Dodaj do ulubionych

Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej mie...

01.03.13, 00:12
Zastanawia mnie niezmiernie to rozmycie kompetencji. Zwykły obywatel nie ma pojęcia, jaki jest ich zakres dla każdego szczebla władzy.

Po co są radni? Za co odpowiada prezydent i wiceprezydenci, skoro nic nie mogą, a wiążące decyzje podejmują urzędnicy, którzy w nosie mają opinię mieszkańców, ponieważ nie są wybierani na jakiś czas a po prostu pracują na danym stołku wiele lat (patrz: pan Galas)?
Obserwuj wątek
    • juliusz_l Sklep rowerowy 01.03.13, 00:24
      "Arkadiusz Kozłowski z ul. Belwederskiej, który prowadzi tam sklep rowerowy, przyznał, że z powodu pachołków nie mogą podjechać samochody z dostawami i klienci. - Obroty spadły mi o połowę - narzekał."

To ten sklep rowerowy:

maps.google.com/maps?ll=52.208659,21.029291&spn=0.003406,0.008283&z=16&key=ABQIAAAAF2hskyfHhrnjZr38Pic9sBTC95xEKHPd1CUIIHm1C4sSd3jk6hTogUDupcBgGL_VBB57MUxjPJYz-A&sensor=false&mapclient=jsapi&oi=map_misc
      Rozumiem, że wcześniej klienci wjeżdżali na trawnik lub jeździli po chodniku?

Gratuluję...
      • Gość: singlespeed Bo to Sklep "rowerowy" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 08:15
        Tam jazda po chodniku to codzienność, a sam sklep... kiedyś chciałem kupić jakąś część, ale sprzedawca nie miał pojęcia o co chodzi, a kupić to można cały rower (w zimie ...deski!), i to taki który z jazdą po mieście ma niewiele wspólnego - raczej jakiś cholernie drogi góral do załadowania na dach raz w roku i szpanowania przed sąsiadami.

Sklepy rowerowe masz np. przy polibudzie gdzie kolesie znają każdą śrubkę.
      • Gość: jlb To jest kompletna paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 08:20
        Jakaś dobra kobieta na serio mówi, żeby zlikwidować chodnik z jednej strony ulicy, bo nie ma gdzie trzymać swojego złoma. Jakiś handlarz rowerową starzyzną pyszczy że przez słupki dostawca z klientem nie mogą łamać przepisów pod jego geszeftem. Jakiś burmistrz jest "skuteczny", bo wymógł na Straży i Policji przymykanie oka na łamanie przepisów i doprowadził do zaprzestania wystawiania za to mandatów.

Ludzie, po naszym mieście nie da się przejść. Nie da sie tym bardziej przejechać z wózkiem dziecinnym, albo na wózku inwalidzkim, bo samochody stoją gdzie się da i jak się da, w pięciu rzędach i czterech poziomach. Przejechać na rowerze czy nawet autem po ulicy też się nie da, bo parkujący "na chwilę" stoją na niej w trzech rzędach, i na skrzyzowaniach, i na przejściach. Każdy kawałek trawnika nie zagrodzony i obsr@any przez pieski, jest zastawiony, a te zagrodzone czasem też.

Weźcie się w tych urzędach w końcu do roboty, i zróbcie porządek z tym Dzikim Wschodem. Mieszkańcy mają płacić jak każdy, to od razu im zapotrzebowanie na parkingi spadnie. Każdy nieprawidłowo zaparkowany pojazd natychmiast na lawetę. Kontrolami technicznymi da się z ulic zgodnie z obecnymi przepisami wysłać trzy czwarte tego szrota niemieckiego na polski szrot.

Po upadku komuny wszyscy się zachłysnęli możliwością kupna jeździdła spawanego z dwóch niemieckich przystanków autobusowych za grosze, ale minęło 20 lat i bal się skończył, i teraz pora zrobić porządek.
        • Gość: m. Re: To jest kompletna paranoja IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 08:39
          > Jakaś dobra kobieta na serio mówi, żeby zlikwidować chodnik z jednej strony uli
          > cy, bo nie ma gdzie trzymać swojego złoma.

> Ludzie, po naszym mieście nie da się przejść.
          A powiedz tak szczerze: ile razy w życiu szedłeś tym chodnikiem?
          • Gość: rys Re: To jest kompletna paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 13:02
            jasne, tych kilkanaście osób dziennie które przechodzi przez chodnik może iść jezdnia, ruch jest mały, bylebym tylko ja miał gdzie zaparkować grata, bo mi się NALEŻY
            • Gość: m. Re: To jest kompletna paranoja IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 14:37
              Nie pytam o to kto chodzi tylko czy ty chodzisz, i skoro nie, to dlaczego się wymądrzasz?
              • Gość: rys Re: To jest kompletna paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 15:06
                mam prawo do chodnika przy każdej ulicy w moim mieście, drogi są publiczne, chodniki mają być dla mnie dostępne, a po Ochocie i Muranowie, owszem, chadzam.
                • Gość: m. Re: To jest kompletna paranoja IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 16:34
                  > mam prawo do chodnika przy każdej ulicy w moim mieście, drogi są publiczne, cho
                  > dniki mają być dla mnie dostępne
                  I jesteś najmądrzejszy, urządzisz całe miasto według swojego zdania, co tam mieszkańcy itd? To jest zwykła arogancja. Ja jak gdzieś nie bywam, to przynajmniej mam tyle przyzwoitości, by nie pouczać lokalesów. Jak jesteś u kogoś w gościach, też się tak rządzisz?
                  • Gość: rys Re: To jest kompletna paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 20:41
                    ,,jesteś w gościach" ,,nie pouczaj mnie" człowieku, drogi w Muranowie są własnością publiczną. Arogancja to traktować i urządzać miejsce publiczne jak własny folwark. ,,Właściciel" się znalazł publicznej drogi: chodnik nie jest nikomu potrzebny bo ja potrzebuje mieć darmowy parking.
                    • Gość: m. Re: To jest kompletna paranoja IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 21:25
                      > drogi w Muranowie są własnością publiczną
                      Czyli nie urzędników.

> ,Właściciel" się znalazł publicznej drogi: chodnik nie jest nikomu po
                      > trzebny bo ja potrzebuje mieć darmowy parking.
                      Sam zachowujesz się jak "właściciel". Nie byłeś tam pewnie nigdy w życiu, a się mądrzysz.
        • cacum Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 08:54
          > Mieszkańcy mają płacić jak każdy, to od razu im zapotrzebowanie na par
          > kingi spadnie.

Marzenie ściętej głowy. Płacimy 30 zł rocznie i co nam pan zrobi?
          • asperamanka Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 09:05
            Proste. Napiszę do Najlepszego Ministra Finansów Europy.Parkowanie w Strefie kosztuje, dla równego rachunku 3 złote za godzinę razy 10 godzin dziennie razy 300 dni roboczych w roku. Czyli 9.000,- zł rocznie za coś, za co mieszkańcy płacą 30 złotych. Czyli mieszkańcy uzyskują nieopodatkowany przychód do opodatkowania PIT; przy najniższej stawce 18% to daje prawie 1.620,- złotych podatku do zapłacenia rocznie.

Dziwię się, że Jan Vincent jeszcze na to nie wpadł, ale spokojnie, skoro już mówi, że chce opodatkować zniżki na basen dla rodzin wielodzietnych fundowane przez gminy, a tu taka kasa przechodzi koło nosa, to... ;-)
            • warzaw_bike_killerz Genialne! 01.03.13, 10:05
              Trzeba teraz tylko odwaznego, by to wepchnal na jakas wokande. Mysle, ze nie ma szans na przegrana.
            • cacum Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 10:07
              asperamanka napisał:

> Proste. Napiszę do Najlepszego Ministra Finansów Europy.Parkowanie w Strefie ko
              > sztuje, dla równego rachunku 3 złote za godzinę razy 10 godzin dziennie razy 30
              > 0 dni roboczych w roku. Czyli 9.000,- zł rocznie za coś, za co mieszkańcy płacą
              > 30 złotych. Czyli mieszkańcy uzyskują nieopodatkowany przychód do opodatkowani
              > a PIT; przy najniższej stawce 18% to daje prawie 1.620,- złotych podatku do zap
              > łacenia rocznie.

Ani mi się waż!
              • asperamanka Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 11:32
                Niestety, tu można tylko dowcipkować przez łzy. Mamy w firmie w Śródmieściu we własnym budynku dwie kondygnacje garaży podziemnych. Na jednej trzymamy samochody firmowe, drugą udostępnialiśmy za darmo pracownikom na ich auta. Oczywiście dla wszystkich chętnych nie staczało, ale przekaz był jasny - macie się dogadać, a jak się nie dogadacie, to się dogadajcie, że rzucacie monetą.

Wszystko pięknie hulało, ludzie się między sobą porozumieli, przeważnie na wspólne dojazdy z tych samych rejonów miasta, aż przyszedł Urząd Kontroli Skarbowej w innej sprawie i przy okazji i uznał, że to miejsce parkingowe to jest przychód do PIT-a, który trzeba policzyć po rynkowej stawce z okolicznych biurowców,czyli 125 euro miesięcznie + VAT.

I doopa. Z naliczania podatku pracownikom za 5 lat wstecz żeśmy się jakimś cudem i chodami w US wykpili na zasadzie, że nie było ewidencji parkujących i w ogóle nie wiadomo, czy ktoś tam parkował, ale trzeba było zrobić regulamin przydziału tych miejsc parkingowych, obciążyć księgowość doliczaniem "przychodu" z parkowania do PIT-a i resztą biurokracji, itp.

Nie ma takiej bzdury, której nie wymyśli MinFin gdy mu zaczyna brakować kasy :-(
                • cacum Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 12:58
                  o kurczę pieczone, ja mam parking w pracy. Bezpłatny. W strefie. Wprawdzie instytucja publiczna ale cholera wie co Vincenty wymyśli.

Zara jak to według stawki 125 ojro a nie parkometrów??? Dziwię się...
                  • asperamanka Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 13:42
                    Bo jak garaż podziemny, to i ceny komercyjnych miejsc w garażach podziemnych w innych biurowcach kazali brać do wyliczenia "przychodu", a te 125 ojro plus vat to jest, zdaje się, rzeczywiście mniej więcej tyle, ile właściciele w nich krzyczą na dzień dobry za abonament miesięczny.
                • klemens1 Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 13:15
                  Niedługo za samo siedzenie w biurowcu trzeba będzie płacić podatek od ceny wynajmu metra.
                • jpelczar Analogia 01.03.13, 15:03
                  To w takim razie urzędnicy powinni płacić podatek za to, że nie zdychają na raka mózgu (a szkoda), więc mają przychód, bo nie wydają na leczenie.
            • tom_aszek Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 15:55
              asperamanka napisał:

> Proste. Napiszę do Najlepszego Ministra Finansów Europy.

Ależ ty masz wredne pomysły... :)
        • nick4comments Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 10:36
          > Jakaś dobra kobieta na serio mówi, żeby zlikwidować chodnik z jednej strony uli
          > cy, bo nie ma gdzie trzymać swojego złoma.

Po co na wąskiej uliczce chodnik po obu stronach? Takie tłumy tam chodzą?

> Jakiś handlarz rowerową starzyzną pyszczy że przez słupki dostawca z klientem nie mogą
          > łamać przepisów pod jego geszeftem.

Jest sklep, to musi być dojazd i możliwość zaparkowania dla dostawców i dla klientów. Czy to tak trudno zrozumieć?

> Ludzie, po naszym mieście nie da się przejść. Nie da sie tym bardziej przejecha
          > ć z wózkiem dziecinnym, albo na wózku inwalidzkim, bo samochody stoją gdzie się
          > da i jak się da, w pięciu rzędach i czterech poziomach

Ja jakoś nie mam problemów z poruszaniem się pieszo. Rozumiem że ważysz 200 kilo i w autobusie zajmujesz dwa miejsca i dlatego nie możesz się zmieścić między zaparkowanymi samochodami?

> Mieszkańcy mają płacić jak każdy, to od razu im zapotrzebowanie na par
          > kingi spadnie. Każdy nieprawidłowo zaparkowany pojazd natychmiast na lawetę.

Skoro ja mam płacić za parkowanie na chodniku, to ty płać za chodzenie po tym chodniku.

> Po upadku komuny wszyscy się zachłysnęli możliwością kupna jeździdła spawanego
          > z dwóch niemieckich przystanków autobusowych za grosze, ale minęło 20 lat i bal
          > się skończył, i teraz pora zrobić porządek.

Jak znajdziesz mi nowy samochód, który nie ma żadnej elektroniki, żadnych ABSów, kontroli trakcji i innych przeszkadzaczy, jest na ramie i ma grubą blachę i nie składa się w harmonijkę po zderzeniu z prędkością 20 km/h, to kupię. Oprócz tego silnik ma być prosty w konstrukcji tak, żeby pierwszy napotkany mechanik mi go naprawił (czyli żadnych common raili, kół dwumasowych, eco mode i innych takich). Ma też mieć klasyczną linię nadwozia, bo mam alergię na wytłoczki, reflektory w dziwnych kształtach ogólnie współczesne trendy we wzornictwie motoryzacyjnym. Znajdziesz mi taki samochód? Nie znajdziesz, bo nie produkują. Więc się odstosunkuj od mojego szrota, bo on po prostu odpala i jedzie, a jak się coś z nim zaczyna dziać, to i tak dojadę do domu i żaden komputer mi go nie unieruchomi.
          • tom_aszek Re: To jest kompletna paranoja 01.03.13, 15:58
            nick4comments napisał(a):

> Skoro ja mam płacić za parkowanie na chodniku, to ty płać za chodzenie po tym
            > chodniku.

Dlaczego? Ty parkujesz "na obcym terytorium" więc za to płacisz. Gdyby on chciał chodzić po jezdni a nie chodniku to też by musiał za to zapłacić. Ale chodzi po chodniku.
            • Gość: m. Re: To jest kompletna paranoja IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 17:26
              Nie wiesz jeszcze, że w Warszawie buduje się szerokie chodniki zamiast zatok, żeby na nich parkować?
              • tom_aszek Re: To jest kompletna paranoja 04.03.13, 10:07
                Gość portalu: m. napisał(a):

> Nie wiesz jeszcze, że w Warszawie buduje się szerokie chodniki zamiast zatok,
                > żeby na nich parkować?

Fakt. :) Ale parkowanie na szerokim chodniku jest jeszcze do przeżycia. Natomiast parkowanie na wąskim chodniku, które powoduje, że tym chodnikiem nie da się przejść, zwłaszcza np. z wózkiem dziecięcym to już skandal.
        • Gość: rys Re: To jest kompletna paranoja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 13:57
          Popieram. Najmądrzejszy post jak do tej pory pod artykułem. Musi się zmie4nić sposób myślenia o mieście i zarządzania miastem, bo póki co tylko brniemy w ten burdel jeszcze bardziej.
    • Gość: mirek Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej mie... IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 05:51
      Po pierwsze - przyznano siędo popełnienia błędów, to dobrze, a źle że za te błędy nadal nikt nie poniesie konsekwencji. Te błędy implikują dodatkowe koszty.
      Po drugie- p. dyr. ZDM obiecała zamienić postawione słupki na inne "z syrenką", to nie rozwiązuje problemu tylko utrwala błędy i generuje dodatkowe koszty-marnowanie publicznych pieniędzy. Czy to są słupki biało czerwone czy czarne z syrenka, to pełnia taką samą rolę.
      Urzędnicy otwarcie przyznają się do błędów- oczywiście za nasze pieniądze.
      • asperamanka Re: Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej m 01.03.13, 06:58
        I co z tego, że się przyznano? Oprócz tego zapowiedziano "dalsze udoskonalanie" obecnej polityki, i "więcej konsultacji" przy kolejnym rozszerzaniu Strefy. Tymczasem chyba już wyraźnie widac, że obecna polityka parkingowa to ślepy zaułek, do tego jednokierunkowy :-)
        • Gość: Rzymski Dlaczego? Bo ponieważ! IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.13, 08:11
          Ze trzy-cztery wizyty studyjne do metropolii europejskich, powołać komitet stały i koniecznie pełnomocnika prezydenta ds. płatnej strefy. Wtedy okaże się, że niezbędne jest wynajęcie ekspertów zagranicznych. Jeszcze... urzędnik, albo kilku, na szczeblu ministerialnym. No i koniecznie trzeba kupić samochody do przeprowadzania symulacji sytuacji parkingowych. Nie od rzeczy byłoby powołanie Instytutu Badania Koniunktur Parkingowych i Cen za Postój. I wtedy będzie można odpowiedzialnie powiedzieć: przystępujemy do dalszej konkretyzacji... Trzeba się spieszyć, by zdążyć przygotować odznaczenia państwowe za twórcze działania na odcinku pierwszego etapu przed przystąpieniem do manewru zabezpieczającego pełne zaspokojenie stale rosnących potrzeb mieszkańców w zakresie...
          • nick4comments Re: Dlaczego? Bo ponieważ! 01.03.13, 11:02
            > No i koniecznie trzeba kupić samochody do przeprowadzania symulacji sytuacji parkingowych.

Ale co najmniej Audi A6. No i chyba nie będzie to dużym problemem jak asystentka prezesa pojedzie sobie nim na weekend do domu pod Lublinem?

> Nie od rzeczy byłoby powołanie Inst
            > ytutu Badania Koniunktur Parkingowych i Cen za Postój.

W każdym urzędzie dzielnicy musi też powstać specjalna komórka ds. współpracy z Instytutem Badania Koniunktur Parkingowych. Obowiązkowo musi być dyrektor, jego asystentka i dwóch wicedyrektorów. O takich oczywistościach jak służbowe samochody, paliwo i nagrody roczne nie wspominając.

> I wtedy będzie można odp
            > owiedzialnie powiedzieć: przystępujemy do dalszej konkretyzacji...

I w wyniku tego powstanie Biuro ds. Realizacji Inwestycji Parkingowych. Oczywiście z całą świtą dyrektorów, prezesów, asystentów, służbowymi samochodami, paliwem, nagrodami itd. W takim biurze musi być obowiązkowo komórka ds. słupków, komórka ds. parkometrów, komórka ds. linii na jezdni, komórka ds. obsługi parkometrów, komórka ds. kopania dołków pod słupki, komórka ds. zasilana parkomterów w prąd. W każdej z nich oczywiście dyrektor, asystentka i zastępcy, samochody służbowe, nagrody itd. W związku ze zwiększającymi się kosztami administracyjnymi, powstanie konieczność rozszerzenia strefy płatnego parkowania, a co za tym idzie, zwiększenia ilości urzędników w poszczególnych biurach i komórkach.
            • tom_aszek Re: Dlaczego? Bo ponieważ! 01.03.13, 16:00
              A te wszystkie powyższe działania w kontekście tego jednego niewinnego akapitu:

" Inżynier Galas zgodził się, że przed następnym rozszerzeniem płatnej strefy trzeba będzie o wiele lepiej zaprezentować plany mieszkańcom. Obiecał przygotować się do konsultacji. "

To niby te przygotowania? :)
    • Gość: AdamF Stojaki rowerowe zamiast słupków! IP: *.adsl.inetia.pl 01.03.13, 07:52
      Dlaczego zamiast słupków nie stawia się stojaków na rowery?

Pozdrawiam!
    • Gość: ortsac Automovilismo o muerte! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 07:53
      "Wystarczyłoby zlikwidować po jednej stronie chodnik - wytykała pani Jastrzębowska z ul. Prezydenckiej"

Lepiej po od razu po obu. I pieszych.

Automovilismo o muerte!
    • Gość: kubrak Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej mie... IP: *.dynamic.chello.pl 01.03.13, 08:27
      skończmy z opowieściami o płatnym wjeździe do centrum Londynu, obszar tam jest zblizony do kołą, obejmuje tylko około 20 km^2 (maksymalnie linie obszaru to 5km na 6km )( w sumie teren pewnie teren wiekszy 3 razy od naszego Starego Miasta), i na tym jest ponad 30 stacji metra!!!!!,
      byłem na tym spotkaniu, krótko: trzeba wyjść za biurek i zobaczyc realne problemy na konkretnych ulicach, a bez rozwiazania(budowania P+R) poza Wawa nie da się rozwiazązać wjeżdzajacych aut, a Warszawa nie ma wpływu np.: na PKP……. , przepisy o szerokości dróg, szerokości chodnika, może tylko postawić znak „zakaz zatrzymowanie” lub parkometr, wymalować farba białe linie, parkingów nie zbuduje, bo nie stać….itd. Ogolnie nie wiele się da…..mieszkańcy musza pozbyć /sprzedać auta, ale to nie jest dobro luksusowe, SZKODA BYŁO CZASU, nic nie można, polecam tfl.gov.uk/tfl/languages/polski/polish-congestion-charge-leaflet.pdf
      • Gość: london calling Congestion Charge Zone w Londynie a Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 09:01
        Warszawskie stare miasto ma ok 1km^2, wiec Congestion Charge Zone jest 20 razy większa.
        W zonie mieści się centrum biznesu - City, zabaw - West End, i rozpusty - Soho. Wszystkie instytucje rządowe są w zonie.

Porównując do Warszawy to granica strefy powinna być tak jak w Londynie (Inner Ring Road) na obwodnicy Śródmiejskiej.
        pl.wikipedia.org/wiki/Obwodnica_%C5%9Br%C3%B3dmiejska_w_Warszawie
        Jak zaczniecie gadać że najpierw trzeba zrobić obwodnicę to zauważcie że londyńska wewnętrzna obwodnica jest węższa niż nasza istniejąca śródmiejska i absolutnie nie jest bezkolizyjna. Słynny most Tower jest częścią obwodnicy - nasz Łazienkowski to przy nim superhighway.

W centrum Londynu metro porusza się z prędkością niewiele większą do warszawskiego tramwaju, a biorąc pod uwagę to że na stacje trzeba zejść pod ziemię nasz tramwaj jest szybszy i wygodniejszy. Nie wspominając o syfie i tłoku w londyńskim metrze - w naszych tramwajach np. nie biegają myszy.....
        • potomar Re: Congestion Charge Zone w Londynie a Warszawa 01.03.13, 13:52
          "W centrum Londynu metro porusza się z prędkością niewiele większą do warszawski
          > ego tramwaju, a biorąc pod uwagę to że na stacje trzeba zejść pod ziemię nasz t
          > ramwaj jest szybszy i wygodniejszy. Nie wspominając o syfie i tłoku w londyński
          > m metrze - w naszych tramwajach np. nie biegają myszy"

Ojej! Ale źle w tym Londynie! Aż dziw, że tylu Polaków się tam osiedla.
          • Gość: rys Re: Congestion Charge Zone w Londynie a Warszawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 14:20
            a PKB na mieszkańca nie ma tu nic do rzeczy? żaden raj, ale łatwiej wyżyć za pensję minimalną
          • Gość: . Zgadza się. IP: *.k.omnitec.pl 01.03.13, 14:30
            Wg rozkładu Circle Line pokonuje 27km w 72 minuty, co daje 22,5km/h, i to poza szczytem.
            A szczury na torach /to nie są myszy/ widać z peronów na każdej stacji.
        • tom_aszek Re: Congestion Charge Zone w Londynie a Warszawa 01.03.13, 16:02
          Gość portalu: london calling napisał(a):

> Nie wspominając o syfie i tłoku w londyńskim
          >metrze - w naszych tramwajach np. nie biegają myszy.....

Bo je nie stać na bilety - biegają za tramwajami :)
    • Gość: mieszkaniec Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej mie... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.03.13, 09:31
      Ja jestem za tym, żeby jak najszybciej wprowadzono strefę i ograniczono dzikie parkowanie, nawet kosztem mieszkańców - nie można mieć i zjeść ciastka jednocześnie. Nigdy nikt nie dawał gwarancji, że parkowanie musi odbywać się pod własnym domem, w czasach gdy wielu ludzi bezmyślnie kupuje 2-3 samochody na gospodarstwo domowe, trzeba też ponosić tego konsekwencje. Będzie jak z buspasami na początku, wszyscy uważali, że to debilizm, ale po jakimś czasie się przyjeły i spełniają bardzo dobrze swoją funkcję.
      • Gość: Zoś Re: Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej m IP: *.mediadirection.com.pl 01.03.13, 10:00
        tak tylko to jak sądzę nie pod Twoim domem zlikwidują 50% miejsc, ja mam jedno auto i dwójke małych dzieci i gdzie mam parkować? W śródmieściu? Mieszkam na Ochocie i nie będę miała gdzie zaparkować...kompletnie.nie ma siły muszę mieć samochód bo nawet bez niego zakupów spożywczych nie zrobię... nienawidzę tego miasta i tych bezradnych władz, skorumpowanych władz, które biorą tylko trzynastki i premie za swoje fantastyczne pomysły! Tylko wyciągają rękę po kasę. A może zrobimy zrzutę dl urzędasów, Sobieraja i innych to się odp...i zostawią w spokoju, taka kontrolowana łapówka? :) bo bo to o to tu chodzi...
        • juliusz_l Re: Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej m 01.03.13, 10:11
          Mieszkanie na Ochocie to jest jednak wybór, podobnie jak na Żoliborzu czy Saskiej. Przedwojenna dzielnica, przedmieścia. Do miasta mieszkańcy mieli się dostawać tramwajem i autobusem o dużej ilości samochodów nie myślano. To trochę jakby mieszkać na Starówce i się kłócić, że nie zabierają miejsca parkingowe.

Jeśli Pani chce mieć miejsca parkingowe, blisko szkołę i supermarket to proszę sprzedać mieszkanie na Ochocie i kupić na Bemowie czy Ursynowie.
          • cacum Re: Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej m 01.03.13, 10:33
            sam się wyprowadź
          • nick4comments Nie wszyscy mają mieszkania własnościowe 01.03.13, 10:45
            Więc nie wszyscy mogą się wyprowadzić. Przydzielili komuś mieszkanie za komuny i człowiek mieszka w nim do dziś. Nie sprzeda, bo nie jego, nikt mu nie zamieni tego mieszkania na inne, a dodatkowo taki człowiek będzie szykanowany kolejnymi opłatami i utrudnieniami. Tak nie może być.
            • Gość: rys Re: Nie wszyscy mają mieszkania własnościowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 13:17
              Takiego człowieka nie stać również na wykupienie miejsca parkingowego w rynkowych cenach, więc de facto nie stać go an auto, a upiera się żeby je trzymać. Tak nie może być.
              Nie mogę się wyprowadzić a jednocześnie muszę mieć auto, no popatrz, a myślałem że inwalidzi dostają miejsca parkingowe za darmo ;)
              • Gość: m. Re: Nie wszyscy mają mieszkania własnościowe IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 13:49
                A kim ty jesteś, że dyktujesz innym jak mają żyć i urządzasz ich osiedla?
                • Gość: rys Re: Nie wszyscy mają mieszkania własnościowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 14:30
                  Obywatelem Polski i mieszkańcem tego miasta który nie rości sobie prawa by być traktowanym jak święta krowa. Chcesz mieć samochód - masz wykupić miejsce do parkowania po rynkowej cenie. Święte krowy to ci którzy uważają że ich to nie dotyczy.
                  • Gość: m. Re: Nie wszyscy mają mieszkania własnościowe IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 16:37
                    > który nie rości sobie prawa by być
                    > traktowanym jak święta krowa
                    Dobry dowcip.

> Chcesz mieć samochód - masz wykupić miejsce do pa
                    > rkowania po rynkowej cenie
                    Bo co? Bo Pan Najmądrzejszy tak zarządził?
      • Gość: nie-mieszkaniec Re: Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej m IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 11:00
        Strefa parkowania jest mi obojętna.
        Natomiast dzikie parkowanie można (i trzeba) ograniczyć bez strefy - wystarczy zacząć w końcu egzekwować przepisy
    • warzaw_bike_killerz Ale czemu rozwodniaja temat oplata za wjazd? 01.03.13, 10:13
      Chodzi przeciez o to, ze dla mieszkancow nie ma miejsc, a oni i tak beda zwolnieni z oplat za wjazd, bo wladza bedzie liczyla glosy poparcia.
      Kiedy wreszczie "przyznawanie sie do bledow", "reorganizacja by polepszyc" bedzie traktowane jak lapowka w celu uzyskania glosow poparcia?
      Jak absurdalny jest apel o LIKWIDACJE CHODNIKA w centrum miasta???
      Miejsca powinny byc wytyczone zgodnie z prawem, inaczej popre kazda partie, ktora oglosi akcje szukania niezgodnych z prawem rozwiazan w strefie parkowania.

Albo prawo obowiazuje i miejsca sa wytyczone zgodnie z tym prawem, albo nagina sie rzeczywistosc. Tutaj chodzi o wytyczanie strefy z miliardowymi wplywami do kasy miejskiej, a nie o akcje zbierania kup po psie. Miliardy pieniedzy powinny znajdowac sie w umocowaniu prawnym, a nie w widzimisie jakiejs grupki (bardzo niereprezentatywnej) mieszkancow.

Gdyby nie chodzilo o miliardy pieniedzy, gdyby nie bylo strefy, to nikt by nie czepial sie, a tylko holowniki strazy miejskiej mialyby prace, ale tu chodzi o kupe kasy.
    • Gość: do Europy zach. Płatny wjazd do centrum, podwyżka za parkowanie IP: 80.254.155.* 01.03.13, 10:40
      wiecej kontroli i wyższa opłata dodatkowa i miejsca zostaną dla mieszkańców, będzie mniej korków, hałasu i smrodu spalin. Uwolnijmy wreszcie nasze miasta ze smrodu i hałasu!!! Cywilizowane kraje szanują płuca swoich obywateli... kiedy nasza kochana Polska zacznie dbać o płuca Polaków?
      • nick4comments Proponuję wyprowadzkę na wieś 01.03.13, 10:49
        Miasto charakteryzuje się tym, że są w nim samochody, jest smród, hałas i zanieczyszczenie. Komu to nie odpowiada niech się wyprowadzi na wieś, to będzie miał czyste powietrze. Choć ja osobiście wolę jak stary Ikarus przywali z rury czarnym dymem niż smród rozlanej na polach gnojówki albo smród z obory
        • Gość: do Europa zach Proponuję przeprowadzkę do Chin IP: 80.254.155.* 01.03.13, 11:07
          ale porównanie, gratuluję, ciekawe masz upodobania... przypomnę centrum miasta nie jest dla "mądrali" którzy wyprowadzili się do tzw. orbit (Piaseczno itp) i teraz chcieliby szybko, dojeżdżać do centrum, jeżdżąc pod naszymi oknami, następnie parkując na naszych chodnikach...
        • Gość: rys Re: Proponuję wyprowadzkę na wieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 13:22
          w krajach Europy Zachodniej miasta charakteryzują się tym , ze świadomie ograniczają ruch kołowy; wjazd do centrum i ilość miejsc parkingowych; komu się to nie podoba zawsze może przenieść się do Rosji.
          • Gość: m. Re: Proponuję wyprowadzkę na wieś IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 14:36
            > komu się to nie podoba zawsze może przenieść się do Rosji.
            A może to ty się gdzieś przenieś, zamiast narzucać ludziom jak mają żyć?
            • Gość: rys Re: Proponuję wyprowadzkę na wieś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 15:24
              Nic nikomu nie dyktuję, jak Cie stać to trzymaj brykę, jak Cie nie stać to się nie domagaj parkingu za darmo. Parkowanie jest w kosztach posiadania samochodu w mieście, czas by do starszych roczników mieszkańców to również wreszcie dotarło.
              • Gość: m. Re: Proponuję wyprowadzkę na wieś IP: *.warszawa.mm.pl 01.03.13, 16:39
                > Nic nikomu nie dyktuję,
                Właśnie widać.

> Parkowanie jest w kosztach posiadania samochodu w mieście
                Nie jest. To wymysł urzędasów.
    • Gość: undisclosed Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej mie... IP: *.bauer.pl 01.03.13, 11:09
      Do sklepu rowerowego klienci i dostawcy przyjeżdżają SAMOCHODAMI? A na rowerku przypedałować to nie łaska?
    • Gość: marek Mieszkańcy realizują swoje interesy kosztem innych IP: *.ip.netia.com.pl 01.03.13, 11:45
      Wprowadzenie płatnego parkowania nie rozwiąże problemu niewystarczającej rotacji i związanego z tym braku miejsc. Należy zlikwidować abonamenty dla mieszkańców, które w obecnej wysokości 30 zł rocznie są skandalem.
      • zielonazabka1 Re: Mieszkańcy realizują swoje interesy kosztem i 01.03.13, 12:00
        Prrzypominam, ze to nie mieszkancy ustalili kwote 30 zl rocznie. O ile ktos przyjezdza do strefy to na kilka godz. max to płaci w parkomacie a mieszkncy parkuja auta po 24 godz. i maja placic za 12 godz. ?
        Domyslam zie ze nie mieszkasz w strefie albo nie masz auta.
        • Gość: marek Re: Mieszkańcy realizują swoje interesy kosztem i IP: *.ip.netia.com.pl 01.03.13, 12:23
          Mieszkam w strefie ale kupiłem miejsce na parkingu podziemnym bo i tak miejsca w okolicy do parkowania nie wystarczało ;)
          • Gość: rys Re: Mieszkańcy realizują swoje interesy kosztem i IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 13:27
            Popieram takich ludzi, widać DA SIĘ, tylko wielu mieszkańców zwyczajnie nie chce, woli żebrać i się domagać. Zresztą widać na zdjęciu z zebrania: prawie sami starsi goście; pewnie w myśl zasady: tak było zawsze i dlatego było dobrze.
      • cacum Re: Mieszkańcy realizują swoje interesy kosztem i 01.03.13, 12:30
        ja mieszkam w strefie i też uważam, że 30 zł za ten abonament to za dużo.
    • Gość: to.spacer Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej mie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 12:51
      '
      Ta likwidacja miejsc to kolejna (po np. wycinaniu drzew) wizja niespełnionych urzędników marzących o potędze. Wszystko jedno jakiej, choćby parkingowej, ale potędze. Choćby słupkowej.

A posługującym się bezmyślnie baranim, i powtarzanym do znudzenia przy każdej innej okazji, argumentem: "A w Nowym Jorku (Londynie)..." Tam to dopiero trudno w centrum zaparkować - zwracam uwagę że w zachodnich miastach podobne rozwiązania służą tylko regulacji dojazdów do pracy.
      To nie są miasta z centrami niedawno kompletnie zniszczonymi przez wojnę, w których - tak samo śniący o potędze jak ci dzisiejsi - totalitarni urzędnicy wybudowali wielotysięczne blokowe osiedla.
      .
      • Gość: rys Re: Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej m IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 13:32
        Nikt nie ,,śni o potędze" tylko śni o wprowadzaniu unormowań które tam sprawdzają się dobrze. Unormować sytuację z parkowaniem tak żeby zmniejszyła się wolnoamerykanka, to od razu ,,sny o potędze" żeś pojechał, nie ma co.
    • Gość: rys Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej mie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.13, 13:42
      STOŁECZNA się kompromituje publikując takie artykuły. Defragmentyzcja, uprzywilejowanie transportu kołowego, bałagan wizualny - pan Śmietana zapewne nigdy nawet o takich rzeczach nie słyszał. Poklask dlatego ze mieszkańcom udało się ,,wywalczyć" likwidację chodnika i zwiększyć ilość miejsc postojowych... ludzie.
    • kino.mockba Płatne parkowanie do poprawy. Będzie więcej mie... 02.03.13, 00:26
      autobusczerwony.blox.pl/2013/03/Prezydencka-wata-o-parkowaniu-i-nie-tylko.html
      Do zobaczenia przy urnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka