lewe_oko 30.10.04, 00:18 Nie!!! Koniec świata... Nie mogą zburzyć Supersamu - po pierwsze to wartościowa architektura, a po drugie kawał mojego dzieciństwa ;-))) Nalezy mu się remont, a nie burzenie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kris Czy zburzą Supersam? IP: *.chello.pl 30.10.04, 00:20 wartościowy budynek? raczej gó..any, socjalistyczny relikt przeszłości. ten borowski doprowadza mnie do szału... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 00:25 Z pewnością mniej "gó..any" będzie nowy biurowiec identyczny jak wszytsko, co teraz powstaje. Nie wszystko to, co socjalistyczne jest takie beznadziejne. Akurat Supersam naprawdę mi się podoba, ale taki plac konstytucji... Nie jest piękny, ale to pamiatka, świadectwo estetyki tamtych lat. Może też go wyburzyć. I postawić fajny biurowiec. Najlepiej cos w stylu centrum finansowego puławska ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 00:26 miasta.gazeta.pl/warszawa/1,34880,1394443.html Odpowiedz Link Zgłoś
kiki_de_montparnasse Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 00:39 W Życiu Warszawy też o tym piszą: Supersam zagrożony Przy Puławskiej może powstać kolejne centrum handlowe Spółdzielnia Spożywców, która od ponad 40 lat prowadzi supersam przy ul. Puławskiej, czeka na ekspertyzę, która zdecyduje o losie budynku - perły architektury lat 60. "Największy i najnowocześniejszy obiekt w Polsce. Od włoszczyzny do kawioru" - tak 7 czerwca 1962 roku Życie Warszawy witało pojawienie się pierwszego polskiego supermarketu. Sklep przy ul. Puławskiej był przełomem nie tylko w dziedzinie handlu, ale też w architekturze. Dach budynku zawieszono na betonowych linach. - Jego rewolucyjna konstrukcja każe uznawać budynek jako dzieło, które wyznacza nowe kierunki w skali światowej - twierdzi Jarosław Zieliński, historyk architektury. Zabytek socjalizmu Budynek supersamu został wpisany przez warszawski oddział Stowarzyszenia Architektów Polskich na listę cennych obiektów architektury współczesnej. - Obok przystanku kolejowego Warszawa Ochota, Powiśle oraz Domu Towarowego Smyk to przykład architektury, która powinna zostać zachowana - uważają członkowie SARP. Tymczasem dzisiaj budynek wymaga remontu. Właściciel supersamu chce go przebudować. W tym celu Spółdzielnia Spożywców Supersam wystąpiła do urzędu miasta o warunki zabudowy dla nowej inwestycji. Jednak wczoraj podczas tzw. rozprawy administracyjnej pełnomocnik spółdzielni nie zdradził dokładnych planów. Obiecał przedstawić je po tym, jak Politechnika Warszawska wykona ekspertyzę budynku. Czy to może oznaczać chęć jego rozbiórki? - Proszę tak nie mówić! - denerwuje się Grzegorz Majewski, prezes spółdzielców. Twierdzi, że ekspertyza pozwoli wybrać odpowiednią wersję inwestycji. Trzeba się zastanowić Okazuje się, że supersam nie jest prawnie chroniony, choć mógłby być wpisany do rejestru zabytków. - Ale będziemy mieli wpływ na to, co powstanie. Bo wokół są inne zabytki - twierdzi Hanna Lewicka, rzecznik wojewódzkiego konserwatora zabytków. Michał Borowski, naczelny architekt miasta, jest ostrożny. - Trzeba się zastanowić nad zagospodarowaniem całego obszaru między ul. Puławską a Waryńskiego - twierdzi. Pierwsze decyzje w tej sprawie zapadną wiosną. Data: 30.10.2004 Daniel Zyśk, dzysk@zw.com.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koma Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.proxy.aol.com 30.10.04, 02:29 mam nadzieje ze nie... na pewno powinna byc zachowana forma, moze wkomponowana w cos. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ab Szalej IP: *.crowley.pl 30.10.04, 10:16 Szalej, bo tym razem Borowski ma rację. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mj Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.dsl.snfc21.pacbell.net 31.10.04, 19:47 Racja! Won z tym PRLowskim pudlem... Chociaz z drugiej strony gdyby mieli tam postawic taka szklana kupe jak na terenia bylej Moskwy - to lepiej zeby stal Supersam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leon Do Krisa IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 00:07 Kris przyjacielu, mniemam ze jako Polak znasz sie na wszystkim z medycyna wlacznie a w architekturze to na pewno jestes specjalista. Pozwol zajac sie tym tematem profesjonalistom, bo mysle ze mimo iz jestes zdolny i uczony wolalbys byc operowany przez lekarza a nie kierowce rajdowego. Budynek spolem, podobnie jak dom towarowy smyk jest przykladem swietnej architektury uzytecznosci publicznej w Warszawie okresu Rosjii radzieckiej. I to nie jest moja opinia tylko fakt. Bo w architekturze nie ma ladne - brzydkie tylko dobre albo niedobre. Wiec jesli Ci sie nie podoba to zamykaj oczy jak przejezdzxasz obok albo zainteresuj sie doglebniej tematem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
widz.i.czytelnik Re: Czy zburzą Supersam? 01.11.04, 18:37 A nawet komunistyczny relikt przeszlosci to nalezy zburzyc i lepiej wybudowac jakis koszmar z kregielnia, multikinem i galeria handlowa. Znalazloby sie kilka koszmarów wspólczesnej architektury z tzw. wolnej i wolnorynkowej Warszawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wallenrod Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.chello.pl 30.10.04, 07:57 Panie Borowski! Kim Pan jest i jaki jest pański życiorys zawodowy? Zaczynam podejrzewać,że coś z Panem nie w porządku..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szwajcar Natychmiast zburzyc!!! IP: *.dclient.hispeed.ch 30.10.04, 09:58 Pewnie ze, zburza! To stara i rozpadajaca sie rudera! Wole biurowiec typu Europlex. Pozatym ziemia w tej okolicy jest za drogocenna na taka inwestycje. Nie ma co sie klocic, trzeba isc z postepem. Coscie powariowali to komunistyczne straszydlo a nie Stare Miasto! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Natychmiast zburzyc!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 14:35 Jaki Ty Szwajcar skoro takie farmazony pleciesz? Znasz sie na architekturze? Chyba nie bardzo. Europlex razem z CFP to koszmar jakich mało, i skoro stawiasz to za wzór, to tylko współczuć malinowego gustu. Ciężkie bryły, za duże gabaryty w stosunku do działek, nie korespondowanie z zabudową... Supersam jest inny. Urzeka lekkością architektury, zupełnie niepodobny do koszmarów jakie wówczas powstawały. Innym przykładem tego typu jest Smyk. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rysiek. Re: Natychmiast zburzyc!!! IP: *.aster.pl 30.10.04, 15:53 Pół Warszawy nalezałoby wyburzyć.PKiN.tez.A w to miejsce budować tylko i wyłącznie biurowce, apartamentowce i hipermarkety.Tego najbardziej potrzebują zwykli warszawiacy na dzień dzisiejszy. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Natychmiast zburzyc!!! 30.10.04, 16:00 Tak na serio to mi się marzy wyburzenie osiedla za żelazną bramą. To jest prawdziwa szkarada w centrum miasta... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotr Plac Żelaznej Bramy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 16:54 Zgadzam się, osiedle mieszkaniowe w centrum miasta to nieporozumienie. Plac Żelaznej Bramy przed wojną był punktem kluczowym miasta - teraz nawet mało kto wie gdzie jest... Tam powinno powstać kulturalne centrum miasta (które obecnie jest rozsiane po centrach handlowych). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jinx Re: Natychmiast zburzyc!!! IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:14 Na dziś raczej, czy dzisiaj jest dzień dzisiejszy? a moze na wczorajsze wczoraj albo na jutro jutrzejsze...Prof. Miodek Where are you?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mw Re: Natychmiast zburzyc!!! IP: *.aster.pl 31.10.04, 09:23 Te Szwajcar, a ciebie z jakiego grajdoła przywiezli z kartoflami do Warszawy. Załuż sobie akwarium na głowę i będziesz miał nowoczesność w domu i zagrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karol Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 10:40 TO JEST JUŻ JAKIEŚ WARIACTWO!!!! NAJPIERW ZBURZONO KINO MOSKWA I W JEGO MIEJSCE POSTAWIONO 2 OHYDNE BARAKI ZE SZKLA I STALI, KTORE KOMPLETNIE TAM NIE PASUJĄ. TERAZ ZAMIAST SUPERSAMU MA STANĄĆ KOLEJNY BIUROWIEC!!! JUŻ SŁÓW NIE MA NA TO, CZY POZA KASĄ JUŻ NIC SIĘ TERAZ NIE LICZY? ZA 20 LAT OBUDZIMY SIĘ W JESZCZE BRZYDSZEJ WARSZAWIE, NIŻ TA OBECNA. Odpowiedz Link Zgłoś
andrew_eldtrich1 Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 10:53 Wyciąć Łazienki i zabudować apartamentowcami i centrami handlowymi. Łazienki są stare, a ziemia w tej okolicy jest bardzo droga, szkoda więc aby na tak wielkiej przestrzeni rosły tylko drzewa!!! Trzeba iść z duchem czasu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fuzzy Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.chello.pl 31.10.04, 00:02 Co Ty?! Nalepiej zburzyc "stare budynki", reszte zniszczyc i zrównac z ziemia... Pozdrawiam, Fuzzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zainteresowany Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:17 Dobrze powiedziane. W samo sedno. Parkingi tam pobudowac! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 30.10.04, 10:51 do lewe oko : czy kojec , łóżeczko i parę innych sprzętów z dzieciństwa też sobie zrewaloryzowałeś ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ARCHITEKT Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 10:51 Pan Borowski jest chory, szczególnie na brak samo-spełnienia twórczego oraz kompleks Stefana Kuryłowicza... -> kuriozalnym jest to żeby KTOŚ KTO NIE JEST JAKIMKOLWIEK AUTORYTETEM w kwestii architektury mógł subiektywnie forować zdania typu " nie pozwolę, nie dam". PANIE BOROWSKI, TRZEBA SAMEMU COŚ WARTOŚCIOWEGO ZAPROJEKTOWAĆ, ŻEBY MIEĆ JAKIEKOLWIEK MORALNE PRAWO OD RZETELNEJ OCENY INNEJ ARCHITEKTURY!!! Przecież Pan ma swiadomośc że jest Pan kiepskim architektem, nieprawdaż?? TEGO FAKTU NIE JEST WSTANIE ZMIENIĆ ŻADNE PEŁNOMOCNICTWO NADANE PRZEZ WŁADZE WARSZAWY! Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 11:03 Ale to, że jest złym architektem sprawia, że zdania wypowadane przez niego są fałszywe??? Historyk sztuki może w ogóle nie być praktykiem a jest władny wydawać oceny, czy sie z nimi zgadzamy czy nie. A Ty 123 pomyśl przez sekundę zanim coś napiszesz. Nie po to stawiałam tam emotikon, żeby teraz cokolwiek tłumaczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 30.10.04, 11:53 do lewe_oko : niestety nie znam sie na emotikonach . czytam co jest napisane a jakieś znaczki na ko ńcu zdania mogą tam być przez pomyłkę . W kazdym razie , jeżeli owa wypowiedż byla ironiczna to wycofuję sie ze swych rad dla ciebie . Jeżeli znowu nie rozpoznałem jakiegos znaczka czy puszczonego oka to.. najlepiej bedzie jak jednoznacznie przedstawisz swoje zdanie w interesującej nas , jak widać , sprawie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FZU Zburzyć WSZYSTKO. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 11:12 Urodziłem sie w Warszawie i od 30 lat mieszkam w tym miescie. Od dziecka lubiłem robić zakupy w SUPERSAMIE. Teraz gdy jestem w okolicach Placu Unii Lubelskiej tez chetnie do niego zagladam. Ten sklep ma sobie to coś czego nie ma w wielu lawinowo powstających supermarketach. A tym czyms jest jego architektura w której w żaden sposob nie mogę dopatrzyć sie siermiężnego socrealizmu. Powiem więcej. Lata mijają a architektura SUPERSAMU cały czas jest ciekawa dla oka. Życzę Panu Borowskiemu sukcesów w walce o SUPERSAM z ludzmi którzy nie czuja się zwiazani z historia swojego (czy swojego?) miasta. Tylko patrzeć jak ktos powie że można zburzyć Zamek Królewski bo to to jest Gierkowska atrapa. Na koniec pytanie na które niech każdy sam sobie odpowie. Który obiekt handlowy ma ciekawszą bryłę zewnętrzną. a) Lecrerc na Ursunowie b) Tesco na Kabatach c) SUPERSAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ameni Re: Zburzyć WSZYSTKO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 11:28 Nowobagaccy niszczą to miasto równie skutecznie jak komuniści za czasów realnego socjalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: Zburzyć WSZYSTKO. IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:21 Zgadzam sie! zle prawo jest tego przyczyna, reka reke myje...trzeba skonczyc z ta masoneria i stworzyc nowe tajne zgromadzenie, np.: stowarzyszenie ludzi myslacych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Zburzyć WSZYSTKO. IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 30.10.04, 12:00 szkoda słów na polemikę . Wszystko co piszesz to dyletancka demagogia . ja np. nie piszę na forach gdzie dyskutuje się o stopach procentowych czy o najnowszych tendencjach w chirurgii plastycznej bo znam te dziedziny jedynie z prasy i telewizji . W zwiazku ztym moje opinie pewnie miałyby podobny poziom wiedzy jak twoje w tej sprawie . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manei Re: Zburzyć WSZYSTKO. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 16:24 Tak się składa, Panie, że studiowałem historię i wiem o czym piszę, więc troche szcunku dla innych poglądów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan co ty chcesz od Tesco.. superowo wygląda IP: *.chello.pl 30.10.04, 12:11 bo to dawny HIT - w kazdym mieście byl taki sam projekt. ach te wielkie powierzchnie z betony i blachy, te wieżyczki ze stali... :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adas Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 00:13 Chyba nie jestes architektem ...tylko studentem 1 roku, Twoja wypowiedz jest conajmniej niepoprawna. Na 5 moze to zrozumiesz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barka Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 11:32 Zabytki to nasz historia, a naród bez historii to jak człowiek bez pamięci!! Możemy niemiło wspominać miniony okres,ale nie mamy prawa wymazywać wasnych wspomnień, a Supersam to integralna część Placu Unii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 30.10.04, 12:04 Nikt ci nie karze wymazywać wspomnień . A supersam przynależy do historii pl.Unii Lubelskiej tak samo jak pałac kultury do historii śródmieścia . Do mojej historii mało one należą. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 13:37 Supersam nie jest porównywalny z pałacem kultury. Jedyna wspólna cecha to, że oba obiekty zostały oddane w czasach PRL. Pałac w 1955 roku, supersam w 1962. Już same te daty świadczą, ze sa to zupełnie inne budowle, supersam zostały zaprojektowany wtedy kiedy socrealizm nie był już obowiązującym stylem. Pałac Kultury niesie w sobie przekaz propagandowy, to symbol polskiej niemocy wobec ZSRR. A supersam? To pierwszy w Warszawie sklep samoobsługowy (co na pewno skrzętnie wykorzystała propaganda), ale przy tym niezła architektura i świadectwo estetyki lat 60tych. Zupełnie różnej wobec tej o 10 lat wcześniejszej. Szczerze mówiąc nie jestem ani za wyburzaniem PKiNU, ani supersamu ani rotundy, ale to, że powstały za Polski Ludowej to nie powód by wszystkie te budynki wstawiać pod jeden mianownik. Do 1235 to nie była ironia, ale żart - domyślam sie, że dla władz Warszawy moje dzieciństwo to sprawa drugorzedna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 30.10.04, 21:45 nigdy nie napisałem ,że pkin , rotunda czy s.sam są porównywalne wprost. Zgadzam sie ,że każdy z tych obiektow ma swoją wartość ale wszystkie one maja też jedną brzydka cechę - ignorują ład przestrzenny i to samo już wystarcza aby przeszły do historii architektury prl-u . (jedynie pkin jest zbyt duży aby go rozebrać )Zresztą jest wiele innych zespołow i obiektów z lat 45-89 , które się sprawdzily i świetnie wspóltworzą tkankę miejską . Myślę ,że wiele opini prezentowanych na tym forum podszytych jest lękiem przed nieznanym , niezrozumiałym i obcym - wspolczesną architekturą . Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 22:38 Bardzo lubię architekturę współczesną, podobają mi sie nawet projekty dość kontrowersyjne - jak metropolitan, czy projekt Kuryłowicza na budynek przy Tamce. (chociaż chyba faktycznie za duży). Nie zarzucaj mi więc wstecznictwa. Powiem więcej intersuję się i zajmuję zawodowo także architekturą, więc nie jestem totalnym ignorantem. Architektura nie dzieli się na nową i starą, tylko na dobrą i złą. Ta zła ma to do siebie, że szybko się starzeje. Supersam podoba mi się - jest oryginalny, nawiązuje do architektury okrętowej, jest funkcjonalny. Fakt - postawiony w złym miejscu. Ale np. takie centrum finansowe puławska - stounkowo nowe, a już straszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 31.10.04, 06:53 do lewe_oko : to świetnie ,że zajmujesz się architekturą . to co piszesz to prawda ( o tym , że dobra albo zła a nie nowa lub stara ) . Moim zdaniem jak zła to starzeje się tak samo żle jak jest zła . Praw ekonomii nie da się ominąć . Jeżeli jest teren w środku miasta i należy on do wlaściciela prywatnego , plany nie zabraniają wyższej niż parterowa zabudowy to nawet tysiąc borowskich mic nie poradzi .Przecież ta ziemia ma wartość , płaci się za nią srogie podatki . Skoro tak wszystkim szkoda s.samu , niech miasto wykupi teren a my z naszych podatków go utrzymujmy . Rolą pana B. jest stworzenie takich warunkow aby w możliwie krótkim czasie zaczęły powstawać plany miejscowe a nie wydawanie opinii co można a czego nie można wybudować . Zachęcam do dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:40 Lewe oko i 123, macie Panowie wiele ciekawych i trafnych spostrzezen. Estetyka i forma jest kwestia mod i gustow, material czesto kwestia technologii, ale albo budynek jest dobry albo zly i tu nie ma dyskusji. Prawo jest skopane, nie ma planow miejscowych i studiow zagospodarowania przestrzennego> a takimi metodami cos wstrzymac cos zakacac dla poszczegolnych miejsc nie ma sensu i to sa trwonione pieniadze podatnikow. Powinno sie rozliczyc ludzi we wladzach Warszawy. Widzicie zrownowazony lad przestrzenny w tym miescie? bo ja nie widze. Czy cos zostalo zrobione w zwiazku z organizacja przestrzenna miasta? tak zostalo! 7% terenow miasta ma uchwalone plany miejscowe, ktore nijak do siebie sie nie maja. Bez planow to wiecie co moze byc...tu buda, tam blaszak a obok leclerc albo wiezowiec ( pol biedy jesli jakos sie wpisuje lub tworzy nowa wartosc) Panowie na stolkach maja przeciez wazniejsze rzeczy na glowie jak kara smierci...rozliczmy ich, a przede wszystkim sluchajmy madrzejszych. A propos Pana Kurylowicza i Naczelnego arch. miasta...ktos napisal, ze naczelny peka z zazdrosci o "dziela" kolegi po fachu. Watpie w to. Czy fuji przetrwal probe czasu? Czy biurowiec hektor tez ja przetrwal? watpie. Predzej domy na Zoliborzu Pani Skibniewskiej te probe przetrwaly. Supersam, Smyk to sa budynki bardzo dobre, sciana wschodnia w zalozeniach tez byla swietna, niestety odwrocila sie "dupa" do pasazu w praniu, a sklepy wyszly na chodnik od ulicy. Warszawa ma jeden podstawowy plus, ma swoje napiecia. A od supersamu wara wszystkim co chca kamieniami rzucac, bo bez winy nie sa. Pozdrawiam 123 i lewe oko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 30.10.04, 11:33 Panie tzw. architekcie miejski Borowski , mam nadzieje ,że czyta pan niekiedy dyskusje na forum lub przynajmniej jest pan informowany o jej treściach. Otóż uważam ,że pańska wypowiedź iż niepozwoli pan na wyburzenie supersamu , uświadomi panu stan pańskiego umysłu i skłoni go do udania sie do ODPOWIEDNIEGO specjalisty w celu dokonania badania głowy . Prosze też stanać przed lustrem i zobaczyć czy na jej czubku znajduje sie korona ? Jeśli nie , to takie wypowiedzi proszę ograniczyć terytorialnie do własnego ogródka . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowal Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:42 I tu sie 123 z Toba nie zgodze i glosno bede protestował i tupal nogami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wdl Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 12:28 To strasznie ch..owe musiałeś mieć dzieciństwo. Odpowiedz Link Zgłoś
szczurbiurowy Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 16:51 Kino Moskwa - zburzone Kino Sawa - zburzone Teraz Supersam A palacu kultury iminia Stalina jakoś nie mozna zburzyc ? Supersam był akurat najbardziej nowatorską konstrukcja jak na tamte czasy Odpowiedz Link Zgłoś
pli Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 17:25 supersam jest zarazem cudownie oldskulowy, jak i nadal nowoczesny, znacznie bardziej niz wspolczesne centra handlowe. to jeden z baaaardzo niewielu budynkow, ktore zaistnialy jako reprezentacja polskiej architektury w swiecie...trzeba go nieco odnowic (ale blagam, zadnych plastikowych okien ani tynkow strukturalnych!) i unowoczesnic jego dzialanie (jaki supermarket w samym centrum moze sobie pozwolic na zamykanie o 20?), a na pewno przybedzie mu obroncow. nie burzyc, nie burzyc!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: majka Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.chello.pl 31.10.04, 01:34 Droga Pli! Proponuję spontaniczną akcję przykucia się do SUPERSAMU w razie gdyby zapadła tragiczna w skutkach decyzja o jego zburzeniu. Liczę na liczny odzew!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kowal Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:45 Mozemy tez przykuc sie do Pana Kaczynskiego, to złodzije... ksiezyc juz ukradli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Adam Ferdydurke - jak zachwyca skoro nie zachwyca IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 30.10.04, 17:48 Jestem za nowoczesnością. Królowie przebudowywali Wawel, Zamek Królewski. Cała nasza historia jest usiana walką o zachowanie starego. Nasze wojsko modernizowano dopiero w tedy, kiedy dostawało w zad. Walka o stare była przyczynkiem upadku Polski w XVIII. Może to i odległa dygresja, ale doskonale ilustrująca spór. Parafrazując Gombrowicza z Ferdydurke – „Słowacki wielkim poetą był”: jak zachwyca Supersam, skoro nie zachwyca. Jak zachwyca kamienica na Tamce, skoro nie zachwyca. Dziennikarstwo powinno być kreatywne, winno budzić dyskusję i promować rozwój miasta. Miasto, budynki służą ludziom do mieszkania, a nie podziwiania. Ci co bronią Supersamu zapewne jeżdżą fiatami 125 p czy maluchami. Po co kupować Man’y – przecież Ikarusami też można było dojechać do pracy. Po co kupować komputer, skoro jest maszyna do pisania. Nie mówię tego jako postronny kibic, ale osoba, która robi tam zakupy dwa razy w tygodniu. Przy burzeniu Supersamu należałoby wziąć pod uwagę zabudowę całego ‘serka’ (Puławska, Boya, Waryńskiego), a nie tylko parcelę pod obiektem. Nie miałbym nic przeciwko temu, aby powstała na tym miejscu mała Galeria Mokotów, klub fitness, o wiele większy SAM, z podziemnym z parkingiem dla gości i klientów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Ferdydurke - jak zachwyca skoro nie zachwyca IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 30.10.04, 21:14 do adama : zgadzam sie ze wszystkim ! jedna uwaga : rozpracowania wymaga obszar aż do Rakowieckiej . Prawa strona Puławskiej (jadąc od śródmieścia )to warsztaty i stare mało wartościowe obiekty okupowane przez armię ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenon Re: Ferdydurke - jak zachwyca skoro nie zachwyca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.10.04, 20:02 Stojacy tam zbor ewangelicki tez proponujesz zburzyc? Na terenach zajmowanych przez wojsko (dla twej informacji - od przedwojnia)znajduje sie kilka bardzo interesujacyh budynkow o nietuzinkowej architekturze. Tez je zburzyc i postawic blizniaka Europlexu o urodzie kamienno-szklanego prostopadloscianu? Z tego i twych poprzednich postow jasno mi sie jawi twoj obraz. Troglodyty przekonanego ze historia zaczela sie gdy przestal brudzic pieluchy i przyjal pozycje wyprostowana. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Budowlaniec Re: Ferdydurke - jak zachwyca skoro nie zachwyca IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:46 A moze wejde do Ciebie do mieszkania i cos tam przebuduje? co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Czy zburzą Supersam? 30.10.04, 21:25 lewe_oko napisała: > Nie!!! Koniec świata... Nie mogą zburzyć Supersamu - po pierwsze to > wartościowa architektura, a po drugie kawał mojego dzieciństwa ;-))) > > Nalezy mu się remont, a nie burzenie. To równiez kawal mojego dziecinstwa. Z rozzaleniem wspominam puste pólki i pieczonego kurczaka z rozna, którego sprzedawali tuz przed Supersamem ( lata 70/80). Nie pozwalam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fuzzy Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.chello.pl 30.10.04, 23:57 To równiez kawal mojego dziecinstwa. Z rozzaleniem wspominam puste pólki i > pieczonego kurczaka z rozna, którego sprzedawali tuz przed Supersamem ( lata > 70/80). Nie pozwalam! Podpisuje sie pod tym obiema rekami. lewe_oko ma racje, nie mozna dopuscic do postawienia tam np kolejengo biurowca, w którym beda straszyc puste pokoje, bo wiadomo, ze mamy teraz ciezki kryzys pracy. To, takze moje dziecinstwo, moi Rodzice mieszkaja naprzeciwko Supersamu. Takiego kurczaka mozna kupic i teraz widac dawno Cie tam nie bylo. buggi, gdzie Twoja arabska sygnaturaka, chyba, ze jestes inna buggi, hehehe... Pozdrawiam, Fuzzy Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Fuzzy 31.10.04, 00:06 kurczak byl, ale w podczas stanu wojennego zniklal. potem nie bylo niczego innego, jak jakies budy z zapiekankami. Jedna stala nawet visa vis kina Moskwa. Cena zapiekanki ( pamietam dokladnie) 7 tysiecy zlotych!!!!! A mozna bylo kupic i tansza i za 5 tysiecy. PS Fuzzy, a dasz Ty mi spokój z sygnaturka. Obecna jest po polsku. Przynajmniej ja rozumiesz. Aha i nie przyjmujac do wiadomosci roznicy miedzy perskim , a arabskim jawisz mi sie wielkim ignorantem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fuzzy Re: Fuzzy IP: *.chello.pl 31.10.04, 22:26 Nie musze odrózniac perskiego od arabskiego, nie konczylem studiów orientalistycznych, tylko ekonomie na SGH, hehehe... Aha a u swoich Rodziców bywam bardzo czesto, którzy mieszkaja przy Placu Unii Lubelskiej i wlasnie pod Supersamem zakupilem wczoraj kuraczaka.... To jednak jestes ta buggi!!! Pozdrawiam, Fuzzy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cosmic ZBURZYC SUPERSAM IP: *.chello.pl 30.10.04, 23:44 To jest masakra, barak przewidziany na 10 lat stoi juz 40 i jest ochydny jak psia kupa na chodniku... Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: ZBURZYC SUPERSAM 31.10.04, 00:23 Most Syreny równiez byl budowany tymczasowo. Ile lat byl eksploatowany zanim go rozebrano, a reprezentacyjny nie byl... Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: ZBURZYC SUPERSAM 31.10.04, 00:29 A supersam był budowany tymczasowo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: ZBURZYC SUPERSAM IP: *.chello.pl 31.10.04, 01:48 Moge tylko współczuć gustu ( wolałbym nie wiedzieć jak wygląda Twoje mieszkanie) i totalnej ignorancji. Brak mi słów kiedy czytam komentarze opluwające w tak niewybrednych słowach SUPERSAM. To jeden z piękniejszych budynków w Warszawie. Ale taka juz jest smutna prawda, że Polakom podoba się tylko to co się świeci i zostało zaprojektowane w Ameryce. Podejrzewam,że niedługo ulubionym miejscem warszawiaków będą Złote Tarasy. Nie tylko MADE IN USA ale nawet prosto z Las Vegas. ukces murowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxl Re: ZBURZYC SUPERSAM IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 31.10.04, 07:00 panie architekcie , budynek jest ładny , był czyś nadzwyczajnym w dobie poźnego Gomuły . Ale dlaczego nie spojży pan na kontekst urbanistyczny . Przecież nie wiadomo co siedzi w ludzkich głowach . Może ktoś wymyśli układ , który pozwoli go zachować . dajmy na to szansę . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cosmic Re: ZBURZYC SUPERSAM IP: *.chello.pl 31.10.04, 21:02 Hmmm... proponuje przejsc sie do sklepu i spojerzec na sufit - to jest najprostsza lekka konstrukcja stalowa typu hala fabryczna (nota bene rdzewiejaca na maksa, bo najtanszy stop stali) obita falista blacha, ktora trzeba latac co jakis czas, sciany tez sa do niczego, rdzewieja tak jak i reszta. Dla mnie jest to duuuzy blaszany garaz lub hangar z lekko zalamana linia dachu i tyle. ZENADA.... A moje mieszkanie.... wybacz ale galy by Ci wyszly na wierzch... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eleonora Re: ZBURZYC SUPERSAM IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:05 Pozne rokokoko czy bialy box? to Twoje mieszkanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: NIE BURZYĆ SUPERSAM-u IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:03 Serdecznie pozdrawiam kolege po fachu! Odpowiedz Link Zgłoś
chlodny1 SPOKO , SPOKO !!! 31.10.04, 08:42 Nie ma co się pipać w szczypę tylko wciągnąć SUPRA na listę zabytków i po kłopocie ! Odpowiedz Link Zgłoś
jawix Non Possumus! 31.10.04, 09:02 Non Possumus!Nie mozemy pozwolic na wyburzenie budynku, ktory na trwale zapisal sie w historii naszego miasta...bo naprawde (jak ktos przede mna napisal) za 20- 30 lat obudzimy sie w bardzo brzydkiej Warszawie pelnej architektonicznych szklanych potworkow bez wyrazu, ustawionych bez jakiegokolwiek pomyslunku...A co do SUPERSAMU to bardzo udany przyklad tzw. stylu brukselskiego. Ludziom widzacym w nim tylko relikt PRL-u przypominam, ze zastosowano w nim nowa (moznaby rzec nowatorska) konstrukcje wiszacego dachu. Budynek dostal w 1959 jeyna nagrode SARP, a w 1962 dyplom uznania na biennale w Sao Paulo (i nie piszcie ze to nic nie znaczy, bowiem wlasniew tamtych okolicach tworzylo wielu bardzo znanych archoitektow-takze Polakow, ktorych z roznych przyczyn los rzucil za granice)Poza tym przy pominam, ze projekt budynku powstal w roku 1953, a wiec wtedy gdy obowiazujaca doktryna w architekturze byl socrealizm.Po tym budynku widac, ze polska szkola architektoniczna byla bardziej otwarta na swiat niz inne dzedziny tamtego okresu (dowodem na niniejsze twierdzenie sa chocby takie budowle jak SMYK czy funkcjonalistyczna dzielnica ministerstw przy ul. Kruczej...o przystankach na dworcu Warszawa Powisle nie wspominajac) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Non Possumus! 31.10.04, 10:12 Dzięki Javix - nie wiedziałam, że projekt powstał w 1953 roku. Ale jeśli nawet to jego autorzy nie stosowali się specjalnie do odgórnych zaleceń. Z tego co ja wiem, nie możemy mówić o stylu bruselskim przed 1960 rokiem, bo to anachronizm. Pozdrawiam serdecznie - szczególnie tych, którzy rozumują jeszcze innymi kategoriami niż ekonomiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Non Possumus! 31.10.04, 10:15 Do 1235 - pisałam o starzeniu się w sensie "estetycznym", nie "ekonomicznym". Popatrz na szpital na Banacha - zestarzał się - tj. nie pasuje już do dzisiejszych kanonów bardziej niz np. budynek polskiego radia zaprojektowany znacznie wczesniej przez Pniewskiego. I to właśnie miałam na myśli. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Non Possumus! 31.10.04, 10:39 Spytałam "znawcę" i "znawca" twierdzi, że supersam został zaprojektowany w 1959 roku. Nie twierdze, że to prawda - trzeba jeszcze sprawdzić. Znawca twierdzi ponadto, że w 1954 roku był pierwszy konkurs na zabudowe tego miejsca i projekt supersamu nie był do niego zgłoszony, wiec to potwierdza tę późniejszą datę. Szczerze mówiąc mi to bardziej pasuje, bo moim zdaniem 1953 to zdecydowanie za wczęsnie na taki projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 1235 Re: Non Possumus! IP: *.waw.pl / *.merinet.pl 31.10.04, 19:44 do lewe_oko : Już myślałem ,że stanowiska sie zbliżają a tu taki pasztet ! Przecież architektura to nie tylko elewacje . oczywiście ,że pniewski byl dobrym architektem ale akurat to radio to mu za bardzo nie wyszło ! Szpital na Banacha to nie jeden budynek Tylko cały zespół i to jest jego wartość a że materiały były fatalne ... . Myślę ,że już nie chce ci się dyskutować albo nie przeczytałaś tego co napisałem . owszem s.sam to przykład awangardy w wykonaniu wschodnioeuropejskim ale dlaczego zakładać z góry ,że na jego miejscu nie powstanie coś rownie wybitnego ? Przecież galeria gwiazd architektury nie kończy się na Kuryłowiczu ,Budzyńskim, Rybie czy autorach arkadii (pożal się Boże )zapewne znane ci sa nazwiska : Ando ,Gehry , Libeskind ,Nouvel , Siza czy Piano . Lepszych nie ma .Czy oni nie gwarantują wysokiej jakości architektury adekwatnej do wieku w którym żyjemy ? Chętnie nawiążę kontakt aby dalej dyskutować . Zapraszam 3-go o godzinie 17-tej do sali im. St Kisielewskiego w "cudownym" pkin . Odbedzie sie tam dyskusja na temat rezultatow ostatniego konkursu na skrzyżowanie Marszalkowskiej z Alejami . Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Non Possumus! 01.11.04, 15:09 Faktycznie chyba nie do końca się rozumiemy. Oczywiście, że materiały były fatalne, ale np. taki uniwersytet w Strasbourgu - budowany w podobny sposób, ale przy użyciu drogich materiałów i zestarzał się (estetycznie!!!) podobnie. Tak samo arxchitektura przemysłowa Monachium. Myslę, że rozumujemy w trochę odmienny sposób - jestem teoretykiem, a nie budowniczym, technikiem - krótko mówiąc może brak mi praktycznego rozumowania. Nie twierdzę, że radio Pniewskiego mnie zachwyca - to był pierwszy z brzegu przykład... Ale w porówaniu ze wspomnianym szpitalem na Banacha wydaje się znacznie lepiej pasować do naszych wspólczesnych gustów. Nie razi, choć i nie zachwyca. A to, że szpital na Banacha to zespół budynków to właśnie jego największa wada. Budowanie pawilonów było dobre w czasach licznych epidemii - teraz... Zapytaj lekarzy i pacjentów. Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Non Possumus! 01.11.04, 15:12 A i jeszcze jedno - te nazwiska są mi znane i byłabym bardzo szczęśliwa, gdyby zaprojektowali coś w Warszawie (z Genhrym i Renzo Piano jakoś nam nie wyszło...), ale chyba mam dość dużo miejsca w Warszawie. Czy też mogą oni projektować jedynie na pl. Unii Lubelskiej. Na dyskusję raczej nie przyjdę - pracuję w tym terminie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pacynka Re: Non Possumus! IP: *.aster.pl 31.10.04, 11:22 Pomysł, że Supersam został zaprojektowany w 1953 roku nie nalezy do najmądrzejszych ;-) Javix chyba nie jestem tak wybitnym specjalistą, na jakiego usiłuje pozować. hihihihi :-D Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Non Possumus! 31.10.04, 12:08 Jesteś okropnie złośliwą pacynką..... No,no! (tu następuje złowieszcze machanie paluszkiem) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: corgan uważam, że Supersam się nie zestarzał IP: *.chello.pl 31.10.04, 11:07 czego nie można powiedziec o wielu nowszych budynkach w Warszawie jak np. Fim Tower (wieżowiec Plusa), Hotel Victoria, Dworzec Centralny, wiezowiec TEPSY (koło Jasnej). Nad ReformPlaza i blaszakami-marketami to wole spuścić zasłonę milczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzona Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.cm-upc.chello.se 31.10.04, 12:07 Brawo Borowski! Tak trzymac! Ci idioci to by wszystko powyburzali! Cwoki marne nie maja pojecia co to jest piekno i architektura! Odpowiedz Link Zgłoś
buggi Re: Czy zburzą Supersam? 31.10.04, 12:12 Pewnie znowu zrobia jak zechca. :((((( Zburza SUPERSAM ,a na jego miejscu wywala bank ( taki los spotkal Kino Moskwa), albo Auchana, albo biurowiec, albo apartamentowiec, czy cos inszego. Slów brak Odpowiedz Link Zgłoś
tytus.de.zoo Do zwolenników zburzenia 31.10.04, 13:29 Osobiście uważam, że ten budynek absolutnie nie zasługuje na zburzenie. Ale co tam moje zdanie. Jeśli uważacie, że to słaba architektura, to warto zwrócić uwagę, na to jaka jest gwarancja, że w jego miejscu powstanie coś dobrego. Niestety znakomita większość nowej architektury miasta jest średniej jakości. NIe ma żadnej gwarancji, żę to nowe coś będzie lepsze. Ale co tam, w tym mieście nie szanuje się dorobku przeszłych pokoleń. Materialny dorobek przodków tu ma się gdzieś. Smutne to miasto Odpowiedz Link Zgłoś
jawix Re: Do zwolenników zburzenia 31.10.04, 13:43 Polecam ksiazke Marty Lesniakowskiej-Architektura Warszawy 1945-1965- specjalista nie jestem ale architektura naszej stolicy interesuje sie od dosc dawna i potrafie dostrzec w jej zabudowie mile dla oka przyklady z kazdej epoki i reprezentujace kazdy styl architektoniczny. Styl brukselski rzeczywiscie datuje sie na lata 60-te, ale to tylko potwierdza teze ze Supersam jest budynkiem awangardowym i warto go zachowac-pozdrawiam wszystkich ktorym mila jest Warszawa a co do niejakiej "pacynki" to mam jedna rade:"nie potrafisz, nie pchaj sie na afisz..." Odpowiedz Link Zgłoś
lewe_oko Re: Do zwolenników zburzenia 31.10.04, 19:00 Javix - Pacynka była złośliwa, ale czasem warto też przyznać sie do błędu. Książkę jak i samą autorkę znam bardzo dobrze. Pozdrawiam wielbiciela Warszawy :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drake78 Zburzyć! IP: 5.2.* / *.chello.pl 31.10.04, 22:20 Tak, zburzyć to paskudztwo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzisiek Re: Zburzyć! IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 00:20 Tak!!! Zburzyc to ochydztwo!!!! Zamek Krolewski tez zburzyc!!! Ochyda!Taki kloc na skarpie! A te rogatki Kubickiego? Przeciez to straszne! takie z kamienia...malo szkla i aluminium potworne! Ja bym tam postawil wiezowiec jakis albo dwa i wywalic wszystkie trawniki z miasta...przeciez na nich mozna zrobic parkingi dla samochodow...po co nam takie marnotrastwo terenu ??? Galerie handlowa z jakimis kopolkami szklanymi postawcie, bedzie fajne!~ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: Zburzyć! IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 00:27 Wdzieczny jestem Wyborczej za szacunek i madrosc. Zwlaszca ekipie z dodatku warszawskiego. Nie ustawajcie w swej misji. Odpowiedz Link Zgłoś
sceptyk A bo widzisz, Zdzichu 01.11.04, 00:31 Gazeta ma informowac. A misje to ma misjonarz. Redaktorom GW sie pokrecilo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdzichu Re: A bo widzisz, Zdzichu IP: *.acn.waw.pl 01.11.04, 16:07 Nie widzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: X No i dobrze! przecież jest ohydny! IP: *.elartnet.pl / 62.233.196.* 01.11.04, 12:06 Kojarzy mi się tylko z komuną i kolejkami. Gdyby zamiast niego postawili ładny budynek to otoczenie by na tym zyskało. Byle tylko było tam coś dla ludzi a nie tylko biura. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Koledzy a co to za Spoldzielnia Spoz.Supersam? IP: 64.28.22.* 01.11.04, 14:04 Czy moze chodzi o WSS Spolem?Pytam bo obserwuje ruch wokol innych obiektow tej rzekomej spoldzielni,ktora w swoim czasie zakrecila bolszewicka nomenklatura z Komitetu Warszawskiego PZPR.Sprzedaja sklepy na Zoliborzu,jakies matactwo zachodzi w Merkurym i w Hali Marymnockiej.Czy aby Supersam to nie nowy przekret komuchow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.molgen.mpg.de 01.11.04, 16:57 Uwazam, ze powinien byc zakaz kolejnych biurowcow w tym rejonie, bo Pulawska stanie w korku do reszty. Natomiast za supersamem nie przepadam. To, ze ktos mowi "legendarny", to chyba wyposzczenie ogolna brzydota i ubostwem wartosciowej architektury w miescie. Podobnie z oswietlaniem warszawskich mostow - porzadny funkcjonalny metal, ale nic wartego ogladania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dina Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 17:04 Supersam to jest szkaradztwo. Wyburzyć. Liche to i źle dobrane miejsce. Odpowiedz Link Zgłoś
tarantula01 Pierwszy polski Supersam 01.11.04, 18:12 www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=50944 A nie można by było pozostawić parter i dobudować piętra? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Drogi Tarantula proponuje najpierw nadbudowac i IP: *.bb.online.no 01.11.04, 18:41 zaraz wyburzyc parter.Powstala w ten sposob konstrukcja bedzie ewenementem na skale swiatowa.Ale nikt mi nie odpowiedzial czy istnialo cos takiego jak Spoldzielnia Spozywcow Supersam,czy tez Supersam byl wlasnoscia Warszawskiej Spoldzielni Spozywcow Spolem?To jest wazne ,bo z uczuciem sledze komusze przekrecanie majatku WSS Spolem i jestem ciekaw,czy Supersam tez? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: outsider404 Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 20:37 Witam, z zainteresowaniem przeczytałem artykuł oraz towarzyszącą mu dyskusję. Chociaż niektóre opinie wołają o pomstę do nieba. Swego czasu jeździłem po Warszawie rowerem i robiłem zdjęcia jeżeli coś mi się spodobało. (Potem zepsuł mi się aparat ale to inna historia). Raz trafiłem właśnie na plac Unii Lubelskiej. Bardzo ciekawe budownictwo, ale wystarczy się obrócić tyłem i.... Ludzie, to nawet nie jest kwiatek do kożucha. Ten blaszany barak pasuje tam jak rzygowiny na suknii panny młodej. Architekt powinien zostać za to rozstrzelany a przynajmiej oślepiony jak Jurand. Nie mam formalnej wiedzy architektonicznej, ale wystarczy obejrzec kilka ujęc (www.outsider404.piwko.pl/w1/photos/photo_15.html) aby wyrobić sobie opinię. Jeśli będzie fatalny transfer danych to z góry przepraszam outsider Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max Re: Czy zburzą Supersam? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.11.04, 22:45 A ja proponuję, aby w miejscu obecnego Supersamu zrekonstruować dawny staw - z szuwarami, żabami itp. atrakcjami. Byłoby to cudowne - niestety żaden z dyskutantów nie ma pojęcia, że w tym miejscu było tak urokliwie! Odpowiedz Link Zgłoś
mokoto Re: Czy zburzą Supersam? 01.11.04, 22:54 Ja nie pamiętam, ale pamiętał mój dziadek i nieraz o tym opowiadał - z tego co wiem to zasypano go w połowie lat 20-tych. Jesteś aż tak wiekowy? Odpowiedz Link Zgłoś