taka_prawda500 22.03.13, 15:15 To powinna być ankieta wielokrotnego wyboru. Zgadzam się z kilkoma punktami ankiety i trudno było wybrać jedną. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: oczywiście, że ja! Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 15:23 Właśnie! Ja wybieram kilkanaście z podanych odpowiedzi. I proponuję kolejny punkt: nie wymyśla debilnych ankiet ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 15:34 Kto to wymyślił? Jest np punkt " ...Wydaje mu się, że tylko on kocha Warszawę, a cała reszta jej nienawidzi i na nią pluje", a nie ma w ogóle "Kocha Warszawę i o nią dba". Poziom jak cała ta jątrząca gadzinówka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Tytul artykulu z bledem ort. pierwszego stopnia IP: *.free.aero2.net.pl 22.03.13, 22:52 Tytul artykulu z bledem ortograficznym pierwszego stopnia wskazuje, ze autor nie tylko nie jest z Warszawy, ale wrecz nie pochodzi z zadnego duzego miasta, bo ludzie wychowani w duzych miastach zwykle potrafia napisac krakowiak, warszawiak, opolanin. Takiej potrzeby nie maja mieszkancy Kaczych Dolow czy innej Psiej Wolki, wiec ich pani w szkole nie nauczyla. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Słoik 22.03.13, 15:29 Który ma dobrą pracę, robi coś pożytecznego i odprowadza dla miasta większe podatki niż "prawdziwy warszawiak" który jedynie taksówką potrafi jeździć i chrzanić na okrągło że jego dziadek już tu mieszkał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Słoik IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 15:36 klemens1 napisał: > Który ma dobrą pracę, robi coś pożytecznego i odprowadza dla miasta większe pod > atki niż "prawdziwy warszawiak" który jedynie taksówką potrafi jeździć i chrzan > ić na okrągło że jego dziadek już tu mieszkał. Smutne, że jedyni warszawiacy jakich znasz to taksówkarze... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Słoik 22.03.13, 16:13 > Smutne, że jedyni warszawiacy jakich znasz to taksówkarze... Smutne, że nie rozumiesz co to uogólnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawianka Re: Słoik IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 16:35 klemens1 napisał: > > Smutne, że jedyni warszawiacy jakich znasz to taksówkarze... > > Smutne, że nie rozumiesz co to uogólnienie. Smutne, że Ty też nie... Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Słoik 22.03.13, 16:47 > > > Smutne, że jedyni warszawiacy jakich znasz to taksówkarze... > > > > Smutne, że nie rozumiesz co to uogólnienie. > > Smutne, że Ty też nie... Znam też takich co nie mają tej mentalności lokalnych patriotów - mesjaszy uciśnionej stolicy. Ty się raczej do nich nie zaliczasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Praga Re: Słoik IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.13, 18:25 Synu nie marudź już, jedź do tego swojego Sokołowa. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Słoik 23.03.13, 16:03 Fajnie, że znasz - szkoda ze zamiast myśleć uzywasz stereotypów. Głupie to, imo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: vafanapoli Re: Słoik IP: 193.111.166.* 22.03.13, 15:53 Widać, żeś słoik. W nosie mamy twoje podatki. Ważne czy kochasz i szanujesz to miasto - a nie jedziesz do siebie na weekend i psioczysz jaka ta Warszawa beznadziejna. Posłuchaj tego, to może zrozumiesz co to znaczy być Warszawiakiem www.youtube.com/watch?v=beityqDT4_Y Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Słoik 22.03.13, 16:44 Najwyraźniej uświadamiasz sobie że w porównaniu do większości słoików jesteś zbędny i niewiele masz temu miastu do zaoferowania. A gdy kończą się merytoryczne argumenty, do głosu dochodzi prymitywny instynkt terytorialny: "jestem lepszy, bo byłem tu wcześniej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oko Re: Słoik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 18:45 słoik ty będziesz tylko mieszkańcem warszawy warszawiakiem się jest to żadne punkty to sposób bycia to kultura to coś co się ma lub nie podatki to brednie coś pożytecznego niszczy często tą kulturę warszawy moi rodzice dziadkowie tu mieszkali ja też mam 68 l wiem coś o tym Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Słoik 27.03.13, 08:13 klemens1 napisał: > Który ma dobrą pracę, robi coś pożytecznego i odprowadza dla miasta większe pod > atki niż "prawdziwy warszawiak" który jedynie taksówką potrafi jeździć i chrzan > ić na okrągło że jego dziadek już tu mieszkał. Ale kmiot to zawsze kmiotem będzie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Słoik 30.03.13, 12:15 klemens1 napisał: > Który ma dobrą pracę, robi coś pożytecznego i odprowadza dla miasta większe pod > atki niż "prawdziwy warszawiak" który jedynie taksówką potrafi jeździć i chrzan > ić na okrągło że jego dziadek już tu mieszkał. Ale słoma z butów zawsze wyjdzie ... . Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Słoik 30.03.13, 13:55 klemens1 napisał: > Który ma dobrą pracę, robi coś pożytecznego i odprowadza dla miasta większe pod > atki niż "prawdziwy warszawiak" który jedynie taksówką potrafi jeździć i chrzan > ić na okrągło że jego dziadek już tu mieszkał. Buahahahahahahahahahahahaha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asq Wiech? IP: *.net.artegence.pl 22.03.13, 15:36 ani wzmianki o wieszczu? naprawdę? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Wiech? 28.03.13, 22:46 Gość portalu: asq napisał(a): > ani wzmianki o wieszczu? naprawdę? Ha ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Babcia klozetowa Kto tu głosuje ? IP: *.warszawa.mm.pl 22.03.13, 15:37 takaprawda500 słusznie napisał że ankieta powinna być wielokrotnego wyboru. A tak juz mamy cukierki autorstwa młodzieży. O godz. 15.45 na drugim miejscu jest ..."Nie wyjeżdża na Wszystkich Świętych"... Jestem "rodowitym" ale wyjeżdżam. Po pierwsze po Powstaniu część Rodziny nie wróciła do Warszawy, bo nie miała gdzie. A poza tym przez dziesięciolecia w samych małżeństwach nastąpił taki mix, że groby na Powązkach czy Bródnie nie wystarczają Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Kto tu głosuje ? 30.03.13, 11:14 Gość portalu: Babcia klozetowa napisał(a): > [b]takaprawda500 słusznie napisał że ankieta powinna być wielokrotnego wyboru[/ > b]. A tak juz mamy cukierki autorstwa młodzieży. O godz. 15.45 na drugim miejsc > u jest ..."Nie wyjeżdża na Wszystkich Świętych"... Jestem "rodowitym" ale wyjeż > dżam. Po pierwsze po Powstaniu część Rodziny nie wróciła do Warszawy, bo nie > miała gdzie. A poza tym przez dziesięciolecia w samych małżeństwach nastąp > ił taki mix, że groby na Powązkach czy Bródnie nie wystarczają He ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: TrzyKropkiITyle Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 15:42 Czy przyjezdny pisał tę ankietę? Brakuje jednej najważniejszej odpowiedzi "PŁACI PODATKI W WARSZAWIE" mieszkasz to płać! nie płacisz to jesteś wiejskim cwaniaczkiem i złodziejem proste! można by jeszcze dopisać "nie cwaniakuje jak większość przyjezdnych" I chędóżcie się! Mam gdzieś wasze na siłę promowane określenia typu słoik czy leming. Podpisano Warszawiak z 5 pokoleń wstecz i PŁACĄCY W WARSZAWIE PODATKI Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ślązak niestety każdy prawie lizing kończy się miłością IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 01:23 do warszawki bo dostaje się zazwyczaj rej ww kretynku to polacy utrzymują miedzy innymi twoje dróżki JP czy AK , które miały takie fajne nazwy wiele lat mieszkałem tutaj ale takiej korupcji jak tu nie ma nawet na ukrainie i białorusi to 3-ci świat jak tylko nadarzyła się okazja uciekłem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kamila Re: niestety każdy prawie lizing kończy się miłoś IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.13, 13:41 ta, pewnie uciekłeś do familoka w gliwicach i teraz przeżywasz wielokrotne orgazmy, bo sąsiad podczas robienia kupy mówi ś'luńskuoąm gyatdkuą czy jakoś to tam się nazywa. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: niestety każdy prawie lizing kończy się miłoś 25.03.13, 07:09 Gość portalu: ślązak napisał(a): > do warszawki bo dostaje się zazwyczaj rej ww kretynku to polacy utrzymuj > ą miedzy innymi twoje dróżki JP czy AK , które miały takie fajne nazwy > wiele lat mieszkałem tutaj ale takiej korupcji jak tu nie ma nawet na ukrainie > i białorusi > to 3-ci świat jak tylko nadarzyła się okazja uciekłem No to wyp... hanysie ! I to biegusiem wyrzutku !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 22.03.13, 15:51 No to według ankiety jestem prawdziwym warszawiakiem.Nie wyjeżdżam na Wszystkich Świętych,a od zeszłego roku mam grób na Bródnie bardzo bliskiej mi osoby z rodziny.Co gorsza,wiem,gdzie była Świerczewskiego i Marchlewskiego,znam historię miasta,lubię je i dobrze się w nim czuję,kiedyś mieszkałem na Starej Ochocie,teraz na Żoliborzu,płacę tu podatki,nie przemeldowałem się,bo po co mam płacić za dowód,skoro niedługo znoszą obowiązek meldunkowy,a jak ktoś mówi o mnie,że jestem z Warszawy,to wydaje mi się,że mówią o kimś innym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mm Re: Kto jest Prawdziwym warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.free.aero2.net.pl 22.03.13, 22:59 No prosze, a ja wyjezdzam na Wszyskich Swietych, mimo ze mam tez bardzo stare rodzinne groby w Warszawie. Warszawiak nie ma prawa wyjechac z Warszawy, bo zostanie zwyzywany od sloikow przez jakiegos bolkersa, ktory w ten sposob leczy swoje kompleksy? Jak to jatrzenie pojdzie dalej, to za chwile dojdzie do aktow przemocy, niszczenia mienia "innych" (juz dochodzi), potem "sloiki" beda musialy chodzic z opaska na ramieniu, teraz nie z gwiazda tylko z wekiem. Niestety, to wcale nie jest smieszne! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzyś Muniek Staszczyk jest prawdziwym warszawiakiem, IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.13, 15:56 bo z Częstochowy i wszystko zrobi dla kasy Odpowiedz Link Zgłoś
pathos_phobos Re: Muniek Staszczyk jest prawdziwym warszawiakie 22.03.13, 15:58 Zapomniałeś o Beacie Kozidrak,warszawiance z Lublina. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Muniek Staszczyk jest prawdziwym warszawiakie 24.03.13, 19:50 Gość portalu: Krzyś napisał(a): > bo z Częstochowy i wszystko zrobi dla kasy warszawianinem a nie warszawiakiem jest biedny Muniek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gari Nie ma poczucia humoru IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.13, 16:01 Czytając wypowiedzi tutaj stwierdzam, że brakuje opcji "Nie ma poczucia humoru". Przecież ta ankieta ewidentnie dla jajec jest. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Nie ma poczucia humoru 24.03.13, 21:15 Gość portalu: gari napisał(a): > Czytając wypowiedzi tutaj stwierdzam, że brakuje opcji "Nie ma poczucia humoru" > . Przecież ta ankieta ewidentnie dla jajec jest. CweLe poczucia humoru nie mają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Powiś(L)e Warszawiak kibicuje Legii !!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 16:44 Kto jak był mały słyszał o Polonii ? Pierwsza przyśpiewka jakiej człowiek się nauczył na podwórku to Ce Ce Ce Wu Ka Ce Wu Ks LEGIA !!! youtu.be/NcqNqeoa-hk Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adv Re: Warszawiak kibicuje Legii !!! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 17:34 Ja słyszałem, bo mnie dziadek (urodzony na Powiślu) na mecz zabrał na Konwiktorską jak miałem 6 lat. Drugi dziadek zaś (miejsce urodzenia:Praga) zawsze powtarzał, że do wojny w Warszawie kibicowało się dwóm klubom: Polonii i Warszawiance. Dopiero po wojnie towarzysze z "bratniego kraju"przekonali nowonapływową ludność z mazowieckiej wsi że w Warszawie tylko CWKS. A że większość z nich nie miała na miejscu dziadków którzy by im powiedzieli jako to było to uwierzyli. A Twój dziadek komu w Warszawie przed wojną kibicował? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KSP Re: Warszawiak kibicuje Legii !!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.13, 18:25 swojego pługowi pod Łukowem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg Re: Warszawiak kibicuje Legii !!! IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 19:28 mój dziadek kibicował Legii, bo był polskim oficerem, a nie żydem z Nalewek :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Archi Re: Warszawiak kibicuje Polonii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 14:56 Polski oficer nie mógł kibicować po II Wojnie Legii. Z prostej przyczyny - polscy oficerowie albo wyjechali, albo się ukrywali albo byli aresztowani. Legia była rozwiązana przed II Wojną, po niej reaktywowana przez bolszewickich generałów udających Polaków. Jedni reaktywowali CWKS, inni w tym czasie wsadzali do więzień polskich żołnierzy, członków AK, NSZ i późniejszych WiN. Oczywiście Warszawa składała się później w większości z przyjezdnych. I wielu z nich nie słyszało wcale, lub niewiele, o Polonii. Ale w normalnym, polskim domu z tradycjami patriotycznymi NIKT nie kibicowałby Legii! To tak, jakby chodzić na pochody 1-go Maja czy zapisać się do PRON. CWKS był jednym z elementów bolszewickiej dyktatury. Niepokornych sportowców odsyłano na poligon niszcząc kariery, możliwość awansu dostawali tylko ci co współpracowali. Nie można się było wykręcić, bo do CWKS brano na zasadzie obowiązkowej służby wojskowej. Dziś mamy wolną Polskę, każdy może kibicować komu chce i nie ma to już takiej konotacji politycznej. Ale kto jest wychowany w tradycji niepodległościowej i antykomunistycznej nie pójdzie na Legię. Tradycja to ciągłość! A komu jest obojętne, kto ma tradycję jednego - dwóch pokoleń, to i tak nie zrozumie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wuiofh Re: Warszawiak kibicuje Legii, Legii i tylko Legii IP: *.38.31.222.premium.com.pl 25.03.13, 20:11 Polonia nigdy przed wojna nie była w lidze na zakończenie sezonu wyżej niż Legia. Kiedy legionisci ruszyli na fronty Europy bić sie o Polske to tu znaleźli sie tacy poloniści którzy kopali pilke razem z Niemcami. Kolaboranci i folksdojcze! Klub który przez długie lata okupował miejsca działaczy w postaci "leśnych dziadków" w PZPNie, wobec którego obecnie prokuratura toczy śledztwo w sprawie kupowania meczów, klub który sobie jako jedyny w 76-letniej historii ligi kupił miejsce w Ekstraklasie za pieniądze zamiast wywalczyć je na boisku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pifpaf Re: Warszawiak kibicuje Legii, Legii i tylko Legi IP: *.olsztyn.mm.pl 25.03.13, 21:51 1. W sezonach 1921–1926 drużyna Legii nigdy nie wyszła poza klasę A okręgu warszawskiego, a w tym czasie Polonia w Mistrzostwach Polski zdobyła: 1921, 1926 - drugie miejsce, 1923 - trzecie miejsce. 2. W 1938 większość sekcji klubu Legii rozwiązano, pozostawiając jedynie trzy: tenisową, pływacką i motorową. Z której sekcji Legioniści tak tłumnie ruszyli na wojenne fronty ? ... z tenisowej czy pływackiej? 3. Zarzut, że niektórzy poloniści - znaczy piłkarze Polonii z lat 30tych - grali podczas okupacji w niemieckich drużynach dotyczy piłkarzy ze Śląska, którzy grali przed wojną w Polonii, a w latach 39-45 musieli podpisać volkslistę (nie podpisanie przez Ślązaka volkslisty zwykle kończyło się obozem koncentracyjnym). Więcej n/t Polonii w latach 39-45 można poczytać na: www.wielkapolonia.pl/historia/lata-1939-1944 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wefwef Re: Warszawiak kibicuje Legii, Legii i tylko Legi IP: *.dynamic.chello.pl 26.03.13, 08:59 add1. Ja pisałem o lidze ,która powstała w 1927 roku wiec przytoczony argument jest poza tematem. add2. To ze rozwiązano sekcje nie oznacza ,ze grający w Legii do 38 roku piłkarze anihilowali. Generalnie miałem na myśli sportowców Legii a nie tylko piłkarzy a takich jest setki. Niektórzy nawet po zakończeniu Kampanii Wrześniowej nadal prowadzili walkę z okupantem jak np mjr. Henryk Dobrzański zwany "Hubal" - również zawodnik i sympatyk Legii add3. Nie chodzi tylko o piłkarzy pochodzących ze Slaska. Na przykład na najsłynniejszym zdjęciu Polonii po zdobyciu mistrzostwa w 1946 roku wśród piłkarzy stoi niejaki Marmar, oskarżany po wojnie o kolaboracje z Niemcami. Nie był Slązakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pifpaf Re: Warszawiak kibicuje Legii, Legii i tylko Legi IP: *.olsztyn.mm.pl 26.03.13, 12:17 1. Piszesz o latach 1930 - 37, gdy Legia była zespołem wyraźnie silniejszym od Polonii, ale nie dodajesz, że były to lata Wielkiego Kryzysu w Polsce i drużyny wojskowe i zakładowe (gdzie piłkarze dostawali regularne wypłaty) skupiły najlepszych piłkarzy. Polonia borykała się w tym czasie z wielkimi problemami finansowymi i organizacyjnymi. Nie wspomniałeś, że w sezonie 37 Polonia i Legia spotkały się w klasie A (Legia też spadła) i Polonia skończyła sezon na pierwszym miejscu (czyli wyżej niż Legia). O sezonie 38, gdy Polonia wróciła do I ligi (a Legia grała nadal w klasie A) też zapomniałeś. 2. Legia to był - wspominam czasy przedwojenne - klub wojskowy. Wojskowy to znaczy taki, w którym rozwijali swoje talenty sportowe żołnierze. To chyba naturalne, że jak wybuchła wojna to żołnierze poszli walczyć na front.... i chwała i cześć ICH pamięci. Poloniści - pomimo, że byli cywilami - też poszli walczyć i wielu z nich zginęło w kampanii wrześniowej, Katyniu, Powstaniu Warszawskim. 3. Ludwik Marmor był kierownikiem w niemieckich zakładach odzieżowych WC Toebbens. Przy tych zakładach stworzył drużynę WTC (Warszawskie Towarzystwo "Czarni") składającą się głównie z piłkarzy Polonii. Marmor był krakusem pochodzenia żydowskiego o którym nie wiedzieli Niemcy(sam ukrywał Żydów). Był wielkim fanem futbolu. Zatrudniał w w/w zakładach piłkarzy Polonii, którym organizował "mocne" papiery, dobrze płacił i pozwolił wynosić towar. Z powodu, że WTC było drużyną zorganizowaną przy niemieckich zakładach Tajny WOZPN zakazał rozgrywania meczów z - jak stwierdził - kolaborancką drużyną. Drużyny Polonii nie dopuszczono do wiosennych rozgrywek z powodu, że jej piłkarze grali w WTC. Później sprawa się wyjaśniła i WOZPN wydał oficjalne oświadczenie stwierdzające, że "tzw. drużyna Toebbensa" mimo, że działała przy niemieckim zakładzie odzieżowym) nie była drużyną kolaborancką i przywrócono Polonię do rozgrywek. W WTC grał również piłkarz Wisły Kraków Artur Woźniak - ukrywający się przed gestapo w Warszawie. Zorganizował on piękny mecz w Krakowie TS Wisła - WTC (więcej o meczu: historiawisly.pl/wiki/index.php?title=1944.05.28_Wisła_Kraków_-_Warszawskie_Towarzystwo_Czarnych_4:0) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: historyk_ipn Czy Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 19:48 ...jest z Warszawy? Po krótce cała historia Polonii ... 10 lipca 2008 odbyło się Nadzwyczajne Walne Zgromadzenie Groclin Dyskobolia SSA., które podjęło uchwałę o zmianie nazwy spółki na KSP Polonia Warszawa SSA oraz siedziby na Warszawę. Następnego dnia spółka została sprzedana Józefowi Wojciechowskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zyzio Re: Czy Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.13, 08:15 Co tam słychać w CSKA Warszawa? To prawda, że na derbach zrobicie kartoniadę z portretami waszych zwierzchników Rokossowskiego i Jaruzelskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Czy Dyskobolia Grodzisk Wielkopolski ... 24.03.13, 11:05 Gość portalu: historyk_ipn napisał(a): > ...jest z Warszawy? > > Po krótce cała historia Polonii ... 10 lipca 2008 odbyło się Nadzwyczajn > e Walne Zgromadzenie Groclin Dyskobolia SSA., które podjęło uchwałę o [b > ]zmianie nazwy spółki na KSP Polonia Warszawa SSA oraz siedziby na Warszawę[/b] > . Następnego dnia spółka została sprzedana Józefowi Wojciechowskiemu I co to zmienia ćwoku z Grodziska Maz. ?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ochocianin Re: Warszawiak kibicuje Legii !!! IP: *.xdsl.centertel.pl 22.03.13, 20:27 Tylko wiocha Legię kocha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: war Re: Warszawiak kibicuje Legii !!! IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.13, 19:19 Tak jest i masz racje bo komuna niszczyła wszystko nawet sport . Polonia jako przedwojenny klub o ogromnych tradycjach , która po wojnie nie przyjeła propozycji patronatu wojska ( a zrobiła to Legia ).Dlatego też na podwórkach w latach 70 oraz 80 tych była tylko legia. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
robertmatycz Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 22.03.13, 16:49 POWINNO ZAZNACZAĆ PARE ODPOWIEDZI, A TAK WOGOLE TO JA JESTEM TYM PRAWDZIWYM WARSZAWIAKIEM....A CZY WOGÓLE SĄ TACY, PRAWDZIWI WARSZAWIACY, ŻYJĄCY W STOLICY OD SAMEGO URODZENIA?/ MAŁO TAKOWYCH, POZA MNĄ I MOJA CÓRKĄ. Odpowiedz Link Zgłoś
jjj68 Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 22.03.13, 17:23 A jak ktoś wyjeżdża na wakacje, itp. to też się liczy, czy to już przerwa w życiu w Warszawie? Odpowiedz Link Zgłoś
jjj68 Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 22.03.13, 17:20 Brakuje najprostszej odpowiedzi: _______________ ja____________ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 17:27 Warszawiakiem jest ten kto sie tu urodzil i wychowal. Jego rodzice takze urodzili sie i wychowali w Warszawie. Kibicuje Polonii, zas kibicow Legii uwaza za naplywowych, prazan badz mieszkancow podwarszawskich wsi i miasteczek. Wie, ze "prawdziwa" Warszawa konczy sie na Wisle. Po drugiej stronie rzeki znajduje sie miasto Praga, z wlasna historia, kultura i tradycja. Zna historie Warszawy, wie, ze pierwsze miasto zbudowali Niemcy, wie, ze miasto lokowane bylo na prawie chelminskim, wie, ze choc Starowka swoj "ostateczny" wyglad uzyskala w okolicach XVII wieku, to uklad ulic uksztaltowal sie jeszcze na przelomie XIV i XVw, gdy powstala tzw Stara Warszawa. Prawdziwy warszawiak doskonale zdaje sobie sprawe z faktu, ze przed wojna Zydzi stanowili blisko 40% mieszkancow tego miasta. Chetnie uczestniczy w imprezach kulturalnych przyblizajacych kulture i zwyczaje warszawskich Zydow. Warszawiak wie, ze warszawiacy w czasie IIWS wszczeli dwa powstania przeciwko Niemcom. Warszawiak niespecjalnie rozumie obyczaje wiejskie, ktore pojawily sie tu wraz z naplywem ludnosci chlopskiej badz chlopskiego pochodzenia. Wydaja sie one warszawiakowi egzotyczne. Warszawiakowi odpowiada mieszczanski etos pracowitosci, rzetelnosci, solidnosci, uprzejmosci i czystosci. Warszawiak, mimo drobnych animozji, szanuje mieszkancow innych miast, nawet Krakowa i "warszawskiej" Pragi. Warszawiak marzy o nowoczesnosci, nie tylko w sensie technologicznym i cywilizacyjnym, ale tez w sensie kulturowym obyczajowym i spolecznym. W tym sensie warszawiak jest otwarty i tolerancyjny i w zadnym razie nie hoduje w sobie ksenofobii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 17:34 Warszawiak kocha Warszawe. Warszawiak znajduje w Warszawie mnostwo magicznych miejsc. Warszawiak nigdy bezmyslnie i bezrefleksyjnie nie pluje na Warszawie i nie bawi sie w jalowe i durne malkontenctwo. Warszawiak czuje sie w Warszawie jak u siebie w domu. Warszawiak wykazuje oczywista wrazliwosc w stosunku do zwierzat, w calkowitym przeciwienstwie do ludnosci chlopskiej i chlopskiego pochodzenia. Warszawiak szanuje osoby starsze. Warszawiak przepuszcza kobiety przodem. Warszawiak nigdy nie zwraca sie do obcych sobie osob opryskliwie badz arogancko (w calkowitym przeciwienstwie do ludnosci chlopskiej i chlopskiego pochodzenia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: adv Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 17:39 Ja bym tu jeszcze dodał pozytywny stosunek do miejskiej zieleni, bo z moich obserwacji wynika, że osoby ze wsi tejże nienawidzą (najgorsze te drzewa co zasłaniają widok na samochód) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kim Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.free.aero2.net.pl 23.03.13, 19:42 He, he, he. Fajna wyliczanka. Wylania sie z niej sympatyczny, uczciwy, porzadny czlowiek, ktory kocha zwierzeta i szanuje starszych ludzu. Ideal, po prostu ideal. Zatem zaden cham i prostak, nawet urodzony w Warszawie nie pa prawa nazywac siebie warszawiakiem? Jest sloikiem! Piotrek na prezydenta Warszawy! Albo na prezydenta Polski! A najlepiej na prezydenta raju! ;D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stalowa Środkowa Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.13, 18:33 Stary odpie...się od tej Pragi, bo twój stosunek do niej wskazuje, że swoją "warszawskość" wyssałeś chyba z jakiejś ckliwej książczyny i dodatków do Gazety Wyborczej, a nie z tradycji rodzinnej i wspomnień przeszłości. Żydzi nie stanowili przed wojną 40% tylko 33%, mieli swój zamknięty świat na Muranowie i wcale nie ma powodów, żeby dzisiejsi warszawiacy mieli ze łzami w oczach wspominać tamtą wzajemną izolację dwóch żyjących obok siebie społeczności. Jeśli gdzieś był tygiel, to właśnie na Pradze, zwłaszcza Szmulowiźnie, ale co ty możesz o tym wiedzieć. A jak już wchodzimy na grunt książkowy, to przyjmij łaskawie do wiadomości, że teza o stworzeniu Starej Warszawy przez przybyszów z Torunia albo innego miasta późniejszych Prus jest tylko hipotezą sformułowaną w oparciu o wezwania kościołów. Mogło tak być, ale nie musiało. Inaczej niż we Wrocławiu, Krakowie czy Lwowie element niemiecki nigdy nie odgrywał tu istotnej roli - może dopiero w XIX w., ale to inna bajka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 19:13 Szanowny Pan jest wyjatkowo malo zorientowany w tematach warszawskich. Skoro nie chcialo sie Panu do tej pory zaznajomic z historia Warszawy to ja nie mam podstaw sadzic, ze teraz, nagle bedzie Pan chcial swoja wiedze poglebic. Element niemiecki zawsze byl obecny w Warszawie, czego dowodem ogromna liczba warszawiakow wyznania ewangelicko-augsburskiego. Polecam przy okazji zapoznac sie z lista prezydentow miasta z XVIII wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stasiek Wielanek Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.13, 19:39 Te, Bajeczka spod Dęblyna, słuchaj - zawrzyjcie układ: on sięgnie po źródła warsawianistyczne i znajdzie te miliony Niemców, a ty zaczniesz pisać prawidłowo po polsku, zarówno pod względem ortografii (ą, ę itd.), jak składni (wyjątkowo mało zorientowany). Zgoda? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prażanka Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.204.67.84.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl 22.03.13, 19:14 Dobrze gada! Odpowiedz Link Zgłoś
johnylenony Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 22.03.13, 17:37 Ten artykuł musał napisać jakiś niezły słoik, bo aż zionie tu kpiną na Warszawę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mala Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.warszawa.vectranet.pl 22.03.13, 18:09 zdecydowanie brakuje punktu : rozumie gwarę warsiaską Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mihnick Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.primeoptic.net 22.03.13, 18:12 prawdziwym warszawiakiem jest hgw, donald z chrabiom Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxxx Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.03.13, 18:47 Też tak uważam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tak, warszawiak Liczą się poglądy. niestety... IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 19:21 Jak przed wielu laty zauważyłem, dla rozmaitych arbitrów warszawskości, o byciu warszawiakiem bądź napływuchem decydują POGLĄDY!. Poglądy dotyczące Powstania Warszawskiego przede wszystkim. Dla arbitrów warszawskości, każdy warszawiak MUSI uważać PW za słuszne i zbawienne. Jeśli ktoś uważa, że PW było błędem, automatycznie zostaje zdegradowany do rangi słoika. Druga sprawa to poglądy na temat rozmaitych ruder, które arbitrowie warszawskości uważają za sacrum. Zawalona kamienica z zaszczaną bramą na Walicowie na ten przykład. Komu się ona nie podoba, komu przeszkadza odór moczu, automatycznie nie jest warszawiakiem, lecz słoikiem. Sprawa trzecia to nieopisana duma z samego faktu bycia warszawiakiem. W mniemaniu arbitrów warszawskości wystarczy się tylko tutaj urodzić i mieć przodków tutaj urodzonych, aby czuć się kimś szczególnym i lepszym. Tyle moich spostrzeżeń. Warszawiaka rdzennego, którego poglądy znacznie odstają od jedynie słusznego szablonu i mam w d..., co sobie arbitrowie prawdziwej warszawskości powiedzą. Warszawskie pochodzenie nie wymusza takiego czy innego światopoglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nakręcany_czołg mylisz się... IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 19:30 słoje nie mają poglądów odnośnie Powstania. mają je centralnie w dupie, jak całą Warszawę, nie wiedzą kiedy wybuchło, więc 1.08 o 17 nie zatrzymują się Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: chłop Re: mylisz się... IP: *.neanet.pl 22.03.13, 20:44 Panicze chcieli powstania to je mają, tylko jak uciekaliście z Warsawy to do chłopa i o ratunek prosiliście.Po wojnie każda wyhodowana świnka i każde dziecko chłopskie płaciło za znaczek na odbudowę Warszawy.Tej historii to już nie znacie?Najwięcej szkody przynoszą nawiedzone elity ze stolicy. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: mylisz się... 24.03.13, 10:02 Gość portalu: nakręcany_czołg napisał(a): > słoje nie mają poglądów odnośnie Powstania. mają je centralnie w dupie, jak cał > ą Warszawę, nie wiedzą kiedy wybuchło, więc 1.08 o 17 nie zatrzymują się Fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lol prawdziwym słoikiem za to IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 19:51 są redaktorki stołka; rzucają granat w sławojkę takim tematem a sami już w drodze do rodzinnego Tłuszcza czy innego Parzęciewa. A no-life'y się gryzą w komentarzach... Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: prawdziwym słoikiem za to 27.03.13, 20:46 Gość portalu: lol napisał(a): > są redaktorki stołka; rzucają granat w sławojkę takim tematem a sami już w drod > ze do rodzinnego Tłuszcza czy innego Parzęciewa. > > A no-life'y się gryzą w komentarzach... Masz 100 % racji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (P)raga Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 22.03.13, 21:51 dobra ankieta. brawo Gazeta! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ortografolog Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.adsl.inetia.pl 22.03.13, 22:51 "Kto jest prawdziwym Warszawiakiem"? Na pewno nie jest nim ktoś, kto pisze nazwy mieszkańców miast z dużej litery. Autor tej żenującej ankiety co najwyżej mieszka w Radomiu (nie obrażając normalnych radomian). Odpowiedz Link Zgłoś
morfeusz_1 Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 22.03.13, 23:42 Prawdziwy Warszawiak chrzani taką ankietę Odpowiedz Link Zgłoś
billy.the.kid Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 23.03.13, 09:02 chiba mocie morficku racyę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: warszawiak z babki głupia ankieta, starsznie IP: *.play-internet.pl 23.03.13, 08:49 zaproszenie dla przyjezdnych. Uważacie, że Warszawa jest brzydka, brudna, chaotyczna, głośna, a warszawiacy źli, brudni, chamscy, wywyższający się, złośliwi, to - słuchajcie - pakujcie bambetle i wracajcie do swoich pięknych, czystych, bezpiecznych małych miasteczek i przysiółków, gdzie mieszkają ludzie mili, mądrzy, sprawiedliwi, pogodni, mający czas na rozwój osobisty, kulturę i rozrywkę na najwyższym poziomie. Warszawa to Polska w pigułce. Z Warszawy się śmiejecie? Sami siebie się śmiejecie. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: głupia ankieta, starsznie 30.03.13, 08:53 Gość portalu: warszawiak z babki napisał(a): > zaproszenie dla przyjezdnych. > Uważacie, że Warszawa jest brzydka, brudna, chaotyczna, głośna, a warszawiacy ź > li, brudni, chamscy, wywyższający się, złośliwi, to - słuchajcie - pakujcie bam > betle i wracajcie do swoich pięknych, czystych, bezpiecznych małych miasteczek > i przysiółków, gdzie mieszkają ludzie mili, mądrzy, sprawiedliwi, pogodni, mają > cy czas na rozwój osobisty, kulturę i rozrywkę na najwyższym poziomie. > > Warszawa to Polska w pigułce. Z Warszawy się śmiejecie? Sami siebie się śmiejec > ie. Dobrze kmiotom przywaliłeś ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marder Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 15:46 Jęsli ktoś urodził się np. na Lubelszczyźnie, a przyjechał za pracą do Wa-wy, to spełnia kryterium słoika. Ale nie wg. mnie. Moi przodkowie od ponad 200 lat mieszkali w Wa-wie, jednak wobec przyjezdnych oczekuję przede wszystkim czytelnej deklaracji: TAK/NIE chcę tu mieszkać. Jeśli TAK, to znaczy że płacę tu podatki, jeżdżę samochodem zarejestrowanym w Wa-wie itp. Denerwują mnie ludzie korzystający z naszego miasta, jak z "darmowej" spiżarni. Nachapać się najtańszym kosztem i w nogi. To są dla mnie i wielu moich znajomych właśnie słoiki z rejestracja LLU czy inna dumnie powieszoną na wraku wieś-vagena tkwiącym w korku na warszawskiej ulicy. Przed chwilą, na parkingu na Powiślu naliczyłem POLOWĘ aut z rejestracjami poza Warszawskimi, w kilku przypadkach były to całkiem fajne luksusowe autka, ale jednak LLU i widuje je tam często. To są słoiki. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Warszawiak kibicuje Polonii a warszawianin Legii. 23.03.13, 22:13 To ważne i zrozumiałe tylko dla warszawiaków rozróżnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dolnaslazaczka Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.pljtelecom.pl 25.03.13, 09:37 Tablica rejestracyjna nie ma sie nijak do miejsca odprowadzania podatkow. Tak samo meldunek w Pcimiu nie przesądza faktu o odprowadzaniu podatku do pcimskiej kasy. PODATKI ODPROWADZA SIE W MIEJSCU PRACY. SAM PRACODAWCA ODPROWADZA nASZ PODATEK CO MIESIAC. Wiele lat jezdzilam na tablicach dolnoslaskich, bo tam bylam zameldowana. Ale podatki lecialy do kasy skarbowego na Ochocie, rejonu, gdzie stoi firma, w ktorej pracuję. Obowiazek rozliczania sie wiąże sie z miejscem pracy, a nie zameldowania. Od wielu juz lat. Przestańcie zatem z tym okradaniem warszawskiej kasy. To nieprawdziwe więc i krzywdzące. A, zahaczając o "chamskość", zawsze bylam mila, uczynna, ustepujaca osoba i gdy przybylam do Warszawy, "zatkała" mnie opryskliwosc starszych mieszkancow Zoliborza czy Ochoty. Pamietam, ze bylo to pierwsze jakże smutne doznanie. Poczulam sie w tym miescie bardzo samotna. Wierzcie lub nie, ale w tamtym czasie np. we Wroclawiu ludzie na ulicy byli milsi bez porownania. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Niederschlesierine behauptet. Hm. 25.03.13, 14:14 To są brednie koleżanko "dolnoślązaczko". A może "warmianko-mazuranko" ? To już lepeiej brzmi "dolnopłuk". Nie dziękuj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marder Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.dynamic.chello.pl 27.03.13, 12:16 1. PiTa skłądasz do urzędu skarbowegowłaściwego miejscu zamieszkania. 2. Są lepsze i gorsze dzielnice Wa-wy, akurat Ochota raczej jeszt w tej gorszej grupie, Żoliborz, zależy który, huta... daj spokój, ale Sady albo Oficerski to przyzwoite rejony. A ludzie starsi byli, są i bedą opryskliwi - jakos tak mają z natury. Odpowiedz Link Zgłoś
jan.urbaniak1 Re: Warszawiak kibicuje Polonii a warszawianin Leg 27.03.13, 12:23 I to jest najprostszy, wprawdzie nie jedyny, wyróżnik ... . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anty Słoik Czemu Słoje chcą byc Warszawiakami na siłe ? IP: *.ip.netia.com.pl 30.03.13, 17:02 Ot to jest pytanie? By leczyć kompleksy ? By poczuć sie lepiej od swoich kolegów ze wsi ? Za cholerę nie rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
synziemi Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 30.03.13, 22:02 Prawdziwy warszawiak to taki ktory nigdy nie uzyl slowa "sloik" wzgledem innego czlowieka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: janas Re: Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] IP: *.kotun.arxnet.pl 31.03.13, 19:28 A widzisz znam dużo takich przypadków co właśnie warszawianki z mokotowa i pragi najczęśćiej nadużywają tego słowa nawet w stosunku do osób do których stanowczo nie powinny??? A to na poprawę nastroju w te jakże słoneczne święta... www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=feQXgv_BHGs Prawdziwy warszawiak dałby radę... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
adam81w Kto jest Prawdziwym Warszawiakiem? [GŁOSUJ] 01.04.13, 20:59 E tam, najwazniejsze żeby być Polakiem. Odpowiedz Link Zgłoś