Dodaj do ulubionych

"Przestańmy tolerować chamów w autobusach"

IP: *.free.aero2.net.pl 13.07.12, 14:04
Czy osobnik ze zdjęcia został już wyjebany z roboty?
Obserwuj wątek
    • Gość: pasażer Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 14:29
      Nie,bo barany zadzwonili na 112 nie wiadomo po co, zamiast to zgłosić do MZA.
      • Gość: załamany Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.home.aster.pl 13.07.12, 14:42
        Tak tak dzwońmy do MZA tym bardziej, że żaden autobus MZA nie obsługuje linii 178 :)
    • gom1 Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 13.07.12, 14:29
      Za: wroclaw.gazeta.pl/wroclaw/1,97796,12114457,Kierowca_MPK__Rowerow_nie_woze__MPK__Alez_owszem_.html

W związku z tym z kierowcą została przeprowadzona rozmowa dyscyplinująca, a w ramach kary potrącona w części premia w tym miesiącu

Ale to we Wrocławiu. Wiadomo, na "prowincji" obowiązują inne standardy niż w "stolycy".
    • Gość: yotanka "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.play-internet.pl 13.07.12, 14:30
      niestety takich kierowców jest dużo, myślę, że czasy prl-u zostawiły po sobie piętno. Niemili, chamscy, wulgarni. Z takimi kierowcami stykam się co jakiś czas. Także bardzo dużo jest kierowców lub motorniczych którzy palą papierosy a jak im się zwróci uwagę to się zaczyna: przekleństwa, zbywanie itp.
      Nie bądźmy bierni: zwracajmy im uwagę i wysyłajmy skargi do pracodawców!

pozdrawiam
      • Gość: załamany Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.home.aster.pl 13.07.12, 14:44
        Dokładnie! Donośmy na siebie na wzajem! Co raz modniejsze jest donoszenie na każdego w okół siebie :) Tylko "drodzy" donosiciele pamiętajcie, że działa to w dwie strony więc żebyście kiedyś się nie zdziwili :)
        • Gość: kixx Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.acn.waw.pl 13.07.12, 15:04
          uprzejmie donosze,iz pisanie "w okół" nie najlepiej swiadczy o piszacym
        • Gość: abc Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 15:07
          załamany napisał(a):
          ...
          Z chamstwem trzeba walczyć wszystkimi dostępnymi sposobami. Dla naszego wspólnego dobra. A do Twojej wiadomości: piszemy nawzajem, coraz, wokół. Zapamiętać!
        • Gość: Wolf Można nie donosić. IP: *.home.aster.pl 13.07.12, 15:09
          Można na najbliższych światłach wyciągnąć chama z kabiny i nakłaść regulaminowo po pysku.
        • Gość: janek Co Ci przeszkadza że kierowca sobie pali? IP: *.play-internet.pl 13.07.12, 17:48
          jw
          • gom1 Re: Co Ci przeszkadza że kierowca sobie pali? 13.07.12, 18:00
            > jw

Zapewne biernie się zaciąga. Poza tym do smrodu współpasażerów dochodzi smród palacza. To nic przyjemnego.
    • Gość: japa [...] IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 14:38
      Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
      • dermalamor Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 13.07.12, 14:49
        No właśnie... W pracy obowiązują pewne normy i wiadomo że trzeba ich przestrzegać, dodatkowo praca w komunikacji ma to do siebie, że z uśmiechem na twarzy musisz znosić obelgi pasażerów słane ku prowadzącemu tylko za to że komuś życie nie wyszło. No ale taka praca...

Natomiast ja bym bardzo chciał, żeby pasażerowie, którzy z takim upodobaniem potrafią poniżać prowadzących pojazdy (tak, tak! często to się zdarza) chociażby za to, że nie włączają klimatyzacji tam gdzie jej nie ma, z równą zaciętością tępili rumunów, grajków, złodziejaszków czy karki chlejące piwo w autobusie czy tramwaju... Ale nie, tam nagle wszystkie komórki są schowane głęboko i nikt zdjęć nie robi, mało tego - nikt nie dzwoni natychmiast na policję! Ciekawe czemu???
        • alik-w-plomieniach Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 13.07.12, 15:11
          Na Rumunów mam sposób. Zwykle to pokurcze, więc "dyskretna sugestia" wystarcza, spier...lają na następnym przystanku ino furczy. Chociaż miny współpasażerów są zwykle takie, jakbym spadł z Marsa w pełnym oporządzeniu.
        • Gość: Neith Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: 217.8.186.* 13.07.12, 15:17
          Rom =/= Rumun.
          Rumun to mieszkaniec Rumunii.

Ale poza tym jednym błędem, zgadzam się z Twoją wypowiedzią.
      • Gość: marti-32 Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.net.symantec.com 13.07.12, 15:04
        niestety i pasażerowie bywają chamscy i prowokują takie sytuacje nieraz.
        • Gość: ja. Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 17:17
          Gość portalu: marti-32 napisał(a):
          > niestety i pasażerowie bywają chamscy i prowokują takie sytuacje nieraz.

no jasne, bo przeszkadzajom przez komórkie rozmawiać, a przecież pisze wyraźnie - w czasie jazdy rozmowa z kerowcom surowo wzbroniona!
          • Gość: słownik Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.home.aster.pl 13.07.12, 17:54
            Gość portalu: ja. napisał(a):

> Gość portalu: marti-32 napisał(a):
            > > niestety i pasażerowie bywają chamscy i prowokują takie sytuacje nieraz.
            >
            > no jasne, bo przeszkadzajom przez komórkie rozmawiać, a przecież pisze wyraźnie
            > - w czasie jazdy rozmowa z kerowcom surowo wzbroniona!

Ja podaj swój adres na święta pod choinkę dostaniesz słownik bo aż boli jak się czyta z takimi błędami! Co do wypowiedzi znajdź w jakimkolwiek innym autobusie poza starym ikarusem którego już prawie nie ma że w czasie jazdy rozmowa z kierowcą surowo wzbroniona. Jak znajdziesz to zamiast papierowego słownika dostaniesz nowoczesny elektroniczny a co!
            Za to w każdym pojeździe jest by nie ograniczać widoczności a wielmożne państwo sobie wsiada i okupuje pierwsze drzwi bo w pustym autobusie nie może się przesunąć wgłąb autobusu.
            • zewszad_i_znikad Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 13.07.12, 20:36
              Apeluję: niech forum Gazety.pl stanie się pierwszym (?) forum z jakimś specjalnym kodem wskazującym ironię. Bo niektórzy nie zrozumieją ironii, jeżeli ich nie podprowadzić za rękę i jeszcze nie pokazać paluchem.
              • Gość: mag Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.aster.pl 13.07.12, 21:08
                Apeluję: spiertalaj!
                • Gość: czytelni forum Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.07.12, 13:24
                  a ja apeluję o odrobinkę kultury w necie, bo inaczej zrobimy sobie sami bagno
            • Gość: ... Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 08:42
              > Ja podaj swój adres na święta pod choinkę dostaniesz słownik bo aż boli jak się
              > czyta z takimi błędami!

Kup od razu dwa egzemplarze...
              so.pwn.pl/lista.php?co=w+g%B3%B1b
    • Gość: Fotomierz "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.zepter.com 13.07.12, 14:48
      Chyba w dzisiejszych czasach zawsze ktoś z pasażerów ma przy sobie aparat w komórce. Ba, nawet może nagrać filmik. Prosta rzecz - trafia się cham (nam lub innemu współpasażerowi utrudnia podróż), nagrywamy go, potem numer boczny pojazdu (zwykle jest blisko kabiny kierowcy) i krótki komentarz o dacie i miejscu zdarzenia. Potem YouTube i mail do MZA czy innego przewoźnika. Koniecznie z tytułem "Reklama naszych fajnych przewozów miejskich". :-)
      Chamowi nie zasłaniajmy twarzy - będzie lepszy efekt.
      Na pewno spotka go konsekwencja w postaci braku premii lub nagany. Kilka nagan i jest szansa, ze cham stanie się chamem bez pracy.
      Pozdrawiam!
      • Gość: kixx Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.acn.waw.pl 13.07.12, 15:06
        a gdzie wyslac,kiedy chamem jest pasazer?
    • Gość: załamany gratulacje dla czytelniczki IP: *.home.aster.pl 13.07.12, 14:52
      Skoro autobus zatrzymał się na stałym przystanku jakim jest Muzeum Powstania Warszawskiego i pasażer nacisnął guzik to drzwi się musiały otworzyć a jeśli za słabo nacisnął to nie ma w tym żadnej winy kierowcy. Jak ktoś nie umie przycisnąć przycisku wystarczy podejść do pierwszych drzwi i poprosić o wypuszczenie. Jeszcze tego by brakowało żeby kierowcy otwierali drzwi za każdym razem gdy ktoś sobie stoi przy nich. Zwróćmy uwagę, że cała masa ludzi zamiast stać w trakcie jazdy dalej okupuje drzwi a kierowca nie wróżka...
      W przejechanie bez zatrzymania następnego przystanku stałego jakoś nie jestem w stanie uwierzyć a jeśli to prawda to kierowca miałby później bardzo duże nieprzyjemności! i można to bardzo łatwo sprawdzić.
      Oj bajki piszecie w tej wybórczej chyba z powodu sezonu ogórkowego. Tania sensacja kiepska sprawa.
      • Gość: Otwieracz Autobusie - otwórz się IP: *.zepter.com 13.07.12, 14:55
        Kiedyś kierowca otwierał wszystkie drzwi ZAWSZE na każdym przystanku. Może wrócić do tej prostej metody.
        • Gość: slawek Re: Autobusie - otwórz się IP: *.bgz.pl 13.07.12, 15:08
          Nawet jak autobus posiada klimatyzację, wysiada 1 osoba, a na dworze jest 30 stopni? Pojęcie gorący guzik wprowadził ZTM i jest to obowiązek, a nie widzimisie kierowcy.
        • Gość: ciekawy_świata Re: Autobusie - otwórz się IP: *.adsl.inetia.pl 13.07.12, 15:28
          jeszcze sporo buców do wywalenia na zbity pysk.

ot taka scenka z wczoraj. autobus nocny N91, godz. 2:28, na powązkowskiej wsiada jakiś pijany menel, któremu oględnie mówiąc ulewa się ... Kierowca radośnie oświadcza, że nie będzie kontynuował kursu... i siedzi w kabinie. Fajrant! Pasażerowie wspólnymi siłami wywalają menela na mordę za drzwi i proszą o kontynuowanie kursu. Zwłaszcza, że leje deszcz i jest już bardzo późno. W odpowiedzi - "Nieeeee"... W końcu udaje się przekonać pana łaskawcę aby ruszył... I za chwilę kolejne zdziwienie, kiedy mijamy bez zatrzymywania Elbląską, a jakieś babiszcze podróżujące razem z naszym driverem oświadcza, że autobus jedzie do zajezdni Redutowa. (podpowiadam napina prosto do zjazdu w Prymasa Tysiąclecia). Część pasażerów robi więc awanturę i wysiada na zadupiu (brak nocnych, brak taryf), reszta nieświadoma tego co się dzieje najprawdopodobniej zakończyła wieczór przy zajezdni. Dla jednych i dla drugich oznaczało to per pedes do domu w ulewie.

I tu całe clue - rozumiem, że mają wewnętrzne regulacje dotyczące takich sytuacji (że jak brudny autobus to zjazd do bazy itp.itd.) ALE trzeba być totalnym sku...s*nem aby wywalić ludzi w nocy na ulewę i zrobić sobie fajrant (bo tak to wyglądało - panu spieszyło się do domu, a sytuacja spadła mu z nieba). Scenariusz alternatywny i taki jakiego bym oczekiwał to kontynuowanie podróży wyznaczoną trasą do krańcówki i zjazd do zajezdni celem czyszczenia pojazdu.

Mam nadzieje że kiedyś ch*j głupi znajdzie się w podobnej sytuacji. Życzę tego z całego serca

• dermalamor Re: Autobusie - otwórz się 13.07.12, 16:29
            A przepraszam bardzo... co było napisane na tablicach? Kurs normalny (czyli bez komunikatów) czy że "zjazd do zajezdni"??? Jeśli to pierwszę - prosze zlozyc skargę, jeśli drugie - to też, ale do swojego okulisty!
            • Gość: contact_front madness IP: *.aster.pl 13.07.12, 18:53
              > A przepraszam bardzo... co było napisane na tablicach? Kurs normalny (czyli bez
              > komunikatów) czy że "zjazd do zajezdni"??? Jeśli to pierwszę - prosze zlozyc s
              > kargę, jeśli drugie - to też, ale do swojego okulisty!

Jak zjeżdża do zajezdni, to też ma zatrzymywać się na przystankach na trasie, a nie ciąć jak przecinak na bazę.
          • professional_scoffer Re: Autobusie - otwórz się 13.07.12, 16:44
            Powroty nocnymi to się nadają na dobry program tv, może nawet reality show.

Przedwczoraj wracałem nocnym, wsiadło dwóch pijanych głupków (jeden z piwem i otwartą 'małpką' w dłoni), drugi bez, ale ten za to ważył ze 120 kg i miał posturę zawodnika z klatki. Szukali zaczepki komentując głośno wszystkich wokół, a na jednego dzieciaka to kark po prostu plunął. Gdzy dzieciak wstał to zaczęła się awantura i gdyby nie pomoc pasażerów to pewnie dzieciak byłby już w szpitalu.

Kierowca niewzruszony prowadził autobus dalej zupełnie jakby niczego nie zauważył, a mógłby chociażby powiadomić policję ze swojego radia.

Najlepsze jest jednak, że tan sam kierowca już dalej w trasie po prostu zatrzymał się przy sklepie nocnym w Radości, zostawił autobus na chodzie i normalnie poszedł do sklepu po papierosy. Jak wrócił oznajmił pasażerom, że 'nie ma opóźnienia' i pojechaliśmy dalej.

• Gość: mistrz.prostej "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 16:50
      Pardon? "Moja chata z kraja"? A cóż to za dziwoląg?

o.O
      • cometto-pl Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 13.07.12, 17:52
        Gość portalu: mistrz.prostej napisał(a):
        > Pardon? "Moja chata z kraja"? A cóż to za dziwoląg?

Nie dla idiotów.
      • Gość: tjaaa Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.warszawa.vectranet.pl 13.07.12, 20:16
        Gość: mistrz.prostej 13.07.12, 16:50 Odpowiedz
        Pardon? "Moja chata z kraja"? A cóż to za dziwoląg?

oj biedactwo, nie udało się podstawówki skończyć?
      • Gość: ... Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 08:48
        "moja chata z kraja" - to mnie nie dotyczy, to nie mój problem
        www.sjp.pl/kraj
    • Gość: Dominik 38 "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.range86-139.btcentralplus.com 13.07.12, 16:58
      ten kierowca powinien byc postawiony przed sadem za ten gest, a nastepnym razem skoro nie reaguje na stop proponuje pociagnac za hamulec bezpieczenstwa i wysiasc skoro oni sa bezczelni to my tez i pamietajmy wspierajmy sie nawzajem jak za dawnych dobrych czasow i plenic hamstwo.
      • Gość: do dominika Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.home.aster.pl 13.07.12, 17:03
        o jakim geście chłopie piszesz coś ci się opowieści pomieszały i z dwóch zrobiłeś jedną <buahahaha> inna sprawa pomyliłeś środki komunikacji bo w autobusach nie ma hamulców bezpieczeństwa.
      • duch_mariana Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 14.07.12, 09:21
        > wspierajmy sie nawzajem jak za dawnych dobrych czasow i plenic hamstwo.

Za dawnych dobrych czasów to być chłoptasiu dostał po ryju od pana kierowcy, a skargi mógłbyś kierować do swojej mamusi że wychowała księciunia, co to mu autobus nie pasuje, kierowca nie pasuje, ale mimo wszystko nie jedzie taksówką tylko komunikacją miejską.
        • Gość: cv Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.acn.waw.pl 14.07.12, 18:18
          Właśnie takie łajzy jak,celowo z małej litery,ty należy tępić i rugować z tego zawodu.Jak chesz dawać komuś po ryju to zostań bokserem,choć pewie juz i tak jesteś-damskim.Musiśz się jakoś wyładowywac a na kim ci nie łatwiej jak na żonie i dzieciach?
    • Gość: ztmfan "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.play-internet.pl 13.07.12, 17:02

Te ataki na kierowców to taki odwet-was walą w dupsko w robocie i wy też chcecie kogoś powalić(podpowiadam lepiej żonę,męża,konkubinę,sąsiadkę-jak swędzi)to się przypieprzacie do kierowców
      • Gość: Paweł Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.com 13.07.12, 19:50
        Nie - to odwet za to, że nie chcą dać autobusów na Przasnyską i Elbląską - odwet uzasadniony!
        • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Za długo siedziałeś na słońcu? IP: *.jmdi.pl 13.07.12, 22:46
          Co ma kierowca do "dawania" autobusów gdziekolwiek? To taki sam robol jak ty. Robi to, co mu karzą, na resztę nie ma wpływu.
        • Gość: oderwany od pługa Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.12, 09:41
          Na Przasnyska- nigdy, na Elbląską- nigdy i wycofać 122 z Krasińskiego pomiędzy Powązkowską a Broniewskiego, to odwet na Pawełku
    • Gość: filut z Pragi Przyklad dal im Bufet, Ruta, Galas i reszta ferajn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.12, 18:02
      y

poniewaz lemingi z walizki daja im kredyt przy kazdych wyborach, to nasprowadzali jeszcze wiecej takiech holoty do kantorkow, strazy wiejskiej, obsiedli spolki miejskie i jada po warszawiakach jak moga

jak niemiecka czy bolszewicka mierzwa tak teraz tysiace Bufeciarze pozuja na ubermenszow

nic dziwnego ze byle kieryka ktory robi dla Bufetu mysli ze moze traktowac Polakow jak podludzi

ale,przyjdzie czas na chamskie Bufeciarstwo - Franz Kuczera tez myslal ze jest nietykalny
    • Gość: zenek dlaczego ch....wi zakleiliście mordę? IP: *.home.aster.pl 13.07.12, 18:21
      • Gość: zenek Re: dlaczego ch....wi zakleiliście mordę? IP: *.dynamic.chello.pl 13.07.12, 21:54
        Mnie najbardziej jednak wk..wiają śmierdziele w komunikacji. Co miesiąc k..wa odkładam prawie 100zł na kartę miejską a tu taki wsiada bez biletu i k..źwa zajeżdża od nich tak że wytrzymać nie można. Po kiego wała oni jeżdżą przed 8mą tramwajami i autobusami????

Wk..wia mnie to bo za coś ku... chyba płacę. I to coraz więcej. A minimum komfortu podróży nie dostaję.
        • gom1 Re: dlaczego ch....wi zakleiliście mordę? 13.07.12, 22:41
          Gość portalu: zenek napisał(a):
          > Mnie najbardziej jednak wk..wiają śmierdziele w komunikacji.

Mnie też. Ale nie mam tutaj na myśli szeroko pojętej żulerni, tylko przeciętnego Nowaka. Rozumiem, że po całym dniu w robocie można być spoconym; rozumiem, że niektórzy uważają antyperspiranty za zło wcielone. Ale jak można cuchnąć o 7 nad ranem jadąc do roboty? Tego nie potrafię pojąć.

Smród w połączeniu z tłokiem skutecznie wyleczył mnie z komunikacji.
    • naprawdetrzezwy Byłem przekonany, że rzecz będzie... 13.07.12, 21:49
      ...o chamach wiszących przy wyjściach i blokujących drogę.
      Może by tak od nich zacząć?

(potem możnaby zająć się tymi śmierdzącymi...)
    • Gość: xxxxxxxxxxxxxxxxxx Tylko idiota wku...a kierowcę. IP: *.jmdi.pl 13.07.12, 22:49
      Idiota nieliczący się z bezpieczeństwem swoim i innych.
      Pogońcie lepiej śmierdzących żuli lub demolujących kiboli/dresiarzy jak jesteście tacy odważni!
      • Gość: kierowca Re: Tylko idiota wku...a kierowcę. IP: *.dynamic.chello.pl 15.07.12, 10:00
        Pogońcie lepiej śmierdzących żuli lub demolujących kiboli/dresiarzy jak jesteście tacy odważni!

Ooo taki kibol czy dres to w łeb może dać- choć w autobusie parunastu chłopa, nakryli by ich czapkami to żaden słowa nie powie, wszyscy ślepi i głusi. Pół autobusu mogą zdemolować żaden palcem nie kiwnie. Mało to razy widziałem, reagowałem ale ktoś mi pomógł- n i k t, więc mam to w d..... Ale kierowca to co innego- tego to można nawet "z kabiny wyciągnąć", tutaj to wszyscy gieroje i bohatery. Po co ja mam się narażać jak 20-tu czy 30-tu pasażerów słowa nie powie gdy dwóch czy trzech łysych gnoi rozrabia. Wam to nie przeszkadza to ja tez mam to w d..., paru obrażą, paru innych poszturchają- wy siedzicie cicho, siedźcie za parę przystanków wyjdą.
    • Gość: Artur "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 01:50
      rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34962,12120363,Czy_kierowcy_MPK_traktuja_pasazerow_kulturalnie_.html
    • gurnu "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 14.07.12, 05:52
      Miałem podobne zdarzenie, ale z dużo lepszym zakończeniem:
      kierowca bardzo szarpał wozem ruszając i hamując. Po zwróceniu mu uwagi, spotkałem się z komentarzem: "proszę nie denerwować kierowcy" (uwagę musiałem zwrócić głośno i w dość niewybrednych słowach), a następnie któraś z pasażerek zaczęła trochę histeryzować ("boję się jechać tym autobusem") i... wyobraźcie sobie kierowca zaczął jechać normalnie.
      Nie można zgadzać się na terror kierowców.
      Swoją ścieżką w autobusach powinien znaleźć się numer telefonu do biura kontroli ruchu ZTM.
      • Gość: henio Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.dynamic.chello.pl 14.07.12, 10:54
        A zauważyliście że do takiego,,zielonego jabłuszka,,/menel śmier./kanar nie podejdzie?
      • anuszka_ha3.agh.edu.pl Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 17.07.12, 11:43
        > kierowca bardzo szarpał wozem ruszając i hamując.

To typowe dla kierowców warszawskich autobusów. Rozpędzają się na maksa na krótkich odcinkach i gwałtownie hamują. Ja nie wiem jak to się ma do oszczędności paliwa... Dziwna firma... No i oczywiście przy takim szarpaniu pasażerowie się niemal przewracają.

Biorąc pod uwagę, jacy wariaci robią za kierowców ZTM, ja się dziwię pomysłom w Warszawie, żeby ruch rowerowy skierować na buspasy. Jeszcze mi życie miłe.
    • Gość: ja "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.play-internet.pl 14.07.12, 11:10

zglasza sie chyba do ztm - przynajmniej ja tam zglaszam w sekcji "skarga- zachowanie kierowcow"
      www.ztm.waw.pl/?c=115&l=1
      lub telefonicznie.

mnie ostatnio malo nie rozjechal autobus [ jechalam rowerem] a potem jak do niego podjechalam z pytaniem czy mnie widzial od razu wyzwał od debili [!]. pierwszy wniosek - jak sie idzie do kierowcy to trzeba miec wlaczony dyktafon lub apart fotograficzny.

czesc z nich nie powinna przejsc badan psychologicznych. to nie jest zawod dla wszystkich, to jest jak sluzba.
      • duch_mariana Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 14.07.12, 13:52
        > czesc z nich nie powinna przejsc badan psychologicznych. to nie jest zawod dla
        > wszystkich, to jest jak sluzba.

Służbę to będziesz księżniczko miała jak się z jakimś księciem ohajtasz. Na razie kierowca autobusu to zawód i ja nie mam obowiązku się komuś w pas kłaniać, bo jaśnie pan kupił bilet za 3.60 i myśli że stał się właścicielem komunikacji miejskiej w Warszawie. A a tym rowerkiem to radzę ci uważać bo w przepychance z 18 metrowym autobusem nie masz szans.
        • professional_scoffer Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" 14.07.12, 15:54
          Tu się szanowny forumowicz myli, bo kierowca autobusu miejskiego ma być kulturalny i wozić pasażerów zgodnie z regulaminem. I nie ma tu znaczenia ile kto zapłacił za bilet, bo kierowca pracuje za wynagrodzenie.

Ja sobie forumowicz kupi autobus to może wymagać i 100 zł za bilet oraz być chamskim w dowolnym stopniu.
          • Gość: mza kiero Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.jmdi.pl 15.07.12, 01:21
            professional_scoffer napisał:

> Tu się szanowny forumowicz myli, bo kierowca autobusu miejskiego ma być kultura
            > lny i wozić pasażerów zgodnie z regulaminem. I nie ma tu znaczenia ile kto zapł
            > acił za bilet, bo kierowca pracuje za wynagrodzenie.
            >
            > Ja sobie forumowicz kupi autobus to może wymagać i 100 zł za bilet oraz być cha
            > mskim w dowolnym stopniu.

mylisz sie,jestem kierowca autobusu i nic takiego w umowie nie mam,nie mam zamiaru byc ani kulturalny ani mily,nikt mi za to nie placi,za udzielanie informacji rowniez mi nie placa,moim zadaniem jest bezpiecznie przewiezc bydlo z punktu A do punktu B i to robie,a jak ktos podchodzi do mnie i pyta za ile jade czy cokolwiek innego to olewam go,badz pokazuje tak jak kolega po fachu ujety na zdjeciu,
            jest dokladnie tak jak kolega wyzej napisal,to nie zadna sluzba,kierowca nie jest zadnym sluzacym,dla opornych pasazerow mam gumowa pale,co by nie mysleli sabie ze to oni zadza w autobusie,
            za ten artykul pan kierowca sfotografowany moze spokojnie udac sie do sadu i wytoczyc sprawe autorowi watku o znieslawienie i wygra spokojnie,
            pasazer ktory poczul sie urazony zachowaniem kierowcy moze zlozyc skarge a nie publikowac foty,to przestepstwo
            czesto jest tak ze pasazerowie sami prowokuja negatywne i chamskie zachowanie kierowcow,

panowie i panie to kierowca odpowiada za bezpieczenstwo w autobusie nie pasazer,wiec stulic mordy i grzecznie siedziec i sie nie odzywac,a co powie kapitan pojazdu to swiete!!!!!!
            • Gość: mza kiero 2 Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.07.12, 10:29
              I po co kołku się podszywasz pod kierowcę MZA. To prawda, że kierowca nie jest służącym, ale też za brak kultury nie są głaskani po głowach.
            • Gość: kapitan pojazdu 100% racji! IP: *.jmdi.pl 16.07.12, 00:34
              Kapitan rządzi, bo odpowiada za bezpieczeństwo. Jak ktoś tego nie kuma, to niech wraca na wieś!
    • Gość: m Dlaczego kierowcy tak robią IP: *.adsl.inetia.pl 14.07.12, 19:04
      Czy ktoś zadał to pytanie? Niewielu ludzi oprze się pokusie czynienia chamstwa, kiedy pensja mizerna a pracodawca promuje oszczędność paliwa i szybki przejazd wymuszony źle uregulowanymi rozkładami jazdy.
    • Gość: Rychu Stołeczna zaczęła nagonkę na kierowców. IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.07.12, 00:42
      Zrobiło się chłodniej, to o klimie pisać nie wypada. Więc teraz kierowcy to chamy. Nieważne, że na ponad 1000 autobusów kręcących się po mieście 2-3 osobników za kółkiem to buraki. Ważne, że artykuł na całą stronę poszedł i opinia już zrobiona.
      • tw.zecik Re: Stołeczna zaczęła nagonkę na kierowców. 15.07.12, 10:43
        A na przyszły tydzień planują nagonkę na chamskich pasażerów. Na koniec wakacji planują nagonkę na kiepskiej jakości dziennikarzy i mają zwolnić 3/4 zespołu Gazety Stołecznej z Krzysztofem Śmietaną na czele, bo poziom artykułów spada systematycznie na pysk.
        • Gość: anty Re: Stołeczna zaczęła nagonkę na kierowców. IP: *.warszawa.vectranet.pl 15.07.12, 15:55
          Za takie gesty z miejsca zwolnienie z pracy.
          • Gość: devil Re: Stołeczna zaczęła nagonkę na kierowców. IP: *.jmdi.pl 15.07.12, 20:04
            Nie widzialem sytuacji nie wiem jak bylo,ale jak znam zycie ten biedny pasazer ktory napisal te wypociny jest poszkodowany nie tylko przez tego pana kierowce ale przez caly swiat,on nie wie co ma ze soba zrobic,wszyscy robia mu pod gorke nawet kierowca w autobusie :),normalny pasazer wsiadzie do autobusu i podjedzie gdzie ma podjechac,kierowca takiego pasazera nawet nie zauwazy,ale sa typy pasazerow takie jak autor watku,mieszcza sie w tzw 5% pasazerow szkodliwych,oni istnieja po to by uprzykrzac zycie innym,czerpia z tego satysfakcje,to jest ich pozywka,przy czym zawsze to oni sa poszkodowani,bo kierowca to bo kierowca tamto.

Zdecydowanie za ten artykul kierowca w razie skargi powinien zazadac konfrontacji z takim pasazerem,po za tym powinien za powyzszy artykul skierowac sprawe do sadu.
            Pozdro..
            • duch_mariana Re: Stołeczna zaczęła nagonkę na kierowców. 15.07.12, 22:08
              > sa typy pasazerow takie jak autor watku,mieszcza sie w tzw 5% pasazerow szkodliwych,
              > oni istnieja po to by uprzykrzac zycie innym,czerpia z tego satysfakcje,to jest ich
              > pozywka,przy czym zawsze to oni sa poszkodowani,bo kierowca to bo kierowca tamto.

Dokładnie tak jest. To jest taki typ ludzi. Dla nich coś tak prostego jak wsiąść do autobusu na przystanku A i wysiąść na przystanku B, jest poza możliwościami ich rozumowania. Oni koniecznie muszą szukać dziury w całym. A to za gorąco, a to za zimno, a to za szybko, a to za wolno, a to za daleko od krawężnika, a to drzwi wprost w kałużę. Zawsze coś. Ostatnio znów jakiś oszołom myślał, że komunikacja miejska w Warszawie jeździ według jego zegarka i zaczął drzeć mordę, że przyjeżdżam prawie pięć minut przed czasem i że mnie tu nie powinno być. To mówię żeby wysiadał i czekał na następny jak mu nie pasuje albo niech sobie sikor ustawi prawidłowo. A ten dalej z mordą że on na mnie skargę napisze. I pewnie napisze bo to typ pieniacza. Żałuję, że nie poszedłem do kolei. Maszynista przynajmniej jest odizolowany od pasażerów.
    • Gość: frekwentyk "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.07.12, 23:33
      Coś słaby odzew artykułu, ten o wyproszeniu niewidomej z psem po operacji i matką w ciąży (czy jakoś tak), ma koło 550 komentów. Chyba trzeba ponapisywać więcej o chamstwie prowadzących. Np, że z uporem godnym lepszej sprawy- klimatyzują w te chłodne dni, ustawiając kliamtyzację na 18 *C, albo, że wydali reszty za zakupiony bilet żółtymi monetami, ewenteualnie, że na linii kursującej co 10 minut nie poczekali na kogoś biegnącego 250 m na przystanek.
      • Gość: gość Re: "Przestańmy tolerować chamów w autobusach" IP: *.techno-projekt.pl 02.08.12, 14:36
        hm?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka