Dodaj do ulubionych

Ciepla woda

26.11.04, 12:06
Na wcorajszym spotkaniu nieoczekiwanie zostalismy poinformowani,
ze zamiast planowanej kotlowni gazowej, bedzie przylacze do SPEC'u.
Podobno SPEC postanowil zainwestowac i podciagnac "gruba" rure w okolice
naszego bloku (prawdopodobnie mysla o blokach ktore w przyszlosci stana
po zachodniej stronie naszego bloku). Z tego co zrozumialem, mamy zaplacic
20% kosztow podłączenia naszego bloku do tej "grubej" rury.
Oczywiscie rodzi sie odrazu pytanie jakie rozwiazanie lepsze?
Zalety:
- Nizsze koszyt utrzymania infrastruktury. Czyli nie trzeba serwisowac
zdnych kotłow gazowych. Koszt utrzymania kotlowni gazowej to kilkaset
zl miesiecznie.
- Nizszy koszt ciepla SPEC, ze wzgledu na rodzaj opalu stosowanego do jego
otrzymania. Podobno gazem wychodzi 15% drozej niz weglem.
- Podobno na innych osiedlach wystepowaly problemy z izolacja akustyczna
kotlowni gazowej. Brak kotlowni = brak problemow.
- Awaryjnosc lacza SPEC powinna byc nizsza niz naszej lokalnej kotlowni.
Chodzi o to ze przerwy w dostawie ciepla z lokalnej kotlowni moga sie
zdarzac czesciej niz od SPEC. Jeden z mieszkancow innego osiedla opowiadzal
o jakis turbinkach w ich kotlowni ktore sie ciagle psuja...
Wady:
- Uzaleznienie od SPEC, od ich polityki cenowej. Nie wiem czy stosuja
jednakowa stawke dla wszystkich klientow, czy moze na poczatek wlicza nam
koszty budowy "grubej" rury w rachunek? Czy ktos ma jakies doswiadczenie
w tej kwestji? bede wdzieczny za informacje.
- Uleznienie od SPEC, w takiej postaci ze to oni decyduja kiedy rozpoczyna
sie i konczy sezon grzewczy. Majac wlasna kotlownie mozna bardziej
elastycznie reagowac na zmiany pogody.
Obserwuj wątek
    • kajduk Re: Ciepla woda 26.11.04, 13:24
      Witam,
      Kilka uwag i przemyśleń
      Koszt utrzymania i serwisowania węzła będzie po stronie SPEC-u, dla nas lepiej.
      Każdy będzie miał liczniki ciepła, więc zapłaci za tyle ile weźmie. Natomiast
      nie wydaje mi się aby koszty wykonania przyłącza dotyczył nas przy póżniejszych
      opłatach za C.O.
      Przy gazie jest jeszcze ten problem, że nie płaci się tylko za to co się
      zużyło, ale wykupuje się jak gdyby "pakiet” i bez znaczenia jest czy będzie on
      wykorzystany czy tez nie. Ponadto konserwacja kotła i całej infrastruktury
      spadła by na nas.
      Reasumując – SPEC lepszy.
    • andrzejddd1 Re: Ciepla woda 26.11.04, 14:47
      nie wydaje mi sie aby SPEC swoja inwestycja ("gruba rura") obciazyl nasz blok,
      raczej tego typu inwestycje rozliczane sa przez SPEC w kosztach dostarczania
      ciepla dla wszystkich klientow SPEC. Dla nas wydaje sie istotne jak wysokie
      bedzie owe 20% kosztow podlaczenia do "grubej rury". Osobiscie zgadzam sie z
      plusami podlaczenia do SPEC wymienionymi przez Krzyska. Przy takim rozwiazaniu
      jakosc uslug nie powinna byc gorsza koszty eksploatacyjne powinny byc nizsze a
      w sumie zmiana ta powinna dac oszczednosci na cele uzgodnione z przyszlymi
      mieszkancami.

Andrzej
      • compiter Re: Ciepla woda 28.11.04, 22:14
        Nie ustalimy, czy i kiedy SPEC bedzie chcial zarobic na sprzedazy ciepla do
        naszej inwestycji. Mozemy za to ustalic:
        - ile mial kosztowac piec na poddaszu, ile mial kosztowac dodatkowy pion i
        wymienniki ciepla "sprowadzajace" cieplo do piwnicy (+)
        - za ile planuje się sprzedać pomieszczenie kotłowni (+)
        - ile będzie nas kosztowało przyłącze SPECu (nie ważne, ile % całości
        inwestycji to będzie) (-)
        Razem da nam to oszczędność na inwestycji - to jest bardzo ważne, bo wiemy, ile
        pieniędzy możemy spodziewać się na inne cele (drzwi, okna, ogrodzenie, itp.)

Co do kosztów eksploatacji, w mojej wspólnocie płacimy 0,13 zł za kWh. Ciepła
        woda rozliczana jest wg m3, dopłata za ogrzanie 1m3 wody wynosi 4,7zł. Do tego
        dochodzi ważna pozycja stała: 11zł/lokal tytułem opłat stałych dla dostawcy
        gazu, jest ona niezależna od zużycia ciepła. Wysokość tej opłaty wynika głównie
        z wymaganego poziomu dostaw gazu dla celów ogrzewania - kuchenki zużywają mniej.

Pozdrawiam,
        Piotr
        • kkoziol Re: Ciepla woda 08.12.04, 14:42
          Witam,
          Własnie uzykałem od pana Wojciechowskiego informacje, że koszty budowy wlasnej
          kotłowni i koszt udziału w przyłączu SPEC są porwnywalne. Z grubsza 250 000zl.
          Oczywiscie nie ma dokładnych wyliczeń, bo SPEC dopiero przygotowuje projekt.
          Ale wynka z tego ze żadnych poważnych oszczędności z tego nie będzie.
          • nikowinka Re: Ciepla woda 09.12.04, 10:30
            Wystarczy żeby dołozyc do drzwi lub zainwestowac w poprawę jakości czego innego.
            • compiter Re: Ciepla woda 09.12.04, 20:54
              Nie starczy na dolozenie do czegokolwiek, bo zadnych oszczednosci nie bedzie.
              Juz na spotkaniu zarzad spoldzielni o zadnych extrasach nie chcial mowic. Teraz
              przynajmniej znany jest powod - wcale nie bedzie taniej. Oby za tydzien nie
              bylo drozej.
              Niestety wszystkie moje obawy co do spoldzielczosci sie sprawdzaja - zerowy
              wplyw na inwestycje. Spoldzielca placi, ale wiele nie zdziala - spoldzielnia
              zaslania sie reszta czlonkow. Jak za chwile pan prezes powie, ze ogrzewanie
              bedzie elektryczne, albo wybuduje za nasze pieniadze basen, to tak bedzie.
              Nie łudze sie, ze uda sie wywalczyc cokolwiek poza ogrodzeniem. Drzwi? Okna? Po
              co? Dlaczego? Przeciez juz wybrano. Prezes wybral...
              • kkoziol Re: Ciepla woda 17.12.04, 10:59
                Na tej stronie www.spec.waw.pl/taryfa.php SPEC umiescił swój cennik.
                Dosyc skomplikowany, moze w wolnej chwili uda mi sie go rozgryźć.

W związku z tym, ze koszt przyłącza SPEC i kotlowni maja byc porownywalne,
                chciałbym otrzymać od spółdzielni konkretne liczby, z których wynkało by
                że to się opłaca. Byś może bedzie potrzebne jakies pisemko oficjalne...
                Dlatego proszę o kontakt naszych przedstawicieli, zapewne bedą potrzebne
                podpisy. Mój numer telefonu 601637162.
                • kkoziol Re: Ciepla woda 23.12.04, 10:59
                  Pismo wyslane.
                  • kkoziol Re: Ciepla woda 24.01.05, 23:55
                    Tytułem małego uzupełnienia do info z ostatniego spotkania
                    przedstawicieli z zarządem:

Miną już tydzień od spotkania. Przedstawiciel SPECu obiecal
                    konkretne wyliczenia kosztów i informację o tym czy rozwiązano
                    problem 50 000zl dodatkowych nie potrzebnych kosztów. Jak narazie
                    takie informacje nie dotarły do nas.... Jak tak dalej pojdzie to
                    bedziemy jednak mieli ogrzewanie gazowe :)

Co do szacunków kosztów, to z danych chistorycznych spółdzielni,
                    w blokach ogrzewanych przez SPEC najtansza oplata miesieczna za
                    m2 wyniosla 1.53zl a w blokach z ogrzewaniem gazowym 1.12zl za m2.
                    co jest 25% różnicy brr :(
                    Najdrozsze oplaty to odpowiednio 1.82 i 1.46 za m2 - jakies 20% roznicy.
                    Dane pochodza z jedneko roku grzewczego.
                    Róznica wydaje sie znaczna, jednak nalezy wziasc pod uwage ze sa to dane
                    usrednione. A jak wiadomo kazdy ma inne zwyczaje i inaczej rguluje sobie
                    grzejniki... dlatego chyba lepiej porownac koszt GJ energi dla SPEC i gzazu.
                    Na podstawie przykładowych danych ze spółdzielni wylilczyłem ten koszt:
                    SPEC 36.08zł/GJ GAZ 35.61zł/GJ a to jest juz tylko 1.3% różnicy na korzyść gazu.

Przytoczyłem tutaj ten wywód gdyż spotkałem sie z wieloma opiniami, że gaz jest
                    duzo tańszy. Okazuje się że nie koniecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka