Dodaj do ulubionych

Bunt przeciw ściąganiu

• Gość: kl mieli szpicla u siebie! IP: *.wsm.szczecin.pl / 212.14.0.* 30.11.04, 12:54
      Chyba CIA dała cynk do ABW po przesłuchaniu nagrań ze stacji nasłuchowych w UK.
    • Gość: Arek Zły to pies, co gryzie rękę co go karmi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:55
      Ciekawi mnie po co uczniowie wzięci dyktafon na taki konkurs? I dlaczego wydają
      nauczycielkę, co im odpowiadaa? Bo taka jest natura Prawdziwego Polaka: sam nie
      zje i innemu nie da!
      • Gość: kasia mam trefną cyfrówkę... IP: *.chello.pl 01.12.04, 00:14
        mam trefną cyfrówkę, a ty, koleś, trzeźwo myślisz. może pomozesz upłynnić za
        niewielką działkę?
    • Gość: kl mieli szpicla!! IP: *.wsm.szczecin.pl / 212.14.0.* 30.11.04, 12:57
      Ten co to chce tak na zbity pysk wywalać to mu się coś popier .........ło , w
      tym jego chorym z nienawiści mózgu.Moż od razu kamieniować?
      • Gość: kasia też, kurde, nie rozumiem... IP: *.chello.pl 01.12.04, 00:19
        ...o co ten krzyk. my z kolesiami też równo kroimy łosiów po tramwajach i
        autobusach. smierć frajerom! pozdrowienia dle tej belferki.
    • Gość: pak Nauczycielka uczy wiedzy o kulturze IP: 57.66.193.* 30.11.04, 12:59
      Takie zdania w takim kontekscie mnie rozwalaja. Gdyby nawet pominac chamstwo
      jakim jest sciaganie i pomoc w sciaganiu, to sam fakt, ze ktos uczy kultury a
      propaguje jej brak jest wystarczajacym komentarzem.
      Bardzo dobrze wpasowuje sie w to wszystko informacja o rozkradaniu pomocy z EU
      podczas gdy dobry polski robot nie ujrzy swiatla dziennego bo brak nan funduszy.

W szkole sredniej moja, skadinad mierna, nauczycielka angielskiego urzadzila
      test, ktory nazwala (uwaga!) "badaniem wynikow nauczania". 70% klasy testu nie
      zaliczyla. W kontekscie brzmienia nazwy testu, logiczna konsekwencja otrzymania
      takich a nie innych rezultatow testu powinno byc usuniecie nauczycielki.

Mysle, ze tragedia pewnych osob nie jest ich glupota ale fakt, ze swojej
      glupoty nie widza. Nasza tragedia jest, ze rzadza naszym (moim) krajem.
      • Gość: nancy girl Re: Nauczycielka uczy wiedzy o kulturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:20
        trudna sprawa
        nie popieram ściągania, aczkoliwek ściągałam (i to nie raz)
        nie widze sensu w robieniu tego na olimpiadach, konkursach przecież one po to są, aby zwycięzył kogoś kto rzeczywiscie na to zasługuje jeśli napiszesz źle to nie idą za tym żadne poważne konsekwencje
        nauczycielka postąpiła przede wszystkim nierozsądnie, jednak ci uczniowie, którzy to nagrali... dla nich nie mam słów po prostu zachowali się beznadziejnie w końcu im też podpowiadała (znam te nauczycielke i nie wydaje mi sie żeby mogła kogokolwiek faworyzować)
        właściwie nie jestem pewna czy ten artykuł jest obiektywny (mam kilka powodów by mieć ku temu wątpliwości) tylko uczniowie i nauczycielka znają prawdę
        i tak na koniec jeszcze... nie dość że wszyscy myślą że uczniowie Batorego to kujony ćpuny i snoby to teraz jeszcze dochodzą do tego niekompetentni nauczyciele chodze do tego LO i musze powiedzieć iż nie jest to prawdą nie jestem żadnym kujonem (wręcz przeciwnie) nie lubię szkoły, ale mam dośc stereotypów!
        • Gość: pak Re: Nauczycielka uczy wiedzy o kulturze IP: 82.177.83.* 01.12.04, 23:06
          To przykre, ze sciagalas (i to nie raz). Tesknie do zycia w kraju, w ktorym
          dzien, w ktorym student sciaga jest jego ostatnim na uczelni/szkole.
          Polacy od przedszkola ucza sie, ze nie trzeba ciezko pracowac. Wystarczy isc na
          skroty, przeciez cel uswieca srodki.
          Dlatego tez mamy taki syf jaki mamy.
    • Gość: selfside Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.batory.local / *.batory.edu.pl 30.11.04, 13:03
      ale obciach- pani teresa s. uczy mnie plastyki
    • Gość: laylah Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 30.11.04, 13:56
      Jak nauczyciel jest kosą, to uczniowie się mszczą. Jak nauczyciel jest fajny i
      pomaga, to żle. Bachory, zdecydujcie się, czego wy chcecie.
      • Gość: Kilkazdań Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 14:05
        Szkoda kobiety. Gdybym znał tych uczniów, to bym się już do nich nie odezwał, a
        przynajmniej nie bez swojego dyktafonu. Takich znajomych lepiej omijać ;-)
        Ale im więcej takich przypadków tym lepiej, bo wreszcie Polacy nauczą się, że
        trzeba przestrzegać prawa, bo zawsze może się znaleźć ktoś, kto przy jego
        naruszeniu - obojętnie czy podpowiadaniu czy milionowej aferze - cię
        podkabluje. Może to być dziennikarz, a może sąsiad lub kolega z klasy. Jeśli
        Polaków nie można nauczyć przestrzegania prawa poprzez wychowanie, odwoływanie
        się do wartości, dobra wspólnego itp, to niech się nauczą w ten nieelegancki
        sposób - z obawy przed kompromitująca wpadką. W ogólnym rachunku wyjdzie nam to
        wszystkim na zdrowie.
      • Gość: Wanda Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 14:10
        Chcemy równych szans i sprawiedliwych ocen.
        Ściąganie to uniemożliwia.
        Ściąganie uniemożliwia wyłowienie najlepszych wiedzą, umozliwia zaś punktowanie
        najlepszych cwaniaków.
        Cwaniactwo górą - jak widzimy wszędzie, i w rządzie i w sejmie. I jakoś tam
        nikomu to się nie podoba, dlaczego więc większośc akceptuje nieuczciwość w
        szkole.

A nazywanie tych, którzy ujawnili nieuczciwość donosicielami oznacza, że dana
        osoba identyfikuje się ze ściągającymi, ot kolejny cwaniaczek i tyle.
        A potem się dziwymy że sąsiedzi nie słyszeli krzyku mordowanego dziecka, po
        prostu nie chcieli DONOSIĆ!
        Brawo......
    • Gość: uczennica Batorego Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 14:26
      jejq! jaki wstyd dla szkoły :( fakt, pani Szymczyk nie jest zbyt dobrą
      nauczycielką- uczy mnie WOKu, ale myślałam że ma choć odrobinę zdrowego
      rozsądku.. a tu nagle taki psiukus.. Ale zapewniam iż ona jako jedyna w mojej
      szkole z całego grona nauczycielkiego jest taka.. żaden inny nauczyciel nie
      pozwoliłby na coś takiego!
      • Gość: olimpiady Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.11.04, 16:38
        Ludzie poamietajcie sie. Te tzw. renomowane szkoly, to kuznia olimpijczykow,
        przekretow.
        • Gość: wila Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 20:46
          batory nie jest zadna kuznia olimpijczykow. po prostu skupia inteligentnych
          ludzi plus tych bardziej inteligentnych (niestety nie tylko). po za tym nie
          robie zadnych przekretow, nie mam superkasy,a ucze sie tam juz dobrych pare
          lat, z niezlym skutkiem.
    • cypherll Przestepstwo 30.11.04, 14:42
      kiedy w tym dzikikm kraju sciaganie bedzie traktowane jako oszustwo? trzeba
      narod oduczyc od metod 'na skroty'
      szczegolnie jest to denerwujace na egzaminach na studia, gdzie konkurencja jest
      ostra
      przykladem rozwiazania takiego problemu moga byc egzaminy nostryfikacyjne
      USMLE, na ktorych sprawdzane sa wyniki i odpowiedzi osob siedzacych obok
      siebie, no i przy jakiejkolwiek probie korzystania z pomocy dodatkowych
      sporzadzany jest protokol i delikwent wylatuje z egzaminu, moze rowniez sie
      liczyc z postepowaniem prawnym
      tak powinno byc, bo cwaniactwa trzeba oduczac ludzi !!!!!
      sam jak pilnuje egzaminow na studia i tych pisanych przez studentow to wyznaje
      zasade Gullianiego 'ZERO TOLERANCJI' - ale oczywiscie poparcie mam male, ale
      pozyjemy zobaczymy....
      • Gość: Hegemon Re: Przestepstwo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.04, 17:15
        Wcale nie takie male (poparcie). Liczy sie jakosc, a nie ilosc.
        Pozdr.
    • Gość: Aga Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.im.uj.edu.pl 30.11.04, 14:48
      Ściąganie na olimpiadach stało się plagą. Dotyczy to w szczególności olimpiady
      historycznej. Część uczniów pisze prace z pomocą nauczycieli, część ściąga z
      telefonów komórkowych i notatek. Uczciwi nie mają praktycznie zadnych szans!!!
      Wiedzą o tym wszyscy i wszyscy wola milczeć...
    • Gość: on29 Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.top.net.pl 30.11.04, 15:22
      Rodzice opowiadali mi o bohaterze ich młodości nazywał się Pewka MOROZOW. mogłem coś pokręcić więc z góry przepraszam i pozdrawiam wszystkich donosicieli i kapusiów.
      • Gość: kasia ty, stary, szukam dojścia... IP: *.chello.pl 01.12.04, 00:22
        ...zeby kupić doktorat. pomożesz?
    • Gość: 45 CZAS DOROSNAC I SCIAGAC Z WLASNEJ GLOWY !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:29
    • Gość: JAMAICA71 Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:40
      NNNIIIIEEEE JA TO MAM GDZIES PISALAM TO UCZCIWIE BYTANIA BYLY KRETYNSKIE W
      STYLU PODAJ DATE NAMALOWANIA OBRAZU A LUDZIE MAJA SIE DOSTAWAC DALEJ BO
      NAUCZYCIELKA IM PODPOWIADALA???? PROOOOSZZE!!!!!
      • Gość: Cielka NAUCZYCIELKA PODPOWIADA CZASEM POPRAWNIE IP: *.ri.ri.cox.net 30.11.04, 15:53
    • Gość: konopny jas Wredne gnoje!! IP: *.chello.pl 30.11.04, 16:07
      Kobieta chce dobrze,podpowiada,martwi sie a te wredne gnoje nagrywaja i robia
      afere.Co z nich wyrosnie.Jajoglowi konfidenci.
      • Gość: Ata Re: Wredne gnoje!! IP: *.aster.pl 01.12.04, 00:22
        nie wredne gnoje ale wredny gnój (tzn. jeden pan). My, inne uczestniczki
        odcinamy sie od tych POMÓWIEŃ. A jego i tak znajdziemy- żeby z nim porozmawiać:))))
        Czy nie sadzicie że cos jest nie w porządku skoro kryje się za 11 osobami które
        nic o takiej akcji nie wiedzialy? a może to była odautorska wizja pani
        redaktor, której HURA HURA udało sie wymyślić aferę? (ach ach będzie teraz SŁAWNA)
    • Gość: Janina oszukiwanie na egzaminach..oszukiwanie na wyborach IP: 207.96.176.* 30.11.04, 16:23
      Wydaje mi sie,ze ta szkola uczy oszukiwania. Stara praktyka w kazdej polskiej
      szkole... Dlaczego wiec jestesmy tak zbulwersowani falsyfikacja wyborow na
      Ukrainie? Wedlug mnie to taka sama strategia WYGRANIA
    • Gość: jerry piekna lekcja dla tych dzieci IP: 82.148.37.* 30.11.04, 16:23
      nie ma co. przyzwyczajone do cwaniactwa od malego. brawa dla tej garstki, ktora
      zaprotestowala przeciw oszustwom!
    • Gość: mario Bravo dzieci !!!! IP: 213.155.190.* 30.11.04, 16:30
      nagrajcie teraz jak tatus Lamie przepisy samochodem i jak brzydko sie wyraza w
      domu - brawoo. Wasza szczeroscia Polska silna. PS a moze koledzy spozywaja
      alkohol przed 18 tym rokiem zycia? - takich obywateli nam potrzeba
    • Gość: uosiu a z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 16:37
      Na Olimpiadzie Matematycznej zadania pierwszego etapu uczniowie
      rozwiązują w domu. Nauczyciele im w tym nie pomagają, bo sami nie
      umieją...
    • Gość: oburzona O CZYM MOWICIE??!!! IP: *.chello.pl 30.11.04, 16:48
      Halo LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!!wypowiadacie sie na temat o ktorym nie macie
      zielonego pojecia to jest dopiero oburzajace!!!!!!!!
      łatwo wywalać na zbity pysk jak kogos nie znasz i nie wiesz jak było!!!
      jedna z malo ostatnio wiarygodnych gazet publikuje rownie malo wiarygodny
      oczerniajacy niewinnego czlowieka artykul!
      • Gość: oburzony oburzoną Re: O CZYM MOWICIE??!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:35
        a nagranie? nie wystarczy taki dowód?! Może rzucała odpowiedziami, bo nie zdawała sobie sprawy ze
        szkodliwości czynu?! Batory jest zbyt dobrym liceum, by tolerować takie zachowania wśród nauczycieli!
        • Gość: Ata Re: O CZYM MOWICIE??!!! IP: *.aster.pl 01.12.04, 00:27
          NIKT TEJ KASETY NIE WIDZIAL I NIE SLYSZAL. dziennikarka rozmawiala tylko z
          jednym uczniem- właścicielem dyktafonu.
          • losiu4 Re: O CZYM MOWICIE??!!! 04.12.04, 23:49
            czekaj czekaj... czyżby jakiś przełożony głosu w artykule nie dał? no i jesli
            naprawdę jest to bezpodstawny zarzut - do sądu mieuczciwych dziennikarzy
            ciagac. Będą całkiem spore szanse na wygranie sprawy

Pozdrawiam

Losiu
      • Gość: Ata Re: O CZYM MOWICIE??!!! IP: *.aster.pl 01.12.04, 00:25
        do Oburzonej- dzięki za mądry glos. coś ich mało tutaj
    • losiu4 Re: Bunt przeciw ściąganiu 30.11.04, 16:57
      no, jak licea renomę na przyzwoleniu na ściaganie opierają... ech, Polska
      schodzi na psy... może by Polityce czy Wprostowi zaproponować prowadzenie
      odpowiedniego rankingu liceów (pod wzgledem przełożenia na ułatwienia w
      ściąganiu)

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: oburzona O CZYM WY WOGOLE MOWICIE????!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 30.11.04, 17:08
      mam jeszcze apel do tych ktorzy z taka latwoscia oczernaija liceum Batorego!!!!!
      to nie jest tak ze nasza renoma wziela sie znikad, a mowienie tego ze jest to
      szkola snobow, kujonow, oszustow jest poprostu przykre:( ci ktorzy to mowia sa
      zwyczajnie zazdrosni, a wszystkie takie "ciekawe" artykuly tylko utwierdzaja
      ich w ich blednym przekonaniu
      • losiu4 Re: O CZYM WY WOGOLE MOWICIE????!!!!!!!!!! 03.12.04, 09:07
        no cóż... sami pracujecie sobie na taką opinię... więc o co żale?

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: Hegemon Head over heels! IP: *.aster.pl 30.11.04, 17:11
      Smutne jest to, ze dominuja opinie krytykujace uczniow broniacych prawdy i
      uczciwosci. Jak mieli to zrobic? Bez dowodow? Sami przeciw nauczycielce, za
      ktora stanie dyrekcja i nieposzlakowana opinia?

Jak moze pokutowac podejscie, ze ukrywamy zloczynce, kogos kto postepuje wbrew
      prawu? Skad taka postawa? Bo nie wypada go 'wydac'?
      Nie ten jest zly, ktory kradnie, a ten, ktory powie o tym Policji?
      To chore podejscie!
      Wlasnie taka postawa to obrona cwaniakostwa i spryciarstwa.
      Jak widac nawet na tym forum - szeroko popierana.

Najlepiej nic nie widziec, prawda? Co z tego, ze ktos oszukuje, kradnie, ze
      kogos wlasnie katuja? To ich sprawa, nie badzmy 'kapusiami', tak?
      Otoz wlasnie takie postepowanie czyni z ludzi tchorzy. Aby stawic czola
      nieprawosciom trzeba ODWAGI. Udawac, ze nic nie widzi moze kazdy tchorz.

I jeszcze znajdzie obroncow.
      • Gość: oburzona Re: Head over heels! IP: *.chello.pl 30.11.04, 17:16
        tak uratuj swiat bardzo sluszne podejscie ale najpierw zacznij od siebie!!!!!
        nie wiesz jak bylo i nie bedziesz wiedzial opierajac sie jedynie na malo
        obiektywnym i jednostronnym artykule; ja jestem jak najbardziej za uczciwoscia
        ale mysle ze kazdy najlepiej by sie przyczynil dla ogolnego dobra jakby
        zweryfikowal najpierw swoje postepowanie i zycie tak Ci radze:)
        • Gość: Hegemon Re: Head over heels! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.04, 17:19
          > ale mysle ze kazdy najlepiej by sie przyczynil dla ogolnego dobra jakby
          > zweryfikowal najpierw swoje postepowanie i zycie tak Ci radze:)

Takoz i robie.

A moja wypowiedz nie dotyczy tego konkretnego przykladu - zwroc uwage, ze
          nikogo nie oskarzam.
          Pisalem o powszechnym podejsciu do problemu.

Wiec to ja radzie TOBIE zweryfikowac swoje postepowanie, a nie ulegac
          zacietrzewieniu poprzednimi postami.
      • Gość: Ata Re: Head over heels! IP: *.aster.pl 01.12.04, 00:37
        Hegemonie- rzeczonej kasety nikt nie slyszal, dziennikarka opiera sie na
        rozmowie z jednym uczniem a pisze o nas wszystkich. niczego nie sprawdzała bo
        okazaloby się że sensacji nie ma.
        • Gość: Hegemon Re: Head over heels! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 01:58
          Totez nie oskarzam jej, tylko na podstawie reakcji na to akurat zdarzenie
          odnosze sie do zjawiska.
          Jezeli uczniowie, ktorzy czulisie pokrzywdzeni przez nauczycielke, wzieli ze
          soba dyktafon - nie mozna sie temu dziwic. Bez tegorodzaju dowodu byliby (wobec
          reputacji szkoly i braku swiadkow) na pozycji straconej.
          Co mnie jeszcze dziwi - czy rzeczywiscie nauczycielka przyznala sie do
          wszystkiego? Jezeli tak, to przeciez potwierdzila oskarzenia.
          A batorowcow nie mam zamiaru oskarzac - nie ma takiego powodu. Incydentalne
          zachowania zdarzaja sie wszedzie, czy to w "Sorbonie" czy wlasnie "Batorym".
          A to nie powinno sluzyc do generalizowania poziomu czy'image'u' szkoly.
          Powtarzam - odnioslem sie do masowego potepienia postawy uczniow z dyktafonem a
          zarazem obrony - osadzonego w chociazby tradycji sciagania - przyzwolenia dla
          cwaniactwa.
          Pozdrawiam.
          • Gość: ata Re: Head over heels! IP: *.aster.pl 02.12.04, 22:34
            to co już pisalam- artykuł nie ma charakteru ogólnego. W odczuciu moim,
            koleżenek i nauczycieli jest perfidnie w nas
            • losiu4 Re: Head over heels! 05.12.04, 21:52
              tak więc biegiem do sadu. Jeśli nieprawda jest to, co GW napisała, jest spora
              szansa na wygraną

Pozdrawiam

Losiu
    • Gość: Ditran ALE GNOJE CI UCZNIOWIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 17:16
      Rosnie społeczeństwo konfidentów
      • Gość: BOISZ SIE ZE CIE BRAWO UCZNIOWIE IP: 81.185.90.* 30.11.04, 17:26
        PODKABLUJA
    • Gość: help.. ludzie Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:27
      Zastanowcie sie nad soba!!!
      jest to skierowane zarowno do uczniow batorego!! czy tez uczennicy..
      jak i do reszty...

bosz.. co wy wypisujecie.. ta olimpiada to przeciez porazka.. a muzeum narodowe
      powinno sie zastanowic czy przypadkiem nie powinno sie udostepniac lepszych
      reprodukcji wczasie olimpiady ktora ma sie na tymze opierac...

pani szymczyk nie jest dobra nauczycielka, nikt nie przeczy.. ale czy ludzie
      ktorzy o tym rozpowiedzieli napewno sami nie korzystalo z jej pomocy?? i czy
      musieli o tym donosic gazecie?? tak donosic!! bo przeciez mogli napisac skarge
      do muzeum ktore jest organizatorem, jest wiele mozliwosci rozwiazania tego
      problemu... nie od razu trzeba siegac po tak drastyczne.. moze ktos chcial
      zaszkodzic batoremu?? nie weim.. ale powinnien sie gleboko zastanowic do czego
      to doprowadzi bo napewno nie do uczciwosci...

nie oszukujmy sie ze w konkursach czy olimpiadach zawsze wszyscy sa trakotowani
      jednakowo.. np w czase rozgrywek sportowych czy aby napewno zasady fair play
      mowia aby final tychze byl rozgrywany w gmachu jednej ze szkol i sedziowany
      przez jej nauczyciela?? analogii mozna podawac wiele.

i czy gdyby np dotyczylo to twardej to czy gazeta by o tym napisala??

a dyrektorka tezpowinna sie zastanowic nad kadra nauczycielska..i soba

• Gość: niunia Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: 5.5.* / 80.58.41.* 30.11.04, 17:49
      mialam, musze szczerze przyznac hochlikowata przyjemnosc, kiedy przeczytalam
      informacje o owym lokalnym skandalu. dziesiec lat temu pani s., (ktorej pelne
      nazwisko gazeta podala, dzieki czemu moglam ja zidentyfikowac) uczyla mnie
      plastyki, byla bardzo sympatyczna i spokojna. jedna z niewielu nauczycielek co
      to czlowiekowi zycia nie zatruwala, jedynie z racji tego ze jest zdolny, ladny,
      na dodatek plci zenskiej i nie w okresie menopauzy, a rozkwitu. nie mam zamiaru
      przypominac tu sobie, czy na klasowkach sie sciagalo czy nie, jako osobie, nie
      mam owej pani nic do zarzucenia. kiedy porownac ja z niektorymi harpiami
      nauczycielami. co jednak sklonilo mnie czerpac prawdziwa satysfakcje z
      przezytania owej informacji? otoz, przez wszystkie lata nauki odczuwalam wprost
      niesmak, kiedy szkole owa wiecznie stawiano na piedestale,uznawano za
      prestizowa, jedynie ze wzgledu na historie, ladny budynek, czy bog wie za co.
      potwierdzila to np. wizyta michaela jacksona (jak sie okazuje potowra) czy
      krolowej UK (kolejnosc celowa>) a tak naprawde nie roznila sie ona wiele od
      innych liceow (na podstawie relacji znajomych stwiedzic to moglam), jesli
      chodzi o grono pedagogiczne i jego umiejetnosci, wielu plasowalo sie na mojej
      osobistej skali na nizszych szczebelkach, choc poznalam tam tez wyjatkowych
      ludzi,wspanialych pedagogow, prawdziwych myslicieli i znawcow rzeczy, a mowie to
      w pluralis maiestatis a konkretnie o Pani Zawislak, ktorej do konca zycia
      dziekowac bede za edukacje, ksiazki i filozofie zycia, jaka mi przekazala. ale
      wracajac do rzeczy, wpajano nam batorszczakom , ze jestesmy najlepsi... szkoda
      tylko, ze nie precyzowano, co to znaczy. totez, mimo ze ubolewam nad swoistego
      rodzaju pauperyzacja intelektualna dzisiejszej mlodziezy, i nad jej
      denuncjatorskimi zapedami (czyzby to tesknota za totaliryzmem?) cieszy mnie
      fakt, ze ktos z zewnatrz, pokazal, ze batory nie jest taki rozowiotki jak go
      media czesto pokazuja i jak kazda instytucja, pozostawia wiele do zyczenia.
      • Gość: EI eh, Batory... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:00
        Dobry post. Zgadzam się z tym, co piszesz. Pomimo, że to już 10 lat minęło
        odkąd opuściłaś naszą szkołę, realia są te same... Batory "jedzie" na swej
        renomie, którą kiedyś tam sobie wyrobił. Po dosyć ostrej selekcji trafiają tu
        nieźli uczniowie, mający w głowie wizje tego, jak jest tu wspaniale, jacy
        dobrzy nauczyciele, jak można się rozwijać (że istnieje wiele kółek, itd.).
        Jest zapał i chęć współuczestniczenia w byciu "intelektualną elitą" (te słowa
        pierwszakom mówi rokrocznie p. Dyrektor). Rokrocznie ma się reaktywować np.
        radiostacja szkolna. Po pół roku od rozpoczęcia zapał wygasa i pozostaje szara
        rzeczywistość... Szkoła - jak chyba każda - ma swoje legendy ("kosy": Kicia,
        Gorazd). Jest też prof. Szymczyk, która jest spokojna, nic nie wymaga, ma
        poczucie, że to czego uczy, nie musi wszystkich interesować... A szóstki u niej
        dostaje się w zasadzie za obecność. Czasami żal mi jej... nie słucham na
        lekcji, ale odnoszę wrażenie, że ona naprawdę chciałaby zainteresować uczniów
        swoim przedmiotem. I wtedy jest mi jej żal. Wiadomo, że na każdym roczniku
        znajdzie się kilka dziewczyn, które są zainteresowane pracami plastycznymi,
        chórem czy nawet historią sztuki i to one "ciągną" lekcję. Ale nie o tym
        chciałem pisać. Odnoszę wrażenie, że p. prof. Szymczyk nie zdawała sobie sprawy
        z powagi tego, co czyni. Taki ma już charakter. Prosty, sympatyczny i
        dobroduszny.
        Inną kwestią jest zachowanie ucznia, który użył dyktafonu i nagrał obciążające
        ją kwestie. Wśród moich znajomych takie zachowanie uważa się za bezhonorowe,
        małe i niegodne. Jak ktoś już wcześniej napisał, takiemu człowiekowi ręki bym
        nie podał. Nie, żebym sam był święty, nie powiem, że w gimnazjum nie robiliśmy
        żadnych przekrętów, jednak w liceum się dorasta i inaczej patrzy się na to
        wszystko...
        W moim mniemaniu, IILO nie jest świetną szkołą. Obecnie to placówka przeciętna,
        choć mająca piękną historię. Jest tutaj wiele, naprawdę wiele, poważniejszych
        spraw niż "Afera z panią Szymczyk", ale za "Moralnością p. Dulskiej" - "brudy
        powinno się prać w swoim własnym domu". Jednak, żeby nikt nie zarzucał mi
        gołosłowności przedstawię jedynie problem układania planu szkolnego, który
        zmieniany był cztero- czy nawet pięciokrotnie w tym roku, a którego obecnie
        obowiązująca wersja nie bierze w ogóle pod uwagę interesów tegorocznych
        maturzystów (fakultety na godzinach zerowych, po osiem lekcji dwa razy w
        tygodniu czy trzy a nawet cztery lekcje matematyki jednego dnia...) - takimi
        sprawami podobno miał się zajmować Sanepid (chodzi o higienę psychiczną...).
        W tym roku kończą tę szkołę. Z perspektywy przeżytych tu dwóch i pół roku
        stwierdzam, że Batory jako szkoła _nie_ pomógł mi dorosnąć. Musiałem rozwijać
        się sam. Cieszę się jedynie, że wśród moich rówieśników poznałem kilka osób,
        które ubogaciły mnie duchowo. I nie chodzi mi tu o żadną sektę czy Lożę
        Masońską ;) Po opuszczeniu tych murów napewno będę miał co wspominać, jednak
        niekoniecznie coś nadzwyczajnego.
        Mój post nie jest tak ładnie napisany jak Twój, ale nie jestem humanem,
        tylko "matfizem czy coś tam" jak to określa moja nauczycielka od polskiego.

Pozdrawiam Cię i innych Batoraków - byłych, obecnych i przyszłych. Może kiedyś
        zmienicie tę szkołę na lepsze...

--
        EastInstinctDistinctive
    • Gość: Scisly umysl Gdzie byli nauczyciele tych uczniów? IP: *.netcafe.waw.pl 30.11.04, 17:59
      W tych eliminacjach brali udział uczniowie różnych szkół, czyli impreza była
      ponadszkolna.Dlaczego na tych eliminacjach nie było innych nauczycieli sztuki
      poza panią Szymczak? Dlaczego organizator czyli Muzeum Narodowe dopuścił by
      komisja składała się tylko z nauczyciela szkoły, która użyczyła lokalu?
      Bylam w sobotę na konkursie fizycznym w Zamoyskim - też byli uczniowie z
      różnych szkół, ale przyszli również ich nauczyciele.Pewnie było tak, że ta pani
      była chciała za wszelką cenę zaistnieć na tle swoich znacznie lepszych kolegów
      z prawdziwymi sukcesami(finalistą czy laureatem olimpiady ogólnopolskiej
      olimpiady nie da się zostać dzięki ściąganiu !)to się rwała choć do
      organizowania różnych konkursów.W innych szkołach nauczyciele mają konkursy i
      olimpiady gdzieś(zwłaszcza, ze za nie nie płacą!), toteż nikogo z nich tam nie
      było - mieli bardziej przyjemne czy dochodowe zajęcia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka