Gość: monik IP: *.chello.pl 15.03.02, 17:32 co polecacie? wypad do chińskiej restauracji ma być takim miłym prezentem dla solenizantki. co polecacie? bliss? mekong? a moze coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: VAN Re: chińska restauracja IP: *.vancouver35.dialup.canada.psi.net 16.03.02, 18:49 Musze cie zmartwic.Naprawde dobre chinskie restauracje spotkalem tylko w chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monik Re: chińska restauracja IP: *.chello.pl 16.03.02, 22:58 to prawda, ja też... ale teraz jestem w warszawie, ty też? nie mozesz zyć wspomnieniami:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paula Re: chińska restauracja IP: *.acn.pl / 10.135.128.* 30.08.02, 16:46 W al. Lotników - super knajpa, prawdziwe chińskie żarcie. Dlowodem na to jest to że stołuje się tam wielu Azjatów. Często nie ma tam ani jednego białego a knajpa jest pełna. Ceny b. przystępne a jedzenie wspaniałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VAN Re: chińska restauracja IP: *.proxy.aol.com 01.09.02, 20:38 A czy podaja tam kaczke po Pekinsku (Peking duck). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dede Re: chińska restauracja IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 01.09.02, 21:41 najlepsza kaczke to jadlam w londynie w dzielnicy chinskiej. chrupaiaca aromatyczna kaczuszka byla podawana z nalesnikami cieniutkimi sosem i warzywkami kaczke rozdrabniali na moich oczach a potem robilo sie nalesniczki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VAN Re: chińska restauracja IP: *.proxy.aol.com 02.09.02, 19:52 Dede, ale czy po taka kaczke trzeba jechac zaraz do Londynu. Nie podaja takiego specjalu w Warszawie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sawa Re: chińska restauracja IP: 157.25.128.* 03.09.02, 10:22 A ja polecam restauracje mieszczącą się na ul. Okopowej. Jej nazwa (jakdobrze pamietam) - Rong Van. Sawa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VAN Re: chińska restauracja IP: *.proxy.aol.com 06.09.02, 04:17 A podaja tam kaczke po pekinsku?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: chińska restauracja IP: 217.11.134.* 06.09.02, 13:07 Gość portalu: VAN napisał(a): > A podaja tam kaczke po pekinsku?? Z tego co pamiętam kaczkę po pekińsku mozna dostać w Cesarskim Pałacu na Senatorskiej (albo Wierzbowej bo to na rogu), głowy nie dam. Kiedyś była w Mekongu no i w niesmiertelnym Szanghaju. Na marginesie uwaga do jednego postu powyżej. Kaczka tzw. Crispy duck w Londynie jest takim chińskim fast foodem do piwa. Prawdziwa kaczka po pekińsku jest dosć pracochłonna w przygotowaniu i w Chinach zamawia się ją dzień wcześniej albo najpóźniej rano aby była na kolację. Przy stole kelner dokładnie odkraja skórkę (chrupiącą) i tylko tą skórke sie zawija w naleśniki. O odkrojeniu skórki odkraja się mięso i jest ono podawane osobno. Nie zawija się je w naleśniki tylko w liscie sałaty. Tak wyglądała kaczka po pekińsku którą miałem okazję zjeść w Hong Kongu. Od czasu tej wizyty wszystkie chińskie restauracje w Europie są dla mnie takimi przybytkami dla turystów i niewiele serwuje prawdziwe chińskie dania. Niestety w Warszawie jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: VAN Re: chińska restauracja IP: *.proxy.aol.com 08.09.02, 04:13 Macku, uwazaj, bo z tymi kuchniami chinskimi to tak jak z jezykami. Dwa glowne: mandaryn i kantonski i do tego setki dialektow. Inna jest kuchnia w Szanghaju, inna w Honk-Kongu, inna w Pekinie. Kiedys na polnocy w Dalian jadlem takiego karpia, jaki pewnie juz mi sie nie trafi. Pojedz na zachod w rejon pustyni Gobi, a przywitaja cie inne twarze i inna kuchnia, np. wolowina pieczona z goracymi kamieniami. Zeby naprawde sprobowac tej kuchni, to trzeba pojsc do restauracji z miejscowym chinczykiem. Wtedy zjesz dobrze, wzglednie tanio i sprobujesz prawdziwej miejscowej kuchni. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś