Dodaj do ulubionych

Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu ty...

23.03.13, 11:26
Kogo to jeszcze obchodzi?
Obserwuj wątek
    • Gość: Iza Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.play-internet.pl 23.03.13, 11:52
      Mnie
    • Gość: Varsovia Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 11:56
      Mnie obchodzi i wiele innych osób, czy chcesz czy nie to jest historia syreniego grodu i o tym nie można zapomnieć
      • Gość: Stalowa Środkowa Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.13, 12:26
        "syreniego grodu"? Co ty pie...sz?
      • Gość: jhbgfds sprawa dość aktualna IP: *.free.aero2.net.pl 23.03.13, 17:17
        aktualnie żyje naród otaczany murem znacznie wyższym niż warszawski i produkujący własnym sumptem amunicję na okupanta.
        • Gość: janek Re: sprawa dość aktualna IP: *.dsl.bcvloh.sbcglobal.net 08.04.13, 12:09
          jestes glupim antysemita
    • jan126 Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu 23.03.13, 11:59
      Mnie obchodzi !!!
    • Gość: eM Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 12:03
      Mnie, bo jest to także historia mojego miasta...
    • Gość: Lolitessa Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 12:06
      Sądzę, że wszystkich, których interesuje historia Warszawy.
    • Gość: warszawiak Mnie obchodzi. IP: *.fuw.edu.pl 23.03.13, 13:35
      To największa masowa śmierć w moim mieście. Wymordowano tutaj całe społeczeństwo, rozjechano całą kulturę narodu. Przedwojenna Warszawa była światową stolicą jidysz. Wielu ludzi jeździ tramwajami po Muranowie i nie zdaje sobie z niczego sprawy.
      • Gość: gajowniczek Re: Mnie obchodzi. IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 16:37
        przecież w dalszym ciagu jest światową stolicą jidysz, wiele od przedwojny w tym temacie się nie zmieniło. po co te piany bicie?
        • agulha Re: Mnie obchodzi. 24.03.13, 00:54
          Naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z różnicy? Mieszkam w Warszawie od 40 lat i nie znam nikogo tutejszego, kto by kiedykolwiek odezwał się przy mnie w języku jidysz (chyba można byłoby to poznać, boć to do niemieckiego podobne). Jak się widzi ludzi w tych ich charakterystycznych strojach, to na 99,99% są to przyjezdni-turyści (pozostałe 0,01% to importowany rabin na Polskę itp.).
          A jedź na Brooklyn i zobacz, jak tam to wygląda.
          Albo chociażby do Londynu czy Paryża (w Paryżu ich mniej, ale przyuważyłam jednego mało ortodoksyjnego).
          Do Antwerpii Cię nie odsyłam, bo to by było niesportowe.
          No więc Warszawa tak musiała wyglądać - konkretnie nie cała, ale jej Dzielnica Północna.
          • Gość: warszawiak Re: Agulha IP: *.fuw.edu.pl 25.03.13, 14:35
            Ale nie wszyscy mieli tak charakterystyczne stroje, tylko część. Polecam spacerownik J. Majewskiego (to jest varsawianista) po żydowskim Muranowie.

kulturalnysklep.pl/ZYDO/pr/-warszawa-nieodbudowana--zydowski-muranow-i-okolice--jerzy-s--majewski.html
      • Gość: gruszkowica A Dżenin pamiętasz? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.13, 21:43
        A wiesz co to Intifada?
        • Gość: warszawiak puknij się. IP: *.fuw.edu.pl 25.03.13, 14:27
          Prawie pół miliona ludzi tu mieszkało i zostało unicestwionych!
          Co ma do tego akcja odwetowa na gnieździe dżihadu za zamach terrorystyczny w Izraelu?
          Puknij się w czoło.
          • Gość: wawiak Re: puknij się. IP: *.dynamic.chello.pl 14.04.13, 13:13
            Gość portalu: warszawiak? napisał(a):

> Prawie pół miliona ludzi tu mieszkało i zostało unicestwionych!
            > Co ma do tego akcja odwetowa na gnieździe dżihadu za zamach terrorystyczny w Iz
            > raelu?
            > Puknij się w czoło.

ciebie już ktoś puknął i to nie w czoło...
            szkopy też przeprowadzały takie "akcje odwetowe"
            i te akcje już nie były gites?
    • Gość: kim Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.free.aero2.net.pl 23.03.13, 19:56
      Mnie obchodzi! I to bardzo!
    • Gość: gość Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu ty... IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 22:21
      bardzo ciekawy artykuł, proszę o dalszą część!
    • marcin_95 Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu ty... 23.03.13, 23:30
      „pracownicy oficjalnie działających szopów” – czego? Ktoś może to przetłumaczyć? Bo żadna z czterech opcji podawanych przez słownik języka polskiego PWN nie pasuje do kontekstu.
      • Gość: Gość Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 01:33
        No i dodałbym jeszcze teee ..granatnik ! Panie Urzykowski w wojsko się pan nie bawił ? 50 granatników to cała AK pewnie nigdy nie miała . No a dalej to już tylko lepiej. Granatniki z lontem, gwoździami.... . No cóż granat i granatnik to dla redakcji GW ( słynącej z umiłowania do wojska ) wszystko jedno . Czepiam się ale m in zaślepienie anty wojskowe i kult pacyfizmu ma swoje konsekwencje w dziennikarskim dyletanctwie.
      • Gość: kikki Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.13, 09:04
        Szopami nazywano miejsca pracy, warsztaty, stąd nazwa w artykule. Często występowaływ połączeniu z nazwiskiem.
        Nie ma nic wspólnego z shop.
        Zajrzyj do literatury dotyczącej getta, to określenie wystepuje często.
        Tu masz więcej na ten temat www.sztetl.org.pl/pl/term/532,szops/
    • Gość: wawiak Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.13, 03:38
      grucha,
      a co ty tu robisz?
      ciąg bladawcu smuge do lublina.
      tam jakis afroafrykanin już na ciebie czeka. ;)
      forum.gazeta.pl/forum/w,62,143407194,143419948,Wynos_sie_do_tej_twojej_wawy_.html
    • Gość: mobing boss Teraz Polacy pracują w obozach i sie cieszą. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.13, 06:17
      Obozy pracy, mobbing, wysokie podatki, sprzedawczyki w polityce, Polak Polakowi wilkiem itd itp. Najlepsze jest to że sie z tego cieszą i ochoczo rozmnażają. Ludzkość jest jednak żalosna. Tyle zła sobie wyrzadziliscie w ciągu minionych 2000 lat ile żadne zwierze na tej planecie. To choroba przenoszona drogą płciową. Jeszcze macie głupią nadzieję ze będzie lepiej i stworzycie tu utopie haha. Ten swiat jest tak skonstruowany że każdy ludzki postep rodzi kolejne problemy. Obudzcie sie i nie dajcie zasmakowac tego piekła swoim dzieciom.
    • Gość: hsz Znieszczenia przez Niemców były duże, ale gdyby IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 11:58
      Powstańcy, gdyby Polacy nie rzucili się z motyką na słońce, LEWA STRONA Warszawy byłaby zachowana w większym stopniu, prawie takim jak warszawska Praga. Dziś niestety i w Śródmieściu i na Woli i na Pradze wiele kamienic jest w fatalnym stanie, a na Ratusz i Radni Dzielnic nadal udają, że problemu niszczejących kamienic i zabytków nie ma!! Na pokaz remontuje się tylko obiekty na jedynie głównych traktach warszawskich. Tak być absolutnie nie powinno. Owszem problem dotyczy w jakiś stopniu i Łodzi, i miast śląskich, Lublina, Olsztyna, Szczecina, miast dolnośląskich i zachodniej Polski, ale problem ten, problem zaniedbanych zabytków jest kolosalny w Polsce. Wciąż nie znaleziono sposobów by go rozwiązać!!!!!!
    • Gość: warszawianka Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.dynamic.chello.pl 25.03.13, 17:50
      Mnie to obchodzi. Czekam na więcej i częściej na ten temat.
    • Gość: Jonasz Wy mongołowie... IP: *.wroclaw.mm.pl 08.04.13, 11:57
      gruszkowica napisał:

> Kogo to jeszcze obchodzi?

Nas, Polaków obchodzi. Was, mongołów, nie musi to obchodzić!
    • Gość: Bartez Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.srv.volvo.com 09.04.13, 09:37
      Gruszkowica ty bezmozgu. Powiedz kto Cie splodzil to Cie pomścimy.
      • Gość: wawiak Re: Otoczona murem dzielnica. Niemcy uwięzili tu IP: *.dynamic.chello.pl 09.04.13, 09:49
        grucha, to córka jakiegoś francoafrykanina
        i lubelskiej qrwy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka