27.12.04, 20:02
Witam i pytam, czy to możliwe,
by można było wyburzyć tak piękną i tak mocną architektonicznie
kamienicę przy Foksal 15?
Takie słuchy chodziły już dawno temu, potem im zaprzeczono, a teraz
mój brat zasłyszał, że jednak to prawda.
Było trochę zamieszania przy wyprowadzaniu lokatorów, nikt
nie wiedział, kto jest nowym właścicielem budynku.
Jaki naprawdę ma być los tej kamienicy?!
Czy ktoś coś wie może?
I czy pozwolimy, w przypadku najgorszego scenariusza,
by burzyć kolejny warszawski skarb ( bo w Wawie każda przedwojenna kamienica
to chyba skarb?)??!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Nowoczesny Re: Foksal 15 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.04, 20:43
      powyburzac te zawalidrogi! Warszawa potrzebuje wiezowcoe ze szkla i stali,
      stupietrowych symbolow nowoczesnosci i postempu !
    • fima Re: Foksal 15 - zdaje się ze chodzi o oficynę 27.12.04, 20:55
      O kamienicach Foksal 11,13,15 dłuższy czas alarmuje sie na forum zabytków.
      Wydaje sie że najbardziej zagrożone są kolejno 13 i 11.
      Numer 15 jest teraz podobno własnościa architekta Michała Borowskiego i chodzą
      wiesci że ponoć rozebrana ma zostać podwórzowa oficyna.
      Nie sądzę aby Borowski miał dopuścić się wyburzania pięknej części frontowej
      (potwornie dotąd zdewastowanej). Jego rewaloryzacja niszczonej "kwaterunkiem"
      kamienicy na luksusowy hotelik "Rialto" na rogu Wilczej i E.Plater jest wręcz
      pokazowa i wykonana z rzadką u naszych architektów kulturą - porównaj co
      niejaki Bojanowski zrobił z kamienicą na pl.Zbawiciela.
      Stąd ja jestem raczej dobrej myśli co do losów Foksal 15, jeśli istotnie to on
      ma ją robić.
      A co będzie - zobaczymy. Na razie trzeba zabiegać o przedstawienie projektu
      publiczności, bo oczywiście Kobaju, masz rację, na zimne trzeba dmuchać, ale
      warto wiedzieć o czym się naprawdę dyskutuje.
      • korowiow86 Re: Foksal 15 - zdaje się ze chodzi o oficynę 27.12.04, 23:49
        Niestety, podobno Borowski nie jest już właścicielem. Raz padło już nawet
        nazwisko jednego z eksradnych SLD (z kolei powiązanego z dziwnymi działaniami
        wokół kamienicy na rogu Zgoda/Chmielna). Z niektórych pogłosek wynika, że
        zarówno 13,15 jak i część terenów (parkingi itp.) pomiędzy Smolną i Foksal jest
        już w rękach jednej osoby i chyba nic dobrego z tego nie wyniknie. Teoria
        spiskowa zakłada pranie pieniędzy przy obrocie kamienicami i gruntamiNiestety
        mimo wieluch prób nie byłem w stanie ustalić, co się tam właściwie dzieje. Może
        przydałoby się modne ostatnio "dziennikarskie śledztwo"?
        Szczególnie, że 13 została zajęta przez amatorów heroiny, starych dobrych
        kompociarzy, a nawet nastolatki na gigancie , które alfonsi zgarniają spod
        bramy samochodami. Cóż, czasy się zmieniają - kiedyś mówiło się o barwnym ,
        menelskim "Pekinie na Złotej", Foksal 13 budzi raczej przerażenie. Trzeba
        przyznać, że Warszawa to faktycznie "miasto kontrastów". W końcu kilkadziesiąt
        metrów dalej, przy tej samej ulicy, w Domu Wodniaków, bawi się towarzystwo z
        zupełnie "innej półki"
      • Gość: ja Re: Foksal 15 - zdaje się ze chodzi o oficynę IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 28.12.04, 14:27
        Szkoda tylko, że aby wyprowadzić tych kwaterunkowych lokatorów z Wilczej spółka
        Pana Borowskiego wykorzystywała miasto i dokonywała "lewych" zamian mieszkań
        między stronami bo te "strony" nigdy w budynku nie zamieszkały i mógł powstać
        zyskowny hotel.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka