glas.rothar 02.11.12, 16:20 a może by tak przy okazji nogę z gazu, hmm? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Boddoxx Policja apeluje: używajmy odblasków, bo ratują ... IP: *.smgr.pl 02.11.12, 16:21 Rower musi być wyposażony w oświetlenie, którego parametry są określone przez prawo. I tego powinna bezwzględnie wymagać policja od rowerzystów. Kamizelka przy prawidłowym oświetleniu roweru nie jest rowerzyście potrzebna. Kamizelki odblaskowe, oprócz pieszych, powinny być obowiązkowe dla kierowców. Wczoraj widziałem, jak jeden wymieniał koło w samochodzie. Samochód był częściowo na poboczu, częściowo na jezdni, ale kierowca wymieniał je po swojej stronie będąc na jezdni - było prawie ciemno, gościa prawie nie było widać. Odpowiedz Link Zgłoś
glas.rothar Re: Policja apeluje: używajmy odblasków, bo ratuj 02.11.12, 16:30 zdaje się, że są? chyba trzeba mieć na wyposażeniu i używać w takich właśnie sytuacjach? no, ale trzeba jeszcze myśleć do tego... co do rowerzystów: w mieście kamizelki są niepotrzebne (powodują m. in. że kierowca może nie zauważyć sygnalizacji skrętu, bo odbite od kamizelki światło sprawia, że reszta sylwetki rowerzysty, w tym jego wyciągnięta ręka, są słabiej widoczne albo nawet wcale). ale poza miastem, na drogach, gdzie nikt nie pilnuje prędkości i królowie szos jeżdżą grubo ponad dozwolone 90 km/h - kamizelka nie zaszkodzi... założyłbym, jakbym się za miasto wybierał rowerem po ciemku. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime Ja, jadąc rowerem w mieście, nie zakładam 02.11.12, 16:34 kamizelki w nocy z powodu, o którym mówiłeś. Za to mam paski odblaskowe na rękach, że było widać sygnalizację skrętu. Oczywiście, rower jest prawidłowo oświetlony. W nocy poza miastem wystarczą prawidłowe światła, natomiast kamizelka przydaje się w dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Boddoxx Noga z gazu też jest ważna. IP: *.smgr.pl 02.11.12, 16:24 Wielu jeździ 90km/h w miastach na ograniczeniu do 50km/h. Nigdy nie jeżdżę po nocach po bocznych drogach 90km/h, tylko maks. 60km/h na prostych i wolniej na zakrętach ze względu na możliwość pojawienia się nieoświetlonego pieszego. Jako kierowca muszę wykazywać się większą odpowiedzialnością w korzystaniu z dróg od pieszego czy rowerzysty. Odpowiedz Link Zgłoś
glas.rothar Re: Noga z gazu też jest ważna. 02.11.12, 16:31 otóż to :) to, że można jechać 90 km/h nie znaczy, że należy :) a tu, jak na zmówienie, inna akcja policji: warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34862,12787316,Niecodzienna_akcja_policji__Drukuja_nekrologi_w_gazecie.html Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime No właśnie. Odpowiedzialność kierowcy powinna 02.11.12, 16:37 być adekwatna do szkód, jakie może spowodować. Nie mówię o odpowiedzialności w sensie prawnym, a w sensie ludzkiego poczucia odpowiedzialności za bezpieczeństwo własne i innych użytkowników dróg. Odpowiedz Link Zgłoś
freya Gdzie te odblaski??? 02.11.12, 16:55 Kończyłam podstawówkę w Norwegii, dawno, jeszcze nie było zysków z ropy naftowej i kraj ten był naprawdę biedny. A jednak zawsze pierwszego dnia po wakacjach dostawalismy WSZYSCY bezpłatnie odblaskowe zawieszki na tornistry i odblaskowe tasiemki do przyszycia do kurtek. Dziś zleciałam calusieńką Warszawę i nie znalazłam żadnego odblaskowego "elementu" w żadnym sklepie... A chciałam tylko zabiezpieczyć siebie i mojego psa. Odpowiedz Link Zgłoś
frozentime W rowerowych są odblaski. 02.11.12, 16:56 Paski, który można założyć na ręce i nogi. Znakomicie sprawdzają się w nocy, lepiej niż kamizelki. Odpowiedz Link Zgłoś
swiete.jeze Re: Gdzie te odblaski??? 04.11.12, 14:55 Nie wiem czy jeszcze trwa, ale była wyprzedaż w sklepie z odblaskami przy Wale Miedzeszyńskim: forum.masa.waw.pl/index.php?topic=2445.0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przechodzień Re: Policja apeluje: używajmy odblasków, bo ratuj IP: *.as13285.net 02.11.12, 17:38 "Wyobraźmy sobie, że kierowca samochodu jadącego z prędkością 90 km na godzinę pokonuje w ciągu sekundy 25 metrów." Wyobraźmy sobie, że w cywilizowanych krajach policja dba o to, żeby kierowcy samochodów NIE JEŹDZILI Z TAKĄ PRĘDKOŚCIĄ PO MIEŚCIE. Ale to w cywilizowanych krajach - w Polsce policja rozdaje pieszym kamizelki odblaskowe, zamiast zająć się piratami drogowymi :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tw Re: Policja apeluje: używajmy odblasków, bo ratuj IP: *.k.omnitec.pl 02.11.12, 18:21 Jest nawet śmieszniej - oni te kamizelki rozdają KIEROWCOM - widać to na załączonym zdjęciu i tu: www.tvnwarszawa.pl/informacje,news,rozdali-kierowcom-500-odblaskowych-kamizelek,64872.html Odpowiedz Link Zgłoś
pindrals lapmy piratow to ratuje zycie 02.11.12, 21:52 Znowu ta absurdalna historia z przesuwaniem winy na ofiary drogowego bandytyzmu. Nigdzie tak się nie rozjeżdża ludzi samochodami, jak w Polsce. Ale nie widać akcji przywrócenia porządku na drogach opanowanych przez piratów, lecz pozorując działania, uderza się w ofiary piratów, czyli w pieszych. Szlag człowieka trafia, jak słyszy o "odblaskach". Ciekawe, że na zachodzie Europy żadne `odblaski` nie są potrzebne, a jak pieszy podchodzi do przejścia, to wszyscy kierowcy się zatrzymują i go przepuszczają. W Polsce odwrotnie - rozjeżdżają. Władze powinny więc rozpocząć wielką kampanię przeciwko kierowcom łamiącym prawo. A nie markować działania. Wystarczy wyjść na pierwszą lepszą ulicę w centrum miasta - kto jedzie przepisowe 50 km/h w Warszawie? Kto przepuszcza przechodniów na pasach? Kto wymusza pierwszeństwo na słabszych użytkownikach ruchu. I tak dalej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w Policja apeluje: używajmy odblasków, bo ratują ... IP: 217.8.185.* 04.11.12, 13:11 policja niech sobie odblaski wsadzi na głowę i zabierze się za przyczyne 90% wypadkow - nadmierna predkosc. w miastach wszyscy jezdza po 80-100kmh i jakos nikt nie mowi ze to jest zagrozenie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Emeryt Policja apeluje: używajmy odblasków, bo ratują ... IP: *.sta.asta-net.com.pl 04.11.12, 13:43 Należałoby zaapelować również do posłów idiotów zajmujących się bezpieczeństwem ruchu drogowego. Otóż przy kole rowerowym na szprychach może być tylko jeden element odblaskowy, światło nie może być zamontowane na kierownicy, nie można naklejać naklejek odblaskowych na ramę i inne elementy. Normalni policjanci nie karzą za posiadanie wielu światełek, foli odblaskowych itp. Ale jak trafimy na policjanta służbiste i idiotę to co? Odpowiedz Link Zgłoś