miasta
        a teraz wszedzie tylko terror pieszych babc, studencikow i ekomatolstwa
        zeby chociarz sie komunikacja publiczna sprawnie poruszała ale te doopy z urzedow nie potrafia zbudowac porzadnego sterowania ruchem i wyregulowac chocby sensownie swiatel dla tramwajow
        a te postsowieckie/ekounijne wskaźniki to se wydrukuj i dupe nimi podcieraj!
    • Gość: asd dawac szmaty urzednicze darmowe parkingi!!!! IP: *.dynamic.chello.pl 07.04.12, 10:22
      należy nam sie płacimy podatki a kto sie nie zgadza ze mna tego pochlastac maczeta!!!11

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka