Dodaj do ulubionych

Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol...

04.07.13, 08:27
"Na szczęście wczoraj Zarząd Transportu Miejskiego poinformował, że problemy pasażerów z Legionowa potrwają tylko do piątku - udało się przekonać kolejarzy, by od 6 lipca wpuścili SKM-kę z tego miasta na linię średnicową przez Dworzec Centralny."

He he, niech zgadnę, oczywiście wpuszczenie SKM-ki właśnie z Legionowa, spośród wszystkich kończących bieg wcześniej, na średnicę dalekobieżną nie ma nic wspólnego z faktem, że przypadkiem akurat w Legionowie mieszka pewien szef ZTM i kilku innych członków kadry kierowniczej tegoż? ;-)
Obserwuj wątek
    • Gość: elka Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: 195.245.213.* 04.07.13, 08:28
      W podmiejskich pociągach ludzie traktowani są od dawna jak bydło. Czas żeby PKP, koleje mazowieckie, i inne spółki przestały byc wreszcie monopolistomi.............
      • Gość: World Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.lpp.com.pl 04.07.13, 11:27
        Nie ma to jak własny klimatyzowany samochód jednak :)
        • Gość: SWiAT Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.pool.mediaWays.net 05.07.13, 07:31
          Na polskiej glebokiej prowincji, napewno.
    • Gość: gawron_dziki Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: 168.168.33.* 04.07.13, 08:29
      opis mojego codziennego dojazdu do pracy (ok 1,5 h w jedna strone) ide na peron, peron zasypany smieciami ktore wysypuja sie ze smietnika ect (wiadomo ze to wina tych co smieca ale nie rozumiem czemu 99% ludzi cierpi przez 1 % bydla) pociag jest albo nie. Jest 2 minuty po czasie a go nie widze wiec ide do kasy zapytac - pani oburzona czego sie czepiam dyzurny ruchu nie informuje o spoznienich do 10 minut wogole i jak ma byc to bedzie mam czekac. W koncu jest. Marze zeby moc stac w jakies normalnej pozie (o siedzeniu nie marze) jak mam szczesice to drzwi sie otworza chyba ze tak jak np dzis sa zamkniete na DRUT (kartki nie ma ze nie dzialaj) w przedzialach krancowych impreza pala fajki pija piwo (znowu: wiadomo ze to wina jakich burakow ale nie rozumiem czemu 99% ludzi cierpi przez 1 % bydla)reszt aludzi tloczy sie w smrodzie i upale. W odpowiedzi na skarge do KM ze krancowe przedzialy to jakas porazka opanowana przez bydlo napisali ze...rozmiescili tam piktogramy z zakazem aplenia i jak sie widzi takie rzeczy to trzeba interweniowac albo dzwonic na policje bo oni NIE nie moga zrobic) bede inteweniowac - co to dla mnie 10 wpol pijanych osilkow w koncu po to place za bilet zeby miec jakies rozrywki! albo bede dzwoni na policje - ciekawe po ktorym razie popukaja sie palcemw czolo - pewnie po pierwszym. Po 4 postojach w polu i ujechaniu 17km w czasie 30 minut co jest nawet niezle jak na standrdy KM - jestem na dworcu. Dworzec smierdzi moczem i nie wiadomo czym jeszcze az rano mam odruch wymiotny (znowu: wiadomo ze to wina jakiegos bydla ale nie rozumiem czemu 99% ludzi cierpi przez 1 % bydla). Teraz marsz w waziutki przejsciu ufundowanym przez ZTM gdzie stoi sie w korku do wyjscia do tramwajow. N iteraz jest juz latwo - opuszcza tylko jeden tramwaj do ktorego si enie mieszcze bo pocieto rozklad, wpycham sie do kolejnego - smrod okien sie nie otwiera ale wentylacja wylaczona. komus slabo, gdzies w tle awantura ze ludzie si enie mieszcza. Dobra jestem na ochocie - jeszcze tylko jedna dogodna przesiadka - trwajace 7minut przejscie przez cale skrzyzowanie bo tak ustawiono swiata ze tyle to trwa. Kolejny tramwaj - mam szczecie mieszce sie do piwrszego i nawet jest nawiew i po 1h 30 minutach jestem w pracy. W nastepnym rodziale opisze powort - jezt zdecydowanie bardziej barwny. i to za jedyne 220 pln miesiecznie!!!!
      • Gość: Irena z gazowni Bareja się kłania IP: *.ip.netia.com.pl 04.07.13, 12:59
        "Ja, proszę pana, do mam bardzo dobry dojazd..."
        • Gość: antysłój Re: Bareja się kłania IP: *.grodzisk.rgnet.org 05.07.13, 07:22
          No ciekawe, ciekawe. Też codziennie jeżdżę do pracy Kolejami Mazowieckimi. Ale na szczęście w drugą stronę - z Wawy do Grodziska. Jest luźno, smrodu nie ma, no i pomimo perturbacji z torami PLK - jeździ się w miarę punktualnie.

Może jednak nrzekacze powinni zmienić miejsce pracy? Po co się cisnąć do tej Wawki, jak tylko smród, tłok i bydło w pociągach przeszkadza... :-)))
          • golarz.filip Re: Bareja się kłania 06.07.13, 22:42
            Chyba sobie żartujesz! Ja pracuję na zmiany zarówno w dzień jak i w nocy to co się dzieje na kolei to woła o pomstę do nieba. Dojeżdżam z Brwinowa lub po pracy do Brwinowa i przez ostatnie 3 miesiące może z pięć razy pociąg przyjechał punktualnie. Z Warszawy wyprowadziłem się w 2008 roku i to był wielki błąd. Jeżeli mieszkanie na prowincji jeszcze można uznać za całkiem sympatyczne to dojazdy to masakra. Także albo jesteś pracownikiem kolei i dostajesz zapłatę za pochlebne komentarze albo może dojeżdżasz WKD. Dla mnie to już dawno ktoś powinien zrobić z tym porządek. Ja już jestem tak bezsilny jak słyszę ciągle te same komunikaty: pociąg się spóźni..., opóźnienie pociągu...., pociąg odwołany. To jest po prostu ponad moje siły.
            • Gość: antysłój Re: Bareja się kłania IP: *.grodzisk.rgnet.org 08.07.13, 08:07
              Nie jestem kolejarzem. Mój ojciec był. Ale to było za czasów jednego PKP. Dzis nawet on mówi, że teraz kolej to syf. Bo ją rozwalono na 100 spółeczeniek - żeby było więcej stołków dla preziów.

A ja mieszkam w Wawie a pracuję w Gedeon Richter Polska (dawna Polfa) i dojeżdżam Kolejami Mazowieckimi... :-)
            • Gość: ra_ Re: Bareja się kłania IP: *.dynamic.chello.pl 08.07.13, 22:13
              akurat jak się podróżuje przeciwnie jak wszyscy czyli z warszawy wyjeżdża się jak wszyscy do niej jadą to nie jest najgorzej, można usiąść, ludzi nie wielu, oby było punktualnie a z tym jest problem
              też często pokonuję trasę zachodnia - grodzisk i pomijając losowość rozkładu to można to określić jako dobre warunki
              ale uwzględniając rozkład to jest tragedia
          • Gość: 123 Re: Bareja się kłania IP: 168.168.33.* 08.07.13, 08:14
            nie siedz tyle na sloncu bo ci szkodzi...
            • Gość: antysłój Re: Bareja się kłania IP: *.grodzisk.rgnet.org 09.07.13, 07:42
              Akurat w pracy klimka jest... :-)
      • ukryty_wafel Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k 05.07.13, 01:30
        Opisujesz moje codzienne perypetie na trasie Otwock - Warszawa Śródmieście. Codzienna katorga w drodze do i z pracy. W sumie trace na dojazdy 3 godziny Mamy XXI wiek, na kolei tyle sie zmieniło, ze dzisiaj robot czyta: "za opoznienie pociagu serdecznie przepraszamy". Ale słyszałem, ze szykują kolejne strajki na kolei...
        • tszczesn Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k 05.07.13, 08:53
          Też jeżdżę z Otwocka i nie zauważam takich problemów. W Falenicy (korzystając z pogody podjeżdżam sobie rowerem do Falenicy i przy okazji oszczędzam na drugiej strefie) i SKM i KM podjeżdżają zasadniczo punktualnie i do Wschodniej jadą bez perturbacji. w drugą stronę takoż - na peronie czekają aż dwa pociągi do wyboru - KM z peronu 5 i SKM z peronu 6. Bez sensu tylko jadą zaraz jeden po drugim a pociąg do Dęblina przez Centralny czeka na Wschodnim kwadrans puszczając w międzyczasie SKMkę. Pewnie ma to jakieś głęboki uzasadnienie, ale dla mnie bez sensu.
    • Gość: arek Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 08:31
      Ja nie rozumiem, czemy zagrożona odwołaniem w referendum ekipa z ratusza nie wymogła na kolei przełożenia znacznej części kursów dalekobieżnych na dw gdański, a na linię przez dworzec centralny wpuścić więcej KM i SKM.
      Jak dla mnie poważny minus.
      • Gość: albwu Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 12:21
        Przełozenie kursów dalekobieżnych na Dw. Gdański znacznie utrudniłoby przesiadki z pociagów dalekobieżnych na podmiejskie lub inne dalekobieżne.
        • tomjani Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k 04.07.13, 12:51
          Gość portalu: albwu napisał(a):

> Przełozenie kursów dalekobieżnych na Dw. Gdański znacznie utrudniłoby przesiadk
          > i z pociagów dalekobieżnych na podmiejskie lub inne dalekobieżne.

Zwłaszcza w sytuacji gdy się HGW zebrało aby oprócz podmiejskiej linii średnicowej oraz tramwajów na Targowej zamknąć jeszcze i centralny odcinek metra.
          • Gość: arek Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 13:11
            ile osób przesiada się z dalekobieżnych do podmiejskich? a ile osób korzysta dziennie z podmiejskich i zmaga się z kolosalnymi utrudnieniami w związku z zamknięciem linii średnicowej?
            obydwa wyjścia są niewygodne, ale jedno jest "mniejszym złem"
    • ferrment Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... 04.07.13, 08:34
      Mam nadzieję, że tak jest tylko w okolicach Warszawy. Jeżeli nie, to w te wakacje gospodarka siądzie już chyba kompletnie. Imbecylom, którzy latają do pracy samolotami chyba nie mieści się w głowach, że jednak większość ludzi do pracy dowozi kolej. Jedyna pociecha, że bez tej większości dowożonej koleją wkrótce nie będzie samolotów do dowożenia tych pierwszych.
      • Gość: Wujek Staszek Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.be.jnj.com 04.07.13, 12:14
        Pajacu, o co ci chodzi? Lataj samolotem do roboty - nikt nie broni. Tylko dlatego, że ktoś używa samolotu to od razu imbecyl? Chcesz komuś podziękować za burdel orgaznizacyjny to naucz się pisać i pisz na temat, a nie barani łbie obrażać Bogu ducha winnych ludzi.
    • Gość: kazik Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: 139.149.1.* 04.07.13, 08:36
      to jest Polska, mieszkam w Polsce, mieszkam tu tu tu tu tutututu!
    • qnegunda Jesteś idiotką??? 04.07.13, 08:41
      > He he, niech zgadnę, oczywiście wpuszczenie SKM-ki właśnie z Legionowa, spośród
      > wszystkich kończących bieg wcześniej, na średnicę dalekobieżną nie ma nic wspólnego z
      > faktem, że przypadkiem akurat w Legionowie mieszka pewien szef ZTM i kilku innych członków
      > kadry kierowniczej tegoż? ;-)

S3 jeździło do 1.07, więc odwieszenie linii ze zmniejszona częstotliwością to dlatego, ze szef ZTM tam mieszka? Lecz się - na nogi, bo na czerep za późno.
    • tszczesn Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... 04.07.13, 08:43
      Nie rozumiem czemu S3 musi kończyć na Gdańskim. Nie można jej puścić przez Zachodnią do Piaseczna? Nie dotyka to zamkniętych kawałków torów, a ludziom życie mocno ułatwi.
      • Gość: szymon Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 09:34
        s3 bedzie jezdzilo przez centralny przez gdanski. Tobie pewnie chodzi o s9 (wieliszew - warszawa zachodnia p. warszawe gdanska), i niestety ale nie ma takiej mozliwosci. Puszczanie tak pociagow (do piaseczna, z gdanskiego) jest niemozliwe gdyz nie ma lacznicy miedzy linia na radom a warszawa wola (obecnie zachodni peron nr. 8). Budowanie takiej lacznicy (tunel/wiadukt) to ogromne koszta i co gorsza utrudnienia wieksze niz teraz i to na dluzszy o wiele czas.

Ktos tez pisal o puszczaniu pociagow na gdanski. Taka mozliwosc maja tylko pociagi z sulejowka podajze (a moze i z otwocka tez? nie jestem pewny) i sochaczewa ktore maja wygodny przejazd do warszawa kasprzaka podajże. Kiedyś te pociągi tak jeździły przez jakieś miesiące (co prawda tylko pojedyncze kursy).
        • Gość: niegość Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: 193.111.166.* 04.07.13, 09:47
          Gość portalu: szymon napisał(a):

> Puszczanie tak pociagow (do piaseczna, z gdanskiego) jest niemozliw
          > e gdyz nie ma lacznicy miedzy linia na radom a warszawa wola (obecnie zachodni
          > peron nr. 8). Budowanie takiej lacznicy (tunel/wiadukt) to ogromne koszta i co
          > gorsza utrudnienia wieksze niz teraz i to na dluzszy o wiele czas.

Oczywiście że jest możliwe.
        • Gość: zenek Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:00
          Obejrzyj sobie zachodnia glowice dworca zachodniego na google maps i zobaczysz ze jak najbardziej mozna przejechac z peronu 8 do Piaseczna.

A jak rozjazdy nie dzialaja to trzeba naprawic.
        • Gość: xx Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:08
          >>> Puszczanie tak pociagow (do piaseczna, z gdanskiego) jest
          >>> niemozliwe gdyz nie ma lacznicy miedzy linia na radom a warszawa
          >>> wola (obecnie zachodni peron nr. 8). Budowanie takiej lacznicy
          >>> (tunel/wiadukt) to ogromne koszta i co gorsza utrudnienia wieksze
          >>> niz teraz i to na dluzszy o wiele czas.

Jakieś 130 lat temu podjęto decyzję o budowie w Warszawie Kolei Obwodowej. W ciągu 4 lat wybudowano kilkanaście kilometrów torów, most kolejowy itp., wykupiono wiele gruntów prywatnych i połączono koleją prawo i lewobrzeżną Warszawę. Było to w okresie, kiedy Polska była pod zaborami, wiec prawo nie sprzyjało takim inicjatywom. No ale teraz nie będziemy przecież brali przykładu z tego osiągnięcia, bo zorganizował je "jakiś Żyd" (Kronenberg), "na pewno za żydowskie pieniądze". A my mamy swoje pieniądze i wolimy, żeby nam Turcy budowali tunel pod Wisłą!

pl.wikipedia.org/wiki/Kolej_obwodowa_w_Warszawie
          Gdyby ucięło link - proszę poszukać w Wikipedii hasła: "Kolej_obwodowa_w_Warszawie"

• tszczesn Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k 04.07.13, 10:27
          Gość portalu: szymon napisał(a):

> s3 bedzie jezdzilo przez centralny przez gdanski. Tobie pewnie chodzi o s9 (wie
          > liszew - warszawa zachodnia p. warszawe gdanska), i niestety ale nie ma takiej
          > mozliwosci. Puszczanie tak pociagow (do piaseczna, z gdanskiego) jest niemozliw
          > e gdyz nie ma lacznicy miedzy linia na radom a warszawa wola (obecnie zachodni
          > peron nr. 8). Budowanie takiej lacznicy (tunel/wiadukt) to ogromne koszta i co

Czemu? Tory z dawnej Warszawa Wola ładnie się łączą z tą plątaniną za Zachodnim. I coś mi się mętnie kojarzy z opowiadań, że kiedyś (kilkadziesiąt lat temu)pociągi z Gdańskiego w tamtą stronę odjeżdżały.
        • freejazzy Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k 04.07.13, 12:03
          > Puszczanie tak pociagow (do piaseczna, z gdanskiego) jest niemozliw
          >
          > Ktos tez pisal o puszczaniu pociagow na gdanski. Taka mozliwosc maja tylko poci
          > agi z sulejowka podajze (a moze i z otwocka tez? nie jestem pewny) i sochaczewa

Gwoli ścisłości - jest możliwość zjechania z ex W-wa Wola na linię radomską (dalekobieżną), do tego nie potrzeba wiaduktów czy tuneli, wystarczą zwrotnice ale... faktem jest, że bardzo utrudniło by to organizację ruchu na W-wie Zachodniej.

Z Otwocka przejazd do W-wy Gdańskiej byłby możliwy gdyby nie śmierć techniczna łącznicy nr 506 - gdyby nie to to dojeżdżało by się do Gdańskiej z pominięciem przystanku Olszynka Grochowska.

Temat wraca co jakiś czas jak bumerang. Faktem jest, że przejazd W-wa Gdańska - W-wa Zachodnia - W-wa Służewiec bardzo odkorkowałby centrum miasta i metro.
    • Gość: 100% sukcesu Hania, Hania, Hania!!! IP: *.adsl.inetia.pl 04.07.13, 08:58
      Hania, Hania, Hania!!!

...niech żyje nam;)
      • obaryb Re: Hania, Hania, Hania!!! 04.07.13, 09:04
        Gość portalu: 100% sukcesu napisał(a):

> Hania, Hania, Hania!!!
        >
        > ...niech żyje nam;)

Hania chyba akurat tutaj niewiele może...
        • rydzyk_fizyk Re: Hania, Hania, Hania!!! 04.07.13, 10:05
          Mówisz o Hani - wiceprzewodniczącej PO?

By uzyskać audiencję u Nowaka musiałaby wymienić się z nim zegarkami?
        • Gość: Jamcito Re: Hania, Hania, Hania!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 14:08
          Jeśli niewiele może, to niech ustąpi i zabierze ze sobą bandę urzędników-nieudaczników. Od tego ma stado koordynatorów i urzędów komunikacji, żeby ci dopilnowali, żeby remonty nie sparaliżowały miasta. No ale na bufetowym folwarku "da się" tylko wziąć sutą premię, wszystko inne "niedasię". By żyło się lepiej, tylko komu?
    • Gość: ?!?!?!?! po ch... budować Niedźwiadek 800 m od URsusa?! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 09:05
      po ch... budować Niedźwiadek 800 m od URsusa?! w odatku z pętlą dla kilku autobusów do wyboru?!?!?!
      • Gość: ddd Re: po ch... budować Niedźwiadek 800 m od URsusa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 09:49
        Bo tam jest duże osiedle cymbale. Więcej jak połowa mieszkanców ursusa tam mieszka.
        • Gość: 123 Re: po ch... budować Niedźwiadek 800 m od URsusa? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.13, 12:17
          to przenieść przystanek ursus cymbale, a nie dostawiać kolejny co 800 metrów!
          • Gość: ddd Re: po ch... budować Niedźwiadek 800 m od URsusa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 21:10
            A to ze Starego Ursusa ludzie się powynosili a domy wyburzono, ze chcesz im likwidowac przystanek? Puknij się w pusty łeb.
          • Gość: ddd Re: po ch... budować Niedźwiadek 800 m od URsusa? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 21:12
            Kolej miejska baranku polega na tym, ze przystanki i stacje są w niewielkiej odleglości od siebie, tak jak w metrze albo na linii otwockiej.
    • Gość: jaś_i_marysia Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: 199.67.203.* 04.07.13, 09:07
      "Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kolejarza"

No jak w pociągach to kogo mieli pobić - stewardessę? Jaki środek transportu tacy Niemcy mnie biją (lub ja ich).
    • Gość: DG godzina zdarzenia IP: *.provident.pl 04.07.13, 09:15
      W artykule brakuje jeszcze jednej (dość ważnej informacji) - o tym, ze całe zdarzenie miało miejsce o godzinie 17:30 (a pociąg z 16:37). Tak było we wtorek wczoraj było podobnie bo na jednym peronie o godiznie 17:40 stały pociąg dwa pociągi: 16:36 (opóźniony 25 minut) i 17:04 (opóxniony 30 minut). Nie było zadnej komunikacji który pociag odjedzie pierwszy.
      Przetrwałem trzy remonty w ciągu ostatnich lat (remont tuneli średnicowego, remont tunelu pod tory w Ursusie, remont dw. śródmieście), ale takiego bałaganu jeszcze nie było.
      • Gość: oshima Re: godzina zdarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 09:39
        Kolejarze sami nie wiedzieli gdzie mają jechać, a na podróżnych, którzy u źródła chcieli się czegokolwiek dowiedzieć - warczeli! We wtorek przez 2 godziny w kierunku Sochaczewa nic nie odjechało i wcale się nie dziwię, że mogło dość do rękoczynów- bo ludzie ganiani z jednego peronu na drugi mieli już dość!

Całkowity brak komunikacji! Informacje na tablicach informacyjnych na pociągu RÓŻNIŁY się od informacji wyświetlanych na tablicach na Zachodniej, z kolei automat wyczytywał jeszcze inne banialuki!!! A w realu i tak było inaczej!!

Za ten burdel głowy powinny polecieć!

• Gość: ddd Re: godzina zdarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 09:50
          A to wina kolejarzy, ze jest burdel, czy raczej zarzadzajacych??? Pomysl troche.
          • Gość: oshima Re: godzina zdarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:25
            sam pomyśl, kolejarz siedzi w pociągu za chwile ma ruszać i odpowiada z fochem kludzion ŻE ON NIE WIE DOKĄD JEDZIE.

pomysl zanim napiszesz

• Gość: ddd Re: godzina zdarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:36
              Na tym polega kolej miejska, że przystanki kolejowe sa często - coś na ksztalt metra. Wg. tego zamysłu zbudowano przed wojną perony na linii otwockiej - są one w odległości mniej więcej 1 kilometra jeden od drugiego. A pociągi Kolei Mazowieckich powinny być na terenie aglomeracji przyspieszone (przynajmniej większość z nich). Nalezy oddzielić ruch aglomeracyjny od regionalnego.
            • Gość: ddd Re: godzina zdarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:39
              Drogę ustala dyzurny ruchu a nie maszynista. A za bałagan od poczatku do końca odpowiedzialni są zarzadzający. No ale najłatwiej wyżyć się na pojedynczym pracowniku, który akurat ma "focha" bo z tym bałaganem musi sie użerać.

Pomyśl zanim coś napiszesz.
          • Gość: Wujek Staszek Re: godzina zdarzenia IP: *.be.jnj.com 04.07.13, 12:30
            To teraz na poziomie centrali będą udzielać wiadomości o pociągu w Pypkowie Górnym? Czy aby coś Ci się popieprzyło? To po co ludzie w terenie od dłubania w nosie i zwalania na centralę? Przecież dyżurny ruchu wie kiedy może puścić pociąg...i nie siedzi w centrali a na miejscu...podobnie jak kierownicy składów.

...ale masz rację a propos centrali, że ustawienie organizacji
            • Gość: Ziutek Re: godzina zdarzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 12:39
              Popracuj mądralo na kolei, poznaj jaki potencjał ma infrastruktura, gdyby tylko była ona utrzymywana w zadowalającym stanie a nie w stanie ruiny, do której doprowadzili ją zarzadzajacy koleja przez ostatnie ćwierć wieku. Regularne awarie to wina dyżurnych ruchu i drużyn pociągowych? Remonty robione najniższym kosztem to wina dyżurnych ruchu i drużyn pociągowych? Tory z wychlapami i spróchniałymi podkładami dyżurnych ruchu i druzym pociagowych? Radze odrobinę myślec.
      • Gość: antydoopas Jak wybrac pociąg, który szybciej odjedzie - info IP: *.grodzisk.rgnet.org 05.07.13, 07:32
        Jak stoją dwa pociągi przy tym samym peronie, jadące w tym samym kierunku i nie wiecie, który pierwszy odjedzie to się nie siedzi w jednym z nich tylko stoi na środku peronu i patrzy na semafory. Trzeba skoczyc do pociągu, dla którego na semaforze będzie podany sygnał inny niż S1 (czerwone - stój) lub Ms2 (jedno białe ciągłe - oznaczające zjazd manewrowy do stacji postojowej). Czyli jak się zapali: zielone (ciągłe lub migające), pomarańczowe (ciągłe lub migające), 2 pomarańczowe lub zielone i pomarańczowe to wskakujemy i jedziemy, a reszta baranów siedzi w tym drugim i bije kulejorzy... :-)))
    • Gość: Ula Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: *.pinkpress.pl 04.07.13, 09:16
      rozumiem, że remonty trzeba przeprowadzać, rozumiem, że z tego powodu są opóźnienia. Nie rozumiem natomiast dlaczego nikt na dworcu zachodnim nie podaje podstawowych informacji - który pociąg pierwszy odjedzie! Przy peronie stoją dwa pociągi, oba do grodziska i oba spóźnione, nie wiadomo który pojedzie pierwszy, wszyscy stoją na peronie i nasłuchują który pierwszy zabrzęczy. Zabrzęczał pociąg z lewej, od razu zamknął drzwi i pojechał. A my dalej stoimy na peronie i rozglądamy się za ukrytą kamerą. Tak ciężko jest uprzedzić pasażerów który pociąg odjeżdża pierwszy? Czy skm czy km i które, naprawdę tak dużo wymagamy? Jak by nie było to za nasze pieniądze siedzą w pokoju przy mikrofonie ludzie którzy mają nas w nosie, nie zgadzam się na to. Chaos trwa już 4 dzień, to dużo czasu żeby wypracować jakiś system informacyjny który ułatwi i tak już ciężkie dojazdy. Wystarczy jedna zapowiedź i nie będziemy musieli biegać w tą i z powrotem między peronami. Jedna krótka zapowiedź - najbliższy pociąg odjeżdżający w kierunku Pruszkowa odjedzie z toru... peron... - zaoszczędzi wszystkim nerwów i przede wszystkim czasu
      • drake77 Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k 04.07.13, 09:25
        Masz rację! Totalnie nie rozumiem dlaczego nie ma chociaż tak podstawowej informacji, nie mówiąc już o luksusie posiadania i przestrzegania rozkładu...

KM i SKM działają bardzo jednostronnie - wymagają płacenia za bilety, ale nie odpowiadają za jakość, rozkładowość i punktualność połączeń. Przecież tak nie może być!
      • Gość: geordi Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.itsa.net.pl 04.07.13, 11:49
        jedyne wyjscie to wpasc na nastawnie Zachodniego i powiedziec dyzurnym co sie mysli o ich zachowaniu. Niestety. plus ew. naslac telewizje na ministra tik-tak, dlaczego burdel w PLK ciagle narasta. Pomimo desantu jego kolegow bankomatow z pensjami pod 100 tysi
      • Gość: antykicha Jak wybrać pociąg, który szybciej odjedzie - pomoc IP: *.grodzisk.rgnet.org 05.07.13, 07:36
        Jak stoją dwa pociągi przy tym samym peronie, jadące w tym samym kierunku i nie wiecie, który pierwszy odjedzie to się nie siedzi w jednym z nich tylko stoi na środku peronu i patrzy na semafory. Trzeba skoczyc do pociągu, dla którego na semaforze będzie podany sygnał inny niż S1 (czerwone - stój) lub Ms2 (jedno białe ciągłe - oznaczające zjazd manewrowy do stacji postojowej). Czyli jak się zapali: zielone (ciągłe lub migające), pomarańczowe (ciągłe lub migające), 2 pomarańczowe lub zielone i pomarańczowe to wskakujemy i jedziemy, a reszta baranów siedzi w tym drugim i bije kulejorzy... :-)))
    • drake77 Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... 04.07.13, 09:22
      Na Zachodniej organizacja jest masakryczna, zwłaszcza jeśli chodzi o odjazdy w stronę Piaseczna, Skierniewic i Sochaczewa: nigdy nie wiadomo z którego peronu, nigdy nie wiadomo, o której oraz który pociąg ruszy pierwszy. Po co w ogóle istnieje rozkład, skoro nikt się go nie trzyma?!

Na miejscu "Gazety" codziennie pisał bym krytyczne artykuły o poczynaniach kolejarzy, przecież tak nie może być, że ludzie płacą 100% ceny biletów, a kolej ma ich w głębokim poważaniu! A pisanie reklamacji np. do Kolei Mazowieckich kończy się prośbą z ich strony o "udokumentowanie swojej straty".

No żesz k...a! Pieniądze brać umieją, jak na nasze warunki to niemałe, dofinansowanie z naszych podatków też, w końcu KM to publiczna instytucja - czas ich rozliczyć z działania!
    • Gość: szymon Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.dynamic.chello.pl 04.07.13, 09:30
      s3 jeździ przez centralny od dobrego roku. Fakt że od soboty (w weekend jeździła do gdańskiego, od poniedziałku nie jezdzi wcale) tak nie jezdzi to nie jest niczyja wina. Ta linia MA SWOJE MIEJSCE na centralnym I JEST NA TYM ROZKŁADZIE. Wszyscy wiedza o tym poza Toba zakompleksiony warszawiaku (pewnie z rejestracja na L) ktory nie ma pojecia o niczym. Nie ośmieszaj się więcej prosze, tylko tyle.
    • Gość: Ziutek Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 09:54
      "Codziennie do pracy w Warszawie dojeżdżają koleją tysiące ludzi. Wszyscy oni spóźniają się do pracy, a po pracy nie mogą załatwić spraw w urzędach, zrobić zakupów, a czasem nawet poczytać dzieciom przed snem. Wszystko przez panie i panów, którym praca na kolei pomyliła się chyba z zabawą dziecięcą kolejką" - oczywiście winni sa "kolejarze", w domyśle pojedynczy pracownicy kolei a nie zarządzający tym całym bałaganem (którzy zapewne z kolei nawet nie korzystają). Wyborcza jak zwykle manipuluje a stado baranów to podchwyca.
    • Gość: zenek Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:03
      Melduje gotowosc do wprowadzenia nowego rozkladu jazdy !! - min. Nowak
      • Gość: Pasażer Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: 195.205.163.* 04.07.13, 10:18
        Chłopie, odczep się od tego Nowaka! Trzeba coś wiedzieć zanim sie głupotę napisze. Za Koleje Mazowieckie odpowiada Struzik i jego trzeba wyrzucic wreszcie na zbity pysk. Zatrudnił na szefa KM polityka, który opuścił w odpowiednim momencie PIS (kiedy PIS przegrał wybory), a na kolei zna się tyle, że może kiedyś widział ją w telewizji albo jeździł z rodzicami jako dziecko.
        To jest jedna klika w w samorządzie wojewódzkim opanowana przez Struzika.
        • Gość: Ziutek Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:42
          Chłopie naucz się, ze w Polsce NIKT ZA NIC NIE ODPOWIADA a już zwłaszcza na kolei. Istnieje wiele spólek i kazda z nich zawsze będzie zwalała winę na drugą. Oto miara postepu 24 lata po obaleniu komuny.
        • Gość: zenek Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 15:11
          Chlopie ja sie go nie czepiam.
          Cytuje co mowil min. Nowak w telewizorze we wszystkich stacjach podczas wprowadzania wakacyjnego rozkladu jazdy. I jaki wtedy oglaszal sukces. Po co sie pchal, jak to nie jego odpowiedzialnosc?!

A jak bys choc troche jezdzil pociagiem wiecej niz raz w roku nad morze i raz na narty do Zakopca to bys wiedzial ze:
          1. Rozklad jazdy uklada PLK, nie Koleje Mazowieckie wiec nie pieprz ze to Struzik. Przewoznicy zglaszaja tylko swoje propozycje. PLK to spolka panstwowa za ktora odpowiada min. Massel i min. Nowak jako jego przelozony.
          2. Problem nie dotyczyl tylko pociagow Kolei Mazowieckich ale Intercity, SKM i PR w rownym stopniu. A to tez jakby nie Struzik tylko.
          3. Rozklad nie dziala od kiedy min. Nowak oglosil w telewizji swoja gotowosc. W tym tygodniu jego niedzialanie sie tylko spotegowalo, bo zamknieto pol mostu srednicowego.
        • Gość: urwiss Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: 5.134.64.* 04.07.13, 16:25
          Koleś, Nowak odpowiada za PLK. To zarząd PLK organizuje te wszystkie atrakcje. Mogli by przynajmniej na czas remontu obniżyć ceny biletów gdyż usługa nie jest wykonana zgodnie z umową zawartą przez kupującego bilet.
    • the-voice-of-reason Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... 04.07.13, 10:11
      No koleje regionalne to jest bez wątpienia efekt działalności politycznej. W domyśle wiemy, peeselowska zaraza.
    • kriso13 Trzeba być debilem albo z PO żeby... 04.07.13, 10:13
      w jednym czasie rozpoczynać remont mostu średnicowego, remontować tory i zamykać metro
      • Gość: ddd Re: Trzeba być debilem albo z PO żeby... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 10:43
        A co z tym wspólnego ma PO??? To politycy tej partii zajmuja się remontami torów? Może dorabiaja po godzinach?
        • rydzyk_fizyk Re: Trzeba być debilem albo z PO żeby... 04.07.13, 11:18
          To politycy PO zarządzają tym bajzlem i odpowiadają za planowanie.
          • Gość: ddd Re: Trzeba być debilem albo z PO żeby... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 12:01
            Taki sam bajzel na kolei był w czasie kazdych rzadow po 1989 roku ale ciemna masa tego nie dostrzega.
      • t.g Re: Trzeba być debilem albo z PO żeby... 04.07.13, 13:59
        Pewnie, lepiej przez 4 lata nie robić zupełnie nic, no ostatecznie jakies muzeum otworzyć, przeczekać, następcy się będą musieli martwić
      • Gość: noe Re: Trzeba być debilem albo z PO żeby... IP: 5.134.64.* 04.07.13, 16:29
        Oni maja swojego płemieła, befetową i mordziatego zegarmistrza. Gorsza od tej świętej trójcy jest chyba tylko szarańcza.
      • Gość: impas Re: Trzeba być debilem albo z PO żeby... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 22:46
        Wolny Polak porusza się po woli.
    • Gość: abc Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: 212.160.172.* 04.07.13, 10:14
      nie chodzi o to że pociągi dojeżdząją do Dworca Wschodniego z jednej a do Zachodniego z drugiej strony, tylko o to że większość pociągów została odwołana i teraz oczywiście pociągi dojeżdżąją do Wschodniego ale w liczbie 2-3 na godzinę, a nie co 8-10 min. Więc te 2-3 pociągi są obładowane maksymalnie,ponieważ zminiejszyła się dramatycznie ich ilość.
    • Gość: MAŁGORZATA Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: *.ip.netia.com.pl 04.07.13, 10:14
      Na ogól w wakacje jest mniejszy tłok w pojazdach komunikacji miejskiej, ale nie tym razem i już rozumiem dlaczego. Jasne, że trzeba robić remonty dróg i torów, ale czy wszystko musi być na "wariackich papierach"? ZTM chciał zlikwidować linię 175, na szczęście odstąpił od tego pomysłu. Co z tego, skoro autobus jeździ o wiele rzadziej i jest tak przepełniony pasażerami jadącymi na lotnisko i z lotniska, że nie sposób się do niego wcisnąć, nie mówiąc już o ogromnych walizach tarasujących całą przestrzeń. Czy w związku z trudną sytuacją panującą na drogach i na lotnisku nie możnaby chociaż na ten okres przejściowy zwiększyć częstotliwości kursowania autobusów na lotnisku chociaż w godzinach szczytu?!
    • Gość: gość Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: *.free.aero2.net.pl 04.07.13, 10:20
      Teoretycznie na Wschodni można podjechać w przeciągu góra 5 minut czymkolwiek z Centralnego. A na Wschodnim czekają już SKM-ki w kierunku Otwocka. W praktyce, jak przekonują się osobiście od początku tego chaosu, jak przychodzę na Centralny na 40 min. przed odjazdem bezpośredniej KM-ki w kierunku Otwocka, to i tak jedyną alternatywą jest poczekanie na ten pociąg ! Nie ma szans na zdążenie na SKM-kę na Wschodni, bo na przestrzeni 40 min. NIC NIE JEDZIE (jeden pociąg IC jest opóźniony 60 min, drugi 120, trzeci tylko 10 min. czwarty przyjeżdża 5 min. przed KM-ką. Istny Sajgon (a może lepiej: istne Indie !!!).

Innym kuriozum jest, że KM-ka do Dęblina (linia Otwocka), która wyjeżdża z Zachodniego, REGULARNIE na Centralnym (wcześniej Śródmieściu) i na Wschodnim ma OPÓŹNIENIE !!!!!
    • Gość: yadzka Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: *.cupt.gov.pl 04.07.13, 10:27
      Wszystko to dlatego, ze nikt nie informuje podróznych i stad ta wscieklosc.
      Sama musialam interweniowac w skm w poniedzialek, zeby konduktor, laskawie, przez głosniki w SKM poinformowal pasazerów jaka jest sytuacja. Nie trzeba wiele, wystarczy powiedziec, ze jest zator na torach, ze prawdopodobnie postój bedzie trwał ok 10 nawet 20 minut. Nie trzeba nawet specjalnei przepraszac. A jak ma sie informacje o jakiejs grubszej awarii to wystarczy powiadomic o tym pasazerów gdy pociag dojezdza do kolejnej stacji, zeby nie musieli potem w roli zakładników tkwic w krzakach miedzy jedna a druga stacją, a mogli przeciez wysiasc jak cywilizowani ludzie na dworcu i poszukac sobie innego środka komunikacji.
      Brak informacji jest dodatkowo frustrujący, oprocz zamieszania na torach. Nie dosć ze na Zachodnim pociagi podjezdzaja na perony losowo, jak im sie uda tak podjezdzaja, nie ma to za duzo wspolnego z rozkladem jazdy i tym co wyswietlaja supernowoczesne wyswietlacze zamontowane na EURO2012.
      W niedziele skm do Ursusa zrobil mnie w konia. Na zachodnim, na tablicy bylo napisane ze odjedzie z peronu 3 a podjechal na 4, pani automat zapowiedziala ze odjedzie z 4 i moglam go tylko cmoknac na pożegnanie, bo jak juz dobieglam po schodach w dol i w gore z peronu 3 na 4 to drzwi zostaly juz zablokowane i skm majestatycznie ruszyl z miejsca.

I ja jeszcze mam luksusowe polaczenei z Ursusa do Srodmiescia - bez scisku... a inni?
    • sunday niech sobie jeździ i 1 na godzinę,ale niech jeździ 04.07.13, 10:28
      A niech sobie i jeździ 1 pociąg na godzinę, ale niech jeździ zgodnie z rozkładem.

Po co w ogóle układają rozkłady, skoro nikt ich nie przestrzega?

Powinni płacić 1 zł za każdą sekundę opóźnienia (1 pociąg = 360 ludzi, czyli 1 godzina opóźnienia = 360 godzin straty, licząc nawet 10 zł za godzinę to właśnie 1 zł za sekundę). No, ale nikt tego nie wprowadzi. Szkoda, bo te parędziesiąt tys. zł dziennie kar (jeśli nie więcej) szybko by wymusiło jazdy zgodne z rozkładem i realistyczne rozkłady.
    • Gość: Pasażer Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili kol... IP: 195.205.163.* 04.07.13, 10:31
      Ludzie, bałagan w Kolejach Mazowieckich trwa od jakiś 3 lat. To Marszałek Województwa Mazowieckiego jako właściciel KM jest za to wszystko odpowiedzialny, nie żaden Nowak czy HGW. Zatrudnił na szefa KM kumpla, który uciekł po przegranych wyborach z PIS, choć nie miał on żadnego doświadczenia menedżerskiego, a na kolei znał sie tyle, że może kiedyś parę razy się nią przejechał. Od tego czasu jest coraz gorzej. Przed nim był szef KM, który chciał ją zreformować tak, żeby faktycznie służyła pasażerom, ale związki zawodowe wygryzły go a Struzik zrobił co zrobił, bo ma w nosie ludzi.
      Dziennikarze powinni wykorzystać ten buuurdeel i zrobić taką kampanię, żeby wreszcie wypieprzyć tego nieudacznika z KM i wymusić na Samorządzie Wojewódzkim zatrudnienie tam fachowca, który weźmie za mordy kolejarzy i zmusi ich do roboty i przede wszystkim myślenia.
      • rydzyk_fizyk Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k 04.07.13, 11:23
        Nie wiedziałem, że marszałek Struzik odpowiada za PLK i zapowiedzi na dworcach.
        • Gość: tw A co ma PLK do Megafonów??? IP: *.k.omnitec.pl 04.07.13, 12:19
          rydzyk_fizyk napisał:

> Nie wiedziałem, że marszałek Struzik odpowiada za PLK i zapowiedzi na dworcach.

Jakie PLK??? Od zapowiedzi jest są spółki:
          -PKP Megafony Sp. z o.o.
          -PKP Spikerzy Dworcowi Sp. z o.o.

Planuje się wydzielenie spółek:
          -Wzmacniacze Megafonowe Sp. z o.o
          -Kable do megafonów Sp. z o.o.

• Gość: Ziutek Re: A co ma PLK do Megafonów??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.13, 12:43
            Dodatkowo PKP Poręcze Dworcowe, PKP Barierki, PKP Krawędzie Peronowe, PKP Kible na Dworcach.
        • Gość: Pasażer Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: 195.205.163.* 04.07.13, 14:24
          Widzę, że mój post nie pasuje do tezy, że za wszystko odpowiada HGW i min. Nowak. Informuje Cię, że za rozkład jazdy odpowiada KM, która mogła tak go ustalić, żeby pociągi mieściły się na Zachodnim i odjeżdżały punktualnie. Pociągi mogą jeździć rzadziej, wówczas można zestawiać pociągi z 3 jednostek i pasażerowie nie będa mieli o to pretensji, jeśli KM będzie trzymac się rozkładu jazdy, bo najważniejsza dla pasażera jest przewidywalność. Ponadto maszyniści i kierownicy pociągów KM to etatowi pracownicy KM, którzy mogą informować ludzi stojących na peronie, który pociąg odjedzie pierwszy i o której godzinie. Za nich wszystkich i organizację pracy w KM odpowiada Prezes Zarządu pan A. Radwan, a nie HW i min. Nowak.
      • Gość: ggg Re: Koszmar w pociągach. Podróżni niemal pobili k IP: *.mediaingenuity.com 04.07.13, 12:04
        przeciez to nie on mieszal beton, i nie on przestawia zwrotnice ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka