Dodaj do ulubionych

W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek...

16.05.13, 18:07
Ale ZTM też powinien monitorować sytuację i przewidywać zwiększone potrzeby przewozowe. Informacje o Juwenaliach nie są informacjami tajnymi. Przypomnę, że w piątek i w sobotę są koncerty na Stadionie Syrenki, które przyciągają tysiące ludzi, a w sobotę - dodatkowo Noc Muzeów. Czy na tę okoliczność ZTM zamierza na przykład zwiększyć częstotliwość kursowania linii nocnych?
Obserwuj wątek
    • Gość: matt W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 16.05.13, 18:08
      Krajnow jak zwykle błysnął swoją ynteligencją... ale czego można się spodziewać po człowieku, który jeździ (i rozbija) służbowym autkiem...
      • dzikowy Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 16.05.13, 19:44
        To ciekawe, bo po meczach w kopaninę zbiorkom jeździ obficie i za darmo. Z zeszłorocznej Nocy Muzeów wróciłem pieszo, bo nie sposób było o 2 w nocy wbić się do autobusu.
        • wutang4eva Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 16.05.13, 21:55
          Mecze nie kończą się w nocy, co nie zmienia faktu, że komunikacja nocna to wielki skandal i traktowanie ludzi jak bydło. Zresztą dzienna podobnie.
          • Gość: World Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.lpp.com.pl 17.05.13, 07:29
            Porażką życiową takich ludzi jest ich już sama potrzeba jeżdżenia nocną komunikacją :)
        • wojtek.08 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 17.05.13, 11:35
          >>W przypadku WAT-u organizatorzy, po pierwsze, nas powiadomili o niej, po drugie, >>wystąpili o dodatkową komunikację, a po trzecie wreszcie, dopłacili do jej funkcjonowania.

Szanowny Panie, mogę Panu odpowiedzieć tak jak Państwo odpowiedzieliście na mój mail w temacie zmian w komunikacji miejskiej: wszyskie gazety o tym pisały, było w internecie, trzeba było poczytać. Co do dodatkowej odpłatności, to zwracam Pana uwagę na fakt, że skarżący się pasażer chciał skasować bilet, a do zatłoczonych autobusów zapewne nie dostały się również osoby, które wykupiły bilety okrasowe, więc już dokonały opłaty.

>>Jeśli zaś czytelnik skarży się, że kierowca się nie zatrzymał, to w takiej sytuacji powinien >>złożyć oficjalną skargę z podaniem numerów bocznych. Kierowcy są zobowiązani do >>zatrzymania się, ale żeby można było wyciągnąć konsekwencje wobec przewoźnika - >>potrzebujemy konkretnego sygnału.

W opisanym kontekśie coś takiego może powiedzieć albo idiota, albo ignorant.

• Gość: miecio Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.dynamic.chello.pl 17.05.13, 09:17
        teoretycznie szef jakiejś instytucji kieruje jej pracą i wdraża swoje pomysły. po ostatnich zmianach w komunikacji ma się wrażenie że ten gość ma hopla na punkcie przesiadek albo ktoś kto nim kieruje. rozumnie że każdy ma jakieś kółko zainteresowań ale ten gość chyba trochę przesadza. oszczędności oszczędnościami ale można było to inaczej wymyślić, bez tylu przesiadek

• Gość: as "Nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi" IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 18:17
      Bareja wiecznie żywy...
    • ramon57 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 16.05.13, 18:19
      "Ynteligencją" to się akurat ty popisałeś. ZTM dopłaca do każdego kursu, więc jak autobus nie wyjedzie to zysk, a nie strata. Można by monitorować potrzebę wysłania dodatkowych autobusów, jakby przejazdy przynosiły zyski. Po juwenaliach to w wypchanym autobusie mało kto skasowałby bilet.
      • Gość: stary pijak Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: 176.111.229.* 16.05.13, 18:44
        ramon57 napisał:

> "Ynteligencją" to się akurat ty popisałeś. ZTM dopłaca do każdego kursu, więc j
        > ak autobus nie wyjedzie to zysk, a nie strata.

A zatem co zrobić żeby firma była dochodowa?
        Zlikwidować kursowanie autobusów w ogóle, zostawić sam zarząd.
        • Gość: matt Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 16.05.13, 20:19
          zarząd i bilety! za chodzenie po chodnikach....
      • mk72 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 16.05.13, 18:54
        ramon57 napisał:

> ZTM dopłaca do każdego kursu, więc j
        > ak autobus nie wyjedzie to zysk, a nie strata.

Na takiej zasadzie to najlepiej byłoby, gdyby autobusy w ogóle nie jeździły, bo przynoszą straty!
        • Gość: mortus Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.adsl.inetia.pl 16.05.13, 20:10
          I przecież do tego ZTM dąży w myśl zasady: pasażer twój wróg.
      • Gość: 222 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.promax.media.pl 16.05.13, 19:06
        ZTM dopłaca do każdego kursu, więc jak autobus nie wyjedzie to zysk, a nie strata.

a od kiedy ZTM ma jakieś "swoje" pieniądze? pieniądze ZTM-u pochodzą od podatników z Warszawy, a nie od słoików, którzy płacą w swoim "Pciumiu Dolnym" a na studia przyjechali jedynie popasożytować i zasilić kabzy kilku osób, którzy wynajmują mieszkania, co dostali "w spadku po babci" z meblami z PRL?
    • Gość: tentyp Player of the year: Iżi Krajnow IP: *.dynamic.lte.plus.pl 16.05.13, 18:29
      Zdecydowanie mój faworyt do tytułu.
    • Gość: Bobek W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 19:01
      " W końcu mój czas (2 godziny spędzone na przystanku) też kosztuje...." - to na ile wyceniłeś swój czas szanowny studencie i jaką to pracą zajmujesz się w nocy?
      • Gość: abc Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 19:07
        Kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem. Chyba, że komentujesz nie wiedząc, co komentujesz, bo przeczytać tekstu się nie chciało.
        • Gość: Bobek Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 22:09
          Chciało się przeczytać. Wywnioskowałem, że szanowny student nie mógł zatrzymać autobusu na przystanku, a jak udało mu się zatrzymać to się nie zmieścił do środka. Stąd moje pytanie? Po co ten list do gazety i czemu jego czas jest tak cenny w środku nocy?
          • mk72 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 16.05.13, 22:21
            A to akurat chyba nie był student i chciał po pracy wrócić autobusem do domu...
          • Gość: babuszka74 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.warszawa.vectranet.pl 16.05.13, 23:11
            po pierwsze to nie był student a po drugie czas każdego człowieka jest cenny, szczególnie takiego który wraca po pracy i chce jak najszybciej znaleźć się w domu i odpocząć a nie 2 dodatkowe godziny siedzieć na przystanku ... no ale Ty widocznie tego nie wiesz
    • Gość: AntyKomu W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.centertel.pl 16.05.13, 20:13
      Jakoś mnie nie dziwi odpowiedź pana Krajnowa, oczywiście wszystkiemu są winni pasażerowie, a jak komuś się nie podoba to nie musi jeździć komunikacją miejską. Prawda, panie Krajnow?
    • ilanek ZTM: mistrzostwo świata w olewaniu klientów 16.05.13, 20:18
      Nie wierzę, że ZTM udzielił takiej aroganckiej odpowiedzi. Kto konkretnie tak się w imieniu ZTM wypowiedział ? Dlaczego gazeta cytując niby czyjąś wypowiedź nie podaje nazwiska wypowiadającej się osoby ? Mało to wiarygodne i mało prawdopodobne, żeby to był prawdziwy komentarz ZTM do tej skandalicznej sytuacji.
      • ilanek Igor Krajnow 16.05.13, 20:19
        Przepraszam, jest nazwisko: Igor Krajnow. Szczyt arogancji.
      • Gość: matt Re: ZTM: mistrzostwo świata w olewaniu klientów IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 16.05.13, 20:22
        "Co na to ZTM? Odpowiada jego rzecznik Igor Krajnow:"
        Czytamy artykuł a nie tylko nagłówek...
    • Gość: qaz Zlikwidować ZTM i będą zyski dla komunikacji IP: *.primeoptic.net 16.05.13, 20:40
      Kiedyś MZK i komunikacja miejska była w porządku. Dużo linii, tabor czysty (codziennie myty) i punktualna a dziś jakiś ZTM z bandą POlitycznych kolesi, którzy biorą niebotyczne premie i rozwalają stołeczną komunikację likwidując kolejne linie i wprowadzając idiotyczne POdywyżki na idiotyzmy typu tablice elektroniczne pokazujące fikcyjne rozkłady jazdy czy WIFI w paru autobusach.
      • Gość: golec007 Re: Zlikwidować ZTM i będą zyski dla komunikacji IP: 195.117.255.* 17.05.13, 10:14
        Nie wiem o jakich latach mówisz ale z tego co ja pamiętam to:
        - rzeczywiście było dużo lini ale żeby gdzieś dojechać przesiadałeś się 3 razy
        - tabor był czysty zresztą tak jak teraz ale jakoś mi się zapamiętały pordzewiałe jelcze i trumniaki berljety
        - z punktualnością to mnie nie rozśmieszaj :) autobusy miały dużo więcej awarii więc działały systemem zerojedynkowym
        Co do zarzutu likwidacji linii, poproszę o przykłady bo rzucać hasłami to każdy potrafi Panie POdwyżko.
        Są organizowane kosultacje społeczne, zacznij brać w nich udział a nie siedzisz na forum i narzekasz :)

• Gość: mieszkaniec Re: Zlikwidować ZTM i będą zyski dla komunikacji IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.05.13, 13:04
          > Nie wiem o jakich latach mówisz ale z tego co ja pamiętam to:
          > - rzeczywiście było dużo lini ale żeby gdzieś dojechać przesiadałeś się 3 razy

Chodzi o lata jak ty w jakimś Pcimiu Dolnym z glutem do pasa biegałeś po podwórku za kurami i nie wiedziałeś nawet co to jest komunikacja miejska.Dlatego nie pamiętasz.
          Dzisiaj po zmianach fundowanych przez ZTM w którym chyba masz etat/inaczej byś takich głupot nie pisał/ trzeba przesiąść się 5 razy bo jest coraz mniej linii do tego coraz krótszych.
          • Gość: golec007 Re: Zlikwidować ZTM i będą zyski dla komunikacji IP: 195.117.255.* 17.05.13, 13:30
            mój Pcim Dolny to Żoliborz :) obecne Bielany buraku
            ...no comment... muru słowem nie przebije
    • Gość: Snuj stołeczny W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: 85.222.105.* 16.05.13, 20:49
      Kilka pytań. Czy organizator imprezy zrobił coś w tej sprawie, czy nie? Jeśli WAT mógł powiadomić i zapłacić, to dlaczego nie zrobił tego AON? Czy tamtejsi studenci, w przeciwieństwie do WAT-u, są świętymi krowami, którym autobusy podstawia się za darmo (a w praktyce na koszt wszystkich tych, którzy płacą podatki i nie biorą udziału w imprezie)? Czy jeżeli zrobię prywatną imprezę na 200 osób, to też mam prawo się szarpać, że ZTM nie podstawił mi po niej autobusów? Nie zauważam arogancji w wypowiedzi Krajnowa.
      • mk72 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 16.05.13, 21:20
        Gość portalu: Snuj stołeczny napisał(a):

Czy jeżeli zrobię prywatną imprezę na 200 osób,
        > to też mam prawo się szarpać, że ZTM nie podstawił mi po niej autobusów?

Juwenalia nie są prywatną imprezą, są ogłaszane publicznie, wstęp na nie ma każda osoba spełniająca wymogi przewidziane w regulaminie (nie musi być studentem), wreszcie jest to impreza dofinansowywana przez miasto...
        • Gość: Snuj stołeczny Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: 85.222.105.* 16.05.13, 21:28
          Pewien jesteś tego dofinansowania w przypadku AON?
          • mk72 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 16.05.13, 21:32
            Gość portalu: Snuj stołeczny napisał(a):

> Pewien jesteś tego dofinansowania w przypadku AON?

www.majowewibracje.pl/wspierajanas/ - na dole jest info, że zadanie zostało zrealizowane dzięki wsparciu finansowemu miasta.
          • Gość: gosc Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: 212.160.172.* 17.05.13, 12:20
            A druga rzecz kolego apropo arogancji rzecznika. Jeżeli na pytanie pasażera odpowiedź jest typu - proszę złożyć reklamację na kierowcę który dostał na kurs krótki autobus i musiał użerać się z "trzeźwymi" studentami a wszyscy inni "biurkowi" spisali się bez zarzutu bo przecież nie wiedzieli o imprezie masowej na AON to uważasz że to jest ok? Oświeć mnie w takim razie co ten kierowca jeden z drugim miał zrobić?
    • Gość: gość W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 20:54
      bezczelny palant!
    • mk72 W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... 16.05.13, 21:25
      Gdyby rzecznik ZTM powiedział uczciwie: jest bieda, musimy oszczędzać, komunikacja nocna nie jest naszym priorytetem, to jeszcze bym zrozumiał. Ale brnięcie w tłumaczenia typu "ktoś wiedział, nie powiedział", jest po prostu niepoważne...
      • Gość: pupcio Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: 37.157.196.* 16.05.13, 22:51
        Krajnov może sobie pozwolić na bycie aroganckim rzecznikiem, strofującym pasażerów czy dziennikarzy. To w końcu koleś Ruty i Wojciechowicza (realnie nie będącego podwładnym HGW a jej kierownikiem), mieszkający z Rutą w tym samym powiecie (legionowskim).
    • Gość: Pindur W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.dynamic.chello.pl 16.05.13, 22:12
      Ach te studenckie słoiki. Chcieli by żeby wszystko było po ich myśli/
      • mk72 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 16.05.13, 22:24
        Tyle że autorem listu, sądząc przynajmniej po jego treści, nie jest student. Zresztą studenci też płacą za bilety ZTM i mają prawo do zapewnienia rozsądnych warunków w komunikacji publicznej, w tym i nocnej.
    • Gość: MM W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.13, 22:23
      Ciekawe, czy ZTM wie o zbliżającej się Nocy Muzeów ? Rok temu wracałem piechotą, zgadnijcie dlaczego ?
      • Gość: jaho Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.jmdi.pl 16.05.13, 23:02
        nie stać Cię na samochód ?
        nawet za 5 tysi ?
        biedaku...
      • a_usher Za PRL było tak samo... 17.05.13, 03:17
        Nie ma co oczekiwać, że się coś zmieni. Wystarczy sprawdzić rozkład jazdy, kiedy są dni targowe na bazarze na Wolumenie. Pod tym względem nic się nie zmieniło od czasów Wiecha - dodatkowych kursów ani pojemniejszych autobusów w tym czasie nie było, nie ma i pewnie nie będzie (oczywiście ZTM teraz z dumą odpowie, że jest metro).
        • Gość: golec007 Re: Za PRL było tak samo... IP: 195.117.255.* 17.05.13, 10:22
          O których dniach tagowych mówisz? wtorek i piątek? czy sobota i niedziela?
          I czyżbyś był jednym z ostanich którzy pamiętają autobusy 103 oraz 148 i dodatkowo tęsknią za nimi? :) ps. wolumen jest bardzo dobrze skomunikowany więc nie narzekaj
          • Gość: gosc Re: Za PRL było tak samo... IP: 212.160.172.* 17.05.13, 12:33
            To zależy co masz na myśli - metro czy autobusy. Sam robię zakupy we wtorki i piątki bo mieszkam blisko i widzę ile starszych osób tam kupuje. Starsi jak mają jechać jedną stację metra to wolą autobusem. I ja się im nie dziwię.
            • Gość: golec007 Re: Za PRL było tak samo... IP: 195.117.255.* 17.05.13, 13:37
              no i wtedy maja linie 156. wiec tez spokojnie mozna dojachac.
              • a_usher Re: Za PRL było tak samo... 21.05.13, 21:08
                Czyli tylko Wiech ma na Targówku dobrze, ale już nie najbliższe sąsiedztwo bazaru na Bielanach. Spróbuj dojechać z Wolumenu bez przesiadki na Broniewskiego czy na Marymoncką. A potem zabaw się w słoika i spróbuj bez przesiadki czy ciągania tobołów do Prymasa Tysiąclecia dowieźć swoje zapasy z Warszawy Zachodniej (PKP/PKS) na Bielany.
      • taka_prawda500 Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz 22.05.13, 19:36
        Gość portalu: MM napisał(a):

> Ciekawe, czy ZTM wie o zbliżającej się Nocy Muzeów ? Rok temu wracałem piechotą
        > , zgadnijcie dlaczego ?

A ja wróciłam w tym roku nocnym, o dziwo nie zatłoczonym:)
    • Gość: zbiorkomfun Bo normalni ludzie to po nocach śpią a ślajają się IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.13, 23:47
      bez sensu :)
    • Gość: sky_fifi W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.13, 01:34
      Kolejny argument, żeby zrezygnować z samochodu i przesiąść się na komunikację miejską :-)
    • Gość: antyruta W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.grodzisk.rgnet.org 17.05.13, 07:02
      Nie, no , koorva, jeszcze długo będziecie tolerować tych sukinsynów w zeteemie? A rozgonić tych wsiarzy w 4 doopy, na zbity ryj swołocz...
    • Gość: jarrod W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.dedicated.static.sonic.net 17.05.13, 07:24
      Ja z przyjemnością zagłosuję za odwołaniem HGW. Jak w ogóle tak można się wypowiadać (rzeczniczka ZTM). To jest ich psi obowiązek, że w przypadku masowych imprez zapewniają dodatkową komunikację! Zo co dostają kasę? Wieśniaki.
    • Gość: Misiek W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Czek... IP: *.ip.netia.com.pl 17.05.13, 09:02
      Krajnow jak zwykle się popisał kompetencją...

Pytanie zasadnicze: od czego jest dyspozytor, od czego są służby nadzoru - czyli cała ekipa bardziej urzędnicza niż "operacyjna"?

Moim skromnym zdaniem powinno wyglądać to tak: nawet jeśli ZTM nie dostał informacji (gratulacje dla organizatorów juwenaliów!) to kierowca pierwszego przepełnionego autobusu powinien zgłosić sytuację dyspozytorowi / nadzorowi (ZTM lub przewoźnika) przez radio. Szybka reakcja dyspozytora / nadzoru powinna polegać na szybkiej podmianie taboru na wielkopojemny (przegubowce) i/lub podstawienie wtyczek przynajmniej na 2-3 kursy.

Ale czy to ja powinienem takie procedury podpowiadać PROFESJONALISTOM? Ja nie mam nic wspólnego z transportem i komunikacją...

• Gość: alek Re: W środku nocy nie wcisnął się do autobusu. Cz IP: *.warszawa.vectranet.pl 17.05.13, 12:28
        > Pytanie zasadnicze: od czego jest dyspozytor, od czego są służby nadzoru - czyl
        > i cała ekipa bardziej urzędnicza niż "operacyjna"?...
        powinna polegać n
        > a szybkiej podmianie taboru na wielkopojemny (przegubowce) i/lub podstawienie w
        > tyczek przynajmniej na 2-3 kursy.

O jakich podmianach ty mówisz.Kilka lat temu jezdziłem codziennie do pracy nocnym ok godz.3-4 rano wtedy jeszcze 602 który zajeżdzał pod bramę zajezdni "Stalowa".
        Linia o tej porze na brak pasażerów nie narzekała/30-40% to kierowcy jadący do zajezdni/.Pewnego ranka na kilka przystanków przed zajezdnią autobus miał awarię chyba skrzynii biegów,rzeczywiście były problemy z ruszaniem z przystanku i jazdą..Kierujący autobusem jakoś doczłapał się do przystanku przy zajezdni wysadził szoferów do pracy po czym oznajmił że dalej nie jedzie,nakazał wyjść i zjechał do zajezdni.
        Wtedy też się łudziłem że dyspozytor, że pod samą zajezdnią to nie problem podstawić sprawny autobus na dalszą część trasy.Pojechałem dopiero jakimś wyjerzdzającym autobusem na linie dzienną i to też z wielkiiej łaski bo wpakowałem się jak stał autobus w bramie wyjazdowj.Bo bym sobie mógł stać i stać.

Po za tym jakieś decyzje o zmianach to w ZTM-ie podejmują za dnia nie w nocy czego ty wymagasz.W ZTM-ie noc jest od spania święta od świętowania sami sobie ustalają nawet dodatkowe pomimo że w kalendarzu jest dzień powszedni.
        Nie zauważyłeś że komunikację też już ZTM pod siebie uruchamia jakieś linie kursujące od 6/7 rano do 19/20 tylko w dni powszednie.Ważne żeby oni tylko dojechali do biura na kawę i popierdzieć w stołki a przy okazji z nudów stwierdzić że jakąś linie trzeba podzielić na dwie bo koniecznie musi być 200 coś tam.Ty wcześnie rano czy wieczorem jak nie ma korków w mieście taką samą trasę masz pokonać w prawie 2 razy dłuższym czasie niż za dnia stojąc w korkach to jest dopiero argument żeby korzystać z komunikacji miejskiej.W moim przypadku kiedyś byłem w domu z pracy ok.23.20 bezpośrednim autobusem to teraz z dogodnymi przesiadkami ZTM-u o 23.50.
    • blasphemy biegunka cudzysłowów 17.05.13, 11:37
      czy ktoś rozumie dlaczego słowa "zatrzymać" czy "zapchanego" są w tekście w cudzysłowie? Czyżby były użyte w innym znaczeniu? Ironicznie? Co to za plaga?
      • Gość: purysta Re: biegunka cudzysłowów IP: 94.245.87.* 07.08.13, 17:01
        Słuszna uwaga.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka