Dodaj do ulubionych

Zobacz autobusy na gaz. Ma być ekologicznie i t...

17.05.12, 18:15
No i mają rację, po cholerę oszczędzać na paliwie. Przecież dużo łatwiej jest podnieść cenę biletów.
Obserwuj wątek
    • zewszad_i_znikad Re: Zobacz autobusy na gaz. Ma być ekologicznie i 17.05.12, 18:26
      Czy Warszawa mogłaby się trochę pohamować ze swoimi pomysłami w zakresie malowania autobusów? Najpierw tamte ekologiczne autobusy szaro-żółto-pomarańczowo-czerwone, teraz to cudo... Ja bardzo cenię wielobarwność, ale jednak myślę, że lepszym pomysłem jest konsekwentne malowanie autobusów i tramwajów w barwy warszawskie.
      A to coś - owszem, naprawdę ładnie wygląda z zewnątrz, przyjemne kolory, abstrahując od tego, że "niewarszawskie"... ale do cholery, okna są do wyglądania! Oddajcie pasażerom widok z okna! Już zabroniono oklejania autobusów reklamami, to teraz z kolei takie coś, żeby był bajer...
      • robert_wwa Re: Zobacz autobusy na gaz. Ma być ekologicznie i 17.05.12, 18:46
        Ale te akurat nie należą do miasta a do przewoźnika z Wałbrzycha to przecież nie będą ich tak na chwilę tylko przemalowywać. A poza tym też chodzi o to aby się wyróżniały abyś wsiadał i obserwował uważniej jak Ci się podoba.
      • wj_2000 Re: Zobacz autobusy na gaz. Ma być ekologicznie i 17.05.12, 18:52
        Ja się kiedyś (na początku okresu po kapitalistycznej rewolucji) o mały włos nie wpakowałem pod tramwaj. Miałem skręcić na Puławskiej przecinając tory tramwajowe. Na skrzyżowaniu (jakimś takim krzywym), zarośniętym krzakami, widoczność nie była najlepsza, trudno było złapać głębię ostrości, ale przede wszystkim, przed wjechaniem na tory, upewniłem się że nie nadjeżdża NIC CZERWONEGO. Bo tramwaje były wszystkie, "od zawsze" czerwone. Jakiś taki fiolet (czekolada Milka!) wyzierał zza krzaków, ale to "musiał być samochód" na jezdni, a nie coś na torowisku. Uff. W ostatniej chwili zdążyłem zahamować!
        Podsumowując. Takie ciągłe zmiany, poprzez chaos informacyjny, ZMNIEJSZAJĄ bezpieczeństwo na drodze.
        • gom1 Re: Zobacz autobusy na gaz. Ma być ekologicznie i 17.05.12, 20:15
          Uważaj zatem, jeśli wyjedziesz do innego miasta. W Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu tramwaje mają inne kolory.

Piętno za jeżdżenie na pamięć.
      • Gość: Pozytywny Re: Zobacz autobusy na gaz. Ma być ekologicznie i IP: *.be.jnj.com 18.05.12, 09:31
        Nie sadzisz, ze oklejone autobusy byly wylacznie na potrzeby prezentacji? Nie wydaje mi sie aby po, ewentualnym zakupie/wprowadzeniu ich do obiegu, okna pozostalyby oklejone. Troszke naiwne podejscie :)
    • robert_wwa Re: Zobacz autobusy na gaz. Ma być ekologicznie i 17.05.12, 18:49
      To prawda. Przydało by się aby ZTM/MZA pokazało jakieś wyliczenia kosztów obsługi takich autobusów. Bo koszt zakupu jest z tego co pamiętam na różne hybrydowe w granicach 40% większy ale licząc 10-15lat. Bo może na dziś poza ekologią wcale to się nie będzie super kalkulować.
      Nie wiem ale przydało by się ciut więcej od MZA aniżeli "obserwujemy".
    • Gość: m Przyszłością są autobusy elektryczne IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 20:02
      Nie chcemy śmierdzącego, oligarcho-mafijnego ruskiego gazu.
      • robert_wwa Re: Przyszłością są autobusy elektryczne 17.05.12, 20:12
        Przyszłością ale jak odległą. Solaris coś kombinuje ale na dziś robi malutki 10m bodaj autobus który może przejechać na ładowaniu max 100km. A przy elektrycznych to właśnie ładowanie jest jednym z problemów. Taki autobusik musiałby byc ładowany średnio 2,5x dziennie. Nierealne na dziś.
        • wj_2000 Re: Przyszłością są autobusy elektryczne 17.05.12, 21:48
          Był niedawno artykuł (a właściwie wywiad z pewną panią profesor w WO) o autobusie nie na akumulatory, a na KONDENSATORY nowej generacji. Autobus ma zasięg niewielki, ale czas ładowania liczony w sekundach. Ładowany jest automatycznie na kolejnych przystankach w czasie wysiadania i wsiadania pasażerów. Autobus ten jeździ i pokazano fotografię.
          Aż mnie zatkało, ale sobie policzyłem to i owo i uwierzyłem, że to nie prima aprilis.
          W mojej młodości kondensatorom mierzyło się pojemność w mikrofaradach. A tym nowym mierzy się w kilofaradach!
          • robert_wwa Re: Przyszłością są autobusy elektryczne 17.05.12, 21:57
            Na końcu nie wiem o czym piszesz ;)

A wcześniej być może masz racje ale to trzeba by przystanki przygotować a to koszty i też czas na przygotowanie. I na dziś to też raczej nie jest perspektywa na kilka lat więc warto szukać tez "dzisiejszych" technologii. Ale muszę sobie poszukać o tym o czym napisałeś bo brzmi intrygująco.
            • Gość: m Re: Przyszłością są autobusy elektryczne IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.12, 21:52
              O ile dobrze wiem to w kilku miastach zachodniej europy (Berlin, Sztokholm, Londyn?) już jeżdżą autobusy elektryczne i taki transport funkcjonuje całkiem sprawnie. Tylko u nas jak zwykle niedasie.
          • tszczesn Re: Przyszłością są autobusy elektryczne 18.05.12, 10:37
            wj_2000 napisał:
            > W mojej młodości kondensatorom mierzyło się pojemność w mikrofaradach. A tym no
            > wym mierzy się w kilofaradach!

Ale jak ma się ładować w kilka sekund to prąd ładowania będzie się mierzyć w megaamperach :)
    • Gość: znajomy Niech Gazprom spada do domu IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.12, 21:30
      wystarczy nam uzależnienia od ruskich, niech te autobusy jeżdżą po moskwie, a nie Warszawie.
      Niech putin i jego kolesie spadają do siebie
      • Gość: olek Jak nie Gazprom to Lukoil albo Rosnieft IP: *.aster.pl 18.05.12, 19:12
        Ha ha ha. A surowiec do produkcji ON to niby skąd mamy?
    • Gość: wranik a debilstwo z UE chce podnieść akcyzę czy inne IP: *.warszawa.vectranet.pl 18.05.12, 00:51
      daniny od lpg jedynego ekologicznego paliwa samochodowego
    • Gość: Qubus LNG = zalety IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.05.12, 07:45
      Autobusy są na testach i dlatego malowanie nie odpowiada typowym barwom warszawskim. Jeśli miałyby być dostarczone do MZA nowo wyprodukowane autobusy, na pewno będą odpowiadały wszystkim standardom (m. in. klimatyzacja przedziału pasażerskiego). Poza tym rozwiązanie LNG jest tańsze w porównaniu z autobusami na olej napędowy (o hybrydzie nie wspominając). Nawet uwzględniając wyższy koszt zakupu autobusu i dodatkowe obostrzenia wynikające z zastosowania gazu ziemnego nadal koszt eksploatacji równoważy te dodatkowe koszty w okresie 3-6 lat.
      A wszyscy, którzy mają problem z gazem z Rosji niech się zastanowią, co się pali w ich kuchenkach i piecykach dzisiaj...
      • Gość: aaaa Re: tanio? bzdura!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.12, 09:43
        pierd0l0na unia już zaplanowała podwyżki akcyzy na gaz, więc tanio jest jeszcze dziś, a jutro okaże się że jazda na gazie kosztuje tyle co na oleju napędowym - z tą różnicą, że silnik jest droższy. Zobaczycie że unia wszystko udupi podatkami.
    • Gość: marco Przede wszystkim ekologia IP: *.aster.pl 18.05.12, 19:16
      Najważniejszą zaletą jest ekologia.
      Na dzień dzisiejszy powietrze w Warszawie nie spełnia minimalnych norm czystości.
      W dużej mierze przyczynia się do tego transport, a najbardziej szkodzą pojazdy z silnikami diesla.
      Zachorowalność np. na nowotwory mieszkańców Centrum jest dużo wyższa niż dzielnic peryferyjnych. Transport ekologiczny to ruch we właściwym kierunku a w rachunku kosztów i korzyści należy uwzględnić też kwestie zdrowia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka