erazm1 24.09.04, 15:17 26.09., niedziela, godz. 10 i dłużej, fontanna w Ogrodzie Saskim, możecie złożyć podpis pod apelem do Prezydenta Warszawy aby wybrano projekt odbudowy zachodniej pierzei placu Piłsudskiego w formie historycznej. Przyjdźcie! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
erazm1 Re: podpisy 27.09.04, 09:46 Kolega najwyraxniej pomylił forum, w końcu tu mówimy o zabytkach, w tym ich rekonstrukcji. Argumenty zwolenników formy historycznej zabudowy tego placu jak i odtworzenia unikatowego zespołu siedmiu placów Warszawy były tu poruszane wielokrotnie i są znane. Dziwne, że tak trudno zrozumieć, że eksperyment architektoniczny jest możliwy wszędzie, ale akurat nie tutaj. W centrum miasta zionie pustka i tam niech robią co chcą, ale szansa jaką jest odbudowa zachodniej pierzei Placu Piłsudskiego nie moze zostać zaprzepaszczona, wkońcu rekonsturkcja powoejnna zabytkó Warszawy znalazła uznanie w świecie (nawet w Niemczech) i źle by się stało gdybyśmy zerwali z tą tradycją. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: podpisy 27.09.04, 12:29 erazm1 napisał: > Kolega najwyraxniej pomylił forum, w końcu tu mówimy o zabytkach, w tym ich > rekonstrukcji. A czy moje pytanie dotyczyło samochodów albo przepisu na buraczki? > Argumenty zwolenników formy historycznej zabudowy tego placu jak > i odtworzenia unikatowego zespołu siedmiu placów Warszawy były tu poruszane > wielokrotnie i są znane. Dziwne, że tak trudno zrozumieć, że eksperyment > architektoniczny jest możliwy wszędzie, ale akurat nie tutaj. W centrum miasta > zionie pustka i tam niech robią co chcą, ale szansa jaką jest odbudowa > zachodniej pierzei Placu Piłsudskiego nie moze zostać zaprzepaszczona, wkońcu > rekonsturkcja powoejnna zabytkó Warszawy znalazła uznanie w świecie (nawet w > Niemczech) i źle by się stało gdybyśmy zerwali z tą tradycją. Fakt, że argumenty przytaczane były wielokrotnie, nie znaczy, że wszyscy mają się z nimi zgadzać. Warszawa cierpi na brak dobrej architektury. I trochę "eksperymentów" by sie przydało - międzynarodowych konkursów, realizacji wybitnych zagranicznych architektów etc. Jak na razie kisimy się we własnym, lekko nieświeżym, sosie. Walory architektowniczne Pałacu Saskiego są przez niemałe grono uważane za dyskusyjne. Czy naprawdę uważasz, że to dzieło ważne, wybitne, które należy odbudować? Wiem, zaraz usłyszę głosy, że to kawałek historii miasta, jego tożsamości etc. Osób, które pamiętają, jak wyglądał plac przed wojną jest coraz mniej. Inaczej niż w latach 40.-50., gdy odbudowa/rekonstrukcja Miasta była widziana oczami ludzi pamiętających Warszawę przedwojenną. Odbudowa zachodniej pierzei placu jest potrzebna, ale to nie znaczy, że trzeba rekonstruować budynek od 6 dziesięcioleci nieistniejący. Grób Nieznanego Żołnierza jest wyjątkowy, takiego dramatyzmu nie ma chyba żaden inny na świecie. Obudowanie go makietą tylko może mu tych zalet ująć. Pomysł ze szklaną kolumnadą - eksponującą ruiny orginalnego pałacu - pozwala pokazać tragiczną historię Miasta. Żal mi każdego ocalałego z wojny zabytku, który w nowej rzeczywistości przegrywa z żądnymi pieniędzy inwestorami. Ale tradycja wznoszenia kopii nieistniejąccyh od dziesiątek lat budynków nie jest warta kontynuowania. Nie zrekonstruujemy atmosfery Miasta sprzed wojny. Powinniśmy raczej tworzyć nową, bo i ludzie są inni. Że nie lepsi? Trudno, innych nie mamy. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
kamionkanin Re: podpisy 28.09.04, 01:45 Podpis mogę złożyć, nawet obiema rękoma i nogami, ale pod słowami Miszy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
fima "Obiema rękoma, nogami" - a jak głowa? 28.09.04, 10:52 kamionkanin napisał: > Podpis mogę złożyć, nawet obiema rękoma i nogami, ale pod słowami Miszy. > Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
kamionkanin Re: "Obiema rękoma, nogami" - a jak głowa? 28.09.04, 13:37 Trochę kultury. Forum to służy uprzejmej wymianie poglądów, ja chciałem to zrobić w sposób dobitny, a nie wytykać komukolwiek rzekome choroby psychiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
fima Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 28.09.04, 14:22 już to było omawiane, tyle argumentów, tyle tłumaczeń, tyle wreszcie próśb - i wszystko na nic, w kółko od nowa ta sama melodia od której ręce obie opadają, nogi drętwieją a głowa boli. Moim zdaniem misją tego forum nie jest służenie uprzejmej wymianie poglądów, tylko upowszechnianie spraw OCHRONY zabytków i dziedzictwa kulturowego stolicy. Nie jest nią także propagowanie idei uszczęśliwiania ludu Warszawy przy pomocy styropianu, silikonu, szkła i nierdzewnej stali, pchanych bez opamiętania gdzie popadnie i gdzie więcej zapłacą. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 28.09.04, 15:17 Całkiem rewolucyjna koncepcja! To chyba jedyne forum, które nie służy "wymianie poglądów", a jedynie klakierstwu. O to ci chodzi? Może przedstawisz jedyną i słuszną koncepcję "upowszechniania spraw OCHRONY zabytków i dziedzictwa kulturowego stolicy", żeby wszyscy mogli się jej nauczyć na pamięć i w przyszłości nie wyrywali z własnym zdaniem. Mam nadzieję, że jesteś osamotniony w swoich bredniach. Wracając do tematu wątku - nie podoba mi się pomysł wzniesienia makiety na Pl.Piłsudskiego. Przejrzałem archiwalne wątki i jakoś nie znalazłem argumentów za ta koncepcją. Są tylko słowa "trzeba", "należy", "nie można inaczej". Jeśli przegapiłem jakieś SENSOWNE argumenty, to będę zobowiązany za ich wskazanie. Za uwagi nt. stanu mojej głowy z góry mówię: nie, dziękuję. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś
sluzewiaczek Re: Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 28.09.04, 18:20 Nie będę opisywał swojego stanowiska w tej sprawie, bo mógłby z tego powstać referat. Informuje jednak, że zebraliśmy ponad 300 podpisów. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kamionkanin Re: Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 28.09.04, 20:27 Ciekaw jestem, jaki procent z tych 300 stanowili świadomie decydujący o słuszności tego akurat projektu. A forum to bardziej w tym wątku przynajmniej przypomina takie, co to chce odbudowywać, a nie chronić. Odpowiedz Link Zgłoś
miszka44 Re: Serdeczne przeprosiny, ale wiesz, tyle razy 29.09.04, 11:39 Gratuluję. Szczerze, bo cieszę się, że mieszkańców obchodzi ich Miasto. Nawet jeśli nie zgadzam się z tym konkretnym pomysłem. Pzdr M44 Odpowiedz Link Zgłoś