Gość: kl mieli szpicla u siebie! IP: *.wsm.szczecin.pl / 212.14.0.* 30.11.04, 12:54 Chyba CIA dała cynk do ABW po przesłuchaniu nagrań ze stacji nasłuchowych w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arek Zły to pies, co gryzie rękę co go karmi! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:55 Ciekawi mnie po co uczniowie wzięci dyktafon na taki konkurs? I dlaczego wydają nauczycielkę, co im odpowiadaa? Bo taka jest natura Prawdziwego Polaka: sam nie zje i innemu nie da! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia mam trefną cyfrówkę... IP: *.chello.pl 01.12.04, 00:14 mam trefną cyfrówkę, a ty, koleś, trzeźwo myślisz. może pomozesz upłynnić za niewielką działkę? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kl mieli szpicla!! IP: *.wsm.szczecin.pl / 212.14.0.* 30.11.04, 12:57 Ten co to chce tak na zbity pysk wywalać to mu się coś popier .........ło , w tym jego chorym z nienawiści mózgu.Moż od razu kamieniować? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia też, kurde, nie rozumiem... IP: *.chello.pl 01.12.04, 00:19 ...o co ten krzyk. my z kolesiami też równo kroimy łosiów po tramwajach i autobusach. smierć frajerom! pozdrowienia dle tej belferki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Nauczycielka uczy wiedzy o kulturze IP: 57.66.193.* 30.11.04, 12:59 Takie zdania w takim kontekscie mnie rozwalaja. Gdyby nawet pominac chamstwo jakim jest sciaganie i pomoc w sciaganiu, to sam fakt, ze ktos uczy kultury a propaguje jej brak jest wystarczajacym komentarzem. Bardzo dobrze wpasowuje sie w to wszystko informacja o rozkradaniu pomocy z EU podczas gdy dobry polski robot nie ujrzy swiatla dziennego bo brak nan funduszy. W szkole sredniej moja, skadinad mierna, nauczycielka angielskiego urzadzila test, ktory nazwala (uwaga!) "badaniem wynikow nauczania". 70% klasy testu nie zaliczyla. W kontekscie brzmienia nazwy testu, logiczna konsekwencja otrzymania takich a nie innych rezultatow testu powinno byc usuniecie nauczycielki. Mysle, ze tragedia pewnych osob nie jest ich glupota ale fakt, ze swojej glupoty nie widza. Nasza tragedia jest, ze rzadza naszym (moim) krajem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nancy girl Re: Nauczycielka uczy wiedzy o kulturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 22:20 trudna sprawa nie popieram ściągania, aczkoliwek ściągałam (i to nie raz) nie widze sensu w robieniu tego na olimpiadach, konkursach przecież one po to są, aby zwycięzył kogoś kto rzeczywiscie na to zasługuje jeśli napiszesz źle to nie idą za tym żadne poważne konsekwencje nauczycielka postąpiła przede wszystkim nierozsądnie, jednak ci uczniowie, którzy to nagrali... dla nich nie mam słów po prostu zachowali się beznadziejnie w końcu im też podpowiadała (znam te nauczycielke i nie wydaje mi sie żeby mogła kogokolwiek faworyzować) właściwie nie jestem pewna czy ten artykuł jest obiektywny (mam kilka powodów by mieć ku temu wątpliwości) tylko uczniowie i nauczycielka znają prawdę i tak na koniec jeszcze... nie dość że wszyscy myślą że uczniowie Batorego to kujony ćpuny i snoby to teraz jeszcze dochodzą do tego niekompetentni nauczyciele chodze do tego LO i musze powiedzieć iż nie jest to prawdą nie jestem żadnym kujonem (wręcz przeciwnie) nie lubię szkoły, ale mam dośc stereotypów! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pak Re: Nauczycielka uczy wiedzy o kulturze IP: 82.177.83.* 01.12.04, 23:06 To przykre, ze sciagalas (i to nie raz). Tesknie do zycia w kraju, w ktorym dzien, w ktorym student sciaga jest jego ostatnim na uczelni/szkole. Polacy od przedszkola ucza sie, ze nie trzeba ciezko pracowac. Wystarczy isc na skroty, przeciez cel uswieca srodki. Dlatego tez mamy taki syf jaki mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: selfside Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.batory.local / *.batory.edu.pl 30.11.04, 13:03 ale obciach- pani teresa s. uczy mnie plastyki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: laylah Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 30.11.04, 13:56 Jak nauczyciel jest kosą, to uczniowie się mszczą. Jak nauczyciel jest fajny i pomaga, to żle. Bachory, zdecydujcie się, czego wy chcecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kilkazdań Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 14:05 Szkoda kobiety. Gdybym znał tych uczniów, to bym się już do nich nie odezwał, a przynajmniej nie bez swojego dyktafonu. Takich znajomych lepiej omijać ;-) Ale im więcej takich przypadków tym lepiej, bo wreszcie Polacy nauczą się, że trzeba przestrzegać prawa, bo zawsze może się znaleźć ktoś, kto przy jego naruszeniu - obojętnie czy podpowiadaniu czy milionowej aferze - cię podkabluje. Może to być dziennikarz, a może sąsiad lub kolega z klasy. Jeśli Polaków nie można nauczyć przestrzegania prawa poprzez wychowanie, odwoływanie się do wartości, dobra wspólnego itp, to niech się nauczą w ten nieelegancki sposób - z obawy przed kompromitująca wpadką. W ogólnym rachunku wyjdzie nam to wszystkim na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wanda Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 14:10 Chcemy równych szans i sprawiedliwych ocen. Ściąganie to uniemożliwia. Ściąganie uniemożliwia wyłowienie najlepszych wiedzą, umozliwia zaś punktowanie najlepszych cwaniaków. Cwaniactwo górą - jak widzimy wszędzie, i w rządzie i w sejmie. I jakoś tam nikomu to się nie podoba, dlaczego więc większośc akceptuje nieuczciwość w szkole. A nazywanie tych, którzy ujawnili nieuczciwość donosicielami oznacza, że dana osoba identyfikuje się ze ściągającymi, ot kolejny cwaniaczek i tyle. A potem się dziwymy że sąsiedzi nie słyszeli krzyku mordowanego dziecka, po prostu nie chcieli DONOSIĆ! Brawo...... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uczennica Batorego Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 14:26 jejq! jaki wstyd dla szkoły :( fakt, pani Szymczyk nie jest zbyt dobrą nauczycielką- uczy mnie WOKu, ale myślałam że ma choć odrobinę zdrowego rozsądku.. a tu nagle taki psiukus.. Ale zapewniam iż ona jako jedyna w mojej szkole z całego grona nauczycielkiego jest taka.. żaden inny nauczyciel nie pozwoliłby na coś takiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olimpiady Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.tkdami.net / *.tkdami.net 30.11.04, 16:38 Ludzie poamietajcie sie. Te tzw. renomowane szkoly, to kuznia olimpijczykow, przekretow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wila Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 20:46 batory nie jest zadna kuznia olimpijczykow. po prostu skupia inteligentnych ludzi plus tych bardziej inteligentnych (niestety nie tylko). po za tym nie robie zadnych przekretow, nie mam superkasy,a ucze sie tam juz dobrych pare lat, z niezlym skutkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cypherll Przestepstwo 30.11.04, 14:42 kiedy w tym dzikikm kraju sciaganie bedzie traktowane jako oszustwo? trzeba narod oduczyc od metod 'na skroty' szczegolnie jest to denerwujace na egzaminach na studia, gdzie konkurencja jest ostra przykladem rozwiazania takiego problemu moga byc egzaminy nostryfikacyjne USMLE, na ktorych sprawdzane sa wyniki i odpowiedzi osob siedzacych obok siebie, no i przy jakiejkolwiek probie korzystania z pomocy dodatkowych sporzadzany jest protokol i delikwent wylatuje z egzaminu, moze rowniez sie liczyc z postepowaniem prawnym tak powinno byc, bo cwaniactwa trzeba oduczac ludzi !!!!! sam jak pilnuje egzaminow na studia i tych pisanych przez studentow to wyznaje zasade Gullianiego 'ZERO TOLERANCJI' - ale oczywiscie poparcie mam male, ale pozyjemy zobaczymy.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hegemon Re: Przestepstwo IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.04, 17:15 Wcale nie takie male (poparcie). Liczy sie jakosc, a nie ilosc. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.im.uj.edu.pl 30.11.04, 14:48 Ściąganie na olimpiadach stało się plagą. Dotyczy to w szczególności olimpiady historycznej. Część uczniów pisze prace z pomocą nauczycieli, część ściąga z telefonów komórkowych i notatek. Uczciwi nie mają praktycznie zadnych szans!!! Wiedzą o tym wszyscy i wszyscy wola milczeć... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: on29 Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.top.net.pl 30.11.04, 15:22 Rodzice opowiadali mi o bohaterze ich młodości nazywał się Pewka MOROZOW. mogłem coś pokręcić więc z góry przepraszam i pozdrawiam wszystkich donosicieli i kapusiów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia ty, stary, szukam dojścia... IP: *.chello.pl 01.12.04, 00:22 ...zeby kupić doktorat. pomożesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 45 CZAS DOROSNAC I SCIAGAC Z WLASNEJ GLOWY !!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:29 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: JAMAICA71 Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:40 NNNIIIIEEEE JA TO MAM GDZIES PISALAM TO UCZCIWIE BYTANIA BYLY KRETYNSKIE W STYLU PODAJ DATE NAMALOWANIA OBRAZU A LUDZIE MAJA SIE DOSTAWAC DALEJ BO NAUCZYCIELKA IM PODPOWIADALA???? PROOOOSZZE!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cielka NAUCZYCIELKA PODPOWIADA CZASEM POPRAWNIE IP: *.ri.ri.cox.net 30.11.04, 15:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: konopny jas Wredne gnoje!! IP: *.chello.pl 30.11.04, 16:07 Kobieta chce dobrze,podpowiada,martwi sie a te wredne gnoje nagrywaja i robia afere.Co z nich wyrosnie.Jajoglowi konfidenci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ata Re: Wredne gnoje!! IP: *.aster.pl 01.12.04, 00:22 nie wredne gnoje ale wredny gnój (tzn. jeden pan). My, inne uczestniczki odcinamy sie od tych POMÓWIEŃ. A jego i tak znajdziemy- żeby z nim porozmawiać:)))) Czy nie sadzicie że cos jest nie w porządku skoro kryje się za 11 osobami które nic o takiej akcji nie wiedzialy? a może to była odautorska wizja pani redaktor, której HURA HURA udało sie wymyślić aferę? (ach ach będzie teraz SŁAWNA) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janina oszukiwanie na egzaminach..oszukiwanie na wyborach IP: 207.96.176.* 30.11.04, 16:23 Wydaje mi sie,ze ta szkola uczy oszukiwania. Stara praktyka w kazdej polskiej szkole... Dlaczego wiec jestesmy tak zbulwersowani falsyfikacja wyborow na Ukrainie? Wedlug mnie to taka sama strategia WYGRANIA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jerry piekna lekcja dla tych dzieci IP: 82.148.37.* 30.11.04, 16:23 nie ma co. przyzwyczajone do cwaniactwa od malego. brawa dla tej garstki, ktora zaprotestowala przeciw oszustwom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mario Bravo dzieci !!!! IP: 213.155.190.* 30.11.04, 16:30 nagrajcie teraz jak tatus Lamie przepisy samochodem i jak brzydko sie wyraza w domu - brawoo. Wasza szczeroscia Polska silna. PS a moze koledzy spozywaja alkohol przed 18 tym rokiem zycia? - takich obywateli nam potrzeba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: uosiu a z matmy... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 16:37 Na Olimpiadzie Matematycznej zadania pierwszego etapu uczniowie rozwiązują w domu. Nauczyciele im w tym nie pomagają, bo sami nie umieją... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzona O CZYM MOWICIE??!!! IP: *.chello.pl 30.11.04, 16:48 Halo LUDZIE!!!!!!!!!!!!!!!wypowiadacie sie na temat o ktorym nie macie zielonego pojecia to jest dopiero oburzajace!!!!!!!! łatwo wywalać na zbity pysk jak kogos nie znasz i nie wiesz jak było!!! jedna z malo ostatnio wiarygodnych gazet publikuje rownie malo wiarygodny oczerniajacy niewinnego czlowieka artykul! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzony oburzoną Re: O CZYM MOWICIE??!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:35 a nagranie? nie wystarczy taki dowód?! Może rzucała odpowiedziami, bo nie zdawała sobie sprawy ze szkodliwości czynu?! Batory jest zbyt dobrym liceum, by tolerować takie zachowania wśród nauczycieli! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ata Re: O CZYM MOWICIE??!!! IP: *.aster.pl 01.12.04, 00:27 NIKT TEJ KASETY NIE WIDZIAL I NIE SLYSZAL. dziennikarka rozmawiala tylko z jednym uczniem- właścicielem dyktafonu. Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: O CZYM MOWICIE??!!! 04.12.04, 23:49 czekaj czekaj... czyżby jakiś przełożony głosu w artykule nie dał? no i jesli naprawdę jest to bezpodstawny zarzut - do sądu mieuczciwych dziennikarzy ciagac. Będą całkiem spore szanse na wygranie sprawy Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ata Re: O CZYM MOWICIE??!!! IP: *.aster.pl 01.12.04, 00:25 do Oburzonej- dzięki za mądry glos. coś ich mało tutaj Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Bunt przeciw ściąganiu 30.11.04, 16:57 no, jak licea renomę na przyzwoleniu na ściaganie opierają... ech, Polska schodzi na psy... może by Polityce czy Wprostowi zaproponować prowadzenie odpowiedniego rankingu liceów (pod wzgledem przełożenia na ułatwienia w ściąganiu) Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzona O CZYM WY WOGOLE MOWICIE????!!!!!!!!!! IP: *.chello.pl 30.11.04, 17:08 mam jeszcze apel do tych ktorzy z taka latwoscia oczernaija liceum Batorego!!!!! to nie jest tak ze nasza renoma wziela sie znikad, a mowienie tego ze jest to szkola snobow, kujonow, oszustow jest poprostu przykre:( ci ktorzy to mowia sa zwyczajnie zazdrosni, a wszystkie takie "ciekawe" artykuly tylko utwierdzaja ich w ich blednym przekonaniu Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: O CZYM WY WOGOLE MOWICIE????!!!!!!!!!! 03.12.04, 09:07 no cóż... sami pracujecie sobie na taką opinię... więc o co żale? Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hegemon Head over heels! IP: *.aster.pl 30.11.04, 17:11 Smutne jest to, ze dominuja opinie krytykujace uczniow broniacych prawdy i uczciwosci. Jak mieli to zrobic? Bez dowodow? Sami przeciw nauczycielce, za ktora stanie dyrekcja i nieposzlakowana opinia? Jak moze pokutowac podejscie, ze ukrywamy zloczynce, kogos kto postepuje wbrew prawu? Skad taka postawa? Bo nie wypada go 'wydac'? Nie ten jest zly, ktory kradnie, a ten, ktory powie o tym Policji? To chore podejscie! Wlasnie taka postawa to obrona cwaniakostwa i spryciarstwa. Jak widac nawet na tym forum - szeroko popierana. Najlepiej nic nie widziec, prawda? Co z tego, ze ktos oszukuje, kradnie, ze kogos wlasnie katuja? To ich sprawa, nie badzmy 'kapusiami', tak? Otoz wlasnie takie postepowanie czyni z ludzi tchorzy. Aby stawic czola nieprawosciom trzeba ODWAGI. Udawac, ze nic nie widzi moze kazdy tchorz. I jeszcze znajdzie obroncow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oburzona Re: Head over heels! IP: *.chello.pl 30.11.04, 17:16 tak uratuj swiat bardzo sluszne podejscie ale najpierw zacznij od siebie!!!!! nie wiesz jak bylo i nie bedziesz wiedzial opierajac sie jedynie na malo obiektywnym i jednostronnym artykule; ja jestem jak najbardziej za uczciwoscia ale mysle ze kazdy najlepiej by sie przyczynil dla ogolnego dobra jakby zweryfikowal najpierw swoje postepowanie i zycie tak Ci radze:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hegemon Re: Head over heels! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 30.11.04, 17:19 > ale mysle ze kazdy najlepiej by sie przyczynil dla ogolnego dobra jakby > zweryfikowal najpierw swoje postepowanie i zycie tak Ci radze:) Takoz i robie. A moja wypowiedz nie dotyczy tego konkretnego przykladu - zwroc uwage, ze nikogo nie oskarzam. Pisalem o powszechnym podejsciu do problemu. Wiec to ja radzie TOBIE zweryfikowac swoje postepowanie, a nie ulegac zacietrzewieniu poprzednimi postami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ata Re: Head over heels! IP: *.aster.pl 01.12.04, 00:37 Hegemonie- rzeczonej kasety nikt nie slyszal, dziennikarka opiera sie na rozmowie z jednym uczniem a pisze o nas wszystkich. niczego nie sprawdzała bo okazaloby się że sensacji nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hegemon Re: Head over heels! IP: *.aster.pl / *.aster.pl 01.12.04, 01:58 Totez nie oskarzam jej, tylko na podstawie reakcji na to akurat zdarzenie odnosze sie do zjawiska. Jezeli uczniowie, ktorzy czulisie pokrzywdzeni przez nauczycielke, wzieli ze soba dyktafon - nie mozna sie temu dziwic. Bez tegorodzaju dowodu byliby (wobec reputacji szkoly i braku swiadkow) na pozycji straconej. Co mnie jeszcze dziwi - czy rzeczywiscie nauczycielka przyznala sie do wszystkiego? Jezeli tak, to przeciez potwierdzila oskarzenia. A batorowcow nie mam zamiaru oskarzac - nie ma takiego powodu. Incydentalne zachowania zdarzaja sie wszedzie, czy to w "Sorbonie" czy wlasnie "Batorym". A to nie powinno sluzyc do generalizowania poziomu czy'image'u' szkoly. Powtarzam - odnioslem sie do masowego potepienia postawy uczniow z dyktafonem a zarazem obrony - osadzonego w chociazby tradycji sciagania - przyzwolenia dla cwaniactwa. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ata Re: Head over heels! IP: *.aster.pl 02.12.04, 22:34 to co już pisalam- artykuł nie ma charakteru ogólnego. W odczuciu moim, koleżenek i nauczycieli jest perfidnie w nas Odpowiedz Link Zgłoś
losiu4 Re: Head over heels! 05.12.04, 21:52 tak więc biegiem do sadu. Jeśli nieprawda jest to, co GW napisała, jest spora szansa na wygraną Pozdrawiam Losiu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ditran ALE GNOJE CI UCZNIOWIE IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.11.04, 17:16 Rosnie społeczeństwo konfidentów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BOISZ SIE ZE CIE BRAWO UCZNIOWIE IP: 81.185.90.* 30.11.04, 17:26 PODKABLUJA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: help.. ludzie Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 17:27 Zastanowcie sie nad soba!!! jest to skierowane zarowno do uczniow batorego!! czy tez uczennicy.. jak i do reszty... bosz.. co wy wypisujecie.. ta olimpiada to przeciez porazka.. a muzeum narodowe powinno sie zastanowic czy przypadkiem nie powinno sie udostepniac lepszych reprodukcji wczasie olimpiady ktora ma sie na tymze opierac... pani szymczyk nie jest dobra nauczycielka, nikt nie przeczy.. ale czy ludzie ktorzy o tym rozpowiedzieli napewno sami nie korzystalo z jej pomocy?? i czy musieli o tym donosic gazecie?? tak donosic!! bo przeciez mogli napisac skarge do muzeum ktore jest organizatorem, jest wiele mozliwosci rozwiazania tego problemu... nie od razu trzeba siegac po tak drastyczne.. moze ktos chcial zaszkodzic batoremu?? nie weim.. ale powinnien sie gleboko zastanowic do czego to doprowadzi bo napewno nie do uczciwosci... nie oszukujmy sie ze w konkursach czy olimpiadach zawsze wszyscy sa trakotowani jednakowo.. np w czase rozgrywek sportowych czy aby napewno zasady fair play mowia aby final tychze byl rozgrywany w gmachu jednej ze szkol i sedziowany przez jej nauczyciela?? analogii mozna podawac wiele. i czy gdyby np dotyczylo to twardej to czy gazeta by o tym napisala?? a dyrektorka tezpowinna sie zastanowic nad kadra nauczycielska..i soba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niunia Re: Bunt przeciw ściąganiu IP: 5.5.* / 80.58.41.* 30.11.04, 17:49 mialam, musze szczerze przyznac hochlikowata przyjemnosc, kiedy przeczytalam informacje o owym lokalnym skandalu. dziesiec lat temu pani s., (ktorej pelne nazwisko gazeta podala, dzieki czemu moglam ja zidentyfikowac) uczyla mnie plastyki, byla bardzo sympatyczna i spokojna. jedna z niewielu nauczycielek co to czlowiekowi zycia nie zatruwala, jedynie z racji tego ze jest zdolny, ladny, na dodatek plci zenskiej i nie w okresie menopauzy, a rozkwitu. nie mam zamiaru przypominac tu sobie, czy na klasowkach sie sciagalo czy nie, jako osobie, nie mam owej pani nic do zarzucenia. kiedy porownac ja z niektorymi harpiami nauczycielami. co jednak sklonilo mnie czerpac prawdziwa satysfakcje z przezytania owej informacji? otoz, przez wszystkie lata nauki odczuwalam wprost niesmak, kiedy szkole owa wiecznie stawiano na piedestale,uznawano za prestizowa, jedynie ze wzgledu na historie, ladny budynek, czy bog wie za co. potwierdzila to np. wizyta michaela jacksona (jak sie okazuje potowra) czy krolowej UK (kolejnosc celowa>) a tak naprawde nie roznila sie ona wiele od innych liceow (na podstawie relacji znajomych stwiedzic to moglam), jesli chodzi o grono pedagogiczne i jego umiejetnosci, wielu plasowalo sie na mojej osobistej skali na nizszych szczebelkach, choc poznalam tam tez wyjatkowych ludzi,wspanialych pedagogow, prawdziwych myslicieli i znawcow rzeczy, a mowie to w pluralis maiestatis a konkretnie o Pani Zawislak, ktorej do konca zycia dziekowac bede za edukacje, ksiazki i filozofie zycia, jaka mi przekazala. ale wracajac do rzeczy, wpajano nam batorszczakom , ze jestesmy najlepsi... szkoda tylko, ze nie precyzowano, co to znaczy. totez, mimo ze ubolewam nad swoistego rodzaju pauperyzacja intelektualna dzisiejszej mlodziezy, i nad jej denuncjatorskimi zapedami (czyzby to tesknota za totaliryzmem?) cieszy mnie fakt, ze ktos z zewnatrz, pokazal, ze batory nie jest taki rozowiotki jak go media czesto pokazuja i jak kazda instytucja, pozostawia wiele do zyczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EI eh, Batory... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 20:00 Dobry post. Zgadzam się z tym, co piszesz. Pomimo, że to już 10 lat minęło odkąd opuściłaś naszą szkołę, realia są te same... Batory "jedzie" na swej renomie, którą kiedyś tam sobie wyrobił. Po dosyć ostrej selekcji trafiają tu nieźli uczniowie, mający w głowie wizje tego, jak jest tu wspaniale, jacy dobrzy nauczyciele, jak można się rozwijać (że istnieje wiele kółek, itd.). Jest zapał i chęć współuczestniczenia w byciu "intelektualną elitą" (te słowa pierwszakom mówi rokrocznie p. Dyrektor). Rokrocznie ma się reaktywować np. radiostacja szkolna. Po pół roku od rozpoczęcia zapał wygasa i pozostaje szara rzeczywistość... Szkoła - jak chyba każda - ma swoje legendy ("kosy": Kicia, Gorazd). Jest też prof. Szymczyk, która jest spokojna, nic nie wymaga, ma poczucie, że to czego uczy, nie musi wszystkich interesować... A szóstki u niej dostaje się w zasadzie za obecność. Czasami żal mi jej... nie słucham na lekcji, ale odnoszę wrażenie, że ona naprawdę chciałaby zainteresować uczniów swoim przedmiotem. I wtedy jest mi jej żal. Wiadomo, że na każdym roczniku znajdzie się kilka dziewczyn, które są zainteresowane pracami plastycznymi, chórem czy nawet historią sztuki i to one "ciągną" lekcję. Ale nie o tym chciałem pisać. Odnoszę wrażenie, że p. prof. Szymczyk nie zdawała sobie sprawy z powagi tego, co czyni. Taki ma już charakter. Prosty, sympatyczny i dobroduszny. Inną kwestią jest zachowanie ucznia, który użył dyktafonu i nagrał obciążające ją kwestie. Wśród moich znajomych takie zachowanie uważa się za bezhonorowe, małe i niegodne. Jak ktoś już wcześniej napisał, takiemu człowiekowi ręki bym nie podał. Nie, żebym sam był święty, nie powiem, że w gimnazjum nie robiliśmy żadnych przekrętów, jednak w liceum się dorasta i inaczej patrzy się na to wszystko... W moim mniemaniu, IILO nie jest świetną szkołą. Obecnie to placówka przeciętna, choć mająca piękną historię. Jest tutaj wiele, naprawdę wiele, poważniejszych spraw niż "Afera z panią Szymczyk", ale za "Moralnością p. Dulskiej" - "brudy powinno się prać w swoim własnym domu". Jednak, żeby nikt nie zarzucał mi gołosłowności przedstawię jedynie problem układania planu szkolnego, który zmieniany był cztero- czy nawet pięciokrotnie w tym roku, a którego obecnie obowiązująca wersja nie bierze w ogóle pod uwagę interesów tegorocznych maturzystów (fakultety na godzinach zerowych, po osiem lekcji dwa razy w tygodniu czy trzy a nawet cztery lekcje matematyki jednego dnia...) - takimi sprawami podobno miał się zajmować Sanepid (chodzi o higienę psychiczną...). W tym roku kończą tę szkołę. Z perspektywy przeżytych tu dwóch i pół roku stwierdzam, że Batory jako szkoła _nie_ pomógł mi dorosnąć. Musiałem rozwijać się sam. Cieszę się jedynie, że wśród moich rówieśników poznałem kilka osób, które ubogaciły mnie duchowo. I nie chodzi mi tu o żadną sektę czy Lożę Masońską ;) Po opuszczeniu tych murów napewno będę miał co wspominać, jednak niekoniecznie coś nadzwyczajnego. Mój post nie jest tak ładnie napisany jak Twój, ale nie jestem humanem, tylko "matfizem czy coś tam" jak to określa moja nauczycielka od polskiego. Pozdrawiam Cię i innych Batoraków - byłych, obecnych i przyszłych. Może kiedyś zmienicie tę szkołę na lepsze... -- EastInstinctDistinctive Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Scisly umysl Gdzie byli nauczyciele tych uczniów? IP: *.netcafe.waw.pl 30.11.04, 17:59 W tych eliminacjach brali udział uczniowie różnych szkół, czyli impreza była ponadszkolna.Dlaczego na tych eliminacjach nie było innych nauczycieli sztuki poza panią Szymczak? Dlaczego organizator czyli Muzeum Narodowe dopuścił by komisja składała się tylko z nauczyciela szkoły, która użyczyła lokalu? Bylam w sobotę na konkursie fizycznym w Zamoyskim - też byli uczniowie z różnych szkół, ale przyszli również ich nauczyciele.Pewnie było tak, że ta pani była chciała za wszelką cenę zaistnieć na tle swoich znacznie lepszych kolegów z prawdziwymi sukcesami(finalistą czy laureatem olimpiady ogólnopolskiej olimpiady nie da się zostać dzięki ściąganiu !)to się rwała choć do organizowania różnych konkursów.W innych szkołach nauczyciele mają konkursy i olimpiady gdzieś(zwłaszcza, ze za nie nie płacą!), toteż nikogo z nich tam nie było - mieli bardziej przyjemne czy dochodowe zajęcia Odpowiedz Link Zgłoś