24.09.04, 15:17
26.09., niedziela, godz. 10 i dłużej, fontanna w Ogrodzie Saskim, możecie
złożyć podpis pod apelem do Prezydenta Warszawy aby wybrano projekt odbudowy
zachodniej pierzei placu Piłsudskiego w formie historycznej. Przyjdźcie!
Obserwuj wątek
    • miszka44 Re: podpisy 24.09.04, 15:38
      A niby dlaczego właśnie w takiej?

Pzdr
      M44
      • erazm1 Re: podpisy 27.09.04, 09:46
        Kolega najwyraxniej pomylił forum, w końcu tu mówimy o zabytkach, w tym ich
        rekonstrukcji. Argumenty zwolenników formy historycznej zabudowy tego placu jak
        i odtworzenia unikatowego zespołu siedmiu placów Warszawy były tu poruszane
        wielokrotnie i są znane. Dziwne, że tak trudno zrozumieć, że eksperyment
        architektoniczny jest możliwy wszędzie, ale akurat nie tutaj. W centrum miasta
        zionie pustka i tam niech robią co chcą, ale szansa jaką jest odbudowa
        zachodniej pierzei Placu Piłsudskiego nie moze zostać zaprzepaszczona, wkońcu
        rekonsturkcja powoejnna zabytkó Warszawy znalazła uznanie w świecie (nawet w
        Niemczech) i źle by się stało gdybyśmy zerwali z tą tradycją.
        • miszka44 Re: podpisy 27.09.04, 12:29
          erazm1 napisał:

> Kolega najwyraxniej pomylił forum, w końcu tu mówimy o zabytkach, w tym ich
          > rekonstrukcji.

A czy moje pytanie dotyczyło samochodów albo przepisu na buraczki?

> Argumenty zwolenników formy historycznej zabudowy tego placu jak
          > i odtworzenia unikatowego zespołu siedmiu placów Warszawy były tu poruszane
          > wielokrotnie i są znane. Dziwne, że tak trudno zrozumieć, że eksperyment
          > architektoniczny jest możliwy wszędzie, ale akurat nie tutaj. W centrum
          miasta
          > zionie pustka i tam niech robią co chcą, ale szansa jaką jest odbudowa
          > zachodniej pierzei Placu Piłsudskiego nie moze zostać zaprzepaszczona, wkońcu
          > rekonsturkcja powoejnna zabytkó Warszawy znalazła uznanie w świecie (nawet w
          > Niemczech) i źle by się stało gdybyśmy zerwali z tą tradycją.

Fakt, że argumenty przytaczane były wielokrotnie, nie znaczy, że wszyscy mają
          się z nimi zgadzać.
          Warszawa cierpi na brak dobrej architektury. I trochę "eksperymentów" by sie
          przydało - międzynarodowych konkursów, realizacji wybitnych zagranicznych
          architektów etc. Jak na razie kisimy się we własnym, lekko nieświeżym, sosie.
          Walory architektowniczne Pałacu Saskiego są przez niemałe grono uważane za
          dyskusyjne. Czy naprawdę uważasz, że to dzieło ważne, wybitne, które należy
          odbudować? Wiem, zaraz usłyszę głosy, że to kawałek historii miasta, jego
          tożsamości etc. Osób, które pamiętają, jak wyglądał plac przed wojną jest coraz
          mniej. Inaczej niż w latach 40.-50., gdy odbudowa/rekonstrukcja Miasta była
          widziana oczami ludzi pamiętających Warszawę przedwojenną.
          Odbudowa zachodniej pierzei placu jest potrzebna, ale to nie znaczy, że trzeba
          rekonstruować budynek od 6 dziesięcioleci nieistniejący.
          Grób Nieznanego Żołnierza jest wyjątkowy, takiego dramatyzmu nie ma chyba żaden
          inny na świecie. Obudowanie go makietą tylko może mu tych zalet ująć. Pomysł ze
          szklaną kolumnadą - eksponującą ruiny orginalnego pałacu - pozwala pokazać
          tragiczną historię Miasta.
          Żal mi każdego ocalałego z wojny zabytku, który w nowej rzeczywistości
          przegrywa z żądnymi pieniędzy inwestorami. Ale tradycja wznoszenia kopii
          nieistniejąccyh od dziesiątek lat budynków nie jest warta kontynuowania. Nie
          zrekonstruujemy atmosfery Miasta sprzed wojny. Powinniśmy raczej tworzyć nową,
          bo i ludzie są inni. Że nie lepsi? Trudno, innych nie mamy.

Pzdr
          M44
          • kamionkanin Re: podpisy 28.09.04, 01:45
            Podpis mogę złożyć, nawet obiema rękoma i nogami, ale pod słowami Miszy.
            Pozdrawiam!
            • fima "Obiema rękoma, nogami" - a jak głowa? 28.09.04, 10:52
              kamionkanin napisał:

> Podpis mogę złożyć, nawet obiema rękoma i nogami, ale pod słowami Miszy.
              > Pozdrawiam!
              • kamionkanin Re: "Obiema rękoma, nogami" - a jak głowa? 28.09.04, 13:37
                Trochę kultury. Forum to służy uprzejmej wymianie poglądów, ja chciałem to
                zrobić w sposób dobitny, a nie wytykać komukolwiek rzekome choroby psychiczne.
                • fima Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 28.09.04, 14:22
                  już to było omawiane, tyle argumentów, tyle tłumaczeń, tyle wreszcie próśb - i
                  wszystko na nic, w kółko od nowa ta sama melodia od której ręce obie opadają,
                  nogi drętwieją a głowa boli.
                  Moim zdaniem misją tego forum nie jest służenie uprzejmej wymianie poglądów,
                  tylko upowszechnianie spraw OCHRONY zabytków i dziedzictwa kulturowego stolicy.
                  Nie jest nią także propagowanie idei uszczęśliwiania ludu Warszawy przy pomocy
                  styropianu, silikonu, szkła i nierdzewnej stali, pchanych bez opamiętania
                  gdzie popadnie i gdzie więcej zapłacą.
                  • miszka44 Re: Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 28.09.04, 15:17
                    Całkiem rewolucyjna koncepcja! To chyba jedyne forum, które nie służy "wymianie
                    poglądów", a jedynie klakierstwu. O to ci chodzi?
                    Może przedstawisz jedyną i słuszną koncepcję "upowszechniania spraw OCHRONY
                    zabytków i dziedzictwa kulturowego stolicy", żeby wszyscy mogli się jej nauczyć
                    na pamięć i w przyszłości nie wyrywali z własnym zdaniem.
                    Mam nadzieję, że jesteś osamotniony w swoich bredniach.

Wracając do tematu wątku - nie podoba mi się pomysł wzniesienia makiety na
                    Pl.Piłsudskiego. Przejrzałem archiwalne wątki i jakoś nie znalazłem argumentów
                    za ta koncepcją. Są tylko słowa "trzeba", "należy", "nie można inaczej". Jeśli
                    przegapiłem jakieś SENSOWNE argumenty, to będę zobowiązany za ich wskazanie. Za
                    uwagi nt. stanu mojej głowy z góry mówię: nie, dziękuję.

Pzdr
                    M44
                    • sluzewiaczek Re: Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 28.09.04, 18:20
                      Nie będę opisywał swojego stanowiska w tej sprawie, bo mógłby z tego powstać
                      referat.
                      Informuje jednak, że zebraliśmy ponad 300 podpisów. Pozdrawiam.
                      • kamionkanin Re: Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 28.09.04, 20:27
                        Ciekaw jestem, jaki procent z tych 300 stanowili świadomie decydujący o
                        słuszności tego akurat projektu.
                        A forum to bardziej w tym wątku przynajmniej przypomina takie, co to chce
                        odbudowywać, a nie chronić.
                      • miszka44 Re: Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 29.09.04, 11:39
                        Gratuluję. Szczerze, bo cieszę się, że mieszkańców obchodzi ich Miasto. Nawet
                        jeśli nie zgadzam się z tym konkretnym pomysłem.

Pzdr
                        M44

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka