Dodaj do ulubionych

Będzie pas dla KM na Modlińskiej

11.12.04, 18:26
W dzisiejszych wiadomościach lokalnych TVP3 podano obszerną informację na ten
temat. Hurra!!!
Szkoda,ze pas będzie dopiero na wiosnę. Ale dobrze, że będzie od UD Białołęka
(ul. Światowida) do EC Żerań.
Obserwuj wątek
    • matmi Re: Będzie pas dla KM na Modlińskiej 11.12.04, 18:30
      też to oglądalem i tez to wiele razy slyszalem
      Takie buspasy to jedno ze źródel dodatkowych kursów. Jesli autobus bedzie
      szybaciej pokonywal trase, moze robic wiecej kólek
    • tarantula01 Re: Będzie pas dla KM na Modlińskiej 12.12.04, 14:42
      ww2.tvp.pl/2044.dzialy
      Link do stron Kuriera Warszawskiego - emisja z 11.12.2004
    • Gość: vinca Re: Będzie pas dla KM na Modlińskiej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.04, 17:38
      Tarantulo DZIĘKUJEMY;-)))
      I gratulacje ogromne;-)

Więcej takich Warszawiaków!

Pozdrawiam
    • tarantula01 Pas dla autobusów na Modlińskiej 13.12.04, 12:20
      Jest szansa, że wiosną doczekamy się wreszcie specjalnych pasów dla autobusów
      na ulicy Modlińskiej.

Zarząd Dróg Miejskich planuje w marcu lub w kwietniu zamknąć dla samochodów
      prawe pasy ruchu na ulicy Modlińskiej - głównej arterii łączącej północno-
      wschodnią część stolicy z centrum - i puścić nimi tylko autobusy. Ograniczenie
      będzie obowiązywało tylko w szczycie - w godz. 7-9 i 15-19.

- Od dawna postulowaliśmy takie rozwiązanie. To znacznie usprawni komunikację
      między Białołęką i Śródmieściem - ocenia Robert Czapla, szef Zarządu Transportu
      Miejskiego.

- Pasy powstaną między ul. Światowida i mostem Grota--Roweckiego, czyli na
      odcinku, gdzie ruch jest największy i w związku z tym najczęściej powstają
      korki - dodaje Urszula Nelken, rzecznik Zarządu Dróg Miejskich.

Kierowcy autobusów przyznają, że projektowane rozwiązanie znacznie ułatwi im
      pracę. Właściciele samochodów osobowych jednak narzekają. - Będzie jeszcze
      większy ścisk niż teraz. Nie wyobrażam sobie tego - mówi Radosław Olszewski
      dojeżdżający z Białołęki do centrum.

Mieszkańcy Białołęki i okolic codziennie tkwią w korkach na Modlińskiej i
      moście Grota-Roweckiego dlatego, że od lat szybko wrasta liczba aut
      zarejestrowanych w rozbudowującej się Białołęce i w leżącym trochę dalej
      Legionowie.

- W 2001 roku nasz wydział komunikacji zarejestrował 5,6 tys. aut. W 2002 roku -
      6,3 tys. W 2003 roku - 6,8 tys. a do 1 lipca tego roku prawie 5 tys. Do końca
      roku zarejestrujemy pewnie co najmniej 10 tys. - ocenia Roman Smogorzewski,
      prezydent Legionowa.

Podobny wzrost - o 100 proc. w stosunku do 1996 roku - odnotował niedawno
      wydział komunikacji Białołęki. Nie jest więc dziwne, że przejazd autem osobowym
      kilkunastu kilometrów z Tarchomina do centrum zabiera rano czasem nawet
      półtorej godziny! - Chcielibyśmy w przyszłym roku poszerzyć ulicę Modlińską,
      dodając po jednym pasie ruchu w każdym kierunku - zapowiada Andrzej Urbański,
      wiceprezydent Warszawy odpowiedzialny za inwestycje drogowe.

Data: 2004-12-13

MARCIN HADAJ mhadaj@zw.com.pl

www.zw.com.pl/apps/a/tekst.jsp?place=zw2_a_ListNews1&news_cat_id=11&news_id=53666

Ale pas ten powinien obowiązywać z rana już od 6:00.
    • Gość: 04toudi Re: Będzie pas dla KM na Modlińskiej IP: *.abplanalp.com.pl 15.12.04, 08:41
      Ciekawe czy będzie więcej autobusów (przydałoby się tak z dwa razy więcej). Jak
      znam życie powstanie tylko pas i nic więcej (bo tak najprościej). na pewno nie
      powstaną parkingi dla ludzi dojeźdzających z osiedli gdzie KM nie dociera. Eh,
      ciekawe też czy podobnie uszczęśliwią mieszkańców Ursusa i Pruszkowa, oraz
      Wesołej. Ja bym jeszcze zrobił buspas na moście Grota Roweckiego, na
      Wisłostradzie. A kierowcy dalej parkują na trawnikach w centrum miasta,
      rozjeźdzają Chmielną. To jest problem a nikt tego nie widzi. Łatwiej zrobić
      buspas dla dojeźdzających z osiedla JW Construkction niż pomyśleć jak naprawdę
      ułatwić komunikacje w tej dzielnicy. Do przystanku mam 1,5 km przez
      nieoświetloną drogę. Ja dojdę, moja żona raczej nie. Załamka... DObrze że nikt
      mnie tu nie trzyma, zawsze mogę wrócić do cenrum. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka