Dodaj do ulubionych

Pytania do Pani Komagane

09.10.04, 13:03
Wprawdzie wątpię, żeby Pani mi odpowiedziała, ale ...
1.czy uważa Pani, że kazdy tir wjeżdzający do Warszawy to tir tranzytowy?
jeęli nie, to niech Pani określi swoim zdaniem jakiś procent tranzytowych

2.czy uważa Pani, że obwodnica w Warszawie bedzie platna?
3.dlaczego Pani sądzi, że dokładnie wszystkie tiry z trasy nr 50 przeniosą
się na obwodnice w Warszawie? czy nie uważa Pani, że wiele tir z obwodnicy
nr 50, to lokalne przebiegi np. Grójec - Mińsk maz? Czy one też pojadą
przez Ursynów?
4.jak autostrada w okolicach GK ma obslużyć ruch z pólnocy na poludnie Polski?
przeciez a2 jest dla ruchu w-z, czy uwaza Pani, ze tiry jadące al.Krakoeską i
trasą torunska przeniosą sie na a2 pod GK?
5. czy uważa Pani, ze po zbudowaniu platenej autostrady przez GK tiry nagle
przstaną wjeżdząc do Warszawy i ruch tir w Wawce całkowicie zniknie?
6.czy nie wie Pani, ze na terenie Warszawy znajduje sie mnóstwo hurtowni?
jak Pani zdaniem tiry mają dowozić do nich towar?Jak klienci mają odbierać
towar?

7.niech Pani opisze dokladny przebieg a2 proponowany przez promowaną przez
Panią francuską firmę setec. Prszę też napisać czy w projekcie tym jest jakaś
nowa trasa przez Włochy, załuski, ursynów, Wawer?

na razie tyle.
Prosiłbym o jasne i rzeczowe odpowiedzi bez odwolywania sie do wróżek ibez
sarkazmu, czy lekceważącego stosunku do mnie (typu "niech kalwaryjczyk se
zobaczy"). chce Pani przekonać innych do swojego projektu, to niech Pani
robi to jak nalezy bez swej wyniosłości Warszawianki do innych i bez
niedomowień.

Obserwuj wątek
    • vampi_r Re: Pytania do Pani Komagane 09.10.04, 13:26
      Prędzej kaktus mi wyrośnie, nim doczekasz się jasnych odpowiedzi.
      Wpadnij do nas na forum, tam uzyskasz prawdziwe i wiarygodne informacje bez demagogii, kręcenia i odsyłania do wróżek.
      Przeciwnicy obwodnicy w Warszawie zazdroszczą nam tego forum ale jakoś sami nie zakładają własnego. Zauważ, że takie forum zobowiązuje. U nas nikt nie zostanie pominięty, i na każde pytanie odpowiemy rzeczowo z odwołaniem się do źródeł. Jakby oni założyli swoje forum, też musieliby tak odpowiadać. I tego się boją, bo tu jacuś rzuca epitetami i wyzwiskami, Komagane albo nie odpowiada (udaje że nie zauważa postów do niej) albo udaje że nie rozumie co oznacza obwodnica Góry Kalwarii, albo właśnie odsyła do wróżki. Na swoim forum nie mogliby już tak działać, a oni doskonale wiedzą, że to co wiedzą to jedynie slogany lub informacje których boją się ludziom przekazać.

No Komagane, udowodnij że jest inaczej.
      • Gość: komagane Re: Pytania do Pani Komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 13:51
        1. Z Wampirem, który lubi rzucac oszczerstwa głośno (a odwoływać po cichu) nie
        mam zamiaru polemizować.

2. Własne forum - a po co? Nie mamy zamiaru zamykac się we własnym światku i
        przekonywac przekonanych.

3. Wiarygodne dane? SISKOM podaje dane wiarygodne, ale tylko z jednego źródła,
        co od razu na wejściu pozwala zakwestionowac ich obiektywizm. Macie takie
        wejścia do GDDKiA, to wydobądźcie od nich raport SETECu i ATKINSa, których mnie
        odmówiono.

4. Kalwaryjczykowi odpowiem na wszelkie pytania, kiedy sie wreszcie dowiem, co
        to znaczy "obwodnica ronda", jaką ma miec długosc, czy przechodzi w granicach
        miasta Góra Kalwaria, w jakiej odległości od ronda. Te informacje, w
        przeciwieństwie do raportów SETECu i ATKINSa, leżą na ulicy jego, ponoć,
        rodzinnego miasta.
        • Gość: jasio Re: Pytania do Pani Komagane IP: *.aster.pl 09.10.04, 15:03
          Komagane przyblokowalo na umysle, czepila sie obwodnica ronda i juz nic ponad
          to nie jest w stanie wymyslec.
        • kalwaryjczyk Re: Pytania do Pani Komagane 09.10.04, 18:38
          Gość portalu: komagane napisał(a):

>
          >
          > 4. Kalwaryjczykowi odpowiem na wszelkie pytania, kiedy sie wreszcie dowiem, co
          > to znaczy "obwodnica ronda", jaką ma miec długosc, czy przechodzi w granicach
          > miasta Góra Kalwaria, w jakiej odległości od ronda.

Słowo się rzekło, Pani Komagane.
          Obwodnica ma się zaczynać w okolicy stacji benzynowej na trasie 50. Jest bto
          około 2,5 km od słynnego ronda. ma minąc GK od południa,mniej więcej w
          odległości od 2,5 km do 1km od ronda. w najbliższym miejscu ronda będzie okolo
          600 metrow -to jak przetnie ulicę wojska polskiego.potem poleci w kierunku
          mostu. W sumie cala obwodnica będzie mieć około 4-5 km.
          zaznaczam tez, ze obecna trasa nr 50 nie przechodzi przez srodek miasta, tylko niemal ociera sie o GK. tak wiec przesuniece jej nawet o 500 metrow wystarczy
          zeby wyszla poza miasto. tereny od poludnia GK to tereny przemyslowe, poza
          ul. Wojska polskiego, gdzie niedawno zbudowano osiedle szeregowcow. od tego
          osiedla obwodnica bedzie przebiegac w odległości około 100-200 metrow.
          czyli "obwodnica ronda" znaczy dokladnie, ze nowa obwodnica poleci łukiem
          od obecnego ronda w odleglosci od 2,5 do 600 m i znów oddali sie na jakies 2 km
          To sformulowanie wcale nie jest niefortunne. Nie można nazwać tego inaczej, bo
          obecne rondo lezy na skraju miasta. Lepiej mozna to nazwać półobwodnicą,
          bo będzie to łuk, a nie koło. Jasne teraz?
          Czy teraz Pani odpowie na moje pytania, jak powiedziala?

> Te informacje, w
          > przeciwieństwie do raportów SETECu i ATKINSa, leżą na ulicy jego, ponoć,
          > rodzinnego miasta.

nie wiem czy lezą. Ja zajęty jestem w pracy, niedawno wrocilem z 2 tyg. wyjazdu
          od tego momentu nie mialem czasu zajrzec do urzędu gminy. To co Pani piszę o
          przebiegu nowej obwodnicy to jedynie z mojej znajomosci topografii miasta.
          moze wiec, ze gdzies pomylilem sie o 50-100 metrow. moze ta stacja jest nie 2,5
          km od ronda tylko 2,3. ale to szcszregół, nie bede przeciez na Pani widzimisie
          latal z miarką po mieście. Nie bedę też latał do urzędu, na Pani życzenie.

a tak na marhginesie- urodzilem sie i wychowalem w Warszawie, tylko moi rodzice
          przeniesli sie do GK, by tu otworzyc rodzinny interes. ja od 10 lat przejalem
          go po ojcu.
          • Gość: komagane Re: Pytania do Pani Komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.10.04, 22:28
            No, nareszcie konkrety. Brawo! Dziękuję!
            Zaraz siadam i biore sie za pisanie odpowiedzi na twoje pytania.
            • Gość: komagane Do Kalwaryjczyka IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 00:27
              trudnośc polega na tym, że materiały będace w moim posiadaniu sa na ogół w
              formie "papierowej", a nie mam skanera, musze korzystac z uprzejmości kolegów.

Przeczytaj łaskawie cytowany przez yasiaa raport NIK-u (linki w jego poscie)

Z mojej strony mogę ci na razie zacytowac jeden link, referat p. Wandy Kacprzyk
              z Instytutu Ochrony Środowiska. na temat zagrożeń ze strony autostrady A-2
              przez warszawe w kilku wariantach, płatnej i niepłatnej.
              www.manhaz.cyf.gov.pl/manhaz/warsztaty/Referat_Wanda_Kacprzyk.pdf

To wprawdzie watek poboczny, ale na jego podstawie mozna potwierdzic, że aż do
              robu 2003 (kiedy to zdecydowano się pod presją Kaczyńskiego przeprowadzić przez
              Warszawe trase ekspresową, nie autostradę) powaznie rozpatrywano wariant
              płatnej A-2 przez Ursynów.
              • kalwaryjczyk Re: Do Kalwaryjczyka 10.10.04, 01:10

> trudnośc polega na tym, że materiały będace w moim posiadaniu sa na ogół w
                > formie "papierowej", a nie mam skanera, musze korzystac z uprzejmości kolegów.
                >
                > Przeczytaj łaskawie cytowany przez yasiaa raport NIK-u (linki w jego poscie)
                >
                > Z mojej strony mogę ci na razie zacytowac jeden link, referat p. Wandy Kacprzyk
                >
                > z Instytutu Ochrony Środowiska. na temat zagrożeń ze strony autostrady A-2
                > przez warszawe w kilku wariantach, płatnej i niepłatnej.
                > www.manhaz.cyf.gov.pl/manhaz/warsztaty/Referat_Wanda_Kacprzyk.pdf

mnie nie obchodzi zupełnie ani raport NIK, ani zagrozenia dla wawki
                ze strony autostrady. To wasz problem, a nie mój. czy ktos badal zagrozenia
                jakie niesie ze soba a2 w okolicach GK? to mnie obchodzi jesli juz.

>
                > To wprawdzie watek poboczny, ale na jego podstawie mozna potwierdzic, że aż do
                >
                > robu 2003 (kiedy to zdecydowano się pod presją Kaczyńskiego przeprowadzić przez
                >
                > Warszawe trase ekspresową, nie autostradę) powaznie rozpatrywano wariant
                > płatnej A-2 przez Ursynów.

nie pytam sie co bylo do roku 2003 ale co jest teraz. przypomne Pani, ze do
                roku 1989 byliśmy panstwem socjalistycznym.

Przypomne wiec swoje pytania:
                1.czy uważa Pani, że kazdy tir wjeżdzający do Warszawy to tir tranzytowy?
                jeęli nie, to niech Pani określi swoim zdaniem jakiś procent tranzytowych
                2.czy uważa Pani, że obwodnica w Warszawie bedzie platna? (wedlog stanu na dzis)
                3.dlaczego Pani sądzi, że dokładnie wszystkie tiry z trasy nr 50 przeniosą
                się na obwodnice w Warszawie? czy nie uważa Pani, że wiele tir z obwodnicy
                nr 50, to lokalne przebiegi np. Grójec - Mińsk maz? Czy one też pojadą
                przez Ursynów?
                4.jak autostrada w okolicach GK ma obslużyć ruch z pólnocy na poludnie Polski?
                przeciez a2 jest dla ruchu w-z, czy uwaza Pani, ze tiry jadące al.Krakoeską i
                trasą torunska przeniosą sie na a2 pod GK?
                5. czy uważa Pani, ze po zbudowaniu platenej autostrady przez GK tiry nagle
                przstaną wjeżdząc do Warszawy i ruch tir w Wawce całkowicie zniknie?
                6.czy nie wie Pani, ze na terenie Warszawy znajduje sie mnóstwo hurtowni?
                jak Pani zdaniem tiry mają dowozić do nich towar?Jak klienci mają odbierać
                towar?
                7.niech Pani opisze dokladny przebieg a2 proponowany przez promowaną przez
                Panią francuską firmę setec. Prszę też napisać czy w projekcie tym jest jakaś
                nowa trasa przez Włochy, załuski, ursynów, Wawer?

to co Pani mi narazie napisala, to zupelnie nic o co ja sie pytam. Zupelnie
                bez zwiazku. Moze pytania napisalem niejasno? moze cos usciślić
                • Gość: komagane Re: Do Kalwaryjczyka (nie do Wampira) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 12:02
                  1. Nie, nie uważam, że każdy tir wjeżdżający do Warszawy to tir tranzytowy.
                  Uważam jednak, że jest ich zdecydowana wiekszosć. Ile - to może wykazac tylko
                  bardziej szczegółowe badanie, tj. ankietowanie kierowców tirów. uważam, że
                  taklie ankietowanie powinno przeprowadzic miasto (ZDM? Straz Miejska? Wynajeta
                  firma wyposażona w upowaznienia urzędu miasta?).
                  Uważam, że hurtownie i centra logistyczne, do których musza dojechac tiry,
                  powinny byc lokowane za miastem (tak, jak to sie juz dzieje wzdłuż obecnej
                  trasy katowickiej), a do miasta towary powinny w przeważającej wiekszości
                  dojeżdżać samochodami o mniejszych gabarytach (bardziej zwrotne, nie niszcza
                  dróg). Uważam ponadto, że do hurtowni zlokalizowanych po przeciwnej stronie
                  miasta tiry te nie powinny dojeżdżać przez miasto, tylko omijac miasto kołem i
                  wjeżdżać od drugiej strony. Obrazowo: z Góry Kalwarii przez Mińsk i Wołomin na
                  Pragę. Uważam dalej, że nalezy uporządkować te "mnóstwo hurtowni na terenie
                  miasta", bo polityka lokalizacyjna w tym względzie to horror. Toz w warszawie
                  zdarzaja sie nawet centra logistyczne czy magazyny firm przewozowych, nie
                  móeiąc juz o mniejszych hurtowniach przy wąskich ulicach, z utrudnionym
                  skrętem. Takie monstrum wybudowano np. przy mojej ulicy osiedlowej - kiedy tir
                  tam wjeżdża, czasami pół godziny zajmuje mu "złamanie" sie i trafienie w bramę.
                  Czasami tez nie łamie sie, tylko rozładowuje na ulicy, a to już skandal.
                  W centrum miasta tirom po prostu nie wolno wjeżdżać i hurtownie przy Jana Pawła
                  nie sa mozliwe. Niestety, wolno wjeżdżać na Puławską, Krakowską, Al.
                  Jerozolimskie, Trase Toruńską oraz wszystkie uliczki zlokalizowane w tych
                  okolicach (na przykład w mojej dzielnicy Włochy). I to jest problem dla
                  mieszkańców tych uliczek.
                  Reasumując, nie ma znaczenia, czy ulicami Warszawy jedzie tranzyt z Paryża do
                  Moskwy czy z Kalwarii do Wołomina. Oba mają nie wjeżdżać do miasta. Hurtownie -
                  poza granice miasta, dowóz towarów samochodami o mniejszym tonażu. Wyjątki
                  musza miec zgodę na wjazd od ZDM. (I w ten sposób odpowiedziałam też na pytanie
                  6)

2. Decyzji co do obwodnicy w warszawie nie ma, więc każdy z nas może sobie
                  uważać do woli. Jeżeli będzie to trasa ekspresowa, tak jak sie obecnie forsuje,
                  to nie będzie płatna. Natomiast będzie płatna autostrada A-2 od granicy państwa
                  do Konotopy (dzielnica Ursus). Natomiast nadal twierdzę, że do roku 2003 (rok
                  temu) nie wykluczano, że będzie płatna.
                  W tej kwestii: uważam, że jest grubym błędem budowa autostrad w Polsce
                  przebiega z założeniem, że będa one płatne. Wyklucza to pobieranie opłat od
                  tranzytu na granicach. Np. tir z Paryża do Moskwy, jeśli nie wjedzie na
                  autostradę, tylko przemyka się drogami niższej kategorii, m. in. przez rondo w
                  Górze Kalwarii, za korzystanie z polskich dróg nie płaci nic. Polskie firmy
                  płaca przynajmniej podatek drogowy. Nie jest to chyba sprawiedliwe? W efekcie
                  autostrada Poznań- Konin jest słabo wykorzystywana (patrz: linki przytoczone
                  przez PIOTRA), podobnie jak autostrada na południu Polski, za to drogi niższej
                  kategorii przeżywają horror. I nie ma środków na ich modernizację.

3. Wedle naszych obliczeń, ok. 30,7% tirów przez Górę Kalwarię (54 na godzinę)
                  są to tiry zagraniczne, ok. 37,5% (66 samochodów na godzinę) to tiry z
                  rejstracją spoza woj. mazowieckiego (głównie ze Śląska, lubelskiego, łódzkiego,
                  białostockiego), zas 32 % (56 samochodów) ma rejestracje z warszawy lub woj.
                  mazowieckiego. Z tego wniosek, że 68% tirów na pewno ma motywację, by przenieśc
                  się na trase przez Ursynów, a spośród pozostałych - pewna ilość (połowa? rzecz
                  do zbadania).

4 i 5. Bardzo wazne pytanie. Otóż, zdaniem np. Stowarzyszenia Ekologiczny
                  Ursynów, autostrada A-2 powinna obchodzić Górę Kalwarię od północy i nastepnie
                  kierowac się w stone Mińska mazowieckiego, Tam powinna sie rozdzielać na
                  właściwą A-2 w kierunku granicy wschodniej (na wschód) oraz na Via Baltica w
                  kierunku połnocno-wschodnim, na Ostrów mazowiecką i na drogę na północ
                  (Wołomin - Legionowo - Nowy Dwór Mazowiecki - na Gdańsk). W ten sposób
                  powstałaby szansa ominięcia miasta z trzech stron. Stwarza to również szansę
                  wjazdu do Warszawy z trzech stron: północnej, wschodniej i południowej bez
                  konieczności wjeżdżania do samego miasta. Np. jesli firma z Góry kalwarii
                  dostarcza towar do hurtowni czy supermarketu np. w Markach, to wjeżdża do Marek
                  nie przez centrum miasta, ale przez Mińsk i od strony Wołomina.
                  Wtedy dopiero mozna będzie przystapic do budowy normalnej drogi głównej przez
                  Ursynów i Włochy, która miałaby obsłużyć ruch w mieście. Ale nie
                  czteropasmowej, tylko dwupasmowej, by nie kumulować ogromnej ilosci samochodów
                  w jednym miejscu.

7. Pisałam juz sto razy, że raport SETEC nie został podany do wiadomosci
                  publicznej, oraz, że powinien byc opublikowany. Podobnie zresztą jak koncepcja
                  warszawskiego Węzła Transportowego, wykonana przez Atkinsa. Co do "promowania
                  firmy SETEC", to chyba z Wampirem na głowy upadliście i kły wbiły się w wasze
                  mózgi. Firma SETEC wykonywała analizę kilku wariantów przebiegu autostrady oraz
                  tzw. wariantu zero (bez drogi). Owszem, zakładała budowe drogi (niższej
                  kategorii) przez Ursynów dla obsługi ruchu lokalnego (po dwa pasy, bez tirów)
                  pod warunkiem, że autostrada powstanie w wariancie podmiejskim (Brwinów-
                  Konstancin) lub samorządowym (Tarczyn-Góra Kalwaria). Raport ten znam tylko w
                  formie referatu wygłoszonego. Nie jestem w stanie zacytowac wszystkich
                  obliczeń, pamietam tylko, że budowa trasy A-2 przez Górę kalwarie była
                  najtańsza (z łącznikami do Warszawy), przez Brwinów - nieco droższa, a
                  najdroższa przez Ursynów wraz z tunelem. Totez nie moge sie nadziwic, że
                  wyliczenia przedstawiane przez Yasia mówią cos wręcz przeciwnego. Przypuszczam,
                  ze to jest przyczyna utajnienia raportu SETEC. Gdzies tu smierdzi, a tylko ten,
                  kto posiada dostęp do wszystkich informacji, wie, kto i kiedy kłamie. Dlatego
                  zachęcam do przyłączenia sie do naszego apelu do GDDKiA o opublikowanie obu
                  raportów (SETEC i ATKINS). W końcy po to sie je robi, żeby sie czegos
                  dowiedziec. Na razie raporty wykorzystywane sa wtedy, kiedy jakis fragment
                  pasuje do poparcia tezy GDDKiA, albo też do zdyskredytowania tezy przeciwnej.
                  Cos mi to mocno przypomina liczne ostatnio afery polityczne z udziałem róznych
                  służb.
                  Dosyć tej manipulacji.

Linków ci żadnych nie podaję, bo jak ci podałam, to stwierdziłeś, że cie nie
                  interesują. Nasze Stowarzyszenie nie jest firmą konsultingowa badającą drogi i
                  autostrady; opieramy sie na wynikach raportów takich firm. Jak cos
                  potrzebujesz, to sobie szukaj sam. Szukania przez SISKOM nie polecam, bo oni
                  szukaja wybiórczo (tylko tego, co pasuje do tezy), ale to juz twój własny
                  wybór.
                  • kalwaryjczyk Re: Do Kalwaryjczyka (nie do Wampira) 10.10.04, 18:52

) 1. Nie, nie uważam, że każdy tir wjeżdżający do Warszawy to tir tranzytowy.
                    ) Uważam jednak, że jest ich zdecydowana wiekszosć.

ale to tylko Pani przypuszczenie. ja uważam ze jest ich zdecydowana mniejszość
                    poniżej napisze czemu tak sądzę.

) Uważam, że hurtownie i centra logistyczne, do których musza dojechac tiry,
                    ) powinny byc lokowane za miastem

jak najbardziej, prosze wiec przekonac hurtownie do ktorej musze jechac
                    by przeniosla sie do GK. nie zna Pani najwyraźniej tego rynku i silnego
                    lobby a to co Pani pisze to w zasadzie jedynie pobożen zyczenia
                    nie przeniesie Pani na sile wszystkich hurtowni poza miasto. zapewniam ze
                    niejeden probował. Nie chce wiecej o tym pisac, bo bylby to scenariusz na
                    film sensacyjny, ja bym miał problemy, a pani i tak by nie uwiezyla.
                    W warszawie jest tez ze 40 centrow handlowych typu auchan
                    zburzy Pani te centra?
                    Pisząc o przeniesieniu hurtowni poza miasto, albo pani jest wyjątkowo naiwna
                    albo wierzy w cuda, może Pani stowarzyszenie powinno pojechac do Fatimy
                    i zapalic świeczkę w tej intencji

a do miasta towary powinny w przeważającej wiekszości
                    ) dojeżdżać samochodami o mniejszych gabarytach (bardziej zwrotne, nie niszcza
                    ) dróg).

z tego co wiem, to jeden tir ma ladownoasc 8-10 sam. dostawczych, a pali 3 razy
                    tyle. czy oplaca sie zatem do auchan wysylac 10 samochodow zamiast 1 tir?
                    Oczywiście zalezy od tego co pani rozumie przez „samochod o mniejszych gabarytach”
                    Czy sam. typu star, czy typu nyska. bo star pali niemal tyle samo co dobry tir.

) Uważam ponadto, że do hurtowni zlokalizowanych po przeciwnej stronie
                    ) miasta tiry te nie powinny dojeżdżać przez miasto, tylko omijac miasto kołem i
                    ) wjeżdżać od drugiej strony. Obrazowo: z Góry Kalwarii przez Mińsk i Wołomin na
                    ) Pragę. Uważam dalej, że nalezy uporządkować te "mnóstwo hurtowni na terenie
                    ) miasta", bo polityka lokalizacyjna w tym względzie to horror.

znow prezentuje Pani jedynie zbior poboznych zyczeń. znam rynek hurtowy w
                    Wawce z racji prowadzonego biznesu, moge pani wymienic wsystkie centra
                    hurtowe w waeszawie - służewiec Przemysłowy, Wlochy -okolice Lopuszanskiej,
                    Ochota-Szczesliwice, odolany, Wola – miedzy torami a Polczyńska,
                    okolice dw.Gdanskiego, żeran, Bialoleka, Lomianki, czy nawet Czyste
                    nie wiem tez jak Pani zmusi samochody typu tir do pojechania z GK do Łomianek
                    przez Minsk i Wołomin, czyli trasą 3-4 razy dluższą niż przez warszawe.
                    rachunek ekonomiczny firmy transportowej nakaze wlasnie jazde przez Wawke
                    świadomie posługuje się tu argumentacją, którą wyczytałem z Pani postów.
                    Ma pani hurtownie na swojej ulicy, proszę sprobować ją zamknąc i przenieść.
                    Zapewne już Pani próbowała. Ciekawe z jakim skutkiem
                    Jak wyrzuci pani hurtownie z mista, to i tak nie pozbędzie się tirow z warszawy
                    Po prostu ciężarowy obsługujące warszawskie sklepy będą jechac po towar
                    poza miasto i wwozic je do warszawy. Samymi malymi samochodami dostawczymi
                    nie obsłuży Pani półtora milionowego miasta. Jest to nie opłacalne kosztowo i tez spalinowo
                    no i zwiększy się ruch – zamiast 1 tir pojedzie 10 nysek.

) Wyjątki musza miec zgodę na wjazd od ZDM. (I w ten sposób odpowiedziałam też na pytanie6) .

Kolejne pobozne zyczenia. Wiem od firmy transportowej z która wspolpracuje jak omijają
                    zakaz ruchu w święta – do transportu mebli wkładają skrzynke jogurtu, bananow,
                    pomarańczy, mają dokumenty przewozowe i wiozą meble w dzień zakazu.
                    W urzedach chętnie za kopertę wydadzą masę zezwoleń. Urzednicy zarobia, a
                    za pół roku wszystkie tir z okolic warszawy będą mieć zezwolenia na ruch po stlicy.
                    Noi jak Pani zamierza egzekwowac sprawdzanie tych zezwolen w świetle
                    odpowiedzi Pani grupy wobec zwolennikow obwodnicy, ze nie wierzy w skuteczną
                    obsługę policji.

)
                    ) 2. Decyzji co do obwodnicy w warszawie nie ma, więc każdy z nas może sobie
                    ) uważać do woli. Jeżeli będzie to trasa ekspresowa, tak jak sie obecnie forsuje,
                    ) to nie będzie płatna.

proszę posługiwać się wiec tym faktem, bo znalazłem wiele Pani postow w których
                    usiluje pani wmówić rozmowcom, ze obwodnica będzie płatna, nawet jak to będzie
                    trasa ekspresowa. To ze ma być trasa szybkiego ruchu wiadome jest od roku
                    Czemu Pani najczęściej posluguje się sformułowaniem „autostrada przez
                    Ursynow”. Czy nie rozroznia Pani autostrady od trasy szybkiego ruchu?
                    Ja w takim razie zaczne trase nr 50 nazywac ekspresową. To będzie takie samo
                    odniesienie.

) W tej kwestii: uważam, że jest grubym błędem budowa autostrad w Polsce
                    ) przebiega z założeniem, że będa one płatne. Wyklucza to pobieranie opłat od
                    ) tranzytu na granicach. Np. tir z Paryża do Moskwy, jeśli nie wjedzie na
                    ) autostradę, tylko przemyka się drogami niższej kategorii, m. in. przez rondo w
                    ) Górze Kalwarii

czyli tym samym stwierdza Pani, ze budowa a2 w okolicach GK nie ma sensu bo
                    i tak wszyscy pojadą obwodnicą nr 50. Czy tak?
                    No chyba ze ma Pani sile by przekonac lobby autostradowe, by autostrady w
                    Polsce były bezpłatne. Jeśli tak, to zycze owocnych działań i dopiero jak to
                    osiągnie niech lobuje za a2 pod GK.

)
                    ) 3. Wedle naszych obliczeń, ok. 30,7% tirów przez Górę Kalwarię (54 na godzinę)
                    ) są to tiry zagraniczne, ok. 37,5% (66 samochodów na godzinę) to tiry z
                    ) rejstracją spoza woj. mazowieckiego (głównie ze Śląska, lubelskiego, łódzkiego,
                    ) białostockiego), zas 32 % (56 samochodów) ma rejestracje z warszawy lub woj.
                    ) mazowieckiego. Z tego wniosek, że 68% tirów na pewno ma motywację, by przenieśc
                    ) się na trase przez Ursynów, a spośród pozostałych - pewna ilość (połowa? rzecz
                    ) do zbadania).

Czyli pani wyliczenia, ze przez ursynow przejedzie 444 tiry na godzine, bo dodala Pani
                    wszystkie tir z drogi nr 50 są całkowicie mylne i bez sensu. Powinna Pani to sprostowac
                    i czym prędzej odjąc od tej liczby tą „pewną ilość”. Ja częściej jestem w warszawie niż
                    jadę drogą nr 50, ale średnio raz na 10 dni-2 tygodnia jadę tą trasą do Grójca lub minska
                    zdecydowana większość tir ma rejestracje Minską lub Grójecką. Pozostale te spoza
                    województwa to tiry jadące ze śląska na Podlasie. Im nijak nie będzie się opłacać jechac
                    przez warszawke. Jeśli już chce Pani dodac do swoich wyliczen jakąs ilość tir z 50tki
                    to co najwyżej 54 zagranicznych. Ale to tez naciągane bo 50tka po modernizacji
                    to będzie wygodna trasa i rachunek ekonomiczny nie pozwoli na jazde przez Wawke
                    ryzykując zatrzymanie przez policje i mandat, czy stanie w korkach.
                    Ja wiem, ze hurtownia z której biore towar obsluguje dziennie około 12 tir, a jest
                    to hurtownia jedna z mniejszych. Żeby stwierdzic ile z tych pani tir rzeczywiście
                    jedzie do Wawki, trzeba te 12 pomnozyc razy 500 (bo tyle jest hurtowni w Warszawie)
                    do tego dochodzą wszystkie ciężarowy obsługujące hipermarkety (około 40), markety
                    (kilkaset), stacje benzynowe (ile?), budowy na terenie Wawki, zakłady przemysłowe

) 4 i 5. Bardzo wazne pytanie. Otóż, zdaniem np. Stowarzyszenia Ekologiczny
                    ) Ursynów, autostrada A-2 powinna obchodzić Górę Kalwarię od północy i nastepnie
                    ) kierowac się w stone Mińska mazowieckiego,

Czyli przetnie mazowiecki park krajobrazowy? A znalazłem Pani post w którym
                    Pani przekonuje ze a2 pod GK minie ten park. Jak Pani to wyjaśni?
                    Nieznajomość mapy, nieznajomość projektu, czy świadoma pomylka?

)Np. jesli firma z Góry kalwarii
                    ) dostarcza towar do hurtowni czy supermarketu np. w Markach, to wjeżdża do Marek
                    ) nie przez centrum miasta, ale przez Mińsk i od strony Wołomina.

Znów nie rozumiem – przekonuje pani, ze jak powstanie obwodnica
                    w wersji GDDkiA, to wszystkie tiry skróca se trasę,a tu uważa Pani,że ktoś z GK
                    pojedzie do Marek przez Wołomin i chętnie przejedzie 150 km zamiast 50.
                    Ciekawe jaką trasę wyznaczy Pani dla jadących do Marek z Błonia, czy Ożarowa
                    A jak ktos z GK będzie chciał pojechac do Makro w al.jerozolimskich?
                    Pytam się o to Blonie bo akurat wsp
                    • kalwaryjczyk Re: Do Kalwaryjczyka (nie do Wampira) 10.10.04, 18:54
                      >Np. jesli firma z Góry kalwarii
                      > dostarcza towar do hurtowni czy supermarketu np. w Markach, to wjeżdża do Marek
                      > nie przez centrum miasta, ale przez Mińsk i od strony Wołomina.

Znów nie rozumiem – przekonuje pani, ze jak powstanie obwodnica
                      w wersji GDDkiA, to wszystkie tiry skróca se trasę,a tu uważa Pani,że ktoś z GK
                      pojedzie do Marek przez Wołomin i chętnie przejedzie 150 km zamiast 50.
                      Ciekawe jaką trasę wyznaczy Pani dla jadących do Marek z Błonia, czy Ożarowa
                      A jak ktos z GK będzie chciał pojechac do Makro w al.jerozolimskich?
                      Pytam się o to Blonie bo akurat współpracuję z jedną z firm z Błonia i wiem
                      ze oni często muszą jechac do hurtowni w Łomiankach. Czy tez wyznaczy im pani
                      trase przez Minsk i Wołomin? Zapewniam tez panią, że ruch sam. ciężarowych do
                      Warszawy jest spory i jako dowożący i odbierający.

> Wtedy dopiero mozna będzie przystapic do budowy normalnej drogi głównej przez
                      > Ursynów i Włochy, która miałaby obsłużyć ruch w mieście.

Czy mowiła Pani o tym ursynowiakom czy tkwia w błogiej nieświadomości ze przez
                      Ursynów nic nie przejdzie? Jednoczesnie powoluje się pani na wyniki referendum
                      W którym pytano ursynowian czy są za jakąkolwiek trasą.

>Ale nie
                      > czteropasmowej, tylko dwupasmowej, by nie kumulować ogromnej ilosci samochodów
                      > w jednym miejscu.

Z tego co mi wiadomo, to obwodnica planowana przez GDDKiA ma być 3 pasmowa
                      Czy ta Pani trasa przez Włochy, Załuski Ursynow i Wawer to ulica typu Puławskiej
                      ze światłami, czytypu trasy Łazienkowskiej - bezkolizyjna?
                      Czy mysli pani, ze przez mniejsza ilość pasow zmniejszy ruch? Ja mysle, ze zmniejszy
                      tylko przepustowość i zwiększy możliwość korkow, a więc i spalin. No i czy
                      Pani dopuszcza ruch tir po tej trasie np. do Tesco na Kabatach?
                      Ta trasa to w Pani projekcie fragment obwodnicy miejskiej, bo łączy się z trasą NS i
                      wschodnią obwodnicą, to nie jest pojedyncza trasa która nie ma skrzyżowań.

>
                      > Linków ci żadnych nie podaję, bo jak ci podałam, to stwierdziłeś, że cie nie
                      > interesują.

Nie ze mnie nie interesuja żadne linki, nie interesują mnie linki te co Pani podala
                      Ja chciałbym dostac od Pani link obliczjacy szkodliwość a2 w okolicach GK.

To na razie tyle. Zadalem tu wiele pytań i mam jeszcze wiecej, wiec może powtorze
                      te pytania w osobnym watku, bo się boje, ze inaczej te ważne zostaną przeoczone.
                  • autom0bilista Re: Do Kalwaryjczyka (nie do Wampira) 11.10.04, 08:22
                    > 1. Nie, nie uważam, że każdy tir wjeżdżający do Warszawy to tir tranzytowy.
                    > Uważam jednak, że jest ich zdecydowana wiekszosć.

A ja uważam, że to kompletna bzdura. Czy tego chcemyu, czy nie, gospodarcze
                    życie Polskie koncentruje się w Warszawie i to obiekty położone w Warszawie są
                    dla większości wjeżdzajacych w okolice Warszawy punktem docelowym.

> Ile - to może wykazac tylko
                    > bardziej szczegółowe badanie, tj. ankietowanie kierowców tirów. uważam, że
                    > taklie ankietowanie powinno przeprowadzic miasto (ZDM? Straz Miejska?
                    > Wynajeta
                    > firma wyposażona w upowaznienia urzędu miasta?).

A niech zrobią takie badaniem niech zrobią je rzetelnie. Wreszcie udowodnią, że
                    bzdury piszesz z tym tranzytem.

> Uważam, że hurtownie i centra logistyczne, do których musza dojechac tiry,
                    > powinny byc lokowane za miastem (tak, jak to sie juz dzieje wzdłuż obecnej
                    > trasy katowickiej),

Powinny, powinny... Może i powinny, ale hurtownie i centra logistyczne już w
                    Warszawie SĄ, czy ci się to podoba czy nie. I trzeba do nich jakoś dojechac.

> a do miasta towary powinny w przeważającej wiekszości
                    > dojeżdżać samochodami o mniejszych gabarytach (bardziej zwrotne, nie niszcza
                    > dróg).

Za to byłoby tych mniejszych samochodów ZNACZNIE więcej na drogach, niż owych
                    TIR-ów. Kłóciłbym się, czy to takie dobre.

> Uważam ponadto, że do hurtowni zlokalizowanych po przeciwnej stronie
                    > miasta tiry te nie powinny dojeżdżać przez miasto, tylko omijac miasto kołem
                    > i wjeżdżać od drugiej strony. Obrazowo: z Góry Kalwarii przez Mińsk i Wołomin
                    > na Pragę.

Możesz sobie uważać. Tymczasem w działalności gospodarczej najważniejsza jest
                    ie ideologia lecz RACHUNEK EKONOMICZNY, a ten nakazuje jechać do celu drogą
                    najkrótszą.

> Uważam dalej, że nalezy uporządkować te "mnóstwo hurtowni na terenie
                    > miasta", bo polityka lokalizacyjna w tym względzie to horror.

Jak "uporządkować" Tzn. wywałaszczyć i wyrzucic? Myślenie godne komunistki.
                    Tylko ktoś musi za to zaplcic? Kto? My podatnicy z naszych pieniędzy?

Zaczynam odnosić wrażenie, że w Azji to owszem byłaś, ale nie w Japonii, lecz w
                    Korei Północnej.

> Toz w warszawie
                    > zdarzaja sie nawet centra logistyczne czy magazyny firm przewozowych, nie
                    > móeiąc juz o mniejszych hurtowniach przy wąskich ulicach, z utrudnionym
                    > skrętem. Takie monstrum wybudowano np. przy mojej ulicy osiedlowej - kiedy
                    > tir tam wjeżdża, czasami pół godziny zajmuje mu "złamanie" sie i trafienie w
                    > bramę.
                    >
                    > Czasami tez nie łamie sie, tylko rozładowuje na ulicy, a to już skandal.

Bardzo mi przykro, ale o takiej sytuacji zadecydował rachunek ekonomiczny.
                    Ideologią z tym nie wygrasz.

> Czasami tez nie łamie sie, tylko rozładowuje na ulicy, a to już skandal.
                    > W centrum miasta tirom po prostu nie wolno wjeżdżać i hurtownie przy Jana
                    > Pawła
                    > nie sa mozliwe. Niestety, wolno wjeżdżać na Puławską, Krakowską, Al.
                    > Jerozolimskie, Trase Toruńską oraz wszystkie uliczki zlokalizowane w tych
                    > okolicach (na przykład w mojej dzielnicy Włochy). I to jest problem dla
                    > mieszkańców tych uliczek.

To niech mieszkańcy uliczek podejmą starania o ustanowienie odpowiednich
                    zakazów. Ale u licha, po co to właśniwie piszesz? Co to ma wspólnego z
                    autostradą A-2?

Na rasztę bzdur odpiszę później, teraz nie mam czasu.
                    • Gość: komagane Re: Do Kalwaryjczyka (nie do Wampira) IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 15:43
                      > Powinny, powinny... Może i powinny, ale hurtownie i centra logistyczne już w
                      > Warszawie SĄ, czy ci się to podoba czy nie. I trzeba do nich jakoś dojechac.

Mieszkania też w Warszawie SĄ. I trzeba mieszkańcom stworzyc godziwe warunki
                      życia.

>
                      > > Uważam ponadto, że do hurtowni zlokalizowanych po przeciwnej stronie
                      > > miasta tiry te nie powinny dojeżdżać przez miasto, tylko omijac miasto ko
                      > łem
                      > > i wjeżdżać od drugiej strony. Obrazowo: z Góry Kalwarii przez Mińsk i Woł
                      > omin
                      > > na Pragę.
                      >
                      > Możesz sobie uważać. Tymczasem w działalności gospodarczej najważniejsza jest
                      > ie ideologia lecz RACHUNEK EKONOMICZNY, a ten nakazuje jechać do celu drogą
                      > najkrótszą.

Najkrótsza droga to przez most Poniatowskiego i most Śląsko-Dąbrowski. Tiry
                      maja powrócić w Aleje Jerozolimskie? A może i w Aleje Ujazdowskie i Nowy Świat
                      (bo i tam sa sklepy)? A może tam wolno i hurtownie założyć, w ramach wszech-
                      wolnosci gospodarczej? Puknij sie w głowę.

>
                      > > Uważam dalej, że nalezy uporządkować te "mnóstwo hurtowni na terenie
                      > > miasta", bo polityka lokalizacyjna w tym względzie to horror.
                      >
                      > Jak "uporządkować" Tzn. wywałaszczyć i wyrzucic? Myślenie godne komunistki.
                      > Tylko ktoś musi za to zaplacic? Kto? My podatnicy z naszych pieniędzy?
                      >

Najpierw może zapłacą (przynajmniej grzywną) ci sprzedajni urzędnicy, którzy
                      takie decyzje lokalizacyjne wydawali. Chyba jakies dokumenty sie znajdą ze
                      stosowną pieczątka i podpisem?
        • yasioo7 Re: Pytania do Pani Komagane 09.10.04, 22:45
          Właśnie coś wydobyliśmy... Raport NIK nt.:
          - SETECu - zarzut NIK o niegospodarności i braku akceptacji społecznej
          - ATKINSa - zarzut NIK o nierzetelnej działalności.
          To co jest tam opisane przeczy jakiejkolwiek wiarygodności ATKINSa.

www.nik.gov.pl/wyniki_kontroli/dokumenty/2003185.pdf
          • Gość: komagane Re: Pytania do Pani Komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 00:20
            Przerzuciłam na razie, bo długie.
            Na oko wydaje mi sie, że raport NIK suchej nitki nie zostawia na Ministerstwie
            Infrastruktury oraz na GDDKiA i jej poprzedniczce, ABiEA. Atkins czy Setec sa
            tam zaledwie wspomniane. Co do Atkinsa, są konkretne zarzuty, co do SETEC zaś -
            tylko ogólnikowa opinia (akceptacja społeczna czyli czyja?).

Nadal nie znamy treści raportów Setecu i Atkinsa, nadal nie wiemy, jakie sa
            szczegoły studiów wykonalnosci róznych wariantów przebiegu autostrady, więc
            może na razie powstrzymasz się z ocenami.

Natomiast czy wielce krytyczna analiza działania GDDKiA nie zachwiała twojej
            wiary w rzetelnosc danych pochodzacych z ich źródeł?
        • vampi_r Re: Pytania do Pani Komagane 10.10.04, 00:34

> 1. Z Wampirem, który lubi rzucac oszczerstwa głośno (a odwoływać po cichu) nie
          > mam zamiaru polemizować.

Oj demagogia, demagogia.
          Ty rzucasz oszczerstwa głośno i nawet ich nie odwołujesz.

>
          > 2. Własne forum - a po co? Nie mamy zamiaru zamykac się we własnym światku i
          > przekonywac przekonanych.

A czemu sądzisz, że zamkniecie się we własnym gronie? Ja chętnie przystąpie do waszego forum i będę zadawał pytania. W naszym forum też są wątpiący.
          Poza tym główny cel takiego forum, to jest zebranie wszelkich argumentów w jednym miejscu. Oczywiście jak sie ich nie ma, to i nie ma po co zakładac forum

>
          > 3. Wiarygodne dane? SISKOM podaje dane wiarygodne, ale tylko z jednego źródła,
          > co od razu na wejściu pozwala zakwestionowac ich obiektywizm. Macie takie
          > wejścia do GDDKiA, to wydobądźcie od nich raport SETECu i ATKINSa, których mnie
          >
          > odmówiono.

A jaki ty masz interes w promowaniu SETEC i ATKINS?

>
          > 4. Kalwaryjczykowi odpowiem na wszelkie pytania, kiedy sie wreszcie dowiem, co
          > miasta Góra Kalwaria, w jakiej odległości od ronda. Te informacje, w
          > rodzinnego miasta.

Jak odpowiesz, to mi kaktus wyrośnie.
          • Gość: jacek kim jest wampir ?? dlaczego klamie ?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 07:51
            milewski tez klamal przez lata - sprawiedliwosc zaciska swoja zelazna petle

z toba bedzie tak samo - tylko szybciej
            • feelek Re: kim jest jacek?? dlaczego straszy?? 10.10.04, 15:08
              zamiast argumentów - inwektywy
              a teraz jeszcze groźby karalne
              no powodzenia- przestępstwo już zaliczyłeś
              ale bać się takich osobników?
              eeeeeeeeeee
              czytając takie posty tylko się utwierdzam, że A2 przez południowe obrzeża Wawy
              ( :Ursynów), dojdzie kiedyś do skutku
              pzdr.
              ------------
              ITA- Inicjatywa Tak Autostradzie
              • Gość: jacek odpowiedzialnoscia karna - nie straszy sie - tylko IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 15:42
                uswiadamia

grozba bezprawna ma sens w odniesieniu do czynnosci bezprawnych

wampir popelnia przetstepstwo - naowluje do popelnienia przestepstwa wobec
                zdowia i mienia

odpowiedzialnosc karna wampira jest prosta konsekwencja jego wyborow i niecnych
                czynow - tu moze jeszcze dojsc zarzut przyjecia korzysci majatkowych - i
                unikania opodatowania przychodow

• kalwaryjczyk Kolejne pytania do Pani Komagane 10.10.04, 19:15
                  W świetle tego, co mi pani odpisala
                  1. jak mysli Pani ekzekwowac zakaz ruchu tir w Warszawie po zbudowaniu
                  platnej a2 pod GK?
                  2. Czy jest mozliwosc obsluzenia tak wielkiego miasta jedynie przez samochody
                  dostawcze mniejsze?
                  3. Czy probowala Pani juz pozbyc sie hurtowni spod swojego bloku?
                  4.jak Pani mysli wyprowadzic wszystkie hurtownie z Warszawy?

5. Czy A2 pod GK przetnie mazowiecki Park Krajobrazowy?

6.Czy trasa zbiorcza z projektu setec z Konotop przez Włochy, Załuski, Ursunow,
                  wawer ma byc bezkolizyjna? Czy bedzie sie łączyć z trasą NS i wschodnią obwodnica? Czy ta trasa ma byc wzdluz ul. Plaskowickiej? czy w tunelu?
                  moze Pani nie miec danych, ale jestem ciekaw tego co Pani wie lub Pani sądzi
                  lub co Pani uważa za najlepsze rozwiązanie.

7. Czy ursynowiacy wiedzą o takim projekcie? Jak to sie ma do pani informacji
                  szeroko komentowanych na tym forum o wynikach referendum na Ursynowie?
                  Mnie sie wydaje, ze ursynowiacy są przekonani, ze jak zaprotestują przeciw
                  obwodnicy przez ursynow, to przez ich dzielnice nic nie przejdzie nigdy.

8. Czy w razie przeprowadzenia A2 pod GK taka trasa musi powstać?

9. Jak ta trasa wplynie na burzenie domow na Załuskach? Przy obecnym
                  projekcie GDDkiA 3 pasmowwej trasy pisze Pani o burzeniu domów (chyba nawet
                  kilkuset), a dwupasmowa planowana po tej samej trasie nie spowoduje takiej
                  koniecznosci?

9. Czy jest jakas strona www na ktorej omowiony jest promowany przez Panią
                  projekt? Czy mozna skądś zdobyć opis projektu w formie elektronicznej?

10. Jaki jest związek Pani stowarzyszenia Załuski (nie pamietam pelnej nazwy) z
                  posłem Piechocińskim? Jeśli zaden, to prosze napisać że żaden, jeśli jakis jest
                  a nie chce Pani publicznie pisać, to niech pani napisze, ze nie odpowie, a
                  jesli to nie tajemnica, to prosze odpowiedziec.

• rysiek_z_klanu Ad calendas graecas 10.10.04, 19:46
                    .. tyle przyjdzie Ci pewnie poczekać na rzeczową odpowiedź. Zadajesz zbyt
                    precyzyjne i konkretne pytania. A w tym całym zamieszczaniu w temacie lotnisk,
                    autostrad i tym podobnych morderczych wynalazków ludzkości. Pseudoekologom i
                    samozwańczym "sejmikom ziemnskim" nie chodzi o to by "złapać króliczka, ale by
                    gonić go".

pozdrawiam
                    • kalwaryjczyk Re: Ad calendas graecas 10.10.04, 19:54
                      nie uwazam by pytania byly truden i zbyt szczegolowe. przedtem przygotowalem sie
                      i przeczytalem chyba wszystkie posty Pani komagane z ostatniego miesiąca.
                      stwierdzam, ze nie powinna miec problemow z odpowiedzia
                      Potem takie same pytania zadam w forim siskom i porownam odpowiedzi
                      • rysiek_z_klanu Re: Ad calendas graecas 10.10.04, 20:03
                        kalwaryjczyk napisał:

> nie uwazam by pytania byly truden i zbyt szczegolowe. przedtem przygotowalem si
                        > e
                        > i przeczytalem chyba wszystkie posty Pani komagane z ostatniego miesiąca.
                        > stwierdzam, ze nie powinna miec problemow z odpowiedzia.

Jakie to wzruszające. Wiara w człowieka. Piękne. Tylko jakoś ostatnio ulega
                        szybkiej dewaluacji i nisko stoi na giełdzie :-)

Czy ktoś może wspomóc mnie chusteczką ???

> Potem takie same pytania zadam w forim siskom i porownam odpowiedzi
                        >
                  • kalwaryjczyk Re: Kolejne pytania do Pani Komagane 10.10.04, 20:02
                    11. Czemu pani liczy samochody i tiry w godzinach 10-13? w tym czasie ruch
                    osobowych maleje (jest najmniejszy z calego dnia), a ruch tir wzrasta (tiry
                    w wiekszosci korzystają z godzin pozaszczytowych, bo inaczej mają za duze
                    koszty - spalanie paliwa przy staniu w korkach).
                    Czy nie uwaza Pani, ze takie obliczenia to zwykle naciąganie?
                    jestem przekonany, ze gdyby liczyla Pani tiry w godzinach 8-9 i pomnozyla
                    wynik nawet razy 24 (a nie razy 16) to wyszloby polowe tego co Pani podaje
                    jako dobowy przeplyw tir.
                    Moze powinna Pani liczyc i w godz.8-9 i 10-13 i wyniki usrednic? Tak bylo by
                    uczciwie.

12. Czy ma pani jakąś wiedzę lub polega na jakiejś normie w liczeniu ruchu?
                    Czy sama pani przyjmuje zalozenia? jakie te Pani wyniki mają w takim razie
                    podstawy do uznania ich za miarodajne?
                    • vampi_r Re: Kolejne pytania do Pani Komagane 10.10.04, 20:21
                      Obliczenia Komagane są tak samo miarodajne jak liczenie przechodniów na ul. Łazienkowskiej tuż po zakończeniu meczu Legii.
                    • Gość: komagane Re: Kolejne pytania do Pani Komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 21:43
                      > 11. Czemu pani liczy samochody i tiry w godzinach 10-13? w tym czasie ruch
                      > osobowych maleje (jest najmniejszy z calego dnia), a ruch tir wzrasta (tiry
                      > w wiekszosci korzystają z godzin pozaszczytowych, bo inaczej mają za duze
                      > koszty - spalanie paliwa przy staniu w korkach).
                      > Czy nie uwaza Pani, ze takie obliczenia to zwykle naciąganie?
                      > jestem przekonany, ze gdyby liczyla Pani tiry w godzinach 8-9 i pomnozyla
                      > wynik nawet razy 24 (a nie razy 16) to wyszloby polowe tego co Pani podaje
                      > jako dobowy przeplyw tir.
                      > Moze powinna Pani liczyc i w godz.8-9 i 10-13 i wyniki usrednic? Tak bylo by
                      > uczciwie.
                      >

Dobrze, nastepnym razem obliczymy w godzinach porannych, w południe i
                      wieczorem. W godzinach 18-22 tirom nie wolno wjechac do Warszawy, w nocy ruch
                      jest minimalny (co jest zresztą nielogiczne, bo naswiecie własnie w nocy
                      kursuje zaopatrzenie supermarketów).
                      Uważam jednak, że obliczanie ruchu samochodów w porannym szczycie to jest
                      dopiero naciąganie. Szczyt trwa godzinę-dwie. Natomiast w popołudniowym
                      szczycie tiry jeżdża juz na potęgę, chcąc zdążyć przed 18-tą.
                      Własnie dlatego policzylismy, zeby nie przyszedł potem żaden Kalwaryjkczyk i
                      powiedział" uważam, że...". To, co ty uważasz, jest skrajnie subiektywne. Nasze
                      obliczenia przynajmniej zbliżaja sie do obiektywizmu.

Pisałeś gdzieś o kierowcach, którzy płacą łapówki i za łapówki dla ZDM dostana
                      każdy potrzebny papierek. Uważaj. Płacenie łapówek jest nagminne, ale karalne.
                      Podobnie jak kradzież czy lewe faktury. Wstepujesz na śliską drogę. Czy nie
                      lepiej jednak pojechac przez ten Mińsk? Zwłaszcza po autostradzie?

• kalwaryjczyk Re: Kolejne pytania do Pani Komagane 10.10.04, 22:10

> W godzinach 18-22 tirom nie wolno wjechac do Warszawy, w nocy ruch
                        > jest minimalny (co jest zresztą nielogiczne, bo naswiecie własnie w nocy
                        > kursuje zaopatrzenie supermarketów).

Zakaz jest chyba w godzinach 22-18, tak mi sie wydaje, czyli to by znaczylo,
                        ze wlasnie w godzinach nocnych promuje sie ruch.

> Uważam jednak, że obliczanie ruchu samochodów w porannym szczycie to jest
                        > dopiero naciąganie. Szczyt trwa godzinę-dwie. Natomiast w popołudniowym
                        > szczycie tiry jeżdża juz na potęgę, chcąc zdążyć przed 18-tą.

????? Wydaje mi sie wlasnie na odwrot - tirom pozwala sie jeżdzić po 18
                        poranny szczyt nie trwa godzine, dwie, tylko trzy od 7 do 10. Popoludniowy
                        zaś chyba od 15 do 18.

> Własnie dlatego policzylismy, zeby nie przyszedł potem żaden Kalwaryjkczyk i
                        > powiedział" uważam, że...". To, co ty uważasz, jest skrajnie subiektywne. Nasze
                        >
                        > obliczenia przynajmniej zbliżaja sie do obiektywizmu.

???? liczenie ruchu wtedy gdy najmniejszy jest ruch osobowych, a najwiekszy
                        cięzarowek Pani nazywa obiektywizmem?
                        obiektywne byloby policzenie w szczycie porannym, okolo 13, w szycie
                        popoludniowym i okolo 19. nie znam sie na tym, ale czytalem co pisal o tym
                        Yasiu. wydaje mi sie, ze dokonując pomiarow powinna Pani oprzec sie na jakichs
                        normach, a nie wymyslac swoje wlasne. wam chodzi o pokazanie skali ruchu, a nie
                        o projektowanie tras, ale wlasnie pokazali skali ruchu obiektywne byloby gdzyby
                        pomiary byly w tym samym miejcu o 4 porach dnia.

>
                        >
                        > Pisałeś gdzieś o kierowcach, którzy płacą łapówki i za łapówki dla ZDM dostana
                        > każdy potrzebny papierek. Uważaj. Płacenie łapówek jest nagminne, ale karalne.
                        > Podobnie jak kradzież czy lewe faktury. Wstepujesz na śliską drogę. Czy nie
                        > lepiej jednak pojechac przez ten Mińsk? Zwłaszcza po autostradzie?

Ja nie mam firmy transportowej pisze tylko to czego dowiedzialem sie od firmy
                        z ktora wspolpracuje. wiem tez od nich, ze czesto jada do warszawy tak, \by
                        byc albo po 10 rqano, albo po 18, bo wtedy zwlaszcza tirom wolno jeździc
                        Pani pisze ze po 18 ruch tir jest zakazny. Prosze to sprawzic.
                        >
                  • Gość: komagane Re: Kolejne pytania do Pani Komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 21:21
                    1. 1. jak mysli Pani ekzekwowac zakaz ruchu tir w Warszawie po zbudowaniu
                    > platnej a2 pod GK?

Przy pomocy kontroli: policji, strazy miejskiej, wreszcie rogatek wjazdowych.
                    Takie przynajmniej jest założenie władz Warszawy. [nb. ciekawa jestem ,co na to
                    pytanie odpowie SISKOM, he, he]

> 2. Czy jest mozliwosc obsluzenia tak wielkiego miasta jedynie przez samochody
                    > dostawcze mniejsze?

Dlaczego nie? Jesli można tak obsłużyc gmine Centrum, to dlaczego nie Bemowo,
                    Żoliborz czy Wilanów?

> 3. Czy probowala Pani juz pozbyc sie hurtowni spod swojego bloku?

Nie mieszkam w bloku.
                    Hurtownia sama poszła po rozum do głowy i przyjeżdżaja do niej samochody, ktore
                    dają rade wjechac w bramę. Nie powiem, ze nie pomogło im w podjęciu tej decyzji
                    wezwanie raz i drugi policji, kiedy ulica była zablokowana

> 4.jak Pani mysli wyprowadzic wszystkie hurtownie z Warszawy?
                    >

A, to juz jest problem władz miasta. Nigdzie nie jest powiedziane, że stodoła
                    zawsze będzie stodołą, fabryka - fabryką, a hurtownia - hurtownią. Rozejrzyj
                    sie, to zobaczysz, że w dawnych stodołach bywaja dyskoteki, w fabrykach -
                    teatry. Teraz pora na hurtownie.

> 5. Czy A2 pod GK przetnie mazowiecki Park Krajobrazowy?
                    >

Masz rację, przetnie. Trzeba ją tak wyprofilowac, by poczyniła najmniej szkód.
                    Byc może powinna przecinac park po śladzie obecnej trasy nr 50, przecinającej
                    park? W ogóle GDDKiA bardzo lubi linie proste, bo to łatwiej. Nigdy nie
                    uwierze, ze nie ma mozliwości obejścia uroczysta Całowanie czy innych cennych
                    przyrodniczo terenów.

> 6.Czy trasa zbiorcza z projektu setec z Konotop przez Włochy, Załuski,
                    Ursunow,
                    > wawer ma byc bezkolizyjna? Czy bedzie sie łączyć z trasą NS i wschodnią obwodn
                    > ica? Czy ta trasa ma byc wzdluz ul. Plaskowickiej? czy w tunelu?
                    > moze Pani nie miec danych, ale jestem ciekaw tego co Pani wie lub Pani sądzi
                    > lub co Pani uważa za najlepsze rozwiązanie.
                    >

Za najlepsze rozwiązanie uważam przeprowadzenie tędy ulicy dwupasmowej (po
                    jednym pasie w każdą stronę), z poboczem i chodnikiem. Ulica taka, idąc od
                    Ursusa do Wawra przez Ursynów, znakomicie obsłuży ruch lokalny, ale nie będzie
                    atrakcyjna dla ruchu ciężarowego i tranzytowego. Stosowny zakazik wjazdu
                    samochodów powyżej 10 ton bardzo byłby pożądany. Własnie tego rodzaju ulic,
                    moim zdaniem, w naszym miescie najbardziej brak. Za to buduje sie i planuje
                    same ekspresówki.

> 7. Czy ursynowiacy wiedzą o takim projekcie? Jak to sie ma do pani informacji
                    > szeroko komentowanych na tym forum o wynikach referendum na Ursynowie?
                    > Mnie sie wydaje, ze ursynowiacy są przekonani, ze jak zaprotestują przeciw
                    > obwodnicy przez ursynow, to przez ich dzielnice nic nie przejdzie nigdy.
                    >

Oczywiście, że nie tylko wiedza, ale nawet aprobują. Wbrew temu, co tu wygaduja
                    różne autostradofile, ursynowiacy protestowali przeciwko przeprowadzeniu trasy
                    ekspresowej i tranzytowej, a nie przeciw przeprowadzeniu jakiejkolwiek drogi. W
                    razie czego służę stosownymi oświadzceniami.

> 9. Jak ta trasa wplynie na burzenie domow na Załuskach? Przy obecnym
                    > projekcie GDDkiA 3 pasmowwej trasy pisze Pani o burzeniu domów (chyba nawet
                    > kilkuset), a dwupasmowa planowana po tej samej trasie nie spowoduje takiej
                    > koniecznosci?

Zaiste, Góra Kalwaria bardzo sie troszczy o nasze małe Załuski. Wdzięczniśmy
                    bardzo.
                    Owszem, droga zbiorcza nie pochłonie tak duzo terenu, więc bez wiekszego
                    problemu da sie ja wytyczyć poprzez pas niezabudowanych pol miedzy Warszawa a
                    Raszynem (przez stacje Shella). Stacja benzynowa ma warunki zabudowy czasowe.
                    Droga zbiorcza nie jest tak uczęszczana (zwłaszcza przy zakazie jazdy tirów
                    pow. 10 ton), zeby nie dało się przy niej wytrzymać.

> 9. Czy jest jakas strona www na ktorej omowiony jest promowany przez Panią
                    > projekt? Czy mozna skądś zdobyć opis projektu w formie elektronicznej?
                    >
                    Sto razy pisałam, że nie ma, i sto razy pisałam, że to nie w porządku - robic
                    ekspertyzy, a potem utrzymywac je w tajemnicy przed najbardziej
                    zainteresowanymi. Napisz do GDDKiA, może tobie ulegną.

> 10. Jaki jest związek Pani stowarzyszenia Załuski (nie pamietam pelnej nazwy)
                    z
                    > posłem Piechocińskim? Jeśli zaden, to prosze napisać że żaden, jeśli jakis
                    jest
                    > a nie chce Pani publicznie pisać, to niech pani napisze, ze nie odpowie, a
                    > jesli to nie tajemnica, to prosze odpowiedziec.
                    >
                    Mogłabym napisać: a co to kogo obchodzi?
                    Ale odpowiem: żaden. Posel Piechociński jest przewodniczącym Komisji
                    Infrastruktury w sejmie i z racji tego kontaktowaliśmy sie z nim, lobbując w
                    sprawie lokalizacji lotniska.
                    Widac poseł uznał problem za ważki i wart zainteresowania, a może uznał, że
                    może w ten sposób zdobyc głósy wyborcze. To juz jego sprawa. W gruncie rzeczy
                    niewiele do tej popry zdziałał.
                    A tak przy okazji: co Górę Kalwarie obchodzi lokalizacja lotniska? Ani wam
                    Okęcie nie przeszkadza, ani Mszczonów, ani Modlin. Do Mszczonowa mielibyście
                    nawet bliżej. Do Modlina, owszem, dalej. C zyżby cała GK latała samolotami na
                    potęgę? W takim razie polecam lobbing za własnym lotniskiem, kalwaryjskim.

• kalwaryjczyk Re: Kolejne pytania do Pani Komagane 10.10.04, 21:54
                      Jeszcze zostało pytanie 11 i 12 w osobnym watku

Pytanie dodaykowe do 1: znam wypowiedzi Pani i jej grona stwierdzające, ze
                      takie zabezpieczenia to za malo, by obwodnicą nie jechaly tiry.
                      prosze sie wiec odniesć, czy to wystarczy, czy nie? Czy platna A2 pod GK nie spowoduje ze caly ruch bedzie szedl i tak trasą nr 50?

dodatkowe do 2: czy w gminie centum są hurtownie i centra handlowe?

dodatkowe do 4: czy wie Pani ile hurtowni jest w Warszawoie?

dodatkowe do 5: czy wedlug Pani autostrada moze tak sie wić jak 50-tka?

Pytanie dodatkowe do 6. Prosze uscislic, czy trasa z konotop do Wawra przez
                      Ursynow ma byc bezkolizyjna, czy zwyklą ulicą jak Puławska? Oczywiście z
                      komunikacją miejską?

dodatkowe do 9: Czy zna pani planowane obciążenie trasy? ilość samochodów?

pytanie dodatkowe do 9: czy mozna gdzies w internecie znalezc mapkę z projektm?
                      • Gość: komagane Re: Kolejne pytania do Pani Komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 10.10.04, 22:21
                        Czy nie przesadzasz, kalwaryjczyku? Komagane to nie encyklopedia.

> Pytanie dodaykowe do 1: znam wypowiedzi Pani i jej grona stwierdzające, ze
                        > takie zabezpieczenia to za malo, by obwodnicą nie jechaly tiry.
                        > prosze sie wiec odniesć, czy to wystarczy, czy nie? Czy platna A2 pod GK nie
                        sp
                        > owoduje ze caly ruch bedzie szedl i tak trasą nr 50?

No jasne, może to sprawić. Ale płatna autostrada do Konotopy również. Ale droga
                        nr 50 nie rozwiąże problemu ruchu z południa na połnoc przez Warszawę. Wcale
                        nie jest łatwo rozwiązac problem tirów. Moim zdaniem lepszym wyjściem niz
                        płatna autostrada byłyby winiety - pod warunkiem, że kasy z winiet znów nie
                        wydano by na bankiety, zamiast na utrzymanie drogi.

>
                        > dodatkowe do 2: czy w gminie centum są hurtownie i centra handlowe?

Hurtownie - jesli sa, to maja cięzko.
                        Centra handlowe: niestety, są, i jest to niezgodne z zasadami prawidłowej
                        urbanizacji (Carrefour Wileńska, Blue City, w budowie: Arkadia, Złote tarasy).
                        Natomiast, zdziwisz się, ale ruch ciężarówek do tych centrów nie sprawia
                        kłopotu; najwyraźniej zaopatruja sie w nocy.
                        >
                        > dodatkowe do 4: czy wie Pani ile hurtowni jest w Warszawie?

Nie wiem.
                        >
                        > dodatkowe do 5: czy wedlug Pani autostrada moze tak sie wić jak 50-tka?

Ależ 50-tka idzie całkiem prosto! Natomiast autostrada jak najbardziej może
                        sie "wić". W Polsce, gdzie sa same równiny, wyobrażamy sobie, ze droga musi isc
                        prosto az po horyzont. Widziałam mnóstwo autostrad górskich (w Austrii,
                        szwajcarii, Japonii, we Włoszech), gdzie sa same łuki, tunele i zakręty, z
                        racji ukształtowania terenu. Oczywiście, o innych profilach, łuki łagodniejsze,
                        zakręty nie tak ostre. Tu powie ci więcej fachowiec od buddowy dróg.
                        >
                        > Pytanie dodatkowe do 6. Prosze uscislic, czy trasa z konotop do Wawra przez
                        > Ursynow ma byc bezkolizyjna, czy zwyklą ulicą jak Puławska? Oczywiście z
                        > komunikacją miejską?

Kolizyjna czy bezkolizyjna, ma byc wąska i dla ruchu lokalnego. Ja ją osobiście
                        widze jako normalną, miejską drogę, z autobusami przystankami i skrzyzowaniami,
                        dla ruchu lokalnego, po Ursynowie i z dzielnicy do dzielnicy. Nie widze drogi
                        ekspresowej, bezkolozyjnej, z ruchem dziesięć razy wiekszym, oraz z gromada
                        tirów - to chyba jasne od początku.

>
                        > dodatkowe do 9: Czy zna pani planowane obciążenie trasy? ilość samochodów?

Planowane? Przez kogo i w jakim celu? W tym samym miejscu mozna zbudować
                        ściezke rowerową i autostradę - w każdym wypadku planowany ruch będzie inny.
                        Planowaną obwodnice od dawna postulujemy przepuscic przez tereny podmiejskie,
                        zgodnie z pomysłem SETECu. Uwaga! To tez nie powinna byc autostrada, ale
                        obwodnica miejska.
                        >
                        > pytanie dodatkowe do 9: czy mozna gdzies w internecie znalezc mapkę z
                        projektm?

Czego? SETECu? Nie mam. Nikt nie ma. Mam natomiast mapki planowanych i
                        postulowanych dróg krajowych przez i wokoł warszawy - do zdobycia w Urzędzie
                        marszałkowskim, w planie zagospodarowania przestrzennego województwa. Odsyłam
                        cie do tego planu kolejny raz. Projekt był w formie elektronicznej (do
                        konsultacji), ale samego planu nie widziałam. Adres Urzędu Marszałkowskiego:
                        ul. Mińska w Warszawie.
                        >

• kalwaryjczyk Re: Kolejne pytania do Pani Komagane 10.10.04, 23:52

> Czy nie przesadzasz, kalwaryjczyku? Komagane to nie encyklopedia.

ale skoro tak aktywnie dziala na rzecz a2 pod moim domem, to ja chcialbym
                          wiedziec czemu.

> > Pytanie dodaykowe do 1: znam wypowiedzi Pani i jej grona stwierdzające, ze
                          > > takie zabezpieczenia to za malo, by obwodnicą nie jechaly tiry.
                          > > prosze sie wiec odniesć, czy to wystarczy, czy nie? Czy platna A2 pod GK
                          > nie spowoduje ze caly ruch bedzie szedl i tak trasą nr 50?
                          >
                          > No jasne, może to sprawić. Ale płatna autostrada do Konotopy również. Ale droganr 50 nie rozwiąże problemu ruchu z południa na połnoc przez Warszawę. Wcale nie jest łatwo rozwiązac problem tirów.

Jak to nie rozwiaze - trasa nr 50 to ring przechodzacy przez Sochaczew, wyszkow
                          Płońsk, Ciechanów, Ostrów, Minsk, Gore Kalwarie, Grójec, Mszczonów,Sochaczew
                          skoro budowa platnej a2 sprawi (podobnie jak a2 do Konotop), ze ruch bedzie
                          i tak szedl po 50-tce, to po co budować autostradę przez GK?
                          trasa nr 50 po modernizacji doskonale moze obsluzyc ruch tranzytowy, tym
                          bardziej, ze ten ruch jest na poziomie 180 tir na godzine. To niewiele.
                          Po co wiec wydawac miliardy zlotych na autostrade skoro i tak nikt nią nie
                          pojedzie, a jesli juz to jakies niedobitki ktore albo wjada na a2 przez pomylke
                          albo dziwnym trafem wola zapłacić.
                          Nie uważa Pani?

Nie odpowiedziala Pani na zarzut, ze teraz twierdzi Pani, ze znaki zakazu ruchu
                          wystarczą by na trasę zbiorczą nie wjechał tir, a na obwodnicę GDDKiA nie
                          wystarczą.

> > dodatkowe do 2: czy w gminie centum są hurtownie i centra handlowe?
                          >
                          > Hurtownie - jesli sa, to maja cięzko.

Nie ma. Najblizej centrum są hurtownie na ul.Kolejowej, ale to Wola i mają
                          dojazd z Wolskiej i Prymasa.

> Centra handlowe: niestety, są, i jest to niezgodne z zasadami prawidłowej
                          > urbanizacji (Carrefour Wileńska, Blue City, w budowie: Arkadia, Złote tarasy)

Carrefour wilenska to Praga, Blue City to ochota a nie centrum. Pozostale
                          są w budowie i dodatkowo arkadia może byc zaopatrywana przez kolej.
                          Nie wiem czemu sądzi, zę Wileńska powstała niezgodnie z zasadami
                          jeżdżąe po europie i widzę, ze zwykle wszystkie tego typu dworce to są przy okazji centra handlowe.
                          Czyli jak narazie w gminie centrum nie ma ani hurtowni, ani zadnego centrum
                          handlowego, ani zakladow przemyslowych, ani stacji przeladunkowych PKP czyli
                          pisanie, ze gmina centrum moze byc obslugiwana bez tirow, to lekkie niedomowienie. Moze byc obslugiwana bo nie ma w niej ani jednego czynnika
                          tirotwórczego. do calej Warszawy jednak sie to nie odnosi.

> Natomiast, zdziwisz się, ale ruch ciężarówek do tych centrów nie sprawia
                          > kłopotu; najwyraźniej zaopatruja sie w nocy.

W nocy, czy w dzien, one i tak jadą. tez potrzeba na ich przejazd trasy o
                          odpowiednim obciazeniu.
                          Jakby tir przejechal po uliczce osiedlowej to by zaraz byly koleiny

> > dodatkowe do 4: czy wie Pani ile hurtowni jest w Warszawie?
                          >
                          > Nie wiem.

No wlasnie, dlatego moze pani wyglaszac slogany, ze hurtownie nalezy przenisc
                          poza miasto. hurtownie są i jest ich kilkaset - mniejszych, większych.
                          nie wyrzuci ich pani nakazem, bo bylby niezgodny z prawem.
                          Niech Pani sprobuje z hurtownią kolo pani domu. jak sie Pani uda, to na konto
                          Pani stowarzyszenia przelewam natychmiast 100 tys.

> > dodatkowe do 5: czy wedlug Pani autostrada moze tak sie wić jak 50-tka?
                          >
                          > Ależ 50-tka idzie całkiem prosto!

To chyba nie jechala Pani nigdy. mam tu na mysli zwlaszcza odcinek przechodzący
                          przez Park Krajobrazowy. Pisze Pani, ze a2 moze iść po planie 50tki.
                          To nieprawda autostrada nie moze tak często i ostro zakręcać. Czyli przechodząc
                          przez Park zniszczy liczne połacie dzikiej przyrody.

> > Pytanie dodatkowe do 6. Prosze uscislic, czy trasa z konotop do Wawra przez
                          > > Ursynow ma byc bezkolizyjna, czy zwyklą ulicą jak Puławska? Oczywiście z
                          > > komunikacją miejską?
                          >
                          > Kolizyjna czy bezkolizyjna, ma byc wąska i dla ruchu lokalnego.

Z Konotop przez włochy, Ursynów i Wawer dla ruchu lokalnego? Co Pani nazywa
                          ruchem lokalnym? Wedlug map jakie dostalem od Pani przez vampira, ta trasa
                          ma byc elementem obwodnicy warszawskiej z polączeniami z NS.
                          Na jednej z map nosi symbol WA2. czy to ta sama trasa?

>Ja ją osobiście widze jako normalną, miejską drogę, z autobusami przystankami i skrzyzowaniami,
                          > dla ruchu lokalnego, po Ursynowie i z dzielnicy do dzielnicy. Nie widze drogi
                          > ekspresowej, bezkolozyjnej, z ruchem dziesięć razy wiekszym, oraz z gromada
                          > tirów - to chyba jasne od początku.

Tylko jak Pani wyegzekwuje by tiry nie jechaly skoro te zabezpieczenia o
                          ktorych Pani pisze, zostaly przez was niemal wysmiane jako niewystarczajace
                          dla bezkolizyjnej obwodnicy. jak niby ma zostac dowieziony towar do Tesco na
                          Kabatach? lub do Geant.
                          czyli trsa z konotop do Wawra kolizyjna z 2 pasami ruchu w dodatku jedyny
                          rozsądny łącznik z trasy NS do wschodniej obwodnicy.
                          Czy Pani żartuje? Ze ruch będzie niewielki?
                          Pani chce puscić Ursynowem zamiast niekorkującej się trasy w tunelu, wąską
                          kolizyjną trasę wierzchem z ruchem niemal takim samym jak na obwodnicy, ale
                          za to korkującym sie?

> > dodatkowe do 9: Czy zna pani planowane obciążenie trasy? ilość samochodów
                          > ?
                          >
                          > Planowane? Przez kogo i w jakim celu? W tym samym miejscu mozna zbudować
                          > ściezke rowerową i autostradę - w każdym wypadku planowany ruch będzie inny.
                          > Planowaną obwodnice od dawna postulujemy przepuscic przez tereny podmiejskie,
                          > zgodnie z pomysłem SETECu. Uwaga! To tez nie powinna byc autostrada, ale
                          > obwodnica miejska.

Czy ma Pani na mysli trase ekspresową przez Powsin i konstancin?

> >
                          > > pytanie dodatkowe do 9: czy mozna gdzies w internecie znalezc mapkę z
                          > projektm?
                          >
                          > Czego? SETECu? Nie mam. Nikt nie ma. Mam natomiast mapki planowanych i
                          > postulowanych dróg krajowych przez i wokoł warszawy - do zdobycia w Urzędzie
                          > marszałkowskim, w planie zagospodarowania przestrzennego województwa. Odsyłam
                          > cie do tego planu kolejny raz. Projekt był w formie elektronicznej (do
                          > konsultacji), ale samego planu nie widziałam. Adres Urzędu Marszałkowskiego:
                          > ul. Mińska w Warszawie.

Chodzi mi o cokolwiek w internecie gdzie bedzie mapka z A2 pod Góra kalwaria
                          i trasa przez Ursynów.

• Gość: jacek jak kalwaryjczyk swoja wiarygodnosc pogrzebal IP: *.u.mcnet.pl 11.10.04, 09:28
                            mozna zrozumiec ze walczy o zachowanie swojego domu i osiedla - jako
                            kalwaryjczyk - w tym moglby byc wiarygodny

tylko - na Boga - czemu od razu ujawnil sie jako wybitny znawca rozwiazan
                            drogowych w Warszawie - 'w ogolnie slusznej' intereprtacji gddkia -

czyli - nastawialismy wam hipermarkety za lapowy (wedlug NIK i NSA) - a teraz
                            trzeba je przeciez zaopatrywac tirami

zapedzil sie 'kalwaryjczyk' w slepy zaulek
                          • Gość: komagane Re: Kolejne pytania do Pani Komagane IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 10:14
                            Wiesz co, Kalwaryjczyku. Nastepne pytania skieruj sobie do "swojego przyjaciela
                            Wampira", a mnie nie zawracaj głowy.

Moze przynajmniej twój przyjaciel Wampir, ponoc warszawiak, powie ci, gdzie
                            jest centrum, tj. gdzie kończy sie dawna gmina Centrum. Mnie na to doprawdy
                            szkoda czasu.
                          • autom0bilista Re: Kolejne pytania do Pani Komagane 11.10.04, 10:23
                            > jak niby ma zostac dowieziony towar do Tesco na
                            > Kabatach? lub do Geant.

I tak ci nie odpowie.

Nie odpowie ci, że zwykłymi miejskimi ulicami, bo to przeczy zdrowemu
                            rozsądkowi, a jego resztki chyba jednak Komagane mimo wszystko zachowała.

Nie odpowie ci, że drogą ekspresową, bo to jej przez gardło/klawiaturę nie
                            przejdzie.

Czyli nie odpowie ci nic.

Co najwyżej napisze coś o małych pojazdach, ale tęz nie napisze, KTÓRĘDY miałby
                            one jechać.

Czyli pustka.
                            • Gość: jacek zakaz wjazdu tirow do miasta IP: *.u.mcnet.pl 11.10.04, 10:30
                              ci ktorzy postawili hiperkarkety na lewo - nie moga teraz domagac sie
                              przywilejow

jedna lewa kasa nie moze uzasadnic nastepnej lewej kasy
                        • autom0bilista Re: "Obowodnica" według Komagane 11.10.04, 10:44
                          > Centra handlowe: niestety, są, i jest to niezgodne z zasadami prawidłowej
                          > urbanizacji (Carrefour Wileńska, Blue City, w budowie: Arkadia, Złote
                          > tarasy).

Wali mnie owa "nieprawdiłowa urbanizacja". Prawdiłowa czy nie, moge szybko
                          dojechac samochodem do centrum handlowego i zrobić porządne zakupy. Wreszcie
                          nie jestem skazany na małe i słabo zaopatrzone "sklepiki za rogiem" ani na
                          zatłoczone i nieprzyjazne samochodom tzw. tradycyjne centrum. Jeśli to ma
                          być "nieprawdłowa urbanizacja", to niechh sobie jest. O nazwę nie będę się
                          sprzeczał, NIECH ŻYJE NIEPRAWIDŁOWA URBANIZACJA!

> Kolizyjna czy bezkolizyjna, ma byc wąska i dla ruchu lokalnego. Ja ją
                          > osobiście
                          > widze jako normalną, miejską drogę, z autobusami przystankami i
                          > skrzyzowaniami,
                          > dla ruchu lokalnego, po Ursynowie i z dzielnicy do dzielnicy. Nie widze drogi
                          > ekspresowej, bezkolozyjnej, z ruchem dziesięć razy wiekszym, oraz z gromada
                          > tirów - to chyba jasne od początku.

> Planowaną obwodnice od dawna postulujemy przepuscic przez tereny podmiejskie,
                          > zgodnie z pomysłem SETECu. Uwaga! To tez nie powinna byc autostrada, ale
                          > obwodnica miejska.

JESTEŚ ŚLEPA, IDIOTKO. Ślepa aż do bólu.

Znasz taką drogę: Piastów - Bronisze - Babice Stare - Mościska - Dąbrowa Leśna -
                          Łomianki? Znasz ją, idiotko? Wyjaśnię ci - jest to wąska dziurawa droga
                          łącząca Piastów (trasa Warszawa - Skierniewice) z trasą gdańską (Łomianki).
                          Droga przebiegajaca przez zabudowania Piastowa, liczne gęsto zaludnione wioski,
                          koło rynku hurtowego Bronisze, potem skrajem Puszczy Kampinoskiej. Droga
                          zawierająca liczne niebezpieczne skrzyżowania oraz niebezpieczny przejazd
                          kolejowy (trasa kolejowa Warszawa - Poznań, wiaduktu brak), przejazd przez
                          każdą gęsto zaludnioną wioskę to też niebezpieczenstwo.

Czemu o tym piszę, idiotko? Bo ta droga to WSCHODNIA OBWODNICA WARSZAWY!!!
                          Spójrz na mapę, to się przekonasz! Skoro przedstawiłaś swoją wizję obwodnicy,
                          to ci napiszę - ta obwodnica już jest! Jest to ta wąska i niebezpieczna droga,
                          jak najbardziej kolizyjna. W sam raz pasująca do twoich kretyńskich wizji.

A jaki panuje na niej ruch? Lokalny? NIE IDIOTKO! Typowy dla obwodnicy! Ujrzysz
                          tam nieprzebrany sznur aut i mase ciężarówek stloczonych na wąskiej i
                          niebezpiecznej dróżce biegnącej środkiem wielu miejscowości. Wszystko wlecze
                          się, czasem stoi w korkach, a opuszczenie szlabanu na przjeździe kolejowym to
                          już prawdziwa masakra.

A czemu jest tam taki ruch? Bo nie ma żadnej innej drogi! Jest tylko
                          ta "obwodnica". Jeśli teraz proponujesz jakieś kolizyjne wąskie dróżki
                          miedzydzielnicowe, to będziesz miała analogiczną sytuację. NIE ROZUMIESZ TEGO,
                          KRETYNKO?

Wypchaj sie ze swoimi idiotycznymi wizjami, idź się leczyć.
                          • Gość: Automobilista Re: Sprostowanie :) IP: 62.233.175.* 11.10.04, 11:49
                            > Bo ta droga to WSCHODNIA OBWODNICA WARSZAWY!!!

ZACHODNIA oczywiście. Na szczęście nikt nie zauważył :)
                            • Gość: jacek to akurat byl najmniejszy blad IP: *.u.mcnet.pl 11.10.04, 11:53
                              w porownaniu do calej reszty bzdur - byl niezauwazalny
                            • vampi_r Re: Sprostowanie :) 11.10.04, 12:00
                              Gość portalu: Automobilista napisał(a):

> > Bo ta droga to WSCHODNIA OBWODNICA WARSZAWY!!!
                              >
                              > ZACHODNIA oczywiście. Na szczęście nikt nie zauważył :)

Ja zauważyłem.

I czemu biedną Komagane nazywasz idiotką? Nieładnie, nieładnie.
                              • Gość: Automobilista Re: Sprostowanie :) IP: 62.233.175.* 11.10.04, 12:03
                                > I czemu biedną Komagane nazywasz idiotką? Nieładnie, nieładnie.

Czasem jestem zmuszony jechać ową "obwodnicą" z Piastowa w kierunku Łomianek i
                                wiem, jak tragiczna jest ta droga. I jeśli czytam, że Komaganowe wizje
                                zakładają właśnie takie wąskie i kolizyjne drogi, to jak mam ją nazwać?
                                Bo "brak wyobraźni" tyo zdecydowanie za malo powiedizane. Jest to idiotyzm i
                                nazwyam całą rzecz po imieniu.
                          • rysiek_z_klanu szkoda zdrowia Automobilisto 11.10.04, 12:09
                            Komagane nie ma żadnej sensownej, realnej, możliwej do realizacji alternatywy
                            dla tego przeciwko czemu protestuje. Dopisuje się do jakichś utopijnych
                            histerycznych wypowiedzi jacusia czy innych piotrusiów i żeby było śmieszniej
                            bierze je na poważnie.

Jesli ktoś opiera swoje wypowiedzi o takie slogany jak "nieprawidłowa
                            urbanizacja" to jest to śmiech na sali. Przecież gdyby qurna nie Wisła, to nie
                            było by konieczności budowy mostów. Kto do cholery lokował tak idiotycznie to
                            miasto.
                            Komagane pewnie sobie wyobraża że wraz wybudowaniem pojedynczej nitki "lokalnej
                            obwodnicy", kompleksowo rozwiązano by problem "nieprawidłowej urbanizacji"
                            alokując hipermnakety pod Łowicz, Siedlce i Ciechanów. Ot poprostu wyburzyłoby
                            się istniejące Wola parki, Blue city, Arkadie i tym podobne inne Galery :-)

jak widać wieczór kabaretowy trwa.
                            • Gość: jacek [...] IP: *.u.mcnet.pl 11.10.04, 13:52
                              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
                            • Gość: komagane Proszę bez przeinaczeń IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 21:50
                              Droga przez Załuski i Ursynów ma NIE BYĆ autostrada ani trasą ekspresową. Ma
                              służyc mieszkańcom Włoch i Ursynowa do przemieszczania się między dzielnicami.

Trasa ekspresowa (obwodnica miasta)powinna pójsc w korytarzu Brwinów - Wolica -
                              Piaseczno.
                              Autostrada Wschód-Zachód powinna pójść w korytarzu Tarczyn - Góra Kalwaria.

Projekty takiego rozłożenia ruchu wokoł Warszawy (poza Setec'iem) ciesza się
                              poparciem wielu autorytetów naukowych (wywodzących sie z innych kręgów niz
                              prof. Suchorzewski i jego uczniowie). Ale jesli ktoś ma klapki na oczach, a
                              tyłek przyrósł mu do samochodu, to tłumaczenie i wyjasnianie jest czystą strata
                              czasu.
                              Kupcie sobie samochodziki, panowie, i puszczajcie je na dywanie, budując tam
                              tunele z krzeseł i estakady z pantofli rannych. To mniej niebezpieczna zabawa.
                              • tarantula01 Re: Proszę bez przeinaczeń 12.10.04, 11:21

> Droga przez Załuski i Ursynów ma NIE BYĆ autostrada ani trasą ekspresową. Ma
                                > służyc mieszkańcom Włoch i Ursynowa do przemieszczania się między dzielnicami.
                                >
                                > Trasa ekspresowa (obwodnica miasta)powinna pójsc w korytarzu Brwinów -
                                Wolica -
                                >
                                > Piaseczno.
                                > Autostrada Wschód-Zachód powinna pójść w korytarzu Tarczyn - Góra Kalwaria.
                                >
                                > Projekty takiego rozłożenia ruchu wokoł Warszawy (poza Setec'iem) ciesza się
                                > poparciem wielu autorytetów naukowych (wywodzących sie z innych kręgów niz
                                > prof. Suchorzewski i jego uczniowie). Ale jesli ktoś ma klapki na oczach, a
                                > tyłek przyrósł mu do samochodu, to tłumaczenie i wyjasnianie jest czystą
                                > strata czasu.

Badanie ATKINSa stwierdziło w takim razie coś przeciwnego niż SETECu
                                www.zyciewarszawy.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw_full_article&news_id=30860&news_cat_id=9
        • tarantula01 Na temat projektów ATKINSa i SETEC nie wiele jest 11.10.04, 15:16
          > 3. Wiarygodne dane? SISKOM podaje dane wiarygodne, ale tylko z jednego
          źródła,
          > co od razu na wejściu pozwala zakwestionowac ich obiektywizm. Macie takie
          > wejścia do GDDKiA, to wydobądźcie od nich raport SETECu i ATKINSa, których
          mnie odmówiono.
          >
          > 4. Kalwaryjczykowi odpowiem na wszelkie pytania, kiedy sie wreszcie dowiem,
          co
          > miasta Góra Kalwaria, w jakiej odległości od ronda. Te informacje, w
          > rodzinnego miasta.

Gdzieś te dane na pewno są - trzeba dłużej poszukać:

www.mi.gov.pl/moduly/aktualnosci_sg/informacja.php?id_informacji=845&opcja=pokaz
          Bo to tylko krótka informacja, ale jeśli jest prawdą, to znaczy, że dobrej
          alternatywy dla obecnego wariantu przebiegu A2 nie ma.
          • Gość: jacek ahahahhahahahhahahaahahahhahahahaha IP: *.u.mcnet.pl 11.10.04, 16:07
            a co to znaczy ???

na jakiej podstawie tak sadzisz ???

na podstawie braku informacji ???????
      • Gość: slater Orzeł Biały dla mojego ulubieńca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.10.04, 22:19
        Wpadnij do nas na forum, tam uzyskasz prawdziwe i wiarygodne informacje bez
        demagogii, kręcenia (...)
        Przeciwnicy (...) zazdroszczą nam tego forum (...)

mmmmm...
        achhhh..
        ochhhh..
        echhhh...

ale "fspanili" chłopcy tam pracują
        mmmmalina
        ordery już rozdane?
        tylko nie obślińce ekranu ...
        • Gość: montecarlo a ty sie zolcia nie zachlysnij IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.10.04, 22:41
          kretynie:((
          • Gość: slater Re: a ty sie zolcia nie zachlysnij IP: 217.153.130.* 11.10.04, 08:35
            całusy dla mojego kolejnego wielbiciela :)
            cieszę się
            mam fanklub :):)
            • kalwaryjczyk Re: a ty sie zolcia nie zachlysnij 11.10.04, 12:24
              Do Pani Komagane.

powinna pani zrozumiec czemu wypytuje panią o pewne rzeczy. pani protestuje
              przeciwko obwodnicy, ktora ma przejsc ppod pani oknem, ale tez popiera projekt
              ktory mowi, ze a2 ma przejsc pod moim oknem.
              nie wiem co pani ma na mysli mowiąc gmina centrum, Stara Gmina Centrum chyba
              już nie istnieje, a centra handlowe takie jak Blue City, czy Wileńska leżą nie
              w obecnych granicach dzielnicy centrum. Nie orientuje się w podziałach Wawki,
              bo one sie zmieniają częściej, niz moje skarpetki, dlatego prosze o wybaczenie
              jesli coś pomyliłem.

Chcialbym zeby mi Pani odpowiedziala na jedno, ostatnie pytanie.
              czy gdzieś w interneciejest zaprezentowana mapka z projektem autostrad, ktory
              Pani popiera.?
              • Gość: Automobilista Re: a ty sie zolcia nie zachlysnij IP: 62.233.175.* 11.10.04, 12:31
                > Chcialbym zeby mi Pani odpowiedziala na jedno, ostatnie pytanie.
                > czy gdzieś w interneciejest zaprezentowana mapka z projektem autostrad, ktory
                > Pani popiera.?

Otrębusy - Nadarzyn - Sękocin - Piaseczno - Konstancin Jeziorna. Ta droga juz
                istnieje i zgodnie z wizjami Komagane może służyć jako południowa obwodnica
                Warszawy. Według wizji Komagane ma ona same zalety - biegnie poza Warszawą,
                jest wąska i kolizyjna.

Jeszcze tylko uruchomić prom przez Wisłę na trasie z Konstancina do Otwocka
                (przeciez nei most - jest nieekologiczny) i już mamy obwodnicę, jak się patrzy!

• rysiek_z_klanu Re: a ty sie zolcia nie zachlysnij 11.10.04, 13:46
                  > Jeszcze tylko uruchomić prom przez Wisłę na trasie z Konstancina do Otwocka

pod warunkiem że będzie to prom z napedem ręczmnym, gdyż jak wiemy napęd
                  spalinowy wydzielałby MILIONY TON SPALIN zaś hałas silników pozobijałby ptactwo,
                  plazy i owady aż po sam Sandomierz
                  • Gość: jacek reczny - a raczej nozny IP: *.u.mcnet.pl 11.10.04, 13:54
                    napedzac bedzie rysiek z automobilista

z czegos beda musieli zyc - jak sie skonczy lewa kasa za pisanie na forum
                  • kalwaryjczyk Pani Komagane 11.10.04, 13:57
                    Wiem, ze niegodzien jestem by ja, zwykly prowincjonalny przedsiębiorca, mógł
                    się do pani zwracac i zawracać głowę, prosze jednak o odpowoiedz na pytanie
                    - czy jest jakaś strona w internecie , gdzie mogę znaleźc mapkę projektu
                    popieranego przez Panią?

możliwe odpowiedzi : tak, nie, nie wiem

jeśli to nie sprawi pani kłopotu wystukanie 3 lub 7 liter, to byłbym wdzieczny.
                    • Gość: jacek to arcyciekawe pytanie - biorac pod uwage problem IP: *.u.mcnet.pl 11.10.04, 15:48
                      problemy gddkia z prezentacjami projektu - popieranego przez gddkia

trudno zeby prezentowali projekt osmieszajacy ich pomysly

trudno tez zeby projekt - kosztujacy kilkanascie milionow PLN - wykonywali
                      mieszkancy w czynie spolecznym

to pwinno postac w trakcie procedury przygotowczej

Pozdrawiam
                      Jacek (ale nie ten Kalwaryjski PaJac)

• Gość: v Re: Pani Komagane IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 01:47
                      niby proste a jednak nie na tyle proste zeby komagane dokonała tegoz
                      wyczynu...czekamy dalej!
                      • Gość: jacek nie klam - na nic nie czekasz IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 11:29
                        przeciez wy komuniscie wiecie wszystko lepiej
              • Gość: komagane Nie ma mapki IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 16:04
                Nie ma mapki. Mapki, które poslałam, nie wiedzieć po co, twojemu przyjacielowi
                Wampirowi, mam w postaci papierowej, zdobyte w Urzędzie Marszałkowskim
                wojewodztwa mazowieckiego, gdzie powstawał plan zagospodfarowania
                przestrzennego województwa.

> powinna pani zrozumiec czemu wypytuje panią o pewne rzeczy. pani protestuje
                > przeciwko obwodnicy, ktora ma przejsc ppod pani oknem, ale tez popiera
                projekt
                > ktory mowi, ze a2 ma przejsc pod moim oknem.

Czy naprawde uważasz, że autostrada przez Ursynów to jedyna droga, która będzie
                budowana na Mazowszu? Że wszystkie pozostałe będa tylko "modernizowane" jak owa
                50-tka? Autostrada przez Górę Kalwarię też jest w planach. Jest, a więc za
                dziesięć (dwadzieścia, trzydzieści...) lat i tak wjedzie w twój ogródek. Polska
                nie ogranicza sie do Warszawy (Warszawki, jak mówia niektórzy), potrzeba wielu
                dróg i mostów.

Dawna gmina centrum to obecnie siedem dzielnic: Śródmieście, Ochota, Żoliborz,
                Mokotów, Wola, Praga Pn. i Praga Pd. Dawniej stanowiły one gminę Centrum, teraz
                są nadal dzielnicami, ale juz dzielnicami gminy Warszawa.

Cos tez czytałam w innej wypowiedzi o drodze Otrębusy - Nadarzyn - Piaseczno...
                jako alternatywie do obwodnicy (a, to chyba u Automobilisty). O ile pamietam,
                projekt obwodnicy podmiejskiej nie przechodził śladem tej, istniejącej juz,
                drogi. A więc nie szedł przez liczne wioski i liczne zakręty.
                Pamietam go najlepiej w okolicy najlepiej mi znanej, tj. przy skrzyżowaniu z
                trasa krakowska i katowicką (Wolica). I tam, owszem, droga krzyżowała sie z
                planowana trasa salomea-Wolica, ale poza tym przebiegała przez stosunkowo puste
                pola. I co widzę? tereny te sa intensywnie zabudowywane (przez ostatnie parę
                lat), pustych miejsc ubywa, planuje sie jakies ogromne osiedle mieszkaniowe w
                Sękocinie). Widze, że to samo dzieje sie w Górze Kalwarii. Miasto sie rozlewa
                na wszystkie strony i za chwile okaże sie, że żadna droga nie może powstac bez
                protestów i wyburzeń. Jeżeli to jest planoiwanie przestrzenne, to mów
                mi "idiotka".
                A teraz dosyć tego, musze się wziąć za bardziej pozyteczne zajęcia niż
                przekonywanie autofanów, których i tak nic nie przekona, nawet zakaz wjazdu.
                • tarantula01 Wnioskuję, że samorządy 11.10.04, 16:36
                  > Cos tez czytałam w innej wypowiedzi o drodze Otrębusy - Nadarzyn -
                  Piaseczno...
                  >
                  > jako alternatywie do obwodnicy (a, to chyba u Automobilisty). O ile pamietam,
                  > projekt obwodnicy podmiejskiej nie przechodził śladem tej, istniejącej juz,
                  > drogi. A więc nie szedł przez liczne wioski i liczne zakręty.
                  > Pamietam go najlepiej w okolicy najlepiej mi znanej, tj. przy skrzyżowaniu z
                  > trasa krakowska i katowicką (Wolica). I tam, owszem, droga krzyżowała sie z
                  > planowana trasa salomea-Wolica, ale poza tym przebiegała przez stosunkowo
                  > puste pola.
                  > I co widzę? tereny te sa intensywnie zabudowywane (przez ostatnie parę
                  > lat), pustych miejsc ubywa, planuje sie jakies ogromne osiedle mieszkaniowe w
                  > Sękocinie). Widze, że to samo dzieje sie w Górze Kalwarii. Miasto sie rozlewa
                  > na wszystkie strony i za chwile okaże sie, że żadna droga nie może powstac
                  > bez protestów i wyburzeń. Jeżeli to jest planoiwanie przestrzenne, to mów
                  > mi "idiotka".

gmin przez które mogłaby przebiegać alternatywa dla wariantu ursynowskiego same
                  sobie strzelają gola. Najpierw: chcemy autostrady, możemy wszystko przygotować,
                  mamy tereny, itp. A za chwilę: wydają pozwolenia na zabudowę terenów przez
                  które chciałyby w przyszłości poprowadzić autostradę.
                • kalwaryjczyk Re: Nie ma mapki - czemu Pani kłamie 11.10.04, 17:57
                  Pani Komagane zdaje sie reprezentuje STOWARZYSZENIE SĄSIEDZKIE ZAŁUSKI-STASIN
                  ktore to jest sygnatariuszem tej oto strony www
                  www.republika.pl/ekostrada/
                  prosze wiec wpierw kliknąć na 'sygnatariusze", a potem na "projekty"
                  Plan rozwiazania wezla to dokladnie plan firmy setec.
                  Pani wspomina o tej stronie www np. w tym watku;
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=51&w=12474902&a=12727004
                  Zacytuję:
                  "Co ty wygadujesz? A-2 przez Górę kalwarię omija Mazowiecki Park Krajobrazowy.
                  Musisz zapoznać sie z mapami, polecam wizytę na www.ekostrada.republika.pl. Nic
                  na pamięc, wszystko w oparciu o mapy."

czyli nie dosc, ze pani zajmuje sie problemem a2 od dluzszego czasu, to usiluje
                  wmowic oczywiste klamstwo, ze a2 ominie park, to teraz wstydzi sie jeszcze
                  podac adres tej strony.

czy mozna wierzyc w takim razie w jakies inne podawane tu przez Panią "fakty"?
                  jak wspominalem, przed zdawaniem pani pytań dobrze sie przygotowalem i
                  przeczytalem wiele pani postow. Az roi sie w nich od niescislosci i
                  sprzecznosci. Ja takie zachowanie nazywam po prosty KŁAMSTWEM
                  niedlugo wszystko podsumuje w osobnym watku.

Dziękuję.
                  • kalwaryjczyk Re: Nie ma mapki - czemu Pani kłamie 11.10.04, 18:31
                    Mapka setec jest jeszcze tu na 8 slajdzie.
                    www.piechocinski.pl/rpt/a2-pokaz.ppt
                    Wątpię by pani Komagane nie znala tej strony.
                  • Gość: Komagane Bez odbioru IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 11.10.04, 21:39
                    To nie jest projekt SETEC-u, ale autorski projekt koalicji Ekostrada, z
                    wykorzystaniem planu rozwoju dróg mpzp województwa mazowieckiego, o którym
                    wspominałam wiele razy

Słuchaj no, Kalwaryjczyk!
                    Dosyc tego. Za wiele sobie pozwalasz! Najpierw wypytujesz mnie, a co pani sądzi
                    o tym, a co o tamtym, po czym zaczynasz z grubej rury: Pani kłamie. Nie ja
                    projektuję strone Ekostrady, ani tym bardziej Piechocińskiego, więc nie musze
                    wiedziec, co na nich jest. Na stronie Ekostrady na pewno nie ma projektu SETEC-
                    u, ale daruje sobie przekonywanie waszego towarzystwa, bo to niecelowe, i tak
                    napiszwecie to, co sami uważacie, bez oglądania sie na fakty. Ja znam projekt
                    Ekostrady w formie papierowej, i w takiej postaci zeskanowałam go i posłałam
                    drugiemu dobrze wychowanemu "pomawiaczowi" - Wampirowi, od którego ty go ponoc
                    dostałeś (chyba że Kalwaryjczyk to alter ego Wampira i nic nie musiał dostawać).
                    I to byl błąd, bo niepotrzebnie sobie zawracałam i nadal zawracam głowę
                    wyjasnianiem wam czegokolwiek.

Przy okazji, ja tez waszemu towarzystwu zadałam szereg pytań i tylko na jedno
                    (co do obwodnicy ronda) doczekałam sie odpowiedzi. Zreszta odpowiedź te na
                    pewno zweryfikuję, bo ludziom o takich metodach "dialogu" nie wierze za grosz.
                    Oczywiscie pozostałe pytania towarzystwo zignorowało (niewygodne?).
                    Mam zreszta gdzies brak waszych odpowiedzi, bo odpowiadając uczciwie
                    musielibyscie sie podkładac, a od odpoiwedzi nieuczciwych roja sie wasze posty.

Bez odbioru.
                    • Gość: megasam A TO GNOJE ! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.10.04, 21:47
                      ONI SA PRZECIWKO TUNELOWI NA URSYNOWIE!!!
                      Zdrajcy, szubrawce chca nam droge zbiorcza zafundowac
                      jak Doline Sluzewiecka!!!
                      Smiecie jestescie do spalarni tfu!
                      • Gość: Automobilista Re: A TO GNOJE ! IP: 193.0.117.* 12.10.04, 13:00
                        Ano widzisz, wyszło szydlo z worka. Paplanina o ekologii, a tak naprawdę chodzi
                        o to, aby trasa nie szła koło Komaganowego domu. Nawet kosztem zafundowania
                        Ursynowowi drogi zbiorczej na powierzchni zamiast w tunelu.

Gdyby Komagane mieszkała z dala od planowanej trasy, deklarowane przes nią
                        poglądy byłyby bardziej wiarygodne. A tak mam pewność, że chodzi tylko o jej
                        partykularne interesiki. W imię tych interesików gotowa jest zafundowac
                        ursynowianom zbiorcza trasę na powierzchni. Ot społeczniczka, nowa Siłaczka nam
                        się objawiła...
                    • kalwaryjczyk kolejne klamstwo Komagane 11.10.04, 23:04
                      to ja przypomne moje ostatnie pytanie:
                      " czy jest jakaś strona w internecie , gdzie mogę znaleźc mapkę projektu
                      popieranego przez Panią?"
                      Pani jest w stowarzyszeniu załuski, ktore jest sygnatariuszem projektu ktory
                      jest na tej stronie. poza tym projekt setec (co wyraźnie widac na slajdzie)
                      jest w opracowaniu w adresie piechocinski. to nie mozliwe, by nie znala Pani
                      tej strony i tego opracowania.

to opracowanie na stronie ekostrady zostalo jota w jote zrobione z projektu
                      setec, co wyraźnie widac po przebiegu wszystkich tras.
                      ja nie jestem niczyim alterego, to kolejne Pani wymysly. ja moge rownie dobrze
                      twierdzic, ze Pani to alterego PaJaca, PIOTRA i calej waszej bandy.
                      domyślam sie ze zaluje przeslania mapek, bo po prostu lepiej bylo utrzymac
                      w blogiej nieswiadomosci biednych ursynowiakow i całą resztę której sie wydaje
                      że wam rzeczywiście zależy na dobru warszawiaków.
                      A wy jedynie manipulujecie opinia i nieświadomymi ludźmi.

to zwykłe oszustwo. Wpierw pytacie się w referendum ursynowiaków czy chcą jakąs
                      trase, potem powołujecie się na wyniki, a cichaczem szykujecie im pasztet
                      w postaci ruchliwej drogi, która nazywacie drogą zbiorczą, a nie trasą szybkiego
                      ruchu.
                    • Gość: v Re: Bez odbioru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 01:56
                      na złodzieju czapka gore...fascynujace jest to jak probujesz negowac fakty -
                      sprzecznosci we własnych mailach, nieprawde co do przebiegu przez park
                      krajobrazowy.nadajesz sie na nowego gebelsa samoobrony...
                    • vampi_r Odpowiedzi Komagane, 12.10.04, 10:31
                      Gość portalu: Komagane napisał(a):

>
                      > Przy okazji, ja tez waszemu towarzystwu zadałam szereg pytań i tylko na jedno
                      > (co do obwodnicy ronda) doczekałam sie odpowiedzi.

Czy masz na myśli SISKOM?
                      Gdzie te pytania? Ja jakoś ciebie na naszym forum nie widzę.
                      Jeśli te pytania bez odpowiedzi są gdzies indziej, to je wskaż. Może nikt z nas
                      ich po prostu nie zauważył. Nie mamy obowiązku przdelatywania wszystjich twoich
                      postów, których multum co dzień wysyłasz. Może nam coś umknęło.

Jeśli wiec piszesz prawdę z tymi pytaniami bez odpowiedzi, to umieśc te pytania
                      w osobnym wątku tytułowanym do SISKOM. Napewno odpowiemy.

> Oczywiscie pozostałe pytania towarzystwo zignorowało (niewygodne?).

To poważny zarzut. My żadnych pytań nie ignorujemy. Nie ma też dla nas
                      niewygodnych pytań.
                      Wskaż prosze te pytania, a dostaniesz odpowiedź.

> Mam zreszta gdzies brak waszych odpowiedzi, bo odpowiadając uczciwie
                      > musielibyscie sie podkładac, a od odpoiwedzi nieuczciwych roja sie wasze
                      posty.

Proszę o przykłady.
                      • Gość: jacek nie wysilaj sie wampirze IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 11:26
                        myslisz ze wszyscy sa tacy ciemni jak kaczor ?????

a wy tacy sprytni jak kulczyk ???
                • Gość: V słusznie piszesz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.10.04, 01:51
                  powiem ci pewna ciekawostke - na ursynowie juz nei mozna wybudowac zadnej drogi
                  bez protestow!słusznie piszesz ze potrzeba wielu drog i mostow! dlatego
                  przyłacz sie do siskomu!pomoz budowac te nowe drogi i mosty!
                  • Gość: jacek a dlaczego sa protesty ??? IP: *.u.mcnet.pl 12.10.04, 11:27
                    bo 'wladze' nie wywiazuja sie z obietnic

w wielu miejscach po 10 latach nadal nie ma obiecywanych ekranow ani
                    odszkodowan

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka